Börserna i de asiatiska tidszonerna fortsätter uppåt under torsdagsmorgonen och dollarn rasar vidare och guldpriset håller emot. Regeringens ekonomiska politik skördar nya segrar med den högsta arbetslösheten på tre år enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Stockholmsbörsen steg något under gårdagen med +0.45% för OMXS30 och +0.22% för OMXSPI. Euron stärks något till 11:29 SEK men den korrumperade technoligarkins USA-dollar rasar till 10:82 SEK. Guldpriset håller dock emot på 1 014:- SEK per gram då priset stiger i USA-dollar och för övrigt noterade nytt rekord i Förenta Staternas valuta på 2 933 USD igår.
Technooligarkins börser spretade med -0.27% för breda storbolagsindexet S&P-500 och +0.12% för technoligartäta Nasadq 100 där FANANGST-aktierna leddes av Spotify med +2.80% och techbron Jeff Bezos Amazon i botten på -1.65%. Tesla steg med +2.44% på beskedet att den korrumperade amerikanska regeringen ska köpa bepansrade Tesla Cybertrucks till utrikesdepartementet, eftersom bolagets VD fascisten Muskolini håller på att spara pengar åt amerikanska staten. Affären är värd 400 MUSD och är inte egentligen mer än växelpengar, men visar att det är korruption som gäller, vilket förstås gynnar Tesla.
Över i de asiatiska tidszonerna stiger börserna. ASX 200 går +0.06%, Hang Seng +0.45%, KOSPI +1.36%, Nikkei 225 +1.28% och Straits Times går mot strömmen med -0.05%.

Tidölagets ekonomiska politik och arbetsmarknadspolitik firar nya triumfer med den högsta arbetslösheten på tre år rapporterar Arbetsförmedlingen. Därmed är man till och med sämre än regeringen Andersson (S), vilket måste sättas upp som en bedrift.
Politiker hävdar ju alltid när de är i opposition att det är regeringens fel t ex när regeringen Löfven (S) hade som mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet men istället fick bland den högsta i unionen, och således är det regeringens fel denna gång också.
Vi bortser förstås ifrån att svenska politiker har exakt noll påverkan på konjunkturcykeln och internationella makroekonomiska rörelser, som skiter fullständigt i vad ett land i utkanten av Europa på Alaskas breddgrader driver för politik.
Behöver jag skriva vad elpriset är idag förresten? Just det, skyhögt. Regeringens politik skördar nya segrar även där.
Eller är det så att regeringen egentligen är maktlös och bara låtsas kunna påverka sådant som är bort dess kontroll och lajvar makthavare?
118 kommentarer
Är ju lustigt att “oligarken” Musk väljer att rekommendera avskaffning av statligt stöd för köp av elbilar. Att arbetslösheten i Sverige går upp vid arbetsmarknadsvänlig politik är inget konstigt, riktigt långtidsarbetslösa faller ur statistiken, när de börjar söka jobb så går arbetslösheten upp. Det är naturligtvis även så att andra förlorar jobben, men ekonomisk politik är inte alltid intuitiv.
Tesla dominerar förvisso elbilsmarknaden i USA och har det överlägset bäst utbyggda laddstolpsnätverket. I så måtto skjuter Trump honom i foten, men det finns en hel del som tyder på att Musk inte längre bryr sig nämnvärt om Tesla. Med tanke på att de europeiska, japanska, sydkoreanska och kinesiska konkurrenterna redan är i kapp och somliga förbi ser han nog timmen som slagen för det lyxmärke som Tesla är. Om något av företagen på allvar fångar hans intresse nu är det nog SpaceX. Med det sagt så är nog politisk makt hans nyvaknade, allt överskuggande intresse.
Sedan Must plockade ut sin mycket feta bonus är väl företaget ointressant för honom. Sjunkande försäljning och tveksam kvalitet men M skrattar hela vägen till banken.
Spekulativt, men jag tror så här.
Vi är mitt inne i en samhällsomdaning av samma dignitet som när vi gick från jordbrukssamhälle till industrisamhälle.
Problemet nu är att antalet arbetsuppgifter minskar, inte att de flyttas från en sektor till en annan.
Vi kommer att få leva med att vi får en allt större arbetslöshet och att en större och större del av befolkningen på ett eller annat vis måste försörjas mha. skatter. Ju förr ett land accepterar detta desto bättre kommer det att gå för de länder som anpassar sig.
Jag har med mig detta synsätt sedan jag följde en distansutbildning som gavs gemensamt av KTH och Stanford University i slutet av 90-talat. Redan då fanns det tecken på att datorer och robotar skulle ta över en hel del arbetsuppgifter och att de nya arbetsuppgifterna att sköta om datorer och robotar skulle bli betydligt färre än de arbetsuppgifter som försvann. Dessutom bedömdes mera lågkvalificerade arbetsuppgifter (även dessa är viktiga) att försvinna.
Tom. inom byggbranschen försöker man robotisera även om det inte såg sådär jätteeffektivt ut 2018.
https://youtu.be/fMwiZXxo9Qg
Då är det ju t ex utmärkt med små undantag som journalsystemet Millenium/SDV som kommer kräva fler läkare och sjukvårdspersonal för att utföra samma vårdproduktion.
