Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan inleds positivt i de asiatiska tidszonerna och dollarn hittas återigen över den siffermagiska gränsen elva kronor. I fredags rapporterade SBAB om att försäljningen av bostäder rasar och att två av tre nybyggda bostäder avbokas. Men nu på morgonen uppger SBAB också att villapriserna rusade i augusti.
Veckan som gick innebar att Stockholmsbörsen steg trots oförändrad börs i fredags. OMXS30 gick +1.76% och OMXSPI +2.13%.
Kronan fortsätter att falla och dollarn kostar nu 11:03 SEK och är alltså över siffermagiska 11:- igen medan euron ligger på 11:90. Guldpriset hänger på och går på 689:- SEK.
Mina portföljer hos Lysa gick +1.16% senaste veckan.
I USA steg S&P-500 med +2.50% förra veckan och Nasdaq 100 rusade med +3.67%.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det positivt över samtliga index bloggen följer nu under morgonen. ASX 200 +0.50%, Hang Seng +2.30%, KOSPI +0.49%, Nikkei 225 +0.52% och Straits Times +0.21%.
I fredags släppte SBAB en rapport titulerad byggkrisen där man konstaterar att “försäljningen av nya bostäder är i det närmaste tvärdöd och andelen avbokade bostäder skenar” och att antalet konkurser i byggbranchen ökar.
65% av tidigare bokade bostäder avbokas nu och sex procent av bostäderna har ändå prissänkts officiellt.
SBAB:s chefsekonom säger:
“Det är bara att konstatera; försäljnings- och bokningsläget är katastrofalt för nya bostäder. Försäljningstalen ligger nu mellan en fjärde- och femtedel av de nivåer vi såg för bara något år sedan. De bostäder som trots allt säljs tar dessutom dubbelt så lång tid att förmedla.”
Han säger också att det egentligen är ännu värre, men syns inte publikt:
“Anekdotisk information talar dessutom för att andelen prissänkta objekt är betydligt större än så. Enligt diverse uppgifter från marknaden är det nu vanligt att intressenter rings upp och erbjuds kraftiga rabatter och även avgiftsfria månader när det gäller osålda bostäder med snart inflyttningsdatum. En kontakt jag har i branschen talar om i det närmaste basarliknande förhållanden.”
De så kallade bostadsutvecklarna måste bli av med bostäderna för att stärka sin likviditet och osåla lägenheter måste bolagen annars köpa från bostadsrättsföreningarna, vilket i och för sig gör att man kan få majoritetsröst på föreningsstämmor och egentligen göra precis vad man har lust med i föreningen. Korrigering: Sedan årsskiftet är bostadsrättslagen påpassligt nog ändrad, så en medlem en röst och inte samma risk att bostadsutvecklaren tar över föreningen.
Men bostadspriserna fortsätter enligt SBAB förstås uppåt ändå. Villapriserna rusar med +1.9% i augusti och lägenhetspriserna med +0.5%. I norra Sverige steg villapriserna med +7.2%.
Detta enligt SBAB:s bostadsprisindex. Dock så är väl de där basarprisdumpade nybyggda bostadsrätterna inte med, eftersom de kommer gå in i statistiken till sina listpriser när de säljs. Det sker ju ingen publik budgivning och aldrig att bostadsutvecklarna skulle skriva ut att de dumpat priserna.
SBAB tror dock att augusti handlar om en säsongseffekt och att priserna ska falla under hösten. Enligt indexet är lägenhetspriserna ner 9% sedan toppen runt starten för Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och villapriserna ner 14%.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
72 kommentarer
Morrn! Riksbanken gisslas idag offentligt av professor Bo Rothstein. Citat ur artikel:
“Det mest iögonfallande misslyckandet gäller emellertid kronans värde i förhållande till andra valutor. När Riksbanken fick sin självständighet 1999 kostade en euro omkring 8,90 kronor. När detta skrivs kostar samma euro cirka 11,90, en försvagning av kronan med drygt 33 procent. Eftersom Sverige är ett land som importerar mycket från euroländerna innebär detta ett starkt bidrag till den höga inflationen.”
Tänkte på dina inlägg när jag läste, se gärna
https://www.dagensps.se/bors-finans/professor-riksbanken-ar-inkompetent/
Så vet du att ni är flera som käkar syrad huggorm och rakblad till frukost 😁
Här var det ord och inga visor.
