Vi tog någon form av semester i form av en tur upp längs Bohuskusten på de gamla mer sevärda och långsamma vägarna, inklusive alla bilfärjor runt Skaftölandet och Flatön, även om vi förstås jobbade ändå och t ex bloggen uppdaterades som vanligt. Jag kan konstatera att det sker en segmentering av var olika grupper samlas, även om Smögen alltid är Smögen.
Första natten tillbringades på Björholmen på Tjörn, vilket erbjöd utmärkt mat och en avslappnad miljö, även om det inte egentligen fanns något att göra förutom att hänga just på Björholmens Marina med sin bar och restaurang. Förmodligen ett bra ställer för den som vill komma bort och slappna av, samt slippa folk.
Björholmens Marina fick en stabil fyra i betyg. Ladduttag vid sängen gav en stjärna, en dusch som inte krävde Mensamedlemskap för att hantera gav ytterligare en stjärna, liksom okej toalettpapper och filmjölk till frukost. Man havererade dock på att man inte kunde koka korrekta löskokta ägg.
Därefter blev det till att kasta sig in i folkhavet, där Mollösund var första destinationen.
Ett mycket gott utbud av serveringsställen i skarp kontrast mot det i princip öde Kyrkesund på Tjörn. Många båtar in och ut ur hamnen och ibland närmast trafikstockning i sundet.
Mycket trevligt ställe för att titta på båtar och kan således rekommenderas för den som dagtid vill se lite trafik. Kanske lite tveksamt nattliv. Så vi drog vidare.
Här blev det färjorna, men forna tiders enorma timslånga köer lyste med sin frånvaro. Kanske för att det numera finns motorväg som är så mycket snabbare än genvägarna och folk åker bara rätt ut dit och skippar barndomens timmar i kö vid färjan över Gullmarsfjorden.
Borta var även den fullpackade Smögenbryggans gästhamn, där det inte som förr låg fyra båtar på djupet, utan det rent av fanns lediga platser. Tydligen har man prisat bort sig och höjt gästhamnstaxorna rejält, så det blir bara det rika vackra folket som ligger på bryggan i Smögen.
Det gick till och med utan förtida planering få rum samma dag på Smögens Hafvsbad. Som för övrigt får en trea, då de inte klarade av korrekt löskokta ägg och inte heller serverade filmjölk till frukost. Till den prisnivån kan man iaf kräva att de har en timer när de kokar äggen, och hur svårt är det att köpa in filmjölk?
Men vill man titta på det fina folket, senaste modet och spendera pengar är det fortfarande Smögen som gäller. En plats på Skärets uteservering är antagligen optimalt för people watching och restaurangen en våning upp kunde servera fin mat för den som vill betala.
Anmärkningsfritt, utom de två dragna stjärnorna på Smögens Havfsbad, även om de flesta nog bara tar bilen över dagen till Smögen och bor någon annanstans. Förvånansvärt många barnfamiljer faktiskt, även om även de var det vackra folket som har tid och råd med gym.
Det blev sent och några läsare av bloggen hälsade också.
För övrigt funderar jag på om man skyddsjagar fiskmås numera, för det var måsfritt i princip dygnet runt på alla platser vi besökte. Bara enstaka individer som skränade.
De stora folkmassorna blev dock nästa dag, för från Smögen och norrut drog det igång på allvar.
Knökfullt var det i Hunnebostrand, betydligt trängre än på Smögenbryggan faktiskt och det började bli mer spridning på besökarna.
Hamburgsund bjöd på lite färre människor och genom att ha genomfartsled rakt genom centrum ut till färjan så var det en betydligt mer motoriserad karaktär. Ingen plats att dröja kvar vid.
Ännu värre var det i Fjällbacka. Kanske är det pga Sveriges största författare Camilla Läckberg, men här var det så mycket folk att vi inte ens gick ur bilen utan fortsatte norrut.
Havstenssund blev den nordligaste punkten för resan, och var en lugn idyll, men bjöd inte alls på samma båttittande som Mollösund, så vi drog oss tillbaka till Grebbestad, där vi lyckades boka en Air b’nb samma dag. Ska inte betygsätta den, utan Air b’nb är som de är. Det fanns iaf sängkläder och den låg supercentralt.