Cerner leder kampen mot arbetslösheten 💪
Äras den som äras bör – det är politiker som köpt systemet, ökat byråkratin och således minskat arbetslösheten. Tänk bara vilken hög arbetslöshet det vore bland kommunikatörer annars.
Vågar inte tänka på det.
Då hade kommunikatörerna inte haft någon att kommunicera med ☹️
Det kommer aldrig att vara en vinnande strategi att betala friska människor för att inte jobba, och varför skulle de som jobbar vilja försörja dessa? En säker väg till ekonomisk kollaps.
Helt klart smart (om än ond) strategi av Muskolini
Han har med hjäl av bidrag och “utsläppsrättshandel” byggt upp sitt eget bolag tills man gick med vinst.
Nu när han själv inte behöver bidragen är det såklart perfekt slå undan stödet för konkurrenterna
Så mycket för “elbilar är bra för alla
Tesla började väl inte ens göra vinst förrän han lade ut stora delar av tillverkningen till Kina?
Det är för övrigt intressant att se hur snabbt konkurrenterna har kommit i kapp. För bara 2–3 år sedan (i ungefär samma veva som Teslas lastbil lanserades) skrevs dödsrunor över många av de andra märkena eftersom de ansågs vara så hopplöst långt efter. I dag har flera tillverkare modeller i olika prisklasser, medan Tesla fortfarande inte lyckats få fram en låg- eller mellanprismodell (samtidigt som Musks allt mer utrerade beteende skadar märket som helhet).
En del av Musks DOGE-aktivitet tycks för övrigt gå ut på att sparka de personer som är satta att undersöka alla hans oegentligheter, vilka tycks vara väldigt många. Han verkar ha tagit många genvägar om man säger så.
What’s nuclear-power doing 🤔
Nu får man, snål som man är, gå ner i verkstan o be killarna stänga av 9kw’rn. Eller?
Kanske bättre att lägga 40kr/t och hålla humöret uppe
Den går väl för fullt? Enligt nedan är det bara F2 som går sämst, och de kör på 94% effekt.
https://karnkraft.vattenfall.se/
https://www.okg.se/
Ser ut som om all produktion på Ringhals 4 går till Danmark/Tyskland
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Tur att någon casher in idag.
Och hela Oskarshamns O3 till Litauen, Polen och Tyskland
Hög arbetslöshet kombinerat med kompetens brist på arbetsmarknaden…, vet inte vad som är populäraste utbildningen idag?
Årets populäraste inriktningar
Ekonomi
Naturvetenskap
Beteendevetenskap
Samhällsvetenskap
Juridik
Idrott & sport
Frisör
Försäljning & service
Vård & medicin
Informations- & medieteknik
Brist område..
Ingenjörer
IT&Data
Tillverkning&Logistik
HR
Miljö&Hållbarhet
…hemma i byn går det 13 frisörer per dussin 😉
Kan ju glädjas av att ens “kids” valt bristområden.
Frisörerna själva menar att de är ett bristyrke. Jag betalar 250kr kontant hos en syrisk medborgare för min klippning.
Jag köpte en trimmer för 399kr och har kört min egna klippning i 5 år.
Kanske lite trist och enahanda “frisyr” med gubb-stubb för att på så sätt även dölja månen då man börjat växa igenom håret på vissa ställen, men billigt blir det!
Kan ladda trimmern när det är billig el också!
Slutade gå till frisören i samband med pandemin och det är inte ngt jag saknar. Det var nog faktiskt en av de få positiva sakerna Covid-19 förde med sig.
Bokade tid till dottern häromveckan. Att få en tid torsdag-fredag em när hon har kort skoldag var helt omöjligt åtminstone de närmsta tre månaderna hos den aktuella frisören.
Denna så kallade brist på ingenjörer och it-folk… kanske svenska arbetsgivare skulle prova på att betala en konkurrenskraftig lön så kommer den bristen automatiskt och magiskt att åtgärdas, på kort tid dessutom. Många svenskar som jobbar i Norge, Danmark och till och med Finland nu för tiden på grund av just de låga svenska lönerna.
Vet inte om kartellen som håller nere civilingenjörers begynnelse löner fortfarande existerar? På detta sätt kunde man hålla ner alla civilingenjörers löner. När jag såg vilka av mina studiekamrater som tog de låga begynnelselönerna hos Ericsson bl.a. så visste jag att jag aldrig någonsin skulle köpa Ericsson-aktier.
Den kallades Oktagonen och innehöll förutom Ericson sju andra stora Svenska industriföretag, så det är lite missriktat att bara peka ut Ericsson.
Din kommentar inväntar godkännande
???????
Den kallades Okta.gonen (utan punkt) och innehöll förutom Ericsson sju andra stora Svenska industriföretag, så det är lite missriktat att bara peka ut Ericsson.
Din kommentar inväntar godkännande
???????
Kartellen kallades Okta gonen (utan mellanslag) och innehöll åtta stora svenska företag.
Jag fick 25% högre begynnelselön än vad Okta erbjöd och 25% var mycket för en fattig student.
Historiskt har svenska ingenjörer används som resande säljare i stor utsträckning. Det gav visserligen brist på ingenjörs-arbetare, men de var överlägsna säljare eftersom de kunde “prata med ingenjörer på ingenjörers vis” och bidrog till Svenska exportframgångar.
Det är säkert något liknande som drar bort ingenjörerna från “golvet” idag.
