Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna faller i de asiatiska tidszonerna nu under tisdagsmorgonen. Det kollektivavtalslösa svenska streamingbolaget Spotifys aktie tokrusade på beskedet att man säger upp var sjätte anställd, men när kommer fackbojkotten mot Spotify, eller ska man bara bojkotta sådant man inte har råd med själv? Idag har vi elprisrekord och extrema elpriser i hela landet eftersom det är vindstilla, kallt och vinter.
Stockholmsbörsen spretade och storbolagen på OMXS30 gick +0.16% igår medan breda OMXSPI var oförändrad på -0.01%. Kronan är stabil på 11:31 SEK för EUR och 10:44 för USD. Guldpriset har fallit tillbaka hårt efter gårdagens spik och ligger nu på 682:- SEK per gram.
I USA backade börserna och S&P-500 göll med -1.78% medan Nasdaq 100 gick -0.99%. Långa amerikanska räntor steg och tvååringen gick från 4.56% till 4.64% medan tioåringen gick från 4.22% till 4.28%.
Bland FAANGST föll med ett undantag alla aktier, ledda av Netflix med -2.54%. Undantaget var Spotify som rusade +7.46%. Beskedet var nämligen att man sparkar var sjätte anställd. Fokus handlar således nu på lönsamhet istället för expansion och det är helt normalt för techbolag att banta kostymen när expansionen är färdig.
Det svenska bolaget Spotify saknar för övrigt kollektivavtal, men eftersom man till skillnad mot Tesla är något de flesta har råd med så blir det ingen facklig bojkott mot bolaget. Annars hade vi alla sett fram emot att Musikerförbundet lade Spotify i blockad och såg till att all musik deras medlemmar varit med och spelat in togs bort från tjänsten och att alla fackanslutna sade upp sina abonnemang, samt förbjöd sina barn och anhöriga att använda Spotify. Och elektriker och elnätbolag, samt förstås Internetleverantörer med kollektivavtal lade bolaget i blockad enligt svenska modellen. Men det är skillnad på bolag och bolag. Spotify är ju svenskt och då är det okej att inte följa den svenska modellen.
Plus det där att bojkotta saker gör man bara med sådant man själv inte har råd med eller inte använder.
I alla fall – alla som hyllar blockaden mot Tesla ser naturligtvis till att omedelbart säga upp sina Spotifyabonnemang.
Idag är det inte bara vinterkyla, utan det blåser inte heller så vi har idag elprisrekord för säsongen och extrema elpriser i hela landet. Nu klockan 08 går priset upp till 376 öre per kWh utan energiskatt, elnät och moms, eller närmare 6:- SEK inklusive allt. Priserna gäller från norr till söder.
Lägsta priset hade vi i natt på 99 öre, snittpriset blir 181 öre, snittpriset dagtid 239 öre per kWh och toppriset alltså 376 öre. Tittar man på kontrollrummet så produceras endast 1 042 MW vindkraft, vilket kan jämföras med den installerade effekten om ca 40 000 MW.
Som bekant ger inte vindkraften något väsentligt krafttillskott när den behövs, dvs på kalla vinterdagar. Kyla sammanfaller med vackert väder vintertid. Men visst blåser det någonstans. Någon annanstans.
I skrivande stund rapporterar Svenska Kraftnäts Kontrollrummet att vattenkraften står för 56% av kraftförsörjningen, kärnkraften 29%, värmekraft 9% och vindkraft 5%.
Om solpanelerna är rena från snö kan det nog bli lite solkraft också.
Vill du ta in offerter på solkraft från seriösa leverantörer till din villa, bostadsrättsförening, företag eller jordbruk kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter. Installation i närtid gör att du kommer vara igång framåt vårkanten och redan i mars brukar solkraften vara mycket angenäm.
Vad elpriserna är till våren får någon expert uttala sig om. Förhoppningsvis har det börjat blåsa då.
Nu ska jag tända kaminen och njuta av relativt sett gratis värme från gårdens egen ved. Nej, det är inte gratis med egen ved heller om man inte är ekonomisk analfabet, men relativt sett går det nog inte att komma billigare undan för värmen.
130 kommentarer
Nästan så att den finska fredagsanomalin häromveckan snart blir regel i hela norden
Men det kan kännas bra att lura sig själv ibland , att vara en ekonomiskanalfabet.
Ja sätt ett pris på en bra brasa när man är ute i skogen och jagar i minusgrader? Finns inga kWh el som kommer upp det värdet 🙂
Priceless…
Va? Man har väl värmeväst som man laddar via grön el nattetid till lägsta pris?
Jag är så gammal att det är merinounderställ från Woolpower, deras 600 full zipper och gammalt hederligt jaktställ ovanpå det, inget elektriskt på mig förutom radion och en gps om så skulle behövas. Så här års kan det också bli försvarets gamla snödräkt om vädret så påkallar.
Jag är mestadels positiv till blockaden mot Tesla, jag använder fortfarande Spotify och planerar inte att sluta, jag hatar Musk, har inte jättebra koll på Daniel Ek osv. Vad är det för fel på att va hycklare egentligen? Välj en person slumpmässigt och gräv lite i dennes liv, åsikter, vilka tjänster och varor denne betalar för och du kommer hitta en enorm mängd motsägelser. Lika bra att äga det och välja sina strider istället, kollektivavtal och den Svenska modellen är inte min.
