Börserna går blandat i Asien efter hårda fall i USA, där Federal Reserve lämnade sin styrränta oförändrad men alla rent seekers och överbelånade inom media desperat söker efter tecken på räntesänkningar och att Riksbanken ska ge besked om sänkningar framöver idag 09:30. Antalet konkurser i Sverige ökade med 61% i januari, när hushållens reallönesänkningar enligt devisen att göra hushållen fattigare har tjänat oss väl även gör sig påmind på neddragningar i välfärden när kommunalskatteintäkterna realt minskar. Vilket var förutsägbart.
Stockholmsbörsens breda index OMXSPI var oförändrat på -0.05% medan storbolagen gick -0.50% på OMXS30, förmodligen drivet av något bolags rapport. Dollarn försvagades till 10:41 SEK men euron är kvar på 11:25 SEK. Guldpriset steg något till 684:- SEK per gram.
I USA lämnade centralbanken Federal Reserve sin styrränta oförändrad men olika rent seekers som vill profitera på lägre räntor utan att tillföra samhället något, samt överbelånade journalister i Stockholm letar desperat efter formuleringar i Feds uttalande som stöder att man kommer sänka räntan längre fram som “[t]he Committee does not expect it will be appropriate to reduce the target range until it has gained greater confidence that inflation is moving sustainably toward 2 percent“. Tänk filmen Dum och dummare här. Så det finns en chans!
Naturligtvis kommer Federal Reserve tids nog, någon gång i framtiden sänka räntan, men denna ränteonanism där man försöker tolka vartenda ord och väga dess på guldvåg är skrattretande. Och tipset till journalister som inte kan betala sina bolån, låna inte så mycket nästa gång och sluta lyssna på experter.
Amerikanska korta räntor reagerade som sig bör inte alls, och de långa räntorna föll ner till 3.99% för 10-åringen och 4.27% för tvååringen. Räntegapet krympte därmed lite.
Svenska Riksbanken ger idag räntebesked klockan 09:30. Konsensus är att den lämnas oförändrad på 4.0%, men att media och experter på guldvåg kommer väga vartenda enskilt ord som Riksbanken publicerar och tolka detta som att räntan kommer sänkas framöver och rent av på formuleringarna kommer kunna säga exakt när och hur mycket.
I USA rasade S&P-500 -1.61% och Nasdaq 100 -1.94%. Inom FAANGST rasade allt utom Netflix på +0.22%, och Google med sina -7.50% var värst.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat. ASX 200 -1.20% i Australien, Hang Seng +0.52% i diktaturens Hong Kong (“ett land, ett system, en Nalle Puh”), +1.78% för KOSPI i Sydkoreas, -0.76% för Nikkei-225 i Japans Tokyo och -0.40% för Straits Times i Singapore.
Creditsafe rapporterar om nytt svenskt konkursrekord och 61% fler konkurser i januari än januari förra året. 1 047 aktiebolag skulle gått omkull. I Stockholm ökade konkurserna med 121%. Bland konkurserna hittas Teknikmagasinet, som gick i konkurs igen för typ tredje gången, men nu slutligen inte ska återuppstå igen. Kanske.
Siffran 1 047 konkurser på en månad är alltså ett rekord.
Bloggen varnade för att med uteblivna reallöneökningar när facken tjatade om låga löneökningar har tjänat oss väl när de sket i sina medlemmar, och det får vi skörda nu. Hushållen kan inte kompensera sig för sina kostnadsökningar och då kommer bolag gå i konkurs. Creditsafe anger att restaurang och detaljhandel (=affärer riktade mot privatpersoner) fick en ökning av konkurser med 97% nu, jämfört med snittet 61% för alla branscher. Enda som var värre var förstås byggbranschen med 205% fler konkurser jämfört med januari förra året.
