Som bekant existerar det inte några beredskapslager av livsmedel i Sverige, utan det är som ansvarig för ditt eget hushåll upp till dig själv att se till att ha nödvändig beredskap i händelse av störningar av livsmedelsleveranser. Detta i linje med ansvarsprincipen, dvs att den som har ansvar för något till vardags även har ansvar för det vid kris. Det betyder också att kommuner och deras underentreprenörer är ansvariga att ha livsmedelsberedskap för åldringsslutförvaren, hemtjänsten och för skolor och förskolor. Hur många kommuner tror ni har en sådan beredskap? (När jag tänker på det börjar jag skratta så att det kommer tårar, men det är av sorg – finns knappast en enda kommun som lagt pengar på att ha roterande livsmedelsförråd för de kommunala ansvarsområdena, utan de förväntar väl sig kunna köpa “på marknaden” vid behov. Det samma gäller nog tyvärr även våra landsting och sjukhus.)
Vissa kommersiella lager finns det dock i landet, t ex årets inhemska skörd av potatis och spannmål, tamdjur som skall gå till slakt och tillhörande vinterfoder eller bete. Saker som ägg, kött och mjölk har vi i praktiken lager av i form av befintliga djur och det foder bönder och djurhållare hela tiden ser till att hålla till dessa djur. Man kan dock tänka sig någon form av kris där stora mängder tamdjur får nödslaktas pga en smitta eller liknande eller drivmedelsbrist, strejker etc som gör att slaktdjur inte kan komma till slakterier eller att skörden av vinterfoder inte går att genomföra. Drivmedelsbrist eller motsvarande infrastrukturstörningar drabbar förstås alla former av livsmedel, inte bara animalier.
Jag kommer nu tala om buffertar, och inte lager, då lager för mig är ett begrepp i trion flöden, fonder och lager.
Fonderade flöden
På landet finns det gott om bönder som håller egna säsongsförråd (=fonder, fonderade flöden) av t ex potatis, och det är aldrig långt till någon som har höns med tillhörande vinterfoder. En del potatis är avsatt som utsäde, men den centrala punkten här är att om du, oavsett omfattning, producerar delar av din egen mat får du automatiskt ett livsmedelslager.
Potatis är ett klassiskt exempel på en gröda som man själv kan producera nog för en normal årsförbrukning. Vi kan här prata om flödeslager, fonder, den bästa formen av livsmedelsreserv, eftersom den med lite arbetsinsats är naturligt självpåfyllande. För egen del blir det en del lammkött och lite älg, rådjur och vildsvin också. Ovanpå det så har vi en bagge som går hos tackorna. Han är egentligen meningslös annat än en gång per året när tackorna skall betäckas, förutom visst skydd mot rovdjur. Fin att se på när han är i full man förstås. Men framför allt så är han ett gående förråd av kanske 50-70kg färskt kött i en krissituation, om nu lagrat kött skulle bli fördärvat. Nya bagglamm blir det ändå alltid.
Nu kan man förstås inte bara äta lammkött, potatis, morötter, lök mm lättlagrade grödor, men periodvis så är ju flödet av färska grönsaker bättre än så. Och man kan lägga in stora mängder gurka etc om man odlar själv. Problemet är snarare att göra av med all gelé och sylt innan nästa skörd…
Köpbuffertlager
När vi går bort från fondering av egna flöden, så är den absolut enklaste metoden vad jag kallar för ett köpbuffertlager. Det kan rent av falla inom komfortilism istället för survivalism – att slippa nödhandla när något tar slut. Istället för ett paket av något man ofta använder, t ex vetemjöl, socker, salt, pasta etc, så ser man till att ha två paket. Eller mer än vad man gör av på en vecka eller det intervall man handlar med. Därmed behöver man aldrig stå mitt i kladdkakebakandet och upptäcka att bakpulvret inte räckte. För man har en burk till. Bara att hämta den andra burken och skriva upp bakpulver på inköpslistan. Eller så kan det vara svartpeppar, tvättmedel, diskmedel, tvål eller något annat lagringsbart livsmedel.
Detta är en väldigt enkel metod att öka sin resiliens och kräver inga stora insatser. Plus att man slipper att någonsin stå där utan ingredienser.
Krisberedskapsbuffert
Hur stor buffert man faktiskt skall ha beror på hur länge man tror att avbrott i leveranser av livsmedel kan pågå. Veckor eller månader? Följande är Civilförsvarsförbundets rekommendation för en veckas lager. Per person.
“Förslag på livsmedel i reservförrådet – räcker för en person i en vecka:
Kött- och fiskkonserver, 1000 g
Grönsakskonserver, 2000 g
Ris eller pasta, 500 g
Potatismospulver, 500 g
Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
Smör, margarin, 500 g
Soppor (pulver / burk), 500 g
Torrmjölk, 500 g
Saft eller juice, ca 3 liter färdig”
Här täcker man inte in hygienlivsmedel som toalettpapper, tvål, tvätt- och diskmedel etc.
Och lika väsentligt som dessa livsmedelslager är lager av det viktigaste livsmedlet av dem alla – vatten. För riset eller pastan ovan är tämligen meningslös utan vatten, liksom t ex vetemjöl är rätt odugligt utan vatten. Inte bara behöver man lagra vatten matchande lagrad mat, utan dessutom dricksvatten för perioden. Två veckors matlager kräver alltså både två veckors dricksvatten och två veckors matlagningsvatten för att vara meningsfullt. Se bl a Civilförsvarsförbundets information om vatten. Vän av ordning pekar dock på ansvarsprincipen, vilket innebär att om du har kommunalt vatten så är det alltså kommunens ansvar att du skall få vatten. Tror man att kommunen kan svara upp mot det ansvaret vid kris (dvs har bränsle till tankbilar med vatten) så kan man ju strunta i att lagra vatten… Baserat på t ex Stormen Gudrun eller för den delen Östersund i vintras, så är det nog si och så med den kommunala förmågan att ordna drickbart vatten, oavsett ansvar.
