Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring.
Börserna är negativa i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen. Kronan försvagas och guldet stiger. Den tyska biljätten Volkswagen uppges ha lämnat samtalen om att rädda den så kallade batteritillverkaren Northvolt. Konsumentverket bedömer att hushållens levnadsomkostnader förblir oförändrade under 2025, oräknat bland annat boende och transporter.
Stockholmsbörsen backade igår med -0.36% för OMXS30 och -0.53% för OMXSPI. Den svenska kronan försvagas då både dollarn och euron stiger. USD kostar nu 11:01 SEK och euron 11:62 SEK.
Detta drar i sin tur upp guldpriset till 941:- SEK per gram efter några dagars konsolidering.
Kom ihåg att investeringsguld ska försvaras i bankfack, liksom dina off-site backuper på oersättliga data som alla foton på dina barn du tagit på mobilen sedan de var små, viktiga papper och sällan använda mindre skrymmande samlarföremål som klockor eller dyra smycken. Svensk Värdeförvaring erbjuder just nu bloggens läsare rabatt på första årets avgift om man tecknar sig för ett bankfack i deras valv i Göteborg eller Stockholm via detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
I USA var börserna oförändrade med +0.00% för S&P-500 och -0.08% för Nasdaq 100. Sämst inom FANANGST gick Google med -1.20% och beskedet är nu att man nu via USA:s anti-trustlagar tvingas sälja sin webläsare Chrome för att motverka monopolställningen på sökmarknadens.
Amerikanska långa räntor stiger något, men kan inte förklara kronans fall. Snarare kan kronan backa på bland anant sura börser, vilket innebär att när utländska investerare säljer av svenska aktier så flyttar pengar ut ur landet och belastar kronan.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det negativt. I skrivande stund stiger KOSPI med +0.15%, men ASX 200 går -0.04%, Hang Seng -0.46%, Nikkei 225 -0.92% och Straits Times -0.02%.
Affärsvärlden rapporterar att Volkswagen en av aktörerna som lämnat förhandlingarna om att rädda Northvolt.
Tidningen skriver:
“Enligt uppgifter till Ekot har flera aktieägare hoppat av förhandlingarna.
Afv erfar att en ägare som har lämnat förhandlingsbordet är största ägaren Volkswagen. Något som av förklarliga skäl har försämrat läget ytterligare.“
En källa säger till AFV:
“Med Volkswagen som är största ägare borta ryker ett antal miljarder, vem ska täcka det?”
Läget anses se mörkt ut och det råder ingen samsyn mellan långivarna.
Volkswagen har inte kommenterat AFV:s artikel
AFV har källor inom Northvolt och har bland annat bekräftat bloggens uppgifter kring Wuxi Lead.
Konsumentverket har släppt sina beräknade hushållskostnader för 2025 och de ökar inte längre rapporterar myndigheten och skriver:
“Hushållens kostnader för livsmedel bedöms i stort sett vara oförändrade under 2025 jämfört med 2024. Exempel på kostnadsposter som bedöms öka under 2025 är hemförsäkring samt vatten och avlopp.”
Kostnadsberäkningarna täcker 40% av hushållens kostnader, men utelämnar stora individberoende poster som boendet och transporter. Det handlar om uppskattningar och ska visa vad som behövs för “att leva ett bra vardagsliv”. Semesterresor räknas inte till vardagslivet förstås och inte heller att gå på lokal och annat osedligt antilutheranskt levferne. Möjligt att en del sådant kan räknas till fritid och lek, vilket kostar 40-åringen 590:- SEK i månaden.
