Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna stiger på bredd i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen. Kronan stärks, förmodligen på grund av fallande amerikanska räntor, samtidigt som Turkiet alltså gav ett positivt Natobesked för svensk del. Rubeln är kvar på en eurocent och den turkiska liran faller tillbaka till ny bottennotering mot euron på tre och en halv eurocent. Sverige importerar inflation via svag krona säger Nordeas chefsekonom.
Stockholmsbörsen inledde veckan med att storbolagsindex OMXS30 backade -0.11% medan breda OMXSPI gick -0.35%. Den svenska kronan stärks till 10:74 SEK för USD och 11:83 SEK för EUR. Det går dock inte att se att det var ett skutt på tidpunkten för Turkiets Natobesked, som förvisso sparar en hel del pengar för svensk del, ökar trygghet för investeringar i Sverige och ökar stabiliteten i regionen. Istället var det nog fallande amerikanska räntor som stärkte den svenska kronan, där den amerikanska tioåringen backade till 4.01% och tvååringen till 4.85%, även om de kortaste amerikanska räntorna under året i löptid fortsatte att skriva.
Guldet kostar just nu 666:- SEK per gram.
I USA steg börserna, men det är lugnt generellt. S&P-500 gick +0.24% och Nasdaq 100 +0.06%. Små rörelser är dock positivt och bra för marknaden. Dock är det sommar vilket kan spela in, men amerikaner har ju aldrig semester ändå, så att …
Det är breda uppgångar i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen.
ASX 200 +1.15%, Hang Seng +1.23%, KOSPI +1.30% och Straits Times +0.21%. Nikkei 225 går mot strömmen i Tokyo och ligger just nu på -0.24%.
Den ryska rubeln hittas på sin nuvarande bottennotering om ca en eurocent och reagerade inte nämnvärt på Turkiets beskedet om Sverige. Turkiet och Erdogan har nu gett Putin och Kreml långfingret tre gånger på kort tid – utlämningen av Mariupolledarna tillbaka till Ukraina, beskedet att turkiska flottan kommer säkerställa farlederna för ukrainsk spannmålsexport, samt ja till Sverige i Nato. Alla goda ting är tre, men den turkiska liran noterar ny botten mot euron på 3.47 eurocent. Starkare valuta än rubeln i alla fall.
Till TT säger Nordeas chefsekonom att Norge och Sverige via sina svaga valutor importerar inflation, till skillnad mot Danmark som har sin valuta peggad mot euron. Danmark hade 2.5% i årstakt på KPI i juni och 2.9% i maj. Sverige hade 9.7% i KPI-inflation i maj och Norge 6.7%, samt 6.4% nu i juni.
Trading Economics uppger att den svenska konsensusprognosen för juni är 9.1%. Chefsekonomen säger:
“Sverige har en importerad inflation. Danmark har faktiskt snarare importerat deflation. […] Den norska kronan har fallit kraftigt och den norska ekonomin har fått en importerad inflation.”
Och vi väntas alltså ligga kvar med högst inflation i Norden, då Finland låg på 6.8% i maj och Island på 8.9% i juni. Ska man följa Nordeas linje så är det alltså den svaga svenska kronan, och ytterst Riksbankens oförmåga att höja räntan för att försvara valutakursen som ligger bakom den inflation som Riksbanken säger sig vilja bekämpa.
På fredag kommer de svenska inflationssiffrorna.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
83 kommentarer
Vad kan riskbanken göra förutom att “tok” höja räntan?
Det är väl ungefär det.
We are fucked.
Vi har valt själva att avveckla våran livsmedels försörjning, det är alltid billigare att importera vid överskott, nu får ni betala priset, Norge har trots sina rikedomar lika kass valuta kurs, skillnaden de har är de har egen mat som ej behöver importeras
Du påstår att mat är billigare i Norge än i Sverige?
Jag tror han menar att matpriserna inte ökat lika mycket i Norge eftersom att de inporterar i lägre omfattning.
Återställa förtroendet i vår finans- och fastighetsbransch. Nu senast SHB som fick sänkt kreditbetyg. Strul i dessa branscher tenderar att slå hårt mot valutakurser och är ett kraftigt svaghetstecken för ekonomin i sin helhet.
Vad skall vi med de btanscherna till då?
Vilken nytta gör de för samhället?