Men eftersom RB i RB’s ögon är ofelbar så kommer det att rinna av som vatten på en gås.
Debattartikeln är nu låst, men läste den igår.
En poäng är att han avslutade med att referera till nutida forskning (dock utan referenser, om jag kommer ihåg rätt).
Påståendena blir ju mer relevanta om det inte bara är hans åsikter.
Märkligt att procenträkning ska vara så svårt. Här blev det fel igen. Med siffrorna i artikeln gick kronans värde från 0,11236 EUR ner till 0,08403 EUR. Förändringen delat med det ursprungliga ger (0,08403-0,11236)/0,11236 = -25,2%. Viss skillnad mot 33%.
“i och för sig gör att man kan få majoritetsröst på föreningsstämmor och egentligen göra precis vad man har lust med i föreningen.” stämmer väl dock allt som oftast inte?
Exempelvis i min förening finns en klausul som säger att man inte får fler än en röst, även om man skulle äga mer än en lägenhet i föreningen. Samma med min förra förening. Detta för att försvåra för den typen av problematik du nämnde. Om de nybyggda föreningarna har sådana klausuler vet jag så klart inte. Och mina två exempel är ju högst anekdotiska.
Det gjordes nyligen en ändring i bostadsrättslagen som förhindrar att enskild medlem ska kunna ha mer än en röst.
Tack, således kan alltså fenomenet “bostadsutvecklaren tar över föreningen” hända. Ser att det är ändrat i artikeln nu med.
” I norra Sverige steg villapriserna med +7.2%” – ser vi en potentiell massmigration internt i Sverige mot norra landsdelarna!!!
För övrigt är strandpromenaden i Västervik fantastiskt vacker och nu när Ulvaeus fixat till gamla Slottsholmen och tillhörande brygganläggning är det inte dumt alls!
Ni är så välkomna. Här slipper man dagliga skjutningar, dagliga sprängningar, korankravaller, och det som hände i Malmö i går som beskrevs som “sporadisk stenkastning”.
Min lägenhet (attraktivt läge i centrala Göteborg; stabil och relativt lågbelånad förening) är enligt Booli ner ganska precis 9% nominellt från det vinnande bud jag lade i februari 2022. Å andra sidan har de två senaste försäljningarna av “likadana” lägenheter sålts för endast 3,3% under mitt bud. Detta är nominella belopp utan hänsyn till den inflation som skett däremellan.
Det blir intressant att se hur priserna– och räntorna!- ser ut om fyra år när bindningstiden på mitt bolån löper ut.
Vill man strö salt i såren kan nämnas att den tyska ekonomin, som är vår största kund, väntas försvagas kommande år.
Men det spelar ingen roll för enligt Cornucopiadoktrinen så förlorar Sverige på att vara en exportekonomi så ju sämre det går för våra exportkunder, destom mindre förlorar Sverige på det.
Vi är en importekonomi, vi är inte en exportekonomi längre.
Jag har tagit ditt ord för det då du brukar ha koll på siffrorna.
SCB rapporterar idag bytesbalansen för 2kv. Där framgår att:
“Varuexporten uppgår till 570,5 miljarder kronor” och “Varuimporten uppgår till 513,2 miljarder kronor”
Tjänstebalansen visar visserligen ett underskott men betydligt mindre än överskottet på varor.
Hur kommer du till slutsatsen att vi är en importekonomi?
Man skall även komma ihåg att Tyskland är vår största konkurrent. Våra slutkunder av färdiga produkter såsom lastvagnar, verkstadsprodukter, gruvindustri mm är väldigt likartade. Det som skiljer oss åt är svenska skogsindustrin. Båda gynnas av en lägre kronkurs. Det tråkiga är att alka vi so bor i landet får jobba hårdare för att bibehålla standard. Vi ger en rabatt på drygt 30% på vårt arbete om man hårdrar det. Allt för att hålla sysselsättning uppe och inte sänka de högst belånade. Det rätta vore att höja styr räntan till 7-8% så skulle vi se att kronkursen värde stärks.
Jag tror det räcker med en höjning med 100 punkter i sept och 100 till i dec för att återställa kronkursen till under 10 mot EUR iaf.
