Börsveckan avslutas negativt i Asien efter att starka rapporter från techjättar i USA drog ner de amerikanska börserna och euron stärks på högre inflation, dvs försök inte förstå finansmarknaderna. Dagens Industri lägger fram konspirationsteorin att Northvolt diskuterar med kinesiska investerare för en långsiktig räddning av bolaget. Den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties gick slutligen i konkurs efter att inte kunnat betala sin skuld till staten. En utredning väntas föreslå att kraven på amorteringar och bolånetaket ska lättas, så bostadspriserna kan blåsas upp igen.
Stockholmsbörsen backade igår med -1.40% för OMXS30 och -1.14% för OMXSPI. Svenska kronan tappar marginellt till 10:66 SEK för dollarn och euron kostar 11:59. Då inflationen i eurozonen kom in på 2.0% eller 0.1 procentenheter högre än väntat sägs detta stärka euron. Inte för att köpkraften minskar, då växelkurser inte sätts på köpkraft, utan på räntan och högre inflation gör att tron på räntesänkningar minskar.
Guldpriset föll tillbaka från prisrekordet och hittas nu på 940:- SEK per gram.
I USA levererade Amazon så kallad vinstkross och Apple kom in på sitt estimat. Detta fick Apple att falla -1.82% och vinstkrossaren Amazon -3.28%. I övrigt gick Nvidia sämst inom FANANGST med -4.72%. Nasdaq 100 rasade -2.44% och S&P-500 -1.86%. Lång amerikanska räntor backade något.
Rasen fortsätter borta i de asiatiska tidszonerna utom i diktaturens Hong Kong, som är lite eljest som vanligt med +0.65%. Men ASX 200 går -0.50%, KOSI -0.54%, Nikkei 225 -2.63% och Straits Times -0.23%.
Konspirationsnötstidningen Dagens Industri hävdar att Northvolt nu diskuterar med kinesiska investerare för en långsiktig räddning av bolaget. Det anger iaf flera källor hävdar tidningen.
“Nu kan Di avslöja, baserat på uppgifter från flera källor, att Northvolt uppgett för befintliga finansiärer att de förhandlat med kinesiska aktörer om möjliga investeringar.”
Sedan tidigare vet vi att endast okunniga konspirationsnötter som inte har en aning om vad de pratar om hävdar att Kina är intresserade av att ta över Northvolt. Vem vet, plötsligt kanske produktionen rent av börjar fungera som tänkt om så sker?
Northvolt själva säger till tidningen om kinesiska framtida delägare:
”Vi vill inte spekulera kring detta. Det vi kan säga är att vi tror det är viktigt att bygga upp en stark europeisk batteriproduktion för att ombesörja Europas behov och bidra till såväl klimatmål som ekonomisk tillväxt i EU.”
Man pratar också om att “utvärdera partnerskap” med “olika intressenter” och att det inte handlar om just nu.
Till slut gick den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties i konkurs. Det som satte spiken i kistan var staten som inte fick in skatteskulderna från bolaget. Då bolagets kris började 2017 när man inte längre kunde sälja obyggda lägenheter på ritning till spekulanter som ville sälja dem innan inflytt så visar detta utmärkt hur lång tid det kan ta för börsbolag att gå i konkurs, och att hoppet är det sista som överger människan. Pressmeddelande om konkursen här och VD:n skriver.
“Detta PM kommer en aning sent för vi har druckit gravöl här på kontoret, mina kolleger o jag. Dock har jag under dagen hållit börsen informerad per telefon. Direkt efter förhandlingen ringde jag o bad dem att börsstoppa aktien. Kl 14.26. Så säker var jag på att det skulle blir konkurs. Jag ville inte att någon skulle köpa aktier när jag var så säker. Domaren ringde 15.30 o läste upp domen. Därmed var det slut.”
Så var det med den saken.
