Den svenska högerregeringen och Tidölaget stoppar indexuppräkningen för brytpunkten för statlig skatt, som normalt räknas upp med ungefär inflationen. Det innebär att så kallat högavlönade får betala drygt 1 200:- SEK mer i skatt än om man följt indexuppräkningen.

Tidölaget har alltså bestämt sig för att inte genomföra den automatiska indexuppräkningen, vilket en relativ skattehöjning för höginkomsttagare. Till TT säger finansminister Elisabethc Svantesson (M):
“Jag tror att många förstår att läget är problematiskt. Våra samarbetspartier har beslutat att pausa uppräkningen av skiktgränserna nästa år. […] I valet mellan att göra ytterligare en historiskt stor uppräkning och finansiera andra åtgärder, exempelvis för hushållen, väljer vi det senare.”
Kort sagt så gör Tidölaget nu återigen som Socialdemokraternas utspel tidigare i sommar, nu när olika delar ur den kommande gemensamma höstbudgeten för Tidölaget ska pytsas ut till media i små portioner under hösten.
Brytpunkten ligger idag på 51 000:- SEK och om den höjts till 57 000:- SEK hade så kallade höginkomsttagare med en månadslön på 57 000:- SEK fått en skattesänkning om 1 200:- SEK i månaden. Drabbar iofs ingen fattig enligt den svenska definitionen av rikedom, dvs inkomst.
Med 1.2 miljoner som betalar statlig skatt blir detta en relativt ökad intäkt för staten om någonstans mellan 10 och 18 miljarder beroende på hur stor andel som hittas i intervallet 51 – 57 000:- SEK i månadslön och de som har högre lön än så, vilket ska sättas i relation till reformutrymme på runt 30 miljarder.
I sammanhanget ska man komma ihåg att SD:s väljare generellt har lägre löner än traditionella högerväljare, då de i mycket stor utsträckning kommer från tidigare Socialdemokrater och LO-medlemmar. SD kan i Tidölagets gemensamma budgetförhandlingar krävt att inte höginkomsttagare – även om det förstås likt i alla partier existerar höginkomsttagare även hos SD-väljare – ska få skattesäkningar.
Det spelade alltså ingen roll hur du röstade i valet förra året – du fick en socialdemokratisk löneskattepolitik ändå. Fast just det, socialdemokraterna räknade upp brytpunkten med index …
Det blir nu intressant att se hur Socialdemokraterna nu ska kritisera Tidölaget för det hela.
Överlag är det ju intressant att se hur högern (återigen) ska ta hand om Sverige i dåliga tider, medan vänstern får göra det i goda. Högern kör således vänsterpolitik och vänstern högerpolitik, åtminstone på den ekonomiska fronten. Sedan gäller det att vrida till det så väljarna inte blir upprörda.
Man får nu hoppas att regeringen åtminstone lägger pengarna på en allmän skattesänkning för alla genom att höja grundavdraget.
169 kommentarer
Intressant. Kan man våga hoppas på att regeringen istället höjer brytpunkten för när man börjar betala skatt överhuvudtaget istället, och därmed ger samtliga med beskattningsbar inkomst en lika stor skattesänkning?
Glöm det. Viktigare sponsra de med kapital.
Vi har bland världens lägsta skatter på kapital. Men bland de högsta på arbete.
Jag tror du har rätt i det, tyvärr.
Påståendet att “Vi har bland världens lägsta skatter på kapital” är inte korrekt. Det är något som vänstern försökt tuta i väljarkåren länge…
Lite jämförelser att förkovra sig i:
https://timbro.se/ekonomi/skatter/skatt-pa-kapital-jamforelse/
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/skatt/Skatt-pa-foretagande-och-kapital/Kapitalskatt/
https://www.svensktnaringsliv.se/blogg/fokus-pa-skatterna/svensk-kapitalskatt-hog-internationellt-sett_1186462.html
Förmögenhetsskatt 0
Arvsskatt 0
Fastighetsskatt 0
Visa vilket annat land som har det.
Typisk timbrologik försöka förklara bort det.
Jag röstade höger senaste valet men att man inte kan erkänna att det är höga skatter på att jobba och låga på kapital. Det är förnekelse på hög nivå.
Kom inte med bortförklaringar nu.
Fastighetsskatten på småhus är 8875 kr. Även brf/hyresfastighet beskattas indirekt. Tomtmark som inte är bebyggd har 1 % utan tak.
Sedan är det förstås skattesystemet som helhet som måste analyseras.
En månadslön på 30.000 kr betalar motsvarande 21.3 % i skatt, det är väl inte speciellt högt även om alla förstår vill betala mindre.
Fastighetsskatt på dyra hus som är begränsad till den summan är extremt lågt. Ta bort taket, men beräkna skatten på marknadsvärdet till köptillfället.
Bostadsrätter skall vi bara inte tala om, där behöver man tokhöja skatten för att inte brf skall gynnas relativt andra boendeformer.
Skattretande 😁
Konceptet att man ska betala skatt på något man äger i sig är ju i min värld efterblivet.
Jo, men “hoppas” och “förvänta sig” är inte riktigt samma sak. Men faktiskt vore det i mitt tycke rimligare att man rättvisefierar skattesystemet genom en brytpunkt där man börjar betala skatt istf en brytpunkt där man börjar betala mer skatt.
En rimlig brytpunkt vore ju i nivå med vad man får i soc ifall man behöver det. Annars blir det ju så att vissa måste gå till soc för att få pengar till skatten vilket ju är lite märklig situation.
Ett sånt upplägg skulle ju också få konsekvensen att högre avlönade betalade större andel i skatt än lägre avlönade, men med viktiga skillnaden att ingen inkomstskattebetalare hade högre marginalskatt än någon annan.
Jo, ett högt grundavdrag vore bra.
Det här är ett AKTIVT val av regeringen att de fakto höja skatterna för de “högavlönade”
Istället för att justera skatterna på kapital så fortsätter man att ha en av världens högsta skatter på inkomster.
För varje krona jag får mer i bruttolön så får arbetsgivaren betala 132 kr (170 om vi ska inkludera kollektivavtalade delar för att säkerställa pension med mera).
Varav 43 kr går till mig efter skatten är betald. Och 89 kr går till staten.
Och då är jag inte ens i övre delen av lönespannet för min roll….
Samtigit som ränteavdragen snart lär kosta 100 miljarder för staten. Då det är viktigare att sponsra folks bolån än motivera arbete.
Nej för mig blir det att skita i att rösta kommande val. Det är ändå samma skit. Rödgrön röra. Eller SD-röra.
Notera att man såklart kommer att genomföra uppräkningen av bidragen.
För vi vet ju vilka som får dem. Svärjevännerna
Betalar gärna 1200 kr mer i skatt pengarna behövs till försvarsmakten så vi når upp till 2% så fort som möjligt.
Du är naiv om du tror att dina pengar går till försvaret.
Det går istället åt att täcka hålet i budgeten för det där kulturhuset/badhuset man byggde.
Då får du rösta på ett parti i kommunalvalet som inte vill satsa på kultur och fritid, kanske inspiration från Norrköping?
