Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Börserna fortsätter backa i de asiatiska tidszonerna, men den svenska kronan stärks något och drar ner guldpriset trots högre amerikanska räntor. E-handeln föll med 12% i maj rapporterar Svensk Handel, och man kan fundera på om de höjda räntorna nu börjar ge de önskade effekterna i att slå ut svenskarnas konsumtion, slå sönder ekonomin och skapa Riksbankens efterlängtade ekonomiska nedgång och arbetslöshet.
Stockholmsbörsen fortsatte backa och storbolagsindex OMXS30 gick -0.68% och breda OMXSPI gick -0.87%. Den svenska kronan stärktes mot euron och dollarn som kostar 11:72 SEK respektive 10:67 SEK. Detta drog även ner guldpriset till 661:- SEK per gram.
Även i USA backade börserna och S&P-600 gick -0.52% medan Nasdaq 100 gick -1.35%. De amerikanska räntorna steg överlag, både korta och långa löptider, men trots detta stärktes alltså den svenska kronan vilket talar för att marknaden räknar med svenska räntehöjningar. Tesla ledde FAANGST-aktierna och backade med -5.46%.
I de asiatiska tidszonerna faller börserna vidare undantaget KOSPI som går +0.46%. ASX 200 går -1.58%, Hang Seng -1.98%, Nikkei 225 -0.43% och Straits Times -0.14%.
Svensk Handel rapporterar att e-handeln i Sverige backade med 12% i maj och 14% när även e-handeln från det pga valutan allt dyrare utlandet räknas in. Branschorganisationens innovationschef säger:
“Maj var en otroligt tuff månad för e-handeln i Sverige. Nedgången är en av de kraftigaste vi sett för e-handeln en enskild månad sedan den tog fart på allvar för drygt 15 år sedan.”
Enda kategorin som går framåt är nikotin och tobak, som ökade med 43%. Kapitalvaror som möbler minskade med 33% och heminredning med 22%. Klassisk e-handel som hemelektronik minskade med 10%, liksom böcker.
Särskilt att möbler och heminredning minskade talar för att Riksbanken äntligen börjar uppnå sina önskade effekter med räntehöjningarna – att få ner hushållens konsumtion, slå ut ekonomin och välståndet samt skapa arbetslöshet. Vilket i sig kan innebära att vi ser slutet på räntehöjninganra tids nog. Svagare krona gör föstås dock att det mesta blir automatiskt dyrare ändå.
En ny soffa torde vara rätt lätt konsumtion att avstå från när räntorna ska betalas, men all e-handel är alltså drabbad. Sedan årsskiftet har e-handeln minskat med 7%. Siffrorna är i linje med att e-handeln mår uselt enligt konjunkturbarometern.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
40 kommentarer
Blir inte klok på vad Riksbanken, enligt bloggen, borde göra. Höjer de räntan så krossar de ekonomin och gör de inte det sjunker kronan samtidigt som lånebubblan växer.
Samtidigt har både Danske Bank och Konjunkturinstitutet reviderat sina prognoser över svensk ekonomi åt det positiva hållet. De indikerar till och med nästan att Sverige kommer att få en rent sagt osannolik mjuklandning av ekonomin. Framtiden får utvisa om de får rätt.
Räntan ska upp en procent för att hindra att bananvaluta 2.0 införs.
Sen får vi gå med i Euron. Ett litet importberoende land i utkanten av europa har visat sig vara ett kostsamt prestigeprojekt att ha egen valuta i.
Den måste upp mer än så men du kanske menade 1 procent nästa vecka?
De bara gissar, många glömmer att de
Flesta inte bundit om lånen, samma för brf och höjt fullt ut,
Och bygg svalnar kraftigt q3-q4 2023 med spridningseffekt
Högre hyror även nästa år säkert minst 5 % höjning då inkl butikslokal ( vad tror du konsumtionen är då med ovan högre eller längre ? 😉
Jag vet vad jag tror
Skulle vara intressant om bloggaren utvecklade sina ide`er vad Riksbanken borde göra nu. Sänka räntan och krascha kronan totalt? Sitta still i båten och låta kronan fortsätta sin färd söderut?
