Som bekant klipper Telia nu kopparnätet för 100 000-tals abbonenter på landsbygden, och tvingar in dessa i telefoni- och datalösningar som baserar sig på trådlös teknik. Därmed försvann också den sista chansen för de hushållen att få en acceptabel lösning för bredband någon gång i framtiden.
Trådlösa bredbandstjänster låter visserligen fint med höga teoretiska hastigheter, men verkligheten är en helt annan.
Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) har som bekant sedan länge sin tjänst Bredbandskollen, där man kan mäta ur det bredband man har presterar. Tjänsten finns sedan något år också som app till iPhone, vilket har gett en databas med tiotusentals konsumentmätningar av hur 3G-tjänster faktiskt presterar i verkligheten och inte enligt teleoperatörernas säljmaterial.
Och siffrorna för speciellt landsbygden talar ett rätt tydligt språk.
Mina egna mätningar
Vi kan börja med att titta på mina egna mätningar. Jag har Telias kopparbaserade 12-24 Mbit ADSL, och på mätningar via Bredbandskollen presterar den som följer.
Värt att notera är att jag köpte nyligen ett nytt ADSL-mode på Siba (där Södra-medlemmar får kraftig rabatt, 21% i det här fallet), vilket höjde prestandan med ca 15% för nedladdning och ca 50% för uppladdning. Avståndet till telestationen är antagligen på gränsen för den här hastigheten, men ett modernare modem ökade alltså prestandan avsevärt mot ett med 2-3 år på nacken, vilket var senaste gången blixten slog ner (och tog sig igenom professionella blixtskydd…).
Använder jag Bredbandskollens app till iPhone över det lokala WLAN-nätet och alltså går ut över koppartråden så ser det ut som följer.
Att prestandan för nedladdning faller beror på att min iPhone 3G:s WLAN inte presterar fullt ut, bara 802.11g och inte 802.11n, för er som har koll på sådant.
Men stänger jag sedan av WLAN och kör över Telias 3G, vilket är det intressanta, så blir prestandan som följer.
Japp, så långsamt är 3G-data på landsbygden. Jag har provat att mäta både inne och ute, och gått runt på ägorna, men resultatet är det samma. Ingen 3G-täckning, utan bara Edge. En svarstid 36 gånger långsammare än ren bredbandskoppling över koppartråd. Koppartråden är 77x snabbare i mitt fall.
Nu vill vän av ordning påtala att det bara skulle vara jag som har dålig 3G-täckning, men enligt Bredbandskollen så gäller det samma alla mätningar som utförts i min kommunhalva, typisk landsbygd. I princip ingen 3G alls, utan bara Edge, och ibland med ännu sämre resultat än ovan.
Verkliga 3G-hastigheter i Sverige
Låt oss nu titta på BBK:s täckningskartor för hela Sverige. Notera att det ser rött och fint ut för att enskilda mätningar tar över, men ju mer man zoomar in, desto tydligare blir det att 3G är mycket snack och väldigt lite bandbredd. Och det inte bara på landsbygden.
Först en översikt av Sverige.
Redan här ser vi definitivt att stora delar av Norrland, där man också klipper bort kopparkabeln, har mycket dålig dataprestanda mobilt. Men även delar av södra Sverige, t ex Dalsland, området öster om Göteborg, Småland och t ex gränsen Småland-Östergötland har mycket dålig prestanda. Vi zoomar in och tittar närmare på Götaland.
Här bekräftas bilden. Områden borta från större städer har betydligt sämre dataprestanda, och det är just på sådana platser som Telia tar bort koppartråden. Större delen av Småland, Dalsland, Tiveden, östra Östergötland mfl platser.
Man ser här också att ju mer man zoomar in, desto sämre ser täckningskartan ut, eftersom de bra mätningarna inte skuggar bort de dåliga längre.
Låt oss titta på några orter och hur det ser ut på landet runtom dem.
Munkedal. 3704 invånare och centralort i Munkedals kommun.
Inget vidare.
