Denna artikel innehåller reklamlänkar för Hemsol och Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan öppnar blandat i de asiatiska tidszonerna. Matpriskollen rapporterar om fortsatt stigande matpriser i februari. Svensk tjänstehandel – som enligt vissa hävdas skulle rädda svensk export sedan vi blivit en industriell importnation – visade på ökat underskott under fjärde kvartalet, då vi importerar mer tjänster än vi exporterar. Min solkraft ger nu överskott redan på morgonen och håller vädret i sig kan vi rent av gå nettoplus på dygnet trots elbilsladdning i natt.
Stockholmsbörsen steg förra veckan och OMXS30 gick +1.07% medan OMXSPI gick +1.40%. Kronan stärks nu under morgonen till 11:19 för EUR och 10:32 SEK för USD. Guldpriset fortsätter att dra till 692:- SEK per gram och har därmed lämnat kräftgången runt 675:- SEK per gram. Stigningen kommer trots svagare dollar, så guldpriset rör sig även i dollar.
I USA gick S&P-500 +0.95% oräknat valutaeffekterna för oss svenskar, medan NAsdaq 100 med sitt teknikfokus gick +2.04%. Netflix gick bäst inom FANANGST med +6.13% på veckan och Google sämst med -4.74%.
Mina portföljer hos Lysa, både min privata portfölj via ISK (reklamlänk) och bolagets kapitalförsäkring (reklamlänk) steg +0.58% förra veckan, och då är det inkluderat valutaeffekter för utländska innehav.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat nu under måndagsmorgonen. ASX 200 -0.13% i skrivande stund, Hang Seng -0.24%, KOSPI +1.21%, Nikkei 225 +0.50% och -0.42% för Straits Times. Någon kalenderbitare kan säkert anmärka på att någon av dessa börserna har stängt på grund av anledningar idag, men jag kollar inte sådant.
Matpriskollen rapporterar om stigande priser för maten. TT skriver att de generella prisökningarna för matvaror på en enda månad blev 0.6% även i februari enligt ny statistik, som jag inte hittar på Matpriskollens hemsida. Möjligt att man skickar ut direkt till media, men då blir det ingen länk och trafik till sajten härifrån.
Axfoods Hemköp och Willys har höjt mest sedan årsskiftet och ökat priserna med 1.4%, ICA med 0.9% och Coop med 0.4%. Samtidigt sänkte man priserna på sina egna märken med -0.1% i februari medan externa märken höjdes med 0.8%. Detta kan göra att matpriserna inte höjs alls lika mycket i SCB:s KPI-beräkningar, då man med substitutionsmetoden lika gärna kan köpa ICA:s krossade tomater istället för något annat märke, och att priserna därmed inte alls steg.
Höjda matpriser slår annars även mot KPI och KPIF och motverkar därmed räntesänkningar från Riksbanken. Det är nu upp till SCB att trolla bort prishöjningarna i statistiken, t ex kan man med substitionsmetoden byta mat mot platt-teve, som faller i pris (?) iaf kvalitetsjusterat och låta pensionärerna suga näringsämnen ur hörnet på teven istället.
Sveriges tjänstehandelsunderskott ökade från -26 GSEK i fjärde kvatalet 2022 till -30 GSEK järde kvaralet 2023. En tes som bloggen länge drivit är att Sverige inte längre är ett exportland, utan vi har rent av handelsunderskott mot t ex EU. Motargument har ofta varit “men tjänstehandeln då”, men verkligheten är att vi alltså köper in mer tjänster från utlandet än vi säljer. Svensk självbild förblir dock svensk självbild, och känslor indoktrinerade av en uppväxt i DDR-Sverige går inte att råda bot på.
De stora importpunkterna är immateriella rättigheter, telekommunikation, data och informationstjänster, samt andra affärstjänster, och förstås transporter, samt resor. I det senare fallet så konsumerade svenskarna för 31 GSEK i utlandet, medan turism och affärsresenärer bara konsumerade för 24 GSEK i Sverige. Detta trots den svaga svenska kronan.
Man ska komma ihåg att de flesta IT-tjänster för privatpersoner är import. Det inkluderar Netflix, allting som Google eller Apple erbjuder osv. Och många företag använder molntjänster och andra IT-tjänster inköpta i utlandet.
Men inte ens affärstjänster har vi positivt tjänstehandelsnetto kring. Då är ändå mycket av vår egen tjänsteexport i ärendet så kallad merchanting, dvs bokföringsmässiga trick som inte skapar något av värde eller några jobb i Sverige.
