Efter den sämsta börsdagen på länge och kris och panik bland nya småsparare så rusar börsen i Japan under tisdagsmorgonen och tar igen det mesta av måndagens krasch. Diverse rent seekers (=improduktiva delar av ekonomin som bara vill tjäna pengar på andras arbete via t ex transaktionskostnader eller förvaltning av andras pengar) inom det sk Finanssverige (TM) kräver i uttalanden i Dagens Industri att Riksbanken sänker svensk styrränta med 0.50 procentenheter i sitt beslut om två veckor.
Det rådde full panik bland småsparare på sociala medier igår då nytillkomna inte upplevt en börskrasch och trodde att det var jordens undergång igår. Stockholmsbörsen backade trots det endast -2.26% för storbolagsindex OMXS30 och -2.57% för OMXSPI, och gjorde att uppgångarna sedan i april utplånats de senaste dagarna.
Den svenska kronan förblev dock stabil, så någon flykt på pengar från Sverige handlade det inte om netto. Man kan misstänka att det antingen bara var inhemska småsparare som sålde, eller att utländska investerare passade på att fyndköpa lika mycket som de sålde. USD kostar således 10:54 SEK och euron 11:55, och kronan har rent av stärkts något. Guldpriset föll också och kostar nu 813:- SEK per gram, så kapital sökte sig inte heller till guldet som alltså föll i dollar. Även det tyder på att guld såldes av för att gå in i aktiemarknaden.
Ytterligare en indikator är att amerikanska mellanlånga räntor knappt rörde sig i intervallen från tio år och nedåt, även om de allra längsta 20- och 30-åringarna backade marginellt mer. Så pengar strömmade inte heller över till obligationer, utan möjligen till likvider avsedda att snart gå in på börsen igen.
I USA backade S&P-500 -3.00% och Nasdaq 100 -2.96%. Stora nedgångar, men ingen börskrasch. Sämst inom FANANGST gick Nvidia på -6.36%, men aktien är fortfarande den som gått bäst i familjen senaste tolv månaderna och i år, även om med +124.89% så är det knappt mot Spotifys +124.83%. Sämst är som brukligt immigranten och vatniken Felon Muskovijts Tesla det senaste året med -21.66%, och aktien backade -4.23% igår.
Borta i Asien rusar nu Nikkei 225 och är i skrivande stund +9.13% även om det pendlar friskt någon procentenhet. Sydkoreanska KOSPI går +3.75% och Down Under softar ASX 200 med +0.77%. Hang Seng är oförändrat på -0.04% i diktaturens Hong Kong och Straits Times backar -0.73%.
Ingen kris och panik således.
Exakt varför Nikkei kraschade igår finns det förstås massa berättelser om, men verkligheten är att ingen vet. Skulle inte förvåna mig om det var robothandel bakom det hela.
Mitt förslag är att chilla lite. Man har ju ändå aldrig pengar på börsen som man inte är redo att förlora, eller hur? Själv har jag vid det här laget varit med om fler krascher än jag orkar räkna. Asien 1998 (som alla glömt redan 1999), IT-kraschen 2000+, finanskrisen 2008, skuldkrisen 2011, coronakraschen 2020, invasionskraschen 2022 osv. Misären på 90-talet, då jag började med börsen 1992.
Inga av mina indikatorer från över 30 år på börsen säger att det är dags för en krasch, utan de riktiga krascherna ska komma sencykliskt. Däremot kommer det alltid sättningar i trenden, som kan korrigera en del övervärderingar och det är bara sunt.
Konjunkturmodellen säger för övrigt chilla. Så jag fortsätter chilla och ligga 100% i aktier (aktiefonder).
Sedan får man ha respekt för att en 27-åring med två år på börsen och hela sitt livs besparingar i något forumhaussat småbolag ingen utomstående bryr sig om blir skitstressad. Trösten där är att du har 40 år till på dig till pensionen, så du kan ta det på lärokontot. Säg inte upp dig från jobbet för FIRE eller leva på träjding bara. Kassaflöde (=lön) är viktigare än kapital om du ska leva och har du nu förlorat en årslön, så är det bara ett av de där 40 åren. Värre om du förlorar 30-40 års besparingar, för när du är 60+ får du inte en chans till att bygga upp livsbesparingar.