Grebbestad var en överraskning, och har förändrats enormt sedan jag var där sist. Man har byggt en egen Grebbestadbrygga och ny (för mig) gästhamn längre ut i viken och direkt från början anlagt krog efter krog vägg i vägg från början. Massor med folk och här betydligt mer inkluderande i besökarblandningen än fina folkets Smögen. Prisnivån var också betydligt lägre, men kvaliteten på krogarna följde efter och låg väl om man ska vara snäll på turistnivå. Men en räkfrossa är alltid en räkfrossa, om än utan bordsservering.
Här var det iaf fullt i gästhamnen, men kanske 80% norska flaggor.
Båtarna har blivit större och större med åren, men också färre och färre. Någon har säkert trendspanat här, men kanske har husbilen blivit den nya segelbåten, ställplatser de nya gästhamnarna?
Efter att ha suttit säkert tio timmar i bil de gamla långsamma vägarna var det sedan bara ut till Tanum för ett besök på Tesla Supercharger och sedan en och en halv timme motorväg hem … Frågan är om motorvägen dödat eller gynnat turismen. Nu kan man på en och en halv timme vara i Smögen från Göteborg och därmed ta en vända över dagen. Borde vara gynnsamt, och parkeringarna var också fulla. Till och med på hotellet, som inte hade parkeringar nog för gästerna.
Det går iaf att hitta sitt ställe på Bohuskusten och välja den segmentering man vill eftersträva. Från lugn och ro till folk och flärd. Och så finns förstås Marstrand, som pga sin närhet till Göteborg har en lite annan karaktär än Smögen.
Turistskatt är ju intressant att diskutera, men jag misstänker att kommunerna tar in pengarna på de saftigt tilltagna P-avgifterna samt hamnavgifter. Annars är det många säsongsarbetare, som inte är skrivna i kommunen och vars löneskatter alltså inte hamnar i den kommunala pengapåsen. Men utan turismen skulle många av de här platserna vara döda året runt, för fiskeindustrin är i princip stendöd på de mindre orterna, undantaget lite nischat hummer- och kräftfiske eller enskilda ostronskördare och någon musselodlare. Antalet anställda inom fisket kan nog räknas på ena handens fingrar i varje fiskeläge och det sägs ju att Havs- och vattenmyndigheten (som ätit upp Fiskeriverket) har fler anställda än det finns professionella fiskare kvar i Sverige. I övrigt är det långt bort från motorvägen och med det svårt att pendla.
En lösning istället för turistskatt kunde vara att man ska betala kommunalskatt där arbetsplatsen ligger, även tillfälligt för sommararbetare, inte där man bor. Vilket skulle krossa gräddhyllor och kommuner som Danderyd, Vellinge eller Kungsbacka för att nämna ett exempel från varje av de tre svenska storstadsområdena. Värt att ta i beaktande när det gäller gnäll på det kommunala utjämningssystemet. Man åker till Göteborg eller Malmö för att jobba, men betalar skatten i kranskommunerna där man har sin kommunala service i form av skola och omsorg. Det är trots allt det kommunalskatten ska finansiera. Det finns dock ett undantag, och det är att tydligen är kommunerna skyldiga att erbjuda hemtjänst även åt äldre sommargäster, som inte betalar kommunalskatt för de månader de är i sommarstugan. Kanske borde ses över och faktureras hemkommunen?
För övrigt betalar Malmö mer statlig skatt än man får via utjämningssystemet, innan någon stockholmare börjar gnälla om ett Malmö de aldrig besökt i kommentarsfältet. Förmodligen gäller detta i princip alla kommuner i Sverige, där moms, företagsskatter och staglig inkomstskatt inte går till kommunen. Utjämningssystemet är till största delen tillbakabetalning av statlig skatt genererad ute i kommunerna, inte att Danderyds kommuns miljonärer finansierar resten av Sverige. Utan att kontrollera går nettoinbetalningarna från en handfull rika Stockholmskommuner åt redan inom Stor-Stockholms icke-gräddhyllor och når aldrig Malmö.
76 kommentarer
Bohuslän ❤️
Har hus där uppe på öarna, inomskärs snarare än utomskärs men med några minuters gångväg till havet är det familjens lilla paradis. Jag gillar skog mer än klippor så det är perfekt. Kan ibland se kantareller växa från köksfönstret.
För mig som kommer från Mälardalen känns Bohuslän fortfarande exotiskt trots att jag bott på västkusten mer än halva livet nu.
Min rekommendation till alla är att ta sig hela vägen ut till koster för att glampa på kosters trädgårdar.