Upp ett steg till Falkenberg, lite mer en stad än en by. 18972 invånare och centralort i Falkenberg kommun. Med på kartan är även Ullared och uppe i vänstra hörnet ser man lite av Varberg.
Här ser vi nu att Falkenberg kvalificerar sig för någon form av 3G-hastighet, vilket alltså inte Munkedal gjorde.
Vi kliver norrut igen och tittar på Göteborg.
Här ser det rött och fint ut, även om det blir blått så fort man kommer ut på landet.
Men skenet bedrar. För zoomar vi in så ser vi att även prestandan i Göteborg är usel. Det är enskilda starka mätningar som skuggar bort de svaga på kartan ovan, och att det ser rött ut beror på den höga tätheten mellan mätningarna. Låt oss zooma in på Kungsportsavenyn i Göteborg.
Japp, god vänner. Det här är vad Telia, 3 och Telenor klarar av att prestera mitt i centralaste Göteborg. En enda mätning runt Avenyn lyckas prestera maximalt. Det vanligaste resultatet är i själva verket blått.
I försäljningsmaterialet för “trådlöst bredband” nämner man 7.2 Mbit/s, men det förutsätter att du i princip sitter intill en basstation och är den enda personen som nyttjar nätet. Dessutom bör du nog befinna dig utomhus i ur och skur, iaf om du bor i en sten- eller betongbyggnad.
Verkligheten är alltså en helt annan, och ofta får man även i centrala stan en prestanda på under 1 Mbit/s, rent av nere på de nivåer jag själv får här på landet, dvs något snabbare än ett gammaldags POTS-modem. (POTS=Plain Old Telephone System)
Så gå inte på säljarnas skitsnack om 7.2 Mbit/s för trådlöst bredband eller Telias skitsnack om snabba trådlösa bredbandslösningar för landsbygden. Ovanstående baserar sig på tusentals faktiska mätningar i verkligheten. Resten är bara väldigt mycket utandningsluft från marknadsföringsavdelningarna.
Och nu har man börjat bygga ut sk 4G i storstäderna med ännu finare prestanda i marknadsföringen. Fan trot.
23 kommentarer
Nej, det suger att de vill ta bort kopparnätet. Sedan är det säkert så att de inte alls har samma ekonomisk täckning på dessa. Men vet själv av egen erfarenhet är jätte stor skillnad på den teoretiska (eller säljteknisk hastigheten) och den verkligen man får på trådlöst. Och egentligen man vill utöva konsumentmakt så ska man väll få till dem att uppvisa någon medeltal på uppmätningar sådan görs ändå.
Däremot kan trådlöst vara ett alternativ istället för koppar eller fibre. Men pratar då inte om de mass trådlöst lösningar som 3G,4G är utan isåfall man kör med egen utrustning med riktade länkar. Kräver en del det finns en del man kan köra utan lic men kräver bland annat frisikt och man måste ha någon annan punkt att skjuta via som har möjlighet till koppar eller fibre. Men är fullt möjligt att klara av åtminstone 20km-30km. Vissa kan kräva "lic" typ 5.7Ghz på, men dessa är (eller åminstone var för ca 5 år sedan) enkla få dvs inga krav på man var operatör eller hade personer med utbildning eller certifikat.
Men blir en betydligt dyrare att köpa än ADSL modem. Men är inte extremt dyrt < 100k beroende på hur priserna ligger och hur det är med frisikt (nödvändigt), avstånd till närmaste hop så kan man nog komma ner under < 50k utan problem eventuellt ännu mer. Naturligtvis betydligt dyrare än < 1k som ADSL kostar idag.
Med fri sikt och tom fresnel-zon kan man med riktade antenner även upprätta licensfria länkar på några kilometer över WLAN, men det är inte direkt enkelt. Antagligen rätt höga paketförluster också, men är iaf möjligt.
Det här är egentligen en fråga om TeliaSonera skall subventionera bredbandsuppkoppling på landsbyggden.
Varför skall TeliaSonera fortsätta driva koppparnätet som en förlustaffär i små byar? Vilket annat privat företag hade gjort det?