I Norrköping har de styrande åtminstone insett att man inte kan köra på som vanligt när ekonomin kärvar.
Det där kulturhuset/badhuset som får folk att känna att de vill bo kvar i kommunen och inte måste flytta till Stockholm för att leva i ett samhälle? Det finns ett värde i det där hålet i budgeten. Ungar lär sig simma, det finns en scen för lokalteater, musikskolan har instrument och lärare. Det är en investering i kommunens invånare.
Testa att klara dig utan kulturen och se hur kommunen dräneras på folk.
De där 1200kr är ju statlig skatt. Så det är inte speciellt säkert att de kommer vara tillgängliga till att täppa igen hål i kommunernas budgetar. Det finns inte något som säger att staten skall springa till kommunerna med pengar bara för att ge kommunens invånare allt de pekar på.
Men du, kommunens invånare kan ju rösta på någon som behagar ta ut kommunalskatt som täcker kostnaden för det kommunens invånare vill ha. Det är ju så det borde funka: kommunen tar ut skatt för vad kommunens invånare har röstat för i kommunvalet och staten tar ut skatt för det landets folk har röstat på i riksdagsvalet.
Illusionen av att man kan vara med och påverka makten då båda sidorna ser till att begränsa friheten för de som jobbar på olika sätt ovan är ett tydligt exempel på att det inte spelar så stor roll vilken sida du röstar på.
Det var allt en sjujävla hävstång, mer än 100 i utväxling!
Du kanske menade skattekrona?
Att det är ett aktivt val är en sak, men är det verkligen så att de höjer skatten för dem genom detta? Nja, det är ju isf inte brytpunktens bevarande som höjer skatten utan eventuell lönehöjning som höjer skatten. Men skall man beakta det så borde ju även en höjning av brytgränsen ändå betraktas som en skattehöjning med tanke på att de som får lönehöjning ändå får en skattehöjning med den.
Vad gäller uppräkningen av brytpunkten så blev det ju lite fel från början då avsikten väl var att brytpunkten skulle följa löneutvecklingen snarare än prisutvecklingen och då borde man ju inte följa prisbasbeloppet utan snarare inkomstbasbeloppet. Hade man gjort det så hade antagligen inte brytpunkten justerats upp lika mycket som den gjorde till i år och kanske hade den inte ens tickat upp till nuvarande nivå till nästa år igen.
Man får acceptera att man röstar på det som man tycker minst dåligt om.
Nej. Man får acceptera att när alternativen är makt åt V/MP eller SD.
Så kan man avstå att rösta. Det är ett val det med.
Tills det kommer vettiga politiska alternativ
Japp. Bara en person med slavmentalitet går med på att välja mellan olika dåliga alternativ. Är man fri vägrar man spela sådana skitspel.
Hmm. Inte tänkt på det så. Jag får ge min åsikt en tankeomgång till.
Jag har svårt för det argumentet.
Slavmentaliteten har man redan skrivit under på genom att gå med på att betala skatt och ta emot sjukvård oavsett resultat. Ska man hävda att man fri ställer man sig helt utanför systemet.
Att däremot låta bli att välja för att “alla alternativ är dåliga” innebär bara att man låter andra bestämma över systemet man underkastar sig.
Men visst finns alternativ som man kan hävda inte är slavmentalitet, som att till exempel rösta på sig själv. Men att låta andra bestämma tycker jag är det sämsta alternativet.
Instämmer, dumt att avhända sig den lilla makt man har. Liksom förstås att det är dumt att fortsätta rösta på samma parti (eller block) val efter val även om man tycker att de slutat “leverera”.
För alla ungdomar här på bloggen kan man ju påminna om att på grund av 1) att folk röstar, och 2) hur folk röstar, så har vi över tid sett mycket stora förändringar i det politiska landskapet sedan 80-talet. Så nog fungerar demokratin , även om den inte alltid fungerar på det sätt som man själv helst skulle önska.
Bloggaren har däremot tidigare framfört ett annat argument för att inte rösta, nämligen att som granskare av makten inte behöva bli beskylld att gå något partis ärende.
Jag tycker det är acceptabelt. Som ett undantagsfall för just personer med stor följarskara.
Men annars vill jag gå så långt som att hävda att argumentet att “det spelar ingen roll hur jag röstar alla är lika dåliga” är ett allvarligt demokratiproblem som i förlängningen kan tillåta fascister och diktatorer att ta makten.
Och snyggt med lite positiva argument också Laban. Dålig på det! Behöver öva även i förhållandet till mina barn.
Ja, visst kan det finnas undantag – kungen och kungen av bloggning 🙂
Här en liten reflektion: De stora partierna triangulerar varandra alltmer eftersom väljarna är mer lättrörliga nu än förr (när parti var en identitet, vilket inte heller är bra för demokratin). Det leder till att politiken i sakfrågor blir liknande, oavsett parti. Men i mitt tycke hellre det än att ha parti som identitet oavsett vad partiet gör eller säger (apropå slavmentalitet).
Om det är slavmentalitet att ta emot sjukvård så kan man ju alltid låta bli att ta sig till sjukhuset. Amputera det brutna benet själv hemma på gården med en såg och brännvin som bedövning som man gjorde förr i tiden när alla var fria och lyckliga.
Ärligt talat: i de flesta fall väljer man mellan två mindre bra alternativ. Att stödja Ukraina är inte att välja ett i grunden absolut bra alternativ; landet är korrupt och platsar inte i EU. Relativt sett är det däremot självklart att stödja Ukraina och motarbeta Ryssland.
På samma sätt kan man jämföra borgare och socialister. Välj det förra alternativet och arbeta för att påverka det i önskvärd riktning.
Genom att avstå att rösta hjälper du MP över spärren!
Buhu. Då får väl övriga partier utlova en politik värd att rösta på.
Hade blivit mycket roligare riskdagspolitik om man fick rösta ut istf rösta in partier.
“If you are part of a society that votes, then do so. There may be no candidates and no measures you want to vote for … but there are certain to be ones you want to vote against. In case of doubt, vote against. By this rule you will rarely go wrong.”
― Robert A. Heinlein, Time Enough for Love
Man kan ju alltid rösta på det sämsta alternativet så Nick Land blir glad.
Man kan tänka att nästan alla andra länder i världen är sämre när det gäller att alla har det ungefär lika bra så det kanske inte blir bättre än så här. Kan också vara nyttig för den mentala hälsan att avstå olika flöden som basunerar ut hur dålig den ” andra” sidan är.
Är man, man och man samma person? I så fall låter det ju som att man är ett viljelöst mähä som inte själv styr över sina handlingar…
Får hoppas de har något ordentligt äss i rocken, här tappar de ju många kärnväljare. Även om de inte går till andra blocket så kanske man även ger upp på högerblocket.
Några kronor hit eller dit avgör inte vem som får rösten. Det finns viktigare värden att slå vakt om.
Fascinerande att det tydligen aldrig är nog med skatter. Men trevligt att så förmögna yrkesgrupper som sjuksköterskor och poliser får börja smaka på höga marginalskatter, lusten att gneta extra brukar avta med kvadraten på marginalskatten, eller nåt.