På köpet kan vi kanske tom få sjunkande KPI (ej att förväxla med deflation) och därmed tillbaka en del av den köpkraft vi förlorat med valutaförsvgningen.
Men men, det lär väl inte hända.
Nej, du har rätt det lär inte hända. RB är livrädd för fastighetssektorn och att den drar med sig bankerna ner i avgrunden. Så de har satt sig bakbundna. Jag tror som du att 2 x 100 räntepunkter skulle ge en effekt som visar att vi tar inflationsbekämpningen på allvar. Men i slutändan så behöver vi komma upp till 7-8% innan vi kan se vändningen. Jag tror att vi kommer dit också bara att RB väntar in löneökningar och indexuppräkningar i form av indexklausuler som slår till i hyresavtal. Tyvärr tror jag att detta blir en utdragen process. Hur lång är omöjligt att säga men ju mer utdragen desto högre blir räntan innan det vänder. Tåget gick i princip före Ingves avgång aviserades alltså för drygt 2 år sedan skulle vi börja t höja mer aggressivt och visat marknaden att Sverige tänker på allvar bekämpa inflationen.
Att sälja nybyggda bostadsrättshus med stora lån är förmodligen svårare med tredubblad ränta och medföljande månadsavgifter. Ekonomisk plan möter verkligheten.
Apropå inget så är hyreshus också belånade och kan inte fastighetsägarna betala räntorna går de i konkurs.
Jag minns att man för 20 år sedan eller så tyckte brf-föreningar från tidigt 90-tal hade höga avgifter pga höga bundna räntor. Då lär väl räntorna legat kring 12-15% eller mer så varför är det helt plötsligt så osäljbart med brf med lån på säg 5-7% ?
Vilket är mest?
15% av 100000kr
Eller 5% av 1000000kr?
Mmmm…. Men har byggkostanderna gått upp med 1000% på 30 år menar du?
Då är det något annat som är fel.
Det får du väl fundera över.
Att köpa en bostadsrätt , nyproducerad, där man lockas in med X antal månader med avgiftsfritt/sänkt är verkligen som att både kissa och bajsa i byxan.
Om inte säljaren / mäklaren är beredd att erbjuda rabatt på försäljningspriset så lägg på luren.
Vill någon förklara vad “bokning” och “avbokning” betyder?
Det kan väl rimligtvis inte vara så att en väldigt massa människor förlorat en handpenning på typ 10%?
Men samtidigt kan väl inte avbokningarna ha varit helt utan kostnad?
Det där funderade jag också på. Frågan är om man väljer att ta den smällen för att slippa ur exempelvis en månadskostnad på 30 000 – 40 000 kr som exemplet Sege Park i Malmö, det togs ju upp här i bloggen i våras. I vissa situationer drar ju banken tillbaka lånelöften, så det kanske inte finns några andra alternativ än att förlora handpenningen och börja om från början?
Misstänker att det är en icke bindande intresseanmälan som man kan göra i början av projekt innan man skriver kontrakt.
Om du har rätt, VILLAVOLVOVOVVE, och det dessutom varit helt gratis finns det antagligen väldigt många som skrivit upp sig på spekulation.
I så fall kan pressmeddelandet tolkas som att 35% väljer att stå kvar. Förvånande tycker jag – är marknaden i själva verket starkare än jag trott?
Om du har rätt, VILLAVOLVOVOVVE, och det dessutom varit helt gratis finns det antagligen väldigt många som skrivit upp sig på spekulation.
I så fall kan pressmeddelandet tolkas som att 35% väljer att stå kvar. Förvånande tycker jag – är marknaden i själva verket starkare än jag trott?
Vill minnas att det brukar vara en smärre anmälningsavgift typ 50 tusen eller så. Men det lär handla om detta ifall vi pratar slutkund, annars lär man hota med stämning för kontraktsbrott om det gäller vanligt folk.
Eller så pratar man om avbokade byggprojekt.
Jag tänker att avsändaren SBAB kan ha en agenda med sitt utskick, tex argumentera mot ytterligare räntehöjningar. Och att man därför gett en hög siffra, 65%, för något som kanske inte är så jätteilla. Om en bokning är en 50.000 kronors option på att om något år köpa en lägenhet till ett visst pris är det väl rationellt att inte utnyttja bokningen om priserna ökat mindre än förväntat. Det verkar ju idag finns god chans att bolaget sänker priset för lägenheten jämfört med det man bokat till. Och även om 50.000 är mycket pengar kan det ju vara mindre än man kanske kan spara på att få ett nytt pris.