Folk som försöker rätta sig efter precis allt och passa in sin vardag i nån utopisk modell är dömda att misslyckas och lever (enligt mig) ett outhärdligt och enormt tråkigt liv. Folk som o andrasidan aktivt undviker att söka information om världen för att kunna hävda okunskap när dom gör “oetiska” val är ju inte mycket bättre dom 😛
+1 re: Hyckleri.
Alla bär runt på sin egna påse måttstockar av olika längd att använda efter behov och önskan. Man prioriterar helt enkelt olika och klär allt som oftast den prioriteringen i moraliska ställningstaganden och principer efter hand. Titta på politiska partier (eller aktivistiska organisationer för den delen) som är närmast kavalkader av motsägelser, dubbla måttstockar och hyckleri. Likväl kan de på ett ögonblick peka ut all dubbelmoral deras meningsmotståndare ägnar sig åt men är helt oförstående när man ber dem vända samma kritiska blick mot deras egna åsiktspaket.
Notera för övrigt att jag aldrig påstått att jag själv inte är en hycklare och har dubbelmoral. Jag är bara människa.
Korrekt. Men det finns en sanning bortom den egna subjektiva “sanningen”. Kriget i Ukraina och vem som har rätten på sin sida är ett sådant exempel. Mycket möjligt att någon invänder, men det förändrar ingenting.
Jag skulle kunna utveckla, men gör det inte härinne. Inte rätt forum. Kalla det gärna för bara ytterligare en åsikt/tro, om det passar. Men OBSERVERA att jag med det ovan sagda INTE anser att jag är en god eller ofelbar person (inte mer än medel åtminstone).
När det (för ganska många år sedan) blev populärt med etiska fonder funderade jag på att fråga banken om det fanns några rejält oetiska fonder att satsa pengar i – sådana som främst investerade i vapen, droger och allt man kunde tjäna snabba pengar på, utan betänkligheter. Mest för att se reaktionen, men även med baktanken att satsar man på börsen gör man det för att tjäna pengar, inte för att hyckla med en hallelujagloria på huvudet.
Varför inte sälja droger själv då så har du nog störst och snabbast avkastning 😂
Enklare och lagligare att bara vara på börsen för en ärkekapitalist.
Bara pöbeln som lever som de lär. Tror ni Musk lever som han lär? Nä han gör som han vill.
Tesla är väl dessutom en av de billigaste elbilarna nu för tiden?
Som att påstå att någon inte har råd med Barilla pasta. Är en folkbil snarare än någon lyxbil. Eller har jag fattat fel?
_23, och 3dm snö på solcellerna och kan inte elda i kaminen för att det ska sotas idag. Sotarn skulle ha varit här 0700. Det blir en dyr elräkning , åtm. idag när priset ligger på 6;-/kWh (just nu).
Jag läser i expressen att S lagt en handfull riksdagsmotioner om att vilja normalisera relationerna med Hamæs.
Det fick mig att undra hur många motioner S lagt med syfte att öka den planerbara energiproduktionen. Är det fler än noll?
S vill bara ha en planerbar relation med Hamas. Hur de nu tänker när Hamas är en odemokratisk diktatorisk organisation som avrättar sina politiska motståndare i utomrättsliga rättegångar och är dessutom terroristklassad.
Om det du skriver är sant skulle man vilja se Magdalena Andersson stå och försvara detta i Rapport på bästa sändningstid. Men det kommer inte ske.
https://www.expressen.se/debatt/s-ljuger-om-sitt-langa-motstand-mot-hamas/
“Totalt ger riksdagens sökverktyg 100 korrekta träffar på motioner som innehåller ordet ”Hamas”. 41 av dessa kommer från Sverigedemokraterna, varav 19 stycken skrivits av Björn Söder. Samtliga av dessa motioner är starkt kritiska mot Hamas.
Som jämförelse har Socialdemokraterna sammantaget skrivit endast 16 motioner som nämner Hamas, varav Urban Ahlin står för en fjärdedel. En majoritet av de socialdemokratiska motionerna kräver dessutom normalisering och demokratisk inkludering av Hamas.”
Sanningshalten torde vara enkel att kontrollera genom att använda ovan nämnda sökverktyg.
Man vinner inte val på klok och långsiktig politik. Man vinner val genom att identifiera känslomässiga behov hos väljarbasen och tillgodose dessa behov.
Exakt. Helt skruvat ju mer man tänker på det.
Tragiskt i så fall att så många S-väljare bedöms ha ett större känslomässigt behov av att underblåsa terrorism i mellanöstern än ett reellt behov av trygg energiförsörjning på hemmaplan, att man väljer att prioritera det förstnämnda när man motionerar i riksdagen 🙁
Många S-väljare har väl rötter i arabvärlden?
Så har vi det land vi har.. politiker har tappat det helt.
Det borde vara deras uppgift att långsiktigt driva nödvändig inriktning och förklara för de ekonomiska analfabeterna.
Men stirrar man sig blind på veckovisa opinionsundersökningar så…
Kan väl erkänna att jag är S märkt då jag tycker det är det minst sämsta alternativet att rösta på. Dock tycker jag att det finns godbitar i alla partier som jag kan hålla med om. Att S på något sätt stöttar någon eller något är verkligen främmande för mig och om det skulle vara så så kommer jag gå med i partiet och slå näven i bordet och fråga om det verkligen tycker det är rimligt att stötta någon part i en konflikt som beter sig som de gör där nere. Båda parter verkar ha glömt att det faktiskt är människor som drabbas av deras idiotiska beteende.
