Från första januari 2027 blir det obligatoriskt med källskortering direkt hos alla hushåll, vilket kommer höga sopräkningarna rejält när alla soptunnor ska utökas och kompletteras med separata fraktioner direkt. Redan idag är det faktiskt olagligt att slänga matavfall i soporna.

Det är alltså sedan årsskiftet förbjudet att slänga matavfall i soporna. Det måste källsorteras och sorteras ut redan idag, vilket t ex sker genom att man ska ha separat färgade påsar för ändamålet, dubbla soptunnor eller att man har en hushållskompost i fallet att man bor i villa. Slänger du matavfall i vanliga soporna begår du alltså ett brott och kommer till helvetet, bara så du vet (om du inte är katolik, då du isf kan bikta dig och komma undan, men är du lutheran döms du för allt matavfall du slängt till förbränning under hela livet och då är det evigheten i helvetet som väntar).
Från första januari 2027 skärps detta ytterligare och alla hushåll i Sverige ska ha sk fastighetsnära insamling av fraktionerna pappersförpackningar, plastförpackningar, färgat glas, ofärgat glas och metallförbackningar, samt brännbart. Totalt sex fraktioner.
Villaägare kommer alltså tvingas på soptunnor med en massa småfack eller flera tunnor och olika lösningar för boende i lägenhet. I många fall blir det dödsstöten för sopnedkasten, vilket iofs kan hanteras via förbud och sedan källsortering nere på gården eller i soprum i lägenhetshuset av övriga fraktioner än brännbart och möjligen matavfall i separat färgad påse.
Detta kommer förstås kosta pengar, särskilt för villaägare som måste bära den ökade kostnaden helt själva och inte kan dela dessa inom ett hyreshus (där sophämtningen döljs i hyran, som rimligtvis bör förhandlas upp extra) eller bostadsrättsföreningar (där kostnaderna döljs i avgifterna, som behöver höjas).
För boende i flerfamiljshus kan det särskilt i fallet äldre eller funktionsvarierade bli ett problem när man måste ner på gården eller till soprummet framöver. Eller så väljer man det kriminella livet och slänger matavfallet i de brännbara soporna.
Betala mer får man göra oavsett.
Gott och väl kan man tycka, men det kommer orsaka problem för hushåll med ovanliga fördelningar av sopor vid tillfällen som större sociala evemenang. Behållare för färgat och ofärgat glas kommer förstås vara beräknade enligt Socialstyrelsens norm och därmed inte fungera vid sociala aktiviteter. Och risken är att återvinningscentralerna avskaffas för att spara pengar – det behövs ju inte längre någon glasinsamling när allt glas ska samlas in redan i hushållen.
Som landsbygdsboende välkomnar jag förvisso förslaget även utan miljöskäl. Det blir fantastiskt skönt att inte behöva åka en mil tur och retur till återvinningstationen långt bort (vilket både blir en tidsbesparing, miljömässig och ekonomisk vinst att slippa oräknat den höjda soptaxan). Men samtidigt bor vi på en gård, har största möjliga kärl och brukar använda sopsäckar istället för soppåsar för att slänga avfall. Kan bli svårt om kärlet ska vara uppdelat i sex småfack.
Då vi bägge jobbar hemma och är egna företagare tillbringar vi i princip dubbelt så mycket vakentid hemma som den som åker till en arbetsplats, och dubblar därmed sopmängden*, plus att arbetets sopor (t ex förpackningar från leveranser till företagen, returpapper mm) också hamnar i den privata sophanteringen. Den som jobbar hemma skapar helt enkelt mer sopor hemma än den som är borta från hemmet 50 timmar i veckan. Därav största möjliga sopkärl på gården.
*Förenklat exempel – mängden toalettpapper som går åt blir förstås dubbelt mot den som är borta 50 vakna timmar i veckan givet 30 minuter restid till jobbet och en timmes lunch, och med det även dubbel mängd tomma toappersrullar och dubbelt så mycket toappappersförpackningar. Antalet vakna timmar på en vecka är 112 timmar givet åtta timmars jobb, åtta timmars fritid och åtta timmars vila.
Sedan får vi se hur många villaägare som lackar ur och slänger sina sopor i vår skog istället. Sker redan ibland. Gissa vems ansvar det är att plocka upp? Ledtråd – inte den som slängde.
I övrigt – pga lägre åtgång av t ex toapapper på arbetsplatsen bör distanarbetande anställda få högre lön. För att inte tala om kaffet och fruktkorgarna. Om nu några arbetsgivare har råd med fruktkorg längre, och huruvida det är en skattepliktig förmån. Toapapper på arbetsplatsen kanske borde vara skattepliktigt, hm Skatteverket?

186 kommentarer
Där jag bor har vi i flera år haft dubbla soptunnor med sammanlagt åtta fraktioner. Supersmidigt och fungerar hur bra som helst.
Jag saknar verkligen inte åkturerna till återvinningscentralen för att kasta förpackningar.
Vi har ju en FTI-station precis där vi har vår lilla lokala butik. Det är ju riktigt praktiskt, när man ska handla lite smågrejor så lyfter man bara in det man samlat på sig i bilen, slänger det, går in i butiken, där finns också mottagning för batterier och lysrör osv samt pant och på vägen ut handlar man det man ska ha. Det behövs inga tunnor vid varje villa, det är ganska överdrivet.
Vidare antar jag att pålagan för hämtning av dessa åtta fraktioner på tomten inte kommer matchas av den sänkta kostnad och därmed pris på livsmedlen som naturligtvis nu kommer när förpackningstillverkarna inte behöver betala FTI längre för insamlingen.
Eller vänta? FTI finns förstås kvar så det kommer bli dubbelt som vanligt…
Dubbla soptunnor hos mig med. Däremot effektivt nog brännbart (oavsett om det är en exoterm eller endoterm reaktion) eller matavfall.
Noterbart är att man inte ens på landet får kompostera matavfall utan skriftligt undantag.
Inte märkt om de har aktiverat det i kommu’n men vet att man på andra platser väger tunnorna och tillsyn sker om man aldrig har nått i matavfallstunnan.
Här får man betala en högre taxa om man komposterar själv, d.v.s. man får exakt samma soptunna men får en högre avgift om man inte slänger matavfall i ena halvan, eftersom det är “osolidariskt”.
Där jag bodde förut fick vi 2 större soptunnor med 4 fraktioner i varje. Sopbilen var byggd för att hantera det genom att köra varje tunna två gånger. Det var fraktioner för
Tidningar
Övrigt papper
Plåt
Plast
Ofärgat glas
Färgat glas
Kompost
Övrigt brännbart
Tömning varannan vecka. Supersmidigt, väntar ivrigt på att vi får det här. Man behövde bara åka till återvinningen om man köpt något med stort emballage.
Nu har jag en behållare under diskbänken som sen sorteras till papper, plast och glas/plåt i större behållare i förrådet som sen går iväg till återvinningen. Minst varannan vecka.
Det hade vi också fram till nyligen då avfallsbolaget kom på den briljanta idén att allt istället skulle läggas i olikfärgade plastpåsar. En per avfallstyp. De tog även bort möjligheten till att slänga glas i soptunnorna vilket får till följd att kommunens många tusen villaägare istället måste ta en tur till återvinningsstationerna (som alltid är fulla).
Känns verkligen som ett steg framåt i miljötänket..
Om någon kunde upplysa mig om vilka jag ska rösta på ifall jag ogillar att obetalda extra uppgifter krävs av mig. Om jag tycker detta borde vara något som kan göras centralt så det kan effektivisera. Kanske till och med kontakta leverantörer och se till att olämpliga typer av förpackningar tas bort. Använda maskiner som med (inducerad)magnetism sorterar automatiskt. Eller som man sorterar tomater nuförtiden. Men självklart ska vi göra ett stort språng istället…
Att jag inte ska rösta på Moderaterna framgår ju med önskvärd tydlighet.
Jag tror att Satanisterna verkar för att allt ska sönderfalla och försämras. Så de kan du skriva in?
Eller du menar kanske att du ska ha ett bra och fungerande samhälle men inget ska kosta.
Då kanske det är kommunism KPML(r), VPK, Lars Werner? Så länge andras pengar inte tar slut 😀
Jag har inget problem med att det ska kosta något. Det är alla dessa som tycker jag har för mycket fritid som jag ogillar. Eller egentligen starkare ord än så.
Men att producera alla dessa sopor har du inget problem med antar jag? Du kanske ska fråga chefen om du kan sluta 3 minuter tidigare varje dag för privat sophantering? Tar inte mycket mer tid än så – jag vet då jag har haft 9 kärl i 15 år nu.
Eller din skola av tänkande: Om man bara tvingar andra att göra det utan betalning så är det gratis.
