Börsindexen faller i USA efter att kreditvärderingsinstitutet Moody’s snkt kreditbetyget för USA, men det är i övrigt lugnt på valutafronterna. Svenska datorspelsbranschen vill ta fram ett eget kollektivavtal. Lyxmäklare uppger att det finns ett överutbud av lyxbostäder i Sverige sedan många objekt övervintrat prisfallet.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 gick +3.88% (+2.45% i år) förra veckan och bredare OMXSPI gick +3.26% (+1.50% i år). Valutamarknaden är ganska lugn med 9:77 SEK för USD och 10:93 SEK för EUR, möjligen att svenska kronan blivit lite svagare. Guldpriset är stabilt på 1 011:- SEK per gram.
I USA gick S&P-500 hela +5.27% (+1.30% i år) på veckan och tekniktunga Nasdaq 100 +6.81% (+1.98% i år). Bäst inom techbroligarkernas FANANGST gick Tesla med +17.34% (-13.34% i år) och Nvidia med +16.07% (+0.84% i år). Google gick +8.80% (+9.46% i år) trots rapporteringen om att sökningar på Google faller till förmån för AI-sökmotorer Sämst gick Amazon som bara stegh +6.49% (-6.29% i år).
I de asiatiska tidszonerna är det börsfall under morgonen. ASX 200 går i skrivande stund -0.59%, Hang Seng -0.32%, KOSPI -1.18%, Nikkei 225 -0.69% och Straits Times -0.29%.

Orsaken till börsfallen i Asien är förväntningar på högre amerikanska räntor sedan Moody’s sänkt USA:s kreditbetyg från högsta nivån på grund av landets fortsatt skenande statsskuld.
Finansminister Bessent viftar bort sänkningen och menar att det är en eftersläpande indikator och förstås tidigare president Bidens fel. Bloomberg citerar:
“We didn’t get here in the past 100 days […] It’s the Biden administration and the spending that we have seen over the past four years that we inherited […] we are determined to bring the spending down and grow the economy.”
Orelaterat har Biden nu fått diagnosen prostatacancer av en aggressiv typ.
En del av oss kanske minns när Moody’s kraschade börsen sommaren 2011 genom en sänkning av kreditbetyget, men jag har för mig att beskedet då kom medan marknaderna var öppna även om minnet är lite luddigt. Den kraschen var över på någon månad.
Lägre kreditbetyg ska allt annat lika göra att finansiärerna av det amerikanska ständiga underskottet kan kräva högre räntor för att finansiera USA, en de usla statsfinanserna är inte direkt någon överaskning så effekten bör inte vara så stor egentligen. För övrigt är det numera tyst på fascisten Musk och hans Doge.

Den svenska dataspelsbranschen vill införa ett gemensamt kollektivavtal för att reglera lägsta anställningsförhållanden. Iaf vill Massive och Sharkmob detta enligt en artikel från TT, och hoppas få med sig fler företag i branschen.
Man vill dock ha ett eget avtal som är branschanpassat och Massives VD säger till TT:
“Det handlar också om en bekräftelse för oss som industri. Spelindustrin är väl den största kulturexporten vi har i Sverige i dag. Vi anställer otroligt många och behöver leva upp till det.”
Och så är det. Film, litteratur, musik mm står för växelpengar inom svensk kultur och det är dataspelbranschen som står för de stora pengarna, även om det inte anses vara finkultur av kulturelitens kultursidor som helt ignorerar denna mycket kreativa bransch och hur många kreatörer den försörjer.
Sharkmobs VD påtalar att man är en blandning av media, teknologi och industri och kan därför inte passa in i något av de befintliga kollektivavtalen.
Man kan säga mycket om facken och kollektivavtal, men att ha någon sorts branschstandard är förmodligen en bra grund och skulle gynna spelbolagen. Huruvida de anställda gynnas är en annan sak.

För att dra upp intresset för lyxbostäder har en lyxmäklare fått in en artikel hos Handelsbankens nyhetstjänst EFN som konstaterar att det finns oro för överutbud bland premiumobjekt som lyxvillor, sjötomter och sekelskiftesvåningar.
