Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna går blandat i Asien under fredagsmorgonen och fallen dämpas alltså något medan kronfallet pausar. Vindstilla och svinkallt ger extrema elpriser med toppar nära 6:- SEK per kWh i Sverige och över 21:- SEK per kWh i Finland. En av bostadsrättsföreningarna i de sk Norra Tornen har begärt den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties i konkurs, då man anser att bolaget bryter mot det förlikningsavtal som skulle hantera byggfusket i föreningen.
Stockholmsbörsen vände upp igår efter två dagars fall från nyår och OMXSPI steg med +0.33% och OMXS30 med +0.22%. Kronfallet stoppade också på 10:23 SEK för dollarn och 11:18 SEK för euron. Guldpriset hittas på 671:- SEK per gram.
I USA backade dock börserna och S&P-500 gick -0.34% och Nasdaq 100 -0.53%. Inom FAANGST-aktierna ledde Spotify med +2.47% medan Amazon föll -2.63%. Det amerikanska räntegapet fortsätter slutas och återinverteringen av räntebanan närmar sig. 10-åringen steg till 3.88% och 2-åringen föll till 4.23%.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat. ASX 200 är oförändrad på -0.07%, Hang Seng backar -0.88% och KOSPI -0.35%, medan Nikkei stiger +0.27% tillsammans med Straits Times på +0.25% i skrivande stund.
Det råder extrema elpriser idag med svinkallt och svikande vind. I norra Sverige blir snittpriset 210 öre per kWh i SE1, utan elnät, moms och Tidölagets höjda elskatt, i SE2 212 öre, i SE3 och SE4 217 öre. Det dagtida priset blir 309 öre per kWh i SE1 och SE2 medan det blir 319 öre i södra Sveriges SE3 och SE4 med ca 90% av befolkningen.
Toppriserna blir 589 öre per kWh i hela landet vid 17-tiden ikväll, men det är inget mot Finland som får 2124 öre per kWh i elpris, eller drygt 21:- SEK per kWh och snittar på 997 öre idag och 1450 öre dagtid eller 14:50 SEK.
Orsaken stavas vindstilla och svinkallt. Vindkraften producerar just nu 3 689 MW eller 15.8% av Sveriges kraftbehov. Iskallt brukar samvariera med vindstilla och fint väder. Det senare är dock en tröst för oss med solkraft om vi har det snöfritt, så den kommer tugga på bra mellan 10 – 14 på en anekdotisk nivå hemma hos oss. Är du intresserad av att ta in offerter till din villa, bostadsrättsförening, företag eller jordbruk, kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter från leverantörer specialiserade på din typ av installation.
Så här års är det dock klen tröst. Igår stod solkraften för 10% av vår elkonsumtion, förvisso inklusive elbilsladdning på ca 20 kWh som skedde nattetid.
Även om du inte har timpris så kan du göra vårt finska broderfolk en tjänst idag och ställa upp i pinnkampen och stoppa in en pinne i brasan eller på annat sätt spara på elen. För finsk del kan det handla om att kraften helt enkelt inte räcker till. Finlands sak är vår, och våra elsystem är sammanbyggda. Nästa gång är det vi som behöver importen.
Och skrattar bäst som skrattar sist. Iskylan håller i sig några dagar till, och vi får se hur länge Sveriges kraftsystem orkar.
Den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties har begärts i konkurs av BRF Innovationen, som huserar i det ena av de två Norra Tornen i Stockholm. Föreningen anser att det förlikningsavtal om åtgärder av byggfusk som upprättats med Oscar Properties inte följs. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att man avser bestrida konkursansökan.
De två tornen drabbades av omfattande problem vid inflytt, inklusive att avloppsvatten forsade ut i lägenheter som jag minns det.
Byggarantier är inte värda så mycket om entreprenören inte vill samarbeta eller för den delen går i konkurs, och utifrån att en bostadsrättsförening själva begär leverantören i konkurs så måste det vara riktigt illa. Bostadsrättsägarna riskerar bli sittande med en rejäl räkning för sina bostäder, då det nog inte finns så mycket att hämta i ett eventuellt konkursbo. Det kan förstås också vara en del i ett förhandlingsspel och att vi som utomstående inte har hela bilden.
Men tydligt är att Norra Tornen, iaf BRF Innovationen, har problem. Det står inget om det hela på föreningens hemsida. Booli anger att det finns 17 bostadrätter till salu (eller “snart till salu”) i det ena tornet och tolv i det andra. Priserna ligger vid en snabb titt från drygt 110 000:- SEK per m2 till över 150 000:- SEK per m2 som om någon sättning i bostadspriserna aldrig skett.
Man kan undra om mäklarna informerar eventuella spekulanter om tvisten med Oscar Properties och byggfusket eller om det råkar falla under sådant som en mäklare inte behöver informera om, trots att mäklaren i Sverige ska representera både säljarens och köparens intressen? Ja, jag vet att man drabbas av skrattanfall varje gång man ser påståendet om att representera bägge sidor.
Norra Tornen är väl medialt lite extra intressant, men BRF Innovationen lär knappast vara den enda föreningen som kommer bli sittande med byggfusk i knät och konkursade bostadsutvecklare. Utvecklingen av varje bygge sker lämpligen i ett separat dotterbolag som kan sättas i konkurs separat för att slippa garantierna.
Oscar Properties aktiekurs har gått från 758:- SEK per aktie till i skrivande stund 41 öre. Jag vet inte om det är kompenserat för nyemissioner, men om det är det så är det en nedgång på endast -99.95%. Nedsidan är begränsad till ytterligare 100% från dagens nivå.
Man får ändå vara imponerad över att Oscar Properties faktiskt tänker bestrida konkursansökan och inte ger upp. Börsvärdet är 89 MSEK uppger Avanza.
149 kommentarer
Även om det blåste skulle en hel del av vindkraften vara otillgänglig. Ett flertal parker som inte kan leverera nu pga nedisning. Effekt motsvarande ett par reaktorer eller så.
Vindkraft ger grön energi, Spara Snabbare V4 ger grön avkastning! Släpp stressen med manuell handel och låt robotarna hantera turbulensen på börsen.
Hm. Oljepriser kan ju uppenbarligen falla med mer än 100%, som vi såg under pandemin. Finns det någon omständighet när detsamma kunde hända med aktier?