Har man sett en gammaldags soptipp inser man att sopor måste sorteras.
+1
Men men ack så spännande att den gamla soptippen va. Ett äventyr i sig. Tänk att få panga TV apparater, hitta någon slags motor som man släpade hem och försökte få igång. Och så ibland, jackpotten, en porrgömma.
Vilda djur kan skada sig på människors sopor och få lida svårt.
Som boeande i lägenhet med litet kök ogillar jag allt med sortering. Har redan fullt under diskbänken.
Jag misstänker att detta är smygskattehöjning och en ursäkt för Renova etc att kunna minska sin personalstyrka. Liksom posten gjort.
Du får flytta till Frankrike.
En returtunna utan fack där man osorterat slänger plast, papper, tidningar, mm.
Sen sorteras det centralt.
Kommunen vi bor i införde för ett tag sen ett system med olika färg på påsarna och allt åker ner i samma tunna, en för plats, en för papp, tjockare flergångspåsar för glas som ska ställas på tunnan vid hämtning etc. Antar att detta är tillräckligt för att tillfredsställa kravet och vi slipper byta tunna, men har haft fel förr
Antar att de tog bort glasinsamlingen när det infördes? Så gjorde de här i alla fall. I så fall är inte kravet uppfyllt.
I min kommun där vi har haft den här sorteringen i flera år redan, så kommer vi faktiskt få lägre taxa nästa år. Det eftersom det betalas ut nån sorts stöd från staten till kommunerna för övergången till hemsorteringen. Men eftersom vi redan har systemet så går de pengarna in och sänker taxan med ca en hundralapp i månaden istället.
Rent empiriskt så kan jag säga att restavfallsdelen i tunnorna oftast är för små när man har blöjbarn. Den delen fylls snabbt och man blir därmed tvungen att ändå åka till tippen för att slänga avfall.
Fast man får inte slänga blöjor på tippen, så att …
Farligt avfall?
Det borde gå att slänga blöjorna i “Brännbar rest” på ÅVC. Det blandas med Restavfall från tunnan.
Allt åker i pannan.
“Det borde gå” – med det resonemanget borde det gå att kasta asbest med. Blöjor är restavfall och jag vet ingen kommun som har en ÅVC där restavfall tillåts i den brännbara containern
Jag kollade upp det med Sysav och nej, blöjor skall i hushålslavfallet.
Du får öka insatserna på potträning..
Jag har tre barn. Som alla hade blöja samtidigt.
Handhjärtan.
Var inte det exakt det sa jag? Blöjor står som exempel under rubriken Restavfall/Soppåse på just Sysavs hemsida tillsammans med allt från diskborstar till tuggummi.
Handhjärta varvet runt.
Fast grejen är att det är ju en intressant kombination av biologiskt avfall som kan dra till sig spännande djur och skapa fina luktupplevelser, då ÅVC kanske inte skickar sitt brännbart till förbränning så ofta, plus öppna containers utan lock.
QUE?
Jag har haft fyrfackstunnor, två st i många år. Det kostar väl inte så mycket för tunnorna, däremot att en bil kör ut och tömmer dem.
Alla kommuner är tvungna att ordna insamlingsstationer för dessa fraktioner.
På ÅVC har man ytterligare några fraktioner som trä, metall (antar det var där man hittade handgranaterna och inte i Restavfall…) , farligt avfall, sten/betong, hårdplast, elektronik osv. En ÅVC är där man slänger i mer eller mindre öppna containers och personalen springer som myror och blir hotade av löskefolk.
Insamlingstationerna är ju de där glassvamparna bla.
Undrar om de tappat en sådan någon gång när de tar dem med kranen för att tömma dem i bilen?
Men jag minns att det var bättre förr. En pappsäck i en zinkad sopbehållare inne på gården. Sopgubben slängde upp den på ryggen och bar ut den. Farsan hade gjort en skylt av en takläktsbit och en avbruten panelbit som han målat med riktig färg (mycket lösningsmedel) – “Grovsopor” som man satte bredvid högen med… mög man ställde ute på gatan.
Sedan hivade sopgubbarna upp allt i bilens inmatningsfack. De lever inte längre. Och jag antar allt ligger och läcker diverse i en djup grav på en soptipp i norra Skåne.
Detta var på den tiden Sverige hade tolv fungerande kärnkraftverk och S fick 45% av rösterna.
Det var fanimej bättre förr.
På vår återvinningscentral är gamla tippen täckt med jordlager, den stora högen läcker gifter och andra obehagligheter, vattendragen från kullen måste testas regelbundet, och jag vågar inte tänka på kostnaden när/om gränsvärden överstigs.
NEJ det var fxn inte bättre förr
Frugan är från Thailand och där hemma i byn får de betalt för sina kartonger. Här får vi istället betala för att någon ska ta emot dem. Världen är inte funtad på samma sätt överallt.
Vi kan ju bygga nya lägenheter på Bromma flygplats som är anpassade till den nya sopsorteringen. Ett nedkast för varje typ av sopor 😉
(Kan innehålla spår av ironi. Hur källsorteras det.)
Har haft källsortering i villan i mer än tio år, och uppskattar att slippa åka till återvinningen. 😉
Finns väl inga lägenheter med sopnedkast längre? Undrar om man måste åka 70 våningar ner på Karlatornet för att slänga en bajsblöja?
De har nog sophantering på lite närmare håll.
Annars tänk ett 70 våningar högt sopnedkast.
Yeeeahhah.
Moderna bostadsområden planeras från kiss/bajs/gråvattenseparation i avloppsystemet. Dagvatten är en annan.
Karlatornet har en sopsugsanläggning. Så man behöver inte åka 70 våningar med bajsblöjor.
Är det motblås under vägen ner, blir bra fart 70 våningar annars. Jäklar att stoppa in en påse när det kommer en från 50 våningar högre upp samtidigt.
De har nog dubbla ventiler och slussar. Annars riskerar man att BLTerna, eller deras ungar som får gå ut med soporna sugs med ner och det som kommer ut där nere går nog inte att känna igen utan DNA.
Just sayin…
Hade sopsugsystem när jag bodde i Kista i ungdomen. Pizzakartonger satte effektivt stopp på sugen. Hoppas det fungerar bättre idag.
Jodå. En kompis har sopnedkast med en spak som ska manövreras för att styra till restavfall eller matavfall. Förpackningar ska dock sorteras på gården så det är väl tveksamt om det sparar så många steg.
Exakt så har vi också. En spak för skräp en för matavfall samma sopnedkast.
Tänker att olika färg på påsar är det enklaste systemet (som många kommuner använder) en robot som sorterar påsarna rätt när de anländer. Ska bli så skönt att slippa gå till återvinningen. Så kan man bara lägga allt i rätt påse och slänga i sopporna.
Min förra lägenhet i centrala Göteborg hade sopnedkast för “brännbart” och soprum för andra fraktioner. Byggd på sjuttiotalet, fina hus.
Har klassiskt sopnedkast utan sortering +viss sortering i källaren/garaget (under två affärsplan, så endast minihiss) + förhöjd innergård med trappa till gatan.
Det skall bli väldigt intressant att se vilken sop-lösning det blir.
Jag och kompisen Jar-Jar Binks åker ofta till vår ÅVC. Det är så roligt eftersom arbetarna där verkar ha gått någon charmkurs, och man skulle nästan vilja krama om dem!
Vad innebär “fastighetsnära” ? (Är ju inget direkt standardiserad måttenhet de.. 🙂 )
Vid fastighetsgräns, typ.
I min samfällighet så har kommunen för ett antal år sedan bestämt att de inte kör in och tömmer tunnorna vid tomtgräns pga att gatan är återvändsgränd och de kan/vågar inte backa, gatan ansluter till kommunens gång/cykelväg och där är biltrafik förbjuden men den användes tidigare av både sopbil och postbilen… men det var då det.
Som det är nu drar vi upp soptunnorna till parkeringen de dagar sopbilen kommer, nog tungt idag men blir än värre med större och tyngre tunnor, i snö blir det tufft framförallt för pensionärer.
Känns som vi får satsa på nedgrävd sopsortering vid parkeringen om de inte omprövar beslutet att ej köra in i området och nyttja gång/cykelvägen på dispans.
Vad händer om ni vägrar spela med och kräver hämtning vid tomtgräns?
Renhållningslagen ger väl inte direkt kommunen möjlighet att låta bli att hämta.
Det där har debatterats, minst sagt.
Varför gillar inte svenska myndigheter avfallskvarnar? Ett fantastiskt sätt att sortera matavfall och göra om till biogas. I stället skyller man på EU och börjar köra skiten med lastbil till tipp istället.