Det andra bloggen varnade för är att uteblivna lönehöjningar innebär att kommuner och regioner via kommunalskatten inte får ökade intäkter som täcker stigande kostnader, samtidigt som indexregleringen av försörjningsstödet mm räknades upp fullt med inflationen. Således får vi nu se neddragningar på vård, skola och omsorg, eftersom facken inte gick med på att höja lönerna för att kompensera för inflationen och indexuppräkningarna av sociala stödsummor.
Tjänat oss väl sade Bill. Tjänat oss väl sade Bull.
Nu kommer räntebesked 09:30. Se till att sitta redo och överanalysera varje enskilt kommatecken eller punkt.
86 kommentarer
Räknar kallt med ett riksbanken följer det stora föregångslandet i Väst och låter räntan ligga stilla.
Men jag är ingen ekonom så jag kan ju ha helt fel såklart, den som lever får se.
Rapporteras om många konkurser i Östergötland också, samtidigt som skolor,förskolor och andra offentliga verksamheter läggs ned och förtätas. Region Östergötland, som varit underbemannad sedan urminnes tider, gick back med en och en halv miljard.
Med underbemannad syftar jag på vården.
Ja, naturligtvis. Regionhuvudkontoret med sina informatörer är förstås inte underbemannat.
Detta med att arbetaren inte ska bli kompenserad för inflationen kommer att sänka hela samhället.
Än så länge snurrar hjulen pga svagvaluta, det flödar ut fordon och maskiner & varor ut ur landet. Det är inte hållbart på sikt.
Tror dock att det är nyttigt för många att se över sin ekonomin och att ungdomar blir lite hungrigare på arbete, det har varit en fantastisk högkonjunktur sedan 90 tals krisen.
För att följa den litterära förlagen, borde det väl skrivas:
“Tjänat oss väl, sa Bill. Väl har det tjänst oss, sa Bull.”
SUCK!
Sedan ska man väl skriva det korrekt själv, om man nu ska vara pettimeter
“Tjänat oss väl, sa Bill. Väl har det tjänat oss, sa Bull.”
Som pettimeter är det svårt sa Bill, därför är jag en petimeter sa Bull
Skriver som jag vill, sade Bill, skriver som jag vill sade Bull.
ha ha, nu blev avsteget från den litterära förlagan helt briljant.
Lek med tanken att RB får för sig att höja istället, den mediastormen hade varit värd att skriva en avhandling om
Nästan så att RB måste vara sugna själva bara för att se reaktionen i journalistförsamlingen på presskonferensen
SVT och SR skulle behöva avbryta sina pågående varsel om uppsägningar, pga så stor del av personalen skulle avlida av hjärtattack.
😂😂😂
Var det inte många här som satt och önskade sig 10% ränta?
Realiteten visade sig ju nu att väldigt många företag inte ens klarade 4,5%.
Naturligtvis så sänker inte Riksbanken idag (i så fall blir det dumstruten på för mig). Det intressanta blir vad de säger om framtiden, och tidpunkten för 25 punkters sänkning. Den kommer såklart, men när? Inte innan sommaren, säger jag. Först efter sommaren/hösten.
Så lägre löneökningar ger färre konkurser? Man skulle kunna tänka sig tvärtom, d v s att högre lönökningar leder till större arbetslöshet då färre kan konsumera i samma utsträckning. Och de som fortfarande har jobbet kvar har sett sina kollegor få kicken och drar ner på sin konsumption p g a att förbereda sig på att de eventuellt är näst med fler lunchlådor och kanske behålla det där 10 år gamla köket några år till.
Här tänkte jag skriva ett inlägg om hur siffrorna borde vara skeva över alla som skulle starta eget konsultbolag under pandemin, men laddade ner datan och jag hade tvärfel. Verkar vara breda konkurser.
Förövrigt, tugget här på jobbet är att vi inte ska förvänta oss några vettiga lönehöjningar, lycka till att hålla kvar folk med den mentaliteten.
Egen firma kan man ofta låta vara liggande, enda nackdelen är att går den i konken går även du i personlig konkurs.
AB *kan* konka lättare men konkurs betyder ju bara att bolaget inte kan täcka lönerna längre, är det AB man startat själv går det ju bara att rapportera tjänsteledigt på obestämd framtid, så har bolaget i stort sett inga utgifter att prata om.