Vi såg en kraftig nedgång i oljepriset under pandemin men knappast att oljepriset blev 0. När ett företag går i konkurs så faller värdet med 100% alltså värdet blir 0, händer några gånger per år att börsnoterade bolag går i konkurs och aktieägarna förlora alla sina pengar.
Oljepriset var faktiskt negativt i Oklahoma terminalen, det kostade att leverera råolja på samma sätt som elpriset ju än bli negativt
Du har rätt att det är möjligt i enskilda fall att det kostar mer att ta hand om råvaran än vad den är värd eller att det kostar mer att pausa produktionen än vad man förlorar på att ge bort råvaran. Men detta sker i väldigt speciella fall på enskilda platser, vet inte om det finns fall där ”världsmarknadspriset” på någon aktivt handlad råvara blivit negativt.
Här sticker kanske el ut som en råvara som ofta blir negativ sen vi började med vindkraft. Negativa priser är otroligt skadligt för handeln på en marknad.
Däremot såg vi en uppgång i oljan på nästan 500% från våren 2020 till sommaren 2022.
Uppgångar på både börs, krypto och råvaror kan vara 1000 tals procent men nedgångar endast 100%. Om vi inte snackar hävstänger där man kan förlora mer än man satt in.
Hur många procents förändring blir det när priset går från negativt till positivt värde, eller tvärtom? (Frågar för en kompis.)
Positiv till negativ är enkelt. +5 till -5 är enkelt 200%, du har förlorat 10kr vilket är det dubbla det du köpte för (5kr).
Däremot för saker du fått gratis eller någon betalat dig för att ta emot som du sedan säljer med vinst. Alltså saker som har gått från noll eller under noll till positivt så blir det svårare eftersom i princip blir uppgången evigheten.
Nä, oljeterminer kommer med en skyldighet att ta hand om oljan, medan aktier inte kommer med några skyldigheter.
Möjligen om man har en kostnad för depån då. Har själv en anekdot blev uppringd av min depå förvaltare som ville avsluta den då jag inte hade någon aktivitet.. minns inte alla detaljer men man kunde inte bli av med aktier till konkursade bolag hade några flyme och prosolvia tror jag.. i övrigt avvecklat allt under studier. Det slutade med att han rekomenderade mig att flytta till Avanza då de var gratis att ha depå hos.. Nöjd med Avanza så är kvar där och aktierna har så småningom försvunnit och den ena tom gett pengar till aktieägare från konkursboet, vilket skapade lite problem för mig då.. men skatteverket verkade köpa att ta upp det som 100% vinst om man redan gjort förlust avdrag till noll vid konkursen.
Det är klart att finsk energipolitik har totalhavererat.
Sverige är i det närmaste i balans och skull fungera bra om alla våra grannlände skötte sin egen energipolitik på samma nivå som Sverige gjort.
Det svarta fåret är Litauen som bara producerar lite mer än hälften av sitt behov.
Ska svensk energipolitik i framtiden utgå ifrån att vi ska ha en överproduktion för att lösa våra grannarsproblem?
Hörde ett reportage från Litauen för nån månad sedan och enligt P1:s klimatreporter kommer de snart vara självförsörjande pga vindkraft och pumpkraft. De påpekade även att det var jättebra att Ignalina var nedlagt..
Tillåt mig tvivla.
Du gör nog rätt i att tvivla. Mer info om just detta finns här:
https://timbro.se/smedjan/energidebatten-behover-mer-grundlaggande-matematik/
Ett par citat ur artikeln:
“Även om batterierna är fulladdade kan de alltså bara stå för 10 procent av Litauens elbehov under en enda timme.
…
Pumpkraftverket har högre kapacitet: 900 MW vid en fylld reservoar, ungefär motsvarande en typisk kärnkraftsreaktor. Men detta vatten räcker bara i tolv timmar.”
Här är inslaget. Det var översteprästinnan Kristola som gjorde det.. Undrar ur mycket skada den kvinnan kablat ut till svenskarna egentligen?
https://sverigesradio.se/artikel/litauen-kan-forsorjas-helt-av-fornybar-energi-2026
Att det är jättebra att Ignalina är nedlagt behöver du inte tvivla på.
Dessutom bör man ställa sig frågan vem som ansåg att det var en god idé att låta (i slutändan) kinesiska staten blir storägare i svenska vindkraftsparker. Skulle det inte löna sig är det bara för ägaren att sätta dotterbolaget i konkurs, och så står vi i Sverige med notan för att riva eländet.
Till skillnad ifrån vilka andra ägare då?
Totalitära auktoritära och teokratiskastater samt företag, medborgare och organisationer från dessa skall inte få äga, vistas i eller bedriva någon form av verksamhet i Sverige, EU eller något annat demokratiskt land.
Sluta dalta med diktaturens kreatur.
Det stående mantrat från de som helst ser endast kärnkraften som elproducent är att vindkraft är en förlustaffär då den endast producerar när priserna är låga. Är det då kinesiska staten som tar kapitalförlusten vid konkurs är väl det bra? Den som tar över efter konkursen lär tjäna gott då den inte har så mycket ränta att betala av på investeringen.
Kärnkraft betyder ingen energi försörjning i händelse av krig.
Berätta det för Ukraina. Kraftverken på fritt territorium kör på och UA har periodvis exporterat till EU. Säkraste platserna i UA. Aldrig bombade.
Svar till Admin
Det kan ju bero på vilka mål ryzzland satt upp?
Vill de erövra verken intakta med ställverk och allt så kommer de inte bomba dem.
Man behöver inte bomba själva verken för att “slå ut dem” vilket också nollar eventuellt hot från Nato.
Så har ryzzland ingen ambition att i när tid att i förliva dit land i ondskansimperium, så förvänta dig inte att du har någon fungerande distribution från din kärnkraft.
Och på vilket sätt skulle andra kraftslag garantera tillgång under krig?
Heasm66
Faran ligger väl i att kinesiska staten helt enkelt ger oss fingret. Då sitter vi med notan lik förbannat. Markbygden producerade 7 promille av installerad effekt på Onsdag, att VK är en förlustaffär visar sig gång på gång. Inget energislag har byggts ut utan statliga pengar, det kommer inte att hända nu heller. Summorna är för stora för helt privata investeringar. Det hävdas att vindkraft inte längre subventioneras men man blundar då på ena ögat och struntar i EU-pengarna som ändå inte räcker.
Krafverken står på svensk mark. Kina får svårt att packa ihop dem och ta dem med sig hem.