Så du har köpt Benjamin Dousas/Timbros “fakta” rakt av?
Påminner om när L försökte sälja in sin slopade värnskatt med att det drabbade lärare, när jag bad liberala valarbetare visa mig vilka lärare som tjänade så mycket att det var aktuellt att betala värnskatt så kunde de inte visa en enda.
Medianlönen för en vidareutbildad ssk är ca 45k beroende på specialitet, högre för t.ex en anestesissk. källanSCB. Behövs alltså inte läsas något från Timbro.
Med några kvällar och helger är man snabbt uppe i 51k. Men som sagt jag får nöja mig med att fler får smaka högskattesamhället, det kanske kan få någon mer att reflektera.
Förra året var det ju också många som ville frysa brytpunkten, då var den 45k.. det går fort att vaska fram
”höginkomsttagare”…
Jag tänker att om du har en ssk, eller liknande, som idag riskerar att hamna över brytpunkten, så har nog den personen redan hamnat där tidigare, med tanke på att löneutvecklingen generellt inte haft samma trend som inflationen de senaste åren.
Jag läste ( har inte faktakollat men det låter inte orimligt) att 316000 fler personer nu beräknas ska betala statlig skatt. Men hursomhelst är det fascinerande att till och med sjuksköterskor kan betraktas som höginkomsttagare.
Jag tycker själv att ingen ska betala statlig skatt.
Skatt är ett nödvändigt ont. Den offentliga sektorn tycks dock istället utgå från att skatter är ett ymnighetshorn (cornucopia på latin) som man kan ösa ur för att finansiera alla skojiga saker man vill göra.
Den offentliga sektorn borde skärpa sig och anpassa utgifterna efter inkomsterna. Inte tvärtom.
F.ö. är det inte “rättvist” att en del betalar mer skatt än andra.
Notera att vissa inte kan betala skatt, alls. Skall man vara “rättvis” då skulle alltså ingen annan heller betala skatt.
Man kan alltid drömma …
Det stämmer dock illa överens med skatt som ett nödvändigt ont…
En sak måste jag ju ge SD och Jimmie.
Det är otroligt duktiga på förhandla. Utan att sitta i regering så får man MKDL att genomföra en politik som till 80% är SD profilerad.
De får några “symbolfrågor” var att vinna kring.
På samma sätt som MP kontrollerade S och sänkte kärnkraft, betongindustri med flera kritiska frågor.
Men SD kan stå utanför det ansvar det är att vara i regeringsställning och istället bara kontrollera.
Bra jobbat.
Eller ja. Jag hatar ju SD och kommer nu definitivt att inte rösta. Men man kan ju imponeras över förhandlingsspelet.
(Och sörja hur svaga MKDL är)
Nja, det är inte SD som förhandlat sig till den sitsen. Det är L som av någon outgrundlig anledning krävde det. De är så gravt retarderade i det hittepåpartiet att de av rent principiella skäl krävde att SD skulle hamna i den, för SD, idealiska situationen.
Helt obegripligt hur de kunde vara så inihelvete korkade att sätta sig i den situationen där de får ta ansvar för SD:s politik inför sina väljare men att SD inte behöver ta det ansvaret inför sina väljare utan dels får igenom sin politik till stor del och dels har fördelen av att kunna agera opposition.
Hela L borde sättas under god man.
Hihi +1 på den
Ja, framför allt är det ju socialliberalerna, alltså mjukisarna ellet S light inom L som har svårt att acceptera, oc hårdingarna, kravliberalerna som helt enkelt är dumma i huvudet.
Så de är både korkade och har svårt att se verkligheten för vad den är. Det brukar inte båda gotr.
Jag blev lite ledsen, jag hade sett fram mot denna dryga tusenlapp i de facto-löneförhöjning efter årsskiftet. Men jag inser också att det finns ett enormt behov av pengar inom det offentliga sektorn. Dock vet vi ju att den offentliga sektorn inte direkt är optimerad för bang-for-buck, det är bara att titta på haveriet med västlänken, samtidigt som det verkar vara problem med det mesta inom välfärden. T ex medicinbrist, som både min fru och min son drabbats av i närtid. Långa väntetider inom vården som min dotter väntar i. Som tur är så hade jag fixat en sjukvårdsförsäkring till frun, annars vet jag inte om hon hade mått så bra nu – hon fick en operation via den i våras.
Summa summarum – visst är det problem inom vård, skola, omsorg och visst finns det ett extra stort behov av pengar där efter den fruktansvärda inflationen under de senaste åren. Och visst bidrar jag gärna till detta. Men tänk så mycket bättre välfärden hade varit om den hade skötts på ett kompetent sätt.
Hade denna tusenlapp varit öronmärkt till Ukraina så hade jag dock dansat hela veckan av lycka, men så är det väl inte.
Problemet är ju att offantliga sektorn inte använder pengarna på ett bra sätt.
Ge dem en miljard för att korta köerna och hälften av regionerna anställer kommunikatörer istället. Eller bygger kulturhus eller dylikt
Bästa exemplet är ju NASA. SpaceX satsar ju enorma pengar på sina projekt. Men det är fortfarande en droppe i sjön jämför med NASAs budget. Skillnaden är att man inte behöver ta politiska hänsyn i hur man spenderar.
Och det är lätt tänka “men så är det inte här”. Men det är precis så det är. 80% av varje satsad krona extra lär gå till admin/overhead.
New Public Management är som västfronten. Bara till för att mala ner våra skattepengar i en enda sörja med lite mänsklig utkomst.
SpaceX lever till största delen på NASA-kontrakt, på tal om exempel. Marknaden för privata rymdfärder är inte stor nog för att hämta in SpaceX investeringar men de är en väldigt lyckad underleverantör till den offentliga sektorn.
@Jensa
Det finns inte behov av mer pengar inom offentlig sektor. De prioriterar helt enkelt uselt.
Så länge vi har Myndigheten för stöd till trossamfund och Nämnden för hemslöjdsfrågor kan det omöjligtvis saknas skattepengar till kärnverksamheterna. Om det där tramset prioriteras framför kärnverksamhet så ska de som prioriterar kastas ut omedelbart.
Återinrätta Stängselnämnden!!!
Stängsla in Helgeandsholmen?
@Jensa, du skrev i stort sett vad jag tänkte. Sen ligger jag lååångt under gränsen för statlig skatt, men jag tror uppriktigt att det här beslutet skulle fattats oavsett vilken regering vi än har. Höger och vänster är inte lika tydligt längre, och den som inte såg det här komma har sussat under en sten. Ty statens utgifter har ökat och då måste även intäkterna upp, och sen är fördelningen och prioriteringarna det vi grälar om vid valurnorna vart fjärde år. Det vi får nu är resultatet av senaste valet, och röstade man inte så var man iallafall med och påverkade valets utgång genom att skita i det. Obekvämt om man haft för höga förväntningar, men jag är för en gångs skull tillfreds med ett regeringsbeslut. Det händer fan inte ofta!
Känner ungefär samma sak. För en gång skull skulle jag som högavlönad, barnlös boende i villa få lite stålar.