Det nybyggnationsområde jag har varit intresserad av har drabbats av säljstopp och troligtvis inställd byggstart för samtliga BR-projekt (trots att premiumlägenheterna var bokade i samtliga). Så det är säkert bolagen som står för en hel del av avbokningarna.
Många av hyresrätterna har däremot börjat byggas. I alla fall där bostadsbolaget hänger ihop med byggbolaget. Hyresrätterna som skall byggas av andra är däremot byggstoppade eftersom byggpriserna är så höga att det inte går ihop sig (trots en massa kk i byggbranschen).
Så länge Tomtpriserna och byggkostnaderna skenar tror jag att det blir väldigt svårt att få igång byggandet. I alla fall utan subventioner eller en konstgjort låg ränta.
Det är ganska vanligt att man skriver icke-bindande bokningsavtal i tidigt skede. Då betalar man ca 20-25000 kr och avbokar man får man tillbaka allt utom 7000 kr. JMs ägarlägenheter i Mölnlycke är ett sådant exempel. Bokningsavtal skrevs våren 2022 och nu i dagarna är det dags att skriva bindande förhandavtal för de som väljer att göra det.
Tack för bra info 😊 7000 är ju hanterbart att förlora i sammanhanget.
BRF-lagen uppdaterades 1/1 i år så att det bara skall gå att ha en röst på stämman. Jag tror det innebär att bostadsutvecklare inte så enkelt kan “ta tillbaka” föreningar med osålda lägenheter. Men det är egentligen bara en gissning, för normalt bildas en slags startförening med interimsstyrelse som skapas av utvecklaren. Där finns ett kryphål där massa ansvar och byggfusk kan grävas ned. Kanske går att komma runt denna del i lagen med?
Tror att det är missvisande att tala om en bostadsmarknad med stigande priser, när antalet objekt som faktiskt byter ägare har minskat drastiskt. De flesta som gör affärer nu är sannolikt personer som säljer en bostad och köper en ny på samma marknad; knappast någon som vill gå in på bostadsmarknaden med kapital utifrån, så som framtiden ser ut.
Bra med en hög dollarkurs, dock; gärna i kombination med starka börser 😀
Har försökt sälja vår villa i Lund sen april, över 50 sällskap på visning, inte ett enda bud och då är det den billigaste villan i stan.
Beklagar! Snart hoppar väl mäklaren av …
Njäe vi hävde köpet av villan vi tänkte flytta till.
Med anknytning till gårdagens diskussion om stoppad indexuppräkning för statlig skatt kommer nu iallafall nyheten om ett nytt jobbskatteavdrag, precis som efterlystes
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-regeringen-foreslar-nytt-jobbskatteavdrag
Så bloggen ligger verkligen rätt i tiden gällande ekonomin just nu 😊
Nytt jobbskatteavdrag gör att gårdagens nyhet om paus i uppräkning av brytpunkt ses mer positivt av mig.
Med detta hjälper de blågula breda grupper av högbelånade där säkert ett antal nu lever på marginalen pga inflation och dyrare bolån.
Jag tror att detta sammantaget är mer inflationsdämpande än enbart mer till oss som tjänar mest. Samtidigt en lättnad för många som sliter nu i dessa mörka krigstider.
Det är försås rimligare att ge bredare grupper skattesänkningar än bara höginkomsttagare.
Fast att ha indexsatta brytpunkter är ju en poäng i sig för att minska politikerpillet.
Allra bäst vore att ha indexsatta nivåer för allt i form av brytpunkter, bidragsnivåer, osv och dessutom grundlagsfästa det.
Sen kan man ju tycka att det är rimligt att ha en låg platt (i %) statlig skatt för alla så att alla får vara med att finansiera polis, försvar, mm.
Ang låg platt skatt så skulle den landa på under 2% för att få in lika mycket pengar om den var på alla förvärvsinkomster.
