Angående den allt mer akuta bristen på smör så framkom det en del intressanta saker i kommentarer till gårdagens inlägg.
Vad jag gissar var en ICA-handlare (eller motsvarande) skrev att pga bristen får alla butiker solidariskt lika små leveranser. Därmed kommer naturligtvis smöret gå åt blixtsnabbt i butiker med hög omsättning, speciellt ICA:s Kvantum och Maxi-butiker, medan mindre butiker kommer ha smör betydligt längre. Får alla butiker 20kg smör så kanske det räcker i 2 timmar hos Maxi, men det räcker i en vecka i kvartersbutiken. Dessutom är det förstås avgörande när exakt man handlar. Det är rimligt att ju senare på dagen desto sannolikare att smöret är slut.
Det andra är att ICA, speciellt Kvantum och Maxi-butiker, kör stenhårt med just-in-time. Man håller ett lager på en dags färskvara + 10%, och beställer varje dag nytt om det börjar sina. Utan eget lokalt lager så slår därmed bristen direkt mot de butiker som kör just-in-time. Eventuellt är det så att Konsum/Coop inte alls kör lika hårt med just-in-time, utan större lager i butiken vilket ger dem möjlighet att parera bristen genom att beställa nytt i god tid. Och små butiker slinker oavsett igenom på att minsta leverans räcker i flera dagar istället för i flera timmar.
Har två ICA-handlare (Maxi/Kvantum-storlek) som äger gårdar i närområdet. Skall prova att reda ut det där i samband med älgjakten om tillfälle ges.
Gott om smör, men papperslapp ändå. |
Jag gjorde ett fältförsök och besökte de två mindre matbutiker (Tempo och ICA) jag har inom några kilometer här ute i obygden. Och visst fanns det smör där. Priset skiljde 7:- SEK mellan butikerna och smöret var paketerat förra veckan, vilket talar för att de pga sin litenhet håller lager och därmed inte drabbas av bristen. Det hindrade dock inte att det fanns skyltning om brist, trots att man hade femtiotalet kilo med smör på lager. Kanske en fördel med att bo på landet och ha små butiker, som dock alltid ser ut att ha gott om kunder.
Så vad vi ser är hur sårbart just-in-time är vid bristsituationer. Nu är det inte något enormt samhällsproblem med brist på smör, men det visar hur känsligt samhället har blivit idag.
Någon annan gång, speciellt i spåren av peak oil, så är det något mer väsentligt som det blir brist på. De som i det läget förlitar sig på just-in-time kommer inte ha något att leverera.
Samhället har helt enkelt blivit mindre resilient. Räkna inte med att enkelt få tag på det du behöver vid brist.
En andra faktor är att nyliberalismen ofelaktigt leder till allt färre aktörer och storskalighet och centralism. Arla är ett utmärkt exempel. I de flesta branscher finns det stordriftsfördelar. Man når till slut en brytpunkt där de stora aktörerna har så stora fördelar att de kan konkurrera ut de små och ta över marknaden, eftersom det inte finns någon mekanism som kan balansera ut stordriftsfördelarna.
Läs gärna Gunnar Lindstedts artikel i Veckans Affärer om Arlas affärsmetoder. Man går bland annat med en halv miljard i förlust i Sverige för att slå ut konkurrenterna via prisdumpning så man kan komma runt Konkurrensverket och hävda att Milko är en sk failing firm och alltså kan förvärvas trots att det ger Arla total dominans i Sverige, undantaget Skåne.
Vad vi får är allt mer centralisering och en marknad med en enda totalt dominerande aktör. Vi har sett samma sak hos våra elleverantörer, där avregleringen av marknaden inte bara lett till hundratals procent högre priser (före skatt) och dessutom en koncentration till ett fåtal dominerande aktörer.
Och denna centralisering och marknadsdominans är inte vad Sverige kommer behöva åren efter peak oil. Antalet bönder minskar snabbt i Sverige, och vi importerar i runda slängar hälften av vår mat idag, även om vissa förädlade produkter också går på export.
