Börsveckan inleds positivt i Australien och Japan men flera andra börser är stängda på grund av nyårsfirande. Skyhöga elpriser är tillbaka i södra Sverige där priset är rejält högre än SE4 Lund än i SE3 Uppsala. Pensionärslobbyn PRO bekräftar i sin mätning i butik att SCB:s prishökningar för maten om 20% stämmer. Lobbyorganisationen Svensk Dagligvaruhandel hävdar att livsmedelsbutikerna absorberade delar av kostnadsökningen men tiger om vinsterna.
Börsveckan som gick slutade på negativt för svensk del med veckoutveckling på -0.89% för OMXS30 och -0.80% för OMXSPI, trots att indexen steg runt procenten i fredags. Det var första negativa veckan för 2023.
I USA gick veckan -0.66% för S&P-500 och +0.67% för Nasdaq 100. De amerikanska räntorna steg återigen.
Dollarn fortsätter försvagas och kostar just nu 10:26 SEK, medan euron backar lite och hittas på 11:17 SEK. Guldpriset dras med och landar på 634:- SEK per gram.
På grund av nyårsfirande verkar de flesta börser i de asiatiska tidszonerna vara stängda idag, men All Ordinaries är oförändrad i Australien med +0.07% och i Japan går Nikkei 225 +1.36%.
De skyhöga elpriserna är tillbaka och dagen toppar på 292 öre i SE3 Uppsala och 295 öre i SE4 Lund. I det så kallade Norrland toppar priset på 70 öre. Snittpriset blir 61 öre i SE1 och SE2, 166 öre i SE3 och 211 öre i SE4. Dock verkar alltså prisskillnaderna mellan Uppsala och Lund vara tillbaka, efter att priserna varit i samklang stora delar av vintern.
TT meddelar att lobbyorganisationen PRO i sin butiksundersökning landade på att matpriserna ökat med 20% senaste året. Detta bekräftar att SCB:s siffror för matpriserna är korrekta. Till skillnad mot SCB har man inte använt någon substituering där man förenklat byter ut dyra varor mot billigare, t ex handgjord hipsterkorv med 95% kött mot Sweeney Todd’s Yummy Sausages (eller iaf viktar ner tyngden i index för de produkter som stiger mer i pris). PRO:s matkorg är exakt samma som för ett år sedan och exempelvis har rapsolja stigit med 45% och Bregott med 42%.
Lobbyorganisationen Svensk Dagligvaruhandel menar dock att livsmedelsbutikerna absorberat en del av prisökningarna och undvikit greedflation enligt en artikel hos lobbyorganisationen Svensk Näringslivs tidning Tidningen Näringslivet. Medan matpriserna stigit med 20% har försäljningen i livsmedelsbutikerna bara ökat med 5.7% enligt Svensk Dagligvaruhandels dagligvaruindex för 2022 och 7.1% för fysiska butiker. E-handelns försäljning backade med -9.6%, sannolikt på grund av att pesten är över. I december minskade e-handeln med -17.0% på en månad medan de fysiska butikerna ökade sin försäljning med 8.5%.
Dagligvaruindex mäter dock bara omsättningen, inte vinsten. Ska man snacka greedflation är det ju vinsten som ICA-handlaren köper ytterligare en Porsche för, inte omsättningen. Och det är nominella vinster, inte procentuella vinster man köper en Ferrari för. Således kan man trolla bort ökade vinster genom att dels bara prata om omsättning, och dels sedan prata om procentuella vinster istället för nominella. Om omsättningen ökat 7% men vinsten ökat endast 5% och med en miljon så är det fortfarande en stigande vinst och butiken har inte alls absorberat prisökningarna. För att absorbera prisökningarna ska inte vinsten stiga ett öre.
Så hur dagligvaruhandelns vinster faktiskt utvecklas återstår att se. Oavsett är vinst en bokföringsmässig fråga. Man kan t ex dölja vinster genom att ta ut dem som höjd lön för ICA-handlaren, som därmed inte gör vinst, men likväl får mer pengar i fickan. Gäller för övrigt alla egenföretagare – vinst är något man väljer hur stor den ska bli, t ex kan du strunta helt i att ta ut lön och då få maximal vinst och ta ut allt som utdelning (som till skillnad mot vad vänstern tror beskattas som lön i det fallet, något förenklat). Vinstfacit kommer dock först till hösten när alla lämnat in sina bokslut för 2022 men av någon anledning brukar lobbyorganisationer ligga lågt kring vinstutvecklingen och pratar hellre om omsättning.