En grundläggande sanning när det gäller avfallssortering är att det skall vara enkelt, blir spännande att se hur det går när det istället skall lösas med lagstiftning.
För att det ger hög belastning på avloppsnätet.
Det är ju ett bullshit argument, köra massor av lastbilar i onödan istället för att byta ett avloppsrör vart hundrade år är ju vansinnigt hållbarhetsmässigt.
Du får gärna redovisa den beräkningen.
Se nedan.
För att våra avloppsledningar är ifrån 60 talet och skulle ha behövt renoverats för att det skall fungera bra. Ett fåtal kommuner tillåter det faktiskt.
Varför sliter malda matrester mer än skit? Med samma resonemang är det ju onödigt att byta ut nånting för miljön. Starta upp kolkraftverk vetja.
Men är det inte för att matresterna faktiskt går att skapa gas på? Gratis energi.
Ja, med en avfallskvarn som skickar avfallet till t.ex. Henriksdal eller Käppala får man i princip gratis gas som gör att man kan köra en stor del av kollektivtrafiken i Stockholm. Nu har EU tydligen beslutat att man bara får ha avfallskvarn om man har en tank och kan skicka avfallen någonstans där man kan göra biogas. Detta verkar ha tolkats i Stockholm som att vi inte får ha våra avfallskvarnar trots att avfallet blir biogas utan transport med bil. Istället körs matavfallet med bil till Gladökvarn.
Jag har inte alla fakta. Tycker det verkar vansinnigt. Vad är det jag missar? Vet att man dillar om rörens livslängd men pratade med någon insatt som menade att det kunde max handla om några procent. Man har alltså en återvinning som fungerar perfekt som man väljer att skrota.
Vi har systemet med dubbla soptunnor med fyra fraktioner i varje. Det är överlag smidigt men konceptet med papperspåsar till matavfall är fruktansvärt korkat, för gissa vad som händer med en papperspåse som fylls med blött/fuktigt matavfall.. *insert meme tänkte-inte-på-det*
Borås Energi och Miljö tycker att folk ska sluta gnälla och hjälpas åt istället, det är ju en himla massa prestige i att få infört detta system.
Så här har vi en tunna som antingen luktar som fan själv (sommaren) eller en tunna med fastfrusna påsar där Borås miljö tycker att vi ska gå och hacka loss påsarna innan den töms i sopbilen (det är inte deras jobb att hacka loss påsar, vilket jag köper).
JÄTTEBRA!
Ja, detta är kommunernas sätt att vältra över kostnaderna på skattebetalarna utan att behöva höja skatten. Bara se hur vänstersörjan i Stockholm vatten & avlopp vältrar över kostnaderna på oss villaägare. För de som inte känner till är det Stockholm vatten som även hanterar avfallet. Med tre sorters tunnor trädgårdsavfall, matrester Samt vanliga brännbara sopor. Kostnaderna har för deras tjänster sedan 2010 ökat med 400% och så kommer det fortsätta. Ändå så finns det ett ekonomiskt värde i soporna för att omvandla till energi. Ren utpressning då kommunen har monopol och kan sätta taxorna efter underskottet i kommunen.
De får inte sätta taxorna annat än till självkostnadspris. Och det finns riktlinjer för hur mycket koncernbidrag vissa kommunala bolag får bidra med.
Förvisso. Men notera också det finns ingen gräns hur dåliga affärer ett kommunalt bolag får göra? Med det sagt så kan man dra slutsatsen att efter prishöjningar långt över inflationen och vältrar över kostnaderna på hushållen.
Jo, det finns det i den meningen för att lämna överskottet måste bolaget gå med vinst och som jag skrev finns det gränser för tex internhyror osv.
Prishöjningarna kommer av att man har ökade kostnader som inte är relaterade till inflationen.
Eller menar du att ditt kommunala VA inte får höja VA taxan fortare än inflationen även om de behöver byta ut hela nätet på en tioårsperiod, vilket kanske kostar 50-100 ggr omsättningen.
Det är bara griniga vita män som inte kan acceptera förändringen.
Men jo, det krävs att man har koll på vad politikerna hittar på ocskå. Naturligtvis försöker de så långt de kan utarma bolagen.
Jo de får de. De får även fondera pengar. Dock får de inte göra vinst/förlust under en viss tid (typ 5 år) men ett enskilt år går bra.
Pengar får inte heller styras till andra verksamheter som t ex skola.
5 år är en helt meningslös fonderingshorisont för investeringar i VA-infrastruktur och är tänkt för att jämna ut driftbudgetar som kan variera från år till år.
SAGBAB
Fonderingarna är såklart inte bara för en tidshorisont för fem år.
VA-taxorna kommer att behöva höjas långt över inflationen i Sverige då de generellt är i mycket dåligt skick.
Fjärrvärme i en stad som börja på G. Sitter i en styrelse med chefen för fjärrvärme och höjningen 2025 är en påtryckning från kommunen som äger fjärrvärmebolaget.
Med andra ord. Fjärrvärmen hade inte behövt att höjas så mycket som den gör utan höjningen sker för att täcka kommunens dåliga ekonomi.
En gissning från min sida är att sophämtningen kommer att öka betydligt mer i pris än vattnet. Vissa av oss är ju fräcka nog att ha egen brunn och det ska ju bestraffas i det här jantelagslandet.
Ja alltså, ifall du inte har en magisk brunn så är det ju vårt gemensamma vatten du använder ändå så det är väl rimligt att du får betala för det som oss andra?
L-ASSE. Det ser ut att bli precis tvärtom. Kostnaden för VA kommer att öka väsentligt. Och som jag skrivit på en annan post här i tråden har kostnaden för sophantering sjunkit i takt med den utökade sorteringen (ja, jag förstår att det kan se annorlunda ut i olika kommuner).
Sophanteringen numera verkar ledas av det franska talessättet: ”Varför göra enkelt, när man man kan göra vackert komplicerat? Modern sophantering blir mer och mer galen, även här i Frankrike där undertecknad bor. Pedantisk avfallssortering i Sverige samtidigt som mycket stora volymer sopor importeras som bränsle till fjärrvärmeanläggningar. Vid modern sopförbränning släpps i princip endast vattenånga och koldioxid ut från skorstenen.
I slutet av 90-talet förhandlade jag och en företagspartner om att sälja en förbränningsanläggning för träavfall till det stora franska snickeriföretaget Lapeyre. Leverantören skulle bli HOTAB i Kristianstad, där min barndomsgranne var delägare.
Kortfattat, och utan att läsa dokumenten från den tiden, gick förbränningen till så att träet som skulle brännas (sopor brändes på samma sätt) matades in i en stor ugn där pyrolys vid låg temperatur skedde vid underskott på syre. Svart tjock rök bildades vilken blåstes in i nästa ugn tilsammans med exakt rätt proportion luft. Röken brann då med en ren blå låga. Om jag inte minns fel, fortsatte förbränningsgaserna in i en tredje ugn tillsammans med överskott på luft. Därefter följde flera steg av mekanisk och annan rening av rökgaserna. Svårigheten bestod i att hålla exakt rätt temperatur på förbränningsgaserna så att dessa brann upp till 100% utan att temperaturen blev så hög att för mycket kväveoxid bildades.
Det blev ingen affär. HOTAB:s tekniker som reste ner till Lapeyre i Nantes bedömde att det fina slipdammet utgjorde en alltför stor risk för en dammexplosion.
Tilläggas kan att vi besökte en sopförbränningsanläggning i Simrishamn (?). Speciellt glad var driftschefen när där fanns mycket plast i avfallet. Den gav ett värmetillskott som var nästan lika gott som ren olja. Jag vill också minnas att han gillade att glas fanns med soperna. Det gjorde slagget mer lätthanterligt.
Idag får anläggningarna betala extra avgifter för att de har för mycket plast i sina fraktioner.
Fast det handlar ju inte bara om att ha en ren förbränning. Vi kan ju inte elda upp allting för tillslut kommer det inte finns något kvar. Vi måste bli bättre på att återanvända det som går och det är ju i den riktningen vi rör oss.
Blev varse för ett tag sen att det avdrag vi hade haft för matkompost i trädgården var borta. Ett enkelt sätt för kommunen att få mer stålars för vi slänger fortfarande matrester i våran egen kompost.
Bevaka! Antar ni fick betala en rundhäntlig avgift för att få hantera matavfallet.
I vår kommun (relativt tätbefolkad i södra Sverige) räcker det med ett mail till samhällsbyggnadsförvaltningen (eller om det var brev, har glömt, det var över tio år sen) om att man tänker hemkompostera.
Jag antar att de för nån sorts statistik på det där. Avgift (för den anmälan) betalade vi i vart fall inte.