Sveriges statliga finanser är ju starka med måttlig statsskuld, och de familjer som båda arbetar klarar ju detta, man kanske får skippa att byta kök eller åka till Thailand något år, men nu verkar ju USA arbetsmarknad bromsa och troligtvis även Feds räntehöjning, sedan är det oxå så att inflationen mäts 12 månader tillbaka, vad som var innan ingår inte, vi ska alltså inte tillbaka till 21 för att inflationen ska stanna och slå över i deflation
Höja med 0.50 procentenheter vid ett extramöte, och se vad positivt som (eventuellt) händer. Annars: Vet ej.
Man ska inte lägga överdriven vikt på detta om man inte är högbelånad. I längden brukar det jämna ut sig. Det är i grunden ett politiskt beslut och en förändring i grunden som krävs om Sverige ska ändra riktning. Vi har ju sysselsättning som högsta prioritet och då är en kass krona ett verktyg att ta till. Vi blir all fattigare men samtidigt har de som vill arbeta har sysselsättning. Om RB vill ha en starkare krona så kan de köpa för valutareserven sek alternativt höja räntan till rätt nivå som gör att de som har pengar får realränta. Dvs inflation + ränta= realränta. D v s att vi ska ha en ränta på ca 10% för att folk ska ha pengar på banken och banken en utlåning på drygt 12%. Men så länge inte statsskulden är hanterbar så behöver inte staten låna och då funkar vår ankdamm
300% tapp mot CHF sedan 90-talet. 100% tapp mot USD sedan 90-talet. “I längden jämnar det ut sig”.
Jo, ska man konkurrera med de mest stabila valutorna. Jag tittar jag på köpkraft per inarbetad timme. Men om du vill konkurrera med US-dollar och CHF Då får nog Sverige lägga på ett kol. Nato inträde är en bra början och svensk industri behöver öka produktiviteten i motsvarande grad och framförallt offentliga sektorn behöver kraftigt effektiviseras. Tittar man på Sverige från 60-talet då vi var överlägsna övriga världen. Vi slapp världskriget och hade en fullt fungerande industri den konkurrensfördelen varar dessvärre inte för evigt. När man skall gå för egen maskin och på egna meriter då blir det tufft att konkurrera på lika villkor. Då är det lättare att låta krona sjunka. När det gäller köpkraften så har vi nog kommit ikapp under Reinfeldts regering då löntagare kompenserades med skattesänkningar vilket även ledde till produktivitets ökningar. Även den effekten är helt bortblåst. Jag är luttrad över Sveriges möjligheter till att reformera ekonomin till att anpassas till världsekonomin och inte leva i vår ankdamm. Varför vi kan klara av att hela tiden smygdevalvera? Är att vi just är en liten ekonomi som är så betydelselös att Ingen orkar bry sig ute i världen. Vill dom där svenskarna hålla på så låt tycks de resonera. Hade en större ekonomi gjort på samma sätt så skulle det bli handelskrig för doping.
RB kan höja måttligt och sen ligga kvar där fler år längre när jämförbara länder sänker sin ränta igen.
Klokast vore väl att
1) Berätta för samtliga riksdagens partier att varken riksdag eller riksbank är kompetenta nog att hantera en lokal valuta så vi måste gå med i EURO
2) Innan 1 kan verkställas kommunicera vid varje möjligt tillfälle att målet är att stärka kronan. Såvitt jag känner till har något sådant aldrig kommunicerats utan man har varit ganska öppen med att en fallande krona är positiv eftersom LO kan höja lönerna i SEK och berätta för valboskapen att man höjt dess löner utan att reallönerna egentligen påverkats. Detta skulle naturligtvis helst
3) Man kan göra kvantitativa åtstramningar, dvs sälja av obligationer som man köpte på sig för att sänka kronan. Effekten blir då att penningmängden minskar och värderingen på kronan stiger.
Sverige har ju med andra ord en rätt dålig situation om vi ska få kontroll över inflationen? Mer räntehöjningar kan nog påverka hushållen rätt ordentligt. Alla ekonomer hävdar med säkerhet att fastighetsbolagen bara säljer av lite tillgångar så klarar de höjd ränta. Hur länge då?
Det kommer samtidigt höja räntan för diverse bönder och företagare som i sin tur tar ut det på kunderna. Så jag tror inte höjd ränta generellt är rätt väg att gå. De kan minska penningmängden genom sina obligationer. Och sen kan man ju fundera på om kronan kommer stabiliseras på en lägre nivå, i så fall slutar ju inflationen. Man har inte oändlig inflation (kontinuerligt inflationstakt) pga av svag krona så länge sen inte fortsätter sjunka. Tror vi skulle bli förbaskat glada om inflationstakten bara sjönk en anings.