Nåja, livsmedelsbranschen är ju liksom byggbranschen en sådan där fascinerande bransch där samtliga inblandade hävdar att de inte tjänar några pengar, så jag vill å livsmedelsbutiksägarnas vägnar härmed intyga att ingen tjänar något och de sysslar bara med detta för de är goda människor som inte vill att andra ska svälta ihjäl.
86 kommentarer
1
Samtidigt verkar det som om delar av Vänsterpartiet byter namn till VPB – Vänsterpartiet Bolånetorskarna.
https://www.expressen.se/debatt/att-hoja-rantan-mer–forvarrar-inflationen/
BLT & Jihad?
Nej det var ju centern, mycket nu.
Men Riksbanken skiter väl högaktningsfullt i bolånetorskarna? De höjer räntan mest för att försvara Svenska kronan nu skulle jag tro. Vi behöver nog tyvärr komma upp i en ränta runt 5% för att inte få problem med en väldigt lågt värderad valuta. Det vore nog jobbigt för många om 1€ kostade runt 15:- och med en inflation liknande den i Turkiet. Och att bli jämförd med Turkiet i dessa tider vill nog ingen sunt fungerande människa. Höj lönerna istället. För det verkar ju som att bara löneökningar och inte aktieutdelningar är inflationsdrivande. Avgå alla!
RB kan inte ens peta på valutakurserna med räntan. Den skulle kunna vara 10%-20% och inget skulle hända.
RB skulle kunna sluta dumpa SEK på marknaden för att rädda vad som räddas kan av deras balansräkning, det skulle vara mer förtroendeingivande för marknaden.
På lite längre sikt är kronan bara körd. Sedan andra världskriget har den fallit i förhållande till nästan alla valutor. Det är historiskt en av de sämsta valutorna på planeten.
Kan man något om ekonomi så blir man inte vänsterpartist.
Högst anekdotiskt men i en mindre närbutik och en större butik där jag bor har dom börjat anstränga sig väldigt mycket med röda priser senaste veckorna.
Enligt tidigare så blir det allt tommare i Citygross och ICA butiken och man får börja köa för att komma in i Willys och Lidl.
Det indikerar ju att ICA har höjt priserna liiite för mycket.
Jag tror det, vi provhandlade på Willys (för att det ligger vägg i vägg med systemet) det var en mycket påtaglig skillnad i pris för matkassarna. Tillräckligt stor skillnad för att det skall vara attraktivt faktiskt.
Lidl är väl ännu billigare men där får man ju börja äta det som finns, inte det man egentligen ville köpa 😀
Tricket är ju att skriva en inköpslista, och köpa det som finns på lidl och sen gå vidare eller vilken affär man nu vill börja i.. Vi kör listonic då kan man dela den online och ha lite koll på om andra i hushållet kanske redan köpt saker. Men jag gillar Lidl, men man får vara lite flexibel.. Deras koncept med tema veckor tycker jag ökar intresset för Lidl, och gör ju att de kan locka med ett betydligt större sortiment i allafall om man ser det över året.
Mer ankedotiskt. Den ena ica-butiken i närområdet höjde nog lite för mycket, de har sänkt priserna på en hel del varor igen men veckohandla kostar numera tre papp där istället för två för ett år sedan.
Den andra ica-butiken däremot har höjt väldigt lite. Det beror troligen på att det ligger en Willys mitt emot. Där veckohandlar jag fortfarande för strax över två papp.
En tusing i veckan i skillnad, valet ger sig själv.
*ankedotiskt* – man kan ju undra om jag är nykter denna arla morgonstund.
Tycker “ankedotiskt” är ett bra ord.
Liknar mina observationer.
Besökt ett par ica-handlare efter julen. två mindre butiker och två stora “premium”butiker.
Samtliga hade extremt mycket “erbjudanden”. Mer eller mindre rättvisande.
En butik hade infört “Nu har vi skyltar för det som är EXTRA FÖRMÅNLIGT och garanterat prissänkt med 25%”
Men väldigt mycket röda priser på prissänkningar på 2-4%
ICA handlarna har nog viss panik. För Lidl och Willys butikerna var helt fullsmockade med flertalet kassor öppna.