Index uppdatering, är det verkligen så lönsamt för någon med tjänstepension? Viss del av avsättningen minskar ju ifrån 30% till 4,5%. Kanske jag tänker fel, men verkar som en förlust när man ser på procentalen 20% (utbliven statlig skatt) vs sänkta avsättningar till tjänstepensionen. Jobbskatteavdrag känns spontant bättre, dock eldar men möjligen på inflationen mer.
Fast den brytpunkten är ju på inkomstbasbeloppet som ska följa löneutvecklingen och inte prisutvecklingen.
Tack, då hade varit mer lönsamt med indexuppdatering i de fall man kan inteckna större delen vid uppräkning som sänkt skatt. Låter betydligt billigare för staten med jobbskatteavdraget som nu presenterats.
I själva verket är det en skattehöjning eftersom löntagare över skiktgränsen nu inte kompenseras för inflation. Det blir även mindre attraktivt att utbilda sig och göra karriär mot tidigare.
Statens utredare på finansdepartementet har ju f.ö. själva räknat på det här med statlig inkomstskatt och kommit fram till att statens ekonomi skulle påverkas marginellt av skatten togs bort eftersom den har en såpass hämmande effekt på viljan att ta ut högre löner. Därför bör skatten tas bort, och inte höjas.
Vänta lite här nu.
Igår sa finansministern att man pausade uppräkningen för att “Vi behöver bekämpa inflationen, vi behöver ha en återhållsam budget.”.
Men idag presenterar man en skattesänkning på ännu mer?
Och som vanligt är journalisterna så borttrollade och upptagna med “vem tar vem”-leken att de inte fattar att de ska ställa den frågan på presskonferensen.
Håller med.
Nu får Uffe sina +10000 i månaden.
Men va f-n. Sossepolitik!
Som betalandes statlig skatt såg jag fram emot att en M-regering inte rimligtvis kunde ta bort höjningen av brytpunkten. Men icke!
Ska för övrigt bli intressant att se hur de rent lagtekniskt löser brytpunktens ickehöjande.
Du har nog råd! Du får ju ändå en skattesänkning nu, du får glädja dig åt det.
För hushållet så kan vi säkert räkna in större skattesänkning nu.
Folk betalar för en bostad de äger i ett område som känns tryggt. De betalar inte för en en del i något de inte har kontroll över och där kostnaderna kan explodera. Ej heller betalar de för social otrygghet.
Alltså går villor i bra områden upp även om marknaden är kass. Det verkar som att SBAB:s chefsekonom endast talar om bostadsrätter för något annat finns väl inte i hans huvud.
Trots att räntan har gått upp flera hundra procent har priserna i snitt alltså bara sjunkit 9-14%?
Som jag alltid kommenterar dessa blogginlägg: ett enormt styrkebesked för resiliensen hos de svenska hushållen och ett bevis för att vi aldrig hade en bostadsbubbla.
Vad som händer med bostadspriserna vid den första räntesänkningen på 0.25% och lönerna börjar komma ikapp lämnas som en funderare åt var och en.
Också med den vanliga brasklappen att om massarbetslösheten kommer förändras allt.
Vi får väl se runt 2030 eller så, när den där räntesänkningen på 0,25 % dyker upp.
Intressantare är väl snarare vad som händer med löneutvecklingen fram till dess och vad det gör med bostadspriserna.
Haha skojare där. Vem har sagt att det dröjer ~7 år innan räntan sänks? Riksbanken eller? Och den lätta gick du på!
Noterat att försäljning av fritids hus i vårt område bromsat tvärt, till skillnad från pandemi året då allt såldes gäller nu läge/läge/läge. De med sämre läge är iskalla.
Man kan ju tolka det som att än så länge måste inte folk sälja sina sommarstugor för att ha råd att behålla huvudbostaden.
Eller kan inte.
Min far sålde ett fritidshus utanför Södertälje i veckan för dryga 2MSEK till en familj bosatt i närförort till Sthlm. De ska ha det som sommarstuga och det var absolut ingen märkvärdig kåk eller tomt. En öppen visning och nån förhandsvisning räckte. Så helt död är inte marknaden men visst kanske det har svalnat lite på sina håll.
För ett par år sedan när den nybyggande BRF marknaden hickade till senast, så var det ju flera köpare som ville häva sitt köp.
Då handlade det ofta om att nybyggena blev försenade.
Bostadsutvecklarna hotade de som ville dra sig ur med rättegång.