Jag förklarar bara hur räntan reglerar ekonomin och bekämpar inflation, dvs genom att ta bort välstånd, köpkraft och genom att skapa arbetslöshet, vilket tillsammans är tänkt ska sänka priserna.
För ekonomin som helhet och gemene man i genomsnitt så är inflation mycket värre än ränteökningar.
Sedan kan man diskutera varför alla riksbanker vill ha inflation. Jag, personligen, skulle säga att all form av inflation är dåligt, så att sträva efter att ha en inflation på 2 % är riktigt sinnessjukt.
Varför ska man straffa de människor som hushåller med sina pengar (som minskar i värde med 2 % per år) och gynna människor som lånar pengar de inte har?
En lite crazy lösning ifall det blir fel både ifall man höjer och ifall man sänker räntan är ju att införa ett system som inte är baserat på planekonomi, dvs centralstyrning av priset på kapital. Då slipper man one-size-fits-all och inför mer av omdöme i det ekonomiska systemet.
Oj! Menar du att marknaden ska styra värdet på pengar utan inblandning av någon stat?
Detta kommer ju innebära att staten är överflödig.
Oj, oj.
Dock är ju centralstyrningen av priset på kapital redan “avpolitiserad” som det så vackert heter. Så iaf partierna har ju redan abdikerat. Man skulle ju iofs kunna införa demokrati och låta folket rösta på riksbankschefen vart sjätte år.
Det finns väl kvar legitima uppgifter för staten. Bara att greja en fungerande modell för energiförsörjning och försvar verkar vara en munfull redan. Sen behöver väl lagarna följa med utvecklingen så nog finns det nåt att göra för staten.
@DJ Nja, jag håller inte med om att centralbanken är avpolitiserad. Ledamöterna tillsätts av riksdagen.
“Riksbanken är en myndighet under riksdagen. Riksdagen utser ledamöterna i riksbanksfullmäktige. Riksbanksfullmäktige utser i sin tur Riksbankens direktion som leder Riksbanken.”
Energiförsörjning och försvar skulle lösas extremt mycket bättre under en totalt fri marknad, helt fri från politiker.
Kanske inte en jättebra att tillåta privata miliser just nu med tanke på alla kriminella gäng?
@DJ Jo, på en fri marknad skulle det inte finnas några kriminella gäng på ens egen mark.
Menar ni att en bloggare/författare ska tala om vad finanseliten på RB ska göra?
“Finanseliten” var väl att ta i. Det är denna s.k. finanselit, som skapat den nuvarande situationen med att köra nollränta, trots alla nackdelar detta förde med sig. Den bästa liknelsen man kan göra är en häst försedd med skygglappar.
Om de släppte 2%-målet för inflation och införde högre ränta, skulle inte det ha medfört nackdelar också?
Först och främst bygger 2%-målet på förljugen statistik. Detta har bloggaren tagit upp många gånger. Substitutionsmetoden är ett exempel. För det andra så är skräcken för deflation överdriven. Vi lever inte på 1930-talet, när det mesta av lönen gick till mat och husrum. Dessutom som Tandemcykeln skriver, varför ska målet vara så högt som 2%? Paul Volcker som knäckte inflationen i USA på 1980-talet ansåg 2% var alldeles för högt.
Det är inte bara skräck för deflation. “% är iofs taget ur luften men eftersom det psykologiskt är svårt att sänka löner och bidrag kan man mha inflation korrigera obalanser när kostnader för något bidrag sprungit iväg eller någon löneförhandling gått “för” bra.
*2%*
@Heasm66 Varför skulle det över huvud taget vara ett problem att sänka löner och bidrag? (Förutom för politiker, som vill ha väljarnas stöd.)
På en fri marknad justeras detta automatiskt och det är inga som helst problem, oavsett om det gäller löner eller bidrag.
Det extremt stora problemet är politiker och det system som vi har i dag. Politiker får enbart röster genom att erbjuda mer pengar till de personer som röstar på dem. De reformer som politikerna gör har ingen som helst förankring i marknadsekonomin, utan den största delen handlar om att få ha kvar makten.
Jag har noll förtroende för alla politiker, oavsett parti.