Dagens ingenjörer är värda noll och intet. Den breda ingenjörsutbildning som man hade förr är ersatt av enkel programmering eller CAD. Problemlösning och kreativitet är helt bortplockat är mitt intryck efter att ha pratat med flertalet elever på ingenjörslinjerna. Dom visste inte ens hur en kondensator fungerar!
Sen är det fantastiskt att vi har en yrkesgrupp som tillåter dels att företagen tar ut miljardvinster utan att göra yrket till ett höginkomstyrke, samt att man tillåter en arbetskraftsinvandring från låglöneländer för att hålla nere lönerna. En indisk ingenjör taktar 350-400 kr per timme och lägre, något som alla andra yrkesgrupper hade protesterat å det grövsta mot.
Snart har vi bara stålet kvar som exportvara, och frisörer.
Hört från bekanta som är i perioden med medarbetarsamtal, enligt dem är det nästan en gemensam nämnare att de juniora ingenjörerna har som mål att bli chef istället för att exempelvis bli ämnesexpert inom valt område. Vad det kommer göra med kompetensförsörjningen och självkänslan hos de personerna som inte får de chefspositionerna kan diskuteras i smågrupper
Att bli chef är oftast enda sättet att få upp lönen tidigt i karriären inom ett storföretag. Finns ofta några få upphöjda tekniska experter som tjänar som höga chefer, men den långa relativt dåligt betalda vägen dit är det få yngre (särskilt svenskfödda ingenjörer) som har tålamod med längre verkar det som, lättare att byta jobb eller bli konsult.
För mig (och tyvärr även min fru) har det varit givet att det är viktigare att ha ett roligt arbete (som man ägnar halva livet åt när man är i arbetsför ålder) än att ha en hög lön och det har absolut avspeglat sig i lönekuvertet.
Min erfarenhet är att de som unga strävar efter chefs karriär sällan är de mest lämpade.
Man kan få det bekräftad på Link.. när en person varit 2-år ish på sina tjänster, då ringer varningsklockan.
Det är ju ganska givet att man inte blir en bra chef bara för att man vill tjäna mycket pengar.
Lex Havel brukar vara tillämplig – endast den som inte vill ha makt är lämplig att få den. Och omvänt.
Det finns aldrig någon brist på personalare. Det finns alltid för många.
Utmärkt tillfälle att helt avskaffa yrket HR-mänscha.
Jag sitter i utbildningar nu och är en av de tre äldsta, de flesta av dessa 20nånting vet inte riktigt hur man använder mus och tangentbord, touch-pads hela vägen för dom. Jag siktar på certifikatsutbildningar internationella inom IT för administration eller support, ska göra en egen undersökning så småningom som investering, för inte tusan kommer det att begripas mycket. Ser det som jobb jag kan göra till graven.
Så länge jag inte behöver ett rackarns körkort för att anställas, fy tusan.
Tvärtom min utbildning från riktiga livet
Di unge är sjukt bra på allt som har med input och “interface” att göra.
När det däremot kommer till integrationsstrategier, datakopplingar och felsökning är de helt lost.
Det var nån som sa att 70-talisterna sitter i en unik sits idag.
Man har fått uppleva teknikskiftet live men varit med om att teknik var svårt och generellt (bland de som jobbar med teknik) skaffat sig en djup förståelse.
Dessutom har man ett ben kvar i det analoga och förstår processer och vad samhörighet och lagkänsla innebär.
Dock skulle jag skippa alla certifikat. Jag skulle säga att iaf inom mina erfarenhetsområden ses det som “varför tog han certifikat istället för att jobba”.
På samma sätt som dubbelexamen generellt är en red flag om personen inte tagit dem samtidigt.
*min erfarenhet från riktiga livet*
Man ska inte prata med kollega och skriva inlägg samtidigt 😀
En ytterligare passus är att Sverige är ett av få länder där det är ren meritokrati inom vissa områden (IT, ekonomi). Det spelar ingen roll vilken utbildning du har utan erfarenhet smäller absolut högst.
Jag är i Norrbotten, och det låter bra om meritokratin, men jag ska ändå slänga in att jag har utlandsfödda föräldrar (som råkar vara från Finland) :>
Vi behöver fler av “di unge” då, uppenbarligen, med tanke på hur usla alla MMI-gränssnitt är nuförtiden.
Sveriges oproportionerligt – i jämförelse med andra euländer – höga arbetslöset beror ju på att det finns ett oproportionerligt stort matchningsproblem i form av språkkunskaper och utbildningsnivå.
https://www.ekonomifakta.se/sakomraden/arbetsmarknad/arbetsloshet/arbetsloshet-internationellt_1212514.html
Också länken som föll bort: https://www.sverigesradio.se/artikel/frisorerna-blir-farre-jattesorgligt
Är det en bransch som varit i behov av konsolidering är det väl denna….
Tror att vi snart kan stryka sista punkten på brist-yrken.
Nu är det drill baby-drill som gäller.
Till PK
Och med allt högre riktåldrar i pensionssystemet ska allt fler gubbar och gummor slåss om jobben som finns med den nya arbetskraften som vill in😀👍
Samtidigt som antalet arbetstillfällen sannolikt minskar framöver.
Vi får inte glömma bort det gamla goda “ingen vill anställa 35+are”.
