I dag damp Jordbruksaktuellt ner i brevlådan, en rätt omfångsrik gratis tidning som skickas ut till landets alla bönder.
Där står att läsa att det i själva verket ofta händer att Arlas produkter kommer från danska kor, som kan utfodras med GMO-foder och aldrig släpps utomhus på bete. Detta gäller speciellt Yoggi.
Det enda sättet man kan se detta på Arlas produkter är att det inte finns en röd ko på paketet, utan bara den vanliga gröna Arla-loggan. Saknas den röda kon måste man sedan läsa det finstilta för att avgöra om paketet i själva verket kommer från Danmark. Och i det finstilta anges bara godkännandenummer som är Livsmedelsverkets nummer på produktionsanläggningen, vilket man får kolla upp på Internet. Listan med godkännandenummer för svenska anläggningar hittar man hos Livsmedelsverket.
Det anges alltså inte ens att produkten kommer från Danmark, utan det enda som framkommer i läsbar svenska är att konsumentkontakten är Arla Foods i Stockholm.
Den närproducerade mjölkprodukten från lyckliga Arlakor på grönt sommarbete kan alltså i själva verket vara från kor som aldrig får se dagens ljus och dessutom utfodras med foder från genmanipulerade grödor.
För egen del köper jag bara ekologiskt när jag handlar Arlaprodukter, och därmed kan man åtminstone vara säker på att slippa GMO och att det är beteskrav på ekologiska kor även i Danmark. Det ekologiska smöret i kylskåpet visar sig komma från Emåmejeriet i Hultsfred, och min ekologiska cremé fraiche från Arla har i själva verket gjorts av Milko i Grådö. Min ekologiska grädde kommer från Jönköping, men ursprungsstämpeln var gömd under en klistrad flik på förpackningens undersida. Den ekologiska matlagningsgrädden visar sig dock komma från Danmark, men med ekologisk stämpel så har allså korna ändå fått vistas ute och inte fått äta GMO-foder.
Godkännandenummer står som SE 1024 EC (Emåmejeriet i Hultsfred), där SE står för Sverige. Men ibland utelämnas SE, så det är inte så enkelt. Godkännandenumret är stämplad någonstans på förpackningen, och inte alltid helt lätt att hitta.
Som vanligt är alltså rekommendationen att endast köpa ekologiska produkter, och uppenbarligen även läsa noga på paketet om du vill köpa en svensk produkt.
Artikeln hos Jorbruksaktuellt finns på nätet, liksom ett TV-reportage och intervju med Palle Borgström från Arla. Borgström kallar i intervjun det faktum att man får utfodra med GMO och att det inte finns något krav på att korna någonsin får gå ut i Danmark för “några små detaljer”. Dessa två punkter punkterar dock hela Arlas marknadsföring.
Arlas reklam och hela marknadsföringen av Arlas varumärke är alltså felaktig. Svensk mjölkråvara från GMO-fria kor som får beta utomhus på sommaren gäller endast garanterat om det finns en röd Arlako på produkten.
Tidigare artikel om bland annat mjölk.
8 kommentarer
Tack för informationen, undviker redan Arla då jag bor i Skåne och nästan uteslutande handlar ekologiska mejerivaror, men lite vatten på kvarnen skadar ju inte.
Anledning till att Arla i sverige använder dansk mjölk är enbart svensk mjölkbrist. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket mjölk som är producerad av Arlabönder i sverige så att det räcker till alla produkter.
Du vet säkert att ekologisk livsmedelsproduktion förbrukar mer olja än konventionell
Tragiskt, behöver inte säga mer.
Tack för infon och artikeln!
Skånemejerier säljer svenskt smör som tillverkas i Danmark med dansk råvara,så att köpa Skåneprodukter kanske inte är enda lösningen.
Svensk mjölkproduktion står nu inför ett avgörande och jag tror att vi kommer att tappa en hel del produktion.Så svensk råvara kommer att bli brist på framöver.Ingen har fått tjäna några pengar under en lång rad av år och producenterna har helt enkelt tröttnat nu.
Mariannes Farm i Strövelstorp packar israeliska morötter, och marknadsför som närodlat. De har dock en bra ursprungsmärkning så att det tydligt framgår för det fåtal av oss som kollar noga.
Hej på er. Som insändaren ovan mycket riktigt påpekar så kan man inte vara säker på att produkten innehåller ex svenskproducerad mjörk bara för att det står ex producerad av Arla foods i Malmö.(då kan råvaran vara importerd)
Många producenter fuskar till det på detta vis, Kräv ursprungsmärkningar det skulle lösa denna karusell av missvisande märkningar. A-C
När arla har svenska råvaror missar de inte att göra reklam för det, finns inga kossor eller löften om mjölk från svenska gårdar då innehåller förmodligen produkten inte enbart svensk mjölk råvara.(okänt ännu i vilken procenthalt. Igen: kräv ursprungsmärkningar på maten. Vindruvor, honung, mjölk, kött och ägg alla råvaror borde ursprungsmärkas, helst nu.