Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och i företaget. Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet
Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen. Lysa har fram till månadsskiftet ett erbjudande om 20% rabatt på Lysas avgift i sex månader.
Stockholmsbörsen spretade under tisdagen med +0.18% för storbolagen OMXS30 och -0.33% för bredare OMXSPI. Kronkursen är rätt stabil, eller möjligtvis lite svag då norska kronan nu kostar en svensk krona. EUR går på 11:22, USD 10:37 och CHF 11:24.
Guldpriset är stabilt och återfinns på 654:- SEK per gram.
I USA backade börsindex och S&P-500 gick -0.16% medan NAsdaq 100 gick -0.49%. Inga dramatiska rörelser bland FAANGST-aktierna och sämst av dem gick Google med -1.40% följt av Tesla med -1.37%.
De amerikanska marknadsräntorna fortsatte uppåt och tvååringen passerade återigen det siffermagiska 4.0% och handlades i 4.02% efter en uppgång på åtta punkter. Tioåringen steg bara två punkter till 3.55%. Likväl kvarstår alltså att räntorna med god marginal är inverterade och tvååringen är dyrare än tioåringen, vilket sägs betyda recession i korten.
Om en timme kommer Konjunkturinstitutet med konjunkturbarometern, så får vi se hur företagen och hushållen uppfattar verkligheten här i Sverige.
I de asiatiska tidszonerna är det uppåt som gäller under morgonen.
KOSPI är oförändrat i skrivande stund med +0.03%, men ASX 200 går +0.23%, HAng Seng +2.00%, Nikkei 225 +0.87% och Straits Times +0.18%.
För stunden upplever jag ingen panik över bankkrisen. Kanske har aktörerna lärt sig något sedan 2008 och agerar stenhårt direkt?
Min huvudsakliga sparform privat och i bolaget, Lysa, har fram till måndasskiftet ett erbjudande om att du får 20% rabatt på deras egna avgift i sex månader om du tecknar dig som privatkund. Erbjudande för företagskunder finns här.
Tjänsten betalar tillbaka all kickback från fondbolagen och får därmed låga avgifter för fondförvaltningen, men tar ut en låg egen avgift, som du alltså kan få rabatt på. Anser man att man får bättre timpeng på att göra annat än förvalta sitt kapital är Lysa en utmärkt tjänst, eller om man insett att det är svårt att slå index över tid.
Ombalanseringen av ränta-aktier i Lysa gör ju för övrigt att tjänsten kan agera som exempelvis en 60-40 aktier-ränta permanent portfolio, vilket är min fördelning just nu. Därtill anser jag att den ger bra riskspridning bort från Sverige med hög andel utländska placeringar. Det kan vara olämpligt att både ha sitt jobb, inkomst och bostad exponerad mot Sverige och samtidigt investera pengarna i Sverige. Undantaget är om man ska syssla med aktiva aktieinvesteringar – där har man som svensk ett informationsövertag gällande svenska aktier med exempelvis större förståelse för svenska förhållanden och svenska lagar och svensk politik, och relevanta nyheter på svenska språket.
Men när det gäller fonder är diversifiering bättre menar jag och där ser Lysa till att både hantera riskspridningen och ge låga totala avgifter.
För mitt bolag, inklusive 0.2% kapitalförsäkringsavgift, är avgiftsprognosen 0.52% för 2023 och 0.32% för mitt privata sparande via ISK.
Du tecknar dig för Lysa enkelt via mobilt bank-ID.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och i företaget.
19 kommentarer
“Permanent portfolio” ska gärna ha lite guld också. Men det kan man ju ha vid sidan om man vill…
Fungerar verkligen permanent portfolio år 2023?
Det är förenklat aktier, obligationer, valuta (guld) och att dessa faktorer på något magiskt vis ska ge en real avkastning känns mer som en svår ekvation.
Det vet man ju aldrig… 😉
Hittar ingen bra graf för PP för senaste året. Men senaste året har väl guld och långa räntor gått bra. Aktier och korta räntor lite back?
Valuta (guld) upp, obligationer samt aktier har fallit i värde det senaste året.
Grovt förenklat så klart men ingen avkastning att notera på kontot.
Permanent portfolio ska väl knappast under alla tänkbara tidsintervall gå plus, utan placeringshorisonten är rimligtvis en hel konjunkturcykel för att ta hand om flödet mellan aktier och obligationer.
Min poäng är att det blir svårare och svårare att få avkastning på permanent portfolio.
5Y har efter inflation avkastat 0.53% per år.
På 10Y ser det lite bättre ut med 1.46% per år men trenden är tydlig att sötebrödsdagarna är slut.
1 Y minus 14% efter inflation.
På tal om banker. Sergio Ermotti gör comeback som CEO i UBS.
Den andra stora snackisen är gårdagens nyhet att Alibaba delas upp i 6 enheter. Om jag är tvungen att spekulera känns det som att det kinesiska styret nu ger lite friare tyglar till Jack Ma.
De börjar inse att de behöver liberalisera ekonomin för att det inte skall gå åt h-e.
Undrar när de inser att de behöver ngn form av välfärdsystem också?
Run DMC, det är inte tvärt om med Alibaba då?
Det har blivit för stort och mäktigt så man tvingar fram en delning?
Lustigt. Satt precis och funderade på det.
BABA är relativt likt Amazon och vi vet ju att vissa politiker är sjukt störda på Amazon och vill se en uppdelning. Kan ju vara samma resonemang i Kina.
Tänkte snarare att i Kina är de sjukt känsliga för att något annat än CCP blir mäktigt. Eller att någon annan än Xi och hans närmaste blir mäktig som person.
Med Sergio vid ratten luktar det mer strikt styrning och compliancefokus igen! Dessutom inte fel att ha en CEO som talar alla 4 stora europeiska språk om man ska hålla EU nöjda.
Relativt modest rörelse i UBS vid öppning, upp 2%.
I dag kostade en bryggkaffe på Fabrique i centrala Stockholm 42 kr. Upp från 39. Har räntehöjningarna ingen påverkan på priset på kaffe?
Allt har ju blivit dyrare, även finansiering, så att de höjer till 42 är förståeligt.
Ser att konjunkturindikatorerna pekar uppåt.
Framförallt den viktiga tillverkningsindustrin är uppåt och över 100.
Högkonjunktur helt enkelt. 🙂
88.2 är ingen högkonjunktur då medelvärdet är 100.
Vet det. Tänkte på tillverkningsindustrin som jag refererade på raden ovanför. Men kanske blev lite otydligt.
Angående den kinesiska världsbanken, där väl Sverige finns med till någon %, undrar jag vad den spelar för roll i det stora hela.