Kunde jag bli egenföretagare hade jag gjort det, och då anställt andra som haft problem få in en fot på marknaden, gammal som ung.
Hos min förra arbetsgivare fanns det gott om arbetstillfällen för 35+.
Men de ville inte ha 24.000 i ingångslön….
Hemskt att säga men. Jobb finns. Om man anpassar sina krav på yrken och bemödar sig att flytta.
Ja det finns alltid jobb, men det behövs 454 000 jobb, inte några jobb😊
Klarar arbetsgivaren och hans kommun den inflyttningen?
https://www.ekonomifakta.se/sakomraden/arbetsmarknad/arbetsloshet/arbetsloshet_1212507.html
Jag hade packat och stuckit om jag kunnat få hyresbostad garanterat med jobbet för 24 före skatt, även om det varit Kiruna som är fascinerande svårbeskrivligt i styre. Borde ges glesbygdsbidrag, flyttstöd, annan hjälp för såna som oss som glatt.. nä detta måste jag djupare fråga min kontakt på Arbetsförmedlingen om, kanske kan bli något iaf.
Och pengarna skickas till oligarkerna så de kan göra revolution.
Varför går dollarn ner?
Därför att Trumf i princip har lovat låg ränta + flykt till icke inflationskänsliga tillgångar? Eller, tusan också. Mitt kaffesump kom i oordning .
Dollarn går ner för att Dollarn går ner.
Va bra för då behöver inte Riksbanken vara orolig för kronförsvagning när de fortsätter att sänka räntan.
400 miljoner dollar på Tesla Cybertruck. Ett fordon med många tekniska problem och en fallande försäljning. Tesla skröt med att de hade 1 000 000 förhandsbokningar men har sålt ca 40 000 fordon. Det finns många Youtubefilmer som visar rostiga Cybertrucks, avbrutna hjulaxlar, paneler med löjligt dålig passform, spruckna rutor etc, etc. Cybertruck har för många i USA också blivit den bilmodell som mest förknippas med Elon Musks högerextrema åsikter. Jag tippar ett fortsatt fall i försäljningen för Cybertruck men det är väl passande att de få anställda som blir kvar i utrikesdepartementet får köra runt i Swasticars.
https://electrek.co/2025/01/02/tesla-cybertruck-sales-are-disastrous/
Dom borde ha hyrt in the Queen of Shitty Robots som designer istället:
https://alltomelbil.se/vad-hande-med-simone-giertz-hemmabyggda-tesla-pickup/
Bortsett från vattentätheten då…
Kan plats verkligen rosta 😅
* plast
Plast rostar inte men rostfritt stål kan beroende på kvalitet rosta i utomhusmiljö. Det finns många typer av rostfritt stål. Tydligen kan det bli rostfläckar på Cybertruck. Kanske inte den estetik som man tänkt sig?
På en båt räcker det inte med rostfritt utan det måste vara syrafast också.
Den höga arbetslösheten beror främst på de sista 20 årens ökande andel icke anställnings bara.
Där har väl båda gängen varit lika usla.
På anekdotisk nivå. Jag har varit egenföretagare i Sverige i 17 år utan att jag har fått ett enda telefonsamtal eller kontaktförsök från arbetsförmedling eller en arbetslös som har frågat om någon form av anställning, praktik eller jobbträning.
Däremot, dagligen 1-2 telefonsäljare av för mig likgiltiga tjänster som avvisas varje dag.
Helt sanslöst och inte konstigt att så många hamnar utanför arbetmarknaden.
“Den höga arbetslösheten beror främst på de sista 20 årens ökande andel icke anställnings bara.”
Sysselsättningen har väl varit oförändrad senaste 30 åren – till och med lite högre sysselsättning nu.
Jag tror att den höga arbetslösheten är ett resultat av regler och klassificeringar.
Sverige har nästan 80% sysselsättningsgrad och 10% arbetslöshet men det finns länder i vår närhet med 70% sysselsättningsgrad och 3% arbetslöshet. Det beror bara på hur man räknar.
IB4 “Men det räcker att jobba 1 timme i veckan för att räknas som sysselsatt!!!!!” – Ämnet har tagit upp flertalet gånger innan. I princip alla som är sysselsatta jobbar heltid. Det är en försvinnande liten andel som jobbar deltid och mindre än 50%-
Bättre statistik: https://www.ekonomifakta.se/sakomraden/arbetsmarknad/arbetstid/arbetade-timmar_1210719.html
Arebtslösa, i åtgärder, i studier osv. osv. Antalet faktiskt arbetade timmar är bättre och enklare. Och där är trenden stigande.
Man kan väl ganska enkelt konstatera att det inte finns en knapp man som politiker kan trycka på för att få bort arbetslöshet.
Jag tror dessutom satt arbetslösheten kommer att öka succesivt framöver tack vare att maskiner tar över fler och fler jobb, se mitt inlägg här.
Sverige är ett litet exportberoende land. Det finns inte mycket som vår regering kan göra för att stimulera efterfrågan på svenska produkter och tjänster i utlandet annat än att sänka valutan. Och det får man väl säga att våra politiker har lyckats relativt bra med då man ser en svag med stabilt stigande trend i Kronindex (dvs. kronan blir billigare över tid).
