Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Elinköpenför 2023 gick ner rejält mot 2022 på förmodligen på grund av utbyggd solkraft. Det är också slående hur lite disk och tvätt drar, trots att det i media ständigt tjatas om detta, utan de stora förbrukarna är elbil, värme och varmvatten. Däremot drar datorutrustning betydligt mer.
Jag ska nu installera en Home Assistant Green och slutligen överge min gamla Home Assistant Core-installation på en Mac Mini, då jag inte längre kan uppgradera programvaran förbi 2023.5 och saker börjar gå sönder när uppdaterade integrationer inte längre går att installera. HA Green är den senaste integrerade plug-and-playenheten, men utifrån försök att uppgradera till Docker-installation så går inte min HA-databas att migrera till nyare installationer, utan det blir omöjligt att logga in. Således kommer historiska data gå förlorade, men det är inte jordens undergång.
Över till energiförbrukningen under 2023.
Ellevio uppger 18 165 kWh inköpt el i kontrast mot 2022 med 20 538 kWh. Detta är dock inte hela sanningen, då solkraften sett olika ut.
Nedanstående siffror är dock inte Ellevios, utan egen utrustning, som mätte upp 18 416 kWh inköpt el.
Inköpt el: 18 416 kWh
Producerad solkraft: 7 591 kWh
Såld el: 4 593 kWh
Summa konsumtion: 18416+7591-4593=21 414 kWh
För 2022 var denna siffra 21 418 kWh, och då hade vi ändå två ukrainska flyktingar boende här några månader, vilket Lena kommer skriva en del om i sin kommande bok Solroseffekten, som ger en del inblick bakom kulisserna och även i delar av vårt privatliv.
Det var dock avsevärt kallare i höstas än 2022, vilket nog drog upp förbrukningen.
Tittar man på enskilda förbrukare så ser det ut som följer:
Värmepump mangårdsbyggnad: 5 481 kWh
Laddning elbil hemma: 4 145 kWh
Spabad: 2 839 kWh
Varmvatten: 2 176 kWh
Värmepump maskinhall: 1 985 kWh
Datornätverk: 740 kWh
Datorer och skärmar: 504 kWh
Diskmaskin: 229 kWh
Frys kök: 203 kWh
Frys maskinhall: 180 kWh
Tvättmaskin: 131 kWh
Vattenpump egen brunn: 111 kWh
Kylskåp: 89 kWh
Torktumlare: 77 kWh
TV: 7 kWh
Summa: 18 890 kWh
Övrig förbrukning blev alltså 2 524 kWh och inkluderar belysning, matlagning, uppvärmning av gäststuga och hönshus, teve, en vinkyl utan energimätare mm.
Som man också ser ovan drar t ex disk och tvätt mycket lite energi, och om man ska försöka anpassa tiden på dygnet för att som timmätare spara pengar och lyckas pressa priset i snitt 50 öre, så sparar man typ 200:- SEK på ett år.
Det är helt enkelt inte värt det tiden.
Den som menar att man ska jaga timpriser för tvätt och disk vet helt enkelt inte vad vederbörande talar om, eller så har personen det som hobby. Och hobbies är per definition inte värt tiden om man tittar på pengarna.
Däremot timstyrs uppvärmningen av mangårdsbyggnaden och maskinhallen, laddningen av elbilen, spabadet och varmvattnet, och dessa står 16 626 kWh av förbrukningen, eller 78% av elförbrukningen. Här går det alltså att via timprisstyrning spara pengar. Under sommarhalvåret gör också solkraften att man får automatisk timprisstyrning då man sällan köper in el när den är dyr dagtid.
I övrigt så ser man att datorutrustningen och nätverket drar rejält, då det står på dygnet runt, året runt. Att inte ha Internet, wifi och datornät igång när man sover eller är på jobbet skulle kunna spara en hel del. Nu jobbar jag dock hemma och med hemautomatiseringen är det inte heller intressant att stänga av övrig tid heller.