Jag har sänkt min matbudget med 2000 kr i månaden (Dryga 40%) på att börja handla på Willys och Lidl. ICA får stå för det mer exklusiva utbudet)
Några anekdotiska stickprov, vaniljyougurt från den stora tillverkaren har gått från strax under 20 kr till 32 kr/l , rostbröd från 25 kr till 41 kr dvs 50 % höjning. Jämför med ca 1 år sedan. Dock verkar griskött typ karré fortfarande ha samma pris som tidigare hos stormarknaden. Det får bli Atkins diet framöver.
Det som alltid förvånar mig varje gång jag handlar är att kyckling och köttfärs är snordyrt nu och till och med dyrare än visst kött.
Jag lever kvar i tiden när man fick ett paket schysst kött och sen var det kyckling och köttfärs till resten av veckan för att vända på slantarna.
Lite dyrare, men inte tokdyrt. Brukar hitta kycklingfileaktigt för runt 80-85kr/kg. Fryst.
I det fallet föredrar jag fryst jämfört med färsk pga hygienfaktorer, även om jag betalar för 13% saltlösning.
Egentligen gör det inte så mycket att kött blir lite dyrare.
den där saltlösningen är ett otyg, klagar på min lokala coop att de borde ta in utan. Coop har det i sortimentet om man beställer hemleverans så det kan ju inte vara svårt för den lokala butiken. Men antar att någon mer måste efterfråga det 🙂
Kan säga att mef insyn i branschem så har inte produktionskostnaden för förädlade mjölkprodukter ökat med 50%…
(yoghur, fil, ost, grädde osv osv) utan det handlar om att pressa upp marginaler på populära produkter i detaljhandlarsteget.
Visst har kostnaderna ökat, mjölken är dyrare men inte lika mycket.
Kan vara så att gräset i hagen vill ha mer klöver.
🙂
Undrar om jag har Göteborgare bland förfädena? Objektivt sett var det där inte roligt.
En liten närbutikshemköp runt hörnet har 1 liter röd mjölk för 9kr fortfarande.
En helt annan diskussion, och jag är tämligen biased själv, men en switch till Atkins-diet (eller öht mer mot LCHF/Keto) är ruggigt bra för hälsan. Ancel Keys gamla dödssynd om att mättade fetter är dåliga skulle gärna kunna få dö en ond bråd död snarast. (den är motbevisad flera gånger om, men ändå lever myten kvar..)
Såg också att antalet uppdrag till Kronofogden för obetalade elräkningar går upp som spjut, vet inte om det bara är företag eller också privatpersoner men tack MP för att ni tog bort statens reglerkraft för att ni lyssnade på vind och solkraftslobbyn, detta blod är på era händer.
Det var inte det lättaste, ni behövde sparka en VD och stuva om i styrelsen samt ge alla andra partier det dom ville ha för att säkra omröstningen men nu har ni fått det ni velat – mer jobb åt kronofogden.
Nu tas det fram alla möjliga förklaringsmodeller till varför det inte är kärnkraftnedläggningen som lett till dessa höga priser men svaret är enkelt. Statens reglerkraft försvann och de privata aktörerna har inget intresse av att agera reglerkraft, dom gillar högsta möjliga pris. Det var nedläggningen av reaktorerna som ledde till detta inget annat.
Vilken reglerkraft är det du pratar om? Kärnkraft brukar räknas som baskraft och inget som man oftast reglerar med.
Jo jag vet att älvarna gör det men vi har inte lagt ned vattenkraften (ännu men det är väl/var väl på gång).
Inför vintersäsongen kunde staten blåsa på med kärnkraften och det var det jag menade, inte dag-dag reglering.
Dom visste också vilka perioder vattenkraften körde lågt, dom visste när det normalt var hög belastning och det fungerade väl med vindkraften också för att vattenkraften drog ned?
Dom hade också tillräckligt med redundans i systemet för att kunna ha nån reaktor eller två på underhåll rullande.
Reglerkraften försvann när den tänkta reglerkraften fick börja agera baskraft.
Men visst finns det många privata aktörer som kan tänka sig att agera reglerkraft; som exempel ökar andelen vindkraft på flexibilitetsmarknaderna snabbt.
Tror Johan den förste avsåg svängmassa, dvs tröghetsmomentet.
Men han har en poäng i att vindkraftsaktörerna inte vill agera reglerkraft eftersom de inte får betalt för det. Fast vattenkraften förväntas reglera gratis.
+1
Något som är otroligt sorgligt är att så många köper de rödgrönas alternativa historieskrivning om att det enbart var affärsmässiga faktorer bakom nedläggningen. Även människor som annars är ganska förnuftiga köper plötsligt den förklaringen.