När du slår näven i bordet kan du ju fråga om de kikat på sitt palestinska systerpartis flagga och i så fall om de har någon åsikt om att den består av en karta där Israel inte existerar, två automatvapen och en handgranat.
https://www.facebook.com/annlindepolitiker/posts/1180859115416325/
När du slår näven i bordet kan du ju fråga om de kikat på sitt palestinska systerpartis flagga och i så fall om de har någon åsikt om att den består av en karta där lsrael inte existerar, två automatvapen och en handgranat.
https://www.facebook.com/annlindepolitiker/posts/1180859115416325/
Att likställa Israel med Hamas är lika korkat som att likställa Ukraina med Ryssland.
Det dog cirka 12 gånger fler personer per capita i Israel vid terroristattacken den sjunde oktober i år jämfört med terroristattacken i USA den elfte september 2001.
Tjänstemannafacken är inte alls lika strejkbenägna som arbetarfacken, men vi får väl se när vilket fackförbund (Unionen antar jag?) som orkar börja bråka med Spotify. Gäller väl bara att någon anställd ska vilja ha det också, antar jag?
Kanske finns ett par hundra nu som är mer sugna än i fredags att bråka lite…
Säger man upp folk utan kollektivavtal så är det sist in först ut med undantag av 3 som gäller. Med kollektivavtal förhandlar fack och arbetsgivare om vilket som fungerar bäst för organisationen. Som jag förstår det ivf
Det är rätt låg sannolikhet att Spotify följer sist in först ut även om det är vad LAGEN kräver.
Så det finns alla möjligheter att de fastnar i värsta formen av arbetsrättstvister med en massa fackligt anslutna som blir uppsagda vilket kosta ca 1 årslön i detta fallet. Speciellt om det är systematiskt.
Nej, det tycks inte behövas att någon anställd vill ha kollektivavtal. Eller har det ändrats när det gäller TM Sweden?
Bloggen är väldigt negativ. Handklappning och sång, förslagsvis Kumbaya, kommer att skapa vind. Och hjälper inte det får vi kräva att atmosfären tecknar kollektivavtal.
Annars är det ju känt genom historien att det inte blåser när det är kallt. Rent allmänt är det ju förändringar i temperatur som ger blåst, typ vår och höst. Detta är ju bra eftersom eltraktorn då kan plöja och harva.
I övrigt återstår att se om Matterhorn eller Taffelberget uppenbarar sig.
Det blåser mer på vinterhalvåret och kall luft innehåller mer rörelseenergi vind samma hastighet.
Det är alltså inte känt genom historien att det blåser mindre när det är kallt.
70% av elen från vindkraft tillverkas på vinterhalvåret, det matchar alltså Sveriges behov bra.
Tillgänglighet i effekt är dock en dålig match och det krävs därför matchande reglerkraft.
Kontentan av din sista mening är sådeles att vindkraft har usel verkningsgrad.
Beror väl på hur man tänker med verkningsgrad? Blåser det och propellern producerar el, verkningsgrad 100%. Blåser det och propellern inte producerar el, verkningsgrad 0%.
Total tillgänglighet passar väl bättre?
Homeopatisk förtunning.
Med bloggarens dagssiffror ovan om drygt 1 GW av 40 GW så blir det mindre än 3 %. Och för att förekomma, det är irrelevant i sammanhanget om siffrorna är högre med en längre tidshorisont. Det handlar om effekt, inte energi. De 95 % som enligt ovan saknas idag måste tas från annat.
Vind och sol kan användas för att driva batchprocesser som att ladda batterier, pumpa vatten ur gruvor, avsalta/spjälka vatten e.dyl., men de har inget i kontinuerlig kraftproduktion att göra.
Du har missförstått begreppet verkningsgrad. Ökar eller minskar din bilmotors verkningsgrad när bilden är avstängd? Nej, det är inte ett relevant begrepp.
Tillgänglighet vid topplast och medeleffekt över året är relevanta mätetal för kraftverk. Det första är uselt hos vindkraft och det senare helt OK.
Ögonblicksbilden vid varje tillfälle är det enda intressanta i ett kraftnät. De två hålen i väggen ska fungera, hela tiden. Och det kan vinden inte göra utan massiv stöttning; därför ska den inte användas i kontinuerlig kraftproduktion, utan för annan produktion.
Hur korrelerar vindstyrka med temperatur under vintern?
Eltraktorer ligger ett bra stycke in i framtiden.
Det fattas motsvarande 3 1500MW reaktorer i Norden just nu, elen kommer från UK, Tyskland och Polen, Sverige som alltid har överskott importerar nu kolkraft el ihop med våra grannar, tänk om vi skrotat alla kärnkraftverk och återställt älvarna samt Finland inte byggt ett nytt? Solpaneler och vindsnurror lär inte bli annat än komplement inom överskådlig tid, att bygga batterier som klarar en sådan här vecka är ju helt orimligt
Jag är starkt för att på sikt skrota all vattenkraft. Ingreppen på vattendrag och den natur- och ekosystemsförstöring det leder till är oförsvarligt. Men, vi kan så klart inte göra det idag, eller ens på 10-20 år. Vi behöver bygga ut kärnkraften radikalt, samt satsa på vätgas(eller ammoniak)baserad energilagring så att vindkraftens överskott kan användas även vindstilla dagar.
Din sportfiskehobby trumfar inte behovet av välstånd och välfärd som vattenkraften skapar.
