Så här i förmodade turismprotesters tidevarv och prat om turistskatt så vänder man sig lämpligen till taxichaufförerna för facit. På Mallorca är man irriterade över artiklar i utländsk press om att man hatar turister, när det egentligen är de internationella hotellkedjorna och paketresebolagen man avskyr, vilka tar bort vinsterna från inhemska småföretag och familjeföretag.
Naturligtvis är det anekdotbaserat och bara enskilda personers åsikter och sanningar, men kan man få igång en taxichaufför kan man få höra intressanta tagningar om hur det egentligen ligger till, som med ett orkanskadat Sint Maarten.
På ett fullt Mallorca – med mer folk på flygplatsen än på Arlanda, vilket iofs inte är en bedrift – verkar turismen frodas och beskedet från taxichauffören var tydligt.
“Vi är inte dumma i huvudet. Vi på Mallorca älskar turister. “
Naturligtvis ogillar man respektlösa turister, som inte respekterar ön, naturen, djur, miljö eller personal, men det handlar om individer och inte om något generellt.
“Vi älskar turister, men avskyr hotellmaffian.”
Taxichaffisen förklarade att det finns två stora problem. Dels vad han kallade hotellmaffian – stora hotellkedjor med ägare utanför Mallorca, och som erbjuder fullservice – restauranger, pool, massage, frisör mm, eller rent av all inclusive. De lokala jobben skapas förstås oavsett om man lägger om håret på hotellet eller hos en fristående frisör, men vinsterna från turismen handlar i kedjeägarnas fickor istället för i lokala småföretag och familjeföretag, och gör ön fattigare.
“Vi lever i paradiset, men paketresebolagen gör bara reklam för att resa hit på sommaren.”
Även paketresebolagen fick en rejäl släng, då de driver turistströmmarna till olika platser över året. Och är det dålig beläggning och de köpt upp alla rum för 25 euro på hotell på Mallorca, men 45 euro per rum för rummen i Turkiet, så styr man turisterna till Turkiet istället. Och på vintern ska de säljas in till Thailand, Mexiko eller Kanarieöarna, medan taxichauffören menade att vintervädret är i det närmaste perfekt för att njuta av paradisön. Kanske inte riktigt finns uppbackning i empirin där när man tittar på hur klimatet är vintertid, dvs som en svensk vår med runt 16 – 18 grader som snitt högsta temperatur dagtid.
Men poängen kvarstår.
Taxichauffören sätter till slut ett ord på det hela. Eller två. Effektiv kapitalism. Han menade det inte positivt. De breda lagren får lönerna, men inte vinsterna av turismen, utan de går någon annanstans. Och det är vad man är upprörda över. Ungefär som i Sverige, där företagens vinster beskattas av staten och hamnar i Stockholm, inte lokalt. Många (de flesta?) sommarrestauranger på turistorter i Sverige drivs dessutom av storstadskrögare, som bor på annan ort och det motsvarar på många sätt att vinsterna hamnar någon helt annanstans än på turistorten.
Efter att ha lämnat taxin så slår det mig att det hela förmodligen är ett utfall av ny dryga fyra dåliga år. Först den katastrofala pandemin, och sedan recession eller lågkonjunktur på grund av Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina, vilket fått tålamodet att tryta. Hade ekonomin i övrigt varit stark kanske inte missnöjet med turismens baksidor hörts av, inte heller i Sverige. Men när plånböckerna gapar tomma vill man gärna hitta någon förklaring och syndabock.
När ekonomin vänder upp kanske pratet om turismen tystnar. För övrigt lämnas som en övning åt klimatpolitikerna hur öar som Mallorca eller Kanarieöarna ska överleva utan flyget. Ska man ta tåget från Skandianvien eller hur är det tänkt?