Någon som har koll på vad som hände, har vi fått några domar som satt några prejudikat?
För ca. 15 år sedan var det likadant. Jag brukade cykla förbi en nybyggd fastighet på väg till jobbet där endast en lägenhet var bebodd, men två år senare var alla lägenheter bebodda.
För övrigt visst dagens elpriser tydligt hur dysfunktionell elmarknaden är.
Hur ska privatpersoner, företag eller investerare planera och kunna lägga sina budgetar med det här förutsättningarna?
Totalt haveri: https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/
*För övrigt visar…
Ja, att priserna “går upp” gör nog bara att folk ännu mer tror att de skall få bättre betalt än vad marknaden vill/kan erbjuda = mäklarna får det svårare att motivera att säljarna bör sänka priset,
1854 anslut i Stockholms län ( enligt husmask) som tar statistik från booli förra aug 2022, i år, 1630
Då tror jag inte nyproduktion är inräknat, blir spännande att se vad det slutar på för sep, som var 2595 st,
Kan tänkta mig att utöver seg marknad, om du som mäklare lyckats få många förhandsavtal, nu är jag inte mäklare men de jobbar ju mycket på provision, att den rimligtvis faller ut när man signerar köpet ( någon är kanske duktig, hur det fungerar) men jobbigt läge om du ” trott” du skall få x kr, och sedan dimper avbokningarna ned.
Likviditet kan snabbt ta slut, för att litet bostadsutvecklingsbolag, känslan just nu är att man bara går och väntar på att det kommer en sådan nyhet på DI.se och spiralen med osäkerhet ( utöver den som finns) sköljer över marknaden.
Trots ovan, kommer riksbanken bara höja med 0.25 % nästa gång, istället för 0,5, som vi borde,
Hur stora blir hyreshöjningarna för lokaler detta år pga inflation + minskad konsumtion, + lägg till alla moms skulder som skjutits fram pga corona som snart skall börja betalas, för många företag utöver detta,
Känns skönt ändå att priserna blir dyrare på bostäder, måste vara bostadsbristen som påverkat detta 😉
BNP sjunker, men då ska räntan höjas mer för att gynna växelkursen? Inte ens en ränta på 500% kunde påverka växelkursen mer än tillfälligt sist vi provade. Växelkursen gynnas av konkurrenskraftig export.
Sist av alla kommer Riksbanken begripa att de tagit i för mycket. Igen.
> Växelkursen gynnas av konkurrenskraftig export.
Jaså?
I strid med vad bloggaren brukar säga så presenterade SCB handelsbalanssiffror idag som visar att vi har nettoexport av varor och har så haft länge. Kursen har ändå dykt.
Även om man räknar in att vi har en nettoimport av tjänster så är totalen att vi har nettoexport.
Så nä, det är inte vad som kommer dra upp kronkursen. Det är räntan, räntan och räntan. Och eftersom RB höjt mindre än ECB senaste halvåret så har kronan sjunkit mot EUR.
Om man dessutom jämför graferna över räntediff och valutakurs så ser man att när RB haft (meningsfullt) högre ränta än ECB så har kronkursen varit stark och tvärtom. Gäller samma mot FED och USD.
Att jämföra med för över 30 år sedan är meningslöst, de internationella finansmarknaderna är mycket annorlunda nu.
Precis, handlar om förtroende för valutan (höjd ränta är en medicin). Spelar mindre roll angående handelsbalansen, dock enklare att exportera inflation. Se på Norge som också är en skvalpvaluta trots extremt handelsöverskott.
Danmark har pegg och öser in pengar för att hålla valutan inom intervallet mot Euron.
Det handlar om flöden, dvs tillgång och efterfrågan på kronor.
Jag tror att en stor orsak till priserna stiger är att endast dom attraktiva objekten säljs, dom mindre intressanta står kvar osålda och blir således inte en del av statistiken…
Omsättningen är fortfarande relativt hög jämfört med för ett år sen. Runt 80% av “normal” nivå har jag för mig. Då kan det knappast vara bara exklusiva objekt som en del vill påskina.
En alternativ förklaring är företås att osäkerheten börjat lägga sig. Räntehöjningarna börjar klinga av. Massarbetslösheten verkar inte komma. Världen gick inte under den här gången heller.