Oavsett, blir du nervös av ett börsras har du investerat mer pengar än du borde, och om du tar några som helst investeringsråd från Internet, inklusive från denna blogg, bör du sluta med investeringar öht. Kontakta din personilge oberoende per timme avlönade ekonomiske rådgivare istället.
Bästa sättet att tjäna pengar är som bekant att riskera andras pengar och tjäna pengar på dem utan att tillföra något produktivt till samhället, sk rent seeking som det amerikanska begreppet är. Att ta hyra för något utan att göra något. Vet inte vad en bra term är på svenska. Banker är ett solklart exempel, men också fondförvaltare etc, även om det förstås är lite raljant beskrivet – uppenbarligen erbjuder man tjänster folk är redo att betala (dyrt) för så folk anser väl att det är värt det hela?
Iaf så är nu det sk Finanssverige (TM) ute i Dagens Industri och som rent seekers vill de se att Riksbanken nu sänker räntan med 0.50 procentenheter om två veckor.
Nu skiter förstås kalenderbitarna på Riksbanken i vad någon tycker, utan styr endast på KPIF och de skiter också i om Nikkei-index kraschade över 10% igår måndag.
Även om miljonärerna och miljardärerna i Finansverige (TM) låter som jättefina altruister som bara vill folk väl med snabba räntesänkningar, så handlar det i slutändan bara om att man vill få högre transaktionshastighet och större transaktioner, samt därmed mer av andras pengar att ta procent på. Egenintresset ljuger aldrig.
Men vi får se. Det är en artikel, inte en debattartikel, så det är i själva verket Dagens Industri som ringt runt och frågat folk som man vet hur de svarar på frågan om Riksbanken bör dubbelsänka. Kanske är den enkla förklaringen att journalisterna på DI börjat få det tungt med räntebetalningarna på bolånen? Tja, banken gjorde ju en KALP på dig när du tog lånen och du sade ju vitt och brett att du utan problem klarar 6-7% i bolåneränta utan några som helst konsekvenser, så jag ser inte riktigt hur dagens räntor kan vara ett problem? Är dagens räntor ett problem har du helt enkelt lånat för mycket, likt småsparare som får panik om börsen går ner investerat för mycket i aktier?
90 kommentarer
Hmmm. En 27 åring som kan gå i pension om 40 år?
Med tanke på den flyende pensionen i mon generation får man nog vara optimist med väldigt stark tro på robotisering/AI eller en pessimist med låg tro på fortsatt förlängt livslängd.
Vi får se… Jag trodde samma sak som IT-nisse för 15-20 år sen. Dvs, inte en chans att det skulle finnas några IT-jobb om 20 år.
På den tiden var “självläkande system” rätt hajpade men vi sitter fortfarande och bootar om servrar manuellt när de geggat ihop 😀
Vi behöver IT och vet hur maktlösa vi är när det krånglar. Trots detta fortsätter vi mata det till ett stort monster.
Heeey. It pays the (my) bills 😀
Det är nog ett av de klassiska tekniska områdena där det är skönt vara speciallist.
Senast idag hade vi en utmaning som började sluka resurser (timmar). Där det var skönt inse att man kan kliva in strukturera upp, leda och fördela.
Det jag ser som är en stor utmaning är att dagens IT kräver att du måste kunna teknik på så många nivåer SAMT kunna affären och jobba i/leda team.
Det finns gott om kod-apor eller tekniker. ÖHT ingen prist av denna kategori för tillfället. Det är kittet som saknas.
Ja jag jobbar själv med IT. Men ser ju hur vi lätt matar monstret.
Ja de specialiserade som kan en sak finns det gott om. Men de som kan det mesta generellt, de är det brist på, som kan sitta med flera tankar i huvudet.