Men beskedet är oavsett att utländsk (svensk) media har fel – turisterna är älskade och välkomna till Mallorca. Men helst inte med en paketresa och helst inte till en stor hotellkedja. Fast de flesta hotellsängar hittas bara där eller har bokats upp av paketresebolagen …
Flera foton i artikeln är som vanligt manipulerade för att dölja personers ansikten. Det går således inte runt huvudlösa personer på Mallorca i verkligheten, annat än bildligt.
52 kommentarer
En tidigare arbetskamrat till mig åkte ofta till medelhavet i februari-mars, helt perfekt tyckte han, lite folk, sällan kö till sevärdheters, mindre svettigt på sightseeing och prisvärt.
han fick ta med ett paraply då det kan regna då, han var över +50 och reste utan barn eller barnbarn.
Om den statliga skatten hamnar i Stockholm, som artikeln påstår, undrar jag vilka pengar som finansier statlig verksamhet och investeringar utanför Stockholm. Älvsborgs amfibieregemente, drivs det genom insamlingsbössor på stan? Västlänken i Göteborg, byggs den av ett ideellt byalag?
Västlänken finansieras via trängselskatter. Sades det iaf. Nu har man ju gått typ 400% över budget så …
Tur att inga jobb eller investeringar i Stockholm sker med statliga pengar.
Hur skulle Norrland klara sig som självständigt land?
Det beror väl på hur beväpnade de är och om de skulle ha Natomedlemskap. Är väldigt nära Ryssland och alla stater nära Ryssland kommer ha problem med att vara självständiga.
NATO-medlemsskap vore nog uteslutet. Norrlänningar är ofta mycket vänster.
Jag syftade hur Norrland skulle klara sig ekonomiskt som självständigt land. EU-medlemsskap vore nog också uteslutet, av samma skäl som ovan.
Tillägg: välbeväpnade torde norrlänningar vara.
Glöm inte havs och vattenmyndigheten!
On topic
Spanien är det land jag varit överlägset mest i, en av mina bästa(sedans 4e klass) är halvspansk(mamman) så haft möjlighet att bo gratis många gånger, då dom ägt eget boende i alla år.
Skall man till en ö så har vi haft många roliga upplevelser på Ibiza, nattlivet är ju sedan årtionden(60-talet typ) tillbaka något som lirar i en egen division under sommarsäsongen, sätter igång i början av maj och håller på till sep/okt. Gillar man musik(house, techno osv) så är det #1.
Men vad som är kul, eller bra beror ju på vad man har för intresse, familjesituation osv. Jag är inte uråldrig, så har rätt nyligen blivit förälder, nu kan man ju inte riktigt hålla på att festa 24/7. ;D
Man brukar ta exemplet om företagskatten för energi, gruvor och skog som genereras i Norrland, stannar i Norrland så… Ännu mer om man räknar in energiskatterna.
Det brukar alltid leda till en dålig debatt. Vi är ett samhälle.
Här fanns en kul historiasida
https://www.skatteverket.se/omoss/varverksamhet/skatternasochfolkbokforingenshistoria/desvenskaskatternashistoria.4.22501d9e166a8cb399f1f7d.html
Stockholm lämnar tillbaka en liten del av pengarna de tar från resten av landet. Det kallas i bland för “statsbidrag” för att få det att låta som att Stockholm är generöst som delar med sig av sina egna pengar till andra regioner.
Ett tips är att om man kan sluta vara sur på Stocholm så lär man väl istället bli sur på Residensstäderna, förutom Umeå då som ju är superkompis eller var det superkommunistiska
Klockrent och insiktsfullt!
Min ringa erfarenhet är att det kan handla om kostnad och förmåga för den som reser. Med ett stort bolag blir det enklare och tryggare.
Det man förlorar är att märka någon större skillnad på Turkiet, Cypern eller Mallorca. På resorten är det mesta lika.
Men, turister som är unga till sinnet letar idag troligen upp de hotell de vill ha och den transport som passar dem bäst.
Jag hoppas denna trend fortsätter till fördel för de lokala företagen.