Har faktiskt glömt att kolla detta. Iofs införde vi kompost för att kunna ha fyraveckorstömning, men det körde sig med två heltidsföretagare hemmajobbande så vi fick gå ner till tvåveckors.
Tror man ska ha två kärl i kommunen annars – en för matavfall och en för brännbart.
Tar det lång tid att konvertera till katolik?
😇
Det blir fint med två meter lång sopkärls parkering framför den minimala radhus tomten 🙂
Annars blir det som sagt bekvämt att få det hämtat.
nagnagnag.
Moderna villmattor har gemensamma sophus dit alla villaägare går med sina sopor, samma som för moderna Breffar med sophus på gården.
Samfälligheten får väl fixa något sådant?
Så slipper ni sopbilarna också.
Men då mpste man ju gå en massa meter
Vi har gemensamma kärl och de flesta klagar inte över att bära soporna 50 meter en eller ett par gånger i veckan.
Tricket är att “stapla” soporna nog i avfallspåsen hemma så att de inte fyller så mycket. Vi betalar dessutom för hur stor volym kärl vi tömmer, inte vikt, så det är lönsamt att “stapla”.
En nödlösning kan vara att lägga påsen på marken och trampa ihop den innan man slänger den, men det händer att den spriker.
Jag brukar också gära så, lägger avfallspåsen på marken och stampar på den försiktigt, så den inte spricker. Vi komposterar, så det är ganska torrt avfall i påsen, om den skulle råka spricka.
Vi har detta i Landskrona kommun sen en tid tillbaka. Tre tunnor totalt; Fyrfack med pappersförpackning, plast, metall och tidningar – matavfall samt en för restavfall. Taxan kunde sänkas något, tack vare att kommunen tar betalt av förpackningsleverantörerna istället om jag förstått det rätt.
Trist för grannarna som integrerat förvaring av soptunnorna i muren, när matavfall blev obligatoriskt fick det precis plats, nu när källsorteringen också dykt upp så fick de ha den på annat ställe =)
Passande vara postat samma dag det senaste “JA MEN GOLFSTRÖMMEN DÅ” dök upp.
Får se hur aktivt dom fokuserar på felsorterare, för det lät ohyggligt för service-tjänster (mat) i stan om dom skulle åkt dit på stickprov när det inträdde. Förmodar själv en plats i hård klass 2 om jag råkar blanda in ett tumnagels-stort lithim-jon batteri i den gamla batteri-holken, istället för att promenera 90 minuter till närmaste återvinning.
Pappersförpackningsinsamlingskärlet kommer snabbt bli fullt om man köpt möbler på Ikea, eller firar julafton med presentutdelning. Försvinner insamlingsstationer finns det en risk att det blir ett nollsummespel – när vissa kärl blir fulla väntar en längre bilresa till närmaste ÅVC.
Jag har i många år ifrågasatt varför det blir två stora säckar med presentpapper att slänga efter julafton. Senaste julen bad jag alla att vika ihop sitt papper istället för att knöla ihop det och då blev det 1,5 pappersbärkase istället för två sopsäckar.
Det går säkert att få presentpapper att ta mindre volym med vikning, ungar får se till att vika ihop pappret de slitit loss.
Nu vet jag inte hur stor kartongdelen blir i de nya tunnorna, men två pappersbärkassar låter spontant som full tunna?
Med tömning varannan vecka kan det bli utmanande.
Fast hos mig ska presentpapper i restavfallet… Det är inte kartong.
Jag eldar upp presentpapper på julafton i vår vedkammin.
Som jag skrev i “höstens första ved”
9 av 10 eldar fel.
Vad har det med saken att göra? Lite presentpapper som tändhjälp till veden fungerar alldeles utmärkt. Pappret från julafton brukar räcka en bra bit in i januari.
Räcker det inte att jag skriver att 9 av 10 eldar fel och du är en av dem?
För att förtydliga. Man eldar inte presentpapper i en vedkamin.
Du har redan skrivit det. Vill du förtydliga? Skriv då varför man inte ska blanda lite papper ihop med veden? Vad är nackdelen?
Jag håller med om att du bör låta bli att elda presentpapper om det sotar för dig. Lämna det till oss som klarar av det
Heavyart. Istället för att jag ska behöva förklara för dig varför du inte ska elda presentpapper föreslår jag att du frågar Google.
De allmänna råden är att man inte ska elda sådant i vedkamminen. Jag håller helt med dig där. Men det är bara allmänna råd. Rätt hanterat så går det alldeles utmärkt att tända en vedbrasa med lite papper. Jag skulle inte rekommendera folk i allmänhet att försöka hoppa över 6 meter i stavhopp heller, men rätt hanterat, så går det att hoppa över 6 m i stavhopp.
En kompis till mig brukade alltid spara på julklappspapperet från varje julafton. De veks ihop snyggt och de färglada banden rullades till nystan. Man kanske inte skrev namn på papperen, heller, jag minns inte. Men man kan lägga ett klistermärke ovanpå i så fall. De var extremt sparsamma. De åt kruska-gröt varje morgon, det säger väl någonting?
@Marjatta Ludvig
Imponerande sparsamhet! 👍
Jag brukar också spara och återanvända fina juklappspapper och band, men alltför ofta så river mina små barn sönder pappert när julklappen öppnas.
Jag trodde detta redan var standard överallt. Har 2 tunnor med 4 mindre fack vardera. Har nog haft det så de senaste 20 åren. Sen finns det några påhängsburkar för t ex batteri och sånt men de står undangömda nånstans i garaget. Sjukt irriterande i början men det finns en del fördelar om man väljer att se det positiva. Att en halv tunna avsätts till tidningar är dock inte en av dem.
Jag tror att det initialt inte blir så många höjningar av hyra/brfavgift.
De flesta som har plats torde redan sortera ur förpackningar för i de flesta kommuner är det billigare att hämta ett storkärl med kartong än att hämta samma kärl med blandat restavfall.
Förpackningar får transportören betalt för medan restavfall kostar att bli av med – möjligen något mindre sedan avfallsförbränningsskatten togs bort. Och kostnad för fordon och personal torde vara likvärdig.
Sedan tar ofta kommunen betalt en gång till för restavfallet när de säljer tillbaka det som fjärrvärme.
Vill man se en verklig idioti ska man titta på att vi valde förpackningsinsamling istället för materialåtervinning. Påhejat av bönräknare som tycker det är viktigare att producenter inte får betala en krona mer än nödvändigt än miljön och resursåteranvändning i stort. Nästa steg är att bara acceptera förpackningar med streckkoden kvar.
Beställer du hem ett oljefat kan du efter rengöring lämna det som metallförpackning i den fastighetsnära insamlingen (legalt – brukar finnas vissa praktiska problem med storleken på hålen). Men har du 3 spik i samma material ska du köra med till ÅVC (alltså där du även kan lämna byggavfall mm – det andra förkortas av folk som kan ÅVS).
Förpackningsinsamling istället för materialåtervinning – jag håller med att det är idioti. Om den fastighetsnära insamlingen blir materialåtervinning är det inte en så dum idé, men jag tvivlar…
Det är ingen skillnad på vad som ska samlas in jämfört med idag. Det är bara ansvaret för insamlingssystemet från hushåll (inte verksamheter, t.ex. industrier och simhallar!) som flyttats och var kärlen ska ställas.
Tidigare (SFS 2018:1462) var producenterna skyldiga att “tillhandahålla ett insamlingssystem” med vissa krav på geografisk täckning och i det ingår att de får betala vad det kostar. Detta realiserades genom kvartersnära ÅVS (drivna av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTIAB) och att de skulle kunna ta emot förpackningar som lämnas på ÅVC – för de kommuner som erbjöd den servicen – och via de entreprenörer som erbjuder fastighetsnära hämtning (t.ex. Stena, Ragn-Sells, etc.).
Ansvaret att samla in förpackningarna (“förpackningsavfall”) ligger (SFS 2022:1274) sedan i år på kommunerna. Kommunerna får ersättning för arbetet av förpackningsproducenterna enligt en av Naturvårdsverket beslutad taxa. Där det funnits kvartersnära ÅVS har dessa helt enkelt tagits över av kommunen. FTIAB har lagts ned. Om kommunen redan körde fyrfackskärl har de samma kostnader som innan, grovt räknat, men får nu betalt vilket de kan använda till att sänka avfallstaxan. I Malmö får även flerfamiljshus en viss rabatt så att de kan fortsätta använda befintliga entreprenörer för att transportera bort förpackningarna.
Dessutom är nu kommunerna skyldiga at samla in förpackningar på ÅVC – vilket de formellt inte var tidigare men jag antar att alla gjorde det ändå.