En utredning väntas föreslå att bolånetaket höjs till 90% och att skärpt amorteringskrav slopas, så bostadsbubblan kan pumpas upp och stockholmare kan bli rikare och därmed lyckligare på pappret rapporterar Dagens Nyheter. Amorteringskravet handlar om de 3% i årlig amortering som drabbar de som tar höga lån i förhållande till sin inkomst. Ordinarie amorteringskrav verkar bli kvar “i någon form”.
Finansinspektionen är dock skeptisk och vill inte se lånefesten dra igång igen.
Utredningens slutsatser offentliggörs på måndag, men sedan den startade har som bekant räntorna kapats rejält så den kommer komma ur fas i tiden och innebära fel åtgärder vid fel tidpunkt. Men bostadsbubblan ska pumpas upp, dyra bostäder är definitionen på lycka. Det är sen gammalt.
58 kommentarer
Vi börjar fredagen positivt!
https://www.nytimes.com/2024/10/29/opinion/trump-national-decline-data.html
Oavsett om man är röd eller blå är det enda som är säkert att statsskulden kommer att öka oavsett president.
Så det är inte konstigt att US tuffar på då de har använt obligationsmarknaden för att få hjulen att snurra.
Tänk ändå hur fel man kan ha.
Hatar när det händer.
För att vara en nödlösning och lapptäcke har bolånetak och amorteringskrav utan låsta räntor visat sig vara en ganska bra lösning.
Håller igen belåning vid låga räntor utan inlåsningseffekter.
Lite trist att det krävs mamma-pappa-plånbok för att ta sig in på marknaden bara. Men varför skulle det vara en mänsklig rättighet att leva på CSN och samtidigt lånespekulera?
Det var inte bättre förr.
På 80-talet betalade folk pengar för en hyresrätt i Gävle på rätt adress vid Gavleån.
På 90-talet lånade jag stålar på föräldrarna kåk för att kunna köpa in mig i en BRF.
Så allt är är sig likt. Det har alltid varit svårt att ta sig in på bostadsmarknaden på populära adresser.
Så är det och inte bor vi på gatan heller, precis som dagens unga som så småningom också kommer skaffa eget boende.
Dessutom avråder jag att köpa en brf som första boende och binda upp sig med det. När man är ung ska man prova olika saker, flytta runt och uppleva saker.
Jo, det är min åsikt också.
Men när ens barn flyttar in i en hyresrätt och väcks av narkomaner som bankar på dörren är det lätt hänt att de flyttar vidare till BRF.
Jag bodde en gång i tiden i en hyresrätt och på planet under mig var det en narkotikaförsäljningslägenhet. Man kunde få se fantastisk saker på gatan på natten t.ex. bilar som rammade varandra och enorma slagsmål. Allt upphörde när hyresvärden bestämde sig för att hyra ut grannlägenheten till polisaspiranter.
Som postat tidigare går det att köpa en etta i en lägenhet med utsikt överett villaområde
i Stockholms kommun för 800 000:- SEK. Givet att man har 120 000:- i bolånetak så bör det gå att köpa även med en förstalön. I större delen av landet kostar en lägenhet några hundratusen. Att som förstabostad ha en lägenhet i centralt läge i Stockholm är inte en mänsklig rättighet. Det kallas bostadskarriär av en anledning. Man börjar inte som direktör …
Karl-Johan Persson säger hej…
”Detta PM”
Ridå.
Helt episkt PM. Richard Bagges telefon lär gå varm för nya VD-uppdrag.
Synd att Viaplay är på dekis. Annars hade det kunnat blivit ett episkt drama med Richard som manusförfattare.
Låst bakom en måndaskostnad som matchar räntekostnaden på bolånet…
Är sportintresserad så jag har alltid Viaplay Total inklusive ett basutbud på kanaler via legal ip-tv för bildkvalitetens skull. Betalar 319 SEK/månad för det.
Tyvärr var jag med i konkursen/finansieringen, vilket kostade ett års disponibelt leverne. Så blir det när man slarvar man analysen.
Själv äger jag Volvo C aktier. Hittills ligger årskostnaden på samma nivå som att äga, och köra, en riktig Volvo 🙂
Klart man har Volvo Cars, annars är man ingen riktig Göteborgare!