Elbilens energiförbrukning under 2023 får bli föremål för en separat artikel. Då jag jobbar hemma och således inte kör så mycket bil till vardags är antagligen min förbrukningsprofil inte representativ, men det sparar vi till en separat artikel.
Med fullt utbyggd solkraft och ca 7 kWp mer i år bör inköpen minska en del 2024, men framför allt kommer vi nog sälja mer el. Vi bör väl som våra installationer är riktade kanske producera ytterligare 5 000 kWh i år för typ 12 500 kWh totalt. Skippar man elbil och spabad skulle det nästan täckt in hela gårdens elörbrukning. Det går förstås att spara ännu mer genom att gå tillbaka till att enbart värma med ved som innan 2019.
Vill du ta in offerter på solkraft till villan, bostadsrättsföreningen, företaget eller lantbruket, kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter från installatörer inriktade på din typ av installation. Det ska vara köparens marknad för solkraftsinstallationer nu och solceller sägs aldrig varit billigare än nu.
75 kommentarer
Hur identifierar du hur mycket av energin som respektive pryl förbrukar?
Shelly 3EM eller Shelly Plug S, generellt. Värmepumparna från Mitsubishi har inbyggd energiförbrukningsgivare och elbilen har jag tagit ifrån Teslas app.
Allt utom Teslan går in i Home Assistant.
Intressant sidospår (?)
Nästan ingen biltillverkare tillåter att man integrerar med API (och lämnar ut sina inloggningsuppgifter via tredjepart)
Det är en relativt säker väg att på sikt bli utlåst från telematiken.
Tesla har tredjepartsappar och t ex HA-integration sedan länge. Även Tibber har integration med Tesla.
Så intressant att följa ditt energiprojekt, lite avis är jag faktiskt. Själv bor jag i ett gammalt litet gårdshus (brf) som är k märkt mitt inne i stan så här får man/vi inte laborera med solpaneler, vedeldning och andra roliga energiprojekt. Det enda jag preppat med i el och värmeväg är att jag köpt en wallas dieselvärmare och en gasolkamin som plan b och c. El har jag 180 W solpanel och Honda elverk som producent och 12V fritidsbatteri och en Ecoflow River 2 Max som lagring.
Fråga mig inte hur jag förvarar diesel, gasol och bensin. Det är under konstruktion kan man väl säga.
Datornätverk: 740 kWh
Du har säkert mer nätverksgrejer än gemene man men exakt vad har du?
Själv sitter jag på en fiber-converter och 3 Google Wifi-puckar samt en 5-portars switch.
Kollar lite snabbt – Wifi-puckarna ska dra runt 3W och fiber-convertern ska ligga runt 5W så 14W för de sakerna eller runt 120 kWh per år.
Ja, det är lite mer än gemene man, ja. Den där siffran är dessutom bara det som står i biblioteket. Skulle gissa på det dubbla när man tar med allt.
Jag ligger på 957 kWh, så jag tycker det där lät lågt för någon som jobbar hemma hela tiden. Men jag har ju också ett gäng servrar hemma.
Det brukar ju även härjas i media om standbyförbrukning på TV m.m… gissar att även det ingår i dina 7kWh så det är fasansfulla mängder energi vi talar om.
Ja – det känns som att det vi jagat mest med förbrukning är kyl/frys och TV och de drar väldigt små mängder ström.
Vår teve har 0.4 W i standby ser jag nu. Det blir 0.25 kWh på ett år. Idiotförklara den som tjatar om standby på teven.
Jag har min teve kopplad i en smartplug som jag startar/stoppar via google, men jag har inte kollat vad smartpluggen drar! Kanske drar mer än teven i stand by lol.
Vissa märken ex Nedis drar chockerande mycket och generellt är seaånt med Wi-Fi sällan effektivt. Satsa på matter/zigbee istället. Själv har jag konverterat till Wiser (schneiders) som är/kommer bli matyerkompatibel. Zigbee är klart mer energieffektivt.