Jag har noll intresse av sportfiske. Naturen och ekosystemen är ingen hobby, eller något särintresse. Som jag skrev: jag tycker på sikt att man ska fasa ut vattenkraft och ersätta med framförallt kärnkraft som är ett bättre och mindre invasivt energislag, dessutom säkrare.
Vore inte utfasningen (rivningen) av vattenkraft ett minst lika stort ingrepp på naturen som en gång byggandet av densamma? Nuvarande status quo är väl en helt ok kompromiss. Eller? Är det några andra än sportfiskarna som på allvar argumenterar för rivningen av nuvarande dammar?
Återställning av älvarna är det många som driver. Klart du har rätt i att det är dumt att bara spränga dammarna rakt av, ska de tas bort får man långsamt öka flödet. Framförallt för vandrande fiskarter kommer det att göra enorm positiv skillnad.
Ur ett ekologiskt perspektiv tycker jag det låter som en utmärkt idee, givet man kan lösa behovet av reglerkraft på ett annat sätt och behovet av balanskraft på ytterligare ett sätt.
Kärnkraftverk är dåliga på att reglera efter förbrukningsvariationer.
Jag är starkt för att på sikt skrota all vindkraft genom att först bygga ut alla mindre stokastiska energislag och därefter helt enkelt inte resa några nya vindsnurror efter att de befintliga uppnått max livslängd. Ingreppen på skog och natur som vindkraften leder till är oförsvarliga. För att inte tala om vilket störningsmoment vindkraften är för Sveriges försvarsmakt.
I princip alla kraftslag är komplement till varandra. Vi kan inte bygga ett elsystem med bara baskraft (kärn, kol). Det behövs reglerkraft också.
Inte heller enbart vattenkraft är lämpligt då det också är väderberoende (men med längre tidshorisont än vind/sol).
I ett väl genomtänkt elsystem finns det plats och behov av många olika typer av kraftverk som alla kompletterar varandra.
Precis som i The Matrix! Man använder människor som värmeelement, men kompletterar detta med fusionsreaktorer.
Tydligen var originalplanen i the Matrix att människorna mer logiskt användes som beräkningskraft genom att deras hjärnor utnyttjades i ett biologiskt datornätverk. Men filmbolaget tyckte det var för komplicerat för publiken år 1999, så vi fick idiotplotten att de används som batterier istället. Ingen på filmbolaget som hade hört talas om termodynamik…
Verkningsgraden blir låg, men har man många människor…
Ungefär som att tejpa fast tusentals små gummibandsdrivna propellrar som hjälpmotorer på ett reaplan 🙂 Eller som Seymour Cray sägs ha frågat retoriskt “If you were plowing a field, which would you rather use? Two strong oxen or 1024 chickens?”
Cray fick äta upp det uttalande senare och startade själv en firma för att bygga en massivt parallell dator.
@RIKKITIKKITAVI Nja, verkningsgraden blir ju negativ. Du måste tillföra näring till människorna för att de ska generera värme. Var får man näringen ifrån när solstrålar inte når fram.
Det var en SF film..
Danska transport- och hamnarbetarfacket går ut i sympatistrejk mot Tesla och kommer att vägra lossa Teslas bilar och övriga gods i alla danska hamnar.
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/teslastrejken-sprids-till-danmark–v20i3i
Spotify är ju digitalt och flyttar lätt om facket försöker bråka. Det leder på sin höjd till uppsagda anställda i Sverige.
Spotify brukar väl ofta landa nära toppen i diverse undersökningar om var människor helst vill jobba, så något säger mig att det är en bra arbetsplats även utan kollektivavtal.
I techbranschen vill alla alltid jobba på det hetaste bolaget. 1999 ville alla jobba på Ericsson (true story).
Jag tycker att OpenAI borde ligga i absoluta toppen i så fall, men jag har inte sett till det bolaget ö.h.t. i den här typen av undersökningar. Men jag är gammal å andra sidan så vad jag tror är hett i techbranschen stämmer kanske inte med verkligheten.
Finns inte i Sverige.
Microsoft, som är lierade med OpenAI, finns ju i Sverige och är i den absoluta toppen du nämner.
https://www.di.se/nyheter/lista-har-ar-arbetsgivarna-som-lockar-unga-mest/
Dovrekaminen värmer gott på vintermorgonen. Sen kan man ju gå ut och börja arbetet med nästa säsongs ved så värmer den en extra gång. Nån tipsade om en cracker i våras, funkar ju bra om inte veden består av alltför vresiga och svårkluvna stockar som alm mm.
Det är svårt att räkna på egenkostnaden på egenhuggen ved. Ska den tid som läggs ner prissättas som ens fakturerabara tid, eller ska det anses vara en besparing jämfört med motsvarande tid på gym.
Jag tror jag kom fram till ca: 3öre/kWh sist jag räknade på det.
Arbetstiden oräknad, då jag är pensionär, men borde kanske räknas på plussidan, då man slipper ränna på gym 😉
Reella kostnader, var ungefär en dunk Aspen till sågen. Klyven gick på solel i somras, så den räknar jag inte med.
Pensionär, kör med batterisåg, cracker eller för mer besvärlig ved klyvkil med slägga. Figuren behövde slimmas efter överdriven konsumption av egenbakade surdegsfrallor. Blev ca 10 m3 som komplement till bergvärmen.
Ja, man slänger in några kubbar och känner sig rik! Mysigt!
Vår ved är nära nog gratis, lite diesel som driver klyven bara. Alternativkostnaden för tiden är noll, ser det som meditativ fysisk aktivitet å stapla ved på våren.
idag är det ju bara minus 10 här, mot -19 senaste dagarna.
