Nedanstående är en gästartikel signerad läsaren Rosenlind, som utveckling av artikeln om den ekonoimska ersättning för nätbalanserande hembatterier.
Det finns ett flertal olika tjänster Svenska Kraftnät efterfrågar för att hjälpa till att hålla och återställa frekvensen i elnätet på 50 Hz. De som är aktuella för ett villabatteri är FCR-D upp och ner och eventuellt FFR. Jag går inte in på de övriga men för den som vill läsa mer kan förslagsvis börja här: Om olika reserver | Svenska kraftnät (svk.se)
Som man enkelt kan notera i bilden ovan, står det att minsta budstorlek är 0,1 MW, vilket ingen ägare av en vanlig villa kommer att uppnå. Där kommer en aggregator som CheckWatt in i bilden, vilken samlar ihop mindre batterivolymer för att ändå kunna vara med på flexibilitetsmarknaden. Det är också värt att notera att det inte bara är batterier som kan stötta frekvensen, utan även resurser som vindkraftverk, solkraftverk, laddningsstationer osv.
När ett batteri är anslutet genom en aggregator lägger balansansvarig bud varje dag för alla timmar under kommande dygn. Bud läggs för både FCR-D upp och ner, det vill säga effekt som är redo att hjälpa till att stötta frekvensen uppåt eller neråt. Balansansvarig får ersättning för de timmar då de lagt ett vinnande bud, och de får ersättning enligt det bud de lade. Det kan verka självklart, men det finns en annan metod (som snart kommer att införas för FCR-D), där alla får det bästa lagda budet, förutsatt att man har lagt ett bud som räknas som vinnande. De två metoderna kallas “pay-as-bid” och “pay-as-cleared” eller marginalprissättning. Marginalprissättning för FCR-D planeras att införas senast i februari 2024.
Det är viktigt att förstå att ersättningen erhålls för att man tillhandahåller batteriet till CheckWatt eller en annan aggregator, som i sin tur tillhandahåller det till Svenska Kraftnät. Det finns ingen koppling till hur ofta eller hur mycket av batteriets kapacitet som utnyttjas. I praktiken kommer batteriet inte att påverkas mycket genom cykling eftersom behovet uppstår relativt sällan, och när det aktiveras används batteriet endast i ungefär 30 sekunder.
Alla genomsnittliga bud för FCR-D upp och ner finns på Mimer | Svenska kraftnät (svk.se) Priserna anges i EUR per MW. För att räkna ut ersättningen skall man lägga ihop FCR-D upp och ner. Jag brukar omvandla dem till SEK och 10 kW eftersom det är vad ett bra villabatteri kan leverera och det är enkelt att omvandla till andra lämpliga storlekar. Jag har samlat statistik sedan den 1 januari 2022, och under tiden fram till idag har priserna varierat från 30 till 50 SEK per dag under våren 2022, till 350 till 500 SEK sent på våren/sommaren 2023. Det verkar finnas säsongsvariationer där priserna sjunker betydligt mellan mitten av januari och mitten av april för att återhämta sig under sommaren och sedan stiga ännu mer under hösten. Jag har dock lite för lite data för att verkligen kunna bekräfta detta. I år har priserna i alla fall återhämtat sig mer än de gjorde under 2022, vilket bådar mycket bra inför hösten. De högsta enskilda dagarna jag har hittat var i oktober 2022 med en topp på 856 SEK för 10 kW under en enda dag.
Oktober 2022 landade totalt på 9 714 SEK och var ett rekord fram till dess. Under 2023 har maj landat på 10 237 SEK och juni på 10 565 SEK. När vi har “pay-as-bid” avviker naturligtvis ersättningen till balansansvarig från medelpriset på Mimer eftersom de lägger bud som alltid avviker från medelpriset. Tyvärr har Bixia, som jag har som balansansvarig, haft problem med att nå medelpriset och jag har i genomsnitt förlorat 43 % sedan jag började i december 2022 och ännu mer sedan mitten av maj. Nu är det tråkigt, men eftersom ersättningen är extrem blir det ändå mycket bra. Både Bixia och Jämtkraft, som båda är stora på budgivning, har svårt att hänga med i budgivningen när buden blir så höga som de har varit de senaste tre månaderna. Särskilt budgivningen för FCR-D ner är mycket volatil under dagens timmar, och det kan vara över 100 % skillnad mellan den billigaste och dyraste timmen. Jag antar att svårigheten att förutspå och pricka in de dyra timmarna är den största förklaringen till varför utfallet inte är bättre.
Om jag hade fått medelpriset från Mimer skulle jag sedan den 22 december ha fått tillbaka 45 % av min investering och 100 % på årsbasis; nu är det bara lite över hälften av detta. När Svenska Kraftnät inför marginalprissättning förväntar jag mig att ersättningen kommer att öka.