Länge sedan nu, men jag tillbringade en sommar på Nordkoster, och det var riktigt trevligt. Jag hjälpte en fiskare, och fick bl a färska räkor som belöning, så då fick jag veta hur räkor verkligen skulle smaka. Men jag skulle nog inte, trots allt, vilja bo där året runt.
Ser mig själv som en expert på att koka ägg. Gulan skall vara lös men vitan hård. På de flesta hotel har det varit OK, men misstag kan begås. Utomlands äter jag aldrig löskokt ägg, utan hårdkokt ägg eller scrambled.
Exakt. Hård vita, lös gula. Hur jävla svårt kan det vara. Väldigt visar det sig.
Värsta jag varit med om var nog Hotel Kung Karl (?) vid Stureplan. Tveksamt om äggen kokats alls, utan de var helt rinnande, även vitan.
Att alla kostnader för hemtjänst och liknande under tiden man är i sommarstugan faktureras hemkommunen, känns fullständigt rimligt. Förvånade att så inte sker redan.
Haha, var inte meningen att det skulle hamna i äggtråden… 🤣
Kanske hamnade fel men svarar ändå.
Jag tror redan att detta sker. Hemkommunen faktureras och fakturan är delvis saltad (enligt en handläggare jag känner på ön). Så alltså får kommunen där man är skriven betala inte kommunen där man har sommarboendet.
Problemet är att få till personalen och allt runt omkring. Blir supersvårt att under några månader dubbla hela hemtjänsten (dubbelt så många anställda, dubbelt så många bilar, dubbelt så stort storkök etc.) när ens vanliga personal samtidigt vill ha sommarledigt.
Sommarjobbare som kommer för att jobba skriver sig inte heller i kommunen och därför går kommen miste om all den skatten. Detta gäller både de som jobbar i turistnäringen och de som jobbar i hemtjänsten tillfälligt.
Detta med pensionärer med hemtjänst som tar sig ut till en stuga låter lite… påhittat. Om de inte klarar sin vardag hemma, hattar de verkligen iväg till en hal klippa i Bohuslän?
Jo låter lite konstigt ibland det var väl dessutom några som inte fick hemtjänst och då istället bara klarade sig själva i tre månader. Då kan man fråga sig om behovsprövningen verkligen är gjord rätt.
Men även de som är gammal och sjuka ska väl kunna njuta av de sista somrar de har kvar i livet på sitt sommarställe?
Det är nog barn- och barnbarn som bränner semestern på att ta hand om mormor istället för att måla om xxx de åren.
Något som jag funderat på är att många turisttäta kommuner ofta hamnar långt ned på div tidningars rankningar, typ att bedriva företag äldreomsorg, skola fritid o.s.v
Att ägget är sådär väldigt löst beror väl oftare på att äggen som användes hade passerat bästföredatum vilket innebär att proteinerna inte koagulerar som de borde. För så svårt är det inte att få till ett löskokt ägg som iaf är delvis ätbart. Lättare med ett bra löskokt än ett bra hårdkokt tycker jag.
En perfekt äggrätt är en sorts ägrett, en hägering.
Tack, jag hittar hem själv.
ÄGGstravagant Roligt.
Man lägger i äggen i en kokande kastrull, sätter timern på 7 min, sänker temperaturen succesivt så äggen inte spricker. Efter 7 min, kyler man med kallt vatten. Hur svårt kan det vara?
Hoppsan, jag låter äggen koka upp, sänker temperaturen och sedan 7 minuter senare är de färdiga med gulan lös. OBS jag har en induktionsugn, där går uppkoket snabbare.
Problemet är att man inte vet, eller inte har tid (prioriterar) att kyla äggen. Gör man inte det så forsätter de att koagulera och blir hårdkokta.
+
Saltat vatten! Jag lägger i dem, lätt temperade, i kokande vatten. Sätter timern på 5:15 ca. (Beror på storlek och temp.) Kyler direkt i rinnande kallvatten. Toppar med stora kniven. Ejderns kaviar. Grovt rågbröd.
Det lär finnas en Apple-app där man visar teflonen hur stort ägget är och får ut recept. Har sett den men inte testat själv.
Kokande kastrull? Räcker det inte om vattnet i kastrullen kokar? Frågar åt en kompis. 😎
Eller ägg i kallt vatten. Låter koka upp (gasspis) stänger av väntar. 5 min för löskokt, 7 min för hårdkokt. Alltså starta timern när det börjar koka. Easy peasy.