Priserna uppges förstås återhämtat sig och försäljningen ska återhämtat sig. Mäklaren konstaterar att många objekt prissänkts och att det finns konkurrens i denna rätt smala nisch, där få har kreditvärdigheten eller pengarna att köpa:
“Det är nog många objekt som inte blev sålda under förra året till rätt pris, som övervintrat, och nu lagts ut igen till ett lägre pris. Det blir en stor konkurrens.”
Samtidigt ska man komma ihåg att när det gäller villor (ej bostadsrätter, ej jordbruksfastigheter som kräver förvärvstillstånd för bolag) så är det ofta miljonärernas eller miljardärernas aktiebolag som köper, inte själva personen som privatperson, som istället hyr av sitt eget bolag eller betalar skatt på förmånsvärdet. Detta för att slippa skatta innan köpet. Bostadsrättsföreningar har generellt förbud för köp av juridisk person för att undvika att riskera bli oäkta föreningar plus att för att någon ska bo i en lägenhet som ägs av ett bolag måste det till andrahandsuthyrning, vilket kan få föreningens regler kring detta att ifrågasättas.
![]() | Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se>. |
93 kommentarer
Det här med spelbranschen är intressant. Det är länge sen de stora spelen med råge gick om de stora filmerna. Ändå så anser många att spel är något för barn eller liknande trams. Samma sak med anime upplever jag.
Ja visst är det! Jag närmar mig 50 och det spelades i så gott som varje hus i släkten och på gatan. Animé var på var ungdoms läppar runt mig i gymnasiet. Jag tror däremot att få personer i min generation prioriterade att köpa den teknik som krävdes när man samtidigt pluggade och började jobba. Då kom vi ur spelandet. Men vi har försett våra barn med samma förutsättningar vi själva hade i alla fall. Men i normalfallet hinner ju inte vuxna spela så det kanske är därför det ändå blir mest för barn/ungdom?
Men folk har tid för att streama och/eller sociala medier?
Tror mer att det handlar om att spelbolagen har svårt med marknadsföring och nischning mot lite äldre personer – Generation zero var t.ex ett spel som de flesta i det här kommentarsfältet borde ha uppskattat men troligtvis aldrig hörde talas om (man spelar tonåring i Sverige på 80-talet och AK4:an är bättre än AK5:an….).
Ett A-listat spel tar lite mer tid och engagemang än en by säsong av en teveserie. Brukar väl vara minst 60-100 timmars speltid.
Detta enligt vad jag läst, typ senaste Baldurs Gate, spelar som sagt inte själv.
BG3 som anses vara ett av de bättre spelen i modern tid och lockat spelare som annars inte skulle vara intresserade av rollspel tar 130-150 timmar för en omgång
Och då det innhåller en miljon ord (lågt räknat) i dialog och förändras efter vilken karaktär man valt/val man gör så kan man spela om det flera gånger.
Nackdelen är ju att då man har ett liv med relationer, hus, jobb, andra intressen så är det mindre tid över till gejming….
Men om man ska prata kr/tid så torde det vara den billigaste underhållningen man kan ha
Sebulon, man kan ju dra en halvtimme-timme spelande per dag det funkar att spela, då har man underhållning i 6-12 månader.
@MBL ja. Såklart. vissa spel som kan sparas närsom och inte kräver mänskligt sällskap som ska koordineras kan ju portioneras ut.
Men å andra sidan får man då inte fastna i “just another turn” 😀
Brukar lira en halvtimme på kvällskvisten när huset sover. Tar sin tid att komma igenom saker och ting men fungerar fint. Finner det avkopplande att fokusera på något utöver jobb och familj för ett ögonblick.
50+-are här som spelat på dator sedan över 40 år. Och lite tv-spel. Även om det inte blev så mycket under småbarnsåren så spöar jag nu skiten ur ungdomarna i FPS-spel (är man tränad på doom, quake, mm så…).
Roligare än ytterligare någon tv-serie.
Ja det är lustigt hur reflexerna sitter i. Även jag är runt 50 och man ska inte underskatta alla dessa år av öga/hand koordinationsövningar.
Faktum är att min mor brukar påpeka just det. Att jag var sen och “lite” kass i motoriken men efter datorspelandet så är det snarare tvärtom nu.