Är man Sveriges sämsta trader så är man.
Hade iof sig en bra dag igår, men idag är jag back igen!
Med den utsagon är du också Sveriges ärligaste trader, alla andra är alltid upp…
Hahaha, Viaplay och Mr Fantastic där allt kom ifatt till sist…
“Expectations for Big Tech are so high that, ironically, beating expectations is no longer enough for them”
https://www.cnbc.com/2024/11/01/cnbc-daily-open-big-tech-needs-to-go-beyond-beating-expectations-.html
Intel +7% Premarket. Amazon +5.6% vilket ger Nasdaq Futures +0.4% vilket har givit en positiv öppning i Europa.
US statistics kommer att sätta agendan senare i eftermiddag.
Förväntan är 100 k nya arbetssökande samt att arbetslösheten ligger kvar på 4.1%
https://www.cnbc.com/2024/11/01/us-jobs-report-october-2024.html
“En utredning väntas föreslå att bolånetaket höjs till 90% och att skärpt amorteringskrav slopas” – Den här typen av krav bör ju vara statiska och inte ändras stup i kvarten för att elda på eller kyla marknaden. Sen kan man ju möjligtvis lagt sig på något fel nivå ifrån början men det måste vara viktigare att ha en trovärdig statisk spelplan så alla vet vad som gäller snarare än att justera hela tiden för att försöka hitta perfekt nivå.
Ett av världens högst belånade länder ska bli ännu mer belånat.
Men! Sluta ge bort allting till Kina hela tiden! Idén med batteritillverkning i Sverige och gruvor för jordartsmetaller i Sverige är _enbart_ att göra oss oberoende av Kina när de väl invaderar Taiwan. Det måste givetvis innebära omedelbar eutanasi att sälja kritisk infrastruktur eller kunskap till Ryssland, Iran eller Kina. Finns inga större svek.
Så staten skall gå in med 50 miljarder och fucka upp det också?
När statliga stödpengar dyker upp samlas gamarna.
Alternativet är såklart att man nyttjar lite våldsmonopol-
bra idee Mix. Du får 50 miljarder och fem år.
Fungerar det inte sedan kommer du bli en våt fläck.
Precis, varför kan marknaden inte finansiera om man har en bra idé på en verksamhet?
Extremt många experter som hänger här nu och det de har gemensamt är att de har lösningar på exakt allt.
Ni vet typen. Tänk er alla staketkuskar på Solvalla. Spelar liksom ingen roll hur många gånger de har fel. Sekunden efter de har torskat är de lika säkra på att de har vinnaren i nästa lopp och söker stålar att låna.
Om jag skulle investera i hästar skulle jag göra det genom att odla pepparrot.
Göran Persson sa NEJ till kineserna även om de erbjöd mest pengar för de Svenska gruvorna. Aldrig i livet vill jag minnas han lade till! Det var väl då jag till sist började acceptera karln…
Anledningen till att bloggaren blivit kallad konspiratör på Reddit var på grund av påståendet att Wuxi medvetet skulle saboterat Northvolt för att kunna köpa upp konkursboet. Alternativförklaringen var bara vanlig hederlig inkompetens hos Northvolt.
https://www.reddit.com/r/sweden/comments/1g1xkmx/comment/lrk99mk/
Ingen har kallat det för en konspiration att något kinesiskt bolag skulle vara intresserad av konkursboet.
Är inte helt inläst på foreign direct investement directive, men en investering av kineserna i europeisk batteriinfra borde rimligen screenas av myndigheter först, så det är inte bara för kineserna att invadera (oj sorry autocorrect – det skulle de aldrig göra), investera, och ta över driften.
Var ju inget problem för Volvo Cars med Novo Energy. Det kommer naturligtvis vara en svenskt dotterbolag, likt Volvo Cars, inte kinesiskt direktägande.
