Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna i de asiatiska tidszonerna stiger och kronan fortsätter att stärkas, medan alla fokuserar på fredagens inflationsstatistik. Danske Bank tror att den svenska KPI-inflationen backar till en årstakt om 9%, men kom ihåg att inflation är som att gå upp i vikt.
Stockholmsbörsen steg mtåtligt med +0.19% för storbolagens OMXS30 och +0.37% för OMXSPI. Guldpriset hittas på 662:- SEK per gram tack vare en snabbt stigande kronkurs. Dollarn faller tillbaka till 10:64 SEK och sin lägsta nivå sedan juni och euron backar till 11:74 SEK.
Alla (nåja) är nu fokuserade på inflationssiffrorna och att de ska falla.
Men kom ihåg en sak.
Inflation är som att gå upp i vikt. Går du upp 10 kg i vikt ett år och året därefter går upp 2 kg i vikt, så har du ökat 12 kg i vikt och inget annat. Faller inflationen från 10% till 2% har vi fortfarande ett högre kostnadsläge än tidigare, ca 12%. För att du faktiskt ska gå ner i vikt måste du ha negativ viktutveckling, dvs inflationen måste vara negativ, så kallad deflation.
Danske Bank har publicerat sin egen ponduspostulering om inflationsbeskedet på fredag och de menar att årstakten för konsumentprisindex blir 8.96%. Det kan jämföras med årstakten om 9.7% i maj och inne bär fortfarande prisökningar på 0.75% på en månad. För Riksbankens kalenderbitare så väntas CPIF landa på 6.05% tack vare fallande energipriser eller en ökning om 0.64% på en månad, att jämföra med årstakten om 6.7% i maj. Utan energi går KPIF-XE 7.71% i årstakt.
Nu kan förstås Riksbanken vara hur based eller lit som helst och göra vad de vill tids nog ändå, men de här siffrorna gör knappast att Riksbanken kan sluta höja räntan.
I USA steg börserna. S&P-500 gick +0.67% och Nasdaq 100 gick +0.49%. Spotify ledde inom FAANGST med +2.03% och Tesla var sämst med +0.07%.
De amerikanska långa räntorna backade och 10-åringen föll genom den magiska 4%-gränsen till 3.99%. Detta kan bidragit till en starkare krona.
I de asiatiska tidszonerna är det övervägande postiivt nu under onsdagsmorgonen. Undantaget är Nikkei 225 på -0.64% men ASX 200 går +0.43%, Hang Seng +1.00%, KOSPI +0.24% och Straits Times +0.66%.
Flera läsare har uppmärksammat artiklar om bostaedsmarknaden, t ex 29 åringen som vill sälja sin ofärdiga lägenhet i Karlatornet som han tecknade sig för när han var 22 år. Nu har han fru och barn och en etta är inte riktigt vad han tänkt sig. Sju år och ännu ingen inflyttning är lång tid att teckna sig för en lägenhet, men säger kanske något om marknaden 2016 när flippa obyggda lägenheter fortfarande var en stor grej. Han tänker sig göra vinst på affären.
En 30-årig kvinna i Malmö behöver nu ta in en inneboende för att ha råd med lägenheten hon köpte förra året och menar att banken inte informerat tillräckligt om att räntan kan stiga.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
57 kommentarer
Nåja det löser sig nog ända, om tre år när lgh är klar, är 29-åringen tvåbarnsfar och statistik sett skild.
Förlåt, kunde inte motstå….
Statistiskt sett skild är man som man vid 44 – 45 och som kvinna vid 39 – 41 om jag minns rätt.
Med den boendesituationen lär det gå fortare än så.
Gällande inflation och viktuppgång – med inflation har man som tur är 2 parametrar. Inkomst och utgifter.
Nu har ju vissa avtal slutits som verkar skjuta det vanliga “2% om året” i sank och vi kommer förmodligen få se större nominella löneökningar kommande år.
Som tur har du även fler parametrar med vikt. Hur mycket energi du stoppar i dig och hur mycket energi du förbrukar. Sedan är det som med inflationen ibland lättare att gå ner i vikt än tvärt om. Dock är kg ett konstant naturvetenskapligt begrepp, inflationsmåttet och dess innehåll tycks ibland ändras efter tycke och smak.
För mig har det åtminstone alltid varit lättare och en mer behaglig process att gå upp i vikt än tvärt om!
Bloggaren startar dagen med att raljera över de svaga. Menar bloggaren alltså att köparen av lägenheten skulle insett att räntan kunde gå upp?
