Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol och Tibber.
Börserna går positivt i de asiatiska tidszonerna medan kronan faller och guldet noterar nytt prisrekord i svenska kronor. Tidölaget höjer skatten kraftigt för ensamföretagare med löner över 50 000:- i månaden. Elpriserna är extrema idag på över 300 öre per kWh som värst och nu införs de nya beräkningsmetoderna för elpriset som ska driva upp priserna ännu mer i framför allt SE3 med majoriteten av Sveriges befolkning.

Stockholmsbörsen steg igår med +1.23% för OMXS30 och +1.17% för OMXSPI, men den svenska kronan fortsatte att försvagas och dollarn går p 10:66 SEK medan euron hittas på 11:52 SEK. Med ett guldpris i dollar som återigen tangerar prisrekordet från förra veckan blir det med den svagare kronan ett nytt prisrekord för guldet för oss svenskar på 943:- SEK per gram.
I USA fortsätter också de långa räntorna att stiga, kanske pga osäkerheten kring det amerikanska valet. Tioåringen kostar nu 4.19% mot 3.51% för en dryg månad sedan och tvååringen hittas på 4.28% efter dippen ner till 3.88% som lägst.
Amerikanska börsindex var lite tveksamma med S&P-500 på +0.27% och Nasdaq 100 på -0.00% enligt min ticker. Bäst inom FANANGST gick Google med +0.88% och sämst Tesla med -2.48% där nog vinsthemtagningarna på den överdrivna reaktionen börjat sätta in.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det postivit nu under tisdagsmorgonen.
ASX 200 går +0.34%, Hang Seng +0.38%, KOSPI +0.21%, Nikkei 225 +0.77% och Straits Times går mot trömmen med -0.19% i skrivande stund.

Tidölaget höjer skatten kraftigt för ensamföretagare som tjänar över 52 000:- SEK i månaden. Detta genom reformen av de sk 3:12-reglerna. Förlågt förenklingen. Vad som händer är att man drar bort åtta inkomstbasbelopp från utdelningsutrymmet som skapas av ägares löner i aktiebolag, eller om man så vill ca 625 000:- SEK eller ca 52 000:- SEK i månadslön.
Idag kan man ta utdelning på 50% av löneunderlaget, dvs vid 625 000:- i årslön ta lågbeskattad utdelning på 312 500:- SEK om bolaget gjorde vinst. Ensamföretagaren som är enda egen anställd i bolaget, t ex för många konsulter idag, inklusive ni egna IT- och teknikkonsulter bland läsaren, måste framöver för att kunna ta ut denna utdelning först behöva ta ut en lön på över 100 000:- SEK per månad och skatten på utrymmet däremellan är som bekant 50% istället för utdelningsskattens 20%. Sedan tillkommer förstås bolagsskatt om 20.6% för utdelning och 31.42% i arbetsgivaravgift på lönen.
Effekten är dock den samma – Tidölaget höjer skatten rejält för ensamföretagare, grovt räknat en dubbling av skatten på intjäning i bolaget på över 68 338:- SEK per månad (52*1.3142=68338).
Som sagt kallas förändringen av 3:12 för en förenkling då politiker har svårt att förstå division med två och några andra detaljer i 3:12, men i realiteten är det en skattehöjning.
Drabbar dock ingen fattig förstås. Den som idag tar ut en lön på under 50 000:- får möjlighet att schablomässigt ta ut ca 300 000:- SEK i utdelning, men de som tjänar mer får alltså en rejäl smäll.
Reglerna är tänkta att börja gälla årsskiftet 2025 – 2026, så man har resten av året att ta ut maximalt med lön för att maxa utdelningen enligt 3:12 nästa år, för därefter blir det rejäla försämringar.
Konsultera ditt företags skatterådgivare, och läs inte på en blogg. Se också en artikel hos Dagens Industri om du fortfarande har råd att prenumerera. Effekten av skattehöjningen kommer bli att pengar låses in i aktiebolag istället för att komma ut i ekonomin och arbeta.

Elpriserna idag blir extrema med en topp på 328 öre per kWh i SE4 inklusive Skåne och 178 öre för SE3 inklusive Uppsala. Snittpriserna dagtid i SE3 blir 75 öre per kWh och i SE4 191 öre per kWh, men pga att priserna var låga under natten i SE3 blir snittet för dagen måttliga 48 öre, men SE4 har ett dagssnitt på 150 öre per kWh.
I det sk Norrland toppar priserna på 5 öre och snittar på 3 öre.
Nu vid månadsskiftet införs också de nya beräkningsreglerna för elpriset, vilket kommer höja elpriserna ännu mer särskilt i SE3. Ambitionen är väl att SE3 och SE4 ska få samma elpriser.
Tidölaget hade kunnat stoppa denna beräkningsregel med ett enkelt penndrag i form av ett extra regleringsbrev, men valde alltså att inte göra detta. Så prisförändringarna kommer helt och hållet vara den sittande regeringens samt Grima Orm(sd)tunga med makten bakom tronens fel och ansvar från och med nu.