Men jag ska inte störa er självbild och Sverigebild. Vi går vidare.
Det är nu mars månad och solen orkar nu över träden på gården, så solkraften går plus redan på morgonen. Aktuellt läge ovan. Detta kommer nu fortsätta åtmisntone vid hyfsat väder resten av sommarhalvåret och är facit på min utbyggnad till fulla nästan ca 18 kWp på gården. Då de nya panelerna är vända åt just öster och med rätt brand lutning på högdelen av ladan så slår detta mycket bra på morgonen, där priserna också är lite högre normalt. Så även idag.
Vi laddade elbilen i natt, men det ser nog ut som att det kan bli netto plus för dagen gällande elen ändå, dvs att den dagtida produktionen kommer överstiga inköpsbehovet för dygnet.
Vill du själv ta in offerter på solkraft, kontakta Hemsol (annonslänk) så får du en eller flera offerter anpassade till din typ av installation, oavsett om det är villa, bostadsrättsförening, företag eller jordbruk.
För övrigt gör prisstyrningen att varmvattenberedaren (och spabadet) är avstängda nu vid högpris på morgonen. Det hade ändå blivit såld el nu, men med timprisstyrningen så säljs mer el till högre pris under morgonen, och varmvattnet kommer dras igång igen när priset är lägre och man inte får lika mycket betalt för att sälja solkraften.
Medan jag skrev detta stiger solkraften mot 8 000 kW av 17 855 kWp. Blir intressant att se var den toppar någon gång efter elva. Då panelerna är mot öst och sydöst så toppar de lite före solen står som högst. Dock är det oftare klart väder på förmiddagen, samt svalare temperatur vilket ger ökad effektivitet för panelerna. Ska man välja mellan öster och väster för solpaneler är öster således bättre.
Samtidigt brukar det successivt bli allt disigare under förmiddagen, så vi får se var solkraften planar ut. Blir överraskad om den orkar över 10 kW idag.
Nästa steg är när på året solkraften kommer ge plus på dygnet även vid mulet väder.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
62 kommentarer
Det är bra mycket enklare att bli först på inläggen i ekonomikategorin 🙂
The Night Raven cometh…
Hej Lars, nu har det ju kommit ett nytt påfund som kan vara intressant nämligen genomströmningsvärmare. Något sånt här alltså:
https://www.clage.com/sv
I teorin borde de ge direkt varmvatten vid behov och de kanske går igång någon timme varje dag, så vi pratar kanske 3-5 kWh som går åt för ett helt hushåll på vattnet.
Vet inte om det är mer eller mindre effektivt dock, därför jag frågar här om du eller annan har haft erfarenheter. 🙂
Omöjliggör timprisstyrning, så inget vidare.
Det är väl inte direkt nytt, fanns på 90- talet.
Genomströmningsvärmare skulle kunna ställa till det när det kommer sån debitering, vad det nu kallas, när man betalar extra för toppeffekt under dygnet.
Om man förespråkar genomströmningsvärmare gillar man kalla avrivningar.
Det fungerar i Thailand eftersom vattentanken på taket på bungalowen är 25 C varmt och det är skönt med en dusch i 30 grader. Sedan att värmetråden är dåligt isolerad och man blir jordad på golvet så det kittlar lite är en annan sak…
(Kinaskit)
Not so much med 7 gradigt kallvatten in i värmaren en svensk vinter. Du behöver ca 20kW i en sådan och det fixar inget elsystem på morgonen, varket i ditt hus, lokalt/regional eller ens nationellt.
Däremot är de vanliga på kontinenten eftersom de har gasuppvärmning och det är lätt att få 50kW i en sådan liten värmare.
Aha, okej… Hmm, låter som att vi på våra nordligare breddgrader vill ha en varmvattenberedare / värmepump som hettar upp vattnet då, primärt.
Det här kanske kan vara något att sätta på i en tvålagers-lösning möjligen då, t.ex. för att kunna få fem grader varmare duschvatten så man kan ha 30 grader från varmvattenberedaren. Men annars inte speciellt intressant. 🙂
En välisolerad varmvattenberedare har en värmeförlust på ca 500kWh per år och det värmer upp huset.
Om man dessutom installerar en värmepumpsbaserad värmare, fördelaktigt med frånluftsventilationen så räcker värmeinnehållet i denna till väldigt mycket varmvatten.
Jag räknar med att spara 3000kWh när vi byter ut den gamla och hamnar då på ca 40 kWh/kvadratmeter/år i ett hus från 70-talet.