Kan absolut avvara dem men tror ju inte lösningen är höjda skatter eftersom ju mer pengar det blir desto större blir det svarta hål av administration och hittepå tjänster inom det offentliga.
Ser inte riktigt hur du resonerar fram till att offantliga sektorn är orsak till just medicinbristen med tanke på att apoteken ju inte ingår i offantliga sektorn till att börja med.
Ang löner. Vet inte hur vanligt det är men kan tänka mig att en andel av befolkningen får lön i EUR. T ex om man tillhör ett litet satelitkontor eller liknande.
Bra då klart med lön i EUR, säkert 10% “löneökning” i SEK räknat bara där. Men den extra beskattningen blir ju inte riktigt lika rolig.
Jag har funderat lite på hur pass bra Sverige är på att locka till sig kompetens från utlandet. Maxtaxan på dagis är ju såklart väldigt bra men om man t ex hyr i 2a hand, har barnen i internationell skola och försöker spara ihop till en fastighet i sitt hemland. Då ska man nog upp rätt bra i lön innan det är bättre än att bo på kontinenten. 100k SEK per månad kanske?
En FD kollega hade finska studielån.
Han var alltid lika glad varje gång kronan havererade. Slutade med att de tog ett banklån för att betala av det. Rätt smart. Låg ränta och slippa 25% ökning på lånet senaste 5 åren när kronan havererat.
Jänfer inte med… Finskt studielån så det var i EUR? Hur hjälpte det honom att SEK havererade?
Nu ska farbror förklara så pöjk förstår:
Om han betalade av studielånet i EUR och istället tog ett lån i SEK
Då undvek han att få betala 25% mer pga kronan pajjade.
Därför det är dåligt ta lån i andra valutor om man har lönen i en bananvaluta som SEK
Jag fattar, tror jag… 🤣
Vanlig hederlig valutaspekulation alltså.
Exakt. Samma sak med fondsparande. Har man sparat i USD- eller EUR-fonder så har man gjort en betydligt bättre affär än om man sparat i SEK-fonder. Det har ju varit en rejäl valutaeffekt de sista åren.
Sallad, för räntefonder ja. Aktiefonder är en annan femma, dom står liksom över valutor eftersom att de flesta publika bolag är verksamma i många länder och därför har både kostnader och intäkter i flertalet valutor.
Ja, och Stockholmsbörsen lider av att utländskt kapital börjar dra öronen åt sig. Det inser att OM SEK vänder uppåt så tappar de som satan. Kanske ett par års börsindexökning.
Relativt tyst i kommentarerna.
Vi vet ju att det är mycket högerfolk och smygsvärjevänner här på bloggen (utom våra hussossar *vinkar*) och de är inte så glada idag utan har svårt förklara “sin” politik 😀
Skillnaden är att som “höger” så har man inga problem med att kritisera högerpolitiker om de inte levererar eftersom man inte är ideologiskt bunden utan vill ha resultat. Se t ex på hur extremt impopulär Fredrik Reinfeldt är numera inom “högern”.
Vi som är höger är ju inte speciellt förvånade heller eftersom M är beroende av såväl stollarna i L som sossarna i SD. Detta utfallet är ju rätt väntat. Men man får väl se det som att de är mindre usla än klåparna i S.
Så du menar att det M finansministern säger inte är det hon vill säga?
Då låter det ju som en ännu större idiotförklaring av M än det jag redan gjort
Ingen aning om hon vill säga det hon säger. Men jag, som borgerlig, har inga problem med att idiotförklara M:s ekonomiska politik. Jag är inte ideologiskt bakbunden på något sätt utan den som är usel anser jag är usel, oavsett parti.
En minister representerar regeringen, inte ett parti.
Kunde lika gärna ha samarbetat med sossarna i så fall.
Men det var väl fascismen i SD som lockade.
För övrigt är kritiken mot S i ’vänstern’ massiv av typen ’starka siffror är ju bra men ännu bättre om S haft EN POLITIK’
De har ju starka siffror när de inte presenterar någon politik. Är ju deras paradgren. 😁
Torde bli svårt för M att behålla sitt relativt höga förtroende inom kriminalpolitik om de skulle samarbeta med ett parti som låter sig infiltreras av gängkriminella.
Det är väl perfekt.
Skalbolag och skattefusk från höger.
Ladd, beskyddarverksamhet och trafficking från SD.
Sverige skall med Stureplansmaffia byggas.
Andersson fick frågan om just detta i gårdagens Agenda, men hon svarade bara att hon varit för upptagen för att sätta sig in i det hela. Ta itu med korruption och kriminalitet inom partiet är alltså lågprioriterat.
@MEDARBETARN
Det skulle förutsätta att sossarna ville samarbeta i så fall. Knappast troligt. Både Ms och Ss har förmodligen en hel del väljare som skulle söka sig till andra partier om det egna partier började samarbeta med västa fienden.
Kanske för att det under rådande, läge var ett klokt beslut?
Surt, men nödvändigt.
Svantesson har nämnt att reformuteymmet är run 40GSEK.
Hur mycket av det äts upp av bibehållna ränteavdrag?
Det är ju här skon klämmer. Statensnintäkter minskar rejält pga ränteavdragen.
Även om momsintäkterna ökat i takt med inflationen.
Brytpunkten ligger idag på 614000 SEK per år dvs 51000 SEK per månad, så det handlar om 1200 SEK per månad i utebliven skattesänkning för löner över 57000 SEK/mån.
Exakt. Jag räknade ut detta för några veckor sedan och blev jätteglad. Det var dumt.
Så kontentan är att S föreslår skattesänkningar och att M-regeringen höjer skatterna.
Obegripligt. Men det finns ju åtta sossepartier i riksdagen numera så det är väl inte helt oväntat.
Nej, nuvarande regering höjer inte skatterna, de stoppar bara en sänkning, inte riktigt samma sak.
Det är en autmatisk uppräkning.
Som man stoppar för inkomstskatten. Men låter vara kvar för bidragen
Så det är helt klart en ökad skatt allt annat lika.
Eh, va? Så om du idag betalar 20 000 kr i skatt varje månad, och betalar 20 000 kr i skatt nästa år också, så har du fått en skattehöjning?
Om et är en automatisk sänkning som man tar bort genom att införa ett undantag så är det en höjning.
Jag köper ditt resonemang om man tar bort all indexuppräkning. Men nu höjer man bara bidragen men inte skatterna
Alltså en skattehöjning
@F
Det är de som får betala statlig skatt nästa år, men inte hade gjort det efter en indexuppräkning som fått höjd skatt. Andelen som betalar statlig skatt kommer alltså öka. Således är det en skattehöjning.
Eh, regeringen sade ju själva förra året att en indexuppräkning av brytpunkten inte var en skattesänkning.
Man kan ju inte argumentera åt båda hållen.
Det handlar om vad som är en aktiv handling. Eftersom indexuppräkningen är styrd av basbeloppet och skall hålla gränsen konstant så är den ingen skattesänkning. Den håller brytpunkten konstant när valutan förändras.
Att välja inte genomföra den beslutade indexuppräkningen är en aktiv handling som gör att fler kommer omfattas av statlig skatt, vilket är en skattehöjning.