Samtidigt ges enorma möjligheter att spara pengar med timmätning av elpriset. I SE3 är priserna som lägst -2 öre efter 23 i kväll, att jämföra med 178 öre som högst under morgonen. I SE3 blir priserna också -2 öre i kväll och på ngåra timmar varierar alltså elpriset 329 öre om man skjuter upp konsumtionen, t ex pausar varmvattenberedaren eller liknande. Kan man förskjuta sin konsumtion finns pengar att spara. Ett förslag för leverantör med timmätning är Tibber (annonslänk) som också kan styra din elbilsladdning så den sker till bästa pris när du är hemma.
Annars finns det inte så mycket mer att göra än att installera solkraft för den villaägare som redan vidtagit de lågt hängande frukterna för energieffektivisering som tilläggsisolering av vinden och värmepump istället för direkt eluppvärmning.
Vill du ta in offerter på solkraft till villan, lantbruket, företaget eller bostadsrättsföreningen, kontakta Hemsol för en eller flera offerter från olika leverantörer (annonslänk).
110 kommentarer
Elpriserna har ökat eftersom kablarna till kontinenten kopplats in.
När det gäller elpriserna i SE3 får ni skylla er själva.
Välkommna till partyt!
Solceller kommer för övrigt inte göra mycket skillnad, då modellerna visar att prisökningarna uppstår under den tiden på året som solcellerna sover.
Sommartid kommer det vara små skillnader.
Sedan skyller såklart Regeringen på EU, men både den nuvarande som fick det i knäet av den förra har valt att skylla ifrån sig istället för att förhandla om modellens utformning.
Där har Sverige dragit nitlotten eftersom svenska myndigheter till skillnad från norska inte har ett tydligt direktiv att främja svenska intressen. Istälelt har de ett övergripande luddigt “för EUs och marknadens bästa”.
Vi har varit naiva.
Ja vi får väl se hur det blir framöver.
Annars har vi haft väldigt låga elpriser generellt sen i Maj i år.
Det har varit rena pre-covid-priser, om ni kommer ihåg hur billigt det var förr innan några reaktorer stängdes när, och framförallt innan gazprom krånglade och sköt naturgaspriset upp genom taket.
De låga priserna kan vi tacka att LNG-gas-försörjningen till Europa har blivit stabil samt ytterligare en massa ny (slump)kraftproduktion i EU. Spanien har t.e.x gått från att ha mer än hälften av sin elproduktion från kol och gas till att det nu är mindre än 10%
Spanien har 13% av elen från solkraft (en ökning från 0% till 13% sedan 2005)
Spanien har 25% av elen från vindkraft (en ökning från 0% till 25% sedan 1995)
Spanien har 4% av elen från kolkraft (en minskning från 40% till 4% sedan 1995)
Förövrigt passerade hela EU sammantaget i år milstolpen att nu blev sol och vind-producerad el mer än den fossilproducerade.
https://www.energi.se/artiklar/2024/augusti-2024/trendbrott-i-eu-vindkraft-och-solel-gick-om-fossil-el/
Så ska man vara med i diskussionen så måste man hänga med på att det händer enormt mycket inom energisektorn.
Bara en ett år gammal sanning kanske inte stämmer det minsta idag.
https://growsverige.se/2023/11/24/i-spanien-har-solenergi-och-vindkraft-producerat-mer-elektricitet-an-under-hela-2022/
Tänk om Sverige kunde vara lika duktiga och framstående som Spanien …
Men nu sitter det ju en regering som vill backa in i framtiden, så det blir väl vare sig hackat eller malet.
Hehe, du skulle bara veta hur snacket går hos släkten i Spanien.
Om du tycker folk är nojiga här och kör tvättmaskinen när det är lågt timpris kan jag berätta att i Katalonien kör de tvättmaskinen enbart på kallvatten utan uppvärmning för att slippa betala de höga elpriserna.
https://www.sydkusten.es/sk/48/a/40515/spanska-elpriserna-rekordlaga/
https://hejspanien.com/prisutvecklingen-pa-el-och-gaspriset-i-eu/
Jo, jag känner till det där.
Spanien är en helt annan marknad än Sverige. Framförallt ett mildare klimat med helt andra förutsättningar än Sverige.
@MickeUppsala
För tillfället ja.
Annars har väl Spanien de högsta elpriserna i Europa.
https://electricityinspain.com/electricity-prices-in-spain/
Spanien har haft en enorm utbyggnad av ny kraftproduktion sedan 2022.
Så det är väl lite intressant med dina gamla uppgifter, men dagens är väl mest intressanta för spanjorer idag.
Dagens elpris i Spanien är 85 öre vilket är högre än i Sverige SE1-3 men lägre än i SE4.
A jo men tjena, just IDAG var elpriset högre i Spanien. Mitt hus är också målat i gult med vita knutar, så därmed är alla hus i Sverige målade gula med vita knutar.
Apropå anekdotisk bevisföring då…
Pumpkraften ger ingen energi.
Har en god vän som har stora höjdskillnader på sin fastighet och tillgång till stor sjö. Räknade lite på att anlägga pumpkraft – ej medräknat tillståndsprocessen – och anläggningskostnaden blir dyrare än att köpa mer batterier till gården istället. Vilket inte kräver mer tillstånd än idag. Det är enorma mängder vatten som behöver pumpas. Det krävs typ (ej dubbelkollat utan kör överslag fritt ur minnet, principen kvarstår) 600 m4 (meter stighöjd gånger kubikmeter vatten) för att göra av med en kWh. Har man t ex 60 meter höjdpotential behöver man pumpa 10 m3 vatten. Ska man t ex med 60 m höjdskillnad lagra 20 kWh behöver man alltså en damm på 200 kubikmeter. Plus ledningar, pumpar, kraftverk etc. Samtidigt kan du köpa 20 kWh batterier för typ 100 000:- efter bidrag, koppla in, klart.