Se även Myndigheten för Samhällskydd och Beredskaps websajt Din säkerhet för information om vatten och mat. Speciellt följande citat om vattnets betydelse:
“Det finns ett livsmedel som är nödvändigare än andra – vatten. Efter en dag utan 2-3 liter vatten orkar du hälften av vad du brukar och redan efter tre dagar är du så utmattad att du mest ligger still. Efter en vecka kan du vara död.
Avbrott i vattenförsörjningen är alltså något mycket allvarligt, betydligt allvarligare än ett elavbrott. Samtidigt är fungerande elförsörjning ofta en förutsättning för att vi ska få vatten.”
Slutligen måste man ha utrustning och bränsle nog för att kunna laga maten i två veckors tid. Pastan förblir meningslös om man inte kan koka vattnet.
Så det är inte bara en fråga om att lagra mat och hygienartiklar. Utan vatten och bränsle kan mycket bli meningslöst. Bor man på landet (och en del äldre villor i stan) kanske man har en gammal handpumpad brunn samt en vedspis, vilket löser både vatten- och bränslefrågan. Men har man inte detta bör man se till att ha lämpliga lager.
Att lagra vatten är faktiskt inte speciellt svårt. Mörkt och gärna svalt (källare, garage eller garderob om man nu inte har en gammaldags sval) har vatten lång hållbarhet, och tillför man minimalt med klorin (vi pratar om droppar här) så kan hållbarheten bli ännu längre. Det värsta som kan hända om vattnet var rent från början är att det blir lite unket, men det märks inte om man luftar det eller kokar det först. Annars duger det gott att rotera vattnet regelbundet, lagrat i t ex i Biltemas stapelbara 10-literdunkar. En tiolitersdunk bör räcka för en fyrapersoners familjs dryck och matlagning i en dag, men inte till hygienbehov. Fjorton dunkar ger alltså fjorton dagar.
Har man inte ett flöde av vatten och vedspis inser man alltså ganska snabbt att lagringen av vatten och bränsle blir dimensionerande för hur mycket livsmedel det är meningsfullt att lagra.
Inflikning: Det finns en anleding till att noblessen förr i tiden bara drack varma drycker (=té) eller alkoholhaltiga drycker. Därmed undvek man effektivt alla problem med smittat vatten. Förvarat svalt är alltså öl eller cider faktiskt en lagringsbar dryck, fast man bör alltså satsa på lite svagare varianter om man nu inte vill att några veckor av isolering skall bli lite för roligt… Både öl, cider och té kan också ha viss vätskedrivande effekt och motverka sitt syfte. Man kan även både laga mat och baka bröd på öl. Öl var förr även en strategisk resurs och varje socken var ålagd att ha en humlegård som producerade humle till öl, då öl kunde göda arméer med både näring, energi och dryck, allt i en förpackning. Även vikingarna hade öl som kombinerad, lagringsbar proviant och dryck till sjöss. Öl är alltså både närings- och energirikt och lagringsbart. Ett bra val att starta sin krisbuffert med.
För normala civila kriser räcker antagligen två veckors lager av livsmedel gott och väl, men för extremfall så behöver man månader av lager. Vid en isolerad regional eller lokal krissituation bör man ha upprättat kontakt med omvärlden inom två veckor, antagligen snabbare än så, men i nationella eller internationella extremsituationer så behövs större lager.
Tvåveckorslagret kan man mycket väl uppnå bara via ett köpbuffertlager.
Rotation och matlagning
Centralt för livsmedelslager är också att man inte köper något man inte använder till vardags och alltså löpande omsätter. Saker blir gamla. Är hållbarheten sex månader bör man inte ha större lager än att man vid normal förbrukning byter ut hela lagret. Man plockar alltså till vardags det äldsta paketet som finns på lager och fyller på i andra ändan med ett nytt.
En fördel med detta är också att man är van och vet vad man kan laga för mat på sitt lager. Det är meningslöst att lagra livsmedel man inte vare sig gillar eller vet hur man skall tillaga något gott av. Lagrar du Bullens korv så bör du se till att kunna baka korvbröd av vetemjöl och vatten, om det nu är korv och bröd som står på menyn och inte något annat.
Att jag nämnde Bullens korv här är för att många hushåll faktiskt har en möjlig matlagningsberedskap i form av en grill som man i nödfall faktiskt även kan använda året runt. Det gäller bara att ha lager av bränsle till grillen, oavsett om det är gasol eller träkol. Och den där ölen.
Slutord
Ett lock med öl, lite Bullens och några säckar grillkol är en bra start för den som vill ha ett litet beredskapslager. Finns ju ingen anledning att man skall späka sig bara för att infrastruktur och samhälle är i oordning.
Den som tycker det är löjligt med lagring av livsmedel bör tänka på att de flesta djurhållande bönder gör just detta åtminstone för sina djurs hela vinterbehov. Det är fullständigt naturligt och förr lagrade i praktiken de flesta hushåll hela vinterns mat även åt sig själva i det gamla bonde-Sverige. Ett samhälle som var betydligt bättre rustat för störningar än vi är idag.
57 kommentarer
Havregrynsgröt, i tillägg för dom som äter det är en billig buffert. Glöm inte några påsar torkad frukt och nötter. Enformighet tar död på den bäste.