Vad vi behöver är resiliens. Och en lagstiftning som förhindrar skapandet av monopol likt Arla, om det så skall krävas att staten går in och slår sönder bolaget i smådelar. Det förbjuder antagligen EU, men andra vägar hade t ex varit en progressiv bolagsskatt där större bolag får betala högre procentandel i skatt. Fast det leder förstås till färre arbetstillfällen när storbolag överger landet och oavsett så kan man ju som Arla välja att gå med förlust för att bli av med konkurrenterna och samtidigt slippa skatt.
Något stöd från lobbyorganisationen LRF mot storskalighet och centralisering får man förstås inte. LRF sitter själva mitt i smeten och omfamnar utvecklingen både inom mjölk- och slakterinäringen.
Sedan kan det finnas fördelar med stora enskilda jordbruk. Köper själv mjölk från Wapnö, som är Sveriges största mjölkgård. Och därmed har råd att hålla sitt eget mejeri och hoppa över jätten Glufs-Glufs. Men när väl Milko assimilerats så dumpar man väl priserna ännu mer för att konkurrera ut kvarvarande motståndsfickor som Skånemejerier, Falköpings mejerier och Wapnö.
När oljebristen slår till på allvar framöver så får vi se hur det blir med storskaligheten och centralismen. Men då är det redan för sent. All mjölk måste skeppas runt halva landet för att nå ett mejeri, undantaget Wapnö, Skåne och Falköping. Till dess kan vi dock räkna med att Arla centraliserat ännu mer och att ännu fler bönder kastat in handduken.
Är det nämligen något som går åt som smör i solsken så är det bönder som tröttnar och smälter bort.
35 kommentarer
Intressant att tänka på hur världen förändras. För 100 år sen var smöret ett otroligt viktigt livsmedel, och det var i sådana tider det fick sin symbolladdning. Idag har jag ersatt det mesta smöret med olivolja och märker inte någon brist på smör. Världen förändras.
För övrigt skall man nog inte hetsa upp sig för mycket – det är nog bara Arla som "skrivit bort sig" i några avtal, eller ICA som varit för hårda i prisförhandlingarna.
Om det kniper lär Dieter Schwarz använda andra leverantörer än Arla till de svenska butikerna.
Amen.
Finns egentligen inget att tillägga.
Vill ändå göra ett försök.
Resiliens, ett ord som nyliberaler aldrig kan förstå, är vad vårt framtida samhälle behöver. Och i det begreppet ligger just småskalighet, men så som samhällssystemet och det ekonomiska systemet är konstruerat går det med nyliberal logik aldrig att motivera för det utifrån kortsiktiga ekonomiska argument.
Under andra smörtråden missuppfattade en del mkt – vanligt förekommande är att man (per definition) är emot marknadsekonomi och konkurrens (och därmed är KOMMUNIST!) om man råkar ifrågasätta "sakernas tillstånd".
Det blir därmed en ganska tråkig och enfaldig diskussion där förnekarna (av att smörbrist idag är ett symptom på ngt mkt större inför framtiden) framstår som våra dagars Pangloss…
/fredrik b
Snyggt där med en bildad referens till Voltaire.
Östgöta Mjölk är ett utmärkt alternativ också.
Har mejeri i Hultsfred, levererar i Småland, Östergötland och Sörmland.
/cygnus
Jag utmanar ödet och ser istället mindre regler och förbud till förmån för total frihet och liberalism (hellre anarkism isåfall). Låt monopolen förgöra sig själva precis som det stora Europa-sammarbetet gör nu. Ur askan kommer elden av nya lösningar och ideer. Jag tror att vi i slutändan kommer sluta i samma mål – ett lokalare samhälle, där man förespråkar lokalitet före just-in-time och globala beroenden. Men, inte för att man har lagmakare i Sverige/Bryssel som bestämmer det, utan för att man med egen intelligens och med brända fingrar försäkrar sig från inte ha brist på smör i kylen någonsin igen.