NB: Jag har inte räknat på det, utan nu höftade jag och det varierar förstås också på verkingsgraden för kraftverket.
Nä pumpkraftverk är absolut inget silver bullet, vad än en del snackar om dem.
Först och främst ska det nog vara riktigt stora anläggningar, för annars blir det som i ditt räkneexempel.
Och då kommer man till att det finns väldigt begränsad mängd platser där det finns extrema vattenansamlingar med tillräckligt nivåskillnad nära varandra.
Och till detta ska man se till om det är möjligt att hålla på och höja och sänka en vattenyta hela tiden, vad händer med all mark som upptas av detta?
Miljörörelsen ska väl egentligen hålla tyst om pumpkraft, ty det lär i de flesta fall innebära förstörandet av stora naturvärden samt stora arealer mark.
Till detta så kan det vara riktigt olämpligt, t.ex. att pumpa upp havsvatten till en högre belägen sjö, vilket kommer göra dess vatten salt – inget bra, i alla fall sabbar det ekologin.
För mindre energilagring för hushåll ska man mer tänka att lagra värme, i t.ex. acctank.
Men det duger ju då endast till uppvärmning.
Och dagens värmesystem är inte anpassade för sånt här – än.
Det är inte bra att hålla på och starta och stoppa kompressorn i värmepumpar i onödan.
Utan det måste komma nya produkter, t.ex. med scrollkompressorer som inte stannar helt, men går ner på riktigt låga varvtal, vid spardrift.
Och ärligt talat, jag vet inte om detta ens är realistiskt, kanske blir backläckaget för stort i kompressorn då, så det bara står och förbrukar onödig energi.
Ja vi har en bit kvar.
Men Sverige är ju bara en liten plutt i hela energivärlden. I massor av länder är solceller helt revolutionerande bra, och kommer funka perfekt och bidra stort till en mer fossilfri värld.
Nja…visst kablarna har ökat efterfrågan då vi säljer el till kontinenten och därigenom både får export och att vi kan importera el när vi har brist. Egentligen som andra varor. Hela problemet är ju att vi stängt kärnkraften. Hade vi haft kvar den och om tyskland också hade haft kvar sin så hade detta varit bra för europa och sverige.
Att vi själva lägger ned vår produktion och sen klandrar en kabel för elpriser är en väldigt enkel förklaringsmodell…som tyvärr de flesta verka köpa när problemet är ett helt fakta frånvarande miljöparti
Tittat på Ellevios nätavgifter. De kommer att införa dem 20250101 och sänker då månadsavgiften från 565 kr/månad till 350-ish. Det sparar pengar! Och att undvika höga effekttoppar.
Jo, jag har två abonnemang hos Ellevio där en får höjd avgift och den andra sänkt avgift.
Vill man få sänkt avgift ska man se till att inte stressa nätet med spikar utan se till att ha en relativt stabil förbrukning under dagen.
Ser ut att kunna få sänkning nu när jag skruvat lite på hemautomatiseringen. Finns mer man kan skruva på, men jag ska se hur simuleringen för oktober faller ut. Kapat till max 6A elbilsladdning dagtid, och VVB slår av om det matas in mer än 6 kW från elnätet.
Är ju pensionär så jag kan använda en sak i taget och sprida ut användningen.
Men den där radarn på din bild drar väl sin lilla bit? 😜
Den betalar ju inte jag för! (Dessutom numera nedlagd…)
Jag som precis läste att det är och blir rekordbillig el..
https://www.dn.se/ekonomi/lagsta-elpriset-sedan-2020-lugn-vinter-vantas/
Kan de förutspå vädret mer än 10 dagar fram nu alltså?
Den där artikeln består av en rad påstående som sammanfogats, finns ingen röd tråd.
“Och trots att det nya elsystemet väntas lyfta elpriserna i vinter finns i nuläget inga skäl till oro för konsumenterna, enligt bedömare.
Däremot stiger de fasta avgifterna.”
Ja jag förstår inte var man publicerar sånt där skräp. Det är lika seriöst som när kvällstidningarna i februari basunerar ut “S Å B L I R V Ä D R E T I S O M M AR ! ! – Vi har hela prognosen”.
Jag _gissar_ att vi kommer ha relativt OK elpriser i vinter, inget i närheten av 2020 och 2021.
Men jag gissar att vi även kommer få några pristoppar som suger hårt.
För hur vi än vrider och vänder på det hela, så kommer ju fossilkraften behöva gå igång lite då och då i vinter.
Jag förutsåg igår att bloggarjäveln skulle nämna elpriset idag, ty det gör han varje gång som det peakar lite.
Lars har inte skrivit något om elpriset i flera veckor, för minuspriser, eller kanske 5-10 öre /kWh går ju inte att gnälla på.
Så orkar ni inte själva kolla elpriset dagligen räcker det med att se ifall det inte blir nämnt här så är det billigt under hela dagen. 😀
Men i SE4 var det helt klart lite tungt idag, med pris på mellan 1 och 3 kronor/kWh, utom efter kl 22 …
Själv laddade jag bilen för trevliga 2-3 öre/kWh under de billiga nattimmarna här i SE3.