TeliaSonera, även om det är delvis statsägt, skall verka på marknadsmässiga villkor.
Vad är Telias kopparkostnad för en enskild tråd till en esnkild gård ute på obygden? 100.000 kronor? Varför skall telia underhålla/bygga nya när man sedan bara får in 339 kr/månad från kunden?
Skall TeliaSonera göra investeringar efter vad som är lönsamt eller vad som gynnar en liten del av landsbygden?
En annan sak man kan fundera över, om Telias kostnad för en telefoni- och bredbandskund i Stockholm är 99 kronor i månaden pga stor folkmassa på liten area, men 599 kronor i månaden på obygden, varför skall Stockholmaren och landsortsbon betala samma summa för uppkoppling?
Är det självklart att folk i storstäder skall betala 339 kr i månaden, samma som på landsorterna?
Tror vi kommer att få se diverserade prisbilder här. På samma sätta som livet på landsbyggden ökar transportkostnader, ökar matkostnader (1 lokal ICA-butik utan konkurrens), sänker lönerna (få lokala företag utan konkurrens om arbetskraften), ökar priset på all lokal elektronik och böcker (1 bokaffär, 1 Siba etc) så kommer sannolikt priserna för bredband/telefoni öka på landsbygden till den verkliga kostnaden.
Skall man bo på landsbygden skall man självklart ha klart för sig att det kostar. Räkna med 3-5.000 kr lägre lön på ett akademikerjobb, 1-2.000 kronor mer i transportkostnader, 1-2.000 kr mer i högre mat- och konsumptionskostnader, och i framtiden kanske 5-600 kronor mer för TV, bredband, telefoni.
Ser ingen anledning till att det skall vara samma taxor i hela landet. Trådlöst bredband borde uppenbarligen kosta 1/10-del på landet mot i stan, baserat på prestandan. Och pss så bör förstås koppartråd kosta mångdubbelt mer på landet än i stan.
Redan idag får man förstås betala sin anslutning själv om man bygger nytt, typ 100 – 150 000:- SEK för en koppartråd. Lite surt bara när sedan Telia klipper sagda tråd och skyller på att den är olönsam…
Nej, det är inte självklart att priserna skall vara de samma. Men det gäller åt bägge hållen, dvs även för trådlös telefoni. Med tanke på den usla kvaliteten vi erbjuds på landsbygden borde vi inte tvingas betala lika mycket som i stan.
Sign Anonym som tycker det är för dyrt att bo på landet har nog aldrig satt sig in i prisbilden för boende. Jag vet inte om jag blir road eller förbannad över denna fullständiga brist på insikt i hur det är att vara stockholmare.
I teorin tjänar du några tusen mindre och gör av med mer bensin för att åka till jobbet. Fine.
Men du slipper å andra sidan betala nästan fem miljoner för en fyrrummare. Plus en hyra på 5000-6 000 spänn. Storstadsbor lägger i allmänhet halva lönen på boendet. Och då talar vi inte om några lyxvillor med sjöutsikt.
En fast kopparbaserad anslutning måste givetvis jämföras med en fast mobil installation med dedikerad router och riktantenn. Det är fullständigt ointressant vad en Iphone med dess mottagningsmässigt uselt placerade antenn kan komma upp i för hastighet. BBKs täckningskarta är baserad på just dessa och är inte tillämpar på annat än smartphones.
Jag har med en vanligt mobil sticka från Telenor och Tre kommit upp i betydligt högre hastigheter än de som redovisas i BBKs hastighetsstatistik. Detta utan fast antenn, med en sådan blir kvaliten på länken betydligt bättre. Så vitt jag vet kräver skogarna och dalarna kring Munkedal en fast installerad riktantenn på taket för att kunna se på marksänd TV också.
Cornucopia, 2010-08-01 09.40: Det går utmärkt även köra med vanliga 2.4Ghz har själv kört sådan och då var det 1996-1997 med riktantenner och frisikt körde med externa 24db antenner körde själv då två länkar på 7km och 5km var på 2Mbps, sedan 10Mbps samt en rundstrålande som nådde ca 2km utan problem. Var också inbland i att sätt upp det för antal andra företag så som mest var det väll ca 30-tal till 50-tal länkar inblandade i nätet med längsta upp till ca 15km.