Bönder kan ju stödjas på andra sätt. T.ex. att man inför en hög, progressiv fastighetsskatt på bostäder (inkl. något motsvarande högt för bostadsrätter), samtidigt som all jord- och skogsbruksmark, samt byggnader som hör till dessa inklusive mangårdsbyggnader, helt skattebefrias.
Man kan också tänka sig att lån på maskiner som används inom jord- och skogsbruk blir kraftigt subventionerade. Ingen skulle ju köpa en skördetröska utan att ha för avsikt att använda den, så stödet skulle inte kunna missbrukas. Här kan finansieringen lämpligen komma från slopade ränteavdrag för privatbostäder.
Det fungerar precis tvärtom.
Fastighetsboken har en portfölj med tillgångar som är mark to market.
I en recession sker oftast inga transaktioner varför värdet i värderingen av ett fastighetsbolag ligger still.
Börjar försäljningar ta fart till reapriser måste alla fastighetsbolag omvärdera näraliggande och equivalenta tillgångar varför värdet på fastighetsbolaget omräknas till nutid.
Då faller soliditeten och det finns risk för att de måste “gå till banken” och låna mer för att överleva. Och sälja något mer.
Ahhh, mark to market!! Vad kan gå fel?
500% kanske hjälper?
Off topic men GP har en artikel som visar på spekulationer i lägenheter al a Fallet. Här specifikt gällande Karlatornet där säljare vill gå med vinst på sin försäljning av en lägenhet som inte ens är klar än.
https://www.gp.se/ekonomi/flera-vill-s%C3%A4lja-sin-l%C3%A4genhet-i-karlatornet-innan-de-flyttat-in-1.103575829
Låst artikel. Men det behöver inte vara spekulation. Det kan helt enkelt vara folk som inser att deras personliga budget inte klarar av ränte- och avgiftshöjningarna. Särskilt när reallönerna sjunker.
Förstår inte syftet med att länka till en artikel bakom en betalvägg…
Bättre att saxa in lite sammanfattande text istället och ta med länken som komplement.
Upphovsrätt. Max tre meningar citaträtt.
39 lägenheter sålda på 2.5 år.
https://bostadsrattsnytt.se/nyheter/nyproduktion/2023-06-02-goeteborg-stillastaende-foersaeljning-av-laegenheter-i-karlatornet
Jag är lite osäker på vad upphovsrätten säger, men ett fint användningsområde för ChatGPT är att be den sammanfatta längre artiklar. Prova med att be den om sammanfattningar på 100 eller 200 ord. Den är riktigt bra på det.
En sammanfattning består ju inte av citat, så det går att skriva en ganska bra sammanfattning om man har förmåga att formulera berättelsen med egna ord.
Angående sambandet mellan ränta, inflation och valuta. Frånvaron om en offentlig diskussion om detta säger en del om låg nivå av allmänbildning det svenska samhället håller. Journalisterna har en hel trädgård med både lågt hängande frukt men även fallfrukt att festa på om dom bara orkade lyfta ett finger. Men dom har väl fullt upp med att oja sig över den senaste koranbränningen och koppla det till hur rasistiska svenskarna är…. Det man tar för givet får man räkna med att bli av med. Stackars befolkning i detta arma land.
Ja, stackars rika befolkning i detta arma rika land.
Behövs en riksbank? Vad säger att en permanent ränta, säg 4%, skulle vara sämre?
Nu är det ju inte bara räntan som riksbanken ansvarar för, även om det är den som det snackas mest om
Du menar alla stödköp av obligationer som gjort supernytta? 😉
Jag raljerar såklart, men frågan är inte helt irrelevant.
Eftersom SB följer FED och ECB så är frågan relevant på det viset
Det är viktigt att vi hela tiden för över hundratals miljarder till de rikaste människorna, annars vet vi inte vad som händer med ekonomin. Du ska få se när bankerna får problem på riktigt, då blir det prio ett att rädda ägarna.
Nämn en gång planekonomi fungerat
CESAR: Alltid . All ekonomi är planerad! – Och den som inte så är hamnar sannolikt i Lyxfällan i TV3.
Du misstolkade (avsiktligt?) ordet planekonomi. Med planekonomi brukar man för det mesta mena statligt centralstyrd ekonomi.