Intressant kommentar faktiskt. Man tror ju att det viktigaste är att syssla med senaste tekniken men så vet man att gamla rävar i princip har oändligt med arbete genom att uppgradera och underhålla gamla affärssystem exempelvis. De som kan COBOL har ju inga problem med sysselsättningen direkt…
Är COBOL fortfarande aktuellt? Minns från millennieskiftet att man då letade efter folk med ljus och lykta som inte hade glömt det.
Så på 24 år ytterligare har man inte lyckats avveckla systemen heller?
Det är fortfarande aktuellt. Banker kör väl fortfarande sin backend på det.
Jag tror nog att det försvinner mer och mer men det gör ju de som kan det också så kvoten tillgång/efterfrågan är nog konstant och de kan fortsätta fakturera ett antal tusenlappar per timme i sitt pensionärsbolag 😂
Ja, det är fortfarande aktuellt och löjligt bra betalt för de få som numera kan det och är villiga att arbeta med det.
Högst aktuellt! Undertecknad knackar Cobol för en av storbankerna.
Många av de riktigt tunga bassytemen bygger på Cobol och de blir de inte av med i första taget!
Undertecknad har som nog framgått tidigare passerat pensionsåldern. En gång i tiden blev jag tvungen att gå in och göra mindre justeringar i ett COBOL-program. Hade inget med finans att göra. Det var ett program för epidemiologiska analyser.
Blev tvungen att lära mig basics. Särskilt svårt var det väl inte. Allt vara bara dj-ligt krångligt. En polare använde begreppet COBOL-fingrar, vilket syftade på alla långa sekvenser kod som måste skrivas även för enkla saker. Fingrarna sades nötas ner.
Vem som helst som är en habil programmerare kan säkert kvickt lära sig COBOL. Man kanske skulle satsa på en ny karriär.
Jag “kan” också COBOL efter ha gått en kurs i det i forntiden och skrivit inlämningsuppgiftsprogrammet med rekursiva funktioner. (Ja, det är lite småkrångligt att åstadkomma det i COBOL).
Däremot har jag ingen som helst lust att ta ett jobb som innebär COBOL-knackande. Jag är mån om min psykiska hälsa.
Som PPP säger.
Vissa arbetsuppgifter som COBOL är så vidriga att man måste kasta pengar efter folk för att de ska gilla det.
Som med Borås.
Det är kunskap om mängden gammal kod i gamla system som gör jobben trygga.
Att lära sig språket är förstås inte särskilt svårt men det är inte riktigt vad som behövs heller.
Dags att somna om…
Här var det (som vanligt) ord och inga visor.
Håller med om det mesta och sitter, vis av tidigare erfarenhet, still i båten med mina indexnära fonder. Pengarna ska ju sitta där 10+ år till.
Skönt att vara så ung att man har tidshorisont 10+ år på sparandet.
Det går upp och det går ner.
Det börsen backat har Booli skapat enligt sista mailet.
Så vem är det som säger att ökenomi inte är ett nollsummespel?
🙂
Enligt OMNI kan “så kallade carry trades” bidragit till raset
https://omni.se/fjarilsfladder-pa-wall-street-utloste-tsunami-i-japan/a/GyxEQ4
Fortfarande ett bra år för indexfonden. Sover lugnt.
Ingen vet, men alla vill hitta på en förklaring.
Problemet är att algoritmhandeln “destabiliserar” handeln då den förstärker kursrörelser.
Algoritmhandeln sitter aldrig still i båten.
De borde reglera med en PID algoritm. 😀
Ett nytt begrepp som jag fick googla. Ja tydligen klarar en del algoritmprogram att värdera hur mycket det skrivs i forum (stämmningsläget) och hur småspararna agerar + att de i bakgrunden har likt fonderna ett team “pålästa” som ger långsiktig trend åt vilket håll kursen bör styras.
Sedan kan det möjligtvis finnas andra orsaker till algoritmhandeln, tex skulle en uppköpskandidats kurs vara intressant att påverka för att styra budet och viljan att acceptera budet (+ att det budande bolaget kan köpa egna aktier under det kommande budet)
Men det är nog ett hypoteiskt resonemang som få tror på.
Nej. Att “reglera marknaden” vore att donera pengar till giriga marknadsdeltagare.