Om det svenskregistrerade dotterbolaget går i konkurs varken behöver eller kommer kinesiska staten stå för fiolerna.
Konkurs innebär att investerare förlorar pengar. Kommer pengarna från Kina så är det de som förlorar pengar.
Det beror på om konkursen sker när verket har många år kvar att leva, eller om konkursen sker lagom till att verket ska rivas.
@HEASM66
Vindkraft är kanske en förlustaffär för ägaren, eller lönsamt, vem vet? Förmodligen går det lite upp och ner.
Problemet är snarare att (för mycket) vindkraft är dåligt för stabiliteten i Sveriges elförsörjning. Det är oberoende av vem som äger vindkraftverken.
Det är väl i grunden bra med export, och vi kan väl lika gärna dra in pengar på att exportera el som trä eller telefonväxlar..
“Sverige är i det närmaste i balans och skull fungera bra om alla våra grannlände skötte sin egen energipolitik på samma nivå som Sverige gjort”
Du kan väl inte på allvar mena detta?
Sedan att det finns andra länder som är sämre är inte en ursäkt. Vi har mycket bra förutsättningar för fossilfri elpropduktion i Sverige
Utveckla gärna vad som är felaktigt i påståendet! För vi är väl på det stora alltid på plus och kan importera de få dagar det behövs.
Det räcker inte med att vara i balans, vi vill ju även ha ett stort överskott som möjliggör nya industrier och påskyndar elektrifieringen.
@BUURD – Det argumentet kan vi likna vid att man står med ena foten i en ishink och den andra i skållhett vatten. I medel är det mycket skönt..
Om du följer prisbilden vi har på el så avslöjar den att vi inte har stabilitet. Naturligtvis inte varje dag men vi ser ibland en prisbild som kan variera med ett par hundra procent över ett dygn.
Elöverföringen till de södra delarna av landet är en trång sektor, hämmar utvecklingen. Visst vi ska kanske inte lägga tung elintensiv industri här i södern, men redan nu tvekar “vanlig” industri.
Sverige som har fantastiska möjligheter tack vare VK ska inte behöva ligga så på marginalen. Den fina importen så du tycker är okej är fulel.
Vi har inte i modern tid eldat så mycket olja som nu för att klara elbehovet.
Vi ser ett stort behov av att öka elproduktionen framöver för minska utsläppen.
Så nej jag tycker inte det har skötts bra och att vi är i balans.
Netto export/import
SVERIGE
Importerar
22 MW
DANMARK
Importerar
43 MW
NORGE
Exporterar
515 MW
FINLAND
Importerar
2 161 MW
ESTLAND
Importerar
197 MW
LETTLAND
Exporterar
360 MW
LITAUEN
Importerar
930 MW
Visar flöden för: 2024-01-05 08:48
Datakälla: Statnett
Tack!
“Orsaken stavas vindstilla och svinkallt.”
Det har historiskt funnits svinkalla perioder men utan extremt höga elpriser. Någonting har hänt, undrar vad.
Vi har väl ändå politiker som har, och har haft, Sveriges bästa för ögonen? (På tal om skrattanfall.)
Vi väntar nu tålmodigt på omvärderingen av den förda politiken…
Komplett med skriftlig rapport som låter meddela “att man inte vågade stå emot det kraftiga opinionsdrevet för vindkraft” samt att oppositionsledaren avkräver statsministern en ursäkt för den politik som oppostionsledarens parti tidigare bedrivit… simsalabim så är allt i sin ordning igen!
Här pratar vi om opportunistisk politik. Viljan att sitta kvar i maktposition överskuggar allt annat och då kommer Sveriges bästa långt ned på priolistan. Att sedan anklaga andra partier för röstfiske och populism gör ju att man inte vet om man ska skratta eller gråta…
Med dessa rövarpriser på helgdagsafton borde många verksamheter släcka ner och skicka hem folk
Varför det? Klara man inte ett par dagar med högt elpris har man större problem. Det har ju varit billiga dagar mellan så snittpris kan vara något att förhålla sig till.
Stängt av värmepump och elpatron idag. Går helt på kakelugnspannan. Elbilen laddad innan elpriset gick i taket. Om vi ska “elda med el” när det är som kallast kommer vi kanske behöva mer kärnkaft. Men vem kommer att vara kärnkraften trogen de dagarna sol och vind (och kanske kraftvärme eller geo?) levererar kalasbilligt? Ingen privat aktör kommer vilja ta risken.
Problemet är såklart att vindkraft leverera när priserna är låga så man tjänar inget på det. Kärnkraften levererar alltid så man tjänar pengar på det när priserna är höga. Bygger man mer kärnkraft och vindkraft kommer vi befinna oss i en situation där ingen tjänar pengar på att sälja el. Kanske dags för staten att ta sitt ansvar? Att vi har en fungerande elförsörjning kanske är något som vi som stat tillsammans ska ta hand om snarare än enskilda vinstdrivande företag.
Privatiseringen av elen måste väl räknas till en av de dyraste projekten i Sveriges historia.
Jo jag vet att det låter som socialism, men en demokratiskt socialism med stor frihet för privata företag och människor är nog det bästa av system. Alltså som Sverige för 30-40 år sen.
Ja, marknadsekonomin är inte alltid överlägsen.
Det finns väl etablerad ekonomisk teoribildning som säger att just infrastruktur och “utilities” inte är speciellt väl lämpade för marknad och konkurrens?
Om man nu ändå ska ha en marknadslösning så blir det iaf väldigt viktigt att regelverken inte skapar osunda drivkrafter… vilket i praktiken är rätt svårt att åstadkomma.
För elmarknaden t.ex. att varje producent bär sina egna kostnader för att garantera nätstabilitet.
Den stora dumheten är inte avreglering av elmarknaden i Sverige. Det riktigt korkade är att koppla ihop flera elmarknader som är tämligen olika, med olika användningsmönster, olika produktionsmönster och olika prisbilder.
De minst utvecklade marknaderna, med de högsta priserna, sätter förstås riktmärket för de övriga marknaderna som integreras.
Vänstern:
“INGEN MARKNAD: sjukvård, skola, äldreomsorg, kollektivtrafik mm. är för känsligt för att överlåtas till privata aktörer”
“JÄTTEGÄRNA MARKNAD: Svenska elsystemet. Vår husgud är Milton Friedman”
Den första motionen om avregleringen av elmarknaden lades av Carl Bildt och Per Westerberg, båda från Moderaterna. Den lades fram 1992 och retoriken handlade som alltid om konsumenternas frihet att välja:
”Målet är att genom ökad konkurrens nå ett än mer rationellt utnyttjande av resurserna och att till-
försäkra kunderna flexibla leveransvillkor till lägsta möjliga priser.”