PPP: Jag är medveten om att många definierar begreppet på sätt som du nämner. Jag ansluter emellertid till den tolkning jag ger uttryck för i min inledande kommentar; d.v.s. att ekonomin är planerad även inom privat kapitalistisikt produktionssätt.
Diskussionen om ekonomins syfte och mål i det samhälle den verkar kan därefter naturligtvis blir i stort sett hur omfattande som helst och kommer sannolikt ganska omedelbart att bli en diskussion om politik.
Ja, visst är verksamheten i ett kommersiellt bolag planerad (åtminstone oftast, i mer eller mindre hög grad …). Något annat vore mycket märkligt.
Även privatekonomi är ibland planerad (men inte lika ofta som i kommersiell verksamhet, tycks det).
För att inte bli missförstådd i en diskussion om makroekonomi är det dock oftast lämpligt att hålla sig till gängse terminologi.
@PPP Ja, en planekonomi strävar efter att avskaffa
marknader i största möjliga utsträckning. Marknadsekonomin har ju inte den strävan/önskan …
PPP: En av anledningarna till det sätt på vilket jag formulerar mig är för att poängtera att enligt min mening begreppet Ekonomi eller speciellt Makroekonomi aldrig kan förstås utanför sin politiska aspekt. En sådan herre som Karl Marx drog ju konsekvensen härav och betitlade det Politisk Ekonomi.
Ja, makroekonomi saboteras ständigt av politiker. Förresten så försöker politiker även sabotera privatekonomi ofta.
Som ekonomisk/politisk tänkare rankar jag John Cowperthwaite betydligt högre än Karls Marx.
Avskaffad Riksbank skulle innebära en avpolitiserad valuta och avskaffade konjunkturcykler, så visst, bra förslag.
En permanent ränta låter dock inte så bra. Vem skall bestämma värdet på den?
Nej, bättre att låta räntan återgå till vad den skall vara: ett pris på väntan, justerat för risk. Inget annat. Och det priset kan marknaderna sätta själva, helt individuellt i varje enskilt läge mellan två parter.
Keynesianerna på Riksbanken kan säkert hitta andra jobb. Det är ju brist på lokförare, sägs det.
Det enklaste vore att gå tillbaka till guldmyntfoten. Visst, den är inte perfekt, men skulle den vara sämre än det moras vi har idag?
För gick det 2 480 kr på ett kilo guld, vilket hade satt kursen till typ 267:60 i dagens papperspengar. Det fanns alltså en anledning till att man hade ½-öresmynt förr… Då kan vi lägga ner stora delar av riksbanken eftersom tanken på att Sverige skulle ha en egen ränta på guld är ganska bisarr.
Låter inte enkelt alls att försöka övertyga den som äger sedelpressen att begränsa sitt pengaskapande efter hur mycket guld han har.
Varför tillåts Nordea fortfarande vara den först tillfrågade och främsta experten på svensk ekonomi? Har inte de dragit sig ur Sverige? Jag har själv ingen tilltro till makthavare och storspelare som sätter sig själva utanför systemet de ska förstå sig på, forma och kritisera.
Du menar som att DI alltid intervjuar Christer Gardell?
Helt objektiv…
Ha, Gardell är alltid objektiv….avseende Cevians syften!
Därför att de är smarta. Att Sverige importerar inflation när vi har en skräpvaluta kom som en total överraskning för mig …
@ Bo F. Visst gjorde det det? INGEN annan förstor det sambandet. 😀
Inte så pålitligt att lyssna till som är för djupt investerade i alla problemen. Lite distans kan göra att saker och ting klarnar.
Förutom ränta så skulle man enkelt kunna justera energipriser som är artificiellt höga (särskilt bränslen)
Äntligen kan satanister investera i guld!
Man får passa på när det är djävulska priser ja!
Tänkte precis samma 😁
Att tro att riksbanken kan reglera hela svenska ekonomi och inflation med ränte vapen är helt korkad. Det finns inte chans i världen att det ska gå hem.
Politisk vilja med en massa reformer behövs och i det ingår allt från invandring, bostadsmarknaden , skola , vård, rättsväsendet med annat. I själva verket allt som har bidragit till att vi har fått dessa problem. Hur kom det sig att Ingves körde med 0 ränta i flera år och politiker tittade på när folk skuldsatte sig över öronen? Vi behöver ha mekanismer som aktiveras när en inkompetent person orsakar saker som kan ödelägga hela landets ekonomi.