Självklart kommer denna extrema avkastning inte att vara bestående. Det investeras stora pengar i batterilager och under förutsättning att allt annat förblir oförändrat kommer ersättningen att minska. Å andra sidan är inte allt annat oförändrat eftersom det stora energibehovet förväntas öka och den mer oberäkneliga energiproduktionen troligen kommer att vara den som står för denna ökning under en lång tid framöver. En av våra största ägare av elnätet hävdar i en intern rapport att ersättningen kommer att vara god fram till 2026 och därmed sjunk rejält fram till 20233. Även andra nyttor för batterier kommer mycket troligen komma i framtiden som kan generera ersättning.
Vad har jag själv investerat i?
Jag har valt att investera i en lösning från norska Pixii, som erbjuder en smart lösning där batteri och växelriktare placeras i ett skåp av samma storlek som ett kylskåp. Detta medför en högre investeringskostnad, men det gör det extremt enkelt och kostnadseffektivt att utöka kapaciteten. Jag började med en kapacitet på knappt 18 kW, vilket får plats på en 25 A säkring. Nu ökar husets säkring till 50 A och kommer därmed dubblat effekten. Att dra in en ny kabel och utöka till 63 A får vänta.
Jag har så här långt fått ersättning för FCR-D upp och ner; totalt cirka 43 000 SEK.
Hur beskattas ersättningen?
Ersättningen beskattas enligt Skatteverket på liknande sätt som när man hyr ut en del av sin bostad. Skatteverket anser att man hyr ut en del av sin fastighet när man tillhandahåller batteriet och ersättningen ska därför beskattas på samma sätt. All inkomst från fastigheten läggs samman och de första 40 000 SEK är helt skattebefriade. Dessutom ska 20% av ersättningen dras av innan den beskattas. Det innebär att de första 52 000 SEK är skattefria, och efter det blir skatten 24%. I dessa 40 000 SEK ska inkomster från exempelvis uthyrning, ersättning från Svenska Kraftnät och all försäljning av solel inkluderas. En liten kuriositet är att man inte får dra av 20% av ersättningen från solel innan den beskattas.
Finns det någon nackdel?
Den stora nackdelen är att man överlåter styrningen av batteriet helt och hållet till aggregatören och därmed kan man inte använda det till andra ändamål. Men ersättningen är så pass god, och om man använder CheckWatt som leverantör kan man snabbt koppla bort tjänsten om så önskas. Så nackdelen är relativt liten. Det krävs också en investering i hårdvara på mellan 10 000 – 15 000 SEK om man väljer CheckWatt. Andra aggregatorer kan erbjuda mjukvarustyrning av vissa växelriktare, vilket eliminerar den kostnaden.
Avgiften till balansansvarig, aggregatören och eventuella installationspartners ligger på mellan 25% – 30%, enligt min kännedom. Det finns säkert dyrare lösningar, men jag tror inte att det finns någon som är billigare. I framtiden, inom ett år, förväntas avgiften minska till 20% när aggregatören själv kan lägga bud direkt till Svenska Kraftnät och dagens balansansvarig kan tas bort.
/Rosenlind
32 kommentarer
När jag kollade så måste man ha solceller installerade för att få avdrag 50% på batteriet, så för mig är det godnatt. Annars låter det intressant men jag tror inte att politiken klarsr rättvisediskussionen om de här avkastningsnivåerna.
Ja det måste man.
Det går också att installera i batteri via aktiebolag. Då drar man naturligtvis momsen och får göra avdrag med kostnader innan ersättningen beskattas.
Avkastningen kommer gå ner så jag tror inte staten har något emot att avkastningen är så hög just nu.
Fortsättning följer – jag gick just in på Check Watt och kollade. Boende i Kungsbacka med Ellevio och Tibber uppskattar de min ersättning till 26kkr om året med stort batteri 15kWh. Låter ju lite mindre imponerande än det skribenten fått ut.
CheckWatt använder historisk data. Prisnivå har stigit kraftigt senaste åren och det gör att aktuella priser blir högre. Vilka siffror som gäller framåt är svårare att gissa.
Vidare är uträkningen från CheckWatt lite förenklad då de inte exakt vet vilken effekt du får från ditt batteri.
26 000:- på en investering om 75000:- (schablon 10 000:- per kWh och hälften i stöd) är en avkastning på 35%. Skulle du vara nöjd om börsen gick 35% om året?
+1
Otroligt låg risk och stor uppsida.
I värsta fall står du där med ett batteri som du själv kan använda eller sälja på andrahandsmarknaden. Men uppsidan är flera hundra procent på 10 års sikt.
Men som alltid, man ska inte investera pengar man inte har råd att förlora.
Inte riktigt, jag har inga solceller så jag får inte de 50% och intäkten var beräknad på ett batteri runt 15kWh som kostar runt 150 papp.
Tibber tar 129.995 för ett 13.3 kWh och frågan är om det duger för Check Watt listar det inte som kompatibelt.
8% ränta på 130 papp blir en slant.
Hade jag haft solceller hade saken kommit i ett annat läge.
Tibbers batteri kommer in fungera med ChwckWatt då de kommer lansera en egen lösning. Dessutom verkar batterier bara klara 6 kW så det är inte bästa lösningen.
Bisarrt om det är så att Skatteverket lägger samman hyresinkomster med elbatteriinkomster (eller vad man nu skall kalla det).