Socialdemokratin la sedan fram ett förslag som innebär det system vi sedan fick. Vänsterpartiet var det enda parti som var emot privatiseringen.
Väldigt intressant läsning.
Här är Göran Persons och Ingvar Carlssons svar på Moderaternas föreslag att privatisera hela elmarknaden. De ville som vi sen fick att vi skulle privatisera men att staten skulle fortsätta äga ex Vattenfall.
Kolla på de risker de då beskrev med en privatisering är typ det som nu 20 år senare har hänt. https://data.riksdagen.se/dokument/GH02N23
Intressant läsning även om jag inte orkade mer än skumma dokumentet. Skrivet före twitters tidevarv…Jag är inte insatt i partipolitiken. Men som lekman tänker jag att Wallenberg eller likvärdig kan inte bedöma risk/vinst på ett projekt som tar 25-50 år (?) att tjäna tillbaka pengarna på. Givet att man inte vet vilka konkurrerande tekniker som kommer att dyka upp på vägen. Eller risk för avhopp från energipolitiska överenskommelser för den delen. Mycket riktigt säger just Wallenberg i TV att han absolut är intresserad och öppen för “att prata” kärnkraft med politiken. Vilket i klarspråk betyder skattepengar måste ta en betydande del av risken. Om skattebetalarna ändå ska ta risken. Varför ska de då inte få den eventuella vinsten? Om kärnkraft ska byggas- bygg så lite som möjligt, för det kan bli omsprunget av andra tekniker – och låt det allmänna äga hela projektet. Både risk och vinst.
Jo, och skall vi få till det med omställningen behöver man nog stänga ner elmarknaden som den ser ut idag.
Det krävs ngn form av statlig intervention för att skapa de volymer som får övergången att ske. Det kommer inte hända annars.
Att inte bygga kärnkraftverk för de inte är lönsamt är ju nonsens, det byggs inte för det riskerar att stängas i förtid av politiker, sedan är inte produktionskostnad och pris på el samma sak, och det är inte all el som handlas på spotpriset utan en stor del på terminshandel på långa kontrakt
Wallenbergarna har erbjudit sig att bygga kärnkraft förutsatt att de kan lita på de politiken. Dvs, politikerna ska inte ändra förutsättningarna under den avtalade tiden, utan kompensation då antar jag. De är trots allt vana med att räkna på stora projekt som tar årtionden att räkna hem. Politiska vindflöjlar är dock en annan sak.
Valet handlar om tiondelars ören i skillnad på elpriset. Tack, Bildt.
Åja, det där är ju ett ganska grovt raljerande över hur marknadsekonomi fungerar.
Fördelarna är ju det som inträffat innan marknaden stabiliserat sig på en prisnivå.
Den som avviker från de tiondelars ören i skillnad kommer straffas hårt.
1992 var Carl Bildt statsminister och kunde inte lägga fram motioner i riksdagen.
Förmodligen syftar du på en proposition från regeringen.
Sjävklart menade jag propositionen de la fram 🙂
All el säljs inte på spotmarknaden till tim pris, I Finland med den reaktorn i norra Österbotten skulle ägarna få självkostnadspris tills den var betald, att ha ett fixerat elpris på 20-30år passar stora elköpare som stålverk, pappersbruk eller även serverhallar, det kvittar om elen är gratis ena dagen och en vecka senare kostar 26 kr kWh, nu skrotades detta projektet då det var ryskt bygge av reaktor
Även OL3 delägs av industrin som köper el till fastpris.
Det handlar inte bara om priserna. Nätet behöver en stabil grundspänning som inte svajar i takt med vind o väder. Det går inte att uppnå med vind o solkraft hur trevligt det än hade varit. Gissa vad som händer om vi inte har den back up som behövs… Det blir ju ungefär som att säga att vi inte behöver ett försvar eftersom det inte är krig just nu…
+1
Att staten subventionerar solpanelinstallationer är hål i huvet. Det undergräver villkoren för stabil baskraft, även om det kanske inte är ett jättestort problem i och med att solkraft står för enbart en dryg procent av elförsörjningen i Sverige.
Jag har förstås ändå installerat solpaneler med statlig subvention eftersom jag prioriterar min egen ekonomi högre än alla andras.
BRF Innovationen är det östra tornet och det första tornet som byggdes. Det andra heter BRF Helix. En detalj är att ekonomin är väldigt olika i föreningarna.
Innovationen har timeat räntemarknaden fel och ligger nu med 100% av lånen på ca 240 miljoner till dagens räntenivåer.
Helix däremot är högre belånad (270M) men har bundna räntor till 2025-2026. Man sänker avgiften med 7% från januari (det ringer varningsklockor). Lever de i en parallell värld där kostnader sjunker?
Tycker dessa föreningar är väldigt intressanta. Min bedömning är att det kommer krävas (differentierat) kapitaltillskott i BRF Innovationen inom några år för att den inte ska gå i konkurs. Problemet är ju risken att man skjuter till mer pengar som man inte får tillbaka vid en möjlig konkurs.
Personligen skulle jag aldrig sätta min fot på en visning i dessa torn. Ironiskt att de har Stockholm bästa och sämsta utsikter.
Kan en mäklare som säljer ett lägenhet i en BRF som sedan snart därefter går i konkurs få någon form av straff för detta?
Tänker att när de första BRF börjar konka nästa år så kommer det inte haven positiv inverkan på lägenhetsvisningarna. (Om räntan störtdyker i år så kan vi faktisk kanske undvika detta.)
Teoretiskt kan du väl behöva betala skadestånd om det är bevisat att du som mäklare förstod att föreningens ekonomi var på fallrepet och inte informerade. Problemet, förutom att det är ett nästintill omöjligt bevisläge, är ju att jag aldrig träffat en mäklare som verkar förstå ekonomi. Speciellt inte de som är unga och kör en “snabb” livsstil i innerstan.