Nu är vi där vi är och det är bara att låta kronan sjunka och ta emot inflation tills det ordnar sig av sig själv. Vilket kommer att göra under q1 – 2024. Som tur är så är vi så små att vi påverkar väldigt lite den globala ekonomi.
FI’s amorteringskrav var väl ett sånt svar?
Men överlag är det snarare FED du skall hacka på. RB är nästan tvungna att köra följa John (men kanske inte köra minusräntor, det var en alldeles egen överreaktion).
Men, det som är Sveriges styrka är snarast den återhållsamma lönerörelsen, dvs om vi hinner få ner inflationen innan det blir revolution.
Därför att skuldsättningen — kreditexpansionen — var det som drev den svenska ekonomin när staten betalade av på sitt skuldberg. Om vi hade fört en ekonomisk politik som lett till att vanligt folk inte hade belånat sig upp över öronen samtidigt som staten betalade av sina skulder, ja vart skulle alla pengar som staten lämnade över till långivarna tagit vägen då? Vilka produktiva investeringar skulle man ha placerat dem i?
Resultatet hade blivit en minskad penningmängd, deflation och en fallande ekonomi. Det är inget som ett regeringsparti vill se. Vi har starka statsfinanser idag, men priset för det är bostadsbubblan.
Därför lät man riksbanken hållas, så att landet kunde hållas igång med alla de pengar som nu svämmade ut över de privata lånemarknaderna. Start-ups som Klarna kunde hälla miljarder och åter miljarder med gratis pengar på sin blitz scaling för att investera i marknadsandelar. Det gick så länge det gick, och nu när pengarna börjar leta sig ut på den vanliga marknaden och driver upp de priser som vanligt folk betalar så går det inte längre.
Men fortfarande så är realräntan negativ. Det är en karamell att suga på så här i sommarvärmen. Vad händer med ekonomin när realräntorna blir positiva eller normala? Det skulle idag motsvara 10-12 procent ränta, vilket motsvarar bostadslån på 12-14 procent.
Enligt Matpriskollen var priserna oförändrade under juni. El, bensin och diesel steg något men priserna är lägre än för ett år sedan. Valutakursen försämrades något och räntan steg något.
Jag tror faktiskt att KPI för juni kommer vara lägre än konsensusprognosen på 9.1%. På fredag får vi se.
Matpriserna bestäms väl med långtidskontrakt, så höjningarna borde komma ryckvis. Kanske befinner vi oss i en lugn period för ögonblicket?
Nu ser det ut som att det blir ett katastrofalt skördeår i viktiga delar av världen (matproduktionsmässigt), så det är fullt rimligt att räkna med stigande världsmarknadspriser.
Så det blir nog åka av i höst igen. Men stigande matpriser är inget problem; vi lägger en betydligt mindre andel av våra inkomster på livsmedel nu än på 1970-talet. Ingen svalt då och ingen kommer att behöva svälta framledes. Om vi sedan får dra ned på annan konsumtion, så är det bara bra såväl för planeten som för oss själva.
Hur priserna förändras till hösten påverkar väl inte junis inflationssiffror?
Nej, naturligtvis inte.
Men junivärdet på KPI-ändringar innefattar även matprisförändringar som gjorts under det senaste året. Om dessa skett ryckvis, så kan det finnas ett mönster där som kommer att återupprepa sig.
Du är obegriplig. Månadsförändring i priserna mellan maj-juni 2023 ersätter månadsförändringen maj-juni 2022. Om förändringen är 0% så sjunker inflationen då förra årets månadsförändring var större än 0%.
Om jag förefaller obegriplig, så säger det en del om din kognitiva förmåga.
Läs, begrunda (eller gör så gott du kan) och försök förstå.
@H.GOBB
“Men stigande matpriser är inget problem; vi lägger en betydligt mindre andel av våra inkomster på livsmedel nu än på 1970-talet. Ingen svalt då och ingen kommer att behöva svälta framledes”.
I värsta fall får väl folk äta havregrynsgröt.
Ja. Det bästa med gröt är att vi rentav kan äta det även om vi skulle vara välbeställda. Man måste inte springa till delikatessdisken direkt när man fått förhöjning av månadspengen.
Men, det är klart, det ger väl högre social status att vaska champagne än att äta gröt. Och modern konsumtion bygger ju mest på att man vill stiga i aktning relativt andra; flertalet definierar sig utifrån vad de handlar.