/Frihetsrevolutionären
Är väl bara ett problem med smörbrist ifall tillämpar "just in time" i sitt eget kylskåp.
/kan vänta på nästa leverans
Finns inget smör hos någon av Coops stormarknader heller. Det har varit problem med Arlas smörleveranser i 3 veckor nu enligt en inköpsansvarig på Coop i Kållered som jag pratat med.
Detta leder till att folk börjat hamstra på sig större kvantiteter och köpa upp även allt smör från Valio.
Äh, det är väl bara nån som låst priset för hårt i nåt långt avtal. Om Arla får bättre betalt på annat håll så struntar de i ICA. Tror inte att det finns något annat straff för utebliven leverans än utebliven betalning, och det står Arla glatt ut med om de får bättre betalt av nån annan än ICA.
Det är väl livsmedelsverket som skapat problemet, gjort det alltför dyrt att ha lokalprod och gårdsförsäljning.
Liberalisera jordbruket avskaffa alla onödiga byråkrater som ska detaljstyra så får vi nog se på tillväxt.
Jag avskyr politiker och byråkrati!
13:39
ICA och Arla är lika beroende av varandra. Arla är nog mer beroende i slutändan då ICA har egen kraft att skapa eget smör om Arla skulle tjafsa för mycket. Men just nu handlar detta om en brist där produktionen prioriteras till marginalvaror (Riktigt smör är slöseri utifrån lönsamhet för Arla). En ICA-butik tjänar inte pengar på mejeriavdelningen utan allt annat du handlar. Denna avdelning är redan hårt pressad med en mycket låg marginal (1-3% på vanliga basvaror). Det är bönderna det är synd om, inte oss som får ersätta smör ett tag!
Mycket av problemen är väl också att det finns så oerhört mycket regler kring livsmedelsproduktion som gör att det krävs stor skala för att klara av detta.
Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson beskriver detta i boken "Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat"
Jag skulle tro att vi skulle få en trevligare landsbygd och bättre djurhållning om vi kunde lätta på regelbördan och t.ex. tillåta får som går ute hela sommaren.
Vem kunde tro att Peak Mjölk skulle komma innan peak oil?
"Resiliens" är ett ord som idag inte brukas i svenska språket men väl i engelskan…ordet "resilience" härstammar från lat. vilket kan betyda även närmast svenska översättning "elasticitet"… att det skulle ha någon koppling politiskt är nonsens. Att vara "resilient" är ett "state of mind" och kan svårligen planeras går inte att mäta…däremot kan man planera för "redundans" men det är skillnad på redundans och resiliens…
Det är en LCHF[1] revolution på G. Diabetiker, överviktiga och sjuka äter sig smalare och friskare på bra mat. Detta har uppmärksammats på SVT:s Vetenskapens värld (se video).[2a] [2b]
Smörförsäljningen började öka 2006 [3] och har sedan dess stigit dramatiskt, jag tror att den senaste siffran ligger på +70%. Samtidigt har försäljningen av margarin kollapsat,[4] jag har för mig att raset nu är mer än -50%.
Var fjärde svensk(!) [5] [6] äter nu LCHF och ca 5% kör strikt LCHF har core.