Innovationen var ett katastrofbygge utan dess motsvarighet i byggsverige, vi pratar lägenheter för 20-30miljoner som färdigställes från från stomme till besiktning på under 8-9 dagar när det var som värst. Byggkvaliten blev också därefter och därmed nu efterföljande situation med garantifel. Huset uppfördes av Oscar Propterties helägda och införlivade byggbolag Allegro som köptes in för att försöka skapa nån form ordning i deras egna byggverksamhet. Majoriteten av bygget sköttes dock fortfarande av konsulter utan mer ansvarstagande än till nästa faktura var betald.
BRF Helix (det lägre) byggdes av extern ledning när man plockade russinen ur kakan på Allegro och bröt sig loss, man tog också in en sidofinansiär för att kunna bygga klart huset. Detta hade inte alls lika mycket problem och ett var ett ganska ordinärt BRF bygge i dagens Sverige.
Hmmm, byggföretag och BRFer. Vore intressant med en ordentlig undersökning hur byggföretagen fungerar med underentreprenörer, hur stora vinster de egentligen gör och speciellt hur mycket byggfusk som förekommer.
Som exempel bor jag i en BRF i Stockholms innerstad och har precis haft stambyte. Det är visserligen ett stort projekt men är det rimligt att kostnaden för detta är fyra gånger högre än byggkostnaden för hela huset 1974 när jag räknat med inflationen sedan dess.
Sen har vi alla konstiga fel som uppstått. Vägghängda toaletter som börjat lossna, badrumsskåp som monterats snett (har de hört talas om vattenpass???) osv osv. Visst, allt kan inte bli så perfekt som vi boende önskar men det borde väl finnas någon yrkesstolthet…
Är detta ett problem även i resten av landet där en trerummare inte går för över 6 miljoner?
Tyvärr är samtliga breffar byggda på 90-talet och framåt riskkonstruktioner. Ok jag överdriver lite men det var då man började bygga för profit på allvar. Tacka vet jag miljonprogrammets lösningar och byggstenar. Förutom ljudisoleringen då kanske.
På en helt vanlig byggarbetsplats så kan det finnas entreprenörer i sju-åtta led. Det är ingen nyhet att det fuskas som fan med både arbete, arbetstillstånd, säkerhet, och löner på den nivån när ingen har egentlig koll på vem som befinner sig på arbetsplatsen. Det är här man hittar t.ex Ukrainska snickare som nån entreprenör låter bo i skitiga källare och som får jobba för 50kr/timmen.
Det har kommit förslag på att åtgärda detta men problemet är i grunden att politikerna från S till FP till C till M till KD till SD tror på oreglerade marknadslösningar som något magiskt medan den oreglerade marknaden försöker att skapa så mycket vinst som möjligt genom att ta så lite ansvar det bara går.
Politiker vill inte göra något åt detta. Vi såg det nu senast efter hissolyckan i Sundbyberg där fem arbetare dog. V lägger förslag om att begränsa hur många led av entreprenörer som får finnas på en arbetsplats för att styra upp ansvaret. Röstas ner av alla andra.
Jag är knappast en revolutionär kommunist men jag tycker definitivt att staten har ett ansvar att reglera marknader och det bekymrar mig något oerhört att V är i princip enda riksdagspartiet som delar den synen på samhället.
Alla andra borde fatta att det inte bara är ett arbetsplatsproblem, utan ett kvalitetsproblem där skattebetalarna blir blåsta av oseriösa byggbolag med usel kvalitet.
Problemet är inte att det inte finns regler, utan att det saknas kontroll av att regler följs, med påföljande sanktioner.
Marknaden vill ha regler för att hindra AB Bluff & båg från att snedvrida konkurrensen. Men regler utan kontroll och sanktioner är värdelösa.
Att behöva efterkontrollera att regler följs är ett problem i sig. Det är mycket bättre samhällsekonomiskt om man kan styra det så att det finns mer vinst att hämta i att följa reglerna än om man hotar med straff om företag bryter mot reglerna.
Om vi har en huvudentreprenör som vet att de kommer påverka deras framtida uppdrag om de själva fuskar så är det ett incitament att sköta sig som är mycket starkare än eventuella böter. Om huvudentreprenören däremot har en kedja av underentreprenörer där någon fem led bort fuskar så kan de skylla ifrån sig medan underentreprenören går i konkurs och byts ut till någon annan som fuskar lika mycket.
Ju bättre reglerad en marknad är desto mindre efterkontroll behövs. Vilket inte betyder att man kan ge upp all kontroll, men det blir mycket enklare att hitta rötäggen om man vet att de flesta sköter sig.
Förtroende är bra, kontroll är bättre.
Det kommer alltid att finnas de som fuskar för att de kan och för att de vill och då ska fan ta bofinken.
Om vi då ska fortsätta ditt exempel så kan ex-vis “The buck stops here”-metoden användas. Huvudentrepenören är fullt ut ansvarig för underleden. Denne kommer då antingen inte använda presumtiva fuskare, eller binda dem hårt till masten. Men fortfarande måste det någonstans kontrolleras att det inte fuskas. I slutändan blir det förmodligen hos någon myndighet den yttersta kontrollen hanmnar.
Det är väl lite av en svensk paradgren att införa regler och sen tro att det räcker? Naivt är bara förnamnet.
Bostadsrättsföreningar är skapade för at vara ett instrument för likasinnade som slår sig ihop för att köpa en fastighet att bo i. En i grunden kooperativ idé likt Konsum eller OK (om nån minns dem). Problemet nu är at systemet möjliggör för byggare at skapa en förening under byggtiden som blir beställare i entreprenaden och som sedan “lämnar över” till boendeföreningen (samma juridiska person men med nya medlemmar). Styrelsen under byggtiden är byggarens personal och det finns ingen motpart till byggaren. Efter bygget är klart sitter ett gäng amatörer som inte har en aning om vad som hänt i styrelsen för en förening, den gamla styrelsen har fåt ansvarsfrihet efter at ha godkänt entreprenaden och alla byggfusk inkorporeras i kåken på de boendes risk.
Systemet funkar någorlunda inom kooperationen eftersom HSB och Riksbyggens organisationer är motpart till byggaren.
Men “vi” vill ha det såhär eftersom Riksdagen för några år sedan avstod från att göra något åt det i samband med att Bostadsrättslagen ändrades.
Undrar hur länge bloggaren får hålla på innan Miljöpartiets säkerhetsavdelning går in genom systemets bakdörr och justerar det som presenteras till en mer behaglig verklighet?