Men nu och några timmar framåt följs priserna åt i SE3 och SE4. Jag har inte tänkt ladda bilen mer idag, men mer än så gör jag inte, lever mitt liv som vanligt, frånluftsvärmepumpen står och går och drar sin 1kW konstant, inget att bry sig om.
Du gör rätt som inte mixtrar med luftvärmepumpen.
Har provat att köra den aktivt efter timpriset och det gjorde att totalkostnaden inklusive skatter och moms ökade.
En vän laborerade med liknande och kom fram till samma.
Han sa att trögheten i husets material gjorde det väldigt svårt att lägga uppvärmningen på “timme”
Så hans enda automation är att själv få larm när det är extremt höga tider för att manuellt kunna då gå in och styra. Och kompletteringselda då.
Stänger man av värmen vid högpris så släpar ju värmemängden i huset efter några timmar. Jag kapar topparna på det viset.
Vi har dels det du nämner samt att temperaturen utomhus är lägre nattetid när priset är lågt vilket sänker luftvärmepumpens effektivitet.
Dvs du får mindre värme per inmatad kWh under natten.
Det innebar högre förbrukning i kWh, lägre timpris än månadspris, högre elskatter samt högre moms.
Som jag redan nämnt blev totalkostnaden högre än utan styrning.
Jag skulle kunna stänga av värmen på morgonen och under dagen varenda dag, och sen jobba ikapp under natten. Då värmen är ackumulerad i betongplattan så sjunker tempen verkligen inte snabbt, faktum är att detta nog faktiskt skulle leda till lite högre temp dagtid och lägre nattetid pga trögheten.
Men varför jag inte gör detta beror på två saker.
För det första så har vi frånluftsvärmepump, och det betyder att stänger jag av den så drar ventilationen ut värmen ur huset utan värmeåtervinning, vilket betyder att det troligen bli ekonomiskt minus på sista raden.
Ev skulle jag kunna stänga av ventilationen samtidigt, men jag gillar den fräscha trevliga luften vi har inomhus (jag har aldrig tidigare i mitt liv haft så bra inomhusluft), och sen kan huset ta skada – kanske.
Att stänga av ventilationen är väl dessutom i princip ett lagbrott, mot boverkets byggregler (BBR), fast det skiter jag ju förstås i. Men reglerna finns ju av anledningen att skydda min hälsa.
Den andra anledningen är slitaget på kompressorn i värmepumpen, ett extra stop/start per dygn gör ändock lite slitage (det är en on/off-pump här).
Så det händer att jag trixar lite med värmepatronen, dvs stänger av, och eldar lite extra i braskaminen istället.
Fortsatt högt tryck från telefonförsäljare som säljer solceller så överutbudet är konstant.
De flesta är dock trevliga och fattar direkt varför jag inte är intresserad.
Sen finns det så klart några som tror att solceller är lösningen på allt (även för mig) men det får man stå ut med.
I den utvidgade bekantskapskretsen är det “uppror” över att man “lurat på folk solpaneler”.
Det är väl rätt etablerat att med borttaget 60 öresbidrag är återbetalningstiden numer 40 år på en anläggning norr om SE4.
Det värsta skabbet är ju de som sålde “leasingsolpaneler”. Subprime men mot fattiga husägare istället.
Ryktena går också att elbolagen ska börja ta elnätsavgift för elen du säljer ut på nätet. Du sliter ju på kablarna.
Kommer slå av min anläggning under de timmar jag inte laddar bil eller duschar på sommaren helt enkelt 😂
Överföringsavgift vaklart… 😁
Bara en tidsfråga kanske? Tro inte att elbolagen kommer låta dig ta pengarna som dom själva kan ta…
Det går inte att hävda att det med ett minsta uns av extrapoleringsförmåga inte var busenkelt att se att solceller var en kass investering redan för ett eller två år sedan. Tackar varje dag med solsken alla stackars solcellsägare som belånat sig för att leverera mig el i princip gratis dagtid.
Kör Tibber.
Inga saker förutom kyl/frys och ventilation på dagen.
Disk- och tvättmaskin på natten.
Dock åker man ändå på laga mat på dagarna…. Dammsuga blir sen kvällsaktivitet.
Dammsugare 1500 W, städa i 30 min, kostar max 3-4 kr. Inte värt att offra nattsömnen för det.
Ah. Jag sover inte ändå 😨
I procent blir det bra timpenning att städa på natten men vill man lura systemet så städar man inte alls
Elsäkerhetsbranschen säger att man bara ska köra disk- och tvättmaskinen när man är vaken. De kan börja brinna.
Men med tanke på ditt nick så är du väl det? 😉
Stämmer. Sover alldeles för lite.
Åldersrelaterat??
Kan vara. Har återgått till nattuggla efter pensioneringen. Vaknar fortfarande hyfsat tidigt dock.
Försäkringsbolagen likaså “AAAAHA VATTEN!!! ALLT BLIR KAOZ PÅ NATTEN!!!”
Man ska inte heller ladda mobilen när man sover osv. ALLT KAN BÖRJA BRINNA. Tänk om det kommer in en mus i huset och tuggar genom en kabel! Hm?
Dammsuger folk ens nuförtiden? Det har man ju robotiserat bort….. Jag går med en liten handjagare nån gång i månaden och tar hörnen dit den inte kommer åt. 10 minuters aktivitet.