Snart menar väl bloggaren dessutom att den eviga freden kan upphöra.
Men i alla fall positivt att elpriset varit mer mänskligt hittills i år även om jag inte försöker förutspå vintern. Men idag regnar det ordentligt i Göteborg vilket är bra för vattennivåerna i Viskan där kraftverket i Rydal fortfarande snurrar eftersom förindustriell tid ännu inte inträffat.
Min allmänna känsla för stunden är att inflationen har avstannat. Matpriserna känns som att de står stilla. Det som ökar i pris är pengar men det styr ju riksbanken över. Fortfarande ser jag inga uteliggarläger i Kungsbacka så jag antar att folk i allmänhet reder sig.
Var raljerar jag? Jag såg inte att jag lade några värderingar alls i det hela, utan bara redovisade för innehållet i två artiklar.
Ledsen om du tog det som kritik, det var bara jag som var sarkastisk över att en 30-åring inte förstod själv att rörlig ränta kan gå upp. Det var alltså menat som ironi och inte kritik mot dig.
Men många skulle säkert ta det så idag.
Jag tror aldrig riksbanken haft som mål att skapa deflation för att få tillbaka prisnivån som gällde 2019, 2011 eller 1973. Nej, målet får nog vara att få ner inflationen till runt 2% och sedan får samhället genom produktivitetsförbättringar långsamt komma ifatt med reallöneökningar. Som vi gjort förr.
Räntehöjningar verkar ju på längre sikt och anser de nu att inflationen hamnar rätt 2024 så finns det inte någon anledning till räntehöjningar även om jag personligen tror att det blir några till på 0.25%.
Igår var konsensusprognosen 9.1% så DB verkar spå lägre än så. Nu har jag inte någon fancy modell men min magkänsla får mig att tro att det kan bli ytterligare någon tiondel lägre.
Ingen Riskbank vid sina sinnens fulla vett har som mål att skapa deflation.
Om kronan återhämtar sig så får vi det. Med ökad arbetslöshet på kuppen.
I och för sig från väldigt låg arbetslöshet. Frågan är hur mycket arbetslöshetsökning det krävs för vilken kronförstärkning.
Vad det gäller ekonomi verkar vi ovanligt ofta vara överens.
Great minds think alike och ökenomi är inte subjektivt tyckande, utan så är det bara som det är oavsett vad man önskedrömmer om i yngre dagar.
Nu önskar jag bara kriget i UA kunde ta slut så kan väst fokusera på viktiga saker som att minska utsläpp av koldioxid och sätta press på Kina att göra detsamma.
Nu är USA snart nere på 3% inflation och minskat utbud på lediga jobb, att Fed förmodligen då drar i bromsen med räntan och då kommer dollarn backa, och SB kommer naturligtvis göra samma då kronan stärks, eftersom definitionen på inflationen är 12 månader tillbaka betyder det kraftig deflation att gå tillbaka till 2021 års nivå, det samma gäller ju Kronkursen, att RB skulle sätta 10 % i ränta för att nå en Dollar kurs på 6 kr kommer knappast ske, sedan ska vi kanske inse att ha en skvalpvaluta inte är rätt val framöver och ansluta oss till Euron nu när vi även gått med i Nato
@HEASM66
“Nej, målet får nog vara att få ner inflationen till runt 2% och sedan får samhället genom produktivitetsförbättringar långsamt komma ifatt med reallöneökningar. Som vi gjort förr”.
Hur ofta har vi gjort så förr? Har vi inte fuskat för det mesta genom att devalvera valutan?
” Nu kan förstås Riksbanken vara hur based eller lit som helst…”
Aj. Mina ben.
En 30-årig doktorsstudent som alltså inte fattade att en reporänta på 0% var ovanligt låg? Sverige skulle behöva en fungerande hyresmarknad, så att folk slipper göra bostadsaffärer som de inte begriper.
Jovisst, men mitt cyniska jag säger att regeringar under 30 års tid inte varit ledsna att folk skuldsatt sig upp över öronen i stället för att hyra.
För 20 år sedan talades det mycket om pakistanska mattknytarbarn och skuldslaveri men det läser man inte längre om. Blev parallellen till dagens Sverige för obehagliga och riskerade att stoppa marknaden?
Jag tror mer att det handlar om att fördelarna med hyresregleringen för dem som drar nytta av det är stora och tydliga, medan kostnaderna är diffusa och bärs av hela resten av samhället. Den enda chansen jag ser att bli av med den är om hyresvärdarna hittar något bra sätt att muta högerpartierna.
