Så sent som i söndags skrev jag att lågriskfonder som korta räntefonder inte har pengarna placerade i statspapper, utan i bank-, bolåne- och företagspapper.
Jag pekade visserligen inte specifikt ut SEB, men nu åkte SEB:s Penningmarknadsfond på en smäll på 125 miljoner kronor pga Lehman-papper, en nedgång på 0.8% i en fond av högsta trygghetsklassning, allt enligt Veckans Affärer.
Trist, men jag varnade. Lite sent på bloggen kanske, men på VCW skrev jag om detta för över ett år sedan.
Än så länge är det bara 0.8%. Men det är 0.8% för mycket för en “trygg placering”.
Baserat på fondstorlek, 17.5 miljarder kronor, och en gissning av förvaltningsavgiften, 0.5%, gör att SEB håvar in 87.5 miljoner kronor om året på den fonden. Men trots det kunde inte Veckans Affärer få tag på fondförvaltaren. Man kan tycka att han borde ha råd med rätt många sekreterare för att täcka upp den förvaltningskostnaden.
5 kommentarer
Tyvärr var jag en av dem som låg i S-E bankens korta penningmaknadsfond. Läste ditt inlägg där du påpekade risken i s.k trygga fonder.
Kollade då upp detta närmare!
I mitt tjänstepensionssparande (SEB Trygg Liv) finns inga placeringsalternativ som innehåller endast “statspapper” så vad göra?
Nu är visserligen inte 0,8 % en stor siffra i sig jämfört med de ras vi har sett generellt i fondsparandet under det senaste året, men det blir ändå en ansenlig summa om du sparat regelbundet i ett par decennier.
Nåja..
återstår väl då att börja flytta medlen för att sprida riskerna – numera finns det ju faktiskt flyttningsrätt.
Om nu krisen eskalerar och våra äffärsbankers riskexponering i Baltikum får konsekvenser, vad händer då…
För många pensionssparare täcker säkert inte bankgarantin om 250′ de innestående medlen.
Dessutom – det finns en ansenlig mängd av s.k “nollkupongare” som inte omfattas alls av bankgarantin, undrar hur många som vet om det!
Detta visar hur sårbar man är – och märk väl att vi som arbetar i den finansiella sfären är långt ifrån tillräckligt uppdaterade.
Så…tack för kunskapen du delar med dig av och jag ser fram emot fler läsvärda inlägg. Mishainv
En sak man kan fråga sig är hur det står till med våra internetmäklare. Åtminstone E*Trade drabbdes av stora förluster redan tidigare i år.
De kaptitalförsäkringsprodukter som marknadsförs omfattas knappast av insättningsgarantin väl? Vet du hur det ligger till med detta? Vad kan man räkna med ska vara undantaget från ett eventuellt konkursbo?
P.S.
Jag är mycket glad för din blogg. Det är mycket enklare att läsa här än att sålla i smörjan på VCW.
M.v.h.
Profithunger
mishainv, jag sitter själv fast med rätt stora belopp i tjänstepension utan flyttmöjlighet hos SEB. Så jag känner igen problemet…
Problemet nu är ju att väldigt få finansiella tillgångar kan anses säkra. Vem vet hur det slutar. Drabbar ingen fattig kanske, men oss andra.
Profithunger, jag skall skriva ett separat inlägg om det där med kapitalförsäkringar samt våra nätmäklare. Iaf så tror jag att ekonomin ser rätt OK ut för Avanza och Nordnet, men det kan ändrat sig sedan jag tittade efter sist. Annars är ju kf en stor risk vid konkurs.
Jag sitter fast med min ITP-pension och ITPK i Skandialink med ett relativt stort belopp. Problemet är att jag där inte kan välja någon kort räntefond med bara statsobligationer. Sitter nu 100% i Skandia likviditetsfond, som när jag valde den för något år sedan var över 90% statspapper, kollade nu idag, upptäcker att de de lagt till ett stort svenskt bolån bland de största innehaven, cirka 10%, jag vill inte ha detta men alternativa fonder saknas i Skandia. Suck…
Svårt att hitta fonder som bara placerar i statsobligationer. Åtminstonde har jag inte hittat någon.
Alla korta räntefonder verkar dessutom ha något som de kallar övrigt på mellan 5 och 40%. Tycker att de regelmässigt borde ha råd att redovisa exakt innehav samt löpande förändringar
Cornucopia, du är mycket läsvärd på VCW. Med den här bloggen är ännu bättre, har nu raskt fört den till de sajter jag alltid kollar. Tack!
//Dunedain
Dunedain, tack.
Just tjänstepensionerna är svårast, pga att de oftast omfattas av dålig eller obefintlig flytträtt. Inom ITP kan man åtminstone byta förvaltare för framtida inbetalningar, men det är svårare för befintliga.
Själv har jag varit med om att välja en förvaltare baserat på några specifika fonder de hade, bara för att sedan få se hur de fonderna tagits bort ur utbudet.
Visst är det tragiskt hur räntefonderna successivt har blivit allt mindre statspapper, om några alls. Fram till för några år sedan såg det inte ut på det viset.