Ett tips. skaffa en äggkokare och sätt för löskokta ägg. Sköter sig själv!
Vi har en äggkokare och får perfekta ägg varje gång. En kompakt modell, med plats för tre ägg.
Doktorn har ordinerat oss ägg bara varannan dag, inte varje, pga kolesterolet, så alla udda dagar är ägg-dagar hos oss.
Om alla använder LISOBE-skalan för äggkokning så blir det färre missförstånd.
Lövestam’s International Scale Of Boiled Eggs.
https://xn--saralvestam-vfb.se/2019/11/06/lisobeskalan/
Just det, ni glömde Strömstad och Koster. Kanske nästa gång.
Allt hinns inte med.
Angående funderingen om det lilla antalet måsar, så har jag hört en teori om att det beror på de invasiva kanadagässen. De landar på öarna där måsarna häckar och helt sonika äter upp äggen.
Jag har läst att det är fler måsar inne i städerna och färre ute vid kusten nu för tiden och att måsarna letar sig längre inåt land. Och vi har nog fan fler måsar runt lägenheten i stan än runt huset i Bohuslän.
Det är lättare för måsarna att hitta mat på land än i haven som blir mer och mer fyllda av plast och mer mer utfiskade.
Inne i stenstaden i centrala Stockholm härskar silltrutarna. Det är ett otroligt skränande. Dom flockas runt uterestaurangerna och gillar pommes frites. Fiskmås vet jag inte om dom fortfarande finns. I Mälaren kanske.
Längst östkusten sägs det t.om att örnar har tagit över måsarna jobb runt fiskebåtarna. Det kan hänga klungor när fiskarna tar upp sina nät.
På det stora hela handlar det nog om konkurrens och minskande mat-tillgång. Måsarna var i stort sett ensamma topppredatorerna på fiskmarknaden. Nu tävlar de med sälar, örnar och skrak(ar?). Dessutom finns det inga soptippar kvar.
Så, som vanligt, är det miljöpartiets fel. Och västkustfiskarna (Östersjöns stockholmare).
Fick en låda vaktelägg av en kund. Experimenterade och kom fram till max 2 minuter efter uppkok i katstrull med äggen i. Vaktelägg är koncentrerade och innehåller lika mycket näring som ett hönsägg. Testa!
Vi har testat.
Det kan vara rätt tjockt med människor på sina håll, och infrastruktur och trafikvolymer hänger inte alltid med, p-platser etc är inte alltid lätt att hitta, men det är fint och man kan ha mycket kul, farmor bor i Smögen, nu bor hon i servicelägenhet precis vid bron, hon börjar bli äldre.
Nä, t ex Kyrkesund är det ju helt omöjligt att parkera i, och således stendött.
På Smögen ;). Och bor hon vid bron är det inte ens på egentliga Smögen, utan Hasselön. Korsningen Mellanbergsvägen och Storgatan, där är de två öarna numera ihopbyggda. /Lysekilsbo
Visst är det mindre båtar i gästhamnarna i Bohuslän. Har nu kajkat runt här i åtta veckor. En stor skillnad är att seglare lärt sig ankra ute på svaj ute i vikar. Så var det inte när vi lämnade Sverige för 22 år sedan. Fler och fler vill slippa de dyra hamnavgifterna. Vi har inte legat i en marina på 8 veckor. Inte ätit på några dyra restauranger. Däremot inte sagt att vi inte äter bästa maten. Har en en potent rib som tender till vår båt och kör in och köper de bästa råvaror som finns att uppbringa.
1600 nätter på svaj jorden runt.
++++
Det är knepigt att lägga till mot klippa med en modern båt. Har man en sådan båt måste man ankra eller ligga i gästhamn.
Pga kort, koder, hamnavgift för minsta strandhugg så har vi skippat dusch i gästhamn. Var enklare förr när duscharna hade myntautomat.
Lägger snabbt till, fyller vatten och handlar, sedan iväg innan någon hamnvakt dyker upp. De tusenlappar vi lägger i affären borde räcka för att finansiera de få minuter vi ligger i hamn, men vi hade antagligen spenderat ännu mer om man utan krav på dagavgift kunde ligga en timma eller två i gästhamnen.
Det är dyrt att hålla gästhamnarna i skick. Det är mycket brygga på få skattebetalare så betala gärna för besöken.