Utöver detta ska alltså fastighetsnära insamling (för hushåll och s.k. samlokaliserade verksamheter – typ dagis i bostadsbyggnad) införas 2027 och då kommer ÅVS:erna bli undantagsfall när det inte går att ordna insamlingen på fastigheten.
Det är trists. Stekpanna, spik, stjärtlapp och byggplast kommer således inte kunna lämnas fastighetsnära i framtiden heller? 🙁
Läste jag att emballage till företagen slängs i privata sopor? Inte helt hundra på reglerna, men sist miljöförvaltningen kom förbi på jobbet (tidigare i år) så skulle transportdokumenten fram om hur mycket wellpapp i kilo som transporterats bort och av vem, allt enligt gällande eu-regler. Och gud nåde om vi skulle få för oss att slänga företagets återvinning själva. Då är det raka vägen till helvetet som gäller.
Det är en kommersiell fastighet. Utgår från att kommunen kräver betalt därefter.
Wellpapp från företaget körs förstås till kommunens avfallsanläggning där man anmäler sig som företag och betalar per kg. Avser småförpackningar, som t ex inplastningen av en skrivarbläckpatron etc.
Ja jösses, dessa regler. Minns inför införandet av dem att kritiken mot dem var att vi som redan följer dem får högre kostnader och mer administration. Och de som skiter i allt och slänger det i skogen kommer fortsätta göra det även efter att reglerna införts. Inom tandvården där jag är aktiv har miljöförvaltningen extra lupp då vi håller på med kvicksilverhaltigt avfall, granskningen av wellpapp hänger med i hanteringen, och att stänga kliniken och åka till tippen är ingen bra ekonomi så det delegeras till lämpligt företag..
Har ett gammalt rör fullt med arsenik, som blev över efter en äldre tandläkarsläkting, som tillverkade löständer i hemmet.
I köket eller badrummet?
Kommunen där vi bor har haft det länge. Insamlingsplatserna finns kvar, tror inte ni behöver vara så oroliga över det, de kommer finnas och vara lika överfulla efter julafton som vanligt.
(Och det är billigare än att inte ha det, man kan välja).
Man inser rätt fort att insamlingsplatsen befolkas av. Idioter som dumpar allt där.
Dagarna efter jul är det inte lönt att åka dit. Containern för förpackningar är så fylld att den kan göra ett tornkast.
I min kommun så behöver man inte höja avgiften eftersom att man behåller befintliga soptunnor(och därmed sopbilar, dock har man inte tänkt hela vägen utan börjar med fyra tunnor utan metall o glas insamling för det kan man ordna sen(och där kommer prisökningen). Undrar om det blir 6 tunnor då istället för 2st fyrfacks tunnor
https://www.arbetarbladet.se/2024-10-21/darfor-far-du-snart-fyra-sopkarl-istallet-for-tva/
Skönt att kunna slänga mer hemma i alla fall.
Stämmer det att värmeverken ibland hivar in utsorterad returplast i brasan därför att de vanliga soporna inte brinner tillräckligt bra?
Det låter lite som en skröna på nätet men man kan inte vara säker.
Jag har arbetat i branschen med forskning och utveckling och det hände förr att man bad kranföraren om lite bättre avfall om man fått in för mycket vått avfall i pannan.
Det vanliga innan man sorterade så mycket var att kranföraren lyfte runt avfallet i tippfickan för att få en lite jämnare kvalitet. Ibland kunde det ju komma en extra våt skopa och då kunde situationen delvis hjälpas upp om nästa skopa var lite extra torr.
Idag är det sorterade bränslet ganska homogent och plasten finns ofta inte ens i samma anläggning.
Det finns betydligt flera skrönor än vad det finns verkliga händelser där något hanteras felaktigt. Ett exempel är när folk ser att exempelvis papper och restavfall hämtas och läggs i samma sopbil och blir upprörda.
Ja, det läggs i samma bil, men i olika fack.
En midern avfallspanna är byggd (eller ombyggd) för att hantera ett ganska homogent avfall av en viss typ. Det funkar inte så bra att stoppa in något annat.
Testa att elda upp barnens gamla plastleksaker i braskaminen.
Nej förresten, gör inte det. Jag lovar, det funkar jättedåligt.
Mamma och jag testade ungefär det när jag blev tonåring, inte i en braskamin men i en kamin för ved.
Jodå, det är sant. Ibland tvingas man använda olja också för att få upp förbränningstemperaturen, annars fungerar inte rökgasreningen korrekt.
Sedan räcker våra egna sopor inte till för att hålla igång värmeverken, så vi importerar mellan 2 – 2,5 miljoner ton sopor från utlandet varje år. Med mindre återvinning hade vi kunnat importera mindre.
Vi importerar också 30- till 40000 ton returplast från utlandet varje år. Eftersom konsumenterna vill känna sig miljösmarta och vill att det står på förpackningar och prylar att de är gjorda av återvunnen plast, så tvingas vi importera, eftersom våra egna volymer inte räcker för att fylla behovet. Så länderna som vi importerar från får använda nytillverkad plast istället för oss.
Som Surtrutn korrekt konstaterar ovan, så räcker ofta den naturliga blandningen för att åstadkomma korrekt förbränning.
Om vi hade importerat mindre avfall hade det avfallet förmodligen hamnat på en deponi någonstans. Utlänningarna skulle ju inte sluta producera avfall bara för att vi inte eldar upp det. Sverige är dessutom ett bra land att bränna avfall i eftersom vi har stora fjärrvärmesystem som kan använda den relativt sett lågvärdiga energin (nybyggda avfallskraftvärmeverk producerar el och använder fjärrvärmenätet för att kondensera ångan efter turbinen).
T.ex. Norge har väldigt få fjärrvärmenät – en stor del av deras uppvärmning har traditionellt varit baserad på elvärme pga enorm tillgång till vattenkraft som man historiskt inte heller kunde exportera dyrt till UK och kontinenten.
Så norrmännen löser ett avfallsproblem och vi får bränsle att värma oss med och dessutom betalt för att elda upp det.
Sen tar norrmännen i och för sig betalt när vi skickar tillbaka den giftiga flygaskan till dem för att deponera på en ö i Oslofjorden.
Som man har det idag i Norge. Blir säkert svårt i Sverige …
Örebro kommun har löst det genom att man sorterar i plastpåsar med olika färger. Så man har bara två tunnor. En för plastpåsar och en för matavfall.
*Förenklat exempel – mängden toalettpapper som går åt blir förstås dubbelt mot den som är borta 50 vakna timmar i veckan givet 30 minuter restid till jobbet och en timmes lunch, och med det även dubbel mängd tomma toappersrullar och dubbelt så mycket toappappersförpackningar. Antalet vakna timmar på en vecka är 112 timmar givet åtta timmars jobb, åtta timmars fritid och åtta timmars vila.
Jag har lite svårt att se problemet med enorma mängdeder toa- och hushållsrulrör och alla är ju inte så snåla att de passar på att pinja och skita på jobbet.
Hur som helst.
Vi bor tre personer i vårt hushåll och alla är för tillfället hemma på heltid.
Vi gör av med tre till fyra toarullar i månaden och max tre husållsrullar.
Nu gissar jag lite, men det blir nog hela 50 gram pappersavfall i månaden och tro det eller ej, världen går inte under.
Du skämta aprillo med mig. Tre rullar toapapper!!! Finns det ingen kvinna i er hushåll?
Jo, men vi har även rinnande vatten inomhus och så har vi rest en del i asien i länder där papper inte används för varken det ena eller det andra.
Inte ens kvinnor dör av att få lite pink på fingrarna så någon decimeter per gång räcker. Vi skrattade båda två gott när pandemin började och alla var mest förtvivlade över var att allt toapapper var slut i affärerna. Den där bisaken med att folk blev allvarligt sjuka och dog var lite underordnat det enorma problemet med toapappersbrist.
Jag har alltid mycket toapapper hemma och det är av den blekta, fina sorten. Orsaken är att båda mina föräldrar levde i extrem fattigdom och misär under sin barndom och ungdom under vinter- och fortsättningskriget i Finland, så därför unnar jag mig denna lyx med blekt och mjukt toapapper, dock utan dekor, där går gränsen.
Hemma hos oss i Finland fanns det oftast inget toapapper alls på muggen, utan Helsingin Sanomat låg på golvet och man rev loss lagom stora bitar av den och mjukade upp dem mellan händerna, tills de blev använbara för ändamålet.
Jag brukade riva ut förstasidan med Brezhjnev för det mesta, för att liksom förnedra honom som hämnd på allt elände gubbf.. hade orsakat min släkt och den Finska Karelens folk i största allmännhet. Att dessutom starta ett krig i ottan, utan krigsförklaring, var förfärligt taskigt gjort, med civilbefolkningen utsatt för alla krigets faror.