På aftonbladets kolumnsidor menar man att det är giriga företagare som tar ut överpriser och skor sig på vanligt folk som “tagit ansvar”. Ska vi kanske lagstifta mot prishöjningar på livets nödtorft? Det har Viktor Orban testat med stor framgång i Ungern. (Sista meningen kan innehålla inslag av sarkasm)
Har Aftonbladet höjt sina priser tro? Hm?
Räknas Aftonbladet som livets nödtorft? Hm? Eller är Aftonbladet bara torftigt?
Har inte läst de aftonbladskrönikorna. Men alla bolag som kan har naturligtvis kompenserat sig för inflationen. Det som är udda den här gången är att “vanliga” arbetstagare/konsumenter inte har fått löneökningar så prisökningarna har bara gått till ägarna.
Kortsiktigt kul för portföljen men långsiktig katastrof eftersom alla bolag är beroende av slutkunder och utdelning tenderar att gå tillbaks in i spårkarusellen (bra för inflationsbekämpning, dåligt för långsiktig tillväxt ).
Det vore ju i sak konstigt om ett publikt aktiebolag inte gjorde allt de kunde för att öka vinsten, det är deras primära direktiv.
Detta kan såklart ske genom effektiviseringar, men nog så ofta finns också möjligheten till såväl höjda priser som shrinkflation.
Detta mandat har inte ex. staten och kan därför ta av ett eventuellt överskott och istället sänka priserna. Allt utan att man förstatligar saker i onödan, vissa sektorer mår bättre av att konkurrensutsättas medan andra ska förbli “allmänna” då de är nödvändiga för rikets säkerhet eller folkets väl.
I fallet ICA (som såklart omnämns som girigbukar) har det ju rapporterats många gånger att leverantörernas prishöjningar slår mot kund först efter ett år eller liknande. Det är antagligen det vi ser nu men det har skribenten förträngt.
Aftonbladets ledarsida blir för övrigt mer patetisk varje dag i sin jakt på halmstrån för att smutskasta precis allt regeringen gör.
Jag har faktiskt slutat följa ekonominyheter för att det alltid ska vara så kallade experter som siar om att räntan snart ska sänkas. Jag tror faktiskt inte de tror på att räntan ska sänkas utan de försöker propagera för att den ska sänkas pga vänner, familj, de själva inte ska behöva betala höga räntor. De tror de kan bedriva någon form av opinion, dvs lobbyister istället för experter. De varnar och ställer upp domedagsscenarios för när inflationen blir låg, ändå har vi levt med låg inflation under lång tid och det var ingen större kris. Det är antagligen konspiratoriskt av mig att tänka såhär men det är ett fruktansvärt tjatande om räntan och att den ska ner, det blir åtminstone väldigt upprepande. Tekniknyheter är mer intressant för det har en större påverkan.
De flesta experterna är ju anställda av bankerna, så nog är det lobbyism.
Det är ingen konspiration. KPIF kom in senast på 2.3%, ränteffefekten är släpande och vi har knappt sett starten på dess effekt på ekonomin, målet för inflationen är 2%, ingen gillar deflation.
Klart proffstyckare börjar prata räntesänkningar. Något annat är domedagsrunkande eller någon som sitter och ruttnar i sin hyresrätt och missade tåget ännu en gång.
Folk får väl lära sig att låna pengar till framgång inte är allt man ska och kan göra. Polletten kommer trilla ner, för vissa tar det lite längre tid bara.
Det ser ju likadant ut hos folk som äger respektive inte äger boende. De som äger vill ha ner räntan för att det ska bli billigare och de som vill ha upp räntan drömmer om att hoppa på tåget efter prisraset.
De som bor samt planerar att bo i hyresrätt framöver är generellt väldigt obrydda om räntenivåer.