För den 40-åriga barnfamiljen (skilsmässa statistiskt vanligast vid 41 år för kvinnor och 45 år för män har jag för mig, så något år kvar) med en fyraåring och en åttaåring blir kostnaderna om all mat lagas hemma, oräknat skolluncher som följer:
Mat: 1610+2390+3730*2=11 460:- SEK per månad
Övriga individuella kostnader: 1960+2020+2090*2=8 160:- SEK per månad
Gemensamma kostnader: 6 130:- SEK
Summa: 25 750:- SEK per månad
Hushållet med två vuxna 50-åringar utan barn får följande kostnader:
Mat: 3730*2=7 460:- SEK
Övriga individuella kostnader: 2020*2=4 040:- SEK
Gemensamma kostnader: 4 170:- SEK
Summa: 15 670:- SEK per månad
20-åringen som flyttar hemifrån för att bo ensam får kostnader på 3960+2140+3400=9500:- SEK utan boende och transporter. En student med fullt studielån får 13 500:- SEK per månad, vilket gör att givet att man endast transporterar sig till fots klarar av ett boende för 4000:- SEK per månad. Eller får leva snålare än Konsumentverkets bra vardagsliv, vilket inte direkt är raketforskning. Man måste inte köpa kläder för 850:- SEK per måand eller ha streamingabonnemang för 630:- SEK per månad, och kan avstå en del andra inköp som hemutrustning för 920:- SEK per månad.
Ska man rekombinera sina gener så går en nyfödd på 2870:- SEK per månad, och när amningen enligt Konsumentverket fasas ut efter sex månader tillkommer 1 050:- SEK i månaden för mat eller en bebiskostnad om totalt 3920:- SEK i månaden, oräknat kostnadsökningarna för gemensamma kostnader med en person till i hushållet, vilket verkar ligga på ungefär en tusenlapp beroende på hur många man var innan. Att gå från två till tre personer vid första barnet ökar gemensamma koswtnader med 1 020- SEK, så total kostnad för en första rekombination blir då 4 940:- SEK per månad. Barnbidrag är 1 250:- SEK per månad för den som vill hävda att det är en lönsam affär att skaffa barn och att man kan försörja sig på barnbidraget.
Exempel övriga individuella kostnader är t ex kläder, och exempel på gemensamma kostnader är hushållsel och Internet.
Det är naturligtvis möjligt att leva billigare än så, utan detta är ett typexempel. Just du och din familj, kära läsare, lever förstås mycket billigare än detta utan minsta avkall på livskvalitet.
Med fallande styrräntor och med det bolåneräntor kan många hushåll i själva verket få lägre levnadskostnader nästa år, men de som hyr eller mot förmodan äger sitt boende skuldfritt får förstås inte sänkta kostnader då alla hyror höjs. Släng på 2-4% löneökningar så ljusnar det för många hushåll.
57 kommentarer
Kan inte påstå att jag upplever levnadsomkostnaderna som betungande med avbetalt hus och 75% av matkostnaderna och 3 tonåringar.
Men så är jag också en arg, medelålders vit man så jag räknas inte i statistiken.
Ha!
“Amerikanska långa räntor stiger något, men kan inte förklara kronans fall. Snarare kan kronan backa på bland anant sura börser, vilket innebär att när utländska investerare säljer av svenska aktier så flyttar pengar ut ur landet och belastar kronan.”
Det är inte enbart utländska investerare som påverkar SEKetas.
Som ni alla vet är mantrat i Sverige att man ska placera globalt vilket innebär att SEKetas försvagas när svenskarna växlar sina sparpengar till USD eller EUR.
Ja, det är ganska ironiskt att alla klagar på en svag SEK samtidigt som de själva bidrar till fallet i kronan.
Svenska kronan kan inte försvaras av att privatpersoner med några tusenlappar i sparande placerar sina pengar i landet, när allt de köper samtidigt är importerat.
Exempel. De där 25000:- SEK i utgifter ovan är mestadels importerade grejer, hälften av de pengarna lämnar landet, resten är svenska påslag för mellanhänderna och skattesystemet. Samtidigt kanske familjen sparar 5000:- SEK i månaden, varav 3000:- går utomlands.
Bara ett kallt konstaterande att investeringar i globalfonder sänker SEKetas även om det så klart svider att höra sanningen för de som gör det och samtidigt klagar på en svag krona.
Nu är det ju inte enbart privatpersoner som placerar utomlands utan även Premiepension som placerar svenskarnas pengar i AP7, dessutom med hävstång.