This is the way.
Köpte faktiskt en ny dammsugare till trapporna.
Kanske lite overkill men va fan.
Undertecknads system med solceller + batteri är konfigurerat så att elnätet laddar batteriet från kl. 22:05 fram till 05:55. Då morgonpriserna slår till hämtar fastigheten all el från batteriet fram till dess att kapaciteten är uttömd. Samtidigt kan max 500W hämtas från nätet som en buffert. Om något dagsljus av vikt lyckas ge någon solcellsel prioriteras egen konsumption till batteri och fastighet. Nu är det ju iofs “varmt och skönt” vilket gör att konsumptionen från elnätet handlar om max 15 kWh/dygn och batteribufferten reducerar pristoppen i alla fall under morgonen.
Får se vilket j-lskap staten hittar på härnäst för att straffa de som sökt ordna det för sig. Inkomstskatt på egengenererad el, ny/omarbetad fastighetsavgift för solcellsanläggningar. Tiden får utvisa.
Ärligt talat förstår jag inte ditt klagomål gällande staten då du har fått bidrag för din solcellsinstallation.
Varför skall inte alla betala samma skatt för sin konsumtion?
Räkna med att det kommer att bli skatt även på din förbrukning av egenproducerad elektricitet förr eller senare.
Jag har sett hur staten först vill locka in folk till ett visst betéendemönster. Det må vara etanolbilar, elbilar solceller etc. När tillräckligt många hakat på avgiftsbelägger man de som gjort så. I en av kanadas provinser är egen solcellsproduktion belagd med inkomstskatt så jag har inga illusioner om att liknande regler förr eller inte skulle införas här.
Jag klagar definitivt inte – just nu…
Vad jag funderar på är statens ofta velande där man inte långsiktigt kan förutse hur reglerna skall slå. Jag är tacksam för de subventioner jag kommit i åtnjutande av men de är ändå en mycket liten del av allt eget arbete och kapital som är nerlagt under åren. Alla har inte en sparad förmögenhet inför pensionen. Det gäller att ordna det för sig så långt det är möjligt. Allteftersom åldern tilltar måste man riskminimera och omfördela besparingarna till sådant som förhoppningvis inte drabbas av plötsliga regelförändringar. Däri ligger oron.
Jamen hallå, om vi tar elbilar som exempel. Trodde du på fullt allvar att det skulle i förlängningen bli billigare för dig att äga elbil??? Det staten tappar på bensin/dieselbilarna (t.ex. skatt på bränsle mm.) kommer tas igen och förmodligen med råge på andra avgifter för elbilar (i tillägg till elskatt mm.). Om det dessutom finns ytterligare utrymme tack vare mindre servicebehov, längre livslängd etc. så kommer staten ta dom pengarna också!
Det enda du kan vara säker på är att du inte kommer få dom.
För övrigt intressant idag med Millicom som säljer towerdelen i Sydamerika…
Bra att du påminde mig om det.
Som gammal Kinnevikare har jag en liten slant i bolaget.
Saknar Jan, han var kungen.
Jan Stenbeck var en man som inte tillräckligt tillskrevs den intelligens han bar på!!! Håller med dig, i mångt och mycket var han kung.
Timer som styr upp varmvattenberedaren inkopplad. Fritidshuset saknar IT-lösning. Värmeväxlare (svart ”luftmadrass”med solcellsdriven cirkulationsfläkt) installerad på solsidan av torpet. Intemperatur på strömmad luft är +65C, reducerar mkt instängd råfukt och höjer innertemperaturen dagtid.
Vad jag förstår så börjar flödesbaserad kapacitetsmätning införas idag, och det kanske har spelat in i dagens extrema elpriser
Låt oss hoppas det! Med tanke på att det rörliga S3-priset ligger på ca 50 öre idag och ca 10 öre i morgon, så vore det underbart om det var den enda “chocken” det gav…
Elsituationen idag är ett bra exempel på Skånes situation med exstrema elpriser, vindstilla och mulet som det är idag.
Från en del håll framförs utbyggnaden av havsbaserad vindkraft på Kriegers flak som lösningen för Skåne och södra Sverige. Svenska vindkraften levererar ändå hyfsat idag med ca 25% av installerad effekt, problemet blir återigen överföringen söderut. Elpriserna här påverkas mer av hur stort sug det är i kablarna till kontinenten, än hur vi själva förbrukar. Jag antar att vindkraft på Kriegers flak kommer att ha produktions mönster mera som Danmarks än Sverige. Tittar vi då på Danmark idag så deras vindkraftsproduktion väldigt låg, därmed bör produktion på Kriegers flak ge samma resultat – nära 0. Jag har inget emot att vindraftenbyggs ut på Kriegers flak, men tron på att det ska lösa södra Sveriges och Skånes situation är fel.
Danskarna skall bygga där och tyskarna med så kanske inte Sverige måste subventionera också?
Även om det periodvis blir höga elpriser är inte problemet variationerna utan att det inte finns el öht i SVMPC energisystemet utan att man investetar hundratals miljarder i energilagring.
Det hamnar dock på elnätsavgiften , inte elpriset så SVMPC kan fortsätta ljuga om att vindkraft ger billig el.