En algoritm som har som mål att stabilisera skulle bli pengamaskin för giriga marknadsdeltagare.
Lyssnade en del på P1 igår och kan tycka de rapporterar något oansvarigt om gårdagens rörelser på börsen..
Nån som skrivit en bok om börsen intervjuades och förklarade att de stora nedgångarna till största delen berodde på småsparare som sålde i panik.
En av de gamla vanliga ekonomerna på en av storbankerna förklarade hur raset drabbade samhället och “mannen på gatan” hoppades att det skulle finnas något kvar till det var dags för pension.
Totalt oseriöst..
Minns också krascherna och jordens undergång från de årtal bloggaren nämner, bara att putsa bort dammet och resa sig.
Som Elton John sjunger…I`m still standing.
Finns survivorship bias där iofs. Du hade inte sjungit Elton John om du åkt ut.
jag hade inga pengar att placera pre 2003 så jag fick tillfälle att lära mig av nära vänners aktieaventyr. Även om som nämnts vissa enorma förluster var sånt man fick höra först i nutid.
Det som fastnade var dock “om du ska lägga in en stek på ett bolag som aldrig visat vinst. Se de pengarna som ett trisslottköp”
Tror nog det var det bästa rådet jag kunnat få.
Det andra rådet som jag tog till mig sent…. “Stockpicking är svårt även för de som jobbar heltid. Köp indexfonder”
Det är alltid kul att lyssna på de som ska förklara “marknaden” för oss, lika kul är det att lyssna på statsvetarna där deras politiska tillhörighet alltid spillet igenom.
Börsen bottnar om två år, ränte sänkningar hjälper ringa. Det mesta kommer att dras med. Men hur djup nedgången blir törs jag inte gissa.
Gen X?
Vanliga småsparare kan inte hänga med i svängarna. Om man försöker är risken är rätt stor att man köpt dyrt och paniksäljer billigt. Bättre då att satsa långsiktigt stabilt och ignorera snabba rörelser. Inte minst är det bättre för psyket. Aktier är således inget för den vanliga småspararen. Däremot fonder och upplägg där antingen proffs eller robotar sköter handeln är bättre för den vanliga småspararen som inte kan tillräckligt om företag och marknad, samt inte har möjlighet att hinna med i svängarna.
Hade man hunnit med var det väl köpläge igår…
Jag fick en liten gnutta av det eftersom köpordern på en av fonderna i mitt månadssparande gick igenom igår. 🙂
Det är intressant hur dagens system ändå kan gynna den som lär sig något riktigt bra och sedan bara nöter på år efter år där personen investerar en förutbestämd procentsats av inkomsterna kontinuerligt utan att bry sig. Framför allt också att investera brett.
Enig
Och hur “bra avkastning” är mycket mer tråkig än man kan tro
Kom ihåg den gyllene regeln, grabbar
Buy high, sell low!
Helt klart! Gå inte in på börsen förrän bästa polaren köper ny båt/bil/whatever (på kredit) för att dennes aktier gått upp så mycket på senaste tiden. Sen säljer man när ingen pratar aktier och de ändå bara går ner (inte roligt längre).
Och just nu köper inte folk båt/bil/whatever.
Andra regeln: Agera alltid på aktietips du får från taxichauffören.
Eller Antje!!! 🤣🤣🤣🤣🤣
det kanske är samma personer? 😱
Klart du ska sälja precis efter fallet! Finns massa personer som väntar på att du ska sälja så de kan köpa till reapriser. Då kan du köpa tillbaka aktierna när börsen gått bra några veckor. Supersmart.
Ser att du noterat krascherna men du kan också ta med 1987 och 1989.
Ofta är det så att men får en inledande krasch men kurserna kommer snabbt tillbaka till nivån innan kraschen på några veckor. Den första kraschen följs efter av en stor nedgång 1 1/2 – 2 år efter. Det ska bli intressant att se om detta var en inledande krasch.
Det var nog inte småspararna som sålde för Avanza hade mycket fler köpare än säljare igår.
Rentier, är väl det som används på svenska som ligger närmast till hands. Lite frankofona ord i den massiva anglosaxiska flodvågen skadar inte.