Utan ved och solceller. Bara rätt investeringar i energibesparande åtgärder.
(även om jag har 40 kubik ved att hämta…)
Nja som nämts inte direkt nytt, var modernt i UK för länge sedan.. Då var de väl iofs ofta också kombinerade med pump för att få till en vettig dusch med undermåligt tryck i ledningar. Kändes så där att ställa sig att duscha med en elinstallation inkopplad av engelska elektriker.. Men i allafall då typ 90 tal så fick jag intrycket att man tyckte det var modernt och en modernisering från att ha gasvärmare. Men är nog kostnads effektivt om man av någon anledning inte har central värmt vatten sen innan, i sverige är det väl dock extremt ovanligt att bara dra ut ett kallvatten rör till ett våtutrymme. har nog bara sett det på platser som inte är avsedda för åretrunt boende som kolonilotter eller sommarstugeområden.
Bloggaren har alltså 17855 kWp installerat. En sant manlig anläggning!
I övrigt konstateras att man får intensifiera letandet efter röda lappar. Och substituera kött mot potatis
Det är nog en freudiansk felskrivning.
Visst priserna går upp men får de sälja mer?
De kan höja priserna på potatis t.ex. till 100.000 kr/kilot och få en jätteinflation men får de då sälja något?
Potatis är ju en sk Giffen-vara och om priset går upp så går även efterfrågan upp. Detta då alternativ går upp ännu mer så många byter då från annan mat till potatis.
Visst 100 000 kr/kg kanske ställer allt på ända.
För övrigt så kan nog konstateras att de till ytan största länderna i Europa (Ryssland och Ukraina) är i krig. Dessa två stora länder borde därmed ha rätt så mycket lägre output på diverse varor vilket måste slå igenom på pris. Såg i nyhetsflödet nu på morgonen att matpriser och virkespriser är upp vilket säkert beror på det storskaliga kriget som pågår (även om bedömare anger andra orsaker).
Toppen!
Så om investerar i ett kilo potatis för 100 000 kronor och gräver ner dem i april så kan jag ha 1 miljon kronor att gräva upp i september om man antar att varje potatis avkastar 10 nya potatisar😀.
Äntligen ser jag ett sätt att bli rik, 10 ggr pengarna på 6 månader….
10 gånger pengarna blir det ju även om den bara kostar 6kr kilot.. Och du arbetar gratis då förståss..
Själv har jag ndrat matinköpsbeteende radikalt. Från att vara helt oprismedveten till Rödalapp-letare och allmänt försöka handla in ekonomiskt. Och jag är höginkomsttagare. Totalt är nog inte min maträkning högre nu är innan höjningarna.
Samma sak för oss även om vi snarast är medelinkomsttagare.
Vi kollade häromdagen och såg att vi lägger något mindre på mat nu än vad vi gjorde i början på 2021.
Ingen i familjen märken någon försämring.
har höjt matbudgeten med 300 i år.. Så marginellt men den började bli svårt att hålla 2023 men innan det samma 2022, och för att sätta det lite i kontext så är det 5%. Tycker mycket har ökat i ord pris men också att erbjudanden ökat tror knappt jag har köpt tex smör eller bregott till ord pris på månader. Det är ju annars produkter som ökat rätt mycket.
Samma sak här. Har gått från att ta en daglig tur till lokala Hemköp efter att man hämtat på förskolan, till att veckohandla på stora coop då man har haft anledning att åka till köpladorna eller beställa hem då man inte skulle köra.
Förut lagade vi bara de vi kände för nu har vi en veckoplanering som sätts på söndag.
Vi sparar pengar men framförallt tror vi att vi äter nyttigare. Att bestämma vad man ska äta när man är hungrig är inte så smart kanske.
Ja man har nog också lättare att tycka att man kan lägga lite tid på att laga “riktig” mat när man planerar i förväg sen så kör åtmisntone jag nästan alltid på det som planerats oavsett. Och handlar ofta det som är på erbjudande bor så att jag går enkelt förbi de större kedjorna så blir lite olika efter vad som erbjuds..
Det är ju nackdelen med att ha varit hyfsat prismedveten redan innan, vi betalar mer för mat per månad nu än innan den tjugoettårige gymfantasten flyttade hemifrån för ett par år sedan.
Snälla sluta skryta om att ni har sol där nere. Här i Stockholm har vi haft tjockt grått väder de senaste tre veckorna och således ingen produktion i solpanelerna. 1kr intjänat på samma anläggningsstorlek som bloggaren i Mars 🙁
Flytta till Bästkusten.