Tack bloggaren för ditt gräv på plats. Det ger lite perspektiv. Allt har sin logik som jag brukar säga. De lokala småföretagarna och hantverkarna ska självklart ha sin del av kakan. Jag kommer ihåg konflikter i San Francisco en period jag var där. Det uppstod en motståndsrörelse mot det som kallades “transient business”, det vill säga butikskedjor som KFC och Wal-Mart som med finansiella muskler etablerade sig i centrala San Francisco i kvarteren runt Height Ashbury. Och slog ut lokala handlare.
Haight-Ashbury är nog det mest överskattade stället i världen. Som vilken korsning som helst i den där stan med ungefär samma kedjebutiker på de omkringliggande gatorna. Om någon tänkt sig dit så avstå. En bilkö i den där stan ger en bättre historia efteråt.
Dina intryck beror förmodligen på att du kom dit ungefär 65 år för sent.
Ja det var förbannat kul när jag var där. Festerna framförallt, där det alltid fanns någon äldre kvinna som kunde berätta om hur det var in the heyday några år tidigare. Och så de avslappnade gratiskonserterna i Golden Gate Park. Man skulle vara “mellow”. Det var attityden.
Personligen finner jag det lustigt att “turismprotester” har dykt upp samtidigt på ett flertal platser i världen – i varje fall om man följer svensk media – i stort sett samtidigt.
Ett koncept som vi inte hört talas om tidigare. Helt plötsligt på massor av ställen, inklusive försök att hävda det även i Sverige.
Hata slumpen, som någon brukar skriva.
Är anledningen att “protesterna” fått hjälp att startas, eller är det så enkelt att “protesterna” passar väl in i en önskan att få köra “flygskam” en vända till? Dvs. är det media som överdriver eller är det genuina protester som fått hjälp på traven?
Att jag skulle ha helt fel och att det är en helt sann bild av världen känns ju helt omöjligt… 🙂
Ja jag håller med. Den nationella journalistiken krymper och allt fler länder ska journalistiskt försörjas av allt färre. Enkannerligen då av internationella nyhetsbyråer. Då krymper världen och läsare i Sverige, Tunisien och Australien får läsa samma saker i tidningen.
Det var ju hysteriskt kul i vintras när Expressen, som återkommande kört temat, rapporterade om överturismen på Kanarieöarna. Detta genom att skicka dit, inte en, utan två reportrar.
Det är genuina protester (tyvärr inte illuminati denna gång).
Du skulle antagligen känna samma sak om din bostadskostnad skulle dubblas i pris pga utlänningar/turister.
Genuina såsom tältlägren i USA? Dvs. ett missnöje i botten som får rejält stöd av större aktörer i bakgrunden?
Viss är det surt om min bostadskostnad dubblas, men samtidigt hyr jag ju ut min bostad för fantasisummor under sommaren, plus tjänar multum på att hyra ut en solstol och sälja kinesiska luftmadrasser för 175 kr.
Tror inte invånarna i Skellefteå är jätteledsna över att det är dyra baracker vid Northvolts anläggning.
Det har väl alltid funnits på ett sätt. Badjävlar är.väl ett gammalt gott svenskt uttryck i sammanhanget. Skillnaden nu är väl främst det mediala genomslaget.
Ryzka troll som inte får åka på semester längre.
Många turister är ju så jävla dumma i huvudet så jag förstår verkligen kritiken mot turister (jag har spansk släkt).
Det vore enkelt om turisterna inte bokade all-inclusive, inte betedde sig som svin (framförallt ryssar och engelsmän).
Sen är det ju klart som fan att befolkningen blir irriterad över att rika, blonda svenskar köper upp halva solkusten.
Allt blir dubbelt så dyrt och när de dessutom har en attityd värre än Donald Trump är det game over för någon som helst sympati för idioterna.
Upplever inte att folk hatar hotellen.
Man hatar AirBNB och Remoteworkers
Det är de vanliga bostäderna som försvinner. Det är inte hotellen som är bovarna.