Ja jag håller med om det resonemanget till viss del (jag tycker inte det spelar någon roll om det är en aktiv handling eller inte), men om andra inte gör det så tycker jag åtminstone att de konsekvent ska ha fel. Särskilt bör regeringen inte få byta definition från år till år.
Jo, att välja aktivt att inte genomföra den beslutade indexuppräkningen är en skattehöjning.
Måste säga att nej, det här INTE ökar skatteintäkterna, möjligt att de kanske gör att inte skatteintäkterna minskar dock. Men skatter är krångligt, särskilt med tanke på alla bidrag som alla regeringar gödslar med.
Det skulle helt klart behövas nya tag kring skattesystemet, det börjar kännas som om det är lite för många undantag och liknande som det är just nu.
Det gick tydligen bra när lönerna ökade snabbare än inflationen. Självklart skulle man indexera upp i enlighet med den låga inflationen då, så att fler fick betala statlig skatt. När det är tvärt om så ändrar man på reglerna. Hycklare hela bunten!
Ja, så kan man ju alltid tolka det. Min tolkning är att det är ekonomiskt kärva tider och man behöver hålla i pengarna.
I ekonomiskt kärva tider behöver man framförallt se över utgifterna och prioritera bort de minst viktiga. Så har jag alltid gjort och så borde den offentliga sektorn också göra.
Jag antar att det drabbar många bolånetagare som först inte lyckas kompensera sin lön mot inflationen, sedan får höjda boräntor, slår i taket för ränteavdragen, får höga elpriser i vinter och dyrare mat…
Det ser dystert ut för de som väntar på högre bostadspriser, tror vi får en ordentlig lågkonjunktur den här gången och regeringen vet om det..
Är detta lugnet före stormen?
Ja.
Ja, det kommer bistra tider. Vi lyckades inte förvalta den senaste högkonjunkturen som länderna omkring oss gjorde utan har haft usel tillväxt i ett decennium. Därför är vårt utgångsläge betydligt sämre än övriga EU-länders.
Placera sparpengar i papper i andra valutor än SEK.
Stämmer bra, korrekt strategi.
Jag har i många år enbart sparat i andra valutor, men samtidigt lånat x antal miljoner i sek. Jag ser ingen botten i vår valuta. Intressant se nästa stopp efter att € bryter 12sek.
De kunde ju vara lite taktiska och motivera detta med högre försvarsutgifter. Efter ett sådant taktiskt drag hade detta inte mottagits alls negativt.
Man skulle ju kunna kalla det för en värnskatt.
Det gör de, står i DNs artikel i ämnet.
Jag trodde att jag lärde mig skillnaden mellan vänster och höger som barn men det verkar som att så inte var fallet.
Tja, numer kanske det bara finns mitten fast man hade önskat öst, väst. Nord och syd. Med det menar ett antal vettiga alternativ att välja på som mer väsentligt skiljer sig åt.
Och höger vänster ändrar ju sig i riktning lite beroende på hur politikern får för sig att skruva sig beroende på vindriktningen. Nä fasta väderstreck är bättre.
Givetvis kommer samtidigt bidragen att räknas upp.
För första gången instämmer jag med bloggen om att soffan är bästa alternativet tills dess något parti behagar driva en politik värd att rösta för. Att rösta mot har nått vägs ände.
Blir väl bara två kuvert i krukan nästa gång…
Självklart. Inom kort de som inte arbetat en minut få högre garantipension än de som arbetat i hela sitt liv får i pension. Detta eftersom garantipensionen räknas upp fullt samtidigt som konjunkturen går ner. Då blir det riktigt intressant.
SALLAD: Jag förstår hur du tänker men rent tekniskt så som pensionssystemet är utformat kommer så inte att bli fallet. I stället som så att med den av dig tänkta utvecklingen, vilken f.ö. har argumenterats emot av div. instanser inkl. Pensionsmyndigheten, att det relativa värdet av pensionsrätterna i inkomstpensionssystemet kommer att relativt minska i värde gentemot nivåerna i de skattefinanierande socialsäkerhetssystemen i vilka bl.a. Garantipensionen ingår och kommer att nå dessas nivå. … M.a.o. är vi tillbaka till Folkpensionssystemet vilket ju nuvarande system var tänkt att ersätta och det blir vars och ens ansvar att via Tjänstepension och privat sparande försäkra sig om sin framtida pensionsnivå.
Denna diskussion har jag fört i dessa spalter under ett flertal år och är inte dugg förvånad över att det blivit på detta vis.
Problemet är ju att få folket att inse att man behöver engagera sig och försöka förstå pensionssystemet tidigt. Som systemet ser ut idag så tvivlar jag på att ens de som satt samman det begriper sig på det själva till fullo. Det finns så många fel och olika val att göra som får konsekvenser när det är dags att gå i pension, otroligt rörigt.
Den som tror sig förstå systemet får gärna förklara det för mig, gärna på mindre än en A4 sida?
De som inte kommer tjäna så bra i livet behöver nog börja spara tidigt för en vettig pension, särskilt om man helt vill stå på egna ben utan bostadsbidrag och annat stöd.
De som tjänar bra idag har ofta tjänstepensioner som är bra, men alla har inte det tyvärr. Min känsla är att i pensionssystemet idag så är klassklyftorna mycket tydliga.
Det är inte lätt att få människor i relativt unga år att begripa behovet att sätta undan till pensionen särskilt om man tjänar lite. Pension det är ju för de mellan 50 år och döden och dit är det ju en evighet när man är ung.
Sedan kanske inte heller möjligheten finns att spara och ännu mindre nu i den konjunktursvacka vi är på väg in i. Jag tycker synd om vissa pensionärer som fått låga pensioner trots ett långt slitigt arbetsliv.
Jag anser också att alla medborgare har rätt till ett minimum som ska ligga på försörjningsbara nivåer, helst utan bidragsbehov.
Kan tänka mig att den är svår att räkna på, många småföretagare och diverse anställda prioriterar ju andra förmåner istället för att få statlig skatt, jag och mina kollegor brukar lägga oss strax under, nu när det inte är en höjning så förhandlar vi säkerligen till oss något annat istället, t.ex. Ett par semesterdagar.
Det som har hänt är alltså att vår köpkraft har urholkats extremt kraftigt. Skiktgränserna är ett ganska bra mått på det eftersom de följer inflationen. 2012 var gränsen för statlig skatt drygt 34 000 kr i mån, idag är den 51 000 kr i månaden. Det innebär i praktiken bara att en lön som då var 34 000 kr numera är 51 000 kr om du vill kunna köpa samma produkter.
Det här skulle förstås accelerera ytterligare, så 34 000 kr är egentligen nu 57 000 kr; men nu kommer man inte ens höja brytpunkten så om din löneutveckling bara följer inflationen och du behåller samma köpkraft som förra året så får du äran att betala mer skatt. I praktiken är det således en skattehöjning.
Det stora man kan ta med sig är dock hur enormt snabbt våra inkomster urholkas i reala termer. Väldigt många svenskar har blivit mycket fattigare. Och än värre blir det om man får för sig att åka utomlands.