Det här med el är ganska kul. I en bra värd skulle en lagom fördelning mellan kärnkraft, vattenkraft, vind och andra alternativa energislag fungera bra. T.ex är att fylla upp vattenmagasinen när det blåser ett sätt att lagra vind. Kärnkraft fungerar alldeles utmärkt som en bra bas ihop med vattenkraft när det är kallt ute. Men när elmarknaden avreglerades så skapade man ett problem.
Lika lite som att vind och sol är lösningen, är lösningen. Så är en ensidig satsning på kärnkraft lösningen. Det behövs en kombination av flera olika energislag och lagringar, samt någon form av reglering av priserna på el. Så att satsningarna kan bära sig ekonomiskt. Även en styrning av hur elen fördelas mellan de olika länder som är inkopplade på elnätet samtidigt. Kan ju inte vara så att några åker snålskjuts på andra.
“T.ex är att fylla upp vattenmagasinen när det blåser ett sätt att lagra vind”
Har du några räkneexempel på hur stora dammar vi som är rimligt, och förslag på var dessa ska ligga?
Våra befintliga vattenmagasin. Uttryckte mig lite dåligt, eftersom vattenkraften inte behöver gå för fullt så behöver magasinen inte tömmas och även nederbörden kan sparas. Vilket innebär att vattenkraften har mer vatten tillgängligt när det behövs. Häng inte upp allt på en lösning utan se möjligheter med kombinationer.
https://www.energiforetagen.se/4ade46/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-kraftlage-sverige-veckorapport.pdf
Det finns några pumpkraftverk i Sverige, men jag tror inte att något av dem är i drift. Dålig lönsamhet.
På El Hierro försöker man också med pumpkraftverk, kanske med bättre lönsamhet. Åtminstone sist jag kollade för ganska många år sen.
Varför skulle det inte gå bra med bara kärnkraft?
Dålig reglerkraft, ja, men det kan ändras i framtiden. SVK klurar lite på det, tydligen.
Skillnaden mellan Spotify och Tesla är Musk.
https://www.theguardian.com/technology/2023/sep/07/elon-musk-ordered-starlink-turned-off-ukraine-offensive-biography
https://www.nyteknik.se/nyheter/elon-musk-kallade-hjaltedykare-pedofil/693830
https://edition.cnn.com/2023/05/16/business/elon-musk-george-soros/index.html
https://www.theverge.com/2023/11/16/23964160/elon-musk-antisemitic-x-post-ibm-ads
https://www.theverge.com/2020/4/29/21241180/elon-musk-coronavirus-conspiracy-misinformation-tesla
https://www.businessinsider.com/spacex-paid-250000-to-a-flight-attendant-who-accused-elon-musk-of-sexual-misconduct-2022-5?r=US&IR=T
Undra när Tesla ska göra sig av med stolpskottet.
Ett bra tillfälle är nog när Twitter konkat..
Höll på att glömma den här:
https://www.reuters.com/world/europe/kremlin-welcomes-elon-musk-proposal-ukraine-settlement-denounced-by-kyiv-2022-10-04/
Varför denna negativa inställning till Musk? För inte länge sedan drev vänstern frågan om “free speech”. I och med Musk köp av twitter är yttrandefriheten där närmast total. Man får intrycket att vänstern tycker det är besvärligt när alla får uttrycka sina åsikter fritt. Starlink är påslaget i Ukraina och bidrar väsentligt till försvar. I övrigt har Musk via Tesla bidragit rejält till att få fart på elektrifiering. Supercharger-nätverket som till stor del är öppet för alla har förenklat tillvaron för många.
SpaceX har åstadkommit vad många trodde var omöjligt med återanvändbara fordon för transport till rymden.
De bolag där Musk är verksam verkar använda patent mycket sparsamt. Tvärtom erbjuds konkurrenter att använda teknik fritt.
Vad försöker du bygga för halmgubbe? Att upplysa om Musks förehavanden har ingenting med vänster/höger att göra.
I viss mån har det det. Vänster-sidan tilläts censurera och manipulera flödet i twitter innan Musk kom in i bilden. Som jag förstår det är detta borta och någon form av likabehandling infört.
Bekräftar detta, vad man är förbannad på nu är att ToS appliceras på bägge sidor nu på twitter istället för bara högersidan.
Fick själv mitt konto bannat I 2018 efter ett av mina inlägg på engelska som var kritiskt mot kvoteringar fick spridning så inte direkt ett sammanträffande. Fick givetvis ingen rationalisering vilken regel jag brutit eller vilket inlägg som var problematiskt, bara att de så att jag var bannad för “suspicious activity” och färdiga med saken, var väl någon aktivistmoderator som ogilla det jag skrev och bara plockade bort mig.
Använder inte twitter längre men om det finns någon som menar att yttrandefriheten på twitter var bättre förut så är de antingen oinsatta eller har en agenda.
Jag har sedan länge avslutat mitt abonnemang på Spotify.
Två orsaker:
1) Spotify har en för musikerna mycket orättvis ersättningsmodell där de största artisterna får ersättning, inte i proportion till hur de spelas, utan mer…
2) Kvaliteten är urusel, ok… duger till köksanläggningen vid matlagning men absolut inte till seriös lyssning – alldeles för komprimerat ljud.
Har sedan några år gått över till TIDAL som har en rak ersättningsmodell.
Dvs om jag lyssnar på bara på “Griber du mig, når jeg falder” med Danser med Drenge, en hel månad så går pengarna till dem, inget annat band.