Att höja räntan kraftigt har ju försökts med tidigare då regeringen kämpade mot div stora aktörer som spekulerade i kronan. Den historien vet ju alla hur det slutade med….Men åren efter när man lät kronan flyta fritt var det nog till stor fördel och även i samband med Greklands problem och eurokrisen.
Det känns som man fokuserar på fel saker. Kronan är låg så nu måste vi gå med i euron. Jo, men Schweiz är också ett litet land med stark valuta, hur kommer det sig? Det beror bara på att pengar säljs och köps på en marknad och folk vill köpa schweizerfranc men inte svenska kronor.
Den riktiga frågan att ställa sig är därför: varför vill man inte köpa svenska kronor (d.v.s. investera i Sverige). Om den svenska kronan vore felprissatt (för billig) så kan man tjäna mycket pengar på att köpa billiga kronor och sedan sälja dem, men intresset för detta verkar inte speciellt stort.
Tycker det kan vara läge att ha is i magen. Penningmängden och inflationen sjunker redan tillbaka, se till att den inte skenar iväg igen, men finns ingen anledning att tokrusa mot höga räntor. Lågräntetiden har orsakat stora skador men vi kan även förvärra dem.
Vi behöver inte tokrusa mot höga räntor; det räcker med att vi ser till att ha en positiv realränta.
Sedan kan ju andra åtgärder behövas som komplement, som t.ex. avskaffade ränteavdrag för privatbostäder.
Glöm inte mindre portioner inom kommunala skolor! De glupska ungjävlarna utgör ju 50% av KPI.
Jag skulle föredra att barnen får medskickade smörgåspaket. De har ju trots allt vårdnadshavare.
Avskaffade skattefinansierade lunchbufféer gör emellertid inget för den långsiktiga generella prisutvecklingen i Sverige eller för investeringsklimatet, utan skall snarare ses som ett sätt att motverka fetma och lättja, samt främja en god karaktärsutveckling i övrigt.
För övrigt tror jag barnen skulle må bra av att tvingas duscha i iskallt vatten efter gymnastiklektionerna också; gärna övervakade av en vresig kontrollant som ser till att ingen kommer undan. Eftersom du så snällt påminde mig om skolmaten 🙂
Engelsmännen börjar tydligen bli lite nojiga för att deras ungar blir pygmeer. Engelska sjukan har återvänt, typ.
Snart kommer vi nog på varför skollunchen infördes en gång i tiden.
Om du nu vill ha mindre skjutningar så kanske skolluncher inte är det första man skall dra ner på.
Men så är ni fascister faktaresistenta. Å det grövsta..
Vad exakt är fascistiskt med att vilja prioritera läroböcker och löner till de duktigaste lärarna framför lunchbufféer?
Om man vill ha mindre skjutningar, så är det bästa att se till att det inte föds för många barn av olämpliga föräldrar, samt att man faktiskt sätter hårt mot hårt. Kriminella minderåriga skall in på uppfostringsanstalt och arbeta för brödfödan, medan deras vårdnadshavare skall tvingas göra rätt för vad deras avkomma ställt till med.
Om barn inte får den mat hemma som gör att de kan utvecklas rätt, så skall föräldrarna naturligtvis straffas för detta. Det är oerhört lätt och billigt att förse ett barn med näringsriktig kost; även en analfabet kan lära sig detta genom att någon berättar det muntligt. Det finns inget att skylla på.
Får vi inte ett minskat ränteavdrag automatiskt när vi har inflation? Om gränsen för 30% lämnas oförändrad vid 100 000:- så borde en större del hamna på 20%.
Å andra sidan antar jag att 100 000 är gränsen per person. Och de flesta med såna räntor måste vara hushåll med två inkomster så gränsen lär bara vara aktuell för en mikroskopisk andel av befolkningen.
Den övre gränsen är den inkomst man kan kvitta emot, 21 % på det som överstiger 100.000 kr och är man två på lånet så får varje person dra av 30% +21%
Så man kan säga att statens kostnad ökar med stigande räntor.
Nej, statens intäkter minskar.
Det är inte samma sak som att kostnaderna ökar.
Även 21 % ränteavdrag är 21 procentenheter för mycket.
Det blir de skuldfria som tvingas stötta upp slösarfolket.
Bättre att alla betalar sina egna räntor.
Du får ränta på dina pengar och penningmängden sjunker. Var länge sedan vi hade positiv realränta i dess riktiga betydelse, men nu har vi det.
Där Almedalen ligger fanns visserligen Visbys hamn på medeltiden, men numera är det knappast så fuktigt där att det får plats en korvett. 🙂