Dessutom kan man kombinera genom att spela multiplayer spel med barnen, allt från ganska enkla som mario-spel till fps-spel.
Är uppskattat av barnen dessutom, mer kvalitetstid än att sitta i soffan tillsammans.
Jag spelar i perioder när jag har tid och lust. Samma som med alla andra typer av hobbies eller nöjen. Jag är helt övertygad om att det är en myt att bara ungdomar spelar. Det är bara att kolla på försäljningssiffror på stora spel så inser man att det är så. Sen att det finns vuxna som inte spelar är ju inte konstigare än att olika personer föredrar olika saker och spenderar sin tid på olika saker. Själv föredrar jag spel före tv/serier och sport helt enkelt. Man väljer var man vill lägga sin tid.
Det är en myt som är bekräftad.
Ungefär jämn fördelning upp till 50 år då det är så många som vuxit upp med olika former av spel.
Om jag inte minns fel så är 40+ faktiskt de som spenderar mest pengar på hobbyn
En mod av Civiliazation (4-BTS?) Där man får vara Ukraina och bonka ryss borde väl gå hem här i stugorna på bloggen?
Börja med fysiska, klassiska krigsspel istället. Finns gott om olika spel där man kan bonka ryss från 1200-talet och framåt, beroende på vilken epok man föredrar.
Jag skulle rekommendera att gå in på Steam och titta på vad som fins
Flashpoint Campaigns: Southern storm kan rekommenderas
Command: Modern Operations har en del moderna scenarios
Mängden strategispel har nog aldrig varit så stor som nu och med återkommande reor på Steam kan man fylla på samlingen för regniga dagar
Det är även klassiska “male, pale and stale” att klaga på de som spelar.
Dagens spel och ungdomarnas nätverk via dem är nått helt annat än vad det var förr.
Som jag brukar “skämta” om. Idag är det antagligen mer ett varningstecken att vara intresserad av sportboll än att spela Fortnite/minecraft.
Spelindustrin i Sverige är en enorm framgångssaga. Det är väldigt många av de stora, framgångsrika spelen som har svensk inblandning. Vi har dessutom en stor “indie” bransch som livnär många och är en plantskola.
Var ju en nyhet från ett par år sedan 2022~23, men mangan Demon Slayer sålde fler volymer än hela comic-industrin i USA gjorde.
Liknande för spel så är det väldigt många spel som är från Asien nu. Wukong, Palworld och Monster hunter för att nämna några från sista året. Är en del från Europa också men vad som gällar nya IPs på bästsäljarlistan så ser det knapert ut i USA.
Indien är förbannade på Trumpeten. Inte bara för att han helt oförtjänt tog åt sg äran för att kriget snabbt upphörde utan också för att han försöker stoppa Apples lansering i Kina något som är en stor fjäder i hatten för dem och ett utomordentligt viktigt steg i uppbyggnaden av high tech industrin. https://www.youtube.com/watch?v=K83cRrJqIHU
…Apples lansering i Indien…
Spelar inte dataspel. Bedriver annan verksamhet som kräver datakraft och då är det ett faktum att dataspelsbranschen driver utvecklingen mot allt kraftfullare hårdvara. Tack för det.
DN hade ett tag Spel som en egen kategori under Kultur. Borttaget sedan ett tag. Sorgligt.
Sågs nog inte som finkultur nog och gjorde väl övriga skribenter avsundsjuka på all trafik det drog medan ingen var intresserad av ännu en krönika om likheter mellan August Strindberg och Lena Andersson.
Flertalet av oss har förmodligen drabbats av Strindberg i skolan. Det var en upplevelse jag inte tänker utsätta mig för igen.
Det var ju trevligt när Peter Englund recenserade strategispel i DN.
Han har även gjort några egna krigsspel som publicerades av amerikanska tidningen The Wargamer någon gång under 80-talet. Peter the Great och Lesnaja finns hemma i bokhyllan, prenumererade på tidningen på den tiden och ett tag efter att den gick upp i Strategy & Tactics.
https://boardgamegeek.com/boardgamedesigner/2962/peter-englund
Helt värdelösa krönikor, vem fan är August Strindberg?