Som kollektiv julklapp önskar jag att Northvolt köps upp av europeiska industrialister som ser dess fabriker och maskiner som ett halvfärdigt projekt och föredrar att samarbeta med Koreanska och Japanska industrier för att fullfölja uppbyggandet av batteriproduktion. Må det förbruka skattepengar om det krävs för att få en strategisk industri inklusive leverantörer oberoende av Kina. (Det behöver inte ens vara helt konsekvent, får kineserna sina levererade maskiner att fungera går det väl att betala för detta om manualer och mjukvara ingår och man samtidigt köper fler maskiner från annat håll. )
Problemet är att nationella eller regionala säkerhetsstrategier där man inser och beslutar
om strategiska satsningar för att säkerställa tillgång till kritiska råvaror, infrastruktursatsningar
eller teknik krockar med det kapitalistiska systemets “lägsta pris råder”. Tack vare detta
faktum har kinesiska intressen med subventioner eller statliga “kommandon” kunnat skaffa sig
övertag. Inom EU råder dessutom splittring och inbördes konkurrens om satsningar och hur eventuella
bidrag skall fördelas.
Kortsiktigt kan konsumenterna gynnas av kinesisk prisdumpning men följderna är ett ekonomiskt
och framför allt politiskt beroende där kina kan diktera villkoren för den industri och de
tjänster man skaffat sig inflytande över.
Den som tvivlar på kinas makt i det avseendet kan ju bjuda in Dalai-Lama på statsbesök
eller tilldela honom ett presigefyllt pris.
När EU skulle rösta om ett kritiskt uttalande angående bristen på mänskliga rättigheter i kina lade
Grekland in veto. Orsaken: kina har köpt hamnen i Pireus. kina har sedan dess delägande
även i Hamburgs hamn och således förmodligen koll på alla transporter som anländer och avgår.
Att det är ett problem innebär inte att vi behöver ge upp.
Darzyl
“Problemet är att nationella eller regionala säkerhetsstrategier där man inser och beslutar
om strategiska satsningar för att säkerställa tillgång till kritiska råvaror, infrastruktursatsningar
eller teknik krockar med det kapitalistiska systemets “lägsta pris råder”. ”
Hela Darzyls inlägg är ett av de bättre som skrivits på bloggen.
Kinas regim har ju sagt offentligt att de utnyttjar kapitalism för att ta över allt mer och skaffa sig inflytande.
Tyvärr är det inte reciprokt, även om Volkswagen har problem pga försäljningen i Kina viker.
Jag har tvärvägrat europeiska leverantörer som inte har slutmontering och QC i EU.
Undrar om Europa faller efter då allt kapital går till bostäder istället för nya industrier. Riskerar bli än värre efter Northvolt för jag tror tyvärr att slutresultatet kan bli ännu mindre pengar till nya industrier. Samtidigt ligger utredningen som drar motsatt slutsats av Oscar Properties vad det verkar.
Min mycket primitiva slutsats är att man skall undvika arkitektur som maximerar fasadens yta. 🙂
Det finns smartare pynt för att få hur att bli vackra.
Så lite mera allvarligt ser jag detta som ett yttre visuellt tecken på att man har dåliga prioriteringar.
LSS (Long Story Short).
Europas problem är inte att vi har för få industrier.
Problemet är att vi, framförallt Tyskland, har hamnat snett gällande digitaliseringen.
Jämfört med amerikanerna är vi långt efter inom tech-sektorn och där har du Europas problem.
Jag menar egentligen inte nödvändigtvis industrier utan produktionsresurser.
Under lågränteperioden har USA startat massor med spekulativa företag. Främst inom it, men varken Tesla eller SpaceX är IT. En hel del av dessa bolag har misslyckats men de som lyckats verkar väl väga upp för missarna. Europeiska motsvarigheter är det tunnare med och en hel del av de som ändå lyckas verkar flytta till USA. När det gäller IT kan det spela in att USA på riktigt sätter spelreglerna, Uber hade aldrig accepterats om det var ett Rumänskt bolag som skarvade med taxi-licenser.
Point taken.
Det Europa saknar är bolag som Apple, MSFT, Nvidia, Netflix, Amazon, Meta, Alphabet, AMD.