Jag är medveten om att reklamen jag ser på många sidor, som tex här, utformas för mig av någon algoritm utanför bloggarens kontroll. Med det sagt, jag har nu börjat se annonser på bloggen för ett företag som heter Ureka. De söker tydligen kapital i en emission.
De påstår sig vänta tjäna stora pengar på återuppbyggnaden av Ukraina vilket torde låta attraktivt för fler av bloggens läsare. Jag tycker mig dock se flera röda flaggor och varningstecken som får mig att tvivla på projektet. Råkar någon av de andra kommentatorerna känna till något om detta bolag, dess seriositet och utsikter?
Det är många som försöker profitera på invastionen och tyvärr är det många med domar i bagaget.
Det finns ingen relevant information gällande Ureka (förutom det vanliga IPO-snacket) så pass på den.
Då verkar vi göra samma bedömning även om jag inte gjort något mer än att titta på hemsidan lite snabbt. Det känns onekligen inte särskilt aptitligt att (bedrägligt, kanske är att ta i men vilseledande) försöka profitera på krig och människors välvilja.
Jag är en av oss som alltid har full reklamspärr, så har inte den blekaste hur budskapet är men en kort googling ger:
Ordföranden var med och startade Mindler, som fick kritik (https://psykologtidningen.se/2023/11/01/mullret-inifran-mindler/).
Man förbereder sig genom att teckna “Återförsäljaravtal med ensamrätt för den ukrainska marknaden …” (https://www.aktiespararna.se/nyheter/svenskarna-som-bygger-ukraina).
De förbereder sig för att få en del av kakan när kriget är över och Ukraina ska byggas upp igen.
I min värld vore det mycket bättre om ett ukrainskt företag hade denna ensamrätten, då stannade pengarna i Ukraina!
Upprepar mitt investeringsråd att inte lägga in pengar i bolag som inte finansierar sig själva och har negativt kassaflöde
OM det nu var en så bra affär hade såklart ägarna inte behövt be om pengar externt.
Prenumererar inte på Dagens Industri men misstänker att detta handlar om SOU 2024:36 (https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/06/forbattrade-312-regler-for-famansforetag/) som kom i somras och har varit ute på remiss.
Här tycker jag nog att bloggarens text har ett mått av alarmism.
Det finns ingen proposition än och kritiken från remissinstanserna är blandad så jag har svårt att se att detta blir ett skarpt förslag under nästa år som kan träda i kraft 2026.
Detta är ju varken den första eller sista utredningen för att ändra på 3:12-reglerna.
I regeringens nyhet står det “Kommitténs förslag kommer nu att beredas i Regeringskansliet.”
Det brukar vara politikerspråk för att “den lägger vi på hyllan efter remissrundan”.
Det är ju hål i huvudet om de höjer dessa skatter. Fåmansbolagen står för en betydande andel av befolkningen. Det kommer bli inlåsning av detta kapital som LW skriver.
Kommer bli att man startar bolag i Luxemburg och fakturerar från/ till bolaget där istället. Trodde de borgerliga var för företagare inte emot. Farlig väg att gå om de gör det sämre med 3:12 reglerna. Kapitalet skulle snabbt fly landet.
Dagens svenska elpriser är inte höga. Går vi tillbaka 100 år så var elpriset flera kronor per kWh i dagens penningvärde.
Om vi istället går tillbaka 50 år, när elpriserna var som lägst, så kostade elen runt 40 öre/kWh i dagens penningvärde exkl nätavgifter och skatter. Då hade man byggt ut vattenkraften och kärnkraften började göra sitt intåg. Det är i princip botten för hur billig el kan vara i snitt.
Ja exakt.
Just det du skriver här har också på senare tid slagit mig (de senaste månaderna).
Och jag hade faktiskt tänkt börja reda ut detta lite.
Jag bläddrade i en skrift från 1948, och ärligt talat är taxesystemet svårt att förstå sig på.
Det finns landsbygdstariff, industritariff, bostadstariff, affärstariff och gud vet vad, med en massa olika siffror hit och dit mellan fasta avgifter och löpande osv.
Och sen till det så har ju varenda nätägare sitt egna pris, det är ju inte lika över landet, eller ens över stora delar av någon landsände.
Du får gärna visa något exempel på de siffrorna! Det är inte lätt att hitta data.
Minns att jag under 80- och 90-talet betalade 50 öre/kWh, totalt! I lägenhet då dock. Antagligen bara 16A-säkring för hela lägenheten.
Inte speciellt länge sen jag betalade 1 SEK på totalen i SE3. 20 A. 19.000 kWh.
Men det är nya tider nu sedan pandemin och invasionen. Allt har blivit dyrt förutom åsikter.
Jag brukar säga att priset dubblas vart tionde år så 50 öre 1985 motsvarar nästan 8 SEK nu.
Jämförde löneläget i Sverige mot Italien och man kan se att vår “devalvering” på 30% har rätt stora effekter i vår internationella köpkraft/löneliga om man räknar om till EUR.
Min “rätt ok” lön känns inte så märkvärdig längre om man tittar utanför landets gränser 🥺
Jag har ju ingen karriär i den bemärkelsen men visst hade det rent ekonomiskt varit bättre om jag suttit i Berlin istället för Sverige.
Kan stämma.