För stora och stela tidningspappersbitar kunde orsaka stopp i avloppet, och det var inte roligt, eftersom det inte fanns andra toaletter i flervåningshuset, utom baren längst ner.
Har någon av Cornus läsare vanan inne att rulla tidningspappersbitar mellan händerna, så att det blir lent och fint och inte “rövrivar-papper” som vi brukade säga, som man får skavsår av?”
Här hemma eldar vi de tomma toappersrullarna tillsammans med ved i den privata kamminen, så på vinterhalvåret bli det noll avfall.
Jag gör alltid det. Jag samlar dem i soppåsar under sommarhalvåret.
Det var ett enskilt exempel på hur avfallsmängden dubblas av att man jobbar hemma. Jag kan dra en massa andra exempel också, t ex hushållspapper, olika förbrukningsgrejer i företaget, t ex kuvert till företaget. Kuvert får ju inte källsorteras, utan ska gå som restavfall då lim och fönster inte fungerar för återvinning. Förbrukade pennor, skrivargrejer osv osv osv. Ytterligare en måltid i hemmet med tillhörande förpackningar.
Jag förstod att det var ett exempel och även utan exempel förstod jag att det kan bli mera avfall om man har ett hemmajobb än om man går till en arbetsplats.
Det var hur som helst inget bra exempel eftersom man som sagt kanske aldrig behöver gå på toa under arbetsdagen eller alltid behöver gå på toa just under arbetsdagen.
Sedan är frågan om hur mycket mera avfall det egentligen blir.
– När jag arbetade fick jag aldrig några kuvert i tjänsten efter typ 2005, men får fortfarande kuvert hem.
– Mat tog man med till jobbet hemifrån 2 – 3 dagar i veckan.
– Stiftpennor och refiller till kulspetspennor genererar inga större mängder avfall.
– Toner till skrivaren och en kartonmg papper eller två hade säkert behövts en gång per år. Även om man skriver mycket, så betyder ju inte det att det måste ut på ett papper.
Om man har någon form av affärsverksamhet i hemmet blir det säkert mycket avfall, men eftersom jag nästan aldrig fick några kartonger till min arbetsplats på jobbet så hade jag nog inte fått en massa kartonger bara för att jag arbetade hemma.
Frågan är om inte den där snabblunchen i bilen genererade mera skräp hem än vad den hemlagad måltiden gör?
Jag är inte alls övertygad om att jag skulle fått mera skräp hemma om jag jobbat hemma, men det är ju naturligtvis väldigt individuellt och beroende på vad för arbete man utför. Sitta vid en dator och planera, skriva rapporter och mail, begära in offerter och beställa installationsentreprenader kräver möbler var tionde år, ny datorutrustning vart femte år och ett par kartonger papper och några tonerkassetter varje år + då ev. ökande, oförändrade eller minskande avfall från lunchmaten och toabesöken.
Nu är detta en anekdot från en BRF i en stad i Sverige.
Ni som arbetar med detta i andra städer får gärna fylla på hur det fungerar för er.
Vi betalar numera enbart för restavfall vilket gjort att våra taxor har gått ner väsentligt.
All annan sorterad hämtning är gratis.
Så ja, ni läste rätt. Taxorna har gått ner väsentligt vilket är välkommet då andra taxor som vatten är upp cirka 20%.
Det som hade behövts för att få ner vattenanvändningen är förbrukningsmätare i varje lägenhet och ett långt högre kubikmeterpris. Sedan kan ju extra pengar tas ut för att rusta upp VA-näten, så att det blir användarna av dessa som får betala för detta och inte samtliga skattebetalare.
Ursäkta att jag var otydlig. Det är i princip taxan för VA-näten som är upp 20%.
Vattnet är fortfarande väldigt billigt.
Förbrukningsmätare i varje lägenhet är relativt vanligt i nytt bestånd och vet att Wallenstam i Göteborg kör det.
Kostnaden för flera vattenmätare hamnar på hyresgästen.
Det regionala avfallsbolaget SYSAV införde helt nyligen denna ordning. Faktiskt rätt skönt att slippa åka till återvinningsstationen. Men de nya tunnorna tar 3 ggr så stor plats. Och SYSAV lever kvar i 90-talet: två pyttesmå holkar för färgat/ofärgat returglas, och ett enormt utrymme för papperstidningar.
Det är en av de vanligaste synpunkterna de får tydligen.
Antar att de kör standardpaket gällande småhus?
I BRF-en har vi dragit ner på kärl för papperstidningar till ett minimum och utökat inom annat där behovet har ökat.
Praktiskt att kunna skräddarsy efter behov.
Vi hade när jag bodde och var verksam i styrelsen i vår BRF möjlighet att variera antalet olika sopkärl, de där större 660 liters avlånga som man brukar ha i ett sophus för flerbostadshus och som är lätta att rulla ut på gården så sopbilen kan glufsa i sig innehållet.
Så vi enkätade lite bland medlemmarna för att få en bra ordning på fördelningen och det blev rätt bra. Det var sällan det rann över och då vi hade fascistisk ordning på sophusen med vite om stegling ifall man ställde sitt mög på golvet så…
Dessutom betalade vi ett grundpris och sedan för extra tömningar som vi bokade in efter varje julhelg.
För villor är det nog 370 liters tunnan med fyrfack.
Det enda som jag fyller är kartongfacket när vi har semester och är hemma mycket. Men jag har cykelavstånd till en miljöstation med kartongåtervinning.
Bor själv i småhus och där är det fortfarande enbart restavfall och kompost som gäller.
Bor några hundra meter från en miljöstation så jag saknar inte ytterligare sortering.
Just kartong har varit det stora bekymret i BRF-en och där har vi fått utöka kapaciteten.
I dag går ev dagstidningar alltid till eldning (sparas till vinterns brasor) Matavfall återvinns genom att djuren ute käkar upp det. Det som inte dom vill ha går i komposten. Övrigt brännbart (egentligen är ju allt brännbart vid tillräckligt hög temp) går i ett av sopkärlen.
Men kan någon förklarar vad som händer med skräpet efter denna noggranna sortering som nu påbjuds?
Vad är det som är så miljövänligt med detta?
Om vi behöver värme/energi så spelar det väl mindre roll vilka sopor man bränner förutsatt att det sker på ett miljövänligt sätt eller?
Long story short och som alltid förenklat från min sida.
Restavfall är mer sorterat än brännbart.
Sorteringen mellan brännbart och restavfall går till återvinning.
Papper och kartong är mera förädlat än gamla rangliga möbler, så det är bättre att återvinna papper/jartong och elda möbler.
Sallad, gurka och liknande brinner jättedåligt, så bättre att röta det och göra biogas och gödsel.
Plast är ju ofta förädlad olja och har man nu lagt tid, pengar och energi på att göra oljan till plast är det ju smart att använda plasten många gånger.
Samma sak gäller för plast som tillverkats från växtriket.
Det är bättre att elda olja och växter än att elda förädlad olja och förädlade växter.
Om man försöker sig på en korkad liknelse så är det ju dumt att tillaga en smarrig oxfilé och sedan hacka ner den i en kötsoppan eller göra äppelmos att utfodra grisar med.
Nu är det faktiskt lag på att man skall sortera allt i olika fraktioner, även om allt som går att bränna energiåtervinns i fjärrvärmeverket.
Ja, och det finns ju även en anledning till att det finns sådana lagar.
Det beror dels på att högvärdigt avfall är mera värt att göra nya produkter av än att elda upp det och dels för att moderna mera miljöanpassade avfallspannor ställer högre krav på avfallet för att fungera på ett miljöriktigt vis.
Först 2027?
Trodde att detta var obligatoriskt sedan många år tillbaka, men det är kanske bara i Skåne?
Tycker att det är ganska prisvärt och smidigt att ha tunnorna på tomten:
Fast avgift: 92 kr/månad
2st kärl med totalt 8 fack: 108 kr/månad
Har företaget hemma och tar emot 20-40 paket per månad – det överblivna emballaget (som jag inte kan återanvända när jag skickar paket) kör jag till tippen med, ungefär en gång per månad.
Jag var positiv, ända tills jag såg den kommande prislappen. Hoppas det kommer regler om dispens. Jag bor nämligen 2 km från det som förr kallades soptipp.
Det värsta är att den kommande tunnan inte kommer klara julafton, midsommar eller barnkalas. Så då får man lik förbenat lasta släpkärran trots att man betalar multum för att Ganges vatten äntligen ska bli tjänligt.