Pedagogiskt förklarat så¨att även apologeterna fattar. Tack
Det är en konsekvens av att man fört den politik man fört, men man har maskerat det bakom en låg och krympande utlandsskuld och påståenden som att vi klarade av pandemikrisen bäst och Pippi Långstrumpekonomi.
Skillnaden är att Sverige är ett mer öppet och ekonomiskt exponerat (via en stor andel import/export och finansmarknaderna) vilket gör att problemen snabbt ger avtryck i vår ekonomi. Tar längre tid i dinosaurier som Tyskland och Frankrike.
SD:s hemmasittare är allt dyrare i drift.
Få saker har ökat i pris mer än chips: https://www.expressen.se/ekonomi/konsument/prishojningarna-hotar-fredagsmyset/.
Vi får betala SD:s chipstuttar.
Röstade på den här regeringen så förlåt mig, jag förstod inte bättre.
Att S vill sänka skatten men inte M skulle faktiskt kunna betraktas som att en hälsosam balans uppstått: inte för långt åt vänster och inte för långt åt höger.
Gott så, det politiska och ideologiska spelet intresserar mig inte ett dugg längre.
Sannolikt SD som ligger bakom detta. Blir intressant att höra argumenten från S.
Men en regering S+M blir nog på lite sikt mer sannolik. Tror S är lättare att ha att göra med än SD i längden.
Det spelar tamefan ingen roll vad man röstar på, man får sossepolitik oavsett vilket.
Den enda kvarvarande skälet, till att rösta på M idag, är att slippa Ygeman, Mogge och Strandhäll.
KENNETH: Ja hade du trott något annat så hade det varit synnerligen naivt!
Så länge inget parti får 50,1% så lär det bli kompromisser, och att de landar i mitten är ju inte konstigt
Kan ju vara för att det är det som har mest verklighetsförankring när det väl kommer till kritan 😁
Hur många av väljarna är det som bara kan tänka i nominella belopp, och ser uppräkningen som en skattesänkning, och hur stor andel är det som kan tänka i reella belopp och ser att man har sänkt skiktgränsen så att statlig skatt nu ska betalas för markant lägre löner än tidigare?
Såvitt jag kan se framhåller både media och partierna den nominella tolkningen, även de som tycker att uppräkningen borde få ha varit kvar. Måste vara skönt med hög inflation så att man kan dölja stora förändringar i de rella beloppen i budgeten utan att någon protesterar.
Man kan tycka att det vore mediernas sak att reda ut det hela så att människor förstår hur det hänger ihop och konsekvenserna av det. Finns det några ekonomijournalister kvar ens?
Ni som inte röstar för att inget parti har tillräckligt bra politik:
Hur skulle er politik se ut. Exempelvis 3 kärnfrågor och lösningar.
1) Återinför ett ordentligt tjänstemannasvar värt namnet.
2) Låt inte myndigheter ha någon som helst tillsyn eller maktutövning i bolag där man själv är största ägare, inte om de verkar på en privat marknad.
3) Arbeta för bl.a. principen allas likhet inför lagen, demokrati är mer än att rösta var fjärde år.
Det var de tre första jag kom på….
4) Fördubbla minst straffen för korruption, även vänskapskorruption ska bestraffas stenhårt. Vi får inte tappa den fronten.
Bidragen höjs och skatten består…
Om ingen arbetar bli politikerna glada?
M har bara 18% av riksdagens ledamöter och SD som till hälften består av röster från LO förbunden Byggnads,Transport och Metal, de skiter i om de över 51 000 inte får uppräknad brytpunkt, de vill ha 15 miljarder sänkning på diesel istället
Pausar man prisbasbeloppet också? 😅
Säg gärna åt SCB KPI (m fl) att pausa ett år också.
Det som nu behövs är att inte ändra indexeringsbrytpunkten för alla bidrag. Varför skall socialbidragstagarnas, förortsbornas, bolånetagarnas och barnfamiljernas chipsätande framför Doobidoo garanteras in natura, samtidigt som arbetande människor får betala mer än tidigare?
Detta med livsinkomst förbises alltid. Jag låg över spärren några år, ca 12 år, för statlig skatt och t o m lite över gränsen under fyra år för den extra skatten på 5%. I mitt övriga liv har inkomsten vart lägre, ofta betydligt lägre. För dessa 12 år har jag betalt mer i skatt, arbetsgivaren betalat mer i arbetsgivaravgifter, men inte får jag högre allmänpension ändå. Även skatten på pension har höjts av M-KD-L i och med att grundavdraget har senarelagts, fås senare som pensionär. Var det någon som hörde att skatten skulle sänkas om M-KD-L komma till makten?
Kul ändå att bli så upprörd för att den grupp som ligger i intervallet 51000-57000 kr inte får sänkt skatt med 100 kr/månaden. Räkna med 6 % i nästa avtalsrörelse så är den där hundringen glömd.
Lättköpta röster för övriga partier, för 100 kr mer i månaden så köper jag vilken politik som helst…
Damberg lyckades kritisera beslutet med något ytterst luddigt men S vann enligt honom.
Det handlar alltså om 1200 SEK skillnad i månaden inte per år.
Bostadsmarknaden – enligt vad jag förstått så står dessa BRF-radhus nytjärade och klara i Stockholm Söderort, dock är inte ett enda sålt. https://brfskondalsentre.se/
Känns som att den typen av bostadsrättföreningar är ruskigt svårsålt nu. Vad är nästa steg, föreningen i konkurs när den ligger kvar hos byggherren?
10 miljoner samt 6000 kr/mån avgift, låter som en villa samma område är en långt bättre affär.
Absolut men är villan täckt av tjära samt har [namn på nåt exklusivare badrumskakel]-kakel i badrummet?
Skämt åsido, det är så fascinerande att se den här typen av BRF-projekt.
Trodde jag skulle drabbas, men snabb huvudräkning visar att jag inte kommer över brytpunkten. Klarar mig med en hårsmån. Skitbra, då kan jag fortsätta sponsra de organisationer som stödjer Ukraina på olika sätt med typ 2000 spänn i månaden. Kanske inga jättesummor, men på ett år blir det nästan 25 000, och från en pensionerad privatperson får det duga.
Slava Ukraini!
Du kanske skojar men din betalningsförmåga påverkas ju inte av om du tjänathögre än brytpunkten. Den högre skatten betalas ju bara på den delen av lönen som skjuter över brytpunkten. Så det är aldrig en dålig idé att tjäna mer, även om skatten blir hög på kronorna som är över 51kr (om man inte kan löneväxla eller bli kompenserad på annat sätt än i reda pengar för det som skjuter över brytpunkten, exempelvis med fler semesterdagar, som nån var inne på ovan).
Det är ju kanske självklart men jag har hört folk i min omgivning som inte riktigt fattat det där med marginalskatt, utan trott att så fort man kommer över brytpunkten så får man betala högre skatt på hela sin lön, att man skulle få mindre kvar i plånboken om man råkar hamna precis ovanför gränsen.
Jag tror inte detta beror på försvaret, eller alla invandrare, eller alla bidragstagande Swährjisar, utan på att man ser arbetslösheten stiga i närtid, dvs innan jul. Då krävs det att man fyller buffertarna och inte vänjer folk vid lägre skatter, utan vid högre skatter.