Sen har TIDAL loss-less streaming, en vansinnig skillnad i återgivning. Jag har gjort blindtester med hustrun och vänner. De hör skillnaden på några sekunder. Gäller förstås att välja en låt med bra inspelning från början – annars kvittar det ju.
En riktig stereoanläggning krävs förstås också… stormarknadens prylar funkar inte… men behöver inte vara high-endgrejor. Går bra med HiFi-Klubbens mellansortiment.
Dire Straits och Eagles är standardband för återgivningstest. Makalös återgivning.
The Band har gett ut en studioinspelning utan mixning efteråt, också grym återgivning.
Ulf Lundells plattor har faktiskt riktigt bra återgivning också.
Tyvärr har jag inte hittat en enda bra inspelning av Queen…
En liten utvikning men jag misstänker att det kanske finns en och annan ljudnörd här 🙂
Just det – har ingen aning om TIDAL har kollektivavtal eller hur de behandlar sina anställda, men sen vet jag inte hur Apples underentreprenörer i Kina behandlar sina anställda heller… och jag har en iPhone, och en Kinavolvo…
Förresten… Griber du mig når jeg falder är en grym låt.
+1
Tidal är bra.
Jag gissar att de flesta, som i 99.9% av alla musikkonsumenter, prioriterar det praktiska före ljudkvalitet.
Alltså man lyssnar hellre i sina Airpods över sönderkomprimerad Bluetooth än sätter sig i sitt akustikbehandlade lyssningsrum och spelar SACD på en välkalibrerad Hifi-anläggning för 200k+.
Men det är bara en gissning.
Japp, tror jag med.
Fast argumentet rättvis ersättningsmodell är ju fristående från ljudkvalitet.
Det är sant.
Men tillåter Tidal extern granskning av hur ersättningsmodellen faktiskt är implementerad? Det är ju trots allt ett antal artister som släppt sina verk exklusivt på Tidal för att sedan ändra sig några månader efter släppet och släppt musiken på andra plattformar med, med just ersättningen som argument. Minst en av dessa artister är Kanye West vars utspel alltid bör tas med en nypa salt, men jag tycker det är en befogad fråga. Kan man vara säker på att Tidal verkligen är mer rättvist än Spotify? Exakt hur sånt där fungerar brukar ju anses vara företagshemligheter.
Med tanke på att 99.9% har högtalare med dålig kvalitet eller kör över Bluetooth som sätter en begränsning på ljudkvaliteten så spelar ju Tidal ingen roll. Ersättningsmodellen är dock bättre på Tidal.
Någon som har koll på hur mycket utsläppsrätter kostar räknat per kWh? Jag trodde att jag var hyfsad på att räkna, men har svårt att få ihop det. Kanske någon kan hjälpa mig eller komplettera.
Alltså, kolkraft släpper ut typ 800 – 950 g koldioxid per producerad kWh. Säg 800.
https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2021/livscykelanalysen-som-slagtra-i-debatten
https://www.planete-energies.com/en/media/article/electricity-generation-and-related-co2-emissions
Utsläppsrätten kostar ca 75 euro per ton
https://tradingeconomics.com/commodity/carbon
Jag får detta till en kostnad per kWh om 0,06 euro per kWh. Det skulle alltså bli runt 0,7 SEK per kWh eller med andra ord ca 70 öre per kWh. Det är väl ändå inte möjlig?!
Hjärnsläpp någonstans eller vad kostar elen på kontinenten?
Har inte haft Spott och fy på länge eftersom jag är artist och aldrig fått betalt, trots stor mängd streams. Spotify är ett jävla skitföretag med ett rövhål som ledare, som har blivit ohälsosamt rik på andras arbete. Precis som Tesla alltså. Bojkotta/ välj gärna bort, konsumentmakt fungerar.
Spotify skapar mycket värde.
De har ett antal tusen anställda i Sverige som har bra löner och betalar mycket skatt.
Att du inte ser något värde i Spotify som artist är för att du inte förstått hur det ska användas.
?? Inte förstått hur det ska användas..
Utveckla gärna. Jag antar att de flesta artister inte är experter på Spotify och antar att de får ersättning vid streamingmetoder utan att veta hur Spotify ska användas.
https://artists.spotify.com/home
Utsläppsrätter är iEU till 47% gratis – 53 % säljs på utbudsauktioner,
Gäller till 2030 enl Naturvårdsverkets hemsida
Inte lätt att få grepp om det där. En ESO-rapport (2023:7) om EU:s lagstiftning säger följande:
”Principen att 57 procent av utsläppsrätterna ska föras ut på marknaden genom auktionering överges. Andelen utsläppsrätter som tilldelas gratis kommer istället successivt att sjunka och auktionneringsandelen att stiga. Från och med 2035 kommer gratistilldelningen att upphöra helt.”
Nedsntrappningen av gratistilldelning gäller såvitt jag förstås från 2024.
Och
”Elproduktion berättigar överhuvudtaget inte längre till gratistill delning. Elproduktionsanläggningar som eldas med till exempel kol eller fossilgas måste därför numera köpa hela sitt behov av utsläpps rätter på auktioner eller på andrahandsmarknaden.”
Knöligt att greppa dessa regler!
Att bortåt hälften är gratis är helt uppåt väggarna. Om man nödvändigtvis ska syssla med avlatsbrevshandel så ska det kosta lika mycket per CO2-molekyl oavsett källa och för alla.
