Passande nog skall nu Riksbanken ge ut nya sedlar, trots att det inte finns några praktiska skäl för detta.
Bloggaren Viktualiebrodern har gått igenom det hela och konstaterar att SEB:s förbud mot kontanter i bankfack inte beror på något EU-direktiv utan på att bankföreningen tagit detta beslut. Samma förändring kommer antagligen även gälla övriga banker framöver.
Iaf så kan Riksbanken (via sina ombud bankerna) vägra att låta dig växla in dina kontanter om det finns misstanke om att du fått dem på ett ohederligt sätt. Detta gäller speciellt om det är över 10 000 kronor, och vid över ett basbelopp måste du visa kvitton. Samtidigt agerar banken både polis, åklagare, domare och bödel utan möjlighet till överklagan. I princip kan de vägra växla in dina gamla sedlar mot nya om de inte har lust.
Riksbanken säger också enligt Viktualiebroderns utredning att man hoppas att tryckandet av nya sedelserier kan finansieras genom att alla utestående sedlar helt enkelt inte kommer lösas in. Man räknar alltså med att stora belopp i kontanter kommer vägras inlösen eller aldrig ens nå banken. Du måste ju pga USA/EU:s penningtvättregler legitimera dig vid större belopp (över 10 000 kronor) och fixar man bara ett register för inväxlingar så kommer du inte ens kunna sprida ut det hela på flera tillfällen och banker.
Den som vill trygga sig mot bankkollaps och deflation bör iaf vänta till efter sedelbytet, men inget hindrar ju Riksbanken från att vid deflation ge ut ännu en sedelserie och göra den gamla ogiltlig för att straffa de som tar åtgärder mot deflation. Därmed kan man hindra en likviditetsfälla (eng liquidity trap).
Och tar ni ut stora mängder kontanter, se till att behålla ett kvitto på transaktionen så ni har en chans att visa varifrån pengarna kommer. Men banken kan fortfarande vägra ta emot dem för inväxling. Individer med stora mängder kontanter är ju suspekta…
Man behöver inte tro på konspirationer här, det kan mer handla om att alla myror i myrstacken utan att se helheten jobbar mot samma mål – under alla omständigheter motarbeta de som ifrågasätter det befintliga bank- och finanssystemet.
I slutändan innebär alltså detta att det är en extremt hög risk att ligga likvid i kontanter inför ett deflationshot. Dina kontanter kan bli värdelösa på kort tid pga myndighetsbeslut. Vitsen med dessa beslut blir då att tvinga in kontanterna i banksystemet för att motverka deflation på marginalen.
Ett sätt att skydda sig mot detta är att ha utländska kontanter istället för svenska, men i vilken valuta? Samma förhållanden och sedelbyte kan ske i andra länder även om det inte skett förr i t ex USA, där alla gamla sedlar fortfarande är giltliga om du råkar ha kvar dem. Men USA kan hamna i hyperinflation vilket gör USD värdelösa och oavsett så kan de också göra gamla sedlar ogiltliga även om de inte gjort det förut.
Hur man än gör har man ingen chans mot myndigheterna. Återstår nu bara ett förbud mot ägande av investeringsguld. Första steget blir antagligen att man på EU-nivå momsbelägger guldet igen, sedan återstår bara förbudet.
Läs iaf Viktualiebroderns blogginlägg för lite mer referenser och citat från Riksbanken.
12 kommentarer
Man får helt enkelt vara mer påhittig än myndigheterna och försöka ligga steget före.
Beror kanske lite på hur mycket kontanter du har hemma, men 100 000 borde ju gå att tvätta till nya fina valörer utan allt för mycket jobb, även om det självklart skulle vara lite bök och stök innan det var klart.
De gamla sedlarna måste ju vara giltiga som betalningsmedel ett tag efter de nya lanserats hur som helst, att de gamla skulle bli ogiltiga från en dag till en annan skulle inte fungera.
Det mest spontana jag kan komma på såhär på rak arm är att du får åka in till någon större stad, gå på varenda Mack, kiosk och Livsmedelsbutik och handla mjölk och andra råvaror du konsumerar ofta. Köp bara en sak i varje butik och betala med en 500ing eller 1000ing. 10 liter mjölk och du har 9900 i nya valörer.
De som kan ta tåget till en storstad lär ju fixa 100 000 OCH månadens handling på en förmiddag.
Om du har 100000 i kontanter, vad är räntan på dom pengarna då ? Kontanter är bankernas värsta fiende ! Det är pengar som inte är gjorda av banken, dvs inga pengar som banken tjänar på !
