Nu fortsätter centraliseringen och storskaligheten i matlandet Sverige med att jätten-glufs-glufs, dvs Arla, skall assimilera Milko-koncernen in i sitt multinationella skal. Därmed blir det ännu osäkrare om ens mjölken är svensk och lokala eller regionala transporter förvandlas till nationella.
Kvar finns en del lokala mejerier, t ex Wapnö, Falköpings Mejeri, Emåmejeriet och regionalt även Skånemejerier.
Arla fortsätter att bluffa med mjölk från din lokala bonde, när det i själva verket ofta rör sig om långväga transporter, speciellt när det gäller förädlade produkter. Se tidigare inlägg i frågan. Fjärrförädlingen gör att det sannolikt är kortare fossila transporter om jag köper mjölk från Wapnö eller Falköpings Mejeri än om jag köper från Arla, trots att jag har minst två Arla-gårdar som grannar (lantlig bemärkelse).
Citat från tidigare inlägg:
“Den som i Stockholm köper en fruktyoghurt från Arla har fått den transporterad från Göteborg, dit mjölken kanske kom från Uddevalla. Inte direkt lokalproducerat även om det finns Arlabönder i Stockholm. Allt Arlas matfett verkar produceras i Visby, så det är inte direkt din lyckliga lokala kossas produktion du brer på din smörgås när du tar fram ett paket Bregott. Och så fortsätter det.
[…]
Den som bor i t ex Falkenberg och vill dricka mjölk från den lokale Arlabonden får alltså se sin mjölk åka till Jönköping och tillbaka, eventuellt omvägen via distributionscentralen i Göteborg. Men även om mjölken åker direkt till och från Jönköping så landar transportsträckan på drygt 33 mil. Köper falkenbergaren istället mjölk från Falköpingsmejeri blir transportsträckan ca 22 mil om det rör sig om en bonde med drygt 2 mil till mejeriet. Väljer man mjölk från Skånemejerier så ligger mejeriet i Malmö, och med drygt 5 mil från bonden till mejeriet blir transporten för Skånemejerier 25 mil. Från Halmstad och Wapnö får mjölken åka knappt åka fyra mil.
Nu finns det förstås inget som säger att Arlamjölken som falkenbergaren dricker just kommer från Falkenberg, men oavsett så kommer transportsträckan vara lägst för Wapnö.
Man kan istället titta på Örebro, varifrån bondens mjölk uttryckligen körs till Jönköping enligt Arla, en sträcka på ca 21 mil. För att dricka den lokala bondens Arlamjölk i Örebro har mjölken åkt 42 mil. Väljer man istället Milko, som köper mjölk från Örebro och har sitt mejeri i Karlstad så får den lokala mjölken totalt åka 22 mil. Hälften av Arlas transporter. Men örebroaren istället köper mjölk från Falköpings mejeri, så har den mjölken bara åkt 21 mil, eftersom bonden garanterat är en lokal bonde nere i Bermudatriangeln.”
Att slå samman Milko och Arla är inte ett steg i rätt riktning när vi får problem med peak oil framöver. Vitsen med att slå samman är att man då kan lägga ner fler mejerier och köra ännu mer och längre transporter i fd Milkos del av Sverige. Istället bör Arla splittras upp till regionala bolag, lämpligen genom att lokala bönder revolterar likt runt Falköping och drar igång ett eget mejeri istället.
Tillåter sedan Konkurrensverket hela assimileringen så kan vi lika gärna lägga ner den myndigheten omgående. Antagligen kommer man säga att “marknadsandelen av EU:s marknad är försumbar, alltså ingen otillbörlig monopolsituation”. Arla + Milko kommer ta 60% av den svenska marknaden med sin mjölk från ospecificerade länder. T ex har det visat sig att Arlas Yoggi kan vara gjord av mjölk från danska kor som aldrig får gå på bete och som utfodras med GMO-modifierad kraftfoder. Det går att läsa sig till via skumma koder på paketen, koder som ingen konsument rimligen har koll på.
Men rationaliseringarna som assimileringen leder till kommer garanterat leda till en större propagandabudget från Arla som kommer visa kvinnliga bönder som kramar sina kor, men inte att sedan de mjölkats av en robot så skickas mjölken i fossildrivna tankbilar runt halva Sverige innan de hamnar i din affär.