På delar av ostkusten har en del bytt från svindyra marinor till de lokala segelsällskapen där det går, billigt med lägre service.
Det kommunala utjämningssystemet är inget annat än en utjämning av kommunalskatten mellan Sveriges kommuner. Den statliga skatten är därmed helt irrelevant i sammanhanget, såväl för malmöbor som stockholmare.
Jaså. Typ 95% av pengarna i systemet kommer från staten.
Att vi inte gick på varandra. Jag bor ju väldigt nära en av platserna du besökte, och har också nyligen frekventerat några av de orter du nämnde. Lite semesterfarande på hemmaplan liksom. Det är ju ändå här det är finast just nu. 🙂
Fiskmåsen och Skrattmåsen är rödlistade. Tydligen är det ont om halvspecial och sopor. Måsarna lär få återgå till fiskerinäringen om de ska överleva. Under de senaste åren är det inte konstigt att fiskmåsarna kallats havets råttor.
https://www.tv4.se/artikel/3l7X7DUoz5jvTG07qTQHwV/svenska-fiskmasarna-blir-faerre-och-faerre-forskaren-positivt
Mitt lokalpatriotiska tips är Himnabadet i Linghem Östergötland. Utebad med 50 meters bassäng och barnbasssänger, kiosk, 1970-tals nostalgi, minigolf, ljummen bastu och en rutchkana där man får hinka vatten själv. Lugnt för motionssimmande och solande, billigt kaffe och bullens varmkorv. Tror inte att besökarna räknas som vackert folk, villasvensson med familj och pensionärer där en stor andel driver badet.
Alltså låter som min barndom. Bullenspilsnerkorv som man kokar rätt i burken över en öppen eld när man campar någonstans rätt nära där man bor bara för att komma bort lite iaf.
Magnus
En pytt i panna i Norsholm o titta på slussningen går också bra.
Intressant resa. Ser på bilderna att vädret varierade. Ser också att omgivningen är vacker. Jag ser därmed starka paralleller till mitt eget lilla äventyr igår. Vi gjorde en liten dagstur ut till Fejan utanför Rådmansö nordost om Hufvudstaden. Kom plötsligt ett äkta ösregn med tillhörande åska och hagel precis när vi skulle äta. Kort innan satt vi ute i soffan och njöt av tillvaron. Fem senare var det snö i soffan. När regnet upphörde var det 20 min till båten gick tillbaka. Perfekt timing.
Liten kommentar om ägg. Finns ägg där gulan inte är centrerad i ägget, utan ligger mot skalet på ena sidan. Såna ägg är körda, stört omöjligt få ägget rätt.
Men viktigast av allt är ändå filen. Ingen fil => dålig dag
Välkomna till Ramsö, ute vid Koster, nästa gång. Löskokta ägg, 5 min, går att ordna.
+++++
I artikeln står att Malmö betalar mer i statlig skatt än de får ut av det kommunala utjämningssystemet. Hur mycket befolkningen och företagen betalar i statlig skatt menar jag är lika irrelevant för den kommunala utnämningen som priset på boendet i Grebbestad har på äggstandarden på Smögens havfsbad i Smögen.
Invånarna i alla kommuner betalar statlig skatt, såväl i Malmö som Stockholm, men i den kommunala utnämningen betalar vissa in medan andra får ut.
Trevlig läsning så här på kvisten.
Har mina rötter längs den sträckan så nu blev man lite nostalgisk över minnet av barndomens sommrar.
Hemkommunen debiteras för sommargästernas hemtjänst. Problemet är att det inte är de faktiska kostnaderna utan schablonbelopp, som inte täcker kostnaderna. Ett annat problem är att många av personalen i hemtjänsten också gärna vill ha semester på sommaren när västkustkommunerna får ett tillskott av sommargäster som KRÄVER samma hemtjänst som där de är mantalsskrivna. Ytterligare problem är boende på öar utan bro- eller färjeförbindelse. Det är helt enkelt inte möjligt att möta önskemål om hemtjänst där.
Öar även med färjeförbindelse kan ge enorma kostnader för hemtjänsten om socialförvaltningen behöver ha personal som måste övernatta för att det finns en eller några få brukare som behöver bistånd.