Jag lever i den verkliga världen och inte i en fantasivärld som du verkar göra…
Det är onekligen en knixig situation, och det är väl tyvärr som att välja mellan pest eller kolera. Precis som ett företag som går risigt så kan man ställa ut obligationer med högre utbetalning, det betyder inte att bolaget går bättre men kanske kan det locka fler riskvilliga investerare. Jag antar att det är samma sak med synen på Sverige, lusten att investera här finns inte då svensk ekonomi anses skakig och höjer man räntan får man kanske lite mer intresse för svenska kronan men det hjälper inte direkt till att bättra på grundsynen på svensk ekonomi. Eller så är jag ute och cyklar, som vanligt.
De fortsätter med räntehöjningar ett tag till. Men det finns ju en gräns för hur mycket de vågar höja. En svår balansgång såklart. Riksbanken är säkert villrådiga …
Tja, befolkningsminskning i den rika (mindre misskötta) delen av världen står ju högt på agendan.
Likaså att eliminera köttkonsumtion för djur som betar på steniga marker som inte går att odla på släpper tydligen ut metangas. Och de dricker regnvatten som annars hade runnit till Afrika.
Så minskad konsumtion ligger väl i linje. Och kom ihåg att den arbetslöse inte behöver jobbpendla så utsläppen minskar och har du inte råd med mat utan bara äter havregryn så minskar utsläppen ytterligare.
Fast jag misstänker att ovanstående bara är för vanligt folk, på Riksbankens fester med inbjuden elit lär det fortsätta vaskas champagne.
Jag tror att det blir 0,25 höjning av räntan. Vanliga människor skiter i kronans värde så länge de har jobb. Att ha dessa räntor och hög arbetslöshet är dålig kombo.
Sen tror inte jag att Sverige kan påverka räntan eller omvärlden alls. Vår ekonomi kommer att stabiliseras när USA och EU stabiliseras . Med andra ord spelar det 0 roll vad vi gör.
Det är klart att det spelar roll vad “vi” (läs Riksbanken) gör. För skulle de sänka räntan, stället för att höja (minst 0,5, men gärna 0,75% nästa gång) så kommer vi att få samma effekt som i Turkiet. Den inflationen vill du INTE ha kan jag lova dig.
Men så länge folk har ett arbete att gå till och råd att ha mat på bordet, så är det nog ganska lugnt. Även om vissa såklart kommer att få svårt att betala räntan. Men som man raggar får man ligga. Även om det är jobbigt att vakna upp ibland.
Dock blir kommande avtalsrörelse intressant, för sjunker inte inflationen, så kommer facken att kräva rejäl kompensation då. Vilket kommer att pressa företagen och verkligen sålla agnarna från vetet.. Survival of the fittest.
Glad midsommar, ät och drick något gott, gärna från Ukraina eller Sverige (själv har jag en Nemiroff de luxe vodka på kylning) men drick som alltid endast i quantum satis :).
Hej,
Jag håller inte med i din resonemang. Jag är nog gammal att minnas att vi har provat oss 1991 att försvara svenska kronan med höjda räntor. Det gick sådär. Först gick man upp till 500% i ränta för företag och vi köpte våran första lgh och fick 19% ränta som gick sen ner till 14%. Detta hjälpte inte kronan att hålla jämn kurs med tyska mark och dollar . Till slut så brast det iallafall och kronan fick flytande kurs, rasade. Svenska samhället fick inflation och höga räntor och 60 k små företag i konkurs.
Vad får dig att tro att räntan ska rädda kronan den här gången? Vad händer om vi får samma situation som 1991? Visst är inflation inte bra men det är bra mkt bättre ända att få både och.
Vi bör lära oss av 1991 och om inte så finns det gammalt ordspråk. Alla kan göra misstag en gång men gör man samma misstag två gånger så är man n idiot.
Glad midsommar, Slava Ukraini 😉
Stor skillnad. Vi hade fast växelkurs då.
Däremot tycker jag att vi kan ta det lite lugnt med räntehöjningar nu. Inflationen har redan börjat vika nedåt och vi bör “vänta och se” ett tag. Annars riskerar vi paniksänkningar om det visar sig att bromsen är för hårt åtdragen.
Istället för en stor höjning borde RB ligga stilla eller göra en enstegshöjning. Sen skall de vara jättetydliga i sin kommunikation: räntan ligger kvar på MINST nästa veckas nivå ända tills inflationen är nere på xxx. Just nu verkar det finnas en tro att räntan skall sänkas efter nyår.