Jag räknar med samma eller högre skatt, dyrare drivmedel, högre ränta och lite annat. Tyvärr har jag en del bolån som snart är helt rörligt, som tur är har jag lagt undan en hyfsad slant att ha som buffert de närmaste åren.
Konstaterar vidare att Findus lunchlådor nu kostar 37,90 kronor styck och att Lidls märke Culinea kostar 27,90. Culinea kostade sommaren 2020 16,90. Undrar hur långt inflationen fortsätter.
Aha, så regeringen tänker som matfabrikerna/grossisterna att vänja kunderna med höga priser.
Ränteavdragen.
Enligt ESV ökar kostnaden från 2021- 2024 med 3 ggr till närmare 60 mdr.
Problemet ligger i att delar som man ändå tänkte va hyggligt stabila variabler i ens privatekonomi nu, av oklar anledning, inte är stabila. ”Det är inte pengarna, det är principen” har sällan passat så bra…
Droppe i havet. Tidö-gänget betalar fortfarande hundratals mdr varje år i muslimbidrag. Lägg till miljarderna till SIDA, FN och EUSSR. Bara små justeringar i kanten, det totala skattetrycket på 80% ligger fast pga detta. Noll politisk vilja att göra nåt, sosseriet fortsätter. Så fattigpensionärerna får fortsätta leta burkar, medan muslimerna kör omkring i BMW med allt betalt. Det kallas för “allas lika värde” i den Humanitära Stormakten.
Och alla dessa hemmaboende hos Mamsen Sdare, som kostar 48 tusen miljarder i sverigedemokraysbidrag, som åker omkring i sina halvmiljons “omgjorda” epatraktorer och spelar epadunk hela dagarna utan att lyfta ett finger.
Jag kan tycka, rent principiellt, att det kanske inte är så klokt att låta brytpunkten vara inflationsjusterad. Då kan man ju få ett läge som nu med hög inflation och dålig tillväxt vilket riskerar att galloperande urholka statsfinanserna – även om jag inte är säker på att det är så illa just för tillfället. Hög inflation och hög tillväxt, som väl annars är tanken, är ett helt annat läge. Så har det dock inte varit på länge, så vi får väl se om ekonomerna måste justera sina teorier.
Kanske bättre att koppla brytpunkten till medianlönen och en viss percentil av löntagarna? Jag vet faktiskt inte hur många som betalar statlig skatt för tillfället, men jag kan ju tycka att det är vettigt att en lika stor andel av löntagarna betalar oavsett ekonomiskt läge. Då blir det mer förutsägbart för både skattebetalare och staten.
Jag kan tycka, rent principiellt att ränteavdragen borde inte vara ökande med ränteläget som det blivit eftersom det är en helt okontrollerbar intäktsminskning.
Däremot är det rimligt att skattesatser indexas mot inflationen om man förutsätter att lönerna indexas mot inflationen. ¨
Jag kan tycka, rent principiellt att ränteavdragen borde inte vara ökande med ränteläget som det blivit eftersom det är en helt okontrollerbar intäktsminskning.
Däremot är det rimligt att skattesatser indexas mot inflationen om man förutsätter att lönerna indexas mot inflationen. ¨
Oliver Anthony – Rich Men north of Richmond (insiktsfull låt det)…
Lite om marginalskatten… exempelvis hundralappen över brytgränsen.
100:- bruttolön
-> ca 50:- nettolön, och ca 40 för konsumtion efter moms.
– > bolaget betalar ca 131:- inkl. sociala. Tyvärr blir det inte en krona mer i pension eller annat så ren skatt.
-> bolagen behöver ofta betala ITP istället med 30:- per hundralapp (som ska inkomst-skattas senare). 1/3-1/2 så max 20:- kvar om det tas ut ”imorgon” dvs nuvärde på pengarna och momsas på konsumtionen. ca 15:- kvar
-> särskild löneskatt på ITP ca6:-
—>Kostnad för bolaget: 167:-
Nettolön 50:- innan moms så ca 40:- kvar att handla för. (ca 55:- om du räknar in pensionen. ). Marginalskatten ligger alltså om man än snäll på 50/137 så 2/3 skatt och 1/3 till dig som jobbar.
Inga värderingar men bra om man kan prata hela skatten för inkomst av tjänst och kan vara bra att också reflektera över skatt på konsumtion av den samma.
Skattekilar som detta driver svart arbete och det ser onekligen svårt ut att arbeta till sig en förmögenhet. Tur att vi då kan spekulera vilt på bostäder och med lite tur kan också A-lotteriet hjälpa vissa lyckliga.
Nu dags för första skiftet och ett bra bidrag till statskassan!
+1
Som specialistsjuksköterska inhyrd via bemanningsföretag har jag sen 2017 inte haft några som helst problem med att passera brytpunkten för statlig skatt och med tanke på hur många av oss som faktiskt är hyrpersonal så blir det en relativt stor mängd sjuksköterskor som kommer att betala statlig skatt om dom vill det.
Mina kollegor som har valt fast anställning inom regiondriven slutenvård och har specialistutbildning + några års erfarenhet ligger runt 43-45 000 kr/mån i lön på det ska läggas ob-tillägg och övertidsersättning vilket gör att ännu fler av dom också nu får betala statlig skatt.
OM dom väljer att jobba heltid vill säga, det slutade jag med för flera år sen eftersom jag hellre är ledig än betalar halva lönen i skatt, många av kollegorna på fasta tjänster jobbar 75-80 %, anekdotisk bevisning förvisso men ändå sant.
Problemen inom Svensk offentlig verksamhet beror INTE på för låga skatter, Sverige har ett av världens högsta skattetryck och har så haft sen mitten av 60-talet utan att det idag fungerar särskilt bra så problemen är mer en kombo av för dåliga politiker, dysfunktionella organisationer, uselt ledarskap och låg produktivitet.
Rent principiellt ska också en Moderatledd regering SÄNKA skatter inte höja dom så nån mening att rösta utifrån ekonomiska principer finns inte längre, frågan är vad som finns kvar av högerpartiet? Reinfeldt skrotade mycket av högerideologin och nu har Kristersson skrotat den ekonomiska politiken så M är uteslutet som alternativ för min del, SD är som S var på 50-talet, MP är en sekteristisk terrorgrupp, KD tror på låtsaskompisar, S saknar förmåga att få nåt gjort, V är kommunister, L är ett skämt väl? och C är ett borgerligt vänsterparti.
Den representativa demokratin tycks ha nåt vägs ände…..
Bra skrivet, jag håller med i allt.
Kanske Medborgerlig Samling på sikt kan bli ett riktigt och rimligt höger-alternativ om en ”tomte-saneringsprocess” kommer till stånd.
Regeringen kommer presentera ett nytt jobbskatteavdrag påstås på nyheterna.
Det kommer kosta staten 11 miljarder, men motsvara en skattesänkning om ca 14000 för en “normalfamilj” bestående av en polis och sjuksköterska… 🙂
Hur många har koll på statens fördelning av totalt kapital?