Just den frankofona glosan används ju även på engelska.
Jepp, efter 1066 fick angler o saxare smaka frankofiering.
Mark Twain skrev väl en gång att “Augusti är en riskabel månad att satsa på börsen. Andra månader är september, oktober, november, december” (osv.)
De som lyckats bra med sina placeringar vill gärna stoltsera med dom. De som förlorat allt skriver inte gärna om nesan.
Jag vågar. Jag köpte en gång, ung och oerfaren, en för mig ganska stor post aktier (ja, direktägda aktier) i ett börsnoterat småbolag som jag inte visste ett sk*t om.
De gick i konkurs något år senare.
🙂
Sånt som händer tyvärr, hoppas du återhämtat dig!
Jag har högrisksatsat bort en hel del pengar i ett antal bolag som till slut blivit värdelösa och konkat eller avnoterats.
Å andra sidan har andra bolag istället levererat desto bättre.
Rådet att man inte ska lägga alla ägg i samma korg ska man ta på allvar.
Ja då. Det handlade om kanske 10-15 kkr runt år 2000. (Minns ingetdera exakt men någonstans i den storleksordningen. Det var väldigt mycket pengar för mig då.) Men det är väl ett utmärkt exempel på just att man inte ska lägga alla ägg i samma korg.
Ska man ha innehav med högre risk så ska man se dem som just en krydda. Ingen måltid blir bra om man har peppar som bas. Däremot kan många måltider bli bättre om man har i en liten, lagom mängd peppar.
Jag köpte aktier i en ganska stor bank den gick också kk.
Kommer ni ihåg kraschen för några år sedan? Som gick över inom nån timme. Visade sig vara en handlare som lade en säljorder på för låg nivå i en större korg av aktier/andra värdepapper som handlades på flera marknader parallellt. Indexen för tyska, svenska och några till marknader såg identisk ut den dagen. Detta rättade alltså till sig väldigt snabbt. Med det sagt, en krasch kan bero på mycket. För övrigt blev säkert någon väldigt rik den dagen på den oväntade indexjusteringen.
Verkar som vanligt vara de som lagt alla pengar i en aktie eller i Antjes så kallade aktietips som panikat mest.
Jag vill verkligen trycka på Indexfonder om man inte har koll (Hämtar du in mer än 0% av din aktiekunskap från sociala media har du tyvärr inte tillräcklig koll för att få handla på börsen)
Det är verkligen oslagbart långsiktigt att ligga i olika index och balansera risk den vägen. Och OM man ev ska minimera nån risk komplettera med räntefonder.
(Och kom ihåg att den där riskbufferten på 2-3 månadslöner SKALL ligga på ett “högavkastande” bankkonto med fria uttag)
Småspararna/socilamedierjepparna verkar aldrig fatta det där med sprida risk. Man gjorde inte det 90, 01, 08 eller nu.
Jag har tvingat in i princip hela släkten på nordnet/avanza med indexsparande månadsvis.
DÄR får man skrika “HOOOLD” 😀
Fonder är bra för den allmänne spararen då värdeförändringar sprids ut över handelsdagarna så det är väldigt sällan man ser -4% på en indexfond
Haha, tänker på Braveheart i varje dip.
’Hoooooold, HOOOOLD!’
Inget fel på att ha en krydda i portföljen, kanske i någon branch eller marknad som man tror särskilt på. Och den som hade alla pengar i japanska indexfonder igår var nog lite småsvettig hen också. Men visst är god diversifiering via indexfonder en utmärkt grund i ett passivt aktiesparande. Enskilda bolag kommer aldrig att prestera exakt som index, vissa kommer att gå sämre och vissa bättre. Vissa extremt mycket sämre. Lyckas du konsekvent pricka de som går extremt mycket bättre än index så hänger du knappast på någon blogg eller diskussionsforum.
Bättre då med rådet att man inte ska ha mer pengar på aktiemarknaden än man faktiskt har råd att förlora, och att man inte ska ha pengar på aktiemarknaden som man behöver inom ca 5-10 år.
