Börserna sitger under morgonen i de asiatiska tidszonerna. Northvolt begär nu det dotterbolag som har hand om nästa etapps utbyggnad i Skellefteå i konkurs, i enlighet med normalt förfarande att låta underleverantörer och fordringsägare ta konkursnotan istället för ägaren.

Stockholmsbörsen backade igår med -0.57% för OMXS30 och -0.54% för OMXSPI. Den svenska kronan är i stort oför’ndrad på 10:35 SEK för USD och 11:35 SEK för EUR, medan guldpriset faller tillbaka till 870:- SEK per gram.
I USA steg börserna ordentligt med +0.97% för S&P-500 och +1.55% för Nasdaq 100. Samtliga FANANGST-aktier steg och bäst gick förstås Nvidia med +4.05%. Sämst gick Google med +0.86%. Långa amerikanska räntor lugnade ner sig och steg bara en tiondels promilleenhet.
I de asiatiska tidszonerna är det mestadels uppåt nu under morgonen, undantaget Sydkoreas KOSPI med -0.61%. Men ASX 200 går +0.13%, Hang Seng +0.52%, Nikkei 225 +1.05% och Straits Times +0.62%.
Northvolt begär sitt dotterbolag Northvolt Expansion Ett i konkurs. Detta visar att ledningen inte är helt inkompetent utan man har placerat utbyggnaden av fabriken i Skellefteå i ett separat dotterbolag utan anställda, för att på så sätt skydda moderbolaget från konkurs. Planne med Northvolt Expansion Ett AB har hela tiden varit att kunna sätta bolaget i konkurs om allt annat misslyckas, så man har haft viss kännedom om risk.
Istället blir det underleverantörerna till utbyggnaden som får stå för pengarna i form av uteblivna fordringar. Dock har Expansion Ett-bolaget bokförda tillgångar på över nio miljarder i bokslutet för 2023, men dessa är anläggninstillgångar, dvs själva fabriken. Det är förstås svårt att utmäta delar av en fabrikslokal och sälja av delar för att låta fogden eller konkursboet lösa skulderna till underleverantörerna, och det är nog något Northvolt också räknar med – vem annat än Northvolt själva vill köpa en halvfärdig batterifabrik i Skellefteå?
Per bokslutet hade man leverantörsskulder bokfört i bolaget på 606 MSEK, samt övriga kortfristiga skulder på 554 MSEK, samt 324 MSEK i skuld till moderbolaget. Läget vid konkursen är en annan fråga, men det ska enligt en tidning finnas 26 miljoner i fordringar hos Kronofogden. Listigt nog kan det vara så att moderbolaget har den största enskilda fordringen på Northvolt Ett Expansion AB och som sådan står först i kön, om det nu fungerar så?
Däremot finns det förstås stor risk att många oskyldiga underleverantörer i sin tur nu går i konkurs när de själva inte kan betala ut löner eller sina räkningar. Vem vill vara leverantör till Northvolt framöver utan att få betalt i förskott?
En läsare som för övrigt har gjort många affärer med kineser berättar att det finns tre saker dessa säger angående sina leveranser och eventuella kvalitetsbrister eller avvikelser, likt för det Wuxi Lead levererat till Northvolt:
- Oroa er inte
- Vi är inte bara affärspartners, utan vi är också vänner
- Vi är kompisar, vi kan prata om allt
51 kommentarer
undra om pantbanken på bilden skulle ta emot ett stycke ofärdig batterifabrik.
Det är Malmö. Dealar i allt.
Ja, är inte Northvolt färdiga med byggprojekten kommer de aldrig bli klara nu. Inte en enda leverantör kommer ge kredit på fakturan fortsättningsvis.
Och jag är tveksam till att deras ev. investerare kommer vara bereda att skjuta till för förskottsbetalning för att betala leverantörer.
Jag blir väldigt förvånad om det inte dyker upp ett kinesiskt bud snart efter konkursen. Inget skambud, utan rimligt.
Då måste det accepteras.
Det är ju “bara” Northvolt Expansion Ett AB som kursar nu, kineserna vill nog helst ta över moderbolaget och fortsätter nog som tidigare, det verkar ju fungera. De har ingen brådska.