Vi ser nu det definitiva beviset på att vindkraften inte levererar och att Bolund och Hellden är ett hot mot vår ekonomi. Visst, det är bara en dag hittills men vädret är på inga vis extremt. Kallt väder över Norden och vindstilla så kommer vi snart inte kunna dricka latte på det trendiga kaféet. Plus att plebejerna fryser men det är som alla vet ett mindre problem.
I alla fall tar Tibber idag 749.5 öre mellan kl 17-18 här i SE3 inkl alla påslag. Snittpriset blir 210 öre. Jag får hoppas att helgen räddar mig. Plus att vintern snart är över.
Skärp dig.
Ok, det uppskattas inte att jag presenterar elpriserna märker jag. Kanske det första, något raljanta, stycket tog skruv?
Förmåga att tolerera och se poängen i raljans är ett test på mental agilitet. Och helt klart ser vi att vissa ord gör att inlägg fastnar på den här plattformen. I Kina ser vi att kontrollen är större än så. Youtube är ju ökända för att inte presentera allt innehåll med samma prioritet, finns rätt många olika exempel på att tuben tvättar innehållet.
Men att jag i ett stycke drar ut detta i en förlängning är tydligen oerhört provokativt.
Eller var det elpriserna du inte gillade?
Det handlar mer om dina konspirationsteorier om säkerhetsavdelningar som stänger bloggar.
Tack heasm
Fast det var väl ändå avsett som satir (typ)!
@HARR JAN – Det var naturligtvis avsett som satir över den censur som vissa ville införa för några år sedan, officiellt för att bekämpa s k falska nyheter. Men någon blev sur.
Jag vet inte vem du är men jag vet att det finns många nötter på internet.
Och framför allt finns det många nötter som läser och förstärker det som skrivs.
Visst, visst. Satir fullt i klass med den stora satirikern Jonathan Swift.
(Luktar mer högeridioters standardförsvar när de klampat i klaveret, att mottagaren inte förstår humor.)
Vi hade ju trots allt en svensk utrikesminister minister som stängde ner ett annat riksdagspartis hemsida för inte så längesedan, så det är ju inte så jättekonspiratoriskt. Där skickade till och med UD personal fysiskt till webhotellet för att säkerställa att det skedde. Något dåvarande statsministern till och med ljög om, men där UD hade dokumentation på hur det hade gått till, dvs att det var utrikesministern som aktivt hade begärt nedstängandet.
@SALLAD – Tackar för hjälpen med exemplet, hade faktiskt glömt av det. Men försök till censur förekommer hela tiden. Men jag tror att vissa blev upprörda över att jag raljerade över deras upprördhet. Raljans är ju svårt att acceptera när man tar sig själv på största möjliga allvar.
Notera att jag inte blir sur över att någon sarkastiskt anmärker att jag inte är Jonathan Swift. Men kanske är det bara världseliten som skall ha rätt att uttala sig.
Intressant att det blev sådan upprördhet, vissa kunde ju bara avfärdat mig eller sagt åt mig att bilda klan med Rikki som väl ofta har liknande åsikter som mig. Men här träffade vi en nerv.
Jo och sedan har vi ju Chat Control och MP:s krav på att förbjuda VPN. Så jag tycker att även om jag inte träffade helt rätt så finns det fog för oro.
Jag ser inte riktig vilket klaver jag trampat i, och visst röstar jag höger, men idiot är jag ocker. För att klassas som idiot skall man ha en IQ på typ 35 och jag fick mycket bättre än så på mönstringen.
@VILLAVOLVOVOVVE
Du har inte alls trampat i klaveret, tack för bra satir. Satir är som bäst när det finns lite verklighet i det. MP har visat tidigare att om det bara gagnar deras välrdsbild så kan man trotsa majoriteten. Kommer ni ihåg: Bolund var den enda av partiledarna som räckte upp handen
Det har ju också pratas om extrem toppstyrning inom partiet, utan att nämna några namn eftersom det är rykten. Vi har ju också EU-parlamentarikern från MP, den där som tidigare arbetade på SVT, som på frågan om vad denne skulle göra för klimatet som statsminister och då svarade att han skulle “snabbt avskaffa alla val” (vilket han sedan själv hävdade var ett skämt). Han har också pratat om att en “klimatdiktatur” skulle vara intressant. Så den demokratiska kompassen tycks inte helt kalibrerad inom det partiet.
Intressant nog samma parti som gjort sitt bästa för att gynna Putin vad gäller vår energiförsörjning.
Ironi och satir är svårt, men att tro att “Miljöpartiets säkerhetsavdelning” skulle ens finnas och ens att ha makt att “justera” vad som skrivs på en blogg är lite väl naivt.
Skärp dig.
@Sallad
Det var Levonline AB som fegade ur och inte hävdade yttrandefriheten för sin kund Sverigedemokraterna.
Laila Freivalds var förvisso ute i ogjort väder (inte enda gången) och avgick senare.
Tjänstemän vid UD och SÄPO som var behjälpliga med påtryckningarna mot Levonline får nog sägas vara de värsta skurkarna i dramat. Om de hade konfronterats hade det inte räckt med “The Nürnberg Defense”.
Raljera bättre i så fall.
Anledningen att elmarknaden är som den är började med moderaternas privatisering av elmarknaden när de hade makten på 90-talet. (Väldigt mycket av allt som är dåligt idag startades av moderaterna då (el, skola, vård, polis), sen har ingen velat göra en förändring.) Sen har alla partier haft en roll att det är som det är idag.
Den vanliga ursäkten när ingen av de som faktiskt verkställde de dåliga besluten vill ta ansvar: allt är Moderaternas fel!
När pandemin tog fart så var det Moderaternas fel att Göran Persson skrotat alla fältsjukhus.
Till och med Transportstyrelseskandalen försökte man skylla på på Moderaterna, och trots att det genomskådades direkt så finns det än i dag socialdemokrater som är övertygade om att det egentligen var Moderaternas fel.
Tycker du verkligen att det är S som drivit på för privatiseringar i samhället? Är det ny moderat politik att förstatliga? Verkligen?
Jag tycker att det är populism att skylla allt som går snett på privatiseringar, och samma populism att påstå att allt blir bättre om det drivs i statlig regi. Om det vore så enkelt så skulle Japans tåg vara de sämst fungerande i världen eftersom att både järnväg och tåg ägs av privata företag, och Tysklands sjukvård skulle fungera uselt eftersom att så gott som samtliga större och mindre vårdinrättningar i Tyskland är privata. Tysklands sjukvård fungerar så bra att man inte ens för statistik över hur länge man måste vänta på operationer och dylikt, och under Covid tog Tyskland emot covidpatienter från andra länder efttersom att de hade stor överkapacitet. Hur Japans tåg fungerar behöver jag nog inte ens nämna.