Håller man sig till det så blir en sättning på 10-20 % inte mycket mer än ett “hoppsan, då”, i synnerhet när man tittar tillbaka efter några månader.
Jag tycker det är roligt att några gånger varje år köpa någon småpost i ett “knasigt” bolag. Hellre det än att satsa på V-75.
För någon vecka sedan sålde jag aktier i två som jag köpte ungefär samtidigt. Det ena bolaget var en succé det andra en katastrof. Totalt sett lite plus men jag klarade inte inflationen.
Det vekliga sparande går till amortering av våra bolån.
“Antjes så kallade aktietips”
Kul att du minns det, hoppas ni andra också gör det.
Hur har det gått?
tog du hem vinsten eller fantiserar du bara om alla du altruistiskt “hjälpte”
Fördelen med indexsparande på månadsbasis är också att man kan syssla med mer värdeskapande och tillfredsställande saker än att nörda ner sig i börsforum och annat bös.
Det är sååå jävla tråkigt.
Det frigav så mycket energi att bara köra det och när jag vet att det statistiskt dessutom inte skiljer så mycket så…
Är det inte så att det statistiskt faktiskt skiljer sig åt?
Till fördel för indexssparande?
Jag vill trycka på billiga indexfonder OM man har koll (också)! Även de som ”har koll” slår inte marknaden på sikt (även om du kan ha tur/slumpen på din sida under perioder), så om man nu inte tycker det är genuint roligt att sitta o aktivt köpa och sälja (och är beredd på sämre avkastning för att få hålla på med det som en hobby): köp några billiga indexfonder o stäng sedan ner.
Den mänskliga biasen att tro att ”just jag” är en av de som har lite mer koll på marknaden väldigt stark. Motstå den…
Spelbolagen säger, Hej!👋
Kan ju vara så att det är de som kör brett index ÄR de som har koll.
Kanske inte vet mest, men bäst koll i en Darwinistisk mening?
kollar jag bland de vänner som är villiga att visa sin avanzaavkastning så är det 100% indexplacerarna
“stockpickers” vågar inte visa avkastningsgraferna 😀
Men faktum med index ÄR att en “opåläst” kan köpa Avanza Noll, en global index, en europaindex och en usaindex med 25% i varje. Och ligga på 10-15% avkastning per år senaste 10 åren.
Tack, ”Är dagens räntor ett problem…” det måste tyvärr upprepas åtskilliga gånger och det är fortfarande många som hör men inte förstår.
Pengar måste ha ett värde, och bland annat detta återspeglas i räntan.
Må gott på er!
Så kör vi vidare med bådd börs och vårt stöd till Ukraina 🇺🇦!
Ja, dagens låneräntor är ett problem MEN bara på grund av att man ofta (i synnerhet på bostäder) räknat utifrån att räntan är “hyra” till banken och att man inte behöver amortera och maxat lånet utifrån de förutsättningarna. Då är det så klart att det blir svettigt när räntan tredubblas jämfört med vad man räknat med (från sisådär 1,5% till runt 4,0-4,5%) och banken kanske dessutom har den dåliga smaken att vilja att man ska betala tillbaka lite av pengarna också.
Ja, en aning raljant. Men här håller jag faktiskt med bloggaren. Hur många som tänkte trodde verkligen att räntan skulle gå upp till det femdubbla utan att något annat också hände i samhällsekonomin?
“Pappa va ä ränta”
//Lyxfällanklassiker
Väldigt mycket dryga kommentarer om “småspararen”. De skall hålla sig undan osv osv. Vad är det för fel på småsparare? Det är inte summan som är intressant utan ens psyke i stökiga situationer. Hellre en småsparare som sitter lugnt och inte står i båten än någon 32 årig “finanstrader” som får stora skälvan och handlar i panik. Trots att den senare skulle anses som någon form av proffs bara för att han har detta som yrke.
Du pratar om sparare. Vettiga människor. Småsparare är ett tillstånd, inte en summa pengar.
+1
Stort plus på att bloggen populariserar begreppet rent seeking. Rent seeking finns tyvärr lite överallt i svensk ekonomi idag och har paradoxalt nog fått ett lyft pga avregleringarna de sista ~30 åren.