Om du vill stötta att folk inte kan bo där de jobbar utan får pendla 2-4 timmar per dag ska du köra airbnb i Medelhavet
Och vita främst yngre som åker ner och tar bostäder och jobbar remote. Betalar skatt i hemlandet. Men tar ett boende från nån som har sitt liv där.
Jobbar remote med telefonbedrägerier?
Check.
Från Air-BnB i Marbella? Jo.
Betalar skatt i hemlandet? Njaej.
Men Lessmog! Trodde inte du var sån 🙁
Killgissar också att de stora hotellkedjorna har enklare att ta in personal från låglöneländer. Inte heller det gynnar den lokala marknaden. Dels inga lokala jobb o dels spenderas inte så stora delar av pengarna på plats då de har tillgång till kost o logi.
“Ungefär som i Sverige, där företagens vinster beskattas av staten och hamnar i Stockholm, inte lokalt. ”
Här måste det väl smugit sig in ett slarvfel, för det är ju tvärtom? Mervärde skapas i storstäderna och genom skatten sprids det ut till höllebölle i form av bidrag och statliga “satsningar”.
Dumt att försöka skapa interna konflikter i Sverige. Vem som är närande eller tärande beror till stor del på hur beräkningarna är uppställda.
“Siri, var är Göteborgs tunnelbana?”
Vad skapas av kolinal herrarna i stockholm igentligen?
Man kan ju undra varför norrland där den mesta av landets kapital skapas är oxå den fattigaste delen av landet.
Låt skatten hamna där arbeten och företagen finns, inte där företagen har ett huvudkontor eller postlåda. Så lär vi svälta ut huvudstaden.
Fast Norrland är stulet från samerna så då är ju norrlänningar kolonialherrar också men värst är den dryga grannen längst ner på gatan, han jobbar säkert svart för att någon har det bättre än jag beror aldrig på min prestation…
Är det 100 miljarder de statliga norrländska bolagen delar ut varje år till sin ägare staten?
Mallorca var nice för tio år sedan, nu är det ju helt bananaz. Influenser och miljonärer där det (var) nice, fulla britter där det för tio år sedan inte var nice.
Kan instämma med om att vara där på vintern, var där den november någon gång, perfekt väder. Svenskar kör lämpligen shorts, spanjorerna körde duntäcke (typ).
Vi var i vår bostad på solkusten i juli och vi fick bara trevligt bemötande av lokalbefolkningen.
Det blev flera samtal med lokalbefolkningen på min knaggliga gymnasiespanska och de bekräftar det Cornu framför ovan.
Utöver det så skulle en minskad turism riskera att slå hårt mot den lokala ekonomin. På restaurangerna och butikerna var det fler turister än lokala invånare.
Som turistarbetare så har pandemin känts som en mardröm på fyra år. Inte den sortens mardröm som att bli jagad av björnar, utan den sortens mardröm som kryper i skinnet. En dröm där allt tycks vara normalt, men något är oerhört fel.
Jag gick ut min kulturvetenskapsutbildning 2019 och han med en sommarsäsong innan COVID slog ut hela branschen. Jag flöt omkring arbetslös i tre år innan restriktionerna började släppa och jag fann ett jobb igen 2023.
Då var det fortfarande avstånd, skärmar vid kassan och frenetisk sprittvätt av alla dörrhandtag och trappräcken i hela bygget. Jag trodde att runt 50 besökare på en dag var vanligt.
Nu, 2024, så har besöksantalet hamnat på runt 150 per dag (jag är en liten hantlangare på mitt jobb, så jag har inte tillgång till den exakta statistiken).
Det är nästan som man har glömt att vi har haft en fyra års period där turism legat i dvala, och att alla förväntar sig att vi ska studsa tillbaks till innan 2020. Det kommer nog dröja ett par år innan vi når dom nivåerna, oaktat att ryssen inte sätter fart med ännu mer djävulskap.
