Nu blir det väl antagligen någon moralpanik kring den danska grishållningen. Sanningen är den att man får det man betalar för. Och det är just detta ni betalar för när ni köper danskt griskött.
Svenska bönder har att leva med världens hårdaste djurskyddslagar, vilket gör att vi aldrig kan konkurrera med lägre pris än t ex danska bönders grisar.
LRF påtalar att regeringen inte uppfyllt ens hälften av de vallöften man gav till Sveriges hårt prövade bönder. Ett av dessa löften var att arbeta hårt för att skärpa djurskyddet i övriga EU-länder, så svenska bönder inte får arbeta i uppförsbacke med hårdare regler än konkurrenterna. Det har förstås inte regeringen gjort.
En annan punkt som inte genomförts är att man vid upphandlingar skall ställa samma krav på inköpt mat som man ställer på svenska bönder, dvs i praktiken köpa svenskt. Istället köps de misshandlade danska grisarnas kött av svenska staten, landstingen och kommunerna, eftersom detta är billigast. Svenska bönder köper man inte av, då djurhållningskraven gör köttet för dyrt och kan därmed inte stå sig vid offentlig upphandling.
Nu är lämnar förstås inte sällan hanteringen av svenska icke-ekologiska grisar en hel del att önska det med.
Köp därför ekologiskt griskött. Då får grisarna vistas ute, böka fritt och äta för dem naturlig föda och endast närproducerat foder. Det går inte att bedriva grisfabriker om man skall föda upp dem ekologiskt.
Tyvärr är det ekologiska grisköttet ofta svårt att hitta, och finns det så drunknar det väl i raderna av importerat danskt kött från misshandlade grisar.
Man får det man betalar för.
Grisen är en fantastisk jordbearbetare, överlägsen alla former av redskap och traktorer. Och den jobbar gärna, gratis och med glädje. Låt den göra det. Köp ekologiskt svenskt griskött.
Tillägg: In the end we’re all debt påtalar att det gäller att köpa KRAV-märkt ekologiskt griskött, inte EU-ekologiskt som Scan nu börjat köra med. EU-ekologiska grisar har inte rätt till äkta utevistelse, dvs med bökande och gyttjebad, och suggor har inte heller rätt att bygga egna bon. Tyvärr lär det bli svårt att få tag på KRAV-griskött efter Scans sidbyte.
4 kommentarer
Jo tack, jag vet att grisar är fantastiska jordbearbetare, jag upptäckte det senast i söndags i mitt potatisland… Vildsvin!
Köper inte annat än svenskt kött sedan många år. Både med tanke på djurhållning och transporter.
tur att man inte äter kött alls.
Ekologiskt och KRAV-märkt
Tack för upplysninen, såklart man förstår att ngt måste ligga bakom låga priser, men att danskarna har så usel djurhållning visste jag inte, man tror ju på ngt sätt att de skandinaviska ländera är rätt lika vad gäller sånt… 🙁
F.ö. behöver itne låga priser betyda dålig djurhållning. Mig veterligen så är tex brasilianska och argentinska nötdjur rätt bra hållna på ganska stora områden – men köttet är ändå billigt – sånär som på EU-tullarna 🙁 – och gott !
Sen kan man diskutera hur miljövänlig skeppningen är – men stora lastfartyg med kött (INTE djur alltså !!) ger både bra mört kött (nöt skall ju inte ätas nyslaktat egentligen) och är ganska effektiva (i kg kött/utsläpp alltså)
/K