Så det är mig fan inte konstigt att det är störningar i smörproduktionen.
jag kan också tillägga att Finländarna nu också lägger om sina kostvanor. Smörförsäljningen i Finland ökar nu kraftigt. [7]
[1] http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf
[2a] http://www.kostdoktorn.se/historiskt-positivt-om-lchf-i-svt-–-nu-pa-natet
[2b] http://www.kostdoktorn.se/vetenskapens-varld-pa-youtube
[3] http://s2.kostdoktorn.se/wp-content/2009/03/rapportsmor-overvikt2.jpg
[4] http://www.kostdoktorn.se/22-mindre-margarin
[5] http://www.kostdoktorn.se/var-fjarde-svensk
[6] http://www.kostdoktorn.se/tv4-nyheterna-om-lchf-revolutionen
[7] http://www.kostdoktorn.se/fler-ater-smor-aven-i-finland
Hälsotrend skapar smörbrist:
http://www.vf.se/nyheter/allman/halsotrend-skapar-smorbrist
The Food Revolution
http://www.kostdoktorn.se/the-food-revolution-–-forelasningen-pa-natet
Mvh
Eric
Förstår inte problemet. Efterfrågan på smör och grädde har ju ökat på grund av de nya dieterna såklart. Produktionen kommer anpassas till den nya efterfrågan, priserna kommer höjas.
Det finns ingenting negativt i allt detta, bara fullt naturliga svängningar. Du verkar minst sagt ha en räddhågsen och osund mentalitet cornucopia.
//Emil
Nu är det nästan slut på ICA Maxi, Västra Hamnen, Malmö ochså.
För er som bor långt från sundet, Arla har höjt priserna i Danmark. Framtiden här med? Som tur är. Tur att jag bor så jag både kan få Skånemejerier och Wapnö 🙂
Smöret var slut på Ica Maxi i Umeå idag också! Tur att jag hann köpa lite i början av veckan!
Cornu du borde ut och jogga lite. Man blir lönnfet av för mycket smör. Springer du i skogen kanske du eventuellt stöter på herr kantarell, som du kan plocka med hem. Själv tar jag aldrig smör på smörgåsen, jag är en vältränad 40 åring i en 22 årings kropp, med ödmjuk framtoning och stenhård vilja.
"undantaget Wapnö, Skåne och Falköping" – Norrmejerier lever fortfarande i de nordliga kolonierna.
Interventionister som Cornucopia får gärna förklara varför "progressiva bolagsskatter" är bra. Vad ska man basera den på i såna fall? Det finns hur många "unintended consequences" som helst!
Kan någon svara på varför i hela fridens namn man inte.
a) Höjer priset så att efterfrågan kan mötas.
b) Importerar smör, någonstans i EU borde det ju gå att få tag på?
Cornu, ang. de specifika kängorna mot nyliberalism här:
(Först tack för att du uttrycker kängorna så man kan överväga dem!)
Nyliberalism, så som jag förstår den, är i huvudsak en ideologi/strävan att maximera individens frihet och äganderätt snarare än en explicit politisk agenda. Som sådan måste den i praktiken kompletteras med vissa regler – t.ex för att motverka totala monopol. Monopol är nämligen inte utilitaristiska och gagnar inte den fria marknaden vilket är en av grundpelarna. Även nyliberalismen erkänner att staten har en roll, även om den ska vara minimal för att just gagna individens frihet. Jag har inget direkt svar på vad man bör göra för att motverka monopol, men baserat på artikeln i Veckans Affärer som du refererar så tycks Arla ju ha spelat oschysst.
2) Jag är mer än villig att fixa smör till den som önskar. För rätt pris. Hade detta varit centralplanerat så hade detta antagligen inte funkat. Och f.ö tycks det som att bristen uppstått just pga lokal centralplanering hos ICA med "solidariskt lika mängd"!
3) Just-In-Time är en metod att undvika redundans. Redundans *kostar*! Det blir smör över som härsknar och du måste betala mer. Är DET bra?
Tack!!!
/Matias
Hardcore nyliberaler (som jag) vill inte ha konkurrensregleringar, dvs möjlighet för staten att gå in och dela upp bolag. Begrepp som perfekt konkurrens tillhör den neoklassiska nationalekonomiska skolan medan de flesta nyliberal tillhör den österrikiska skolan.
Enligt nyliberaler är monopol bara något staten kan instifta. Ett företag kan nå en dominerande ställning, men aldrig ett monopol så länge det finns näringsfrihet så nya aktörer kan etablera sig.