Zigbee är fånigt energieffektivt. Har haft rörelsedeckare och termometrar från Hue som kört över två år på två vanliga alkaliska batterier, trots ständiga uppdateringar av temperaturen på minutbasis om det så krävs.
Det är ju tack vare att någon har tjatat om standbyförbrukningen inom EU som gör att modern elektronik har så låg energiförbrukning i standby.
Men idiotförklara SVT reporters som utan att berätta det är miljöpartister som förespråkar dammsugning mitt i natten i lägenhet.
Dammsuga 700 W en timme. 0.7 kWh. Sparar man 50 öre på att välja tidpunkt sparar man alltså 35 öre. Vilket visar hur extremt fånigt detta är.
En gång i tiden drog tv mycket
Tex i den här från SvD där en tv drar runt 200kwh per år… 2009, LCD
https://www.svd.se/a/901ee315-fae1-3c3d-845a-a7cba62ba196/platt-tvn-dyr-i-drift
Mot bloggens 7 … och då gissar jag att bloggaren inte ständigt rycker sladden när tv inte används. Men säg att den drar tre ggr så mycket… fortfarande bara 21kwh
Men hur mycket drog tv:n då?
En hårtork drar mycket men används inte så länge.
Från artikeln som är slarvigt skriven:
“Enligt ett test som Energimyndigheten genomförde i våras kostar det omkring 250 kronor per år om tv:n drar 200 kwh.”
Jaha! – men hur mycket kostar det om frysen drar 200 kwh?
Hittade längre ner att normen de räknade på var 4 timmars tittande och 20 timmars standby per dag året om.
120-130W drog LCD-tv på denna tid – är det mycket? Jämfört med idag var det mindre men jämfört med 70-talet när elradiatorerna stod och knastrade var det lite.
Rimligen bör ju en gammal hederlig tjock-TV med katodstrålerör av motsvarande (bild)storlek ha dragit betydligt mer vid drift än den där LCD-TVn. Jag hittar siffror på 95-160 W för tjock-TV på 24-25 tum.
EU lär ha begränsat effekten på vattenkokare, så det tar längre tid o marginellt mer energi pga förlust över tid.
Bara korkat eller någon topplast fördel om vi går mot effekt debitering?
Låter som en skröna. Alltså: källa på det?
Det finns 2,2 kW vattenkokare att köpa på Clas Ohlson, Biltema och säkert många andra ställen. Det motsvarar ungefär 10 A vilket är vad vanlig hushållselkabeldragning kan antas klara utan att utgöra en brandfara. En normal förlängningssladd/förgreningsdosa är ju också angiven till max runt den effekten. Har själv en vattenkokare hemma i det effektområdet och den är med god marginal snabb nog för sitt syfte.
På https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-ar-saljare-eller-tillverkare-av-produkter/produktgrupper-a-o/produkter/vattenkokare/ anges:
“I förslaget föreslås krav på minsta energieffektivitet och funktionskrav som bland annat gäller varmhållningsfunktionen och indikationer för vattennivå.”
Energieffektivitet och effekt är två helt olika saker.
Det som är intressant är de erfarenheter som bloggaren fått i och med att anläggning har testats med ett reellt långvarig strömavbrott.
Som bekant så är det få reservsystem som testas regelbundet. När det är dags för “live insats” så upptäckter man många svagheter ibland även fatala.
Jämför gärna med backupper på databaser som inte går att ladda upp.
Lämplig är att testa sina backup lösningar regelbundet.
Så sover man bättre om natten 😴
Skiftar under senvintern äntligen över från direktverkande el till vattenburen bergvärme. (Med stödeldning i vedkaminer)
Ska bli mycket intressant att se om och hur elförbrukningen förändras under 2024.
Energiförluster är, lätt förenklat, varmvatten som åker ut i avloppet och frånluft som ventileras bort. Tillkommer strålning genom fönstren och ledning genom väggar och tak – och golv. Maskiner, utrustning och belysning inomhus som förbrukar el, åtminstone under den kalla årstiden, genererar spillvärme som bidrar till uppvärmning. Om man således byter till tex Led-lampor och en snålare TV eller kylskåp så kompenserar värmesystemet för detta med ökad effekt.