Tröstar mig med att plastpåseskatten tas bort och att jag därmed slipper köpa Kinatillverkade plastpåserullar (RIP Östersjön och späckhuggaren Willy)
Vi har en tunna för kompost i papperspåsar
Och en tunna där vi slänger olikfärgade påsar som vi får av kommunen
Orange-plastförpackningar
Blå-tidningar
Gul -pappersförpackningar
Brun -metall
Och övrigt som inte passar in får man ha egen påse till
Glömde:
Glas och kartong får vi åka och panta/slänga på återvinningscentralen
Det är ett fantastiskt system med automatsortering av påsar tycker jag, men något måste ju vara svårt eller dyrt eftersom inte alla har det systemet. Även om jag jobbat med avfallsförbränning en del har jag aldrig riktigt varit inne praktiskt i själva sorteringen annat än att man ibland gått igenom ett lass sopor som tippas på gården för att se vad ett lass sopor innehåller i verkligheten.
Det måste gå åt en himla massa plast för alla de där plastpåsarna.
Varför inte blanda glas och metall? Icke brännbart. Många vinflaskor med skurvkork slängs nog med metallrester runt flaskhalsen, så på något sätt måste även glas eftersorteras. Väldigt mycket borde gå att sortera med uppfinningen magneten.
Varför inte använda Ai till detta då skulle man kunna finsortera avfallet och slippa krångla med olika fack o påsar.
Nja inte helt sant. Tanken är väl ändå att kostnaden för hushållsnära insamling ska täckas av producenterna. Antal kg förpackning ska rapporteras och är avgifts belagt i olika kategorier. Se Npa.se för info. STORA prisökningar senaste året som i slutändan kommer drabba konsument.
Toapappersrullar går utmärkt att kompostera.
Har man en matkompost kan man med fördel lägga ner några i den för bättre C/N balans.
I Bayern där jag bott samlades allt som skulle återvinnas i en “Gelber sack” som ställdes ut på gatan en gång i veckan. I denna säck lade man allting tillsammans; plast, papp, glas och metall. Detta kunde sedan sorteras centralt. Otroligt lätt att sortera då och inga extra tunnor behövdes.
Är du Lutheran lever du i förlåtelsen, och har inget att oroa dig för, mer än ditt dåliga samvete att du inte är värdig denna nåd, och källsorterar därför i vilket fall i tacksamhet.
Åter en regel som kanske är vettig i större villaområden men knappast ute på landsbygden. TOM deponi lär ju vara mer miljövänligt än att åka omkring och samla sorterade sopor långt ute i Lapplands inland, mörka skogen i Småland eller uppe i jämtlandsfjällen.
AFALKEN
Du är nu min nye kommentatorshjälte, att inlägget inte bannades direkt förvånar mig?
Ska sanning bannas? Jag försöker verkligen att bara beskriva min verklighet så som jag ser den, helt oförskönad och med nyktra ögon. Det vill säga allt annat än hur aftonbladet eller annan vänsterpress väljer att beskriva verkligheten.
Så som vänstern beskriver verkligheten så blir man ju bara förbluffad. Det är ju helt enkelt inte alls sant alls. De ljuger till befolkningen. Det är lätt att säga att allt är okej när man bor i sin 3:a på Nacka strand. Åk ut till vilken förort som helst i Stockholm numera så ser du eländet. Stora företag lämnar nu till och med Kista pga ökad otrygghet bland personalen, vilket rimmar 100% med vad jag ser runtom i Kista. Inom mitt yrke så har jag jouren på norra sidan, jag ser verkligheten. Den är inte vacker alls.
Ofta vänder jag bilen när jag ser läget, tillkallar polis samt väktareskort för att jag ska känna mig trygg i mitt arbete för att sedan utföra mitt arbete. Det är min verklighet. Gå upp emot gäng på 25 kaxiga ungdomar varav flertalet är beväpnade som vill bevisa något för alla sina polare, nej tack. En man runt 40 testade att säga nej för ett tag sen, han dog. Vi lever i ett samhälle i rädsla idag här i Sverige. Jag som normalt är en man som ganska fort säger “men för fan, skärp dig!” från Norrbotten, jag är tystad. Jag vill inte bo i det här. Jag vill kunna vara den jag är utan att bli skjuten till döds för att jag säger ifrån. Min syrra härnere, bevittnade ett mord i Solna, min farsa i Farsta, likaså. Jag som Norrbottning tänker.. WTF.
Det, är min sanning, ska den cencureras?
Förstår vad du menar, men säger man verkligen kaukasier på svenska?
Kaukasier är svengelska. Men inte heller i engelskan använder man begreppet om europer.
För övrigt hör tjetjener till kaukasiska folkgrupperna. Jag skulle inte identifiera mig med Kadyrovs klan ialla fall…
Man använder dock inte begreppet om vita längre, hela den folkteori är denbunkad.
Exakt, svengelska!
Grejen är att de flesta tenderar att förstå vad man menar med ordet. Det, är det viktiga för mig.
Eftersom jag har ansvar så kallade miljöhus dit hyresgästerna går för att slänga sina sopor i olika inkast, kan jag meddela att det ibland kan vara ett helvete att se till att det fungerar efter konstens alla regler.
Det tråkigaste är nog restavfall i öppen papperskasse, uppochner i matavfallskärlet. Blöjor, glasburkar, disktrasor, cigarettfimpar, konserver, batterier, rakhyvlar, värmeljushållare, plast och aluminiumfolie, svordommar, etc, etc…
Allt rasar ur när försöker ställa det till rätta…
Annars är jag faktiskt för sopsortering.
Det räcker med att några missköter sig.
Exakt, ett par flerfamiljshushåll blir rätt mycket sopor på gatan utanför entren. Jag pratade med polisen och det är olagligt för mig att sätta upp en kamera, hyresvärden får inte sätta upp en kamera.
Hur kommer man åt dem på laglig väg? Jag är helt lost här. Det blir ju skidyrt för oss, bortåt en tusing i månaden.
Haft 4-fack i några år och det är mycket bättre för oss i villa. Förut hade vi brännbart och kompost, då fick vi samla glas, metall, papper, förpackningar och plast för att sedan köra extra till återvinningen. Nu har vi små behållare under diskbänken och tömmer dem med några dagars mellanrum i nåt av de åtta facken i tunnorna. Behöver i stort sätt bara åka till återvinningen när vi samlat ihop wellpappkartonger från internetinköp. Blev dyrare då, men den kostnaden har vi vant oss med. Och smidigheten överväger kostnaden, för oss. Då är jag pensionär (med gångsvårigheter) och sådeles mycket hemmavid.
Nu när Waymo visat att deras Robotaxi fungerar, 100 000 resor i veckan, borde man utvärdera möjligheterna att använda tekniken även för återvinningshantering. Min patenterade lösning med utbytbara hytter är perfekt för detta.
Jag har därför denna text om enkel och kostnadseffektiv återvinning på min CabiBUS com websida:
Återvinning
Dessa pakethytter kan även användas för en effektiv återvinningshantering. När metall-, plast-, glas-, tidnings-, kompost-, sopor- och/eller kartongbehållaren börjar bli full bokar man hämtning till lämplig tid när man är hemma på kvällen eller helgen, en tyst CabiBUS kör fram och man tar ut nya behållare och ställer in de fulla. Det bör resultera i betydligt större andel återvinning än det nuvarande systemet och mindre trafik med stora sopbilar i bostadsområdena.
Jag gillar idén, dock bor jag i radhusområde, kan tänka att det är svårt att åka runt till alla hus. Men om det finns en gemensam plats där man slänger i området, absolut.
Tycker egentligen detta är en bra idé.
Stör mig på folk som slänger glas rakt in i sopnedkast. Finns säkert de som är ännu värre och kör ned batterier också. Klart sådant skall vara brottsligt.
Nu tvingas ju fastighetsägaren till en lösning som gör att även de mest lata förhoppningsvis inte gör detta längre.
Bor i hyresrätt och vi har miljörum där dessa kriterier redan uppfylls. Endast bränbart åker ned i sopnedkasten.
Ser dock att detta kan bli ett problem i de fall miljörum saknas och där ytan kan vara begränsad. Villaägare får helt enkelt fler kärl och fortsätta åka till återvinningscentraler när det blir överfullt.
Kostnaden… ja den får ju såklart hamna på den som slänger. Men man kan ju diskutera priset givet att sopor har ett värde. Skrot likaså.
Borde det inte vara komposterbart som går i sopnedkastet? Det är ju det man vill bli av med fort/ofta.
“Från första januari 2027 skärps detta ytterligare och alla hushåll i Sverige ska ha sk fastighetsnära insamling av fraktionerna pappersförpackningar, plastförpackningar, färgat glas, ofärgat glas och metallförbackningar, samt brännbart. Totalt sex fraktioner.”
–
Tragikomiskt att området där jag bor, som trots att det är endast två år gammalt, endast har sortering för hushållssopor/ brännbart och matavfall. Att någon/ några var korttänkta vid planeringen, blir extra tydligt nu, även om det var uppenbart redan innan.
