Stockholmsbörsen inleder tordsdagen negativt. Konjunkturinstitutet rapporterar att konjunkturbarometern faller från redan dåligt läge. Riksbanken tror att det är slut på räntehöjningar, då inflationen kan sjunka utan att man slår ut efterfrågan i svensk ekonomi via höjda räntor.
Stockholmsbörsen handlas i skrivande stund på -0.69% för OMXS30 och -0.88% för OMXSPI. Kronan har fortsatt stärkas till 11:13 SEK för EUR, men är stabil på 10:16 SEK för USD. Guldpriset är på det jävliga 666:- SEK per gram.
I USA igår gick S&P-500 -1.47% och Nasdaq 100 -1.53%. Sämst bland FAANGST gick Elon Muskovitj Tesla med -3.92%.
I Asien i morse var det en blandad kompott. ASX 200 gick -0.45%, Hang Seng +0.04%, KOSPI -0.55%, Nikkei 225 -1.59% och Straits Times +0.29%.
Riksbankschefen Erik Thedéen skriver att man tror att man kan få ner inflationen utan att slå ut svensk ekonomi och efterfrågan via ytterligare räntehöjningar. Det framstår i texten till ett tal han höll till Carnegie Fonder igår. Han hoppas att den önskade inbromsningen av svensk ekonomi ska vara förhållandevis mild, men är alltså öppen och ärlig med att Riksbankens bruk av räntan är till för att paja svensk ekonomi.
Inget läge att binda bolånen alltså om nu inte Riksbanken som vanligt har fel om sitt eget framtida agerande.
Konjunkturbarometern faller rapporterar Konjunkturinstitutet. Den ligger nu på -15.7, mer från -14.1. Detaljhandel och tillverkningsindustri är i lågkonjunktur, medan byggindustrin, tjänstesektorn och hushållen befinner sig i djup lågkonjunktur. Detaljhandel, tjänstesektor och hushåll blev dock mindre negativa än i november, medan det stora tappet kom från tillverkningsindustrin, delvis följt av bygg- och anläggning.
Som man ser på grafen är konjunkturbarometern för tredje månaden på raken på ny bottennivå för denna vändan. Kanske har vi nått botten, vilket man kan skriva varje månad, men trenden har inte vänt.
Barometern inkluderar både aktuellt läge och de tillfrågade företagens och hushållens framåtblickande ponduspostuleringar, och avspeglar alltså inte 100% aktuellt läge.
23 kommentarer
Ska man gissa på att ECB tar täten och drar på med rejäla räntesänkningar medans Riksbanken ligger något efter?
Har haft dålig koll på hur det ser ut i resten av Europa när det gäller vanlig ekonomi/vardagsekonomi men även där måste det väl ha märkts när ECP:s ränta gått från minusränta sedan 2015 till 4% nu.
Inflationen i eurozonen har fallit mer än i Sverige, så troligt ECB sänker snabbare än RB.
Det kommer att gå fort i vår. Den transienta inflationen är förbi.
Man kan undra var alla som hävdade att räntan borde vara den dubbla mot nuvarande nivå har tagit vägen.
Är kvar här…..
Beskedet nu är ju att styrräntanom några år kommer stabilisera sig på 2-3% så panikräntorna runt nollan kommer inte tillbaka. Sunt.
2-3% långsiktigt är en hel annan sak än 8-10% och att räntan alltid måste vara högre än den momentana inflationen.
Det är bevisat att Sverige styr inte hur hög räntan man har ( alla ekonomiska kriser). Det är omvärlden och ekonomi i de stora länder som gör det. Vad Riksbanken säger är inte så trovärdigt. Om ECB eller FED väljer att gå ner i räntan så får vi snällt och fint följa med.
Många här har en sned syn på den stora svenska ekonomi och vårt betydelse i den globala ekonomi. Detta har att göra med att vi pumpas med information att vi är världens bästa land, typ inom alla områden.
Jag är nästan helt säkert på att 2024 går om 1991, gällande ekonomi.
Det är ett omvänt resonemang att utgå från vad styrräntan borde vara. Riksbanken reglerar inflationen och sätter styrränta därefter.
enbart töntar tror att “bankerna ska betala” inte betyder att kunderna får betala
Jag tycker fortfarande att utlåningsräntan borde höjas och inlåningsräntan sänkas, gärna under 0. Bankerna har nog råd att betala för de banktjänster som staten erbjuder dem.