Om man har bergvärme så kan man ansluta en kylfläkt till den kretsen och ”värma upp” borrhålet och spara energi till vintern.
“Om man således byter till tex Led-lampor och en snålare TV eller kylskåp så kompenserar värmesystemet för detta med ökad effekt.”
Ja, men du får ut mer värme för energiförbrukningen med t.ex. en värmepump än med direktverkande el (som spillvärmen från den där TVn rimligen borde kunna jämföras med).
En typisk luft-luft-värmepump idag ger väl runt 4-5 gånger effekten, dvs för tillförd 1 kW får du 4-5 kW värme. Av 1 kW tillfört till låt säga belysning får du bara 1 kW värme (minus lite energi som sprids i form av ljus), och förmodligen dessutom där den inte gör bäst nytta som värme.
Gäller oavsett värmesystem. Luftvärmepumpens effekt sjunker med utetemperaturen. Skulle tro att under 20 grader minus är det mest kompressorns egenförbrukning som omvandlas till värme.
Panasonic LVP har COP 2 vid -25°C.
Att värma vatten för tvagning är sjukt energikrävande. Givet 9 liter/min och uppvärmning från 7 till 37 grader så är energiförbrukningen 0,3 kWh per minut. Motsvarar 18,6 kW under tiden man duschar. Som att slå på 9 vattenkokare samtidigt! Då kan man kverulera om stand-by-lägen bäst man vill, så länge de 9 vattenkokarna puttrar i badrummet 5-20(-60?) min per dag spelar det ingen roll vad TVn gör på nätterna..
Det finns snålspolande duschar. Du behöver inte 9l/min. 6 räcker utmärkt.
Korta duschar (jag vet inte hur många kvinnor du har i ditt hushåll men jag har fyra och jag har timer på duschen)
Nu är ju frågan hur mycket du och Lena är hemma och producerar disk och tvätt?
En barnfamilj kan förutsättas köra 5 diskmaskiner och säkert 6 tvättmaskiner i veckan.
Säg de drar 1,5-2 kWh/st så 11*1,5 = 17-20 kWh/vecka = 1000kWh / år. Alltså ca 600-700kWh mer än bloggarens.
En dramatisk skillnad mao.
Jag tror man får titta lite på förutsättningarna, men oavsett är det värme och varmvatten som förbrukar mest. Elbil också men i de flesta fall laddas den nattetid när elpriserna är lägre.
Men man kan räkna på om man antar att det skiljer 1 kr/kWh i pris mellan optimum kl 19 eller att köra vitvarorna kl 03.
Då sparar man kanske 1000kr/år som mest.
Det är värmeförbrukningen man skall arbeta med. Effektivare uppvärmningslösningar och lägre energiförluster.
Innan detta är gjort är det meningslöst att diskutera solceller. På lite sikt kommer solceller ge allt lägre intäkter eftersom fler skaffar dem och man slåss på en hårt konkurrensutsatt marknad och skattereduktionen är ifrågasatt.
Det är orimligt att behålla 60öre/kWh i skattereduktion för att folk skall tjäna pengar på sina solceller.
Det gör att ev överskott att kvitta mot elräkningen vintertid kommer minska allt mer över tid.
Det är på vintern uppvärmningen förbrukar signifikant mer el i de fall man har ngn form av elbaserad värmekälla.
Icke att förglömma, är att man betalar ~1 kr / kWh i dagsläget på “fasta rörliga” avgifter dvs energiskatt + överföringsavgift + moms på desssa två utgifter.