Nej, det är ett dåligt alternativ.
Inflationen är i mycket importerad genom en sjunkande växelkurs mot EUR och USD. Genom att höja räntan mer så stabiliseras växelkursen och därmed inflationen.
Att göra ingenting kommer elda på inflationen genom växelkursen. Det enda som händer då är att vi blir fattigare jmf omvärlden.
Men det är klart, om målet är att bli ett låglöneland så….
Vanliga människor fattar i så fall inte att allt de köper, inkl mat, blir dyrare av en svag krona.
De flesta fattar att det är dåligt att kronan är svag men som jag skrev tidigare så är det inte enda anledningen att kronan är svag. Riskkapitalister, kapitalet lämnar Sverige , detta är verkliga orsaken. Frågan är om det blir mer intressant att investera i Sverige med högre ränta? Instabil bostadsmarknad?
Sen ska man inte glömma bort att ränte effekt har fördröjning, i september slår den som hårdast. RB bör vänta och höja försiktigt , inflation månadsvis har redan gått ner.
Att tobaks e-handel ökar talar också för en ekonomi under press. Jag betalar 43kr/st för en dosa lös på nätet, 57 kr/st för samma dosa i butik.
Tja, att slå ut olönsamma företag betyder att effektiviteten ökar. Det är positivt.
Mindre konsumtion är det bästa som kan hända (för såväl miljö som folkhälsa), så det får ses som en positiv sidoeffekt av Riksbankens höjningar.
Har man inte längre råd att köra raggarbil så finns det billig kollektivtrafik. Eller så kan man cykla och få bort ölmagen.
Är det för dyrt med den nya fula tatueringen, så kan man låna kvalitetslitteratur gratis på närmaste folkbibliotek.
Såg nu att både Norge och England (Det är ju BoE, och inte BoUK) höjt med 0,5 idag. ECB har höjt med 0,5 sedan senaste RB-möte.
RB är således mer eller mindre tvungna att höja 0,5 nästa vecka men egentligen skulle 0,75 eller 1,0 behövas.
Kollade också lite växelkurshistorik. När dollarn var billig 2011-2013 hade vi högre RB-ränta än vad FED-räntan var på.
1,75%-enheter högre så ska vi tillbaka dit så är det 7% vi ska upp på utan att FED höjer mer.
Det tror jag inte händer men 1,25 totalt på nu och sept (0,75+0,5) känns som minimum.
Man måste samtidigt vara realistisk när det gäller inhemsk köpkraft. Vi har en (okänt stor) del av befolkningen som har fått lån utifrån en kalkyl att de, med nöd och näppe, skulle klara 6 % (-ish) ränta. Innan inflationen dödade deras reallön.
Så jag är inte övertygad om att den inhemska efterfrågan klarar av jättehöjningar.
Å andra sidan lär “marginal-låntagarna” ha amorteringskrav på 3%. Så det borde finnas en hel del buffert om de begär nedsättning.
Nej, det är inte självklart vad som är vettigast.
Allt handlar om växelkursen. Sjunkande krona ger fortsatt hög inflation eftersom vi är ett importland. Inkl mat.
Enda sättet att få ner inflationen är att få upp kronans växelkurs.
Och då gäller det att höja räntan mer än ECB och FED, dvs minst 0,75 nu (ECB hat höjt 0,5 sen senaste RB-mötet) och förmodligen 0,5 i sept. Då börjar vi närma oss normalnivå på styrräntan som den var innan hösten 2008.
Sen kan man börja prata om pauser.
Höj nu räntan ordentligt så att SEKetas inte tappar ytterligare i värde. Ingen har mig veterligen tvingat BLT att belåna sig över taknocken. Hen som är satt i skuld är icke fri
Bolån är finansierade via bostadsobligationer, dessa köps i sin tur till stor del av fondbolag och finns i många pensionsfonder som en “säker” placering. Rasar lånemarknaden ihop så försvinner rätt mycket annat också så svenskens två starka känslor, avund och skadeglädje kan snabbt vändas till rop på hjälp för så här kan det inte få gå till.
Avund och skadeglädje. Lånar den.