Den delen av fabriken som är färdig Nortvolt Ett är ju som sagt inte i konkurs och är där omsättning/personal ligger så det var en smart konstruktion
Att lägga “lina två” separat men på samma fabriksområde gör ju att en ev köpare mest troligt måste hyra in sig för en massa tjänster från Northvolt Ett (den “fungerande” fabriksdelen)
Bolagisering kan verkligen vara ett kraftfullt verktyg.
Finns säkert tankar från Kinesien att pajja uppstarten av fabriken och ta över. Med det här upplägget ser jag att det är svårt att det blir nån annan än just Northvolt som ska ta över. Om man inte ska plundra hela fabriken och sälja ickefungerande delar bit för bit.
ja…vad va det finansmannen i bastun sa: vi behöver avskrivningarna från minst en konkurs för att bli lönsamma.
När gruvan Northland startades sa LKAB
“Det är lugnt, vi ser ingen konkurrens från dem. Vi har däremot i planen att köpa upp det efter andra konkursen”
De är väl på god väg.
Visar dilemmat många gånger med Norrländska naturtillgångar. Spelar ingen roll om du har en het gruva med finfin malm. Om den ligger 20 mil från järnvägen bland myrar och troll.
Skellefte och Northvolt hade ändå fördel att vara nära (500 meter) järnväg och nån mil från en relativt stor hamn.
Oroa er inte
Vi är inte bara affärspartners, utan vi är också vänner
Vi är kompisar, vi kan prata om allt
En av tre –> Kanske därför vi fick ett förtäckt hot på LinkedIn? Man kan prata, så också?
Inte mycket vänskap eller kompis där inte!
Men ska du supa redan nu?
Har haft med kineser att göra och vid några tillfällen så har jag påpekat svensk/eu standard då det gäller tålighet för vått/fuktiga miljöer att de inte uppfyller den…. Pang tjoff så var samma produkt märkt med den symbolen, likaså med livslängd och effektivitet….dubblerad bara sådär.
C E eller CE? Den ena betyder China Exports. I övrigt är ju CE en självcertifiering och att man lovar att man uppfyller kraven.
Nä det gällde IP-klass på ledarmatur samt livslängd på ledchip.
https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/dina-elprodukter/krav-och-markning-pa-elprodukter/ip-klasser-for-markning-av-fuktskydd/
I ett annat ärende så var det temperatur klassning. Hur kallt klarade den, ändrades från -18 ( vanlig frys) till-30, frågade vad som korrigerats men fick inget svar.
Du måste i praktiken använda en harmoniserad standard för att säkerställa att du inte bryter mot lagstiftningen , alltså direktivet.
Jag har varit i ett projekt där leverantören (tysk)inte visste vad de gjorde och vi kunde visa på att den inte uppfyllde kraven för att få CE märkas.
Det slutade i skiljedom och ganska dryga böter för leverantörer. Men projektbudgeten gick åt helvete såklart.
Annars är du i en väldigt smärtsam process innan du får rätt.
CE är inte trams. Det är vis straffansvar att man CE märket sin produkt. p
Du måste i praktiken använda en harmoniserad standard för att säkerställa att du inte bryter mot lagstiftningen , alltså direktivet.
Jag har varit i ett projekt där leverantören (tysk)inte visste vad de gjorde och vi kunde visa på att den inte uppfyllde kraven för att få CE märkas.
Det slutade i skiljedom och ganska dryga böter för leverantörer. Men projektbudgeten gick åt helvete såklart.
Annars är du i en väldigt smärtsam process innan du får rätt.
CE är inte trams. Det är vis straffansvar att man CE märket sin produkt. p
Och i slutet av processen ska det skapas en DOC, declaration of comformity.
Och den ska undertecknas av VD eller någon annan med väldigt stort inflytande över verksamheten.
Och denna person är straffansvarig.
CE-märkning för el och elektronik är ett av få områden där USA reglerar hårdare än EU.
Här borde EU följa USA’s exempel där en myndighet (FCC) testar allt innan det får märkas. Utrymme för fusk blir minimalt.
Risken blir väl dock att det isåfall inte kommer bli en eu-gemensam myndighet utan enskilda länder. Och då räcker det med att ett lands myndigheter ser genom fingrarna för att du ska få ett typgodkännande inom hela EU.
Det finns en vandringssägen att det finns något “China export” med vidhängande märke.
Som sagt, bullshit, en vandringssägen.
Det är sant att CE-märket är strikt reglerat rent grafiskt.
Men även korrekt CE-märkta produkter har inte sällan mer eller mindre grafiska fel på sin logga.