Inte för att vara den men högerpartierna röstade emot mer marknadshyror i nyproduktion för några år sedan.
Det där tror jag inte på.
Nähä, men oppositionen gick ihop med vänsterpartiet och fällde regeringen Löfven över precis denna fråga.
@utvandraren
Det där skulle jag vilja få förklarat: “medan kostnaderna är diffusa och bärs av hela resten av samhället”.
Vad betalar jag till den som har en hyreslägenhet?
Sämre hyresmarknad som hämmar arbetsmarknaden lokalt samt ger samhällsekonomiska förluster pga t ex längre pendling, kanske?
@heasm66 Men fri hyressättning ger väl lägre hyror till alla? Vad har jag missat?
Låt säga att någon hyr en prisreglerad lägenhet för 10k/månad som du värderar till 20k/månad och nuvarande hyresgäst värderar till 12k/månad, som utan prisreglering skulle kosta 15k/månad. Både du och hyresvärden förlorar då 5k/månad medan nuvarande hyresgäst tjänar 2k/månad, och samhället som helhet förlorar då alltså 8k/månad på den suboptimala allokeringen av denna lägenhet.
@Sapiens, Nej. En del (de allra flesta för tillfället då hyreslägenheter är en bristvara) skulle få höjda hyror.
@heasm66
Förlåt, svårt med ironi i text.
@utvandraren
Förbiser din felskrivning om de förlorade 5k.
Kan man se det så här också, HM har räknat ut att vissa byxor kommer att köpas för 100. Jag tycker de är värda minst 200. Men, väldigt få köper dem. HM rear senare ut dem för 50. Samhället har då alltså förlorat 50.
Fan för reor, de förstör allas vår ekonomi.
Om man vill ha så stor sammanlagd samhällsnytta som möjligt vad beträffar hyreslägenheter, så är det inte bara hyresregleringarna som måste bort, utan också besittningsrätten. Lägenheterna får rörligt pris, dvs om någon är villig att betala högre hyra, så kan fastighetsägaren välja att överlåta hyreskontraktet till denne. Inget krav dock, såklart: man kanske inte vill ha för hög rotation på beståndet, eller så vill man inte ta risken att få en sämre hyresgäst, även om denne betalar mer.
@H.GOBB Ja, i teorin borde folk frivilligt avtala om besittningsskydd om det är något de värderar. En variant vore en dispositiv besittningsrätt.
@H.GOBB
Sammhällsnyttan inkluderar hyresgästens nytta. Så du får lägga på en fet minuspost i din kalkyl om alla hyresgäster skall vara beredda att flytta med en månads varsel.
Man behöver inte alls vara beredd att flytta med en månads varsel. Det är bara att avtala med hyresvärden om en längre period för att garanterat få bo kvar där, men då får det naturligtvis kosta mer, eftersom hyresvärden skall kompenseras.
Du kan jämföra med låneräntor: att binda för en längre period minskar risken för låntagaren, men kostar lite mer. På samma sätt skulle hyresmarknaden kunna fungera.
I och med att hyresmarknaden i Sverige i dag är allt annat än fri och fungerade, så kommer det att bli nyttoförluster. Hyresgästens nyttovinst är långt mindre än de samlade nyttoförlusterna hos hyresvärdar och icke-hyresgäster (som ju är de som drabbas av att just gruppen hyresgäster gynnas).
Individen i all ära men om banken lånade ut till 30-åringen förra året och låntagaren har redan fått problem, då har banken misslyckats i sin kreditbedömning.
I klippet säger hon att hon visste att räntorna kunde stiga men inte hade anat att dom skulle göra det så fort. Det var nog fler än hon som togs på sängen där.
Om räntan stiger snabbt eller över en period på några år torde väl inte ha någon större betydelse. Problem nu eller problem om några år.
Det stod någonstans i tråden att hon var doktorand. De har inkomster lång under medel. Men om hon doktorerat i rätt ämne och går jobb kan hon räkna med en fet inkomst om några år.
Så hastigheten på räntehöjningarna är relevant.
Å andra sidan är det den högsta utbildningen man kan gå..
Många “om” som måste gå i lås där, men visst, jag förstår poängen.
Det är väl snäppet bättre än att budgeten räknar med en större lottovinst i närtid 🙂
Forskarutbildning är oftast mycket smal. Om man är ekonomisk analfabet blir man inte en bättre ekonom av att doktorera i genusvetenskap.