Man kan alltid diskutera vad som är orsak och verkan, men oavsett om folk rent praktiskt har råd att betala sina räntor eller inte, så har ju det så kallade konsumtionsutrymmet krympt pga högre räntor på nya och befintliga lån och pga inflationen. Hur det här tar sig uttryck varierar ju från person till person, men att en hel del “onödig” konsumtion plötsligt försvinner lär ju vara uppenbart, kanske köper jag inte den där nya jackan jag annars hade köpt eller så slutar jag med takeaway-kaffe på väg til jobbet eller skippar några foodora-köp.
Eller så sparar jag lite mer, för att spara i ladorna inför sämre tider, men nettoeffekten lär ju bli att konjunkturen viker, så de DI pratat med har väl inte helt fel även om de pratar i egen sak.
Personligen kan jag tycka att det finns en poäng i att vi anpassar oss till aningen mer normala räntenivåer, i stället för att paniksänka så att idiotcykeln med alltför låga räntor börjar om…
Alla socialdemokratisk ledda kommuner som ba:
“Vår kompiset Ilian Batalj köper våra hus för massa pengarna! Sen hyr han ut dem åt oss. OCH det kommer bli billigare än om vi lånade till 3% ränta via kommuninvest”
“Sen kommer han bygga värsta fina kommunhuset GRATIS åt oss och vi ba kan använda pengarna till Grejt Grejs!”
Det var något tappert försök till SosseRentSeeking utan nån plan.
tre år senare “regeringen är dum och det är deras synd att kapitalisterna lurade oss och Bataljan”
Nyfiken fråga till alla som belånat sig upp över öronen och som ligger på gränsen till att inte få ekonomin att gå ihop nu när räntan ligger på en historiskt ganska normal nivå igen: Vad är er plan B i händelse av att räntan mot förmodan ökar ytterligare?
Amotera de följande 30 åren?
Det låter som frånvaro av plan i mina öron 🙂
Du betalar genom att bankernas kreditförluster tvingar dom att höja sina priser.
Plan B är helt enkelt skära ner till en utlandsresa per år. Det svåra är att sälja in den åtgärden till fru och barn. Att hamna i skilsmässa, med allt vad det innebär ekonomiskt vill man ju inte.
@Lars “rent seekers (=improduktiva delar av ekonomin som bara vill tjäna pengar på andras arbete via t ex transaktionskostnader eller förvaltning av andras pengar)”
Rent-seeking är visserligen netto improduktivt, men har inte definitionen att “tjäna pengar på andras arbete” så som det normalt används av The Economist eller Wikipedia (se länkar) där det involverar att rigga systemet till sin fördel. Att förvalta kapital och förmedla transaktioner är normalt en produktiv tjänst.
https://www.economist.com/economics-a-to-z#:~:text=lobby%20the%20government%20to%20grant
https://en.wikipedia.org/wiki/Rent-seeking
Jag tror att vi på svenska säger “fördelssökande”.
Varför betala för en tjänst om man anser att den är värdelös? Vad anses vara produktivt?
Tjänstepension kommer ju hjälpa mycket på sikt för oss yngre som inte vill jobba tills efter 70. Tror företaget sätter av 5% till mig eller typ 2500kr i månaden. Med 3% löneökningar och 40 år blir det vadå, 3 miljoner bara i insättningar och säkert över 10 miljoner med avkastning.
Frågan är väl vad inflationen blir fram tills dess men jag räknar med att inte få någon statlig pension överhuvudtaget, när pengarna tryter i framtiden kommer de ju sålla bort de som har sitt eget och ge till dem som lever på bidrag. Men sparar man ett par tusen i ISK i månaden som ung, har en bostad samt en hyffsad tjänstepension så kommer man nog klara sig fint utan storebror.
Spara privat och betala av lånen på boendet.
Det senare är viktigt så du kan belåna det och ge som startkapital till avkomman för eget boende, alternativt friställa bundet kapital.
Grannen säljer huset och skall hyra ett hus. De ryggar inte för 20k + i hyra.