Ölkorv till några plattor bira kan aldrig heller vara fel 😉
Havregryn, mjölkpulver, vatten och socker, eventuellt torkad eller konserverad frukt, ger ju som du säger en utmärkt måltid havregrynsgröt m mjölk och socker/frukt. Sylt går ju också enkelt att lagra även om den bör stå kyld när den väl öppnats (inte ett problem vintertid).
Intressant, omfattande och gedigen artikel. Som vanligt!
Jag har sedan några år tillbaka insett att Peak Oil är verklighet, och har lagrat olika sorter av förnödenheter, inte bara mat.
Vad gäller mat har jag ett lager för ett år huvudsakligen bestående av kött och fisk konserver. Ett så stort lager är omöjligt att rotera, men jag har läst att konserverna håller betydligt längre än bäst före datum. I vissa fall indefinitly. Jag har huvudsakligen burkar med corned beef och tonfisk mm. Man skall undvika att lagringstemperaturen överstiger 21 grader C. Och så länge burkarna är hela och ej buktar, är det inga problem. När man öppnar dem och det luktar bra och smakar bra, då är det OK. I USA har man testat 100 år gamla konserver och funnit dem UA.
Jag kommer ihåg från mna unga dagar i det militära att vi serverades många år gamla köttkonserver i lapskojs utan problem. Så de bäst före datum som är stämplade på burkarna behöver man inte bry sig om, förutom eventuellt syrliga produkter tror jag.
/K
Cornu;
Vad i samhället menar du skulle kunna förändras så snabbt utan förvarning att jag inte skulle hinna ta min combi och packa den full med livsmedel under några timmar?
Jag borde väl ändå kunna se en trend som ger signaler att "åk och handla NU"? Eller menar du att det då redan är för sent, alla andra står också i kön….?!
Låter lite hysteriskt tycker jag….i alla fall hysteri-light.
Solstormar, förväntad förvarningtid 2 -0,5 timme.
Solstormar, förväntad förvarningtid 2 -0,5 timme.
Ingen kan förutsäga framtiden. När paniken väl sätter in så är affärerna tomma på några timmar. Men det är inte säkert att du kan nå affären.
När exempelvis Gudrun slog till kunde en del hushåll få vänta många dagar innan kontakt med omvärlden. Andra sannolika naturliga scenarion är en isstorm alternativt extremt snöoväder ala Gävle (2m på en natt) eller Bornholm (5m på en dag).
Pandemiutbrott, eventuellt i form av bioterrorism. Åker du till en mataffär och knör med resten av fårket om det t ex blivit ett terrorangrepp med smittkoppor?
När du inte kan ta dig till affären är det lite sent…
Sedan kan du titta på hur fort vatten på flaska tog slut i Östersund… Vissa saker tar slut extremt fort, även om samhället fungerar som det skall.
Hej
En fråga, du skriver att pasta är meningslös om man inte kan koka vatten, men stämmer det? Jag testade för skojs skull att lägga några snabbmakaroner i ett glas kallt vatten och nu en halvtimme senare är de mjuka men de har inte svällt särskilt mycket. Smakade på en och det smakar ganska mjöligt men ätbart om man är hungrig och inte har nåt annat. Det borde väl även gå att äta dom råa även om det är ganska knaprigt eller händer det något med dem när man kokar dem som är viktigt förutom smak, tex lättare att ta upp näringen eller liknande?
Mvh
Henrik L
Henrik L, vad händer med din vätskebalans om du äter torr pasta utan att dricka tillräckligt? Vatten måste du ha oavsett, men visst, du kan klara dig utan att koka maten. Men handlar det om lång tid blir det inte så kul att äta kallvattenvälld pasta. Man måste hålla humöret också.
Beredskapslager av mat har "räddat" mig ett par gånger. Nej ryssen har inte kommit till byn men chefen missade skicka in mina anställningspapper så jag fick 50% lön under två månader. Då hade jag stor nytta av mitt matförråd. Samma sak när jag var rejält sjuk för några år sedan, inte mer än en vecka men jag slapp släpa mig till affären för att handla. Jag hade kanske klarat mig utan mitt lager av mat men jag har två hungriga barn också. Tycker det är allas egna ansvar att ha mat hemma för eget bruk. Staten/kommunen/försvaret kommer inte att komma med mat till dig om och när det händer nåt. En del har såklart pengabuffert eller släkt och vänner som ställer upp men alla har inte det. Att förlita sig på sin snabbhet till butiken för att "bunkra" upp om det händer nåt, skulle inte jag våga i alla fall. Det är hundratals, kanske tusentals som kommer att göra samma sak. Jag skulle inte riskera min egna säkerhet i matköer där ALLA vill ha samma sak som du vill. Är det dessutom strömlöst i butiken så gäller bara kontanter i bästa fall och det är inte många som bär runt på det i dessa tider. Lager behöver egentligen inte kosta nåt extra alls. Köper man bara sånt som man i vanliga fall äter och roterar dessa varor så är det bara en förlängning av sitt vanliga skafferi. Att lagra mat för flera år är svårt att rotera och kan bli dyrt OM det skulle hända nåt (brand, inbrott, översvämning, råttor mm) Att klara sig _minst_ en vecka när det gäller mat, hygien, vatten är för mig en självklarhet. Gärna 2-3 veckor om man har utrymmet.
För övrigt ett mycket bra inlägg igen Cornucopia!
Och hur länge kan äganderätten upprätthållas under rådande scenario? När går statsborna man ur huse ut på landet och tar allt man vill ha. Vad gör man när klanen "rosengård", 10.000 man går från fastighet till fastighet?
Finns gott om exempel på det där, se hur det såg ut när Sovjetunionen föll, Argentinakrisen mm.
Det tar inte många dagar innan man inte orkar något längre, och för 99.99% av befolkningen är inte första tanken att dra ut på landet (där folk inte nödvändigtvis har mat heller).