Utvecklingen hejas för övrigt på av svenska staten och myndigheter som ställer samma stenhårda krav och omfattande regelverk på såväl det lilla gårdsmejeriet som på den internationella Arla-koncernen. Vilken tror ni har råd med en heltidsanställd kader av personer som skall hantera regelverk och administration?
24 kommentarer
Kött, mjölk, bröd alla dessa produkter är väldigt centraliserade.
En annan svaghet i detta sovjetiska system är att en smitta slår hårt, har man bara en anläggningen slås all produktion ut.
Men kanske ökar lönen för vd och styrelse? Pengar är ju viktigast i den nya ekonomin. Girigheten har gått för långt, detta är inte kapitalism, detta är corporatism.
Företagen blir så rika och mäktiga att de indirekt kommer styra landet via lobbyism och påtryckningar. Sveriges kärleksaffär med storföretagen måste ta slut! Allt koncentreras till ett fåtal jättar och näringslivet blir alldeles för känsligt för störningar i ekonomin.
Jag kallar de som gillar denna utveckling för neosocialister, de är inte för fri marknad eller konkurrens. Lån(bidrag) ska bära ekonomin, spekulation ska ersätta produktion.
Tur då att det inte finns några som helst fördelar med att dricka komjölk.
Jag skaffar ett par mjölkgetter till helgen i stället
/Magnus
@12:50 Är väl som att säga att det inte finns några som helst fördelar med att äta mat.
/W
Kan även rekommendera Östgötamjölk för den som råkar bo där. För oss Stockholmsbor är det betydligt svårare att välja lokalproducerade mejeriprodukter.
Dricker inte mjölk / Anders
Tack! Här har vi precis vad fler behöver läsa! Speciellt tack för den tidigare artikeln om bl.a. dansk mjölk i Yoggi, vilken klargjorde just sådant jag länge misstänkt men tyvärr inte själv kollat upp. Rekommenderar vidare…
Jag dricker inte mjölk, äter inte ost och använder inte smör.
Helt ointressant med andra ord
@12:54,
Hade det varit fråga om bröstmjölk hade jag hållit med dig (för småbarn), men när det gäller komjölk är den ju avsedd för kalvar. Den har en näringsmässig fördelning som främjar tillväxt vilket åtminstone en majoritet av den vuxna svenska befolkning med lätthet kan klara sig utan med tanke på den fetmaepidemi som råder.
Skånemejerier är poppis i Skåne minns jag, man köper inte gärna arla där nere. Lokalpatrioter 🙂
Konsumenten och producenten är de största förlorarna på ett allt mer koncentrerat näringsliv. Prispress åt ett håll och prisökningar åt det andra.
Corporatism är ett helvete! Må denna vidriga ekonomi kollapsa så att nya rötter kan slå rot i myllan!
Stora blir större och den underbara "valfriheten" som "marknaden" erbjuder oss är snart lika valfri som i…tja…fd Sovjet.
Att vi konsumenter kan välja lokala bönder och små producenter av mat är förstås fint men då krävs det att vi både har bil och råd att åka dit där maten finns. Knappast miljösmart heller…
13:15
Livsmedelsverket har effektivt satt stopp för lokalförsäljning, hygienkraven gör det olönsamt och krångligt.
Staten och kapitalet i evig allians, den moderna kapitalismen liknar sovjetkommunismen mer och mer. Ivrigt påhejade av obildade ekonomer.
Det är lustigt med alla nya moderater som skriker kommunist åt de som motsätter sig korporatismen och slåss för mångfald och konkurrens.
Världen är upp och nervänd 🙂
Se hur lätt massan duperas att byta ideologi bara för att ledarna gör det.
Ideologierna är ju ett effektivt sätt att splittra folket i olika falanger så de inte utgör ett hot mot centralmakten. En uråldrig strategi med söndra och härska, det kallas demokrati numera.
Vi lever i ett ekonomiskt Sovjet. Den med alla pengar har all makt. Tom amerikanerna börjar förstå vart korporatismen för dem.