Jag har en bild någonstans på en Hager-produkt, vars CE-märke ser ut som det där som påstås vara “China export”.
Saken är den att kineserna bara är skrupellösa affärsmän.
Jag fick höra om en intressant händelse.
Det var ett svenskt företag som utvecklat en produkt, de behövde ha en nätdel till denna och avgjorde helt klokt att den ska de förstås köpa in, inte utveckla själva.
I kontakten med en kinesisk leverantör där alla bitar fallit på plats, så ställdes självklart frågan “Is this power supply CE-markt?”.
Och den kinesiska motparten kanske missförstod, och gav svaret:
” Yes, we can put CE mark on the product or what mark you want”
De säljer helt enkelt det som köparen vill ha, de tänker bara på business, allt annat är trams och möjligen smörjmedel i affären.
”Det som är bra med standards är att det finns så många att välja mellan”.
Sen är en standard är ingen lag.
Problemet är dock lätt att runda genom att beställa enligt den standard man önskar.
IP klassning är ju inte heller subjektivt utan lätt(nåja) kontrollerat.
Därtill skall ju alla produkter som sätts på marknaden inom EU vara CE märkta.
Men CE är ju nåt varje tillverkare fixar själv utan yttre kontroll så det är mer eller mindre trams.
Nej, man kan inte välja vilken standard man vill.
Först och främst ska den vara harmoniserade gentemot EU-direktiv.
Sen anger varje sådan standard vilket produktområde den är tillämplig för.
Ibland kan produkter vara gränsfall och passa in i två standarder.
T.ex Easee gjorde bort sig här och angav standarden för vanliga jordfelsbrytare, och då uppfyllde de med automatik inte standarden, då det t.ex saknades en tryckknapp för test av JFB. (istället har de implementerat en automatisk test varje gång som laddning startar, vilket väl är bättre).
Du påstår att jag sitter och hittar på? Ja det får stå för dig då.
Om du skojar, hittar på, ljuger eller vad, det kan jag inte avgöra.
Men att det du skrev var fel, det vet jag.
Om man ändå fått en penny för varje gång man stöter på ”jag vet” personer.
Vi kan enas om att vi är oense.
Du har också fel i ditt påstående att varje tillverkare själv gör Ce-tester.
Det finns massor av tillverkare som lejer ut detta till 3’e part.
Jag har jobbat på ett sådant företag.
När jag började där testade vi in-house, och skickade undantagsvis till 3’e part-testning, vid svårare fall, där vi inte kunde själv (t.ex IP-test över IP55 då vi saknade dammkammare).
Det fanns ett EMC-rum och testerna var seriöst skötta.
Sen räckte frekvens området för EMC-rummet inte till (nya normer), och då blev det preliminära tester in-house som sen följdes av 3’e part provning.
Och till sist blev det så att all provning sköts av 3’e part.
Så gör seriösa europeiska produktföretag.
Kinesiska som sätter CE-märkning på sina produkter, inte så mycket…
Exakt och eftersom det inte finns krav på extern kontrollorgan så är CE värt hur mycket?
Tillverkarens namn är värt mer i mina ögon men var och en är fri att tycka vad man vill.
Som seriös så efterfrågar dokumentation(mätrapporter). Om man bara ser märket som godkännande är man korkad. Det är ju du som blir ansvarig då du sätter en produkt på den inre europeiska marknaden. Du måste upprätta en DOC. Hur gör du det utan att ha full koll på produkten? Så klart inte enbart genom att se till att det finns ett CEmärke. Jag skulle aldrig som VD sätta min kråka på den DOCn.
Vad CE-märket är värt?
Ja det är värt jättemycket, det betyder att det är fritt fram att sälja produkten inom hela Europeiska unionen, vilket är en gigantiskt marknad.
Vad är det värt att göra sina tester seriöst, och ev leja ut provningen till seriösa 3’e-parts testare?
Ja du kan fråga Easee vad de tycker det var värt att slarva.
Bolaget var ytterst nära konkurs, och det är inte guld och gröna skogar än på länge, de kan fortfarande gå i putten.
Sen ska jag inte sticka under stol med att det finns en hel problem med dagens system med CE-märkning och hela regelverket från direktiv ner till standarder och provning.
Det är inte ett perfekt system, men det är dock bättre än att vi som förut ska ha en ny provning för varje land som saken ska säljas i.
