Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan ser ut att inledas positivt i de asiatiska tidszonerna och kronan stärks, medan USA-börserna kommer ha stängt idag pga den amerikanska minnesdagen för stupade. Svenskt bostadsbyggande ökade igen under första kvartalet rapporterar SCB, men villor fortsatte minska och i princip hela ökningen hittas i Stockholm.
Stockholmsbörsen gick faktiskt positivt under förra veckan och OMXS30 steg +0.86% medan OMXSPI gick +0.87%. Detta trots nedgångar i bägge indexen i fredags. Den svenska kronan stärks och kostar just nu 10:65 SEK medan euron hittas på 11:56 SEK. Guldpriset går på 802:- SEK per gram.
I USA kommer börserna och marknaderna vara stängda idag på grund av den amerikanska minnesdagen över stupade Memorial Day, men veckan som gick innebar att S&P-500 var oförändrad på +0.03% medan techaktierna hos Nasdaq 100 gick +1.41%. Bäst på veckan inom FANANGST var Nvidia med +15.13% och sämst gick Amazon med -2.14%..
Mina Lysaportföljer privat via ISK (reklamlänk) och via kapitalförsäkring för bolaget (reklamlänk) gick +0.08% på veckan. Som bolag erbjuds du rabatt på Lysas avgifter första halvåret om bolaget använder min länk för att öppna ett sparande.
I de asiatiska tidszonerna ser börserna positiva ut nu under morgonen, utan att kontrollera om de alls är öppna. ASX 200 +0.79%, Hang Seng +0.47%, KOSPI +0.55%, Nikkei 225 +0.33% och Straits Times +0.16%.
SCB rapporterar att bostadsbyggandet började återhämta sig under första kvartalet. Enligt statistikmyndigheten påbörjades 8 650 bostäder byggas under kvartalet, en ökning med 7% mot samma kvartal 2023, men det är fortfarande en halvering från 2022 och den fullskaliga invasionens start i Ukraina och de efterföljande räntehöjningarna.
Villor går dock svagt och fortsatte att minska, från 1 924 påbörjade första kvartalet 2023 till 1 300 i år, medan lägenheter gick från 6 176 till 7 350.
I princip all ökning hittas i Stockholm där bostadsbyggandet av lägenheter ökade med 1 124 lägenheter i flerbostadshus av en total ökning på 1 174 lägenheter i hela landet. Det finns dock försvårande faktorer pga att SCB:s siffror delvis är uppräknade pga sen rapportering.
31 kommentarer
På tal om villor. Jag killgissar att suget efter villor är betydligt högre än vad byggbranschen presterar. En stoppkloss ser jag i detaljplanerna. Alla jag sett i Stockholmsområdet som haft småtomter har det istället byggts parhus+attefall för 3st säljbara bostäder per tomt istället för en villa.
Kanske något för alla kommuner att tänka på om man vill ha villabebyggelse.
Tror priserna på villor som konsekvens att det blir en allt större bristvara kommer stiga på sikt (relativt andra bostadsslag) pga detta.
Innan man ropar brist bör man nog titta på demografin. Vilken ålder brukar folk skaffa villa i och hur ser det ut där framöver. Fast babyboomers från 1990 ska väl skaffa villa nu, så att …
Även demografin i andra änden spelar roll, dvs hur många villor (i dåligt skick) som friställs pga dödsbon.
Både 80-talister och 90-talister är väldigt stora generationer totalt nästan 30% av befolkningen. Många har säkert villa redan men åldersspannet 25-45 borde vara den huvudkunden för villaköp.
Dessa generationer åtföljdes av den väldigt lilla 00-generationen och nu har födelsesiffrorna totaldött. Så antar att dessa generationer även kan glömma och drömma att pensionssystemet ska hålla för dem.
Klumpen 30någonting är rekordstor och de är flest i samhället.
Däremot bakom dem är 20någonting en krympande skara.
30någontingarna sitter dessutom med bostadslån upp till struphuvudet.
Mja, man får väl betänka också att det vanligaste hushållet i Sverige idag är ensamstående utan barn (41%) och lägger man till också sammanboende utan barn (totalt med föregående inräknat 68% av hushållen) så kanske villor inte står högst på agendan. Samtidigt, idag bor ca 42% i småhus av hushållen så jag är lite osäker kring villor.
Eller så får vi en massiv villavåg där alla vill bo i hus oaktat och odla sin egen potatis…
Eller så väntar de pga just villapriserna? En del skuldsatte sig rejält under Covidtoppen. De betalar dyrt nu för lånen.
För det kan väl inte vara så att de där samboparen som trängs i en tvåa på Södermalm egentligen vill bo och leva så i 30 år till?
Och just villor byggs det väldigt lite av pga detaljplanerna.
Varför skulle ett sambopar i en tvåa (som förvisso kan vara trång men också väldigt rymlig) nödvändigtvis vilja ha en villa att vara sambopar i? Svårare att åka på långresor om du har en trädgård att sköta alternativt dyrare då du ska betala någon att sköta den…
Jag avsåg naturligtvis att de avser vara fler än två på lite sikt.
Det är främst de yngre som reser och far, med tiden trlttnar man.
Aha, då är jag med men det sagt fortfarande en väldigt stor andel ensam och sambohushåll utan barn men å andra sidan så finns det ju inget som säger att dom inte vill ha en trädgård eller för den delen avser skaffa barn på ålderns höst, eller åtminstone hund eller katt…
Så är det ju. Det är kanske också så att man kalibrerar sina önskemål utifrån verkligheten.
Om verkligheten innebär lån på 7 MSEK till 4% ränta kanske den där villadrömmen med två småttingar, studsmatta och gasgrill på träddäcket får vänta.