Vad sker i U-länder? Jo, folk söker sig till där rikedom finns, dvs städer, när de har ont om mat. Inte tvärt om.
Specifikt kommer väl "klanen Rosengård" att söka sig till rika områden i Malmö, eftersom rika i större utsträckning har råd att köpa den där sista maten. Om inte annat så symboliserar ju rika områden pengar (som man kan ta) att köpa mat för.
Fast oftast pucklar man istället på varandra, jmf LA Rodney King-upploppen, där man i de fattiga ghettona sköt ner varandra och brände ner varandras hus och butiker, istället för att gå mot något rikt område.
Att lagra åtminstone någon mängd vatten – om det så bara är en tillbringare i kylen – är ingen dum idé.
Alla buffertar skapar andrum att stanna upp, tänka efter och planera nästa steg – vilket är precis vad man behöver göra i en oväntad och okänd situation. Men vi får samtidigt ha i minnet att vatten i de flesta delar av Sverige inte direkt är någon bristvara (Till skillnad från i resten av världen).
Om man i princip bara har en cykel och en plastdunk kan nog snart sagt alla utanför storstadsområdena relativt snabbt skaffa sig drickbart vatten om de bara tänker efter. Antingen i en bäck, en brunn eller i värsta fall en sjö.
Det är klart man kan måla upp skräckscenarion om kemikalier, smitta, radioaktivt nedfall m m som gör vattnet otjänligt, men i de allra flesta fall är det nog det källvatten vårt land fullständigt flödar över av bara att hämta. Om man har fysik till det, förstås.
Har man dessutom ett vattenfilter (som om inte annat är bra att ha till resor och fritid) är nog behovet av vattenlager rätt litet för de flesta. Men man bör nog åtminstone tänka tanken vad man gör när man vrider på kranen och det helt enkelt inte kommer något. Det kan inträffa precis när man behöver vattnet som bäst.
Hela Sverige var ju ett robust 'survivalsamhälle' under invasionsförsvarets tid, vilket gjorde behovet av att 'ordna för sig själv' näst intill helt onödigt. Tyvärr tror jag de flesta fortfarande lever i tanken att det icke-existerande 'totalförsvaret' skulle rycka ut med elverk, vattentankbilar, beredskapslager och massiv mankraft om just in time-samhället rubbades allvarligt.
Det tror inte jag. Och jag har arbetat för olika arbetsgivare inom den svenska säkerhets-, kris- och katastrofbranschen stora delar av mitt liv.
Vår beredskap för oväntade händelser i det civila samhället är tyvärr pinsamt dålig. Förmågan att hantera en större katastrof är undermålig, och hänger helt och hållet på tur och ideella uppoffringar – och man kan inte hänga upp en krisplanering helt och hållet på dessa två storheter.
Särskilt irriterande är det när man med relativt små och enkla medel skulle kunna bygga en betydligt bättre krishanteringsberedskap av delmängder som redan finns.
Tyvärr är intresset lågt – tills det är för sent.
Bristerna gäller i alla delar – organisering, planering, resurser och övning.
Tyvärr.
/Morgonsur
http://morgonsur.wordpress.com
Anonym 20:49 har tyvärr helt rätt medan 20:52 låter lite väl naivt.
Skall man förbereda sig på en matkris skall man också förbereda sig på att kunna försvara sig mot plundrare. Blir det kris så dröjer det inte länge förrän kriminella gäng eller till och med polisen går från gård till gård och tar allt att äta.
Jag har en "gård" om
5 hektar med odlingsbar yta. Längs hela tomtgränsen har jag taggtrådgränsel. Runt själva huvudbyggnaden finns ytterligare 2 taggtrådsstängsel (ett omedelbart kring husets fasad och ett 10 metar utanför huset).
Mellan huset och tomtgränsen finns 4 rottweilers ute vinter som sommar. I söder och väster riktning finns strax utanför huset på en höjd ett skyttevärn med god sikt mot tomtgränsen och vapenskåp med jaktgevär. Från stålskyddad balkong i norr och östlig riktning finns ytterligare vapenskåp med jaktgevär med förstärkt kikarsikte.
Längs tomtgränsen finns rörelsedektorer och kamerautrsutning, allt kopplat till elnätet och uppbackat med husets diselgenerator. I omedelbar anslutning till huset 20-30 meter finns otaliga fallgropar, snubbeltråd, rörelselarmad snubbeltråd, dold underminering som hundarna inte går i närheten av. Grusvägen in mot huset kan via huset fällas upp med spikvajer, 2 träbroar a 4 meter med dike 2 meter som via huset kan fås att fällas ner om ovälkommen bil kör in på gården.
Kort och gott, min gård är mitt fort.
låter som mark twain
A connecticut yankee at the court of king Arthur
Isola Regina
Vi som bor på landet är ofta jägare och välbeväpnade. Dom här rosengårdarna kommer att välkomnas med varmt bly. Fast de orkar nog inte gå upp till Norrland.
/K
En historia om min morfar Sven som ung jobbade i de norrländska skogarna. De levde veckovis i kojor och åt mycket havregrynsgröt. En gång var han så hungrig att han slarvade med att koka grynen utan åt dem torra med lite vatten. Det höll på att gå på tok då dessa gryn svällde enormt i magen och han var tvungen bli skjutsad till doktorn vilket tog tid och under svåra smärtor och sen magpumpas.
… och hur mycket mat har du till dina rottweilers?
Tror dock inte på din saga, men vill man driva med survivalister så kan man skriva som du.
Jo, bönder har goda förutsättningar att klara matproblem i kristider såvida inte Stalins hejdukar kommer och plundrar dina magasin för då svälter du/ni ihjäl i stora massor.