Välkommen till landet extrem.
Ja, AP-fonderna sänker nog kronan rejält med sin exodus av svenskt kapital.
En variant av samfälligheternas dilemma. Man kan naturligtvis investera 100% i Sverige och sedan få sitta där med en krona som kostar 20:- SEK mot euron och dollarn tids nog. Det blir säkert en massa ryggdunk som tack för insatsen.
Ett alternativ är att vi rycker plåstret och gör som vi skrivit på och går över till euron, men då kommer ju 95% av alla svenska miljonärer inte vara miljonärer längre när de är värda mindre än en miljon euro.
Inför vi euron så ökar istället kraven på ansvarsfull svensk finans- och arbetsmarknadspolitik, och att vi ska kunna konkurrera med kompetens och politik istället för ständigt försvagad krona. Givet det pseudokorrumperade svenska systemet och dess förmåga att främja inkompetens så kanske det inte blir så bra dock.
Euron är på väg mot kollaps när Energiwelte knäcker Tyska Ekonomin.
Det drar iofs med svensk export.
Nej RIKKI.
EUR är inte på väg mot kollaps. För nåt år sen var konspirationsteorierna att USD skulle kollapsa.
Bara BS.
@RIKKI, har sett att du vid upprepade tillfällen de senaste dagarna skrivit EnergiweLTe istället för -weNDe, är det nån poäng du försöker göra som går över huvudet på mig?
Gissar att Rikki anlägger en sorts svart vitshumor. Icke utan fog; DE har ju vält ner i diket. Lite som den där tänkta el-Mersan som plötsligt inte hade batterier under golvet.
Welte betyder värld, så det är i så fall en ganska missförstådd svart humor.
Jag tror det visades förra gången det nämndes att utflödet av privatsparande var försumbart. Vore snyggt om du och Theoden presenterade lite hårda siffror.
(finns en tråd på Rikatillsammans)
Det är pensionsförvaltare , stora finasiella aktörer mm som styr mer.
Men det är tacksamt att skälla på indexkramare.
Förmodligen samma personer som kör rörligt på ränta, el, mat och partner…
Föresten, igår skrev du att du noterat att svenskar inte lägger så stor andel av disponibel inkomst på boendet efter en semester på Palma, andemening, gnäll inte på priserna…
Sedan har jag noterat att du brukar skriva att svenskarna är risktagare med rörligt, rörligt, rörligt…
Hur synkar de två påståendena , annat än på individnivå?
Dvs enskilda som inte har koll.
Dont worry about me. I am in for the long run. Det är bara att kronan haft en rätt lång nerförsbacke, men jag minns dollar som stod i 6kr när jag började jobba på riktigt.
Du vet att jag inte gillar Rika så pass på den.
Jag skäller inte på någon, bara konstaterar.
Jag har inte gnällt på priserna i Sverige. Tvärtom har jag hela tiden hävdat att det är relativt billigt med boende i Sverige.
Ja, svenskarna är enorma risktagare. Nu har vi haft 16 goda år sen Lehman så folk har glömt hur det kändes hösten 2008 när sparkapitalet halverades.
Enig. Om ett system förlitar sig på att folk ska fatta ologiska val för sig själva för att gå runt så är det systemet det är fel på, inte valen folk gör.
Kanske satsa lite mer på ekonomin i Sverige genom att sänka skatterna för folk och företag och flytta mer ansvar över på individen? Avskaffa kapitalskatt för investeringar i svenska företag? Nej det är ju att folk inte bedriver självskadebeteende som är problemet, likt att kommunism hade varit ett jättefint system om folk bara kunde sluta tänka på sig själva.
Seriöst, vad är detta för resonemang?
Måste vara härligt att skylla på systemet och slippa personligt ansvar likt en GD på Lantmäteriet.
Elbow har helt rätt. Man ska alltså dunka in pengar i svenska fonder för att hjälpa kronan? Jävla trams.