HEASM66: ser fram emot dina länkar som visar att statlig vård är överlägset.
Sverige har inte statlig vård då det är svårt att länka till.
Det var som bekant inte outsourcingen till IBM i sig som var problematisk i Transportstyrelseskandalen, utan det var att dåvarande GD beslutade att göra avsteg från gällande lagstiftning och tillåta icke-säkerhetsklassad personal att ta del av hemliga uppgifter. Ett beslut som hade varit precis lika illa om driften skett i statlig regi.
Många myndigheter outsourcar till IBM, Microsoft, AWS, m.fl.
HEASM66: men andra länder? Nog måste det väl finnas exempel?
Att driva sjukvården i statlig regi är väl något som Kd förespråkar. Fråga dem efter länkar.
KD förespråkar att staten ska ta över det ansvar och den roll som regionerna har i dag när det gäller sjukvård.
KD förespråkar inte, mig veterligen, att privata vårdinrättningar ska förstatligas.
Vilka, förutom möjligen V, förespråkar det. Region Stockholm har för tillfället vänsterstyre och vad jag vet stängs inga privata kliniker.
Det var varken M eller privatiseringen som stängde fullt fungerande kärnkraftverk i förtid.
@Bärgarn:
Kan tillägga att dåvarande S-regering, specifikt ansvarig minister, kontinuerligt informerades av TS GD om outsourcingen och dess detaljer. Regeringen (= ministern) var till på köpet pådrivande i outsourcingen.
Jag jobbade på TS vid den tiden, med det som outsourcades, så jag hade viss insyn.
@PentiiVarg intressant.
Det var väl i samband med det som det även avslöjades att “Säkerhetspolitiska Rådet” som Löfven upprättade 2014 inte höll sina möten i säkra rum.
“Förmåga att tolerera och se poängen i raljans är ett test på mental agilitet. ”
Jag skulle vilja veta lite mer om kopplingen här, finns det forskning på det?
På de 749,5 öre tillkommer väl sen också överföringsavgift + moms och skatt + moms?
Inklusive allt så säger min uträkning i Home Assistant att priset peakar på 835 öre/kWh inkl allt.
Min Tibberapp säger att 749.5 öre är vad jag betalar som värst (bara en timme under dygnet dock) inklusive allting. I SE3.
Jag trodde att Tibber bara uppger de elhandelsrelaterade kostnaderna (elpris + påslag + moms). Överföringsavgiften + elskatten + momsen på dessa hanteras ju av elnätbolaget och kommer på en separat faktura. Men det kanske går att få även dessa siffror synliga i appen?
(Har inte Tibber själv ännu, men är sugen på att byta till dem just tack vare att de har en bra app)
Typ 590 öre för elen, 40 öre skatt, sedan 25% moms blir 787 öre-
+1 🙂
Nämnde Bolund hade betyg 2 i matematik och ett snitt i N-linjens kärnämnen Ma, Fy och Ke på 2,3. Högsta betyget i något av de tre ämnena var 3. Är det representativa betyg för partiets företrädare så förklarar det mycket.
Med solceller gäller stora ytor, det är flera som vill bygga anlägningar på över 100ha, ett ha är ungefär 1MW h i producerad el/år och kostar runt 6 milj ha i investeringskostnad, dvs betald på 6 år med 1 kr kWh i snittpris, anledningen att jag inte nappar är att arrendeavtalet är på 40 år och att Bonden inte får 1 milj ha i arrende utan kanske 12500 kr ha samt 4% på vinsten, med räntesnurror finns uppenbar risk att det aldrig blir vinst på dessa parker, Markbygden ett är ett sådant exempel och att markägaren blir blåst
Borde inte vara tillåtet att bygga på mark. Det finns tillräckligt med tak, väggar, parkeringar och cykelbanor att bygga på. Använd befintlig infrastruktur och gör inte som den galna vindkraften anlägger miltals av vägar.
Precis, det borde inte vara tillåtet att bygga på åkermark. Vi har redan en låg försörjningsgrad av mat i landet. Det förstörs redan bekymmersamt mycket åkermark ändå till infrastruktur och bostäder
Fast det finns spännande försök att kombinera solkraft och jordbruk. Med rätt val av grödor/djur kan det vara positivt https://www.forskning.se/2021/11/24/solceller-pa-akern-okar-skorden/#. Solceller ger skugga på samma sätt som träd i skogsjordbruk (fast de så klart inte ger samma nytta som träd i en samplantering).
Detta är bara på marginalen, fårbete är det enda som är rimligt, att odla vete kommer aldrig bli lönsamt med solpaneler
Nej, växter är liknande solceller en “solfångare”. Skuggar du = ingen produktion/tillväxt.
Men som CESAR skriver, betesdjur kan ta nytta av det som lyckats växa (gräs) mellan panelerna. Mycket kanske för att hålla ogräs borta.
Ingen är nog att ta i, men för att det ska vara positivt även för livsmedels produktion måste man nog ha mer sol än i sverige. Men i lägen där samplantering med träd ökar avkastningen kan det säkert göra det även för solceller. Finns rätt många grödor som inte vill ha hur mycket sol som helst, kaffe tex. Och fler fall där man måste ha mer vatten med mycket sol men kan odla utan eller med mindre bevattning i delvis skugga.
Lägg solpaneler som tak över gång- och cykelvägar! Få elektricitet, och ge samtidigt skugga åt dem som förflyttar sig med muskelkraft.
Ska de bli lönsamma krävs runt 100 ha och upp, inte många tak som klarar det
Jag skulle bli mycket förvånad om det inte fanns 100 lättillgängliga hektar gång- och cykelvägar i min medelstora svenska stad. Lättillgängliga som i att den inte är inklämd mellan höga skymmande hus, eller går tätt intill en bilväg eller dylikt.
Solceller kräver enorma ytor för lönsamhet, tak hjälper inte
Storskaliga solcellsinstallationer är ungefär lika smart som storskalig vindkraft.