Det minskar ju direkt incitamenten både att hyra ut ett rum eller Attefallshus till en student och att hjälpa till med att trygga elnätet.
Åja, 24% i skatt på en inkomst är väl okej. Jag tycker det iaf.
Är ju statlig skatt så det går till försvaret (om man vill se det så).
Problemet är väl om det blir marginaleffekter som gör att man väljer bort det ena eller det andra, när båda behövs.
Om man redan hyr ut rum till inneboende, så får man ju i realiteten inte samma skattesats om man skulle ingå avtal med Svenska Kraftnät som man skulle fått om man inte hyrde ut.
Det är så vitt skilda slag av inkomster, att det borde vara rimligt att ha separata fribelopp för dem, om vi nu tycker att båda verksamheterna är samhällsnytta och bör uppmuntras. Tycker jag.
Egentligen är väl båda en slags inkomst av kapital så vi kan ju köra 30% från första tjänade kronan istället. Man tjänar pengar på att man har investerat pengar (i ett stort hus som man kan hyra ut delar av eller i en solcells- och -batterianläggning).
Så blir det så samt att man skall lägga in all försäljning av el producerat av solceller.
Men som Lars skriver är skatten bara 24 % efter man fått ersättning på 52 000. Vilket jag inte tycker man skall klaga på.
Större grundavdrag än på lönearbete.
Någon som vet hur länge man kan tänkas få bidrag för att installera en solcellsanläggning?
Lustigt att det inte fanns något behov av detta förr, vad kan det tänkas bero på …. ?
Någon som känner till vilka aggretatorer som erbjuder sina tjänster till oss privat personer som har en batterifacket eller funderar på att skaffa en? Den enda som jag känner till är Checkwatt men de erbjuder inte sina tjänster till alla, då man måste ha VR /batteri som de stödjer. Sedan kommer ju Homevolt via Tibber men där vet man bara priset på batteri backupen. Ingenting ännu om när och vilken ersättning man får för att tillhandahålla sitt batteri.
Varberg Energi jobbar tillsammans med Ntricity som är en annan aggregator. Men jag tror inte de har fler märken av växelriktare än CheckWatt.
Flower heter en annan aggregator men vilka som arbetar med dem vet jag inte.
Jag tror inte att det finns så många alternativ till CheckWatt just nu.
Det har alltid funnits behov för detta.
Skillnaden är att privatpersoner inte hade så mycket chans att erbjuda sina tjänster förr.
*batterifacket=batteribackup
Det kanske redan är så vad vet jag. Men elbilsägare borde få betalt för stödtjänster om de ansluter elbilen till en aggregator.
Det får du om du ansluter rätt laddbox till Greenly eller Varberg Energi. Du får “ersättning” via Tibber som har sin prisgaranti.
Enligt länken till Mimer ovan så skiljer ersättning mycket mellan de olika elområdena. Vilket elimråde gäller uträkningarna ovan för?
Det verkar som att ersättning är högst i SE1 och lägst i SE4. Jag hade väntat mig det omvända pga bristen på elproduktion i SE4… men det kanske är precis tvärtom, dvs högst behov (och ersättning) för balanseringstjänster för produktionen är som först?
FCR-D upp och ner ger samma ersättning till alla elområden.
Ok, tack, jag råkade visst kolla i fel tabell
Man ger upp kontrollen över sitt batteri helt uppfattar jag det som? Innebär det att “någon annan”, typ checkwatt, även styr över när batteriet skall laddas också?
Intressant att villabatterier kan vara med och stabilisera frekvensen i elnätet på 50 Hz, för många “kunniga” har tidigare påpekat att det endast är kärnkraft och vattenkraft som klarar detta. Och speciellt då kärnkraften som påstods vara speciellt viktig för ändamålet.
Svensk befintlig kärnkraft tror jag inte kan vara frekvensstabiliserande i någon högre grad. Vattenkraft och gasturbiner är bättre i det avseendet.
Att batterier kan hjälpa till är inte så konstigt. De kan snabbt kopplas in och ur, vilket är nödvändigt i sammanhanget.
Hur stort bidraget kan bli från villabatterier vet jag dock inte.
Om jag inte har fel står vattenkraften för 90 % av frekvensregleringen.
På skatteverket.se kan man läsa följande gällande mikroproduktion av förnybar el:
“Du behöver inte registrera dig för moms, förutsatt att du inte att har en försäljning på 80 000 kronor eller mer före moms.”
Gäller denna gräns för momsplikt även på inkomster från stödtjänster?
Källa: https://skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/mikroproduktionavfornybarelprivatbostad.4.12815e4f14a62bc048f41a7.html
Tack för bra genomgång. Något som jag har funderat på är vad som händer med ersättningen när tillräckligt många villaägare installerat batteri för att motsvara hela den upphandlade effekten. Just nu upphandlas 500MW varje timme. Detta motsvarar 50.000 hushåll med 10kw batteri (och så får man tänka att vissa installerar större effekt och vissa mindre men 10kw är nog ganska rimlig medianstorlek). Att så många skulle slå installera inom några år känns ej otänkbart med nuvarande incitament. Och borde inte ersättningen sjunka som en sten då?