Brevporto
1974 0.75 kr
1984 1.90 kr
1994 3.20 kr
2004 5.50 kr
2014 7.00 kr
2016 6.50 kr
2017 7.00 kr
2018 9.00 kr
2020 11.00 kr
2021 12.00 kr
2022 13.00 kr
2023 15.00 kr
2024 18.00 kr
Åsikter kan stå en dyrt också nu för tiden…
Exakt, det är en dyr hobby att hänga här och ha åsikter istället för att arbeta.
Men sen har vi kakan med skatter och nätavgifter på det som väl är lite efter millenieskiftet-nytt?
Och moms som kryddan på allt …
Ja den kakan är rätt betydande idag. Men den har nog inget med antalet kärnreaktorer eller antalet utlandskablar att göra.
Utan det är sånt vi måste betala bara för att någon har insett att de kan ta detta i betalning för att vi inte har något alternativ.
Men den dag jag kommit på hur jag ska årstidslagra energin, då klipper jag kablarna och går offgrid – direkt.
3:12 förändringen
Som löntagare har jag inte så bra koll på detta, men så klart förstått att det är en gynnsam regel.
Tolkat det som det blir en åtstramning och på många sätt blir mer som ett större bolag som behöver betala ut hela en arbetstagares ersättning som lön.
Mer rättvist? Samma spelregler?
För att få ut mer pengar i samhället skulle väll snarare nivån för marginalskatter, pensionsavsättningarna via skatten höjas?
När klubbades detta igenom, eller började pratas om i alla fall? Funderar på om det är en ren slump att två egenkonsulter som gått här på företaget i 5-6 år utan nått som helst intresse av anställning faktiskt blev anställda nyss. Eller om det är den där nya två årsregeln för konsulter som börjar få effekt kanske?
Det kom nya regler för konsulter för någon månad sedan.
Konsulter SKA erbjudas fast anställning.
Det i kombination med svårare tider som gör att många företag drar ner och det första som ryker är konsulter.
Det är det jag syftar på med 2 års regeln, men att den kom för nån månad sen är väl att ta i? Regeln om att konsulter ska erbjudas fast jobb eller få 2 extra måndslöner i klumpsumma om de jobbat 2 år klubbades igenom 2022 men gällde inte retroaktivt. Så 1:a oktober i år hade det gått två år.
Men jag de konsulterna jag tänkte på hos oss som gått här i snart 6 år har erbjudits tjänster innan men tackat nej, de har velat vara egenkonsulter. Men om den branschen ändras nu i och med det som nämns i artikeln så är kanske fast anställning mer intressant igen.
SKALL erbjudas men det räcker att man kompenserar med två månadslöner och sen kan de vara konsulter i all evighet.
Vi har stopp på fler headcount sen flera år tillbaka men tillåts kompensera med att “ickekritisk” arbetskraft är inhyrd.
Därmot har ju företag som Ericsson sprutat ut pengar till enmansbolag som insett att de kan vägra en anställning och istället debitera 175.000 per månad. Tog slut för ett par år sen men har flera vänner som byggt upp väsentliga reserver i sina AB/Pensionsavsättningar. Rekordet är en “vanlig” ingenjör som debiterade LME 3,5 miljoner per år då han var ensam i Sverige på sin kompetens. Dock är han anställd på bolaget nu då man sa “vi kommer lära upp nån som får ta din roll”.
Anekdotiskt 1: Ser en stor andel så kallade “kodapor” som legat med egna AB som idag är anställda då de inte är unika i sin kompetens och när företagen satte ner foten så insåg de att de inte skulle orka leta nya uppdrag.
Anekdotiskt 2: Många av de som tog avgångsvederlagen från LME nu senast verkar enligt deras kollegor inte fått några nya jobb.
Brasklapp. jobbar inte och har aldrig jobbat på LME. Men i Sthlm bland teknikfolket är de som Vovvlo i Göteberg så¨man hör alltid historier om dem.
Är inte 1 eller 2 reaktorer avställda för att priset var för lågt?
Har dom kommit igång igen?
Nu är inte nedanstående inte ett direkt svar på dina frågor utan mer en reflektion över dagens energipriser i Europa.
“Today’s electricity prices across Europe show significant variation. The highest electricity cost is found in 🇪🇪 Estonia, with a rate of €0.163 per kWh. This cost is shared with 🇱🇻 Latvia and 🇱🇹 Lithuania, where electricity also stands at €0.163 per kWh.
In stark contrast, 🇸🇪 Sweden (North and Mid-North) along with 🇳🇴 Norway (Mid and North) experience the lowest electricity prices in Europe, priced at only €0.002 and €0.003 per kWh, respectively. These prices highlight the diverse landscape of energy costs across the continent today. ”
https://www.energyprices.eu/
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Vi verkar även exportera för fullt.
Forsmark 2 har startat och är uppe i 85% effekt nu. Jag gissar att de startade igår, och kommer nå 100% om 1-2 dygn framåt.
F3 har fortfarande revision. Kommer väl starta om någon enstaka vecka, laddad med 25% nytt bränsle och sugen på att köra för fullt hela vintern.
Jag hade nog fel, det verkar som att de började smyga igång lite försiktigt redan under kvällen den 24, med låg effekt ett tag.
Sen verkar det ha varit något krångel, för effekten gick både upp och ner lite i dagarna fram tills nu.
Om det inte var fortsatta anpassningar mot elpris och produktion eller någon annan reaktor som krånglade och gick ner i effekt.
Beträffande 3:12 reglerna. Är inte utfallet mer eller mindre detsamma som nu?