Hellre framstjärten än bakstjärten…
Där solen inte skiner låter mer som baken.
Trots de braskande runrikerna så är det inte något som motsäger en fallande inflation i Matpriskollens siffror. Månadsförändringarna dec23-feb24 är 0.1%, 0.5% och 0.5%. De ersätter dec22-feb23 som var 0.4%, 1.2% och 2.1%.
Många verkar tro att fallande inflationstakt innebär fallande priser…
Blir fortfarande över inflationsmålets 2%.
2.5% är marginellt över målet men KPIF består inte enbart av matpriser.
Ja bara 25% över målet. Nog bäst vi sänker och därmed offrar valutan. Arbetslinjen hälsar
RB har ingen enskild målsättning för matpriserna så man kan inte säga de är 25% över inflationsmålet då KPIF har fler beståndsdelar.
Skillnaden är att alla måste äta. Matprisinflationen är därför den som slår hårdast mot flest ekonomiskt känsliga hushåll.
Det ändrar inte på det faktum att KPIF är bredare än matpriserna. Är det bloggens hållning att RB skall upphöra att se på den bredare ekonomin och endast basera sina beslut på matprisinflationen?
Jag gissar att bloggaren har fullt upp med andra spörsmål. Är du personligen intresserad av att slakta vår valuta? Och självklart är valutan en parameter i en eventuell räntesänkning som du verkar tycka är rimlig?
ECB:s ränta är uppbackad av Euron, hur mycket lägre än denna räntan vill du gå?
SCB har gott om handelsstatistik, som visar goda samband om hur vår valuta då kommer utvecklas.
Jag har aldrig i någon kommentar överhuvudtaget argumenterat för att räntan skall sänkas. Jag är däremot intresserad av att räntebesluten baseras på korrekt information som minimerar skadorna på ekonomin och stirrar mig inte blind på enbart växelkursen såsom du verkar göra.
Kronan har försvagats 1% mot Euron och stärkts 1% mot dollarn det senaste året så jag ser inte riktigt samma valutaslakt som du verkar se.
Du ser inte den för att den har inte hänt (eftersom SEK stärks ganska bra på sista tiden). En euro toppade på runt 12kr förra året som bekant.
Det som har hänt, har hänt, så RB tittar alltså framåt. Så om vi ligger betydligt lägre än ECB eller marknaden blir skakig. Ja då flyr kapitalet osäkerhet och dålig avkastning. Det säger mig min lilla förståelse av ekonomi. Så vi får hoppas att inte RB styr räntan utifrån olika känslor, eller nya definitioner.
Inflationen är på väg ner både i euroländer och i USA. Räntesänkning eller oförändrad ränta lär vara det som ligger närmast till hands att hända inom båda dessa valutaområden.
Ja precis, det du skriver är självklarheter. Så kanske dumt om lilla Sverige ska förekomma då. Mest det jag menade. Det är svårt med timing, och kan den stora draken kan ju bereda vägen.
Förra veckans uttalande (ifrån RB chefen) tolkade jag som nåt annat. Jag håller tummarna 🙂
Att räntan är slaktat om ett år, håller jag som det mest sannolika. Men först att göra så, kan ju innebära att förtroende för vår valuta försämras.
Hotelljobb i CPH ger 60% högre lön brutto, så ännu högre netto alltså. Så 70% om ett år då Danmark typ har deflation redan
Jag uppskattar din faktagranskning @HEASM66. Du är bra på att bryta ner påståenden skapade för att driva klick. Alltid lika sakligt. Kudos!
Werner, vet inte vad du pratar om men du är välkommen. Ibland tröttnar jag, så jag valde att krossa HEASM66 på ett intellektuellt sätt, och det roliga är att hen troligen inte ens förstår det.
Hen, HEASM66 har kommit med för mycket okunskap här, så då får man reglera. Jag är faktiskt extremt imponerad av Rikki, så om bloggaren blockar mig så hoppas jag Rikki består. Respekt angående kunskap där angående Sveriges energi/effekt försörjning. Over my head and beyond 🙂
Jag hittar ut och tar en paus.. Eller vad nu Lars väljer. Men jag gillar reglering och blir det iaf.
Angående de dagliga UK inläggen, är de är bra. Men högt över min kompetens, men jag läser och lär, samt sprider. Jag har skrivit under 🙂
Mjau, en intellektuell gigant som du tycks ändå ha missat att ämnet här var hur man tolkar inflationssiffror och inte energiförsörjning.