@13:05 Jo, givetvis klarar man sig utmärkt utan komjölk! Tycker bara att det verkar finnas ett tämligen utbrett förakt mot det vita guldet som jag är så förtjust i.
/W
@2011-06-09 13:05 :
Nu verkar det ju iofs som om (såg på kunskapskanalen häromdan) intag av mejeriprodukter hämmar upptaget av fett från födan. Så att hejda fetmaepidemin genom att undvika mejeriprodukter är inte rätt väg att gå. Skippa sockret och allt sötat istället.
Finns det fö verkligen inget lokalt alternativ i Stockholmstrakten?
Vem har tjänat mest på livsmedelsverkets hårda regleringar? Vi konsumenter eller kan det var de snart monopolproducenterna?
Smittor kommer spridas trots alla hårda regleringar och centraliseringar. Vi vinner inte ett skit på att slå ut små lokala producenter, vi förlorar snarare för priserna kommer krypa uppåt.
Myndigheterna jobbar inte längre för folkets bästa utan storkapitalets bästa.
Sovjetifieringen av Sverige går snabbare och snabbare.
Om man inte anstränger sig för att misstolka är de EU standardiserade reglerna för livsmedelsverksamheter som restauranger flexiblare och tillåter alla sätt att uppnå god hygienisk standard.
För livsmedelsindustrierna har det vart en del försämringar men hur det är just nu är jag för dåligt inläst på. Kan de hanteras som restaurangerna skall hanteras är det inte så illa.
Att den globaliserade kapitalismen börjar påminna om Sovjet är helt riktigt när det gäller delar av industristrukturen. Sovjetimperiet var till stora delar rationellt centralplanerat, det fanns en jättestor fabrik var för väldigt många varor, komponenter och kemikalier och sedan transporterades allt kors och tvärs. När imperiet kollapsade och det vart oordning i transporterna, slumpmässiga fabriker packade ihop helt och de hamnade i olika nationer i konflikt med varandra saknade i stort sett alla fabriker olika råvaror och komponenter, detta bidrog till att snabba på det totala ekonomiska sammanbrottet.
I den globala fria ekonomin håller samma sak på att ske. Även om fabrikerna är mycket produktivare och producerar produkter med god kvalitet och transporterna mycket pålitligare finns det för många produkter bara en fabrik eller i bästa fall ett par. En demonstration av vad det kan betyda fick vi med jordbävningen och tsunamin i Japan där t.ex. vissa bilfärger vart globalt otillgängliga och stora delar av bilproduktionen i Japan stått stilla i brist på en och annan komponent, senaste ryktet var brist på nålar till hastighetsmätare.
På sätt och vis är vi ännu känsligare än Sovjet var då många fabriker inte har några lager. I Sovjet fanns det berg med råvaror, ofta sekunda varor och komponenter men ändock en buffert.
Arla är klämda mellan motstridiga mål för ett kooperativt företag. Deras chansning är att försöka expandera för att blir stora på europamarkanden som ett sätt att höja delägarnas, böndernas, värde i sitt bolagsaägande. Sedan är frågan om det värdet skall finnas i ägarandelarna eller delas ut som avkastning eller delas ut som högre betalning för mjölken eller investeras i bolagets interna verksamhet. Förluster brukar dock snabbt hamna på avräkningspriset. Ungefär som Vattenfall eller de många fondägda börsbolagen tenderar sådana företag att börja arbeta för att företagsledningen skall ha kul projekt och hög lön och bonus.
Mjölknäringen har förresten bortåt hundra års erfarenhet av att rationalisering med större enheter lönar sig. Varje generation har i efterhand konstaterat att de borde ha gjort mer snabbare, självklart fortsätter en sådan trend tills den går ett steg för långt.
Det kommer att bli större mångfald på mejerimarknaden i takt med att tranportkostnaderna ökar framöver. Stordrift fungerar bara när det finns billig energi.
Angående mjölk som livsmedel så är en fördel med den att kor äter gräs. Människor kan inte äta gräs. Gräs behöver inte sås varje år och skadar inte matjorden på samma sätt som spannmålsodling gör.
Magnus, ditt parti verkar gilla korporatismen som sprider sig för varje år.
Sverige har alltid satsat allt krut på sina stora företag och ignorerat små och medelstora. Även ni i de nya moderaterna.