Vill i övrigt tipsa om knäckebröd. Salig Far berättade att han under beredskapsåren vid Värmlandsgränsen ofta serverades knäckebröd instämplat i Arméns förråd i slutet på 1800-talet. Smakade väldigt gott till skillnad från potatisen som var väldigt oaptitlig efter misshandel i såväl förrådsled som i koktross. Vatten, gott bröd och god potatis är näst efter färsk strömming det mest njutningsfulla man kan äta.
Cornu, i städer blir det strid på kniv, visst. Men det är lättare att skjuta en bonde och ta allt, djur, vapen än att kriga med gäng inne i städerna.
1,5 miljoner stockholmare kommer att ge sig iväg från staden, ut på landet. Samma kring andra storstäder. Själv har jag en gård på en ö och kommer kunna försvara den ettag, och tillgång till fisk.
Fin människa du är. Hur tänkte du försvara dig? Skjuta alla som närmar sig? Kan upplysa dig om att det kommer finnas viss lag och ordning, och när du väl skjutit någon i berått mod så kommer den lag och ordning som finns kvar att ta hand om dig så det står härliga till.
Det är iaf erfarenheten från Argentina. Statens våldsmonopol är det sista som försvinner.
Iaf, när det kommer en hungrig familj på väg till din ö, så skjuter du alltså ner dem? Intressant.
Man skall inte måla f-n på väggen. Det brukar visa sig att hungerkravaller och plundring begränsas till några få områden och begränsade tider. Vi människor är sociala varelser som gärna organiserar oss och hjälps åt. Särskilt i hårda tider.
Att Sverige ens vid en gigantisk naturkatastrof med stor matbrist skulle bli laglöst land där plundrarskaror driver fram så till den milda grad att man måste förskansa sig med vapen bakom lås och bom har jag oerhört svårt att tro.
Vår kultur har nog gjort oss allt för 'föreningsvana', snälla och fogliga för det. I det fallet tror jag vårt samhälles "krisbeteende" skulle bli betydligt mer likt Japan än Argentina. Och inte ens där försvann statens våldsmonopol, som Cornucopia påpekar.
Däremot skulle brottsligheten sannolikt öka med tiden. Och självklart skulle vissa ta chansen att bete sig. Det händer alltid.
Men det skall nog till mycket elände under lång tid för att svenskarna skall förlora sin obeskrivliga lust och förmåga att i bästa 'Alla ska med-anda' bilda ideell förening, hjälpas åt och under myndighetstvång fördela de resurser som finns för att istället löpa amok, slå ihjäl varandra och gå under…
Länsstyrelsen eller kommunen skulle relativt snart skicka ut någon som utan ersättning men med hot om straffsanktion hämtade 30% av dina får, Cornucopia.
/Morgonsur
http://morgonsur.wordpress.com
Nja, Morgonsur, de skulle hämta 30% av mina lamm. De skulle förstå att bönderna behöver sina djur för att producera ny mat.
Öht så pratar grannar med varandra. Det sitter inte 50 st isolerade gårdar här ute på landet, utan man har kontakt med varandra. Skulle plundring bli utbrett skulle man ganska snart organisera sig för att hantera situationen. Det gör man ju redan vid "banala" saker som när hästskärare är i farten.
Som den gymmråtta man är kan jag kanske bidra med lite förslag. Kanske passar bäst som ren backup i stället för ett lager som roteras, men det kostar inte så mycket/tar lite plats och om man bestämmer sig för att börja röra på sig (som varje survivalist borde göra), så hjälper det med prestationen.
Rena Aminosyror (EAA):
"Essentiella aminosyror är de aminosyror som måste tillföras kroppen, dvs sådana som inte kroppen kan tillverka själv. De icke-essentiella aminosyrorna kan kroppen tillverka själv så länge du får i dig tillräckligt av de essentiella aminosyrorna."
750g = 215kr och det är 100% fullvärdiga proteiner. Dvs, kroppen kommer att ta till vara 750g protein av burken. Jämför med biff som ligger runt 50-60%. Håller enligt förpackningen 2-3år, men vakumförpackat och svalt förvarat skulle jag tippa bra mycket längre.
Kasein – Långsamt fullvärdigt mjölkprotein som lämpar sig bra till mellanmål / måltidsersättning.
"Kasein tas upp långsamt från magsäcken beroende på att det är pH-känsligt och påverkas av magens sura miljö. Kasein har visat sig har anti-katabola egenskaper, dvs att det minskar nedbrytningen av muskelvävnad. Kasein tas därför ofta som kvällsprotein för att minska muskelnedbrytning under natten."
7,5kg = 1249 kr.
Som Kolhyderater:
Isomaltulos med ett GI värde på 31 (Vitt ris har GI 90, Råris 55, ju högre värde ju snabbare bryts det ner)
100gr=94,6 kolhydrater
7,5kg=799kr
Kanske nått att ha i jordkällaren för att kunna "späda ut" den vanliga maten om en brist skulle uppstå och man är nog med att få i sig det kroppen behöver.
Det är bara en förlängning av DITT scenario som jag inte tror kommer inträffa under min livstid. Plundras affärer inne i städerna, slut på vatten och mat så sitter ingen i skyddat bo när städernas befolkning ger sig ut för att överleva.
@Cornucopia:
Det har du förhoppningsvis rätt i, både du och länsveterinären kan förhoppningsvis får bättre än jag, även om jag kan vara rätt fårskallig ibland;-).