Tvärtom ser de fördelar med inga åttaganden och massor av fritt kapital. Smart.
De gillar sitt hus väldigt mycket mennde gillar att resa också och uppleva saker och har insett att tiden för att hålla huset igång och orken för att resa minskar fort så det gäller att ta tillvara på den.
Det är klokt.
Jag har inte barn men hade jag haft det hade jag nog bara sparat hela barnbidraget i fond till dem.
Om man räknar utan flerbarnstillägg så ligger det på 1250 i månaden eller 15k i året. Fram till 16 blir det 240k, med inflationsjusteringar närmare 400k. Med avkastning säkert uppemot 1 miljon så ska nog räcka som egenkapital om första är en lägenhet.
Jag har ingenting emot folk som inte sparar till sina barns bostad men jag gillar inte om folk ska tömma bostaden på värde i tillägg så sina barn och barnbarn ärver ingenting. Om man lägger del av det till barnen eller om ens barn är rika själva så visst men annars så känns det rätt själviskt att spendera upp allting på nöje och lämna noll igen för nästa generation.
Säger inte emot dig men konstaterar att om jag ska behålla samma lön så blir det rätt magert efter 5 år på tjänstepension, miljonerna rullar rätt snabbt. En pensionär får inte heller låna något så underhåll av hus och annat måste betalas direkt från pensionen.
Ja man får ju kombinera det med eget sparande. Morsan går ju i pension snart och har väl inte sparat så supermycket men kommer väl komma upp i 500k i ett ISK som pensionssparning. Men om hon tar tjänstepensionen första 10 åren så har väl ISK växt upp sig till 1 miljon så kan hon leva på det i 10 år till. Så det ska väl inte så jättemycket till för att ha nog att leva på.
Men underhåll av hus och sånt har man väl ändå betalat av lönen. Eller rättare sagt det underhållskonto man lägger undan till som en del av “månadskostnaden” ?
Lånar man till underhållet av sin bostad är det jävligt illa….. Då kanske man ska se över hur man bor.
Ang rådgivning.
Min arbetsgivare har avtal med ett av de stora företagen för rådgivning för oss muppar med för mycket i pensionsavsättning.
Istället för att de ska leva på provision (dvs min avkastning) så betalar man en tusenlapp i månaden för deras tjänster.
Detta så att vi ska få en rådgivning som är för vårt bästa. Inte rådgivarens.
Om du inte betalar för rådgivningen så är du produkten. (Exv) SEB kanske ger dig råd. Men då den är gratis kan du garantera att de inte ger bort den där interntiden som kostar minst 750 kr/h. Den ska betalas på något sätt. Gissa hur.
Genom att du köper de produkter som de har bra marginal på
Om du tror nått annat är du infantil
Och den där rådgivaren på interwebzen har inte ditt bästa för ögonen
(Och Bloggaren kanske ÄR snäll. Men han kan inte skriva en blogg vars råd passar allas livssituation och behov)
Bloggarn kan dock skapa ett intresse för att vi ska lära oss mer och tänka lite. DET är det ni ska ta härifrån. OM jag får ge ett tips 🤓🧐
Jag gick på den genomgång som min arbetsgivare ordnade med banken där tjänstepensionen ligger. Sen tog jag med mig de förslag och idéer jag fick och satte mig i lugn och ro hemma och tittade på andra alternativ för att uppnå ungefär samma sak. 🙂 Tyckte redan under pågående möte att det var intressant att det var JUST bankens egna fonder som de propsade på i varje enskilt fall. Hade ju varit mycket duktigt av dem om just deras egna fonder alltid var bäst ur perspektivet avkastning kontra kostnad.
Ja. Och när man sätter sig med Avanza/Nordnet är det fonder som presterar Bättre med Lägre avgift.
Pratade med rådgivaren nu när det byttes lite fonder för pengar som varit låsta….
När jag(Arbetsgivaren) betalar för rådgivningen så blev avgiften 0,3%
Om det är “gratis” rådgivning så är avgiften 1,2%
Det är verkligen sjukt.
Är bloggens sponsor Lysa också en s.k. rent seeker?