Känsligt ämne…
Du får återgå till att växla dina SEK mot USD och fortsätta att klaga på den svaga kronan…
Jag bidrar personligen till starkare krona genom att jobba i utlandet och semestra i Sverige, men jag ser mitt ansvar som individ utan stora nedsättningar att inte leva på andras bekostnad och inte skada andra, varken fysiskt eller stöld. Så kan man gärna driva med fler saker i tillägg men det ser jag som minimum.
Men när vi har väldigt många i Sverige som ursäktar kapitalförstörning, pushar på att vi ska ha så stor budget och ansättning i offentlig sektor som möjligt vilket leder till lägre produktivitet och fler devalveringar, det har du ingen rätt att säga att folk ska offra sina besparingar till för att åtgärda när den stora majoriteten här redan bidrar starkt till ekonomin genom att vara produktiva.
Haha, vem klagar? Inte jag iaf, jag försöker anpassa mig till omvärlden. Du sitter här och berättar hur det går till i den STORA VIDA VÄRLDEN, kliv ner från pidestalen…
Anektdotiskt importerade jag en bil ifrån USA och fick kursen under 6 dollar när jag betalde moms och tull (köpesumman strax över 6 kr/dollar) men Sek/Dollar kring 6 kr och därunder har ju inte direkt varit någon normalkurs genom åren med rörlig växelkurs.
Erkänner mig skyldig. Svenska börsens ökenvandring sedan mars månad gjorde omallokering av mina svenska pensionsfonder till globala investeringar nödvändig. Ny platt-TV beställd och skall avhämtas idag.
Börsen är nästan tillbaka på 2021 års nivå…
Tänk om man själv kunde gå tillbaka till, säg, 1992 års nivå eller nåt sånt…
Ja tänk om…
En kondom till Putins farsa.
En vindpust flyttar kulan 3 cm åt andra hållet.
En komiker ångrar sig och ställer inte upp i Ukrainas presidentval.
Osv osv..
Eller till dagarna före Nixon släppte dollarkursens låsning till guld? (Not: läs dagens GP om privat guldgruva i Värmland). Ropen skalla, egen guldgruva till alla!
Alltså jag hade lite mer enkla tankar, precis efter muck, fin sommar, brudar, spånken, säsonga i La Grave/Chamonix – memories
2024-11-21. Dystra tankar, snart pensionär, snökaos, strömmen har gått, vatten i kran till lunch.
OMXSPI inklusive utdelningar är minus 0.4% på tre år.
Zoomar vi ut på 10 år är samma index upp 180% vilket är en mycket bra avkastning.
Häpp, då har mina egna 3års investeringar gått bättre än jag trott även om det fattas lite innan 3års går plus på riktigt (inflationsjusterat). Men precis som alla gurus har konstaterat för länge sen så är det svårt att gissa bättre än börsen någon längre tid.
Jag underskattar t.ex systematisk “the winner takes it all” och tror alltid att konkurrenterna skall hinna ifatt fortare än de gör – Typ batteribilar; att AMD/Intel/apple/Qualcomm borde komma ikapp Nvidia; Eller fetmaläkemedel osv.
Ett dåligt systematisk fel i tider när monopolen skär guld med osthyvel. Någon borde köra större del billiga fonder 🙁
Jag vet att du inte gillar det, men är det något fel i att placera globalt utifrån ett investerarperspektiv?
Vad hade.hänt i förlängningen om AP7 pumpat in pengar i svenska bolag som du föreslår?
Och hur stor är risken med rörlig ränta om nu boendekostnaden är en förhållandevis liten del?
Det går inte ihop.
Ahrgh. Svar till RUN DMC.
“Jag vet att du inte gillar det, men är det något fel i att placera globalt utifrån ett investerarperspektiv?”
Vad är det jag inte gillar? Allt jag har sagt är att placera utomlands är negativt för SEK.
“Vad hade.hänt i förlängningen om AP7 pumpat in pengar i svenska bolag som du föreslår?”
Nu har jag inte föreslagit det du skriver men vi antar att AP7 kört svenskt.