Ägg, testa följande: lägg äggen i kastrullen, slå på 2 cm vatten (vattnet kommer inte täcka äggen), lägg på locket. Ge järnet på spisen, låt koka under lock på fullskaft i sju minuter från uppkok. Kyl i kallvatten en stund, ät! För hårdkokta för din smak? Koka 6:30. För lösa? Koka 7:30. Sett på fransk TV för över tio år sedan och det funkar!
Ni missade nog Måndagsklubben? Alla Sveriges 10+-miljonersbåtar samlas för att skrävla ikapp i hamnbarerna längs Bohuskusten. Kunde ligga 8 stycken i bredd. Krögarna levde på det där dygnet året ut.
Men det var också bättre förr.
Hamburgsund har (hade?) en fin glassbar med Pipers Glace, anrik från det att Signor Ciprian cyklade från Neapel till Stockholm 1901 eller så och grundade firman mitt på Pipersgatan. Numera moderniserad, centraliserad tillverkning. Det riktigt genuint italienska kan ha gått förlorat längs vägen.
En bekant förmedlade en anekdot från den Fina tiden: Mitt i smeten av dyra båtar vid Smögenbryggan höll några Stureplansstekare på att grilla på fördäck i sin hyrda segelbåt. Hamnkapten kom förbi: “Heer får i inte grylla, pôjkar!” –“Äh, tyst med dig dumma gubbe!” Så han släntrade iväg och ringde upp kompisarna på Kustbevakningen, som plockade upp honom på sjöräddningsbasen borta vid Kalvshällan och backade in i hamnen med 75-meterskryssaren. Sänkte ner en tonvikt i sittbrunnen, drog på framåt utåt. Förtöjningarna sprang som popcorn. Väl ute på fjorden hissade han upp vikten: “Heer kan i grylla, pôjkar!”
Allmänheten jublade både åt skådespelet och de hundratals miljoner som inte brann upp just då.
Vilken rolig reseguide!! Uppskattar att allt från mat och människor till parkering är tagit i beaktande.
Själv bara varit i Strömstad och koster.
Och på senare tid Hvaler, Norges koster kanske man kan säga.
Själv gillar jag lite shoulderseason och off peak om man kan välja. Alltid jobbigt att trängas.
Håller med, man blir lätt folkskygg i sån trängsel!
Off-season passar mig bättre, om något är öppet då … Söndag-måndag är fiskhandeln oftast stängd. Br Samuelsson rekommenderas.
VMA: Smögenbron renoveras fram till nyår 2025, utom högsäsong. Köer, en fil, rödljus.
Det är bara under turistsäsongen som fiskaffären är öppen på söndagar och måndagar.
Lokalbefolkningen vet att fisken och räkorna har fiskats i bästa fall på torsdag.
Lättlurade turister köper gamla räkor.
Fiskare är ju av traditionen frireligiösa och fiskar absolut inte på vilodagen. Därför finns inget att sälja på måndagen.
De är iaf fortfarande lediga söndagar och fiskaffären stängd på måndagar. Oavsett religon 😉
Först och främst ett tack till bloggaren för ett utmärkt resereportage, jag är en fullkomlig sucker vad gäller sådana. Just västkusten är intressant då jag knappt satt min fot där så därför extra intressant att läsa detta. Det där med äggen får mig att skratta. Att det ska vara så svårt. Jag har nog tusentals hotellnätter och jag har haft diskussioner med hotellpersonal, varför måste äggröran vara prefab tillverkad på äggsås på ugnsfat? Svaret var att det skulle ta för lång tid att göra på färska ägg. Samtidigt finns det stora hotell som har äggkockar i frukostmatsalen. Senast i Polen frågade kocken hur jag ville ha min äggröra, “well done” eller lite rinnig. Fantastiskt!
Men åter till ämnet. Sverige är ett fantastiskt resmål och erbjuder så mycket mer än Thailand. Personlig åsikt. Vill man ge sig ut så finns oändliga resmål i Europa som man tack vare lågprisflyget kan nå. Det finns historia och Europa är i ständig förändring. Västkusten och Norge har jag försummat, det får bli på listan över kommande resmål.
Bästkusten besöker man för landskapet (eller vattenskapet) och miljön.
Kargt och frodigt på samma gång.
Fantastiskt och vädret är fint, not so much om det regnar (har minnen av boende både fina somrar bla -18 när det tom var varmt i vattnet men också regniga vistelser).
Smögen och fina folket? Tycker mest det var obscent och trångt senast jag var där. Möjligen nyrika folket. Fina folket hänger på Gullholmen…
Edit: Käringön menar jag.