Men, håller nog med bloggaren om att det är smartare att investera i en energisnål tvättmaskin och torktumlare, än att investera tid på att försöka detaljstyra dessa. Vi pratar kanske en besparing om en tusenlapp om året eller mer om man kan halvera energiåtgången…
Och ett hushållsbatteri låter en ju helt ducka frågan såklart, men dit är det fortfarande ett tag kvar innan alla har ett. 🙂
Festligt att Electrolux gör reklam för sin tvättmaskin under din elartikel…
“Som man också ser ovan drar t ex disk och tvätt mycket lite energi, och om man ska försöka anpassa tiden på dygnet för att som timmätare spara pengar och lyckas pressa priset i snitt 50 öre, så sparar man typ 200:- SEK på ett år.”:-)
Med Shellypluggar och HomeAssistant på RaspberryPi får man bra koll på vad som drar och mina erfarenheter överensstämmer i stort sett med Bloggens. En disk ca 1 kWh, en tvätt ca 1 kWh, datorträsket med skrivare, router mm.mm drar 50 kWh per månad, frysboxar förvånansvärt lite. Det som drar mycket mer än jag väntat var torktumlaren, förvisso en kondenstumlare så värmen stannar i huset men ändå. Då huset i grunden är direktelvärmt är förluster som stannar inne i stort sett “gratis” även om mycket värme kommer från luftvärmepumpen som får hygglig utväxling så länge det inte är svinkallt. En “monoblock” luftvärmepump som köpts för att värma en bod till frostfritt var en besvikelse och rekommenderas inte, där går det åt en del kWh direktelvärme tyvärr.
Konstaterade att cirkulationspumpen för poolen drar 840W dygnet runt när den är på. Att sänka varvtalet på den drar ner effekten rejält. Att styra varvtalet mot elpris sparar nog rejält med el samtidigt som man håller vattenkvaliteten på en hygglig nivå.
Ja det kostar att ha pumpar igång. Har själv flera stycken som går året runt pga dammar med fiskar för att inte tala om akvarierna… Där ryker nog merparten av elen för mig. Ligger på över 30 000 kwh per år med ett relativt välisolerat hus och både frånluft och bergvärme. Svårt att spara också vill ju inte att Koiarna dör.
Är det en simträningsbassäng, du vet en sådan där man simmar i strömt vatten. 840W är MYCKET på en liten pump som bara skall samla upp lite löv och löst skit i filtret för att vattnet skall vara visuellt rent
Stäng av pumpen utom på natten.
Har du övervägt att värma spanandet med värmepump på något finurligt sätt?
Är nog rätt dålig payback iof.
Min största tjuv är krypgrundsavfuktaren som tidigare ägare satt in, såfort det blir lite fuktigt ute kickar den igång och drar 22 kwh/dygn…
(Utöver att det en inomhusventilerad avfuktningsapproach så den suger ner redigt med värme ur huset med medföljande ökat uppvärmningsbehov + skön temp om ca 10 grader i krypgrunden som ökar mögeltillväxten och därmed permanentar behovet av att avfukta…)
Frågan är om man vågar att stänga av den…
Kanske skall utföra vissa fuktisolerande åtgärder först?
Isolera trädelar i bjälklag, markduk, rensa ur gammalt mög som kan mögla osv?
Annars gillar jag krypgrund. Lätt att åtgörda VVS och bjälklaget går att isolera underifrån istället för att man eldar golvvärme för kråkorna.
Jag är oändligt glad för att någon tyckte det var värt att lägga 60mm elefantmatta under betongplattan. Komforthöjningen är enorm, och värmeförlusterna halveras fastän huset närmar sig 50 årsdagen.
Har som tur är en extremt erfaren byggnadsfysiker till far så vi är i full fart med att planera åtgärder för att om inte koppla ur den helt dra ner rejält på hur mycket den går. Ett problem är att halva grunden är icke inspekterbar så man är lite skraj för att stänga av den.
Ja, 22 kwh är helt hysteriskt. Men det är ett stort hus (typ 200 m2 krypgrund).
Är inne på att antingen prisstyra den eller tissstyra den, men måste få ett grepp om huset först (nyss flyttat).
Låter ialla fall rätt galet om den blåser ner avluft (fuktig rumsluft) i krypgrunden men det är kanske ngt jag missförstod.