Är det en kategori jag tycker man *inte* behöver raljera över så är det unga människor och förstagångsköpare som faktiskt bara vill förverkliga sina drömmar. Sen behöver inte första boendet vara ett hus för 5M.
Trevligt om kronan stiger för en gångs skull. Delar uppfattningen att inflationen lär sjunka långsamt och att räntehöjningarna lär bli fler. Ack herre, huru länge? (Psaltaren 35:17)
Passar bra nu med stigande energipriser igen.
USA presenterar sina inflationssiffror idag. Konsensusprognos för KPI verkar vara 3.1%.
Det blev 3.0%. Kronan stärks dramatiskt. Är det bara siffrorna från USA, eller är det något annat?
Det är rätt meningslöst att titta på årssiffrorna för inflationen eftersom de till stor del innehåller prisökningar som skedde för snart ett år sedan. Om man tittar på månadssiffrorna för 2023 så ligger KPIF på 0,3%, dvs i linje med siffran för motsvarande period under åren med lägst inflation på 2010-talet. Förra året låg den på 3,7%. Anledningen att siffran fortfarande är så hög är att KPIF för juni-december 2022 låg på 6,1%, det finns ingen anledning att tro att siffran för motsvarande period i år kommer att hamna i närheten av detta. Tittar man historiskt så borde den hamna på lite under eller lite över 1%. Detta borde innebära att räntan inte borde höjas mer.
Tyvärr tror jag att det finns en annan viktigare faktor, kronans svaga utveckling. Vi måste kanske höja räntan för att dämpa fallet. En svag valuta leder ju som bekant till högre inflation via importpriser. Det kanske är läge att överge den flytande växelkursen och knyta kronan till euron, som danskarna gjort.
Fel läge att knyta kronan nu. Se också exempelvis Spanien med inflation redan nere på 1,9%. De behöver inga räntehöjningar men ändå kommer ECB höja för att Tyskland har för höga löneökningar.
KPI exklusive energi ligger på 7,5% i Spanien.
Binda kronan till någon annan valuta kan vara riskabelt, det också. Även om jag inte var särskilt gammal, kommer jag ihåg att det var en stor nyhet där i början av nittiotalet, när man lät kronkursen flyta (sjunka?) fritt.
Att binda den vore vansinne, då är det bättre att byta till Euro
Det är ju för exakt 1 årsedan som inflationen skenade, varje månad från nu betyder att den kommer gå ner, det samma gäller Kronan kör vi 12 månader på 11,70 mot euron utan att den stiger mer så är även inflation på dålig valuta kurs borta, att sedan vår köpkraft minskat är en helt annan sak
Det är alltid lika intressant att läsa om bostadsrättshavare som tror att de äger sin lägenhet. Man blir liksom ledsen att de inte förstår att de har betalat goda pengar för rätten att nyttja ett utrymme i en byggnad på en fastighet och då det gäller nyproduktion i en byggnad som ännu inte finns. Jag kan inte påstå att jag undersökt hela världen men jag hävdar ändå att det är ett unikt svenskt fenomen att byggbolagen tillåts lämpa över spekulationsrisken på konsumenterna.
Sverige är det mest marknadskapitalistiska landet i Europa, kanske i hela världen. I andra europeiska länder får byggbolagen stöttning av staten för att på så sätt komma ner i risk, otänkbart i Sverige.
Förutom då att hela samhället är marinerat i socialism. Folk är så vana vid höga skatter och höga bidrag, att så gott som ingen har faktisk kontroll över sin egen livssituation.
Jag undrar hur många som har koll på vad som händer när en BRF går i konkurs.
Tror du kan applicera samma resonemang på folk som köper hus som är renoveringsobjekt.
Så länge man köper en bostadsrätt som är färdigställd i en faktiskt existerande fastighet, vad menar du att rent reellt är skillnaden mot att “äga” sin lägenhet? Visst, lägenheten ingår i en form av kollektiv och i beslut som påverkar helheten har grannarna medbestämmande, men det är väl typ det? Så länge styret av föreningen är fungerande så är det inget problem.
Kan tillägga att jag bor i en bostadsrätt och jag upplever i allra högsta grad att jag äger min lägenhet. Jag kan dock hålla med om att det har blivit viktigare att göra sin research när man köper bostadsrätt så att man inte köper in sig i en problemförening. Men det är å andra sidan precis lika viktigt att göra sin research om man köper ett hus på egen tomt.