Det ironiska är att samma människor brukar klaga högljutt när marknaden misslyckas inom andra områden, men när det gäller just kärnkraften framstår de plötsligt som mer nyliberala än Reagan och Thatcher tillsammans och anser att det minsann inte är politikernas ansvar att styra marknaden och att kärnkraften därmed inte hade kunnat räddas.
+1
Svågern som annars är vettiga menade häromsistens att i princip alla politiker var lika ansvariga för den partiella nedläggningen av kärnkraften.
Hmm i allafall de flesta, V,L och SD var emot. Sen svängde M och KD några år senare men då var det väl oavsett för sent att behålla Ringhals i drift
Eller V var nog egentligen inte emot, de vara bara inte med.
S, V, C, och MP har haft nedlagd kärnkraft som högprioriterat och tydligt uttalat mål i decennier.
Lagom innan valet smygändrade S sin hemsida för att slippa stå till svars för skenande elpriser under valrörelsen, men så här såg deras hemsida ut i mars 2022: https://web.archive.org/web/20220318023747/https://www.socialdemokraterna.se/var-politik/a-till-o/karnkraft#0
och såvitt jag vet driver S fortfarande linjen att kärnkraften ska avvecklas. Den som påstår något annat får gärna visa mig ett protokoll eller dylikt från någon S-kongress som styrker att de nu är positiva till kärnkraft.
Mig veterligen har M aldrig haft avveckling som mål, även om regeringen Reinfeldt inte direkt lyfte ett finger för att trygga kärnkraften heller. Troligtvis p.g.a. C.
Samma människor tycker självklart att t.ex. marknadshyror är ett otyg och att staten ska reglera detta, men när det gäller just elförsörjningen så skäms de så mycket över att “deras” partier gått i bräschen för kärnkraftsnedläggning att de hellre framställer sig själva som hycklare genom att försvara marknadens oberoende än att medge att de själva kan ha bidragit till detta fiasko.
Att lägga ned kärnkraften samtidigt som man massivt ökar exporten och kanske också inte fullt ut har tillräckligt kapacitet för överföring i nätet, frekvensbalansering, etc. var inget bra. Med det betyder väl inte att utbyggningen av vind (och lite sol) är dålig?
Jag vill påstå att den kraftiga utbyggningen av vindkraft har hjälpt till att hålla ned priserna. Dessutom, de höga elpriserna de sista 1.5 åren har inte att göra med Sverige, utan med Europa.
Om vi tittar på perioden 2006-2012, då vi hade 10 reaktorer, så var genomsnittlig årsproduktion 59.4 TWh [1]. Jämför detta med år 2021, då de kvarvarande 6 reaktoererna producerade 51 TWh. Dvs, kärnkraftsproduktionen har minskat ca. 8.4 TWh, vilket är endast 5% av Sveriges elproduktion. Jämför med ny produktion från El och Sol: under samma tid, 2006-2021, har vind+sol elproduktion ökat från 1TWh till 28.6 TWh/år.
Dvs: det produceras mer el-energi från vind+sol än vad som försvann pga av de nedlagda reaktorerna!
Detta har gett oss lägre elpriser, om man bortser från effekter av Ukraina-kriget. Detta kan ses på följande sätt [2][3]:
Genomstittligt och inflationsjusterat spotpris 2007-2010 för hela Sverige: 0.54 kr/kWh
Genomstittligt och inflationsjusterat spotpris 2017-2020 för det dyraste området, SE4: 0.43 kr/kWh
Dvs, tack vare stark utbyggnad av vind+sol har vi fått lägre elpriser trots nedläggningen av 6st (gamla och små) kärnkraftverk
Men vad med 2021-2022?
År 2020 så producerade kärnkraften 47.3 TWh, och inflationsjusterad spotpris var 0.31 kr/kWh.
År 2021 så producerade kärnkraften 51.0 TWh, och inflationsjusterad spotpris var 0.92 kr/kWh.
Dvs trots att det producerades mer kärnkraftsel i 2021, så var elpriset 3ggr högre än 2020.