Ny beräkningsregel är Grundbelopp (4 ibb) + lönebaserat utrymme* + omkostnadsbelopp**
1 ibb = 76 200 kr
Lönebaserat utrymme är minus 8 ibb
Exempel: Om min lön är 60 000 kr / mån = 720 000 kr per år
Utdelningsutrymme är då = 4 * 76 200 + (720 000 – (8 * 76 200 kr)) / 2= 304 800 + 55 200 = 360 000 kr
Tidigare formel för lönebaserat utrymme: 720 000 kr / 2 = 360 000 kr
Jag får samma resultat? Vad är det jag missar eftersom du säger att det är sämre med de nya reglerna?
Och Lars och rikki.
Redan imorgon har ni flera timmar med negativt elpris i SE4. (ja på småtimmarna under natten då…)
Och faktiskt, något lite lägre pris än för mig i SE3 (dvs ännu lite mer negativt än mitt elpris).
I övrigt blir er dyraste timme imorgon 54 öre och min blir 40 öre …
Kanske något att skriva om i morgondagens ekonomitråd?
Kollade igår en sista gång vilket pris mitt elbolag erbjuder vid en vintersäkring: 110 öre (S3), så det lär ju inte bli mer extremt än så, i alla fall.
Idag har vi i Skåne elpris som toppar på 410 öre för att sista timmen landa på -3 öre. Tyder verkligen på ett stabilt elsystem…
På vilket sätt är elsystemet inte stabilt?
Blinkar det i lamporna dina?
Blir strömmen avstängd?
Sist vi hade ett stort strömavbrott i Sverige var 1983, så nog får vi väl anse att vi har ett stabilt elsystem.
Ja vi kan vända på det. Det äer fantastiskt stabilt för att vara så obalanserat
Dessutom var det 328 öre som SE4 kommer ha som mest, inte 410.
Tack för rättelsen, 410 var med moms.
Jag har inte timpris så jag bryr mig inte.
Min poäng är att solceller producerar när elen är värdelös och när du behöver köpa el för att dina paneler inte ger så mycket är den dyr.
Bättre investera i energibesparande åtgärder som sänker din elförbrukning som går i korrelation med höga priser.
Lite som att solcellerna i Spanien producerar när de har högst elförbrukning, varma sommardagar.
Ja du RIKKI, det är tämligen värdelöst.
Det slår liksom aldrig fel, när vi i Sverige behöver elen som mest blir priserna höga och vice versa.
Sen är det ju helt sinnes att Sverige under dagen har haft Europas lägsta priser samtidigt som SE4 sitter på svarte Petter.
Det är för att SE4 har danmarkspriser för det mesta.
Vi skulle kunna ta bort elområde SE4 och slå ihop det med DK1 istället.
Tror du har läst det lite för snabbt när det gäller 3:!2. Visar på att det inte är någon förenkling, bara en förändring.
För en enmanskonsult blir det ungefär samma som tidigare. Du måste räkna bort 600 tkr från din lön, samtidigt får du ett undelningsutrymme på 300 tkr som kompenserar för det.
Har du två bolag så blir det sämre, du kan inte utnyttja huvudregeln och schablonregeln för de slås ihop.
Är ni två ägare till samma bolag så blir det en klar försämring mot nu.
I övrigt verkar hela ändringen gå ut på att försämra för riskkapitalister. Drabbar ingen fattig men det blir ju inte bättre för företagare. Det som är svårt, dvs liknande verksamhet, vågade man inte röra.
Jag är lite kluven men om man kan få ha en lön på typ 50K/mån och kan ta ut 300K i utdelning så tycker jag nog att det är rimligt. Resten finns ju kvar i bolaget. Nu är ju inte allt guld och gröna skogar med att vara egenföretagare, det finns för och nackdelar. Men visst, har man en bra fakturering så är ett eget AB rätt najs.
Bra att Tidölaget gör precis ALLT de kan för att elpriserna skall öka och åtminstone några vet varför… Då kanske mina solceller blir lite mindre olönsamma, dock försvinner 60-öringen. Utlovat 13,3 MWh per år men gav 9,4 och mest när elpriserna låg runt nollan. Men det finns mer att göra. Utanför matkällaren stå ett Pixii Home 10 kWh och väntar på att installeras. Kommer att utöka till 20 kWh nästa år. Sen hoppas jag att det kommer att finnas en tillräckligt stor elbil med plats för en stor hund och cyklar som stöder V2G att köpa nästa år. Då kan man göra stora pengar på det volatila timpriset. Att sätta på torktumlaren några timmar senare ger bara korvören om ens det. Också glad för att vi kan vedelda och inte behöver använda värmepumpar så mkt för värme. Då kan vi i princip sälja och köpa el helt fritt.
Tror Kia EV9 är stor nog för dina cyklar + hund. 🙂
Japp, Kia EV9 är dagens favorit. Har provkört även ID Buzz men lite mkt busskänsla och kortare räckvidd. Tror/hoppas Kia EV9 kommer fortare till V2G.
EV9 är ju byggd på EGMP plattformen liksom sin kusin EV6, så den kan redan kopplas in som husbatteri vet jag.
V2G vet jag däremot inte om den stödjer ännu men är väl bara en tidsfråga?
Är isf bara tillstånden som Kia väntar på. En kompis i USA gör’t redan.