Packet förlusten var inga eller ringa dvs < 0.1% även vid sämre värder. Så inga problem för användning av de flesta tjänster inklusive VOIP, strömning m.m. Naturligtvis var både strömmande och voip vid den tidpunkten väldigt exotiska. Största problemmet med paket förluster eller förbindelse gick helt ner berodde främst på folk slarvade med att täta kontakterna som man var tvungen att ha utomhus vilket gjorde effekten blev smygande dvs problemet om typ dagen efter ett kraft regn skur då fukten kommit in i kontakterna.
Gick också bra att egentligen trunka 3x10Mbps eller 3x2Mbps då man på 2.4Ghz har tre channel som ej är överlappade med varandra och på så sätt kunde man få upp hastigheten. Vi byggde på den tiden också egna linux baserade router system som vi hade en vid varje tidpunkt.
Dock efter 2000 så har jag inte varit så involverad dock borde det finns eller funka bättre idag om man tar det vanlig teknik snacket dock med undantag på 2.4Ghz då det gått ifrån vara spetsteknik för skjuta länkar licensefritt till bli commodity men mycket möjligt den funkar lika bra som den gjorde när jag körde mest intensivt för över 10 år sedan men var roliga stunder då man ändå jobbade med mindre företag och ändå låg då före de stora drakarna sedan gick det väll "åt-helvte" med det företag när de stora kunde plöja ut till vettiga priser till företag.
Daniel, hängde du också på Lars Aronssons Elektrosmog-lista på den tiden? Good times.
Men som du säger, nu finns det störande WLAN mest överallt, så det kanske inte fungerar lika bra idag.
Fantastisk app, visste inte att den fanns. Ska köpa en iPhone, ladda ned appen, och sen ska jag stämma Telia.
Anna/Hästskär (obs! fastland med enligt Telia perfekt 3G-täckning, enligt mig NOLL täckning)
Cornucopia. Det handlar om tillgång och efterfrågan detta med kopparnätet. Om Telia vill klippa vissa delar för att de anses missgynna dem på den fria marknaden – so be it! Vad är problemet? Du får väl anpassa dig efter det rådande läget.
Eller förespråkar du ett monopol igen, där vi på skattsedeln betalar för ditt subventionerade bredband? Jag förstår inte dina argument ibland. Tuff när du har det gott – Sur när det går dig emot.
Vill man inte ha koppartråden så kan de väl sälja infrastrukturen (till abbonenten om inte annat), istället för att riva den och tvinga fram en trådlös lösning. Att de river och sedan tvingar in i trådlöshet visar vad det handlar om för affärsmetoder.
Dessutom visar jag ovan att de inte alls erbjuder de hastigheter de påstår.
Felet gjordes vid utförsäljningen av Telia. Man skulle styckat bort koppartråden från Telia, det borde egentligen vara lokala bolag som äger infrastrukturen, naturligtvis med lokalt anpassad kostnadsbild, dvs dyrare tråd på landet.
Klippningen av kopparn är snarare ett utfall av en reglering som säger att alla måste betala lika. Då använder Telia kryphålet som pga "inget samhällsansvar" gör att de kan klippa bort befintlig tråd.
Cornucopia,
Om Telia skulle ta ut marknadsmässiga priser på koppartråd till stugor i obygden så rör det sig om en konsumentkostnad om 1500 kronor per månad för en bredbandsuppkoppling.
Det är där priserna ligger vid ett avkastningskrav om 15%.
Allt under 1.500 kr per månad innebär att Telia subventionerar ditt bredband.
Det är inte konstigt att Telia vill gå över till trådlösa nätverk.
Hade mina alternativ varit 1500:- per månad för bredband över koppartråd, eller 199:- för trådlöst "bredband" hade jag tveklöst betalat 1500:- per månad.