Du behöver nog inte oroa dig för att bloggaren skall straffa ut dig, men det är ganska typiskt att när argumenten tryter så hemfaller du åt försök till karaktärsmord.
Lycka till i livet och ett tips på vägen – Att, såsom Fredo i Gudfadern II, orera om att man visst är smart och att man kan saker ofta ger ett intryck av motsatsen.
Haha ja, några SQ bara. Men jag läser och förstår vad du skriver. Jag försöker mest hålla mig för mig själv, men vissa saker måste regleras här i det samhälle jag önskar. Så då engagera mig tyvärr – min energi är typ slut nu. Så jag tror inte jag skrivit nåt otrevligt som kommer tillbaka. Men du får kämpa på i din övertygelse.
Kan även tilläggas att februari visar sänka el- och bränslepriser, samt en något stärkt krona.
Shh, förstör inte ett bra scoop med fakta..
Blir intressant i mars när siffrorna för februari kommer. Då vet vi om trenden är bruten eller om januari bara var ett hack i kurvan.
Ja inflationen är nog lite funktionsvarierad just nu. Inget man ska hänga upp sig på 🙈
Alla ska med
Var i statistiken hamnar miljarderna vi betalar för att t.ex. franska staten skall frakta oss runt i kollektivtrafiken?
Tack för skratt.
“och låta pensionärerna suga näringsämnen ur hörnet på teven istället.”
Funkade ju med handduken i THHGTTG.
(Vitaminer, antidepressiva, och barbecue sauce, if memory serves.) 😎
“I det senare fallet så konsumerade svenskarna för 31 GSEK i utlandet, medan turism och affärsresenärer bara konsumerade för 24 GSEK i Sverige. Detta trots den svaga svenska kronan”
Är det inte just PÅ GRUND AV den svaga svenska kronan..?
ja beror väl på.. Affärresenärer är nog mindre prismedvetna men danska gränshandlare desto mer, antar att de räknas som tursiter i statistiken. men även mer långväga turister väljer nog lite efter pris.
Den svaga kronan borde locka fler till Sverige och färre svenskar att lämna landet.
Svenska begagnade lantbruks och entreprenadmaskiner lämnar landet, polacker och
balter prutar inte längre då det är så billigt med denna kronkurs, det har dock tagit tvärstopp på nyförsäljning av dessa maskiner i Sverige
“Svensk självbild förblir dock svensk självbild, och känslor indoktrinerade av en uppväxt i DDR-Sverige går inte att råda bot på.” ☺️
Bloggaren on fire idag. Vad som än orsakat det, fortsätt med detta. Plz.
Noterat.
Sådär kan man väl inte sy en flagga?
Fortfarande verkar inte folk förstå att inflation mäts 12 månader tillbaka, det som var 13 månader bort ingår inte i begreppet, att sedan olivolja, chipsdip, kakao och apelsinjuice nu är dyrt beror på att det är brist och dåliga skördar, köp svensk rapsolja och drick svensk mjölk så faller inflationen
Kör numera mest med solrosolja i allafall när alternativet är raps
Vad är det för fel på rapsolja?
Mina spanska solpaneler på 14 400 W som installerades 231017 mot syd och sydväst på huset slog rekord idag, över 35 kWh har producerats nu. Under hela december blev 26 kWh. Som bäst under dagen 8 kW. Har förbrukat 8 kWh hittills idag och det blir väl ca 12 kWh totalt. Så tre gånger mer producerat än förbrukat.
Var bor du?
Det nämndes i ett tidigare blogg-inlägg att du har installerat InfluxDB (samt Grafana) på din Home Assistant Green, vilket “kräver en del tekniska kunskaper”. Vad ser du för fördelar med att använda Green om du ändå pillar och donar med egna installationer och integrationer, för jag antar att du har en HACS-integration mot Nordpool också, vilket inte heller stöds OOTB med Green?
Sådär polisanmält ett ID-bedrägeri man skulle kunna tänka sig att idag när “alla” har bank-id att man skulle behöva godkänna att man tar en kredit upplysning, inte som idag att den blir godkänd och man inte vet något förens man får en kopia. upprättade en polisanmälan samma dag som paketet fanns att hämta ut. Posten är ju dessutom serviceinriktad nog att man kan skicka det till rätt adress bara man får sitt eget mbilnummer på betsöllningen kan man sen ändra var man hämtar ut det.