Det är nog så det är generellt. Att äga sin bostad är generellt bra ekonomiskt, men det gäller att man har kunskap och att man planerar för att bo någorlunda långsiktigt. Det passar inte alla såklart. Det jag däremot tycker man ska noggrann med är att inte låta inflation skena iväg. Det skapar instabilitet på bred front. Dessutom har räntorna fått vara alldeles för låga under för lång tid. Tyvärr gamblar folk på det och tror räntor för evigt ska vara låga. Det är inte hälsosamt för en ekonomi även om jag blir glad när värdet på tillgångarna stiger på kort sikt.
Förutom att hyresvärdarna vill höja hyran mer pga av ökade kapitalkostnader. Så lite borde även man nog bry sig oavsett.
Tror det kan vara bra med en period med lägre löneökningar än inflationen. De låga löneökningarna jämfört med andra länder var Västtysklands framgångskoncept (sedan gick det åt skogen när de tyska delarna slogs ihop).
Fast västtyskarna hade väl bra reallönelkningar? Låga löneökningar men ännu lägre inflation?
Inte till en början. De fick det genom sina låga löneökningar.
Ok. Jag var inte med på den tiden. Mins bara deras totala inflations-nojja årtiondena innan euron (en nyttig nojja för en gång skull).
Tyskar har viss historisk erfarenhet av inflation, så det är fullt förståeligt. I modern tid är det väl bara Zimbabwe (Venezuela och några andra länder kan vara bubblare, orkar inte kolla detaljer) som varit värre ute. De ligger tydligen tvåa, efter Ungern som har världsrekordet från juli 1946.
Jag kollade lite snabba siffror och hittade årsinflationen för november 2008 till nästan 9 x 10^22 %. Deras största sedel var på 100 000 000 000 000 zimbabwedollar, vilket motsvarade 0,40 USD. Kuriosa är att sedlarna tycks ha blivit samlarobjekt och numera faktsikt är värda några USD styck. Det ger en helt ny innebörd av begreppet monopolpengar.
Här är listan för hyperinflationsrekorden. Intressantast är nog kolumnen för daglig inflation:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/The_Hanke_Krus_Hyperinflation_Table.pdf
Ska bli spännande hur kommunerna klara det. Långa intäktsökningar medans utgifterna höjs med inflationen och ingen tror väl att de nu kan få något extra genom att sälja mark till byggföretagen. Som vanligt blir det säkert att ge sig på de gamla och barnen.
Just nu verkar det vara statens överskott de riktar in sig på, med stöd av lokaltidningarnas ledarsidor.
I Kungsbacka löste kommunen det så snitsigt att de har låtit skolpeng ut vara exakt samma som förut (och kan säga att de inte dragit ner på skolan, om man bortser från inflation dvs.) men samtidigt höjt hyran för skolorna på sina egna lokaler. Så i praktiken…
En klassiker är annars att kommunen har låga avgifter men löjligt höga hyror på vårdboenden. Höga hyror gör ju att “de boende” kan plocka ut en massa statliga bostadsbidrag :-).
Så t.om kommunerna bidragsmaximerar
Fast det är en ren lögn för att smutskasta. I själva verket är det reglerat i lag.
I socialtjänstlagen kapitel 8 § 5 framgår det att för hemtjänst och dagverksamhet, tillsammans med avgifter som avses i 17 kap. 8 § första stycket 1 och 2 hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), per månad uppgå till högst en tolftedel av 0,5392 prisbasbelopp. För bostad i särskilt boende per månad uppgå till högst en tolftedel av 0,5539 prisbasbelopp.
Klart de inte sänker, men fram tills nästa räntemöte varje vecka kommer ”experter” som Lars skriver komma mer uttalanden,
Byggbolagen har hyfsat håll i personal fram tills nu, men så få projekt startas och avslutas närmaste 6 mån, så tror jag tyvärr JM och många tyvärr filar på storvarsel inom kort.