Vår största handelspartner är Tyskland, drygt 10% av handeln sker med det landet. När Tyskland får problem med energi, och gudarna vete allt, är det lätt att vara skadeglad, men man ska komma ihåg att de problemen har ett direkt genomslag på vår ekonomi och vår arbetslöshet.
Därför, och det kan vara viktigt att komma ihåg, så är det kanske inte en toppenlösning på våra energiproblem att bara kapa kablarna till Tyskland och Danmark (vår 4:e största handelspartner) då detta skulle få kraftiga efterverkningar på vår export. Att ha el för att göra grejer är kanske bra, men om det inte finns någon som vill köpa dem sedan så blir det genast mindre bra. Vår tredje största handelspartner är USA, och med tanke på vad som håller på att hända där finns det anledning att vårda relationerna med våra andra partners.
Om nu Tidö hade något som helst intresse av att minska arbetslösheten i närtid, då kunde de ju be Skatteverket skjuta företagens inbetalning av pandemi-skatteskulder 3-6 månader. Det hade inte kostat staten en krona.
Men det finns väl någon moralisk spärr, som blockerar för ekonomisk tänk.
Jag vet inte hur denna åtgärd utformades, men om det är en lag så kan det nog dessvärre ta lite tid att ändra på den. Då är det dessutom Riksdagen som bestämmer, inte Regeringen.
Med det sagt så håller jag ju med om att det är onödigt att företag drabbas negativt om det går att lösa med tre månaders ytterligare uppskov, eller kanske sex.
Vilka branscher är det som drabbas mest?
Inom Handel, Hotell&restaurang, Bygg och auto finns de största skatteskulderna.
Det som blir tokigt är ju att Skatteverket står med en oprioriterat fordring i en konkurs och får därmed oftast inte en krona.
Om företaget inte har uppbyggt nya skatteskulder och fortsat har en omsättning finns det ju en förhoppning att skulderna kan betalas i framtiden. Vid en konkurs går staten och vi miste om allt.
Nu brukar inte oövertänkta och snabba lagändringar vara något som bekymrar regeringen oavsett parti, snarare är det regel än undantag att lagrådet fullkomligt sågar förslagen.
Tomten, jag vill ha en författningsdomstol i julklapp nästa gång.
Varför bepansrade Cybertruck? Den vanliga är ju skottsäker – det berättade ju Musk redan vid introduktionen!
XD
Rätt ska va rätt – Musk sa att plåten på Cybertruck klarar 9mm ammunition – och det gör den. 🙂
Har de testat med m/39B? Eller +P+ helmantlad?
https://www.youtube.com/watch?v=ufoLITv26R4
Lajvar makthavare – tror detta är rätt spot on. När makthavare misslyckas är det alltid omvärlden som är dum. Om makthavare lyckas (relativt ovanligt) så är det den egna personen som gjort något fantastiskt och i andra hand regeringen (även om det finns en överväldigande majoritet i riksdagen sedan långt tillbaka).
“Eller är det så att regeringen egentligen är maktlös och bara låtsas kunna påverka sådant som är bort dess kontroll och lajvar makthavare?”
— What he said…
Ang. elpriser vet jag nu med säkerhet att alla hushåll kommer att få effekttariff, men det har väl de flesta förstått redan tidigare. Däremot är informationen otydlig både från EI och från nätägarna.
Jag fick detta mycket korta svar från Energimarknadsinspektionen.
Effekttariff för lägenheter?
Hej Marc
Tack för ditt meddelande.
På sikt kommer alla konsumenter få effekttariff på sin elnätsfaktura.
Med vänliga hälsningar
Det intressanta blir väl att se hur effekttarifferna för lägenheter utformas. Egentligen är en lägenhet väldigt lik en villa som har fjärrvärme (och ingen bastu). Frågan är om och hur man ska skilja dessa båda boenden åt vad gäller effekttariffer? Blir det samma eller lika? Vi får se framöver.
Om man inte tänker sig för kan det ju bli rätt kostsamt i onödan och det är ju också meningen.
En familj som lagar mat på flera spisplattor, använder ugnen och tvättar kläder samtidigt kan nog komma upp i toppar på 5 kW vilket enl. Ellevios tariff ger en avgift på 5 x 81:25 = 406:- kr/månad.
En villa med fjärrvärme och gasspis eller en lägenhet med gasspis har sannolikt effekttoppar på 0,5 kW om man passar på att tvätta över natten så en sådan lgh skulle med Ellevios tariff drabbas av en effektavgift på ungefär 40:- kr/månad.
Kan man förvänta sig en återanslutning till stadsgasnätet om gas redan är indraget i huset?
Knappast, det är svindyrt, iaf. i Stockhom.
I sådana fall är det ekonomiskt mycket bättre att skaffa en gasolspis.
Kan vi förvänta oss att balkongerna i flerbostadshus framöver blir förvaringsplats för gasolflaskor?
Kanske, men troligen inte. Det är nog mera troligt att man väljer att behålla elspisen och sprider ut elanvändningen på den och övrig effektkrävande utrustning över tiden.
PS
Vi har tack vare bundet elavtal samma elpris varje dag och varje timme.
Effekttariffen sparar vi en del på, kanske någon tusenlapp om året.
Att börja använda gasol utöver båt och husvagn stödjer ju ryzzen oavsett varifrån gasolen kommer.
Samma sak med återgång till stadsgas och kanske även elbilen är en ryss-kramare!?