Men det finns risk nu med att Jemens Iranstödda rebeller hindrar sjöfart genom Röda Havet och Suezkanalen, det driver inflationen igen, detta måste få ett stopp snarast
Anekdotiskt förstås men jag var ute i Stockholms City i går i julklappsärenden. Fullt med folk i leksaksbutikerna och köer vid kassorna hos stora Akademibokhandeln. Det blir nog en rätt så normal julhandel.
Justerat för inflationen skulle väl nedgången vara typ 5% i volym, men man behöver ju fortfarande gå till butiken för att panikhandla på slutet.
I stort sett alla mina högavlönade vänner minskar på julklapparna.
De äro även högbelånade och en ränta på 4,7% på bolånen slår hårt. Och elräkningen. Och allt annat som är dyrare.
En hel del kommer ge barnen “presentkort” på teknik som kommer inhandlas i januari på reorna.
Det som håller på att kollapsa är nog bygg och allt runtomkring. Det kommer att blir riktigt blodbad inom byggsektorn. Tråkigt, det kommer att ge ganska så stora konsekvenser långt framåt i tiden.
Vi får se men passivt hållning av regeringen i den här krisen kan ställa till ordentliga problem. Massarbetslöshet inom byggen kan snabbt ledda till andra problem, speciellt i Stockholm och Göteborg .
Vet inte det. Blir väl ingen massarbetslöshet, då gästarbetarna från Polen, Baltikum och Ukraina åker hem, de svenska byggarbetarna jobbar vidare.
Det tror inte jag alls på. Är nog inne i svängen vad det gäller byggen och de stora bolagen avskedar personalen och tar in underentreprenör. Små svenska byggbolag kan överhuvudtaget inte matcha priset mot bolag från öst.
Har pratat med flertal och de priser som idag betalas så finns det inga företag som kan gå runt på det.
Det är därför arbetsplatser har blivit mer kaotiska och fler arbetsolyckor inträffar.
Blir ingen arbetslöshet bland byggjobbarna. jag har kontakt med de som reonverat hos mig under åren och deras budskap är:
De duktiga kan få jobb inom industri/annat utan problem.
De utländska arbetarna har som regel jobb i hemlandet eller i andra västländer. (Lönerna för polacker är för övrigt så höga nu i hemlandet att det inte lönar sig för många att åka hit längre)
De som äger egna företag kommer att dra ner på utgifterna och övervintra.
Återstår de som inte är så duktiga byggare och som blir utan jobb. De kommer antagligen att få jobb inom andra yrken då de är vana att slita på med skitarbetsuppgifterna.
Däremot gråter byggföretagen med uppblåsta värderingar och de skriker om kris för att det ska in bidrag och stöd.
De får som alla andra branscher ställa om sig efter efterfrågan. Det ska alltid vara bygg som krisar och ska stöttas med ROT och annat.
Konstigt nog behöver inga andra branscher skattesponsras på samma sätt utan man driver fram effektiviseringar och bättre ledning.
Andra branscher behöver ej heller bidrag för att inte övergå i kriminalitet och svartarbete.
Har du helt glömt bort rutavdraget?
Vi ska inte underskatta kronförstärkningen.
“eploderade” till nu efter lunch
Dollarn på 10,07 och euron på 11,07
För många företag är det här en kraftig marginalförstärkning när man behöver den som mest
En till räntehöjning eller ej spelar inte så jätte stor roll när det kommer till högre kostnader för många är det redan högt
Och när priserna kvarstår även om inflationen inte höjs får folk mindre pengar kvar ändå
Beräkningar med stora varsel i bygg kommer januari-mars 2024 ( lägg det på minnet) då slutar väldigt många projekt
Pratade med en frisör som sa det är katastrof folk klipper sig inte längre och färgar håret ( trots attestera knappt höjt priset)
Men sagt det förr och säger igen hela Sveriges ekonomi ”behöver” att skulderbublan fortsätter växa igen
Då det är motorn i våran ” tillväxt” på bekostnad av fot folket som med lägre ränta luras in i konsumtion och krediter, så vi får se hur väl media och skuldsatta politiker kommer göra allt för att sänka
Vem vet kanske kommer något extra insatt oväntat möte framöver med sänkning
Dock ligger bankernas kalkyl högre
Och risk för dem komme röka med fler konkurser i fastigheter mm,
Men vi får se
God jul