Jamen, Fortknox då…
Lågränteperioden? Företagen grundades: Intel (1968), AMD (1969), Microsoft (1975), Apple (1976), Oracle (1977), Nvidia (1993), Amazon (1994), Ebay (1995), Netflix (1997), Google (1998), Paypal (1998), Facebook (2004).
På vägen har många europeiska företag blivit uppköpta och uppgått i jättarna.
Europa fick flera guldchanser men vaskade dem, mest uppenbart för oss är kanske Nokia och Ericsson.
Felet är att ledarskap utanför USA typiskt värderar mjukvaruutveckling som något “primitivt” i stil med maskinoperatörer i verkstäder eller servicetekniker för kopiatorer osv. Det får en mängd konsekvenser för styrning, befordring, rekrytering, osv vilket leder till “ett jobbigt läge” när mjukvara allt mer är det centrala värdet i nästan alla produkter och tjänster.
Många européer flyttar till USA för att driva bolag. Ex: Shopify, Stripe, Whatsapp. Varför gör dom det? För att man gillar ADSL-modem, att ta ledigt en vecka för att deklarera och att betala med checkar? Eller för att det går att få privat kapital till sina vilda idéer?
Estland är extremt digitaliserat men är ändå inte powerhouse för industri.
I bilindustrin har du nog helt rätt. Amerikanerna var tidiga med att likställa bil med mobil.
Nassim Nicholas Taleb menar att europas svaghet är att vi har ett alltför akademiskt sätt att lösa problem, med “teori först”. Han säger att amerkanerna är bättre på “tinkering”, man prövar sig fram pragmatiskt och man behöver ingen phd för det.
Företagsklimatet.
“Många européer flyttar till USA för att driva bolag. Ex: Shopify, Stripe, Whatsapp. Varför gör dom det?”
Som du är inne på, tillgången till kapital samt att de tjänar mer än dubbelt så mycket i US kontra Swe.
Vadå Tyskland sena…
SAP has entered the chat.
🙂
(sarkasm)
Jag tror PhD är vanligare i USA än teknisk doktor här, men dessa betyder inte riktigt samma sak.
De amerikanska framgångarna handlar nästan aldrig om att de har löst något problem utan att de snabbt sätter massiva resurser på att göra affärer av det och de vet dessutom hur man gör det.
Ja, alltså, det är ju ingen poäng att ha en produkt om du inte kan omvandla den till intäkter…
Varit i Västerås och bedrivit lite undersökande journalistik. Frågan är vilka värden som finns i Northvolt egentligen, om ens några.
För det första – När Northvolt växte så rekryterade de en massa kvalificerad personal från Westinghouse, ABB och Alstom. Idag är alla som är välkomna tillbaka återvänt till sina tidigare arbetsplatser. Kaos; är sättet de beskriver arbetet på Northvolt.
För det andra – De har pushat leverantörer till att frångå normer och rutiner för att leverera saker snabbare. De som invänder eller står på sig åker ut och används inte igen. Istället är det rumäner och italienare som gör jobben svenska ingenjörer och hantverkare vägrar.
För det tredje – Inköpskompetensen är jättelåg. Väldigt basic grejer är inte CE-märkta, för att spara några tusenlappar, projekteringen inbegriper inte val av komponenter, system lirar inte med varandra. Saker byggs in innan de är färdigställda, och måste därför göras om.
För det fjärde – Noll kostnadskontroll trots snålheten. Tydligen går uppvärmningen på fabriken i Västerås på pelletspannor, för miljontals kronor i veckan.
Den som förutsätter att någon kommer att “ta över” Northvolt har inte tittat under locket. Det är väldigt oklart vad som finns och inte finns.
Skulle behövas en rejäl ISO genomgång och kvalitetssäkring på det! Bara att ringa oss 😉
Glöm inte att ta betalt i förskott bara 😉
Jag är 99% säker på att Amazons rapport kom efter den amerikanska börsens stängning igår. Därför är den upp 6% i förhandeln idag…
Apple lämnade också efter börsens stängning tror jag.
Korrekt. Amerikanska bolag lämnar i princip alltid rapport efter stängning.