Redan i min barndom fanns rimmet:
Bögen i Smögen är förmögen
Menar satt det saknar verklighetsgrund? Upprörande!
Husbilen verkar ha ersatt båten i mångt och mycket. Största båthandlaren i Oxelösund, som har ett gigantiskt båtliv för att vara på Ostkusten, breddade sig för några år sedan till husbilar och verkar nu lagt av med båtar, då det säljer för dåligt. Man kan få begagnad segelbåt för nästan inga pengar alls.
Japp det är verkligen köparen marknad för fina segelbåtar nu. Sålde min lilla 29 fotare och letar efter större. Bla på västkusten.
Ang priserna på tex matställen.. Mor min ville bjuda mig och grabben på tapas i Lysekil. Han ville ha pannkakor, vi ville ha något mer matigt. “Lite av varje” som passar två personer, va beställningen.. Kostnad allt som allt, 1085:- och då beställde vi vatten till dricka. Personalen såg svart och snett på oss då vi inte gav någon dricks.. Dom är säkert arga än.. Men hallå! 1000 kronor för en lunch om två vuxna och ett barn. Hej hopp lingonsylt!
Lysekil, där kan vi varmt rekommendera Cafe Luna, som trots namnet är ett tapas-ställe. Drivs av en familj med spanska rötter i anslutning till den egna vingården. Stort vinsortiment, och tapas med fina smakkombinationer där man verkligen känner att det är lagat med kärlek. Det är inte speciellt fancy eller snofsigt, utan fokus ligger på maten och drycken. Man kan även titta runt i vingården, och de har olika aktiviteter med musik etc varma sommarkvällar.
https://www.lunacafe.se/
Nej, Malmö betalar inte in mer statlig skatt än vad man får tillbaka via utjämningssystemet. Inte när man drar av för statens kostnader i Malmö. Sen tillkommer svarta marknaden som beräknas till minst 5 miljarder och utan sina offentliga jobb skulle det inte vara mycket kvar.
Skyddsjakt på fiskmås? Ja, kanske, men alla trutar är väl redan hårt hållna.
Är filmjölk fortfarande en vanlig frukosträtt i Sverige? Annars kan det väl tänkas att hotellrestauranger låter bli att köpa in sådant som det är för liten efterfrågan på.
En hotellfrukost som inte erbjuder champagne får minuspoäng av mig. OK, ett lokalproducerad bra bubbelvin går an också.
(Jag tycker att filtret är lite väl känsligt).
Är filmjölk fortfarande en vanlig frukosträtt i Sverige? Annars kan det väl tänkas att hotellrestauranger låter bli att köpa in sådant som det är för liten efterfrågan på.
En hotellfrukost som inte har champagne på menyn får minuspoäng av mig. OK, ett lokalproducerat bra bubbelvin går an också.
Angående korrekt löskokta ägg. En närstående person till mig inom hotellbranchen hävdar att problemet är tiden från att äggen tas upp från koket till att gästen äter ägget. Äggen kan vara perfekta 2 min efter att de tas upp, men 10 min senare är de överkokta p g a de får ”efterkoka” i tillsammans med alla andra perfekta ägg i väntan på gästen.
En tumregel är också, desto mindre hotell = mindre ägg = bättre koll på tiden från koket till gästen.
Samma källa säger att filmjölk oftas väljs bort p g a utlänska gäster inte vet var det är, så man väljer fler alternativ av ex yougurt, kvarg, yogurtkvarg etc.
Ladduttag vid varje säng är ett relativt nytt behov och dyrt att installera.
Stark rek på att bromsa in på lunch hos Jon på Sunnegabet mittemot ICA nästa gång ni passerar Hamburgsund. Västkustens mest prisvärda lunch om du frågar mig, och öppet även utanför turistsäsongen till lokalbornas stora glädje. Jon är mycket skicklig kock och driver dessutom fiskebutiken intill och har således traktens bästa råvaror (pappan dessutom skicklig fiskare).
https://maps.app.goo.gl/YLzPTtJ4zzf4EGJv9?g_st=com.google.maps.preview.copy
Om ni är ute med båt vid tillfälle så missa inte övernattning på Ulsholmen utanför Havstenssund där jag brukade arra festival för berlinare. Fantastiskt vacker obebodd ö.
/Hampus med svärföräldrarna i Heestrand, vänner i Fjällbacka och eget ställe i Svinesund