Perfekt storm även med ökade avgifter för brf, höjdes hyror både för hyresgäster priset och lokal
Samt minskad konsumtion och rekord på fordringar hos kronofogden samt konkurser
Rekord besparingar i kommun och region 2024
Rekord i få barn som föds = mindre kullar för förskolor framöver
Många pensionärer 70 plus är skuldfria och trots det tufft
Men de har ändå amorterat av lån många
Men så kommer det inte vara för många 55 +, lägg till räntekostnaden + pension ( om man inte säljer och flyttar till mindre)
Även om man söker bolånetaket till 10% så kommer man få högre amortering på skulden och ”ökad kostnad” per månad
Och en sänkning av 0,5% av räntan på ett lån 2 millar 10000 mindre per år äta snabbt upp genom att brf måste höja 1500 i mån pga högre räntor i brf + Mat mm
Men 09.30 är snart dags att poppa popkorn och speja
Har du köpt dig ett dödsbo än Eric?
Haha nä, konkursbo kommer också bli het framöver tror jag så länge man måste sälja mot de som fortf”håller emot” samtidigt går tankarna om ställe i Spanien för att få njuta mer av sol värme känner mer valu för pengarna än 3 mån med sommar
Har ingen stress mina cash växer stabilt medans andra plockar av sina besparingar
😉
Förstår inte hur ett företag som säljer “Extra fluffigt slime”för 79kr kan gå i konkurs? Känner att jag missat ett bra erbjudande här 🙂
Bilden ovan Teknikmagasinet.
Problemet var väl inte att de sålde “extra fluffigt slime..” utan att för få köpte….. 😉
Systerdottern som är tre hälsar att hon inte visste om att det fanns fluffigt slime och att det måste vara det bästa on hört om
Min syster är inte lika övertygad och det är tyvärr hon som har rådighet över inköpen.
Man får med andra ord rikta marknadsföringen mot de som tar inköpsbesluten.
“Slime som går extra lätt att tvätta bort” hade sålt bättre där.
Hellre hög ränta och låg inflation än tvärt om. Räntan kan man, i princip, hantera själv genom att välja hur mycket man lånar. Inför inflationen är man helt maktlös. Så jag röstar på större spread mellan KPI och KPIF!
Inte en tanke på hur hög ränta påverkar företagen?
Så länge BLT för lida är det ok att resten av ekonomin brinner också? 😉
Räntesänkningarna kommer säkert dröja ett tag. Riksbanken går sällan i bräschen.
Men förr eller senare kryper den neråt och det blir glada dagar igen för mäklarkåren. Och tur är det för Sveriges ekonomi är starkt kopplad till hur mycket champagne det dricks på Stureplan. 😁
De gör väl som vanligt, följer ECB slaviskt och hämtar inspiration från Fed.
Får se hur stort utslag det har med några sänkningar, även ner till 3% är det rätt mycket högre än när peaken på marknaden var, plus att mellan då och nu (ja eller ”sen” när räntan sänkts) så har vi urholkad köpkraft i alla andra levnadskostnader. Så jag tror nog mäklarna får vänta med jublet.
Men kanske sänkning redan i vår? Intressant.50/50?
“Den kan troligen sänkas tidigare än vad som indikerades i november.”
Tolka det som ni vill …
Men det fanns även ett helt stycke om “osäkerhet”.
Jo, osäkerhet. Jag tycker egentligen inte att man kan utläsa att de sänker före sommaren (eller senast juni).
När jag ser en någon slags sammanfattning i media, så verkar de nästan säkra på att det blir en sänkning före sommaren. Den tolkningen gör inte jag. Det kan bli, eller inte …
Du ger alltså uttrycket “fortsätter vara gynsamma” ihop med “inte uteslutet” 50/50. Intressant 🙂
Nej. 50/50 gällde texten: “Den kan troligen sänkas tidigare än vad som indikerades i november.”
Plus/inklusive allt annat Riksbanken sa.
Riksbankens “inte uteslutas” ger inte mig särskilt mycket vägledning 😉
Majoriteten av kostnaden för omsorg och skola är lönekostnader. Så om lönerna går upp så ökar kommunens kostnader. Av alla löntagare arbetar 25% i kommunal sektor, vilket innebär att kommunerna i princip går plus minus noll på ökade löner.