När många laddar elbilen kan det vara så att man kör igång gasturbiner någonstans.
Ja, den risken finns. Dock, desto flera led man planerar mellan fossilenergi och förbrukning, desto större chans för att den fossilfria produktionen hinner emellan.
Förslag till fredagsmys. Hur står sig EU i den nya världsordningen?
Hörde just en experttant som sa det är brist på militär personal i Europa.
(förmodligen högavlönade)
En regering, oavsett färg, kan absolut åtgärda arbetslösheten. Genom att öka efterfrågan på diverse tjänster och varor. Om en regering ökar satsningarna på elnät, sjukvård, försvar, skola, socialförsäkringar, etc så leder detta till fler jobb. Inget konstigt alls. Nuvarande regering har enbart satsat på försvar och suttit på händerna inom övriga områden, och då får det inget nämnvärt genomslag på arbetslösheten.
Det enda lilla problemet stavas P E N G A R.
Det är som du skriver. Pengar är ett litet problem. Sverige har enorma möjligheter att finansiera det vi vill satsa på. Men nuvarande regering vill helt enkelt inte. Om det är ren och skär ovilja, inkompetens, eller ideologiska skygglappar kan jag inte svara på.
Nu verkar ju ingen regering vilja sats för att få ner arbetslösheten eftersom arbetslösheten i princip varit oförändrad under lång tid. Den största skillnaden verkar vara hur man beräknar arbetslösheten.
Vi är som jag ser det, som jag skrivit på andra platser idag, på väg mot en ständigt ökande arbetslöshet och det är det vi måste acceptera och anpassa landet till.
Jag delar din analys, men anser det oacceptabelt med så hög arbetslöshet och utslagning i samhället. I första hand för att det är rätt i sig att människor ska ha en meningsfull sysselsättning. Men också för att de människor som kastas ut i kylan ibland kommer tillbaka med AR-15 och börjar skjuta. Är helt övertygad om att lägre arbetslöshet ger färre skjutningar..
I de försök som gjorts med samhällslön/medborgarlön har de som fått betalt utan krav på typ att söka 200 arbeten i månaden och annat ovärdigt mått betydligt bättre än de som tvingas göra en massa saker som alla vet är helt meningslösa.
Man måste inte ha ett arbete för att ha ett värdigt liv.
Samhällslön/medborgarlön eller vad man nu vill kalla det tror jag kommer att bli en nödvändig utveckling framöver.
Yes, medborgarlön hade varit en bra grej.
Förr eller senare tar alla andras pengar slut.
På 1800-talet och tidigt 1900-tal hade vi brödkravaller och upplopp stup i ett. Någon smart person kom fram till att det var en dålig grej även för de med pengar, bättre att folk får en dräglig inkomst som de kan leva på så håller de sig lugna. Vips hade vi socialförsäkringar och Saltsjöbadsavtal.
Regeringen kan väl framför allt ta bort en massa friktion och öka sysselsättningsgraden genom att göra fler anställningsbara. Men när den globala konjunkturen rör sig så handlar det mest om att åka med.
Sen kan man naturligvis skapa en massa jobb som, i normala fall, inte anses konkurrenskraftiga och minska arbetlösheten på det viset. Jag tror t.ex inte att vi skulle ha speciellt många joggingspår i Sverige utan tidigare lågkonjunkturer (även om det naturligtvis har krävts drivande skidklubbar etc så har jag för mig att det ligger “beredskapsarbeten” bakom en hel del).
Om politikerna haft någon förmåga till att prioritera så kunde man storsatsat på eftersatta områden som järnväg, sjukvård, försvaret, elnätet och kommunala vattennätet när staten kunde låna till minusränta.
Det fönstret är förbi.
Som anekdotiskt mikroxempel så kunde min Brf åtgärdat underhållsbehov till låg bunden ränta.
I stället jagade vi tiondels procent på rörlig ränta. En brf hämmas inte heller av ränteskillnadsersättning.
*facepalm*
Du menar alltså att alla regeringar från ungefär 2014 till 2021 gjort ett dåligt jobb?
Ja.
Problemet här tror jag är att alla dessa politiker blev itutade att lånar vi pengar till infrastruktur så ökar inflationen. Och de har varit livrädda för att den ska krypa en enda promille över 2%. Och Brf:arna skydde höjda månadsavgifter som pesten eftersom sådana sänker värdet på lägenheterna mer än vad ett halvruttet tak gör.
Sedan kom pandemin och ett krig i Ukraina och så var investeringsfesten över innan den hann börja.
Staten kan fortfarande låna till löjligt låg ränta, om än positiv, så det är faktiskt bara att tuta och köra.
Det kan vara så att kompetenshöjande insatser och investeringar låter osexad i valrörelser.
Det blir ingen snabb kick-back på den investeringen. Det kan mycket väl ta 2-5 år med grundutbildning i språk, matematik, IT och yrkesutbildning innan personen ifråga är fullt anställningsbar.
Att vi bara har parkerat asylansökare i åratal, utan att kosta på utbildning är ren förlust. Med sjunkande barnafödande och åldrande befolkning i stora delar av världen, inklusive Sverige blir det en kraftigt försämrad konkurrensförmåga att inte ta tillvara och utveckla denna befolkningsgrupp.
