Läs ovan. Orden inte alltid. Inte alltid.
I en studie från Morgan Stanley visar det sig att det inte alltid är bäst att ha aktier, utan obligationer kan vara bättre.
Naturligtvis letar Veckans Affärer fram ett antal sakägare från analytiker- och banksidan som måste försvara aktier, med ursäkter som det beror på vilken tidsperiod man mäter på och att de inte anser att vi står inför en 30-talsdepression. Ja, vilken tidsperiod man mäter på är avgörande, och aktieförespråkarna väljer själva tidsperioder för att visa sin ståndpunkt. Aktiefonder har oftast högre förvaltningsavgifter än obligationsfonder och ger utfärdande banker mer pengar bör tilläggas. Dra era egna slutsatser kring det.
Dessa experter verifierar i praktiken inte alltid bäst, även om de bestämt försöker hävda aktier.
Som lilla Göteborgs-Posten lade fram i en artikel jag refererade till i ett tidigare inlägg så har obligationer gått bättre än aktier sedan 1998 till nu. Jag visade dock att det tredje tillgånsslaget, råvaror, gått ännu bättre. Åtminstone guld.
Råvaror nämns inte i artikeln. En korrekt sammansatt portfölj har en kombination av aktier, obligationer och råvaror, och andelen varierar över tiden. Aktier är inte alltid bäst. Råvaror är det förbjudet att tala om.
Oavsett kan man inte investera i backspegeln. Antagligen är sakägare, analytiker och experter för engagerade för att kunna tänka sig tanken om att börsen kanske aldrig igen slår real all time high, alltså justerat för inflationen. Under hyperinflationen i Tyskland gick börsen upp flera miljarder procent, men föll i reala termer. Man kan inte bara stirra på siffror.
Jag anser att det är möjligt att vi aldrig någonsin slår real ATH från mars 2000. Det finns förstås aktier man kan investera i ändå, men några generella uttalanden som att en viss tillgång är bäst över tiden står inte jag för. Och som det är nu är i princip alla tillgångar riskerade i en expanderande finanskris. Speciellt om skräcken tar ett grepp om folk.
AIG räddas tillfälligt genom ett enormt lån av nytryckta dollar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, så vi får väl en tillfällig andepaus i bedrövelsen. Återstår att se om det innebär en botten på börsen, eller om det återigen är tillfälligt som efter Fannie och Freddie. Får vi en ny djupare botten inom några dagar eller veckor så är detta inte över.
Med nytryckta digitala dollar från Fed så kan vi åtminstone vara säkra på att den amerikanska inflationen inte avtar, och därmed antagligen inte heller globalt.
God morgon!