Jag har lagt ner tid och pengar på att slippa att fuktig rumsluft tränger ut i kalla byggnadsdelar.
https://www.traguiden.se/konstruktion/konstruktiv-utformning/grundlaggning/grundlaggning/inneluftsventilerad-krypgrund/
Ah, låter som en grund där man kan få stora problem vid avvikelser dvs värmeförluster som gör att RH sticker iväg.
Och jag tyckte min sorptionsavfuktare som drar upp till 8kWh/dygn var lite väl saftigt..
Har dock ställt in den så den enbart går nattetid på vardagar.
Inne på det (se svar ovan).
Har även ett gäng temp/hygrometer-givare i krypgrunden för att se så inte fuktigheten sticker iväg.
I mitt fall telldus 433Mhz, kopplat till domoticz.
Finns ju även andra mer avancerade givare med egen visning av värdena.
Kan ju dock för kuriosa säga att min avfuktare håller min krypgrund (ca 70kvm, ca 1m höjd i snitt) på typ 70-75% RH. Och då står kåken till 2/3 på sydbohusländskt berg, vilket det mestadels rinner vatten ur/längs med.
Behövs inte mycket finurlande att värma vatten i ett SPA-bad eller annan bassäng med värmepump. En ”pool heat pump” luft-vattenvärmepump med korrosionsfri värmeväxlare i titan går att få för ca 5000 kr på Amazon. Krävs ingen elinstallation. De enklare varianterna är designade för sommarbruk, men är man en sån som ska hålla ett ute-SPA igång i nya normala Svensk Vinter -35C så lär man inte bry sig om pengar ändå. Min har ett COP på 5,6 om den inte behöver jobba mot en värmegradient (26C luft -> 26C vatten) möjligen ännu effektivare om den jobbar med gradienten. Har den stående i ett växthus för att pumpa bort överskottsvärme till vårt mini-spa.
Se där, så stänger man av SPA-badet så har man finansierat många lunchlådor. Speciellt i SE4. 🙂
I sommartorpet använder jag en avfuktare inomhus som uppvärmningskälla vinsten är att varje liter vattenånga i inneluften som kondenseras ger då energi tillbaka (ångbildningsvärmen fast tillbaka) till huset samtidigt som dom 200 W som avfuktaren drar också blir värme. Funkar lite som en värmepump eller ett kylskåp. Att tänka på är att varje Wh som förbrukas inomhus bidrar till uppvärmningen av huset, allt blir i slutänden värme, men sånt vet väl alla.
Jag får erkänna att den här vinterns varit mycket bättre än förra. Har haft värmen på hela tiden och bara stödeldat med ved när det varit som kallast. En LLVP drar så lite stora delar av året att den är ett måste. Sedan eldar man när det blir riktigt kallt ute men här i Kungsbacka inträffar det några veckor om året. Huset är på 90+90 kvm suterränghus från 1974 och drar under 15000 kWh om året. Flyttar disk och tvätt gör jag inte heller, som bloggaren skriver gör det inget på totalen. Har funderat på att byta ut mina värmepumpar från 2013 men är för snål. Kan elpriset hålla sig på den här nivån så är jag nöjd men det är väl att be om för mycket. Northvolt och Hybrit skall väl suga upp all produktion norr om Dalälven.
Jag får hoppas på en reaktor mitt i centrum som skulle ge Kungsbacka en profil och locka turister till staden. Kanske kan man även få se polisen slåss med ”miljövänner” under byggtiden.
Ja, eldar bara när det är riktigt kallt eller dyr el.
Varmvatten är lite kul, eftersom vattnet är dyrare än värmen för de flesta i Sverige med kommunalt vatten. Många ser vattnet som gratis men är livrädda för varmvattnet.
Speciellt om man har värmepump som värmer vattnat blir det lite löjligt.