På Klarna var det ingen som ville ha kollektivavtal i början, sen när det blev sämre tider så blev alltfler intresserade. Då gick facket in och fixade kollektivavtal. Man tar inte strid om man inte har ett stort antal medlemmar på arbetsplatsen som vill ha kollektivavtal. Kan tänka mig att det blir samma på Spotify nu.
Är det alltså så att Tesla i Sverige har ett stort antal medlemmar på arbetsplatsen som vill ha kollektivavtal?
I Göteborg var det tydligen två, varav en gick ur facket och återvände till arbetet efter strejken började.
IF Metall hävdar i alla fall att det är medlemmar som har vänt sig till facket för att få kollektivavtal.
Från IF Metalls hemsida:
Påstående:
“IF Metall har knappt några medlemmar på Tesla, och medlemmarna vill själva inte strejka”
Svar:
Utan många medlemmar på ett företag, och utan en önskan från dem att få kollektivavtal, hade det aldrig gått att inleda en konflikt. När medlemmar vänder sig till facket för att de vill ha kollektivavtal är det fackets skyldighet att ta den kampen.
De har ett väldigt allmänt och svepande svar på den frågan. 😁
Det är väl det som är skillnaden mellan Spotify och Tesla? Om facket vill teckna kollektivavtal och företaget inte vill det så har facket rätt att strejka. Så troligen behövs en lokal fackklubb som vill ha det om det ska bli något.
I goda tider när det finns gott om jobb att välja och vraka mellan och arbetsgivare slåss om arbetskraft så är det oftast inte så intressant med fack och kollektivavtal. Det är väl därför många tycker det är omodernt. Det är ganska längesedan vi haft knapra tider men kanske, eller förhoppningsvis inte, påväg åt det hållet nu.
Sedan ska man komma ihåg att det finns de som jobbar inom skola och vård tex. Vilka arbetsgivare ska de byta till för att få högre lön och villkor? Byta till sjukhus längre bort för att få upp lönen någon hundralapp?
På vilket sätt hjälper facket till när det inte finns gott om jobb att välja och vraka mellan?
Ofta har man tex inkomstförsäkring, ser till så att uppsägningar går rätt till tex. Företag har en viss förmåga att inte följa avtal, regler och lagar när det inte går som man tänkt. Man kan då vända sig till facket och klargöra vad som gäller, få hjälp med att tolka avtal.
Ett exempel. Mitt ex jobbade som tonåring på en kiosk och hon hade en månads uppsägningstid. Det brydde sig inte ag om och skickade hem henne en vacker dag. Hon kontaktade facket och frågade om man kunde göra så. Facket sa att hon kunde stanna hemma och skicka in tidrapportering som vanligt. Ag blev inte glad när de fick in tidrapporten + samtal från facket.
Jag har länge misstänkt att detta är den verkliga anledningen varför S m.fl. hoppar på privata skolor och vårdbolag trots att det finns många andra områden där betydligt mer skattepengar försvinner ner i privata fickor.
Om allt återgår i regional och kommunal regi så täpper man till ett av kryphålen som gör att vissa lärare och viss vårdpersonal faktiskt kan byta arbetsgivare för att få upp sin lön och/eller få jobba på en bättre strukturerad och mindre stressig arbetsplats.
Mina skattepengar ska inte ner i någons privata fickor utan att åtminstone ha passerat väl fungerande välfärd, helst inga pengar alls. Ska de in någonstans så ska det vara in i form av kunskap i mina barnbarns huvud. Plåster och medicin till dem när de blir sjuka, förskoleplats när deras föräldrar jobbar. Och till mina föräldrar när de inte kan ta hand om sig själva. Hur ska de få den omvårdnaden om pengarna finns på Cypern tillsammans med smutsiga oligarpengar?
Varför det är så hemskt att själva arbetsplatsen är privat när det inte tycks spela någon större roll att materiel och mediciner köps från privata bolag? Mig veterligen har ingen någonsin krävs att t.ex. röntgenmaskiner endast ska köpas från offentligägda bolag. Eller datorer, mjukvara, ambulanser, osv.
Svaret, tror jag, är som sagt att det är lättare att pressa ner lönerna om alla vårdinrättningar har kommun eller region som ägare och arbetsgivare.
Tyskland har f.ö. extremt väl fungerande välfärd, och så gott som enbart privat sjukvård. Det finns inget motsatsförhållande där.
Eller det allra viktigaste: mat. Hur kan vi tillåta privata vinstintressen när det gäller livsmedelsförsörjningen av folket?
I regional regi finns redan alternativ. Kallas för stafettpersonal. En sjuksköterska klöser/te utan problem ca 70000/mån. Min sambo är en av dem och hon hatar det. Och varför, jo regionen vill inte anställa henne till en fast månadslön baserad på statistik. Månadslön + tillfälligt tillägg går bra men det är just tillfälligt. Snart 2 år på bemanning…. Sjuk vård
Som arbetstagare skulle jag uppskatta att kunna välja ett annat fack som är bättre på att jobba för min lön och mina förmåner. Eller som helt enkelt är mer lyhört.
Facktillhörighet är väl oftast valfritt. Har ni en fackklubb på din arbetsplats så är det i allas intresse att engagera sig och välja tillhörighet. Facket är tyvärr inget företag man använder. Facket är du och jag och de (som de kallas här, fackpampar) vi anställer för att driva våra frågor och bevaka våra rättigheter. Ju fler man är desto starkare röst har man mot arbetsgivarpamparna.
Du kan väl fråga hamnfyran hur valfritt de tycker att det är..?