Det är ganska långt ifrån fleece Birgers visioner på 90-talet om vilket bredband vi skulle ha här i landet vid den här tiden eller redan för en 7-8 år sen. I Malmö räcker det om man kommer ut i villaområden så finns det inte när det gäller fast uppkoppling mycket bättre än ADSL. Vilket inte ens kan definieras som bredband om man ska hålla sig till fleece Birgers visioner.
Att kalla ADSL för bredband borde vara falsk marknadsföring.
Själv har jag bredbandsbolaget för drygt 300 i månaden och fick nu resultatet 117,46/14,66 på utlovat 100/10 Mbit/sek, svarstid 3 ms. Förvisso mätserver i Malmö. Härom året hörde jag om att de nere i det nybyggda dockan fick installerat bredband för 2000 per lägenhet och sen om de var tillräckligt många föreningar (4st) och lite längre bindningstid och alla anslöts var priset drygt 70/mån. Har för mig de inte blev så många och eller kortare bindningstid så det blev drygt hundralappen, de tog det hela över föreningsavgiften. Att de valde att "efterinstallera" i dessa nybyggda hus torde bero på att byggaren valt nån dyr telia lösning eller liknande.
Jag är extremt nöjd med vad Botkyrkabyggen tillhandahåller. De erbjuder idag kopparnät genom ComHem ända upp till 100/10 och jag får alltid ut minst 80/9 när jag testar, oftast mer.
Men nu har de som mål att få till Fiber till stor del av oss.
http://www.botkyrkabyggen.se/CM/Templates/Article/general.aspx?cmguid=989bc599-3bb7-4a8e-a268-7072c737f53c
De har under det senaste året grävt gata upp och gata ner här i Tullinge där jag bor.
Min lägenhet kopplas in av min hyresvärd så jag väntar med spänning.
Så jag har absolut ingenting att klaga på. Men jag förstår hur det måste vara att se hur ett nuvarande fungerande system förstörs för att ersättas med ett som är skräp.
Går det inte på privat väg ta över driften av kopparnätet på lokal nivå? Då krävs så klart kunskap, tid och pengar samt att de som idag äger kopparn är okej med att sälja ut den…vilket jag får uppfattningen om att de inte har direkt intresse av.
Apropå trådlöst bredband så använder jag mig av det (Tele2) sedan ett år tillbaka. Då var maxbegränsningen 10 GB trafik i månaden. Därefter begränsades hastigheten till en extremt låg att det enda jag i princip kunde göra i uthärdlig hastighet var att uppdatera mitt webbmail-fönster.
När min bindningstid gick ut bytte jag därför till ett företagsabonnemang eftersom maxgränsen där är 20 GB och de hade något paket där "obegränsad" telefoni ingick till ett fast pris, vilket för mig var ett rimligt alternativ eftersom mina telefonkostnader började bli märkligt höga.
Så vad hände:
Jag fick ett nytt trådlöst modem som tydligen är snabbare. Allt rullade på väldigt bra fram till att jag i mitten av juli åkte till Polen och var borta i nio dagar. När jag kom hem var min uppkoppling märkligt långsam. Jag tänkte att jag kanske hade konsumerat mina 20 GB på tolv dagar, vilket verkade högst osannolikt. Men jag är en tålamodig person, så jag tänkte att jag väntar till nästa månad. Idag är det ny månad och förr (när jag hade privatabonnemanget) brukade det innebära att hastigheten genast ökade. Så jag gick in på Tele2:s hemsida idag. Det tog mig 16 sekunder att ladda sidan med deras kontaktuppgifter.
Ang. telefonin så uppvisar även den ett intressant beteende. Det är nämligen så att jag flera personer nu fått höra att de inte kommer fram till mig när de ringer. De säger att det låter som att jag haft min telefon avstängd, trots att telefonen hela tiden varit igång och dessutom har täckning. För när de sedan skickar ett SMS kommer det fram, men att ringa till mig går inte. När jag ringer dem så går det bra.