Frågan är hur stor Orvar är i sina gamla eftersatta villor? Vi har en del äldre där jag bor som inte flyttar för
1) de trivs i sina villor där elräkningen är utan tvekan dominerande utgiften för löpande drift
2) det saknas lägenheter att flytta till
(det byggdes svindyra bostadsrätter , de sålde på några veckor, ca 60 st)
Planerna på att bygga flerfamiljshus verkar visst gå i stå pga Länsstyrelsens aktivister som på allvar förespråkar att man skall konfiskera privat mark och bygga på den snarare än sanddyner som används som åkermark.
40-talisterna är ju en jättegeneration allra högst för dem som är födda 1945 så det borde bli en hel del villor att köpa framöver.
Var. Många har dött av redan. Födda före 1950 är cirka 12% av befolkningen.
Folk vill bo på marken men det byggs ända flerfamiljshus på höjden som typ i Täby Park på det gamla galoppfältet utanför Stockholm. Det ger högre lönsamhet för den som äger marken att bygga på. Denne har betalt dyrt.
Det blir lite skevt att säga att folk vill bo på marken. Även om det stämmer (vilket jag tror att det gör), så är det fler faktorer som påverkar också. Jag har inga problem med att bo i min nuvarande lägenhet ett par trappor upp, även om jag absolut inte haft något emot att ha en liten tomt. Kanske att många har småhus som en dröm, men samtidigt lever i verkligheten och inte vill prioritera den drömmen av olika anledningar.
Vad jag vet är lägenhet högst upp i huset det som ger högst pris.
Ja.
Det finns en liten klick som vill bo på bottenplan och har “anlednignar” för detta.
Men sanningen är ju att högre våningsplan generellt är dyrare hyra/avgift/köpesumma
I min förra förening steg “andelstalet” efter våning med. Visserligen marginellt men ändock.
Skillnaden i pris det året jag flyttade var dryga 20% mellan nedre botten och tredje/översta våningen.
Ska man ha lägenhet ska man ha utsikt. Annars kan man lika gärna bo i villa eller radhus.
Det blir bara inbrott om man bor på marken. Bättre att bo på våning 3 och uppåt.
Missat ökningen i Norrbotten? Från 226 2023 till 1135 2024!
Nästan 500%!
Teknisk fråga, det påstås behövas typ 20 000 nya bostäder för alla arbetare som förväntas flytta upp.
Var är de?
Man har i första steget planer på modulhus-samhälle i Gammelstad, lite kontroversiellt då det är nära Världsarvet..
Jag bor i en tillväxtkommun i norrland och så här har det gått till ända sen 2010 när det började ta fart på riktigt:
Först ska kommunen få tummen ur och sälja lämplig mark samt fixa detaljplan vilket tar några år, sen ytterligare några år av totalt stillestånd medan grannar överklagar för att deras utsikt blir förstörd av alla “höghus” på 3-5 våningar som planeras eller för att den lilla vägen som leder till området och passerar nära några villatomter kommer byggas om till en betydligt större väg, trots att alla vet att överklagan kommer avslås till slut. När det inte funkade så överklagar man av mer eller mindre påhittade miljöskäl vilket fördröjer ytterligare. När spaden till slut sätts i jorden inser kommunen plötsligt att det inte planerats byggas varken dagis, skolor eller förskolor i området, och detaljplanen måste göras om. När det är klart och spaden sätts i jorden på nytt upptäcker man att det nya dagiset saknar bygglov och allt måste pausas ett halvår, osv osv. Men de flesta byggprojekt som påbörjades för 15 år sedan börjar faktiskt se färdiga ut nu.
Det har dock inte byggts 20 000 bostäder, utan ca 7000.
fly in fly out
Gissar att din första bild är bostäder på Kvarnholmen i Nacka.
Precis. tidigare industri för livsmedel, nu hårdexploaterat med en befolkningstäthet som överstiger ex Södermalm. En stenöken med dyra bostäder.
Vi bodde där i en av de första bostäderna som byggdes där men för nästan 20 år sedan flyttade vi därifrån till en villa.
Gick faktiskt en PU-Tekniker utbildning där för över 20 år sedan, i ett hypermodernt “glashus” som hade helt underdimensionerad AC ^^ Antingen frös man ihjäl eller stektes ihjäl beroende på om solen eller snön var framme…
Aaaah, the good old days 🙂
DN (eller egentligen TT) skriver om ankkurvan idag och förklarar den med tysk solel. Källa är Svenska kraftnät.
https://www.dn.se/ekonomi/ankkurvan-sa-slar-den-pa-svenskt-elpris/
Ja, men vi fortsätter sponsra solelsinstallationer hos folk, och dessutom skattelättnader (60 öre/kWh) för att producera el mellan 9-16 som ingen vill ha.
Det kusliga med de skattelättnaderna är att det är de som är “bära eller brista” i många kalkyler.
Tar man bort dessa (och det kan göras med ett halvårs varsel) så faller mångas kalkyler på ROI direkt
Hade kliat mig i huvudet senaste dagarna på prisskillnaderna mellan SE3 och SE4 men det var alltså tysk solel som orsakar det då? Likadant nu är priset 3 öre i SE3 och nästan 2 kronor i SE4, SE4 importerar nu 74MW från utlandet och exporterar 1809MW. Så man drar priserna ned mot noll på dagen om det är fint väder och sen gör den svindyr på kvällen.
Som sagt medans kärnkraft är bra tror jag bästa energiformen just nu är vattenkraft, då man kan begränsa produktionen i perioder man inte får betalt och sedan köra på när det är dyra priser.