Sannolikt en svagare export på en starkare SEK.
“Och hur stor är risken med rörlig ränta om nu boendekostnaden är en förhållandevis liten del?”
Du vet lika väl som mig att det är de svenska hushållens skuldsättning som oroar de utländska placerarna.
Anledningen till att boendekostnaden är relativt låg i Sverige beror framförallt på en låg beskattning av småhus och BRF.
Sen får att klargöra detta med SEK så inte det blir ytterligare feltolkningar av saker jag inte har sagt.
Jag röstade ja till EUR 2003. EUR stod då i 9.04 vilket kan jämföras med dagens notering på 11.59…
Meanwhile så fick Billy Hwang 18 år för kreativa derivatswappar i sin hedgefond Archegos. Ibland får agerande konsekvenser…
Det var inte Sverige, va?
Haha, nej du det var det inte. Over there…
Barnens idrottande kostar skjortan, speciellt som det inte duger med en idrott. Men jag är åtminstone glad att de inte håller på med hästar, då hade vi nog konkat.
På området barn och idrott. Jag är själv ledare inom ungdomsidrott och vi har haft diskussioner angående hur vi ska klara av att ersätta den generationen som nu börjar bli för gamla för att vara aktiva inom föreningen. En generation med ett stort antal ideella krafter som genom åren gjort allt från att träna lag, sköta kiosker, boka dommare till matcher, tvätta kläder och agera matchvärd. De personer vi har haft samtal med för att ersätta dessa äldre är från min egen generation och neråt och har i en övervägande majoritet frågat vad det är för lön i de här rollerna (ungdomsledare för < 9 år gamla, matchvärd + sköta kiosk etc), blir spännande att se hur idrottföreningar kommer utvecklas med tiden. Med viss oro ser jag en risk att det utvecklas mot en mer amerikans modell där det kostar 30k bara i avgift att spela vald sport och blir en stor klassfråga
Hur många från “underklassen” har ni som ställer upp ideellt? Jag tror det är dit man ska vända blicken. Det var inte direkt överklassen som var de ideella krafterna när jag växte upp utan föräldrar som gemensamt insåg värdet och inte kunde ha betalt höga avgifter.
Idag finns det en stor andel som inte kan betala höga avgifter men har väldigt lågt evenemang för att jobba ideellt. Det ligger i deras händer att vända utvecklingen. Tillsammans bygger man en stark gemenskap, är det väldigt få som ställer upp så blir det naturligt att fråga efter ersättning.
Men istället för att måla med så breda penslar så färgen hamnar överallt, hur stor roll spelar det?
Om utländska kapitalinvesterare trycker ner kronan för de inte tror på priserna , när du själv säger att svensken inte har problem med sitt boende ur ett kostnadsperspektiv?
Höjer du fastighetsavgiften till det dubbla är det fortfarande en liten del av alla kostnader.
Det är energi och räntor som driver boendekostnaden.
Det där kan jag verkligen skriva under på.
Har två uppdrag och hade slutat för länge sen om någon var villig att ta över.
Några frivilliga finns dock inte och i slutändan blir det väl som du är inne på höjda avgifter för att få ledare att ställa upp.
Vår simklubb har rätt många grupper med “vuxencrawl” där folk som skall köra klassiker eller triathlon tränar. Avgifterna är betydligt högre än för barn/ungdomssim (även om man inkluderar bidrag) och det används som ett sätt att ge ledarna lite betald tid (även om det mest är unga elitsimmare som kör det efter sin egen träning).
Det borde gå i fler idrotter: friidrottsklubbarna borde t.ex kunna erbjuda löpträning mot betalning. Judoklubben borde kunna få pengar från kommunen för att lära äldre att falla snyggt osv. Men det kräver väl att man bedriver en idrott där det finns betalningsvilliga vuxna – Helst DINKY’s.
Kan bekräfta, barn är svindyrt. Hade varit trevligt med lite mer bidrag eftersom vi har verkar ha barnbrist i detta land.