Här är två artiklar för den som vill fördjupa sig i vad nyliberaler anser om monopolkapitalismen.
Monopol inget problem på fri marknad
Monopoltanken får många att frukta den oreglerade marknaden. Men resonemanget vilar på ofullständiga kunskaper om hur en fri marknad fungerar. I denna artikel ges en enkel översikt, och här visas att den enda reglering som behövs är en reglering av staten själv, så att den håller sig borta.
Verkligheten bakom "rövarbaronerna"
Att produktionens och handelns första stora hjältar var rövarbaroner och monopolister är en seglivad myt. Men den teoretiska grunden för tron på "monopolkapitalismen" är obefintlig. Och historiska studier visar att "rövarbaronerna" var bäst på en rättvis och fri marknad. Det är endast statliga privilegier, förbud och subventioner som har skapat verkliga monopol.
Usch och fy för att behöva lyda under en demokratisk stat men ack så underbart att få sitt liv styrt av jätteföretag utan konkurrenter!
@ Neoliberal Agenda
När företag får en alltför dominerande andel av marknaden blir konkurrensen satt ur spel.
Microsoft är ett annat exempel. Trots att operativsystemet Linux ur många synpunkter är bättre och helt gratis. Likaså är de flesta programvarorna också helt gratis samt av mycket god kvalite.
Firefox och OpenOffice ( LibreOffice ) är exempel på Linuxprogram. De finns också i versioner för Windows, som är betydligt bättre kända.
Detta visar att när ett företag fått tillräcklig dominans, så kan de fortsätta att sälja sina produkter till högt pris, trots att det finns produkter som är minst lika bra och dessutom gratis.
"Detta visar att när ett företag fått tillräcklig dominans, så kan de fortsätta att sälja sina produkter till högt pris, trots att det finns produkter som är minst lika bra och dessutom gratis"
Grejen med mjukvara är att företag ofta har gjort investeringar i en teknologi. Personalen har lärt sig hur man ska använda programmet, man har gamla dokument som man vii vara kompatibla med, man har makron/plugin etc. Att byta innebär en kostnad.
Men hörru, vad du överdriver allt.. Seriöst, ska du inte skaffa ett jobb eller nån hobby som håller dig borta från tangenterna ett tag? Du tutar ju i en massa dumheter i vanligt folk.
Vi kommer anpassa oss till den framtid som väntar oss i slutändan ändå. Lev lite i nuet. Testa mindfulness eller något. Köp ett par böcker till, och recensera dem…
14:35, tack för omtanken.
Bloggen är en väsentlig del av mitt jobb som egenföretagare.
Jag blir hela tiden förvånad över hur Arla verkar fungera. Arla är en ekonomisk förening där medlemmarna efter ett antal sammanslagningar är bönder som levererar mjölk i Sverige, Danmark och norra Tyskland (i princip ett producentkooperativ). Medlemmarna avstår vinstutbetalning/accepterar lägre avräkningspris för att Arla ska kunna expandera. Expansionen och prispressen leder till att de ena medlemmarna får problem med lönsamheten. Dessutom är reglerna sådana att slutar man leverera mjölk så blir man utkastad utan att få någon del av värdet man har hjälpt till att bygga upp (jag kollade stadgarna på nätet).
Förenklat sett så leder Arlas utveckling till att de mindre mjölkgårdarna, som borde vara flest till antalet och därför ha en majoritet av rösterna, slås ut och ägarna förlorar ekonomiskt på det. Röstar medlemmarna verkligen för det här eller är ägarmakten väldigt svag?