Jag älskar sådana här “på platsen” reportage och spaningar. Man kan undra varför inte public service med 9 miljarder/år kan göra samma sak? Det är billigt och lätt att sprida “turismuppror” från okända avsändare och inte själv göra en egen analys.
En dimension som sällan tas upp är vilken typ av turister man menar. På Palma och vill man nog se mer mogna turister med bra ekonomi som kan bete sig. Alltså inte ryZar eller fulla engelsmän som super och lever rövare dygnet runt. En annan dimension är bostäder, att de köps upp av utlänningar och används för airbnb. Det är nog det allvarligaste problemet. Men det måste lösas med lagstiftning av berörda länder. Man kan t.ex. begränsa ägande till bostäder till att endast omfatta personer som har permanent uppehållstillstånd.
För över 40 år sedan hittade vi en liten by som vi har tillbringat otaliga semestrar på och kan rekommendera ett besök: Betlem med den fina restaurangen Casablanca. Flera små badvikar och 500 meter högt berg att klättra upp på!
Kom hem från utkanten av just Palma i fredags, köpte charter med kort varsel men fortfarande inte all inclusive då jag inte är bekväm med konceptet. Halva nöjet är ju att ge sig ut på stan för att prova krogar och barer?
I området vi var fanns en ganska bra blandning av nationaliteter och upplevde ganska lite party party och heller inga sura miner från locals, kanske den 38-gradiga värmen lugnade ner tempot lite…
Jag har bara bott på “all inclusive” en enda gång i mitt liv, på Jamaica. Hatade det. Alltså jag kan förstå konceptet och det måste underlätta för barnfamiljer. Men för mig kändes det som att man leddes till ett tråg med mat, inte ett plast ID i öronen som på kor, men väl en platsremsa runt handleden. Visst, det gör ju att närliggande restauranger tappar en del kunder, men är det verkligen ett stort problem? Min egna lilla mikroanalys som förmodligen är fel, det är boendesituationen där boenden köps upp av rika utlänningar för att användas som semesterbostad. Samt förstås ryZfyllon och brittfyllon som inte genererar så mycket intäkter då de krökar billig sprit och äter billig fastfood.
Finns nog mycket i det taxichaffisen säger. Men min farfar bodde där från 50-talet fram till 2015, och jag har varit där i princip varje år med familj och själv i snart 40 år. Det som har hänt, vad vi kunnat se är att många tyskar, engelsmän och skandinaver vill ha ett eget ställe på ön. Gillar man stan ska man ha en stor lägenhet mitt i stan, vill man ha lugnet ett hus i bergen, eller en “finca” dvs gård (som man lägger ned och gör lyxhus med egen pool och tennisbana av) på landsbygden med nära till fina stränder. Problemet är att uppköpandet av de inhemska öbornas fastigheter pågått väldigt länge, och senaste 20 åren har det exploderat. Säkert mkt pga trender, att Mallorca gick från grisfest-ö a la Magaluf och Alcudia (som fortfarande är mkt samma krökande och brölande turister som spyr på gatan) till en uppsnyggad ö där man försökt tvätta av sig den stämpeln, renoverat vägar o infrastruktur och satsat på en mer städad typ av turism med större plånbok. Men drägget finns fortfarande kvar (och det avskyr alla öbor kan jag lova). Förr var det mer svenskar o danskar osv, idag är mkt engelsmän och en del tyskar som fortsätter att svina. Det som hänt är att eftersom många fastigheter köpts upp av utländska turister både i Palma och över hela ön, har inte spanjorerna råd att köpa något själv. Senaste åren har sovstäder mitt på ön börjat säljas ut de också. Vissa områden som tex Santa Catalina i Palma var för 20 år sen en helt spansk stadsdel som i vissa områden var närapå slum, och lite risky att gå genom kvällstid. Idag bor det nästan bara tyskar, engelsmän och svenskar i hela stadsdelen. De från stan får flytta ut i mindre städer, men där har de inte heller råd att köpa längre. Gårdar mm går inte heller. Även ruckel säljs för massa om de ligger “rätt”. Nu har det gått så långt att många från Mallorca flyttar till mindre populära/turisttäta områden på spanska fastlandet, från sin ö, för att kunna köpa sig ett hus eller lägenhet. De demonstrationer jag sett själv, har handlat till stor del om detta. Men utländska hotellkedjor mm är säkert också en stor bov.
