De svenska storbankerna har varit väldigt duktiga och berättat vad de själva har haft för exponering mot Lehman Brothers. Handelsbanken, SEB och Nordea har tonat ner problemet, medan Swedbank inte sticker under stol med att de verkar vara hårdast drabbade. De övriga bankerna får nog vara nöjda, Swedbank får all mediaexponering idag.
Vad de inte berättar är hur de har exponerat sina kunder mot Lehman. Man redogör inte för hur mycket eller lite aktier i Lehman kunderna har fått äga via fonder, eller hur mycket räntefonderna har köpt Lehman-obligationer. Det har nu visat sig att SEB:s kunder åkte på en smäll på 128 miljoner i SEB:s allra “tryggaste” fond, se separat inlägg om det.
Nu handlar det inte om många miljoner kronor får man hoppas, den värsta smällen kommer från den allmänna börsnedgången, speciellt för finansfonder eller USA-fonder exponerade mot sektorn. Men man kan ju tycka att fondförvaltare som får tiotals eller hundratals miljoner i förvaltningsavgifter borde orka läsa en balansräkning och därmed inte köpa eller behålla aktier i Lehman. Eller så gjorde de det baserat på den avancerade förvaltningstekniken “stora aktörer som Lehman skall ingå i varje fond exponerad mot sektorn”. Det är sådant man betalar förvaltare för.
Det enda kunderna kan göra är att kolla upp fondernas halvårsrapporter. Vad som hänt sedan dess kan man bara gissa.
2 kommentarer
Tror inte att bankernas fonder har så stora innehav i tex Lehman, dels eftersom fondreglerna begränsar alltför stora innehav i enskilda bolag, men Nordea har iaf gått ut med följande:
Våra fonder har ytterst små innehav i Lehman Brothers.
US Fund, Nordamerikanska Aktier och Nordamerikafonden har 0,02 procent vardera i bolaget.
Nordea Fonder
Tack, Stefan.