Men å andra sidan vore väl inte ens en totalkonfiskation förvånane? I politikens värld är det ju inte helt omöjligt att fatta vittgående, oåterkalleliga och potentiellt självdestruktiva beslut i förhoppningen att turen löser allt i det långa loppet;-)
/Morgonsur
http://morgonsur.wordpress.com
mycket bra skrivet Cornucopia
Nä, nu slutar t.o.m jag att läsa dina undergångsteorier…när kommer jorden att gå under ??? 2012,2013,2014 ? Bra om du talar om åtminstone årtalet Tack och hejdå /Stig-Olof
Svenskarna kommer sköta sig, ja. Men kommer 3 miljoner muslimer göra det år 2030 t.ex?
Det är upplagt för etnisk rensning, tyvärr.
Tyvärr???
Hoppas få leva till dess!
Se rökstenen
Sibbe från Vi
Fast det var ju tvärt om när jag tänker efter
Isola Regina
Morgonsur
"
Vår kultur har nog gjort oss allt för 'föreningsvana', snälla och fogliga för det. I det fallet tror jag vårt samhälles "krisbeteende" skulle bli betydligt mer likt Japan än Argentina
"
Här har det skett en STOR förändring iom de senaste 20 årens befolkningsökning. Ca 1-2 miljoner av den nuvarande befolkning har andra "föreningsvanor" än de tidigare traditionella.
Jag vet inte hur det ser ut på "landet" men i storstäderna, med förorter, är det ingen snällhet och foglighet som gäller. Tillgången till vapen, och den mentala inställningen att använda dessa är också annorlunda.
Kom och åk tunnelbana i rusningstrafik 08.15 en vardagsmorgon i Stockholm så får du en liten känsla för vad jag talar om. Men det är inte ens doften av en kommande fem-rätters middag om du förstår vad jag menar
Att kalla ett referat av civilförsvarsförbundets rekommendation av EN veckas matbuffert för undergångsteorier är nog årets mest solklara fall av förnekelse… 🙂
22:08, tack.
Stig-Olof var har jag skrivit något om undergång? Jag skriver bara att det är ditt hushålls eget ansvar att ha en buffert, och jag refererar till myndigheter (MSB) och Civilförsvarsförbundets information i frågan.
21:49:
Som i din skräckfantasi, så skulle en blandad grupp med 3 miljoner Muslimer ha lika lätt att samarbeta som en blandad grupp av 3 miljoner kristna (bestående av Greker, Svenskar, Spanjorer, Ryssar, Brasilianare, Mexikanare och Amerikaner). Dvs. det skulle nog bli mer inbördes stridigheter än samarbete.
Ser man på Robinson så kan inte ens ett antal sävliga Svenskar samarbeta när de är lite hungriga… vad tror du skulle hända i förorterna med alla de etniska motsättningar som redan finns där? Inte skulle Svensson bli första måltavla i alla fall.
Bra skrivet Cornu!
Det är lite humor att jag så sent som igår hade en diskussion på fikat med ett par av mina arbetskamrater på just det här temat.
Vi kom att prata om det som händer i Japan och min ståndpunkt var att det skulle avsevärt ha underlättat för många japaner om de haft ett par veckors förråd med mat och vatten hemma precis som jag har.
Mina kollegor tyckte att det var fel vara så självisk och att man gemensamt skall hjälpas åt i krissituationer.
Min fråga blev då vad de har för krisberedskap själva som de kan dela med sig av till gemenskapen.
Svaret blev, öhh- inget just nu??
Sen undrade jag vad som säger att jag inte efter att jag säkrat min egen försörjning kan dela med mej av mina förråd för att hjälpa andra.
På detta fick jag inget vettigt svar bara något om att rasten var slut mm.
Ett par meningar jag alltid har nära till hands i huvudet är:
-Den som är väl förberedd har mer utryme att improvicera.
-Lita på dina känslor och använd sunt förnuft.
Om och hur världen kommer att gå under står ju var och en fritt att fantisera om.
Det ända men säkert vet är att det inte blir exakt som man tänkt sig. 🙂
Lyssningstips – "Plånboken" i P1 imorgon förmiddag:
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2778
Om "kontantlösheten som kom av sig".
Butikerna plundras och vattenförsörjningen slutar fungera. Då har 90% av svenska folket x antal timmar på sig att: 1) få tag i vatten 2) få tag i mat 3)värme.
Då hjälper det inte att med grannsamverkan förvara sin egendom på landet, då är det kört. Det blir alltid 100 mot 1. Bara hoppas att det aldrig inträffar.
Vad säger familjen om man börjar komma hem med dunkar och konserver? Min sambo skulle nog ringa farbröder i vita rockar i varje fall. Nä, det skulle aldrig fungera.
Anon 23:12, det är anledningen till att man har gården minst 3-4 mil från en 100k stad, inte många som orkar gå den biten idag.
Största risken som jag ser det som är att staten kommer att konfiskera alla produktionsenhter (jordbruk, skogsbruk, vindmyllor) som man har för klara sin egen försörjning. Då kommer våldsmonopolet att används för leva upp till detta, som sagt våldsmonopolet behöver inte bara användas för skydda för stöd och mord utan också att tvinga folk lämna över allt till det kollektiva bästa. Problemet är väll här att vi i Sverige om man jämför med USA, Canada, australien och delar av Asien lättare fallit för kollektivalösningar än lösningar baserade på individer eller frivilig sammanslutning av individer.
Ett tips för att slippa torrmjölken är att istället hålla sig med havremjölk. Den har lång hållbarhet(oöppnad) och är inte speciellt mycket dyrare än vanlig mjölk. Vill man inte dricka den till vardags så kan man för att rotera sitt lager använda den i såser, pannkakor eller till bakning.
Självklart ska man ha minst en månads (gärna mer) förråd av mat och vatten. Lägg därtill egenförmåga vad gäller t ex värme, belysning och skydd.