En fullt öppen varmvattenkran drar ganska många kilowatt. Det kan man roa sig med att kontrollera om man vill nörda lite och damma av högstadiefysiken. Ta en termometer och mät upp temperaturskillnaden mellan ditt varmvatten och ditt kallvatten. Kolla sedan hur lång tid det tar att fylla en 10-liters hink med varmvatten. Vattnets värmekapacitivitet är 4.19 kJ per kg och grad. Effekten är energi per tidsenhet. en joule är väl samma som en wattsekund om jag inte minns fel.
Dessutom är det ingen ideal uppgift för en värmepump att värma 50 gradigt vatten, men dock bättre än att värma vattnet med elpatron i alla fall.
Håller inte riktigt med Tyckaren.
Nja, jag tror inte riktigt jag håller med någon av er. Både vatten och värme kostar. Nu vet inte jag var tyckaren bor men 1000 liter vatten i tex Kungsbacka kostar 33 kronor (marginalkostnad utan fasta avgifter visserligen). På andra sidan landet i Nacka kostar det 54 kronor. Så att i Nacka värma 54 kronor vatten 50 grader C kräver ca 58 kW/h och kostar alltså typ 60 kronor.
Krävs 4,18 kJ energi att värma en liter vatten +1 grad, eller 30*4,18 kJ att värma +30 grader. En dusch förbrukar 9L per minut, dvs 9*30*4,18 kJ energi per 60s. Eftersom kJ=kWs kan vi dela energin med 60s så får vi effekten 9*30*4,18/60 kW, eller förenklat 18,81 kW. Multiplicera detta med antalet timmar du duschar så fås mängden kWh som förbrukas. En halvtimmes duschorgie förbrukar tex 18,81*0,5 kWh.
Uppgiften 30 grader ovan fås av att kommunalt vatten håller ca 7 grader, medan de flesta föredrar 37 grader ur duschslangen.
Tyckaren: Hur räknar du här? Vi betalar 3 öre litern för 6-gradigt kommunalt vatten. Värma vattnet till 37C kostar mångfalt mer än själva vattenleveransen. Vi betalar förvisso det 6-dubbla, eller ca 20 öre litern i olika fasta avgifter för kommunalt VA, men den avgiften går inte att runda.
Nja, för att använda dina siffror, en timmes dusch kräver 18,81 kWh och vattnet kostar 16,2 kronor (9 l*60 min *0,03 öre). Det beror förstås på vad elpriserna är, men är de någorlunda normala så blir kostnaden ungefär i samma storleksordning för vattnet som för att värma det. Inte en skillnad som kan beskrivas som mångfalt högre i alla fall.
Vet herr bloggaren om att han länkas ifrån Dagens PS idag? https://www.dagensps.se/privatekonomi/darfor-kan-tusentals-villaagare-aka-dit-for-skattefusk/
“Priserna på solceller kraschar – stora osålda lager hos distributörer och installatörer”, var en bloggrubrik nyligen….
Kanske är på sin plats med ett Grattis?
Vet inte. Jag har nog mer trafik än Dagens PS till att börja med.
Däremot är det trevligt när media creddar sina uppslag istället för att planka dem.
Modern av all solcellsekonomisk analys är ändå pvXchange och deras marknadsbevakning, vilket Erik Wallner på Solcellskollen refererade till, och som herr bloggare sen refererar till. Inte för att förringa någons insats. Tyvärr håller svenska solcellsgrossister tyst med uppgifter vad de får för offerter på leverans av hela containrar solceller. De vill väl inte skylta med sina påslag. Vi SÖP gör bäst i att följa pvXchange. Och klicka på bloggarens affiliatelänkar av och till förstås..
https://www.pvxchange.com/Market-Analysis-January-2024-Heres-to-a-new-one-Expectations-for-the-solar-year-2024
Och där gick strömmen hos oss. Första avbrott på många år. Det blåser mycket. Inte lika bra förberedd som vissa andra här men lite prepping har vi. Hoppas det är löst till imorgon. Annars får vi köra elverket så man får igång moccamastern. Prioriteringar 😂.
Strömmen tillbaka?
Faktiskt inte förrän 2.30 inatt.