Här finns en bild som är lite gammal men kanske kan informera relativt många så slipper ni gissa framöver.
https://twitter.com/TeodorKoistinen/status/1146022711166193666/photo/1
Sedan det där med höger eller vänster i vårt land, att ni orkar, S eller M, spelar mindre roll.
Gnäll över världens högsta skatter, gnäll lite mer, passar det inte så flytta.
Men vi har gratis utbildningar över hela jävla spektra för våra ungdomar, vi har minimala utgifter när vi söker vård, tänk på det när du gnäller, du kanske vill betala hela kalaset själv?
Våra politiker vet mycket väl vad de gör oavsett höger eller vänster, de gör det förbaskat bra även om jag naturligtvis vill ha mer pengar själv.
Kapital? Vilket kapital?
Du menar nog utgifter.
Detta är INTE en extra skatt, höginkomsttagare kommer att betala precis det samma i skatt nästa år som i år.
Effekten av inte att flytta brytpunkten, är att inflationen får samma effekt på höginkomsttagarens ekonomi som för låginkomstagare.
Höginkomsttagarens inkomst blir inte inflationskorrigerat i år.
Detta tycker jag är fullt ut rimligt, antagligen har höginkomsttagare större möjligheter för att balanserar sin privata budget än låginkomsttagare. Kanske de får droppa en semester eller ta ett år mera i SUVen?
Det är klart det är trist om man sitter på höga räntekostnader på sitt bolån, då hade det varit en hjälp.
Beslutit är dock båda vettigt och helt i linje med riksbankens politik, de höjer räntan för att få inflationen ned, bolånen skal vara dyrare.
Ja, så går det inte att regeringen inflationskorrigerar inkomsten och över brytpunkten för dom som sannolikt har flest och störst bolån och förbrukning…
Så kan man diskuterar om riksbanken gör rätt, men det är vara idiotiskt om regeringen tog flera beslut som direkt arbetade emot Riksbanken (som elstöten de senaste åren).
Och till slut, jag har bra marginal ned till brytpunkten för statslig skatt så detta har relevans för mig, men jag tycker fortfarande det är det mest rimliga att göra.
Har man höga räntekostnader kan man trösta sig med att staten bjuder på 30%
Är man smart är man två så man kan tolerera rätt stora lån innan man slår i taket.
Jag tror att som förslaget ligger med nya jobbskatteavdrag är rimligare, men höjt grundavdrag hade varit bäst.
Det glädjer mig att regeringen gör något vettigt. Sänkt skatt på låginkomsttagare som arbetar är bra. Det ska löna sig att arbeta. Då kan vi inte skatta bort värdet av arbetet. Vi behöver höjd skatt på kapitalinkomster och ytterligare sänkta löneskatterna för alla inkomstgrupper. Möjliggör klassresor.
HENRIK: Risken dock den att det drar igång en diskussion om den så kallade pensionärsskatten igen.
Hursomhelst så är det bara prat om att stapla bidrag på varandra, om folk som väljer att inte arbeta utan att väljer att leva på bidrag. Inte ett jävla ord om de som tvingats till att leva på sjukpenning eller annat bidrag pga sjukdom eller ohälsa. Finns så många som inget hellre vill än att jobba på riktigt men pga olika omständigheter hamnat i situation där man inte kan, orkar eller what ever. Att som politiker dra alla över samma kant är så lågt så det finns inte. Hur ska en människa med utmattningssyndrom (många från sjukvården tex) någonsin kunna komma tillbaka när man blir nedtryckt och inte har möjlighet till att klara sig själv?
Och jo, att stapla bidrag på varandra…. Ta reda på hur mycket du själv har i sjukpenning när du varit sjukskriven mer än ett år. Klarar du dig på den inkomsten utan bostadsbidrag och hjälp av socialtjänsten?
Underlättar det att komma tillbaka till arbetslivet när du är sjukskriven för utmattningssyndrom och känner skammen av att inte klara sig själv, att bli trampad på av politiker?
Min svägerska försökte hålla ut till 65 men när ryggen och benen sade ifrån så gick det inte längre!
Efter arbetat inom vården i 49år så sade kroppen stopp.
Det är lätt att se egoismens fulaste ansikte bland vissa här, personer som fötts, gått i skolan
med allehanda märkligheter till mat.
Människor som tar vården för givet. Försvaret för givet, ni sänder enligt er själva pengar hela tiden.
Missförstå mig rätt, jag tycker samma! Ukraina MÅSTE vinna!!
Att skänka pengar till Ukraina i deras David/Goliat kamp är bland det bästa man kan göra..
Men att ge tillbaks det ni högerfolk fick gratis eller billigt i erat eget land är fruktansvärt?
Att via skatten bygga upp vård,omsorg,skola,försvar och rimliga skyddsnät för de mindre lyckligt lottade.
Då jag efter mååånga års hårt arbete gjorde min sk årskontroll på min lokala vårdcentral så skulle urinprov medtagas.
Problemet är att VGR inte bifogar urinburkar längre, du kan således pissa i en gammal läsk eller renatflaska, den ska vara ren står det?!
Jag vägrade och hävdade att jag kan betala 100kr ist för 50kr! Tack VGR ni utvecklar cynismen till oanade nivåer 😀
Höger/vänsterpolitiken har ingenting med dåliga eller bra tider att göra. Sedan åtminstone initiativet med alliansen (tidigare historia är jag lite för ung för att känna till förstahand) är det moderaterna som varit mest intresserade av att driva sverige mot kommunism/statligt ägande (och ironiskt nog har den tydligaste oppositionen kring dessa initiativ varit vänsterpartiet)
Det är anmärkningsvärt, och kanske ännu mer anmärkningsvärt att inte fler upptäckt det.
Dels behöver inte sverige högre skatteintäkter till staten i det här läget, men framförallt är det inte marginell höjning eller sänkning av skatter som indikerar ideologi. Det viktiga är hur skatterna allokeras.
Moderaterna har hela tiden (igen, min livstid) valt att allokera skatter på ett sådant vis att staten successivt når mer och mer kontroll över marknaden. Det är på så vis fastighetsskatten blev en avgift. Fastighetsskatten är internationellt populär just för att den har en väldigt neutral påverkan på marknaden – staten har minimal möjlighet att påverka marknadens kapitalflöden. Den är impopulär hos svenska partier av samma anledning som den är populär internationellt, eftersom Sverige just vill att staten ska äga marknaden.
Moderaterna drev därför igenom ett mig veterligen unikt upplägg där det istället är en avgift med ett tak. Staten bestämmer detta tak. Plötsligt har man anpassat den naturligt neutrala fastighetsskatten till en stat som vill styra marknaden.
I det här fallet ger de sig på det mest produktions-nära kapitalflödet vi har – tjänsteinkomst – och som genererar direkt statlig skatt, alltså den skattekista staten gör precis vad den vill med. Det är ingen slump.
Om total skatt höjs eller sänks marginellt säger alltså inte så mycket; allokeringen säger desto mer. I det här fallet handlar det om att fortsätta öka svenska statens makt över svensk produktion.
Titta på de senaste 20 årens utveckling med det här i åtanke så lovar jag att du ser vad jag menar. Men jag lovar inte att det är en trevlig syn.