Men en sak är särskilt viktig, nämligen nätverk av likasinnade som man kan kan stödja och få stöd av, t ex att någon i nätverket är läkare. Man kan också skydda sig mer effektivt, speciellt om man har tillgång till vapen och har förberett en liten halvmilitär styrka.
En annan sak när jag är inne på det apokalyptiska är att många tänker sig trygghet ute på landet. Jag tänker tvärtom. En stad är lättare för myndigheterna att skydda med ett avgränsat område, korta avstånd och naturliga barriärer, medan man ute i mer ensliga omåden är just ensam.
I Stockholm kan jag gömma mig i min lägenhet i mängden och mycket ska till innan man går från lägenhet till lägenhet i plundringståg, åtminstone i mer stabila områden. Gör de det, ja då är jag beredd med pumphaglet. I en stad kan man också i utlysa utegångsförbud och sätta i militär/polis som patrullerar gatorna. Även om Sverige har monterat ned stora delar av sitt inre och yttre försvar, så kan man ganska snabbt bygga upp en förmåga till patruller och checkpoints t ex genom att snabbutbilda beredskapspoliser. Efter att de första våldsverkarna har blivit avskjutna, så är det inte så kul längre och situationen kommer att stabiliseras.
Det var rejäla reaktioner på förslaget att ha något annat än ett just-in-time optimerat skafferi. Själv håller jag på att det känns tryggt och praktiskt att i stort sett aldrig få slut på någon basvara för matlagning även om jag bor 4 minuter från två rejäla livsmedelsbutiker och en "turk".
Apropå beredskapslagring är det här en intressant artikel:
http://www.foi.se/FOI/templates/Page____542.aspx
Om en statlig beredskapslagring återinförs borde det bli med en mycket lägre ambitionsnivå, dels för att begränsa kostnaden och dels för att det är för svårt att garantera allt.
Om säg sjukvården skulle kunna fungera obehindrat i ett år vid stora störningar i världshandeln och säg krig mellan Indien och Pakistan som blockerar all läkemedelsindustri i Indien blir det väldig dyrt. Det realistiska är troligtvis att planera för att säg 80% av de livräddande åtgärderna kan genomföras och att 20% lämnas att dö. Det går dock inte att förutsäga vad som är känsligast och hur säker är enkla saker som insulinförsörjningen?
Jag hade mera väntat mig att en sådan debatt skulle explodera i kommenterandet. Appropå "survivalism" är sjukvård en verksamhet som fungerar oerhört mycket bättre när den sköts av samhällsinstitutioner med många specialister, den är svår att producera på egen hand. På egen hand funkar motion och bra kost bäst och själavård genom att umgås.
Vatten kan man väl hämta ur närmaste sjö? Smaken kanske inte är den bästa, men efter kokning bör det duga i krislägen.
Senast jag var ute i skogen (vilket jag är rätt ofta) såg jag massor av vatten av bra drickbar kvalitet. Det är visserligen 5 minuters promenad men det kan jag kosta på mig.
Hej!
Apropå de senaste dagarnas diskussioner om beredskapslager så vill jag peka på att riksdagen idag behandlade just frågan om beredskapslager. Idag behandlades:
Betänkande 2010/11:FöU2 Samhällets krisberedskap
I denna ingick följande reservation:
"1. Krisberedskap, punkt 1 (MP, SD, V)
av Peter Rådberg (MP), Mikael Jansson (SD) och Torbjörn Björlund (V).
Förslag till riksdagsbeslut
Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion
2010/11:Fö215 av Kew Nordqvist m.fl. (MP) och avslår motion
2010/11:Fö236 av Anti Avsan (M).
Ställningstagande
Vi anser att det finns ett behov av en utredning om långsiktig beredskap för Sveriges livsmedelsförsörjning vid t.ex. mycket höga oljepriser. Att förlita sig på att Sverige ska täcka sitt behov av livsmedel genom import är enligt vår mening riskabelt. Vi anser inte heller att EU:s centrala beredskapslager helt kan ersätta behovet av svenska beredskapslager.
Utredningen bör överväga ifall Sverige behöver ett långsiktigt mål för livsmedelsförsörjningen, för att ha beredskap för att klara livsmedelsförsörjningen i ett läge med låg eller ingen användning av fossil energi i jordbruket beroende på höga oljepriser, klimatförändringar eller andra svåra påfrestningar. Utredningen bör även överväga vilka åtgärder som i så fall kan behövas på kort och lång sikt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna."
Som du ser är frågan inte helt död i riksdagen.
Det har varit lite blandade reaktioner här i kommentarerna, men några poänger med att vara förberedd är att:
* Du slipper vara beroende av andras hjälp.
* Genom ovanstående så frigör du resurser som kan användas till att hjälpa andra, sämre förberedda eller som förlorat sina förberedelser.
* Genom att vara förberedd så behöver du själv inte ge dig ut och försöka hitta din egen försörjning, du kan alltså hjälpa andra och hjälpa ditt samhälle tillbaks på fötter, har du riktigt bra förberedelser så kan du rentav dela med dig till andra, vilket för övrigt såväl Bibeln som Koranen uppmanar oss att göra.
Vad gäller att försvara sina förberedelser så är det något som är absolut nödvändigt. Även om man bör ha förråd så att man kan dela med sig, så kan inte en familj försörja hundra. Därför måste man vara lite hemlig med sina förberedelser. Ditt matförråd för fem personer en vecka blir bara ett mål mat för 105 personer.
Om samhället skulle kollapsa och det kommer någon till din välförsedda gård på landet, ska du då skjuta dem så fort du ser dem?
Vad är du då för person?