.
(Jo, det vet jag faktiskt. Men Lena Andersson???)
Faktum är väl att utöver spel-pressen så är public service i sverige de som bevakat gejming bäst.
Bloggarn har inte helt fel då man nog i “presstödsmedia” känner att det är hemskt att folk vill gejma och att branschen är så stor….
De har bl.a. visat några säsonger program (minns inte titel, men går kanske att hitta på SVT Play) där två finsksvenska tjejer recenserade spel, med även en del cosplayinslag. Av och till tar väl även kulturnytt upp något nytt spel.
“Faktum är väl att utöver spel-pressen så är public service i sverige de som bevakat gejming bäst.”
En bra serie om dataspel i Public Service, inte i Sverige utan i Finland, som jag tittat lite på är Saga och sanning i videospel | Yle Arenan. Två säsonger, 8 + 6 = 14 avsnitt på en halvtimme. Programvärden diskuterar historiska spel och hur väl (eller inte) de stämmer med vad vi vet om verkligheten på den tiden, med en akademisk historiker som expertkommentator (och ibland spelnovis) per avsnitt och spel.
Har sett kanske en tredjedel, tyckte det var riktigt intressant. Tyvärr måste man kunna finska för att hänga med — det finns visserligen textning, men tydligen även den bara på finska. Men för den som kan det så rekommenderas serien.
Nå men perkele då!
Jag framstår nog som ett geni efter att ha köpt mer usa-fonder för några veckor sedan 😂 TSLA går plus också.
Det handlar om moral också……
Japp, jag tror att det är huvudorsaken för många att välja bort USA och Tesla.
Det är samma för övriga bostäder också, inte unikt lyx. Detta beror på att det finns fler säljare än köpare, inget konstigt med det.
Jo, lite konstigt är det väl? Var flyttar säljarna?
Inom Lyx är det samma klientel som “byter” med varandra. Även de besuttna blir äldre eller bara lata och kanske inte orkar projektledare alla hantverkare och städare som krävs för att hålla igång sina lyxhus + att man inte orkar resa runt.
Att man byter med varandra är väl sant inom alla prisklasser, men jag förstår inte hur du menar att det finns fler säljare än köpare inom alla bostadssegment. Var tar säljarna vägen?
De som inte får sålt får bo kvar, egentligen bara sunt att det finns ett överutbud så fungerar det flesta andra marknaderna.
@STEFAN, när man är köpare i de dyrare segmenten tenderar man att ha fler än ett boende/lantställe/sportstuga/etc
Hyresrätt?
Blir samma, man blir sittande med det man egentligen vill sälja, sedan tror jag Bankerna driver detta även inom Lyx (ja även rika har lån), dvs du måste få sålt innan du kan köpa nytt, blir ett moment 22.
@Sapiens absolut, men det är så inom alla prissegment menar Ebbe.
En rimlig förklaring är väl kanske att kollektivet inte har fattat vad som är korrekt prissättning och tror att det är dåligt med lägre priser?
Korrekt prissättning?
Det inträffar på en fri marknad när köpare och säljare är överens om ett pris.
Påverkar framförallt av utbud och efterfrågan.
(Som i sin tur påverkas av massor av faktorer)
Sjunkande priser (deflation) är generellt dåligt på en marknad.
Sen kanske du *tycker* att bopriserna är för höga men det är en annan sak.
Var tar säljarna vägen
Etta med jordvärme?
Många verkar sukta efter ett ras får då skall minsann kunna köpa in sig på gräddhyllan. glöm det.
Kraftiga ras på bokmarknaden (eller börsen) kommer förmodligen leda till att du blir arbetslös eller andra konsekvenser som begränsar.
Det kommer förmodligen aldrig bli billigare än vad det är idag.
Känns nästan som att detta triggade något emotionellt? Jag tycker varken bu eller bä om priserna, men om man nu vill byta bostad men inte får sin egen såld så är den rimligtvis inte korrekt prissatt, vilket även gäller de eventuella ej säljbara objekt samma person eventuellt skulle kunna bli en prospektiv köpare av.