Säga vad man vill om fördelarna med att vara mobil, men om man ska använda mobilen och datorn som arbetsredskap så förväntar jag mig betydligt bättre resultat än detta, med tanke på att jag faktiskt betalar för skiten.
Varför skall Glesbygden sälja el till Storsverige till långt under europeiskt marknadspris, när det inte ens går att få kontakt med myndigheterna utan Internetförbindelse? Vars tillgång blir slumpmässig när kopparkablarna tas bort.
Storsverige saknar legitim överhöghet över Glesbygden om Internetförbindelse saknas. Då skall Glesbygden kunna kräva in koncessionsavgifter av råvaruexportörerna baserade på europeiskt marknadspris.
Nix bredband, nix billig el.
http://viktualiebrodern.wordpress.com/2010/01/23/internet-i-glesbygd-och-statens-legitimitet/
Tror det finns något som heter Post och Telestyrelsen som ska säkra att vi medborgare har bra och säkra telekommunikationer i Sverige oavsett var vi bor.
De inrättades som en förutsättning för att släppa konkurrensen fri i Sverige så att inte det skulle innebära skillnader över den geografiska ytan.
Deras chefer har säkert feta bonusar de med precis som alla andra som inte levererar.
Skattebetalare och medborgare; Du är som vanligt lurad. Det som du ursprungligen betalade och byggde upp raseras nu och de kommersiella krafterna regerar på din bekostnad!
Kollade precis nu själv på Bredbandskollen. Jag har ett ADSL, precis som du, Telia 12-24 Mbps. Jag har digital-TV också, måhända påverkar det hastigheten. Jag mätte upp 10,11 Mbps ned och 1,00 Mbps upp. Jag brukar dock bara komma upp till 7-8 Mbps ned, så ikväll går det undan! 😉
Det är fördjävligt, rent ut sagt, vad dålig bredbandsuppkopplingen är i Norrlands inland, där jag bor. Då menar jag både via kabel och trådlöst. Mamma köpte ett bredbandsmodem från Telia för att kunna surfa med sin bärbara i stugan som hon hyrde för sommaren. Stugan befinner sig kanske en mil från Östersund, så täckningen borde vara rätt okej ändå. Men det gick knappt. Och när det gick, gick det på Edge, aldrig på 3G eller Turbo 3G.
Dålig stil, men vad ska man göra när man bor på landsbygden? Flytta?
Håller med dig i sak det är kapitalförstörelse att lägga ner kopparnät i glesbygd!
Men några saker bör påpekas ett IEEE 802.11g WLan har en teoretisk MAX hastighet 54Mbit, det bör inte vara några problem att komma upp i 30-40Mbit, då jag antar att du inte har 20 andra grannars 802.11g nätverk inom 30m radie runt ditt WLan. Min HTC lur har tex inga problem att komma upp i 35Mbit. Detta beror troligen på antingen att din mobil fungerar lite halvtaskigt med 802.11g eller att ADSLet inte hänger med.
När det gäller ditt mobilnäts hastighet så ser man klart och tydligt att du sitter på Telias Edge-nät(Telia E) när man tittar på dina screenshot och alltså inte 3G-nätet. Detta beror med all sannolikhet på någon av följande anledningar. Din mobil får inte tillräckligt bra täckning från 3G nätet, din mobil stödjer inte 3G, din mobil har 3G avstängt eller att du inte har ett 3G abonnemang hos Telia.
Föreslagna åtgärder, testa någon annan mobiltelefon, det kan skilja ganska mycket mellan tillverkare och modeller då de har olika kvalitet på sina integrerade kretsar. Vissa har väl helt enkelt sparat in på WLan och 3G kretsar. Och Apple är väl knappast känt för att ge bra hårdvara för pengarna, de hade inte ens stöd för 3G i de första årens modeller, de har ett helt annat fokus.
Nej, den stöder både WLAN och 3G. Täckningen för mobilnätet är bara Edge här ute på landet annat än när man har tur. Sådan är verkligheten
Jag har jobbat som IT-konsult i 10 år och 14 år i "branschen". Jag vet vad jag gör.