Vi måste anta att våra medmänniskor är våra medmänniskor. Annars är vi inte ett dugg bättre än de plundrare vi är rädda för att de ska vara, snarare ett par grader värre.
Att vi tror det bästa om våra medmänniskor betyder dock inte att vi ska avstå från att skydda oss. Om Vaktposten på din gård vid samhällskollapsen ser en individ eller grupp närma sig så bör vapnen tas fram och gårdsfolket spridas ut i förberedda försvarsställningar innan någon hälsar på besökarna och man fastställer om de är vänner eller ej.
Vi kan inte kosta på oss att vara korkade, men vi kan inte heller kosta på oss att bli monster.
Nåväl, sammantaget, inte alla kan eller kommer att ha förråd för att vara oberoende av omvärlden i tre år, inte alla kommer att ha förberedelser för att klara sig på egen hand i en vecka, men att vara förberedd är samhällstillvänt, inte samhällsfrånvänt.
Sprithitler; har du någon gång upplevt att folk inte tar dig seriöst, pga ditt nickname?
/saftgandhi
Visst har jag det, men om en individ är så ytlig att h*n föraktar mig för mitt namn, mitt kön, mitt utseende eller min hudfärg, istäälet för att förakta mig för vad jag säger och gör, så är personen förmodligen inte värd att ha att göra med ändå.
Touché.
Helvete!
Du har redan här satt igång med tjuvträning?
Värja?
Jungman jansson…
Hur en människa väljer sina provokationer säger något om personligheten, jag har aldrig trivts i forum med sådana smeknamn. Men oavsett varifrån en åsikt kommer går det att ta påståenden på bokstavligt allvar.
De tre fördelspunkterna med förråd som personen med det icke förtroendeingivande smeknamnet gav är bra:
* Du slipper vara beroende av andras hjälp.
* Genom ovanstående så frigör du resurser som kan användas till att hjälpa andra, sämre förberedda eller som förlorat sina förberedelser.
* Genom att vara förberedd så behöver du själv inte ge dig ut och försöka hitta din egen försörjning, du kan alltså hjälpa andra och hjälpa ditt samhälle tillbaks på fötter, har du riktigt bra förberedelser så kan du rentav dela med dig till andra, vilket för övrigt såväl Bibeln som Koranen uppmanar oss att göra.
När det gäller behovet av vaktposter odyl vid en samhällskollaps är min övertygelse att statens kärninstitutioner kommer att vara uthålliga och att t.ex. vaktbolag rekvireras av polisen vid behov. Även hemvärnet skulle underställas polisen vid en kollaps men jag hoppas att det inte går så långt utan att det blir fullt upp med räddningsarbete för att hantera de mera direkta problemen.
Allmänhetens ögon och öron är viktiga men jag blir glad om folk ger 17 i att ställa sig och vakta med hagelbössan då det lär ge mängder med vådaskjutningar.
Allmänhetens förtroende för polis och andra myndigheter och även politiker är bra vilket underlättar enormt vid en katastrof. Många kommuner, troligtvis de flesta, kommer att funka administrativt och politiskt även om det blir klagomål på soppkök i stället för försörjningsstöd. Här finns nog en av de största skillnaderna mellan Sverige och många andra länder och den största skillnaden i förutsättningarna för svenska och amerikanska "survivalister", där är det tämligen vanligt att se staten som fienden.
Så jag tror på Cornus uppskattning att staten vid en jättekris kommer och beskattar 30 % av hans lamm för att föda sig själv och folk i nöd och skyddar hans gård från plundrare är rimlig. Folk som Cornu skall odla, blogga och författa, inte ödsla sin energi på att sitta och vakta.
I den stora skalan får civilförsvarsförråd fler funktioner. Utöver trygghet för befolkningen ger det en liknande säkerhetspolitisk trygghet som att ha ett militärt försvar i det att staten inte omedelbart behöver böja sig för utpressningar.
Det finns även likheter med personliga förråd, om säg Ryssland kollapsar och blir hotfullt gentemot Baltikum samtidigt som det pågår maktkamper kan en gåva på säg 50 000 ton mat till Sankt Petersburg ge intressanta konstruktiva effekter.
Min egen policy är att om det sker stora katastrofer är jag inte hemma, då är jag någonstans och försöker hjälpa till så gott jag kan. Ett rejält antal vänner är välkomna hit för att äta upp mina konserver och om någon ställer till något blir jag arg och hanterar det senare.
Beredskapslagring av livsmedel behöver inte ens vara en uppoffring. Köp en bit billig vakumförpackad ost varje vecka. Efter ett år börjar du konsumera en bit (dyr) vällagrad ost varje vecka. Mervärde och beredskap på en och samma gång. Smart va ?
Eric
I Kiruna har det diskuterats att ordna med kommunala handpumpar till borrade brunnar ute i bostadsområdena, för att ha tillgång till annat dricksvatten under de vårveckor då det kommunala vattnet blir missfärgat och tråkigt. Som det funkar nu tar folk sina dunkar och hämtar från närbelägna kallkällor i bil, och det är ju inte miljömässigt optimalt.
Det är en snygg åtgärd som skulle öka motståndskraften i samhället en hel del, vilket lär behövas om nåt smäller när det är riktigt kallt här.
Vi fick för övrigt en föraning om det för ett par veckor sedan när två ledningsbrott satte stopp för fjärrvärmen under två dygn. Som tur var så var det mars och knappt nollgradigt, men Tekniska verken fick sig en tankeställare och ser över sin beredskapsorganisation. Detsamma gäller nog många privatpersoner. Som boende i lägenhet är det dock svårt att påverka vår situation vad gäller värmen, vi har redan ett el-element men fallerar både el och fjärrvärme blir det bistert.