Men detta blev ett litet uppvaknande, så nu blir det att preppa bättre så att vi kan driva internet, vattenpump och panna själva några timmar.
Vill kunna sova lite bättre om natten än att oroa sig för om hela frysboxen hinner tina.
TV och förstärkare drar ca 40 kWh per månad för mig.
“Mätarskåpet skall hållas stängt” står det och så öppnas det !
Starkt content nu.
Gällande HA och migrering till annan version och docker. Kan du inte gå ner till en version som liknar den du kör idag, migrera och sedan börja röra dig uppåt?
En varmvattenberedare tappar en hel del värme via uppvärmning/konvektion av omgivande luft. Energimyndigheten uppmätte tomgångsförluster på 400-1000 kWh/år i ett test, beroende på fabrikat men ffa storlek på tank. Nu kommer väl nån raljera om att spillvärmen kommer resten av huset till godo. Men knappast halva året, och tror få har särskilt stor nytta av att värma taket ovan sin vvb.
En lufttät inneslutning som isoleras minskar dessa s.k. tomgångsförluster. Glöm inte rörisolering på anslutningar heller.
I vårt hus har föregående ägare föredömligt nog placerat varmvattenberedaren i en garderob, som vi dessutom tilläggsisolerat. Nu håller garderoben behagliga 36C året om. Vårt tvåmannahushåll ligger -40% på elförbrukning för varmvatten jämfört med bloggaren.
Nu är vi inte i en bransch där vi säljer oss själva, så en viss hygienpremie ska väl räknas av från jämförelsen med bloggaren.
Bra jobbat. Avundsjuk som jag är får du härmed åtnjuta ett dubbelt pappaskämt:
Elektrikern till sin dotter:
Elektrikern: “Vad kallar man en flod av Zombier?”
Dottern: “Jag vet inte?”
Elektrikern: “Likström!”
Dottern: “Ha-ha… Men du, vet du vad man kallar en Zombie som pruttar?”
Elektrikern: “Ehm… Nej?”
Dottern: “Likspänning!”
*Badadisch*
Jag hittar ut själv, så onykter är jag inte… Än…
Har en NIBE F730 frånluftsvärmepump och för några månader sedan så släppte NIBE en ny app (Nibe uplink).
Efter en uppdatering av min Unifi router så tappade pumpen ip och NIBE upplyste mig om att det var fel på min router.
Allt annat, ett tiotal ip-enheter fungerade som vanligt. Jag fick hem en specialist från en NIBE återförsäljare som inte kunde förklara vad som var fel. Jag förklarade för honom att den programvara som migrerade värmepumpen mot den nya appen var orsaken. Han bytte hele enheten för internet uppkopplingen med negativt resultat. Han testade då mot ett medhavt 4h modem vilket heller inte fungerade!
Ca en månad senare testade jag den gamla appen och den fungerade??? Ingen info om detta från NIBE!
För tre veckor sedan fick jag ett mail från NIBE att en ny programvara fanns att hämta till värmepumpen vilket jag gjorde. Efter installationen av denna så fungerar den nya appen men NIBE erkänner fortfarande inte att de orsakat mina fel?
Värmepumpsfirmorna, Nice Thermia Bosch ett al. är bättre på att kröka rör än att designa elektronik eller att skriva mjukvara. Har själv en Thermia vp men deras eget ui är anskrämligt och det saknas helt vilja att erbjuda API eller liknande för integration.
*Nibe
Jag vill ändå slå ett slag för att jaga soltimmar istället för timmpris när man har solceller.
Här nere i skåne är påslaget 1,20kr per köpt Kwh, sen har du även moms på det.
Så om timmpriset är 75 öre, så betalar man ändå typ 2 kr per kilowatt timme.
Kan man då diska, tvätta och även köra upp varmvattnet under dagen när solen skiner. Vilket man kan under “sommarens” 6 månader. Då finns det mycket pengar att spara.
Det är bara trist att December är så mörkt, den månaden får man inte mycket hjälp av solcellerna. Stor skillnad nu i slutet av Januari.