Hur kommer det sig? Jo, det är för att via exportkablarna så bestäms elprisen i SE3-SE4 huvudsakligen av elpriset i EU, som i sin tur bestäms av gaspriserna. Notera att för år 2021 så var spotpriset på gas ca 3ggr högre än för 2020, och både elpriserna och gaspriserna började öka ungefär samtidigt, i Maj-Juni 2021. Även om gaspriserna har gått ned på sistone, så är de likaväl ca 15 gånger dyrare än Maj 2020 [4]
[1] https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/energi/tillforsel-och-anvandning-av-energi/arlig-energistatistik-el-gas-och-fjarrvarme/pong/tabell-och-diagram/tillforsel-och-anvandning-av-el-20012021-gwh/
[2] https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/SE/Yearly/?view=table
[3] https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/
[4] https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas
Dessutom har kärnkraft, speciellt de gamla reaktorerna, ganska dålig pålitlighet. Det har man märkt under vintern, då 3 av Sveriges 6 reaktorer var nedstängda under köldknäppen i December, och ca 19 av Frankrikes 56 reaktorer har varit nedstängda.
För kärnkraftsreaktorn O1 så var kapacitetsfaktorn endast 61% (!), vilket faktiskt är mindre än stora offshore vindkraftverk, t.ex. 12MW Haliade-X som har kapacitetsfaktor 63%.
Dvs dagens stora offshore vindkraftverk är med detta måttet ungefär lika mycket “baskraft” som gamla kärnkraftverk. Och detta för ett 12MW vindkraftverk — om något år lär det finnas 20+ MW vindturbiner och de kommer ha ännu högre kapacitetsfaktor.
Sverige har stor geografisk fördel med lång kustlinje och mest vattenkraft i hela EU — det vore smart att utnyttja denna fördelen genom massiv utbyggnad av offshore vindkraft.
Du får det att låta som att alla tre var nedstängda hela december. Det stämmer för R4, men R3 var nere tre dagar och O3 ungefär 10 dygn om jag minns rätt.
Det stämmer att R3 och O3 var nedstängda bara några dagar, men dessa dagarna var också de överlägset kallaste dagarna under hela vintern där jag bor, vilket är vad jag menade med “köldknäppen i December”. I bland undrar man om det är Murphy’s law eller om man skall tänka mer konspiratoriskt…
Hur som helst, tycker det är både viktigt och intressant att notera att kärnkraften är inte alls så stabil och pålitlig som många tror: med kapacitetsfaktor av endast 61% för O1, att jämföras med 63% för en stor offshore vindturbin. Dvs om man enbart tittar på kapacitetsfaktor, så går det ju faktiskt att hävda att vindkraft är mer “baskraft” än vad kärnkraft från O1 var…
Nu var ju O1 exceptionellt dålig, men likaväl, världsgenomsnittet för kärnkraftsreaktorer är kapacitetsfaktor 74%. Och det håller redan idag på och utvecklas vindturbiner på 20+MW som säkerligen kommer ha högre kapacitetsfaktor än dagens 12MW.
Orkar inte längre bemöta alla som blandar ihop årssiffror med momentanbehov.
El är svårt att spara ens en sekund.
Mat kan man i värsta fall äta i morgon.
Let that sink in.
För det första har ju våra elbehov ökat under perioden så procentuellt sett blir försörjningskraven annorlunda 2006 mot 2022, för det andra är det ju inte genomsnittlig kraftproduktion som spelar roll utan tillgången på energi efter behov. Spelar ju ingen större roll hur mycket vind och sol producerar under sommaren när behovet är lågt om det står nästan still under vintern. Det enda positiva är att man kan använda det som tillfällig energi och spara på vattenkraft till vintern men oavsett där kan du ju inte bygga ut hur mycket som helst i jämförelse till regelkraften. Vind är ett komplement till kraftproduktion och bör aldrig vara primärt.
Det stämmer inte riktigt.
* 2006 Förbrukade vi drygt 141 TWh och 2022 knappt 130 TWh så elbehovet har inte ökat under den här tiden, tiden framöver är prognosen dock att elbehovet skall öka.
* Det är riktigt att solkraft genererar mer på sommaren, men vindkraften producerar mer under vintern. okt21-mar22 producerade vinden ca 20 TWh och apr22-sep22 ca 13 TWh.
Att Sverige (och Tyskland) av politiska själ har lagt ner ett antal kärnreaktorer har alltså ingen betydelse’för tillgången till el och elpriset i Sverige (och Europa). Allvarligt?
> livsmedelsbranschen är ju liksom byggbranschen en sådan där fascinerande bransch där samtliga inblandade hävdar att de inte tjänar några pengar
Hmm…. Så då måste ICA-handlaren en bit bort i villagettot som har en lyx-suv på uppfarten och en ferrari i garaget (ja, på riktigt) vunnit sina pengar på lotto.