Sen har bloggandet, instgram, vloggers, guider till mat/stränder/saker att göra… och recensioner på bl.a. google maps om varenda litet ställe, strand, bar mm hajpat ön ännu mer, och de vikar vi låg helt själva i för 20 år sen, är idag helt överfyllda av turister med selfie-pinnar och skit, folk som står och posar i en kvart framför olika motiv och jag fick en chock förra året när jag besökte en av våra fd hemliga ställen dit det gick lemmeltåg med turister… Idag kan man hitta alla ställen med google maps, läsa 500 recensioner om stranden, hur man går dit, vilket staket man ska hoppa över osv osv. Det är väl en ny tid nu, och hemligheterna finns tyvär inte längre på såna här resemål. De enorma kryssningsbåtarna öser in många tusen turister i tex palma varje dag också. Ön är fortfarande fantastisk, men det är nästan omöjligt att hitta folktomma naturvikar mm idag. Man får åka till Bulgarien, rumänien eller ngt annat spännande som inte är lika exploaterat ännu 😉
Bra att detta belys.
Har i 20+ år aldrig valt paketresa, och hatar all inclusive. Väljer alltid att bara boka flygresa, bokar boendet själv och går på små lokala restauranger. Brukar välja de utan turister en bit utanför det värsta russlet. Om restaurangen klarar sig utan turister betyder det att den har bra mat eftersom lokalbefolkningen går dit.
Killgissningen att många( de flesta?) av krogar i turistmål drivs av storstadskrögare tyder på en smal definition av turitststäder/mål. Båstad, Åre, Visby kanske stoltserar med sådana inrättningar, men att de flesta, eller ens många krogar utanför dessa turistmål ägs av icke-lokala krögare finns det ingen data som stödjer.
Går det inte att åka båt till Mallorca? Jag föredrar förstås att flyga till platser som ligger mer än 30-40 mil bort.
Jo det går finfint. Brukar köra till Barcelona och ta bilfärjan över till Mallorca.
Var också på Mallorca för några veckor sedan, upplevde inget hat eller nått från lokalbefolkningen alls, såg lite “Tourists go home”-graffitti på en mur vid en väldigt avskild parkering på ett ställe, det var det allt.
Men min bild av det hela är inte att folk tänker så långt som du beskriver i artikeln här, hotellen är inte problemet i mångas ögon. Det är snarare de som köper lägenheter och antingen bor i nån vecka per år eller bara hyr ut via AirBnB. De få vi pratade om detta med nämnde de här förslagen om att man skulle bo i Spainen i 5 år innan man skulle få köpa ett boende, samt att överlag bara förbjuda AirBnB och skicka folk till hotellen istället, som potentiella lösningar.
Vad som faktiskt är sanningen är ju rätt irrelevant egentligen, men irritationen/hatet verkade mer riktat mot de som driver upp bostadspriserna och inte hotellen tyckte jag allt.
The Last Resort, Henley/Frey: “You call some place paradise, kiss it goodbye”
Vi var på 50-årsfirande för sex år sen.
Jättebra liten italiensk krog i Port Alcudia: Sa Roqueta. Drevs av ett italienskt par, ca 30. Finns kvar men kan ju ha ändrats. Namnet betyder rucolan – senapskålen på svenska.
Bäst att beställa i förväg, inte många bord. Rekommenderas varmt.
Tydligen stängt till torsdag kl 18 …
https://www.saroquetaportalcudia.com/_files/ugd/312bd8_36c844542dd04b4fb7284420527c9ad0.pdf