Nja. Jag tror att det behövs en balanserad tillväxt. Visst, det är lätt att öka efterfrågan genom att spendera pengar i ekonomin, men om du tittar på din egen privatkonsumtion ser du att i princip allt — utom hälften av maten — som du köper i butik är importvaror. Den importen måste betalas, eller hanteras, antingen genom ökad export eller genom en deprecierad krona som gör sådan import dyrare och mindre attraktiv. Det går alltid att få upp kronan i värde genom att höja räntorna, men det är i sammanhanget kontraproduktivt.
Det man då bör göra är att spendera pengar på infrastruktur, utbildning m.m. som gör svensk export mer attraktiv och konkurrenskraftig. Men som vi har sett med de senare årens gröna satsningar är detta något som politiker verkar ha svårt med.
Det här med elöverföring är inte lätt att hänga med. Men något som är säkert är att de som förhandlat lösningen, inte kan vara några andra än politiker. Sverige exporterar just nu kl. 10:00 ca 3300 MW vilket är ungefär lika mycket som vad 3 st hyfsat stora kärnkraftsreaktorer kan leverera. Att elen i länder som importerar den elen har billigare el känns lite sisådär.
Vilka länder rör det sig om?
Ingen, priset i SE4 är marginellt lägre, runt 200eur/mvh, än importörerna Litauen, Polen, Tyskland, Nederländerna och DK
Med Vänliga Hälsningar – mwh, inte mvh
Ska det petimetras så är det MWh, inte mwh. Mvh, 😄
Angående arbetslöshet, från mitt arbets-desperata perspektiv som aktiv sjukling med oförutsägbar fysisk hälsa och kroniska krämpor, som förlorat större delen av livet till sjukdom och läkare som menade det var hypokondri, måste jag säga att det är förbryllande hur omöjligt det är för oss, trots diagnoser och bekräftelser, att få ens en promille till chans av sjukpension.
Men visst tusan ser man som kring millennieskiftet krya utbildade typer kapabla men framförallt fungerande typer spatsera helt “höhö” som förtidspensionärer, privat erkännandes att dom hittade på det ofta i kollaboration med sin läkare. Jag är så ärlig att jag inte skulle kunna jobba som telesäljare, så jag har ingen chans annat än att berätta jag hade blivit statistik om jag levt i amerika när jag hade som hetaste känslor för alla läkare som utsatt mig för synnerlig felbehandling.
Vad arbetsförmedlingen har gjort för mig var att lägga in fibron på mig så att det blir lite rabatt för dom som anställer, men inte fungerar det när man inte hade turen att ha en förälder som kunde betala körkort åt en när man var yngre, och vem skulle vilja anställa någon som inte vet om dom har den fysiska förmågan att lämna sitt hem nästa gång dom vaknar? Jag fungerar felfritt när det är -10C och kallare, och när det är varmt och regnfritt under sommaren.
Jag bygger nu ut mina studieskulder genom utbildningar och siktar på certifikat inom det jag kan med stillasittande arbeten, alternativet är uppenbart att bli en av tyvärr många hemlösa som är det för att dom vägrar begå brott genom att ljuga för försäkringskassor, läkare och myndigheter. Hade jag haft den fysiska hälsan och finanserna för allting det kräver, hade jag varit en fotograf nere i UAs hetare zoner istället för applicera handflata mot panna.
Vi finns, vi vill arbeta, vi är villiga att flytta, men vi har varken fysiska eller finansiella resurser för det. Ropen skalla, kneg till oss alla 🙁
Tack för ditt inlägg. Jag känner flera i min närhet som är i liknande situation som du. Sverige undanhåller systematiskt den ersättning som sjuka enligt lag har rätt till, och gör att Sverige enligt min uppfattning inte kan kalla sig välfärdsstat. Netto blir det inte ens en kostnad att ge sjuka sin rättmätiga ersättning, eftersom alla pengar ändå spenderas på mat, hyra och kläder, vilket genererar skatteintäkter och jobb i Sverige.
Nostalgnista
Hoppas det går bra för dig, det du skrev är en nyttig påminnelse om den tacksamhet man bör känna av att ha levt 66 år utan allvarligt sjukdom.
Har bara varit nära att bli allvarligt sjuk en gång, det var efter att ha bistått min pappa i kontakten med läkarna de sista två åren i hans liv. Har extremt svårt för läkare än idag. Hög utbildning o lön, men inget egentligt ansvar.
Läkare är ett dåligt exempel på avsaknad av ansvar.
Legitimationen är personlig och kan dras in permanent oavsett om det är personliga brister eller (oftare) arbetsgivaren som brister.
Sen ska det rätt mycket till, det medges, men 5,5+1,5+5 års utbildning kan ogiltigförklaras om legitimationen återkallas.
Till och med Teslahatarsajten Electrek påpekar att beslutet togs under Bidens tid som president:
“The US State Department’s procurement forecast for the 2025 budget includes an item called “Armored Teslas” worth $400 million.
But worry not; it was approved under the Biden Administration, so Elon Musk’s DOGE will undoubtedly eliminate this waste. Right?”
Jag förstår inte vitsen med att hitta på att det är en Trump-muta. Men det är förstås för jävligt ändå.
Håller med, man skall absolut inte sänka sig till Musks nivå när man kritiserar honom utan hålla sig till sanningen.
Desto bättre för Musk, då kan han göra en besparing på en utgift som Dem’s varit ansvariga för att införa.