2027 så borde väl maskiner storskaligt kunna sortera sopor, eller åtminstone så borde tekniken så inför dörren. Dumt att anpassa om fastigheter och infrastruktur för detta.
Vill man reglera något så gör förslagsvis förpackningarna större igen så det blir mindre avfall per produkt…
Sopsortera är fruktansvärt simpelt och inget jag ens reflekterar över att jag gör nu, sen är jag väl fortfarande lite skeptisk till bla. plaståtervinningen då mycket förbränns ändå, men vill dom ha två strömmar så visst, den ena blir ju lite renare än den ändra i alla fall. Men papp, glas, matavfall, metall etc. att hålla isär det är ju inget att bråka om kan jag tycka.
Kollar man i vårt soprum i brf:en eller vid den närliggande återvinningsstationen är det dock rätt många som inte delar min åsikt dock. Hela grejen med att det finns folk som sorterar allt fint och prydligt hemma men sen aktivt slänger allt i fel container på plats som en tyst protest mot staten eller vad nu syftet är är ganska fascinerade.
Håller med om att det inte är speciellt komplicerat att hålla isär det du beskriver. Plast är som sagt mer tveksamt då det dessutom lär vara väldigt svårt och krävande att återvinna. Dessutom lite knepigare att veta vilken sorts plast det handlar om.
Intressant att se folks farhågor inför något som jag trodde redan var standard överallt . Farhågorna ter sig lite löjliga då. Är otroligt mycket bekvämare både i brfen jag bodde i tidigare och framför allt nu i villa att i princip aldrig behöva gå 1 kilometer eller ännu värre köra långt till en återvinningsstation. Är det till äventyrs överfullt i en fraktion för att man supit till eller köpt en frys så får det oftast plats i nästa omgång alternativt att du då får gå eller åka till åvc. Då en eller två gånger om året istället för varje jävla vecka. Har svårt att förstå vad folk oroar sig för. Dock talande att alla negativa kommentarer kommer från folk som inte har det än och att i princip alla som har är nöjda med det.
Vi har fyrfackskärl (tunnor) där tömningen görs med varannan dags tömning. Alltså en tunna per vecka alternerande mellan de två. Tunna 1 har kompost(mat-)avfall, färgat glas, tidningar, och restavfall. Tunna 2 har ofärgat glas, metall, kartong och plast.
Det fungerar utmärkt men det gäller att komma ihåg vilken tunna som ska tömmas då kommunen i sin vishet alltid har varannandagstömning. Det funkar med jämn tunna (2an) jämna veckor och udda tunna (1an) udda veckor – utom när det blir 53 veckor på ett år för då blir det tunna 2 på udda veckor och tunna 1 på jämna veckor. Lite komiskt blir det men det är ju inte så svårt att hålla reda på.
Över huvud taget funkar sopsorteringen utmärkt för vår del i alla fall.
Vad har varannan dag med varannan vecka att göra?
Den fattar inte jag heller.
Men vilket jä**la gnäll om sopsortering, hur svårt ska det vara egentligen att göra rätt? Scrollade igenom alla kommentarer och inte en nämner något om hur jobbigt det är att bära hem allt “skrot” och kostnaden för det. Men när det kommer till att ta sitt förb**nade samhällsansvar hela vägen för det man köper hem så blir det ramaskri. Mängden utlevererade sopor vi ska bli hänger ganska exakt ihop med inleverade varor. Väx upp och ta ansvar för ert leverne!
Då scrollade du lite för snabbt, men visst, mycket gnäll är det. Jag svarade på nån. Det är ju egentligen inte ens så att det blir dyrt framöver, utan det är snarare så att det varit för billigt tidigare.
Men den stora nöten att knäcka är de multinationella företagen och deras ansvar i det globala resursslöseri vi lever i nu. Fullständigt ohållbart men vi får väl partaja så länge det går antar jag! Några efterföljande generationer kommer dock inte tacka oss men vem bryr sig?! Då är vi ju redan döda ändå!
Jo resursslöseri är ju en sak men vad jag menar är att vi pratar vitt och brett om saker vi köper, mat vi äter osv men soporna som det skapar i form av emballage och uttjänta produkter blir helt plötsligt ett himla gnäll på att bli av med men det kanske man skulle ha tänkt på redan när man tryckte på köpknappen. Nä helt plötsligt så vill man inte ha med saken att göra längre när den inte funkar och helst ska någon annan ta hand om den uppblandad med blöjor, filpaket och kondomer. Hur ska vi på ett effektivt sätt försöka få till ett cirkulärt leverne och återanvända ämnen till nya istället för att gräva upp nya om vi inte gör rätt redan hemma? Ska ditt barn eller barnbarn jobba med att sortera dina sopor?
Vi har ett antal stora sopsäckar på gården för restavfall. När dessa är fulla åker de i vårt 370 liters kärl. Framöver måste vi dutta med små konsumentsoppåsar när man bara får ett fjärdels kärl för restavfall och springa som en skottspole fram och tillbaka mellan soptunna och lada. Vi har för övrigt även gått över till 60-liters sopsäckar i huset så man slipper springa så mycket, men det blir väl till att gå ner på småpåsar igen.
Restavfall luktar ju inte (undantag blöjor, och så gammal är jag inte ännu) så det är inget problem att bara gå ut med en sådan säck typ 1x i veckan.
Vet ju inte hur det ser ut just för er men som jag förstår så blandar ni ihop företagets sopor med era egna hushålls. Egentligen blir det ju fel och är väl inte så många som har det just så. Jag är inte helt insatt men är väl olika taxor för företag och hushåll? Förstår ju samtidigt att man/ni vill göra det rationellt och förmodligen är den lösningen lite av en”avart” inom kommuns sophantering och ingen som tänkt på er situation. Skulle jag vara i den situationen kanske jag skulle höra med kommunen hur man löser det.
Bökigt få hem köttfärs, tvättmedel och mjölken utan förpackning… de säljs inte där jag bor i lösvikt så man kan ta med egna tomma påsar och lådor.
Vi lägger ned massor med jobb på att sortera ut plast. Men, bara 20 procent återvinns, resten bränns i värmeverken. Många kommuner försöker inte ens sortera ut den utan bränner den direkt. Frågan är om det inte vore bättre att strunta i plasten och på så sätt få en fraktion mindre att hålla på med?
20% är ju väldigt mycket plast. Bara i lilla Sverige. Den siffran kan ju såklart höjas mycket också om man tving.. eh.. ger företagen incitament att i större utsträckning använda de plasterna som faktiskt går att återvinna eller att minimera användningen av plast. Men det kräver ju en aktör med lite större muskler, än lilla Sverige ensamt, som t ex EU.
Så nej, vi ska ju självklart inte “strunta i plasten”.
Ahaaa! Då ska jag börja klippa av mina plastpåsar, 20% till plastavfallet och 80% till brännbart. Voila så återvinns 100 %
Vi fick två fyrfackskärl för några år sedan i Vellinge, då steg soptaxan till knappt det dubbla, detta trots att vi boende nu gör det sorteringsjobb som tidigare Sysav gjorde. Rimligtvis borde taxan ha minskat.
Men det som stör mig mest är att lagen klart säger att producenten skall ansvara för sopsorteringen, trots det har man på något konstigt vis lyckats lägga hela sorteringen på konsumenten.
på grund av det så skiter jag i vilket, när det för respektive sopor avsedda facket är fullt så kastar jag bara i ett annat fack, det är inte min skyldighet att sortera, det är producentens.
Det komposterbara avfallet blir dessutom till gas som Sysav säljer och det brännbara blir till fjärrvärme som sysav säljer, jag förser alltså Sysav med råvaror som de förädlar och säljer vidare, utan att jag får betalt för det, tvärtom, jag får betala för att förse ett vinstdrivande företag med råvaror. Producenterna har lurat kommuner och hushåll så det visslar om det.
Och det är ju märkligt att de kan betala för sopor som de importerar för att hålla förbränningen i gång men inte betala hushållen för samma sak. Vi är lurade, själv gör jag civilt motstånd då och då genom att inte sortera.
Civilt motstånd mot sopproducenter genom att inte sortera är ungefär som att skjuta sig själv för att protestera mot skjutvapen – du har redan gynnat den du försöker motverka…
Och Sysav ägs av kommunerna så utdelningen från bolagen tillfaller dig igen om än indirekt.
Din analogi haltar betänkligt, det handlar hur som helst om principen.
Det är producenten som skall sopsortera, inte jag, producenten.
Inte jag, konsumenten skall det givetvis stå. De har till och med infiltrerat de elektroniska skrivmaskinerna, eller vad de nu heter.