“…it is a custom
More honour’d in the breach than the observance.”
Till Kung knallkork. Vi har skattefinansierad välfärd i Sverige. Tror inte den utrustning och material du räknar upp hör till välfärd. Tjänsten skola, vård och omsorg gör det. Finns säkert några riktlinjer eller kanske tom lagar som definierar vad välfärd är.
Det jag räknar upp är en förutsättning för att välfärden ska fungera.
Mat, skolböcker, och otroligt många andra saker med för den delen.
Du får väl googla på vad tex finns för bestämmelser, viljor, lagar, regler och avtal för vad vi har bestämt ska kallas välfärd och vad som ska höra till det. Är det riktigt viktigt för dig kan du ju alltid gå med i något parti och påverka åt det hållet du tycker är bra.
Off topic:
Var har du gjort av den där Peltier-fläkten som stod på kaminen, LW?
Köpte du den på Biltema eller nåt sånt? Skulle kunna ha en själv nu. 😀
Gammalt foto. Fläkten står kvar.
Upplever mycket negativitet och kritik mot fack och kollektivavtal. Nu tar vi det den konstruktiva vägen istället. Hur vill ni ha det? Funkar det med att varje individ får sin vilja igenom i ett “team facket/fackklubben”? Funkar det att var och en förhandlar med arbetsgivaren och dess organisation? Funkar det att byta jobb så fort man inte får sin vilja igenom, i alla tider?
Kritik är inte mot facket eller avtal som sådana, utan mot bristen på valfrihet. Alla ska tvingas in i samma form. Det fungerar med alternativ inom vård, skola och flera andra områden. Varför inte även här? Vi behöver ett svenskt Solidarność. Vem blir vår Lech?
Så den sk. valfriheten fungerar…. Jo det fungerar att välja men hur fungerar det man väljer? Tom Lotta Edholm tycker att det här med valfrihet i skolan blev obra och dyrt.
https://www.aftonbladet.se/a/EQ1BOj
Att ansluta sig till kollektivavtal är helt frivilligt. Vill de anställda ha det så hjälper fackpamparna till att förhandla fram. Vill inte företaget så har de anställda rätt att strejka, som på Tesla nu. Kan nämna att rätt till övertidsersättning inte finns i någon lag. Arbetsgivaren har rätt att beordra övertid, 200 h per år, utan någon ersättning utöver vanlig lön. Vill man ha övertidsersättning bör det vara skrivet i anställningsavtalet.
En annan sak som hände nyligen. Företag som inte betalade ut lön till anställd på någon månad med förevändningen att det kommer. Ingen lön kom och facket begjorde företaget i konkurs. Anställd fick statlig lönegaranti from dag 1 istället för lång uppsägningstid, utan lön.
https://nsd.se/nyheter/gallivare/artikel/konkurs-i-bolagsharva-ger-anstallda-hopp-om-ersattning/rk92gpxl
Fast att söka en arbetsgivare som inte betalt lön i konkurs och få lönegaranti har inget med facket eller kollektivavtal och atbetsmarknadens organisering att göra egentligen. Det hade blivit exakt samma utfall om den anställde gjort det själv eftersom det hela är reglerat i lag.
Sen är det förstås lättare att ha någon från LO-TCO Rättsskydd som sköter skriftväxlingen och går på konkursförhandlingen och vet hur man beter sig i en tingsrätt. Plus att jag tror man själv slipper ligga ute med ansökningsavgiften utan rättsskydd tar den och absorberar kostnaden om det är ett tomt konkursbo. Här är väl facket närmast att jämföra med Skattebetalarnas förening som i alla fall förr hade en medlemsservice där man fick skattejuridisk hjälp om man fick problem med Skatteverket.
Hade vi inte haft “fackförbund” hade det troligen uppstått någon annan slags försäkringsverksamhet för tvister som har med anställningsförhållandet att göra.
Jo det är ju sant. Ett exempel som inte har med kollektivavtal att göra, mer att de fick hjälp av facket 👍
Halmgubbe. Utgår du från att nya fackförbund skulle fungera sämre än nuvarande? Jag vill ha det just för att den saken ska kunna avgöras genom alternativ för medlemmarna.
Om politiker och skolinspektionen inte gör sitt jobb så ska bofinken ta dem. Katten på råttan o.s.v. Förtroende är bra, kontroll är bättre. Tyvärr tycks politiker inte fatta att för att en marknad ska fungera måste det finnas såväl frihet att välja som regler och kontroll av dessas efterlevnad.
“Tittar man på kontrollrummet så produceras endast 1 042 MW vindkraft, vilket kan jämföras med den installerade effekten om ca 40 000 MW.”
Rör sig snarare om ca 16 000 MW installerad effekt.
https://svenskvindenergi.org/wp-content/uploads/2023/05/Statistik-och-prognos-vindkraft-Sverige-Q1-2023_FINAL.pdf
Just nu exporterar vi ändå mer än vi importerar. Vet inte hur det sett ut under dagen men lite tokigt ändå kan man ju tycka
Facken gör nog ingen skillnad på om det är US Tesla eller SWE Spotify. De utlyste ju strejk mot Klarna och Klarna skrev på kollektivavtal.
Vi får nog hitta en annan förklaringsmodell. Typ, att de måste se att en strejk/åtgärd faktiskt påverkar bolaget. Med Tesla verkar ju åtgärden ha effekt eftersom vi skriver om det.
”Förövrigt anser jag att Muskovia ska förstöras…”