Just nu går det inte så bra:
Netto export/import
SVERIGE
Importerar
951 MW
DANMARK
Exporterar
147 MW
NORGE
Exporterar
1 147 MW
FINLAND
Importerar
1 724 MW
ESTLAND
Importerar
220 MW
LETTLAND
Exporterar
312 MW
LITAUEN
Importerar
721 MW
Visar flöden för: 2024-01-05 10:54
Här hittar ni siffrorna:
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Dagar som dessa behövs bara en liten tuva(läs felbortkoppling) på rätt ställe så tippar lasset.
Spännande tider då man inte kan balansera på slak lina hur många vintrar som helst.
Och hur hamnade vi i denna skit situation??
Det var ju moderaterna och Bildts fel alltihop. Fler nedlagda reaktorer och mer kinesisk vindkraft hade undvikit detta…
När man läser inlägg i linje med ovan så undrar man lite vems ärende dessa personer går.
Det är ju inte att värna svenska intressen eller bidra till att öka försvarsförmågan mot ett antagonistiskt hot.
Börjar man sen babbla om att reaktorer är mer sårbara i ofred så är det ju verkligen annans intresse i första rummet.
Den första bilden på ett av tornen där bloggarn skriver att han inte vet om det var rätt torn, var rätt torn. Den är på Innovationen, det östra och högsta av tornen.
Kan vara bra att veta om den skall återanvändas ifall det blir fler inlägg om konflikten mellan bostadsrättsföreningen och Oscar Properties.
Onekligen är tornet en av de fulaste byggnader jag någonsing sett. Skulle inte förvåna mig om den fått arkitekturpris. Den får en nästan att längta tillbaka till 70-talets DDR-inspirerade betongkuber.
O tempora, o mores.
Av alla nybyggen så är dessa torn både snyggare och mer intressanta än alla de vanliga rektangulära lådorna med glasfasad och lite assymetriska fönster.
Underhållskostnader has entered the chat.
Ja ser ut som en vansinig konstruktion på många sätt, men jag tycker den är snygg
99.9% av alla hus som byggs är jävligt tråkiga just pga att det är dyrt att bygga annorlunda så jag tycker vi kan vara glada åt de få hus som byggs som faktiskt får vara något annat än bara högeffektiva glaslådor.
Med elpriser som snittar ca: 4:-, med skatter och avgifter inräknat, lönar det sig att elda gasol för ca: 60öre/kWh.
Jag eldar även pellets, men den kostar ca: 70öre/kWh.
Bäst är dock min ved, som kostar mig kanske 5öre/kWh.
Solpanelerna glädjer inte så mycket just nu, då de endast levererar ca: 300W för tillfället.
Ved är aldrig så billig – inte ens om den kommer från egen skog som du kapat och spräckt själv för hand.
Jag eldar bara kottar jag plockar själv i skogen alldeles gratis 🙂
Hmm! Märkligt att du har bättre koll på mina kostnader, än vad jag själv har.
Ja, jag har egen skog. Det brukar gå mindre än en dunk Aspen (ca: 250:-) att hugga och kvista.
Kapa och klyva gör jag med solel på sommaren, så det räknar jag inte in.
Så 5öre/kWh, är nog högt räknat.
Mycket enklare att räkna om man tar utesluter saker. Utesluter man solelen, arbetstiden, kostnader för att plantera och skogen och inte minst anskaffningskostnaden. Så kan man lika gärna utesluta en dunk aspen för 250kr också och då har du har helt gratis uppvärmning!
Ja man kan ju räkna på många sätt. I södra Sverige kommer lövet av sig självt och behöver röjas och gallras bort för att främja tillväxt på Gran o Tall. Alltså är det en ren vinst att elda lövträd från egen skog. Eller?
Tja, som pensionär bortser jag från arbetstiden. När det gäller solelen, vet jag inte vad förbrukningen legat på för redskapen. Men om jag höftar högt, kanske 500kWh. Och med de försäljningspriserna som rådde på el i juli och augusti, på som mest 50öre/kWh blir det ytterligare 250:-.
Och de träd som används till bränsle, skulle det mesta ändå bort som gallring och vissa delar var stormfällen.
Men, men. Jag upplever de negativa kommentarerna mest som avundsjuka.
#jante.com
Det jag menade var att det är alltid en kostnad.
Ett räkneexempel:
Din ved har ju ett värde – om du kan sälja veden enkelt för 1000 kronor och den innehåller 1000 kwh – anser du fortfarande att det är gratis att elda med ved då?
Om jag betalar min elräkning med pengar jag fått i ränta på mitt sparkonto – har jag gratis uppvärmning då?
Varför skulle jag sälja något för 1000:-, om jag tvingas köpa tillbaka energin till mångdubbla belopp?
Räknexemplen börjar bli lte väl bisarra nu.
Det var som sagt bara ett räkneexempel för att visa att ved har ett värde.
Om du tycker att din ved är “gratis” att elda med så får du väl tycka det.
Dock så blir många förvånade när man börjar räkna på det – dvs jämför t ex kostnad för att värma med egen ved jämfört med att köpa el för t ex 1,20 kr/kwh.
Helt plötsligt är det inte bara att räkna kostnaden per kwh utan man måste titta på hur man eldar (vilken typ av kamin man har).
Direktverkande el har ju 100% effektivitet och ett elelement per rum håller enkelt och effektivt en viss temperatur stadig i ett rum.
Ved innehåller mycket energi men är inte lika enkla att värma ett hus effektivt samt att 30-60% av energin försvinner ut i skorstenen.
Anders på landet hade en video om detta för inte så länge sedan:
https://www.youtube.com/watch?v=TwNYE8QIWIc
Jag tyckte det var intressant att kika på några av lägenheterna som var till salu i aktuellt torn. Känns väldigt själlösa med bara vita släta gipstak och vita släta målade vita väggar samt släta blanka vita köksskåp, likadant i varenda lägenhet. Andas ju inte speciellt mycket lyx, men oj vilken utsikt. Noterar att en lägenhet som går loss på nära på 13,5MSEK för 86kvadrat, endast har 150 kronors tavlor från IKEA uppsatt på väggarna. Trodde att om man lägger 50-70k kronor i månaden på sitt boende så skulle man ha råd med lite ordentlig tavelkonst?
Vitt och fräscht betyder ju att man inte har något uppsatt/framme – då kan man inte ha FEL saker uppsatt/framme.
Det är för att det är en flyttstylad lägenhet inredd enbart för att ge fina (“neutrala”) mäklarbilder, och inte med säljarens egna möbler/konst.