Nu bor jag nog själv på “gräddhyllan” men har inga planer på att ge mig in på bostadsmarknaden 😉
“It’s the ränta stupid. ” för att parafrasera
Förr kunde man lösgöra kapital både privat och i bolag genom att låna upp.
Men när nu räntorna är högre är helt enkelt det rätt dyrt med de där boendena för 30+ miljoner.
Det är inte SÅ många svenskar som är så rika att de har högre ränteinkomster än ränteutgifter. Inte i relation till alla dessa “representationsboenden”.
Men lyxen höll/håller emot bättre (på den marknad jag kollar i alla fall).
#humblebrag
På vilken marknad då? De har varit prisfall och långa säljtider på allt även Lyx, utmana mig.
Inte så svårt att utmana. Statistiken säger att priserna inte sjunker och säljtiderna inte ökat. Iallafall inte det senaste året.
Min marknad= geografiskt. Vår betalningsvilja för bostad är extremt låg.
EBBE: jag tror dig. Vi letar inte ute efter lyxen, har bara sett att i området verkar de öppet utannonserade, väldigt attraktiva bostäder säljas hyggligt snabbt och hålla uppe priset jämfört med tidigare (bortsett från de löjliga budkrig som kunde förekomma förut).
Men om jag kikar i backspegeln så har det blivit betydligt vanligare att “Lyx-segmentet” ligger som “hör av dig” annonser hos mäklaren under okänd tid. Så det du säger stämmer säkert. Jag antar att mäklarna vet vilka säljare som har rätt prisförväntningar och annonserar de bostäderna lite synligare.
Att det läggs ut med högt pris är inte samma som det säljs med högt pris.
Kollar du lagfarterna?
Blev nyfiken på det här: Samtidigt ska man komma ihåg att när det gäller villor (ej bostadsrätter, ej jordbruksfastigheter som kräver förvärvstillstånd för bolag) så är det ofta miljonärernas eller miljardärernas aktiebolag som köper, inte själva personen som privatperson, som istället hyr av sitt eget bolag eller betalar skatt på förmånsvärdet. Detta för att slippa skatta innan köpet.
Är det verkligen fördelaktigt att göra så? Blir inte de marknadsmässiga hyrorna man måste ta ut väldigt höga?
Vadå marknadsmässig hyra? Vart tog bruksvärdet vägen? Dessutom blir det billigare när allt som görs på fastigheten är avdragsgillt.
Hyran måste väl vara marknadsmässig för att skatteverket inte ska knorra? Annars blir man väl förmånsbeskattad?
Vi har väl inte marknadsmässiga hyror nånstans i Sverige? Låt oss säga att du betalar 0 så blir det väl ett förmånsbelopp beräknat på bruksvärdet i området? Går säkert att prata ner. Och sedan betalar företaget alla drift- och underhållskostnader som borde ha ingått i en marknadsmässig hyra.
Jag trodde “marknadsmässig hyra” är hyra satt enligt “bruksvärdet”. Är det inte det som styr hyresmarknaden i Sverige?
(Eller det här kanske är väldigt föråldrat “vetande”?)
Vi kanske menar samma sak. 😀
Torekovs fastighetsregister visar på en knapp majoritet bolagsägda fastigheter. Lönsamt för ägaren av bolaget, tja? Lönsamt att hyra, ja!
Var/hur ser du att det ären knapp majoritet bolagsägda fastigheter? Blir lite förvånad över att det skulle vara lönsamt, när jag pratat med redovisningskonsulter etc så har intrycket varit att det är hög risk för krångel från skatteverket, att hyran måste vara marknadsmässig och att det inte är något som rekommenderas. Blir därför nyfiken när jag får en annan bild här
Så är det, förutom förmånsbeskattning så är stämpelskatten 4.25 %, ev vinsten dubbelbeskattas vid försäljning och är man själv verksam i ägarbolaget måste också sociala avgifter betalas. Men sätter man förmånen till 0 kr så blir det billigt ända fram tills fogden dyker upp.
Du hyr ut till grannen, och grannen hyr ut till dig. Problemet löst.