Vägra annat än kontanter i era affärer istället. Vägra använda bankernas kortautomater, visa, master card mm, allt är uppbyggt för att från första sekund kosta ränta och avgifter ..VÄGRA annat än kontanter
I det kommunistiska Nordkorea bytte man sedlar, men bara upp till ett lågt belopp. Resten blev värdelösa. Det fördjupade det redan svåra krisen så mycket att den politruk som ansågs vara ansvarig hängdes.
Sverige måste ha varit genomkorrupt på den tiden vi hade 10 000:- sedlar…
Som sagt, konst och antikviteter..
Handelsbanken är nog också att föredrag. Finns väl dock lite risk eftersom de inte är bästa vän med staten kanske.
Vad är egentligen definitionen på livegen, träl, slav?
Seså, tagga ner, det hela är mycket enkelt. Lyssna noga nu:
Den som innehar sedlar lämnar ett räntefritt lån till utgivaren av sedlarna. Låter konstigt när man hör det första gången, men häng på.
Pengar på ett konto ger ränta. Kanske inte lönekonton, men bankens aggregerade konton hos riksbanker och andra ger ränta. När man tar ut en sedel köper man den i realiteten i utbyte mot behållning på ett konto. Utgivaren av sedeln, dvs riksbanken, får behållning på ett av sina konton istället för en papperslapp som kostat några ören att trycka. Snacka om smörgrotta!
Innehavarna av sedlar har i praktiken en fordran på riksbanken, och det man tänker sig att göra nu är bara att förbättra balansräkningen genom att bli av med en del av de där fordringarna. Man tänker helt enkelt skapa lite friktion och nollställa en del poster i balansräkningen. Avföra fordringar i form av sedlar som ligger nergrävda i Thailand och gömda på vindar alltså.
Efter det fortsätter man gärna att ta emot nya räntefria lån från folk som köper de nya sedlarna.
Rätt enkelt. Foliehatt av. Bilhandlarmustasch på.
Tillägg till 08:59
De enda som riktigt älskar sedlar är kriminella och riksbanken. Bankerna, butikerna och skattmasen vill helst köra kontantlöst. Riksbanken har dock muskel nog att tvinga kvar sedlarna. Lite kul paradox.
Cornu sätter fingret på en mycket viktig iakttagelse här: det behövs ingen egentlig konspiration för att man ska få en effekt liknande en kospiration, det räcker med att en löst definerad grupp aktörer har ett gemensamt mål, eller har nytta av att sakernas tillstånd är på ett visst sätt.
När så är fallet så kommer aktörerna arbeta mot det gemensamma målet utan att behöva samordna och utan att det finns en formell konspiration.
Men slutresultatet blir ungefär detsamma.
Jag skulle nog inte sitta med SEK cash. Svenska staten (och EU) verkar inte helt pålitliga när det gäller att bevaka individens rättigheter. USD känns känns oxo rätt tveksam. Nej mitt val skulle bli CHF. Landets direktdemokrati är en ganska bra grindvakt mot att politikerna hittar på diverse "smarta lösningar" i strid mot medborgarnas intressen. Schweiz är även ett land som både har stark nationell identitet och självförtroende samt vilket även det bidrar till en motvilja diverse påhitt från EUSSR. I orostider har dessutom CHF varit en traditionell tillflyktsort vilket ger den styrka. En titt i prisgrafen SEKCHF indikerar dessutom att den som 1981 grävt ned en påse CHF idag har ungefär dubbelt så mycket i SEK. Ett hyfsat inflationsskydd alltså.
Glöm heller inte att bankerna tightar till hur mycket kontanter man kan begära ut från banken per tillfälle. Tåls att tänka på den dagen det blir bank run.
Bevittnade en scen på en av våra storbanker där en gammal man skulle ta ut hela sin pension "som han alltid hade gjort" på ungefär 16.000:-. Bankens limit hade ändrats till 15.000:- och den äldre mannen kunde inte förstå det eftersom han många gånger innan hade hämtat ut 16.000:- helt utan problem.
Utan att gå in på bankens flexibilitet i det här fallet så är frågan om den unge bankmannen drog en vit lögn om att reglerna hade ändrats för ett tag sedan fast det i själva verket är nya regler. Eller om det han fått lära sig under utbildningen inte stämde överens med verkligheten.
Hur som helst blir det i alla fall problem för alla som vill hämta ut mer än 15.000:- kontanter om denna bank t.ex. råkar ut för en bank run.
Om kontanter kan vara en risk genom att banker kan vägra insättning/inlösen borde inte alternativet vara statens premieobligationer. Det är ju samma stat som garanterar dessa papperslappars värde som sedlarnas värde