Dom kanske inte har positiv marginal på Cybertruck? Då blir det en besparing att inte sälja dom.
Hä löns int ́ förklar ́ för den som int ́ begrip
Kikade in på SVK-kontrollrum och ser att Finland nettoimporterar 1,4 GW och SE3 skickar över 0,8. Att Finland har 15% lägre pris än SE3 blir då lite konstigt… Att Norge som exporterar kraftigt till bl a SE3 har ännu högre pris gör det än mer förvirrande. Tillgång och efterfrågan känns satta ur spel.
Att bygga en fet kabel, Hansa Powerbridge, ner mot EU för att kunna exportera ännu mer el, känns lite felprioriterat om nu det svenska stamnätet inte har tillräcklig kapacitet att fördela vår el. Samtidigt är kassakistan överfull med kosing hos Svenska kraftnät
“Tesla steg med +2.44% på beskedet att den korrumperade amerikanska regeringen ska köpa bepansrade Tesla Cybertrucks till utrikesdepartementet, eftersom bolagets VD fascisten Muskolini håller på att spara pengar åt amerikanska staten. Affären är värd 400 MUSD och är inte egentligen mer än växelpengar, men visar att det är korruption som gäller, vilket förstås gynnar Tesla.”
Det har visat sig att inget av detta stämmer.
Det gjordes visserligen en deal på 400 MUSD i november, mellan Tesla och Biden-administrationen. När det visade sig att Musk kommer arbeta med DOGE nära presidenten fram till i sommar, så beslutade Trump-administrationen att bryta detta kontrakt pga. risk för intressekonflikt.
Så kontraktet gick istället till BMW AG X5, en bil med sämre skydd och prestanda.
Så denna historia visar att det INTE är korruption som gäller, i detta exempel i alla fall.
https://www.cnbctv18.com/world/us-state-department-drops-tesla-from-400-million-armoured-ev-plan-amid-conflict-concerns-19557965.htm/
Enligt svt.se kl 20:14:
EU:s moms är självaste affischnamnet för orättvis handel, som president Trump ser som en sorts dolda handelstullar.
Moms läggs både på inom landet tillverkade varor och på importerade varor. Moms läggs inte på exporterade varor. Tull läggs bara på importerade varor.
T-p har kortslutning nånstans.
När man exporterar får man fortfarande dra av ingående moms.
Jämfört med en icke momsbaserad ekonomi som USA så blir detta ett slags subvention, allt annat lika.
Så, jag menar att det finns en skevhet mellan momsekonomier och icke momsekonomier i detta avseende.
Snacket om importmoms är mer tveksamt, då man som importör både lägger på o drar moms på importen, vilket borde ge netto noll.
Nu ska dock Lutnick räkna på det här en månad innan det händer något, så vi får se hur slutprodukten blir.
Avsikten med momsen är att dra in skatt från konsumenterna då de köper ting och tjänster. Det är alltså en skatt på konsumtion i det egna landet. Även av varor som köps från utlandet. Något netto noll existerar inte.
Vid export betalas ingen moms. Det är mottagarlandet som kan lägga på en importskatt, tull, eller moms, kalla det vad som helst. Sändarlandet har inget med det att göra.
Skevheten mellan importlandet och exportlandet är att det är så svårt att få rätt moms tillagd eller fråndragen och att det är i stort sett omöjligt för en privatperson att få rätt mot en statlig myndighet. Jag har varit tvungen att betala dubbel moms och med moms på momsen, summa 56.25 % i importmoms + admininstrationsavgift för ett ganska dyrt frimärke från USA. Det var för att både eBay och Postnord inte hade förstått att momsen var 12 % för samlarföremål och att Postnord och eBay inte läst hur IOSS-systemets rapportsystem ITMATT fungerar. Jag har efter mycket kommunikation med båda dessa lyckats få Postnords tullavdelning och de flesta eBay-kontor att förstå att gamla frimärken är belagda med 12 % i stället för 25 % moms. Fast nu har Postnord fått för sig, att samlarföremål generellt är restriktionsobjekt som alltid ska genomgå tull- och momsinspektion för en kostnad av 175 SEK, utan att kunna visa på den lagparagraf som säger att samlarobjekt är restirktionsobjekt. Postnord, Tullverket, Skatteverket och Riksantikvarieämbetet bara hänvisar till varandra. De kan inte klämma fram någon lagtext.
För att vara riktigt tydlig:
När jag köper ett frimärke från USA på eBay, lägger eBay på en moms av 12 % (den som gäller för samlarföremål). Den skatten skickas till svenska skatteverket, fast administrationen av detta (IOSS-systemet) fungerar inte alls, så Postnord lägger på 12 % en gång till plus 100 – 175 SEK i administration.
Om en amerikan skulle köpa samma frimärke, skulle hans delstat lägga på en moms (i N Y 8 1/4 %, har jag för mig). Tidigare gällde, att denna moms bara togs ut om man handlade inom delstaten. Det gav en fördel för den som köpte varor från en annan delstat. Jag tror, att detta är borta nu.
Jag bodde ett tag i Kanada och köpte ett teleobjektiv från en New York-firma per postorder. Det blev två importskatter, sammanlagt cirka 15%. Jag tror att den ena var för Canada, den andra för Ontario. Ingen moms togs ut av N Y.