Jag ser samma tendenser i andra kooperativt ägda företag. COOP har väl generellt högre priser än ICA trots att man ägs av medlemmarna och grundades för att ge tillgång till mat på bra priser och villkor. Det fungerade kanske när varje butik var en lokal konsumförening, men sedan det slogs samman till en rikstäckande organisation (för ganska länge sedan) så måste något ha gått fel där man drog på sig höga omkostnader och började ta ut vinster för att kunna köpa upp andra företag för att expandera. Jag tror inte det här gynnade medlemmarna på vare sig kort eller lång sikt. En gemensam inköpsorganisation och självständiga butiker hade nog varit bättre.
Sparbankerna är väl ett annat exempel på ett kooperativ som gick åt skogen.
Jag tror inte jag har hört talas om något större kooperativ som verkar vara till för medlemmarna. Min åsikt är att kooperativ är en värdelös ägandeform när det finns fler medlemmar än att alla känner varandra och kan träffas i samma rum för möten utan några större kostnader (dvs utan resor).
Rakbladen var slut på ICA och apoteket. Nu är krisen här!
Tipsar om Hjordnära mejeri http://www.hjordnara.se/
@ Neoliberal Agenda
Jag medger att företag kan vara låsta till gammal programvara, som fungerar till belåtenhet och som personalen är van vid. Då finns det givetvis ingen anledning att byta.
Åtskillig programvara lär fortfarande köras på gamla DOS system.
Speldatorer är det andra undantaget.
Vissa specialprogram är också låsta till Windows.
Men för alla andra, som inte vill ha alla bekymmer med virus. är Linux att föredra.
Firefox plus ett officeprogram täcker de flestas behov. Kanske också något bildbehandlingsprogram för semesterbilderna, Dessa plus många, många flera förstklassiga program finns gratis i Linux.
Jag ledsnade med allt jobb jag hade med en släktings dator och installerade Linux på den. Släktingen är helnöjd med en dator som fungerar och hennes dotter (några och tjugo år ) har ännu inte märkt skillnaden mot Windows.
Men försök att köpa en dator utan Windows. Du blir tvungen att betala Micro$oftskatten.
Eftersom det ofta glöms bort i debatten vill jag först och främst lyfta fram att Arla är en kooperativ förening som ägs av bland andra 3500 mjölkbönder i Sverige. En bonde, en röst, är således grundbulten i Arlas demokratiska organisation. Vår ambition är därutöver enkel: vi vill vara hela landets matinspiratör och vi vill ge det bästa mjölkpriset till medlemmarna. För att klara den ambitionsnivån måste vi skapa långsiktiga och stabila förutsättningar för den enskilde Arlabondens möjligheter att producera och leverera mjölk. Det gör vi genom att ha en tillväxt- och utvecklingsstrategi som innebär att vi gör oss mindre beroende av internationella konjunkturer och istället mer känsliga för konsumenternas efterfrågan på mejeriprodukter. Därmed har du både rätt och fel i blogginlägget. Ja, vi vill växa, för det ger en stabilitet i mjölkpriset. Nej, vi vill inte slå ut konkurrenter genom ”prisdumpning”. Sanningen är den att vi som marknadsledare flera gånger de senaste åren har gått före med prishöjningar till handeln för att stärka våra bönders ekonomi. Vad gäller diskussionen om den rådande smörbristen är det något vi självfallet beklagar. Vi jobbar just nu hårt med att komma tillrätta med problemen för att kunna förse alla konsumenter med Svenskt Smör. Orsakerna till smörbristen är att efterfrågan ökat på smör och andra feta mejeriprodukter samtidigt som tillgången på svensk gräddråvara, som man använder till alla dessa produkter, har minskat. Detta beror i sin tur på att mjölkproduktionen i Sverige minskat under en längre tid. Fakta är att i genomsnitt 7 procent av de svenska mjölkbönderna slutar varje år. Denna utveckling är djupt oroande. Fusionen med Milko ger förutsättningar för att mjölkproduktionen ska kunna vara kvar i stora delar av Sverige och därmed möta konsumenternas ökade efterfrågan på bland annat smör.
/Inger Myresten, kommunikationschef för Arla i Sverige