Intressant med datorspel. Man glömmer vilken enorm industri det är. Mina brorsbarn vill alla jobba med det på ett eller annat vis ”när de blir stora”
Övrig punkt: vart har Run DMC tagit vägen? Saknar hans analyser här i ekonomitråden
RUN meddelade för lite sen att han tog sommarledigt och tillbaka i oktober…
Det missade jag! Hoppas han får en fin semester
Lyxskrapan Docks i Dockan, Västra hamnen, Malmö, har fortfarande över 20 bostäder till salu; varav en för dryga 30 miljoner näst högst upp. Inflyttningen har redan påbörjats. Sedan kommer säkert fler av dessa brf komma ut på Hemnet snart från folk som bara köpte för att investera, eller där livsbetingelser förändrats etc. Undrar vad som kommer hända med avgiften i den föreningen.
https://www.jm.se/skane-lan/malmo-kommun/dockan/docks/
Karlstornet i Gbg har väl en liknande situation.
Japp, 48 mille. Bara att slå till. Dock var jag besviken på planlösningen så jag står över.
https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-7rum-lindholmen-goteborgs-kommun-karlatornet-penthouse-8102-21543767
Bessent (och gissningsvis apelsingnomen) går nu ut och meddelar att alla länder som inte förhandlar ”in good faith” om tarifferna kommer få tillbaka höjningarna igen muy rapido.
Precis så man förhandlar ”in good faith” dvs. man hotar sin motpart med bestraffning om dom inte agerar på så sätt att det uppfyller ens egen subjektiva uppfattning om vad ”good faith” är. I detta fallet gissningsvis – ”håll käften och gör vad vi säger till er att göra, vi är USA för fan”…
Prostatacancer som spritt sig till skellettet är väl n av de absolut smärtsammaste och jävligaste sjukdomarna och sättet att dö på.
Den bästa chefen jag haft i mitt yrkesliv dog av det och det är ingen sjukdom jag skulle önska ens min värsta fiende.
Chansen för att tillfriskna var iaf då i princip noll och diagnosen var en dödsdom.
Så oavsett vad man tycker om Biden som politiker skall man vara en medmänniska och hoppas att det sker ett mirakel och behandlingen går bra.
Min far dog av detta. Men på något konstigt sätt hade han inte ont – precis alla läkare sa “har du inte ont?”
Ingen kunde förstå varför.
Som tur var så gick det fort (halvår) från han slutade svara på btomsmediciner tills han avled.
Beklagar verkligen sorgen. Skitsjukdom.
Ändå en tröst att han slapp lida av smärtan iaf.
A propos bostadsmarknaden sälj kontra hyra ut så är detta sannolikt en effekt av att även de med dyrare bostäder masserats ganska hårt av räntetoppen senast och när nu den dalat ner något kan man inte ta en till räntetopp. Följden blir naturlig – alla springer mot utgången och säljer samtidigt. Ex Danderyd där det normalt brukar vara 10-15 villor max till försäljning, nu senast var det ett drygt 70 tal. Alternativet är att parkera sin bostad och hyra ut den 1-2 år; detta ska naturligtvis helst INTE ske via någon obskyr bostadsportal med luddiga försäkringsvillkor när det går snett – utan man bör även där använda sig av en registrerad hyresmäklare.
Korrekt
Jag har mött en hel del “högavlönade” här i Sthlm som insåg att det var den låga räntan som skapade ett sken av rikedom.
Så återigen är det balansräkningens egna kapital och casflow som är kung. Inte amatörernas resultaträkning
Min _magkänsla_ är att fler objekt inte läggs ut öppet på marknaden än förut, utan mäklare försöker sälja dem via kundregister osv, under radarn så att säga. Detta går det så klart inte få fram vettiga siffror på men de bekanta som är aktiva på marknaden verkar agera helt utanför hemnet/booli.
Stämmer till viss del, de flesta köpare idag är dock ganska prismedvetna så är långt i från säkert att säljarna får ut mer på det upplägget.
Har en vän som ska sälja och köpa och hon har fått höra precis detta.
Dels är det en “flykt” utan dess like från Hemnet som råder. Men även att då marknaden är som den är så lägger man ut objektet som “kommande” till det pris man vill ha, och är det nån som nappar så skrivs det kontrakt utan att det så att säga varit ute “öppet”
Vad är poängen med att märka en prissatt annons med “kommande” istället för “till salu”?