Den första förbättring jag skulle vilja se är att man mer aktivt jagar de som sätter undermåliga produkter på marknaden och sätter dit de ansvariga rätt hårt.
Det ska vara uppenbart dålig idé att fuska genom sin produkt och chansa.
Jag tycker att tillverkare och importörer istället ska vara otroligt glada över att regelverket innebär att de endast behöver göra en enda seriös provning och vips så är en marknad med en halv miljard relativt välbeställda EU-medborgare öppen.
Så de borde se fördelarna, och skärpa sig, och det räcker ju tydligen inte bara med moroten, utan piskan måste fram mera.
Sen kan jag nog säga “bull” på alla som klagar på kinesisk kvalitet i sina affärer
Det speglar snarare hur dåliga upphandlare och inköpare ni är.
Kina har många problem med etik och statsskick.
Men de skulle knappast vara så stora inom så många områden om de var så dåliga som okunniga rasister påstår.
Generellt levererar de bättre kvalitet för samma pris som ett svenskt bolag.
Men om man bara går på pris och är dålig på att upphandla/förhandla så får man väl det man betalar för.
Lägg ned rasistkortet, det kan du rycka upp på andra forum än här om du nu så gärna vill dra det.
Men här hatar vi ju svärjisar så varför inte?
Det finns mycket man kan klaga på med Kina men kallar man sig “wikinig” (Är väl en till av de saker som vi kan lägga till listan på ord som man kallar sig för men man inte är) och inte är konstruktiv i sin analys så får man finna sig att….
Vad fan vet en IT nörd /konsult om att handla med kineser?
Du. Som pressbyråassistent ska du vara tyst 🙂
Dvs du kan väl bemöta det jag skriver istället för komma med påhopp
Men jag vet du är bitter efter att jag klagat på soppan Den nysvenska södra delen av Sverige försatt sig i med sin Nimbyism
Nästa vecka kan bli spännande.
…/Northvolt står inför en ödesvecka.
Senast den 14 oktober måste bolaget betala in 287 miljoner kronor till Skatteverket, bekräftar myndigheten för SVT/…
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/northvolts-skuld-till-skatteverket-287-miljoner-kronor
Grönt sa Bill, Grönt är skönt sa Bull : https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/svt-avslojar-47-olyckor-med-sarskilt-farliga-kemikalier-pa-northvolt
På tal om kineser, det verkar som att dom försöker få fart på sin stagnerade inhemska marknad. Ny presskonfa till helgen och denna gång med finansministern där det tydligen ska levereras godsaker vilket göder börserna där borta just nu.
Förra konfan föll ju lite platt…
Under tiden – tyskarna fortsätter att deppa…
Det är ju krig och energi är dyrt och die dumme Schweden vill ju inte rädda oss med exportel.
Och så måste vi ju betala för vårt eget försvar..Och alla gnäller på oss.
Jovars, dom har verkliga problem och det har gått fort och farten på fallet verkar accelerera…
“Die dummeN Schweden” är det grammatiskt korrekta uttrycket, som f.ö. har hittats på av någon svensk.
Tyskland har ju byggt hela sin industri på att sälja till Kineserna.
Och nu när tysk kvalitet är sämre kvalitet än kinesisk så köper ingen kines skiten och därmed går det extremt dåligt för VW och Merca.
Göder och göder.
Shanghai slutade minus 6.62% idag så det verkar som att marknaden vill se action och inte tomma ord.
Får erkänna att jag snabbtittade på Hong Kong enkom, av gammal vana, och den verkade stabiliseras av uttalandet men ser nu att du har helt rätt om Shanghai.
Så vem som helst kan vara jurist..
Vem som helst kan vara mäklare..
Viken kines som helst kan skriva CE intyg..
Ja j-vlar!
Använder man inte moderbolagsgaranti i svenska kontrakt?
I alla internationella projekt som jag jobbat med är en sådan garanti standard men det var förvisso utanför Sverige.
Jag tror även det kommer hända grejer i ett stort byggbolag säger inget namn, men de har byggt höga torn, ( ej oscar properites) flera jag pratat med får man inte betalt, och bolaget har över 400 milj i anstånd med skatt efter corona iklart om de betalat men det gick ut för 2 veckor sedan.
Vi får se men helt klart är att många drabbas i flera led både av northwolt och även ev andra konkurser mot större bolag. blir intressant att se vad som händer
Serneke eller Balder?
En av dem är rätt Lars… 🙂