Bra för miljön.
Ute och körde ID.7an (dock inte fyrhjulsdrift) i västra Skånes snökaosväderlag precis. Stabil och fin.
Enda elbilen på marknaden någon borde titta på idag när det är personalbilsdags.
Jag kommer då dragandes med min vanliga käpphäst, markfrigången?
Som vilken annan sedan som helst?
Jag hade en ID.7 vanliga här och testkörde några dagar förra vintern om du missade det.
Jag bor på landet, grusväg, gård, 50 m uppförsbacke hem. Markfrigången var inte ett problem.
https://cornucopia.se/2023/12/vw-id-7-snal-och-stor-tjanstebil-for-den-ansvarsfulle/
Läste den säkert, frågade garanterat om markfrigången och har definitivt glömt om så var fallet…
Vi har en ID.4. Shyssta atomer men extremt lusig mjukvara. Typ på Windows XP nivå.
Airplay med flera användare är en mardröm jämfört med typ alla andra bilar jag testat.
Lane assist går inte att stänga av permanent och är livsfarlig på vintern eftersom den är så lusigt programmerad att den emellanåt får ”feeling”, och det sista man behöver när man kör på halt underlag är en opålitlig bil som plötsligt rycker av dig själv.
Sen har vi ACC som i sig funkar bra men där avkänningen av hastighetsgränser (som lyckligtvis går att stänga av permanent!) är helt opålitlig; som ex så finns det en 70-sträcka norr om stockholm där den mitt på sträckan plötsligt tror att det är 100 (med motsvarande plötslig acceleration som följd…). Det omvända finns också; dvs den tror att det är 50 när det är 70. Nu går just den featuren lyckligtvis att stänga av.
Trots detta en trevlig bil på många andra sätt.
ID.7an är den första på deras nya mjukvaruplattform. Kommer i nya ID.4or m.fl nästa årsmodell tror jag.
Som gamla mobiler från Ericsson & Nokia där man i princip blev fast i den mjukvara som bilen levererades med (bortsett från smärre bugfixar). Djupt tragiskt och visar ju att man har fattat nada. Detta är ju också en indirekt indikator på att man aldrig kommer att kunna komma ikapp de mer agila leverantörerna.
Någon som sitter på lite insight, Equinor laddade upp med gasfiff från EQT nyligen och nu drar de ner 20% av bemanningen på divisionen förnybar energi…
Lika bra som US tech har gått i år, lika dåligt har förnybart gått ute i världen (vilket jag sett från min jättehöga piedestal som är högre än Kaknästornet).
Alla som äger NIBE i Sverige vet vad jag pratar om.
Det håller jag med dig om, bara spännande att höra om det fanns något skvaller om detta bland initierade då dom verkligen spände bågen högt kring förnybart…
Det var ju några riktigt goda år 2019-2020 för sektorn så jag antar att besluten togs då.
Är något hett ska alla vara med och där och då var det förnybart.
Verkar dock som dem inte lär sig, ideologin framför lönsamhet.
https://www.nettavisen.no/okonomi/equinor-skal-kutte-250-arsverk/s/5-95-2141815
“Eitrheim understreker til E24 at dette ikke er et krisegrep, men en nødvendig tilpasning for å sikre lønnsomhet.
Nedbemanningen skyldes både uttrekning fra enkelte markeder og redusert tempo i forretningsutvikling.
Til tross for justeringene fortsetter Equinor å investere tungt i fornybarprosjekter, inkludert seks gigawatt havvindkapasitet og store sol- og vindprosjekter på land. ”
“Konsernet meldte om fortsatt satsing på fornybar energi, parallelt med at det leverte den høyeste produksjonen noensinne fra Troll-feltet i gassåret.”
Har Chrome verkligen en monopolställning på SÖKmarknaden? Sökningar görs av Google, Bingm Duck Duck Go, etc.
Hur kan en webbläsare ha en monopolställning på den marknaden? Google tvingar knappast någon att installera Chrome och det finns ganska många alternativ att välja bland.