Att samla all makt och alla pengar hos några få skadar landet och ekonomin, lobbyismen växer enormt. LRF fick igenom etanolbilarna, nu är det vindkraften.
Livsmedelsindustrin lobbar för hårdare regler som slår ut små konkurrenter.
Jägarna lobbar för jakt.
Men det är klart, girigheten finns även i riksdagen, mycket vill ha mer, den söta mjölken ur spenen lockar..
Sveriges öde beseglades när SAP och Wallenberg delade upp makten på 30-talet. Det gäller i stort än. Jag avskyr den svenska modellen, svensk koncensus politik och arbetsmarknad, vänskaps korruption och självgodheten.
Täby moderaterna sålde för kaffepengar skolor till sina bekanta..Det är dina partikamrater..
Ni är ett enda stort pack, vilken färg ni än säger er ha, gemensamt är att ni jobbar mot folket och för er själva. Hoppas historiens dom över er blir hård!
Min uppfattningen om den del av lobbyismen i Sverige som jag har förmått skaffa lite koll på är att dummare idéer släpptes igenom för mer än fem år sedan, den lobbyism som jag har varit i kontakt med har varit inriktad på produktiva saker och gått att få ihop till något konstruktivt. Jag har inte varit tillräckligt intresserad för att kolla om dumheterna inträffade under Persson eller Bildt, jag har haft mer än nog att göra med att tänka på framtiden.
Självklart lobbar jägarna för sin hobby och för ett fåtal jägare sin försörjning, annat vore så passivt att det nästan vore korkat när det finns gott om människor som motarbetar jakten.
Jag har inget problem med att folk pratar för sina verksamheter och föreslår sätt att åstadkomma investeringar, förenkla regler och åstadkomma mer ekonomisk aktivitet eller helt enkelt argumenterar för sin syn på saken när olika grupper i samhället står i konflikt med varandra. Problemet är när de ber om specialregler som blockerar för andra människor eller ber om pengar utan att det ger något tillräckligt bra för samhället.
Jag önskar f.ö. att journalister vore mera intresserade av att leta efter avsaknad av tanke i politiken, ineffektivitet i verksamheter och korruption än att räkna taxikvitton och riksdagsmotioner.
På det stora hela är korruptionsnivån låg i Sverige men det är en typ av problem som alltid har funnits och alltid kommer att finnas, den som har en absolut lösning på att folk kan vara giriga eller för hjälpsamma gentemot närstående ljuger och politiker är bara folk.
Historiens dom är alltid hård, de politiker som upptäcks med korruption brukar förlora det mesta av sitt sociala nät och förpassas in i glömskan och det är ett tufft öde för de flesta som är politiskt engagerade. De flesta blir politiker för att de vill något och bara de som är sociala blir framgångsrika, det är ingen bra karriär för att göra sig snabba pengar.
Skånemejerier är bäst
Deras vaniljchokladyoghurt är uppskattad.
Lägger in en liten käpphäst med bäring på Arla här.
Kooperativa företag/föreningar ska inte ha fler medlemmar än att alla känner varandra. När de blir för stora och får för stor geografisk spridning så är det en extremt dålig organisationsform som blir helt styrd av byråkrater. Jag tror att det i det läget är bättre att ombilda till aktiebolag.
Jag tror det är många mjölkbönder som är missnöjda med Arla och troligen känner få att de kan påverka trots att det är deras företag. Samtidigt känner de antagligen som medlemmar att de inte kan leverera till någon annan (om det nu inte hade varit monopol i praktiken och hade funnits någon annan).
Egoisten är inne på rätt linje då det är stora kooperativ som är boven i dramat dvs bönderna är deras egen fiende och ingen annanstans än i Sverige har vi utvecklat och gynnat en monopolliknande situation på matsidan genom LRF. Tyvärr så spelar det ingen roll vilken regering vi har då den förra med Windergskan var helt upptagen med feminismen och alliansen sitter i knät på kooperationen då både Eskil och Maudan har ett förlutit inom densamma.
För jönköpingsbon och stockholmsbon är mejeriprodukter med arlakon på förpackningen valet eftersom det finns mejerier där. "Lokalproducerat och kort transportsträcka".
/p-p