Det kan vara olika skäl till det. Man vill låta det få lite uppmärksamhet så fler hinner se objektet innan det blir visning. Men också som nån skrev att man hinner få ett acceptabelt bud så man kan sälja det utan öppen visning. Många gillar ju inte att en massa folk springandes hemma hos sig på visningar.
Vi ska sälja i sommar, så vi kommer nog att lägga ut det som kommande, fast av en annan orsak. Vi hinner inte bli klara före mäklarens semester (vi har en bra mäklare som vi vill ska sälja det) och för att det inte ska bli för sent så lägger vi ut det som kommande precis före hon går på semester och annonserar visning precis efter att hon är tillbaka. Då kan hon vara ledig utan press på sig att svara på frågor. Vi vill ha öppna visningar för vi tror att det i slutändan ger bättre betalt.
Vännen hade haft tre mäklare hemma och alla hade rekommenderat att börja med “kommande” och skippa Hemnet.
Med det sagt är det ju så att det är Booli som är kung
Onekligen lite skumt när en bostad snart till salu har legat 3 år på Booli.
Man vill sälja till “rätt pris” men behöver inte sälja nu.
Något som jag vet frustrerar alla som ville fynda under den sk “crashen” 😀
Kan man inte skriva det då? Och vad rätt pris är.
Den så kallade bostadsmarknaden består mest av drömmare i alla led.
Säljare: jag sitter på guld, trots mediokert läge och upparbetat underhållsskuld.
Köpare: jag tycker pengar hemma i källaren och kan lägga bud till höger/vänster utan att bli synad.
Mäklare som både skall representera säljare /köpare: på riktigt vem tror på detta? har allt att vinna på att driva upp priset. Om inte priset tål solen ljus är det för högt.
Den typ av budgivning vi har i Sverige är katastrof och behöver styras upp.
Köparna “jag tror att alla måste sälja omedelbart och därför kan jag lägga ett skambud”
Tycker att den marknaden vi har är rätt bra. Otyget har ju varit lockpriser men det är ju egentligen bara ett problem när folk inte gjort sin research.
Jag tycket att marknaden i Sverige är välfungerande och jag upplever att jag både sålt och köpt bostäder till ett marknadsmässigt pris på en jämlik marknad .
Visst skulle kanske fler behöva använda mäklare vid “köp” då de inte ens fattar basala saker som vad olika ägandeformer är eller exv vad undersökningsplikt är när man köper något för 5 miljoner.
Men det får vara nog med lagstifta för att hjälpa de som egentligen inte skulle vara myndiga 😀
Appropå energi, läste nyligen att Jonas Birgersson sjösatte sitt nya elprojekt “EnergyNet” i tysthet under April.
https://lund.se/coaction-lund/detta-gor-vi-inom-energi/energynet
Intressanta tankar, framtiden får väl avgöra om det är geni eller charlataneri.
Här förklarar Birgersson själv hur det hela hänger ihop: https://www.youtube.com/watch?v=neEIh274pF4
Fråga.
Hur många företag har Birgersson varit med i som gått med vinst?
Han och Stael von H är ju så kallade “förhoppnignsgeneraler”.
Inte byggare av livskraftiga sunda bolag.
Bredbandsbolaget gick väl med vinst?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bredbandsbolaget
Nej de byggde väl bara en jävla massa fiber för lånade pengar?
Visst blev det ju något konkret av det. men minns inte att de nådde positivt kassaflöde.
Noterbart. Att under Tele2 gick de bra. Men de var en förlustbringande verksamhet under Birgersson.
Och även om han inte är barskrapad så är han inte heller rik.
Det är iden om att bygga ett robust elnät med energibuffertar på alla nivåer som tilltalar mig.
Tekniken verkar mogen nog att ge det ett bra försök, sen om det går att slå mynt av det än vet jag inte.
“Att under Tele2 gick de bra”
Menar du Telenor?
Det brukar vara så – under uppbyggnaden går verksamheten med förlust.
Telenor köpte Bredbandsbolaget för 6 miljarder 2006 och jag är säker att Birgersson fick en hacka.