Men när lönerna ökar 2% och övrig inflation är 10% så blir kostnadsökningen med 60% lönekostnader 0.6*2+0.4*10=5.2% samtidigt som skatteintäkterna bara ökar med 2%. Då år man sparka folk för att fixa mellanskillnaden.
Skatteintäkterna är runt 60% av totala intäkter för kommunerna. Vilket gör att kommunen går plus minus noll på ökade löner. Kommunen måste antingen höja skatten eller öka sina andra intäkter för att kompensera för inflationen.
Men att Volvo Cars rusat med 33% idag är ju inget roligt att skriva om, det är bara kul att skriva om dem när det går dåligt.
Förlåt, 20,53% i skrivande stund.
Har de lyckats få fram extra billiga slavarbetare till sin kinafabrik?
Kolla för övrigt på kursutveckligen på 12 månader.
Ner 36% även med dagens uppgång…
Hur har resten av börsen gått samma period? 😉
Facket håller igen löneökningarna för att vi inte ska fastna i en destruktiv inflationsspiral som på 70-talet. Givet att man tror på den hypotesen, att löner driver inflationen, är det ändå ett ansvarstagande.
Oavsett tycker jag väl själv att det är lite väl tidigt att efter bara något år såga strategin. Hur går det för Turkiet med deras inflationsspiral?
Skulle facket driva 10-20% krav på löneökningar nu så kommer det komma stora varsel, det kan ni glömma
Men skrev inte bloggaren att det är LÅGA löneökningar som gör att företag går i konkurs eftersom hushållen inte har råd att konsumera? Men du skriver att det är HÖGA löneökningar som skulle tvinga fram konkurser? 🤔
Med ökade varsel och fler arbetslösa så ökar inga löner
Nu består arbetsmarknaden av väldigt många sektorer, det är inte nattsvart överallt.
Löneökningar uppkommer när det är brist på kompetent arbetskraft i en viss sektor, får företagen rätt arbetskraft kan de öka sin omsättning och vinst. Orsak och verkan.
Så det är fackförbunden som ska ansvara för inflationsbekämpningen, jag trodde det var Riksbankens uppdrag.
Men det är ju det de bekräftar när de har sagt att det är Riksbankens uppgift att få ner inflationen till 2% så att deras medlemmar får reallöneökningar. Inte genom att fackförbunden lägger lönekrav på inflationen + marginal.
Fackförbunden vet av erfarenhet att börjar de kräva löneökningar inflationen++ riskerar det att leda till att reallönerna holkas ur under en väldigt väldigt lång tid.
Ansvarstagande då att säga att nej, vi ska inte kompensera för inflationen, Riksbanken ska FÅ NER inflationen. Också accepterar vi ett par förlorade år men det gynnar löntagarna i långa loppet.
Rätt strategi? Det vet vi först om många år. Inte efter ett eller två bara.
Företagen tar inte sitt ansvar utan eldar på inflationsbrasan
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/Kno3G7/inflationen-nya-prishojningar-kan-satta-stopp-for-rantesankning
Har du kollat vad Aftonblaskan kostar i butikk nuförtiden….
Varför betala när den är gratis på nätet, men vad tycker du om att vinster driver inflationen alltså artikeln du förmodligen inte läste men raljerande om.
https://www.svd.se/a/bgEG13/bankernas-krav-gor-det-svarare-att-kopa-bostad
Tur bostadsbristen löser problemet… 😉
Finns ingen bostadbrist. Folk har bara brist på fyndbostäder att köpa.
Ibland får man inse att det bara räcker till att bo i Herräng.
Du lever i en alternativ verklighet. Klart att det finns en bostadsbrist för folk behöver bo där jobb och studier finns. Att det finns tomma bostäder på landsbygden är irrelevant.
Roslagsbanditer har dålig koll.
I know va med lite ironi i min text
Har Tjocka Åhrman uttalat sig ännu?