Det är uppfattat. Fånigt av mig att jag trodde något annat tidigare.
Tack för att du tar till dig hur det egentligen ligger till.
MBL, vi kanske har en gemensam bekant? Den som jag tänker på bor dock inte i villagetto utan på en gård och butiken är i större tätort. Har dessutom fler än två bilar förutom Ferrarin. Inte direkt nyrik heller, så ingen sentida greedflation-effekt.
Hade en runda till med fjärrvärmebolaget som var ute, fjärrvärmen är en spillprodukt från elproduktionen i kraftvärmeverket (tror jag det heter).
Dom får betalt för att elda sopor för att generera el och som biprodukt får dom fjärrvärme, som dom säljer.
70öre till slutkund/kwh, inklusive allt. Och dom gjorde nån miljard i vinst 2022 på det priset i en halvstor kommun ute i landet. Verket är helägt av kommun och dom har ökat priserna marginellt senaste 10 åren, nåt öre eller så per år.
Dom ville koppla in fler för dom får fortfarande pumpa ut kylvatten i närliggande vattendrag under lågsäsong.
Topparna löser dom med eldning av restprodukter från skogsindustrin, som dom också fick betalt för att hämta har jag för mig?
Sen försöker dom ligga i topp med koldioxidfångande filter men där förstår ju jag också att det är lite smink för miljötänket.
Man borde koppla upp alla som går tills dom slår i kapacitetstaket och man borde göra det så snabbt som praktiskt möjligt för då lättar trycket på elnätet, 80% går väl till uppvärmingen iallafall i mitt hus.
Sen om 10-15 år när man har förnyelsebara alternativ som ger billig och stabil el får man väl resonera kring kraftvärmeverken men vi måste ha alternativ som fungerar först.
Ja, det är ju så att pannan går på låglast sommartid när värmebehovet är lågt och det påverkar elproduktionen, både direkt i form av producerad energi men också tillgänglighet på svängmassan.
Tyvärr är ju skattereglerna sådana att man väljer att dra ner på elproduktionen vintertid om värmebehovet ökar istället för att starta spetslastpannor på bioolja för att klara av leveranserna hos många fjärrvärmeleverantörer även om just din potentiella verkar ha en restavfallspanna på biobränsle.
Om du skall ersätta fjärrvärmeproduktionen a ca 50TWh behövs ca 20TWh elenergi om det blir värmepumpar som ersätter men i många fjärrvärmeförbrukare behöver ersätta stora anläggningar (flerbostadshus och offentliga verksamheter, industrier osv) där värmepumpslösningarna blir mycket stora och dyra.
Eller 50TWh naturgas såklart kan ersätta befintliga pannor.
Att livsmedelsföretagen absorberat någon som helst inflation är ren bs. Jobbar själv med tillverkning och våra priser har varit låsta i avtal med de stora livsmedelsbutikerna, ÄNDÅ ser man hur priserna på våra varor höjts 20-40% i butik och det skylls på inflationen.. Smått äcklad.
Även om priset för inköp av era varor är låst så kan butikens omkostnader ha ökat i övrigt, t.ex. elkostnader, som gör att priset höjs ändå. Sen stämmer det dock säkert att 20-40% inte är motiverat ändå…
Hur stor andel tror du att kostnaden för belysning och kyl/frys står för ? Det är inte mer än någon enstaka procent av omsättningen.
Du får väl låta bli att handla då, om priserna är för höga. Inte så svårt.
Nu har kvällstidningarna fångat upp dig LW
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/KnPQ8M/edward-blom-om-kritiken-fran-leif-gw-persson
Vadan bilden på den överdesignade ratten?
ICA-Baronernas lottovinstfinansierade färdmedel? 🙂
Det var ju rent komiskt vilken avundsjuka.
Är det någon som sett en genomsnittlig elräkning för en matvarubutik?
Är det någon som har koll på genomsnittligt arbetade timmar för butiksägare?
Hint: båda är brutalt mycket högre än vad ni tror.
Ska ni vara så på ren skånska förtrödna så kan ni ju öppna en Ica-butik själva om det nu är så lätt.
Själv har jag inga problem med att folk tjänar hur mycket pengar som helst. Det har vi alldeles för få som gör.
Jag har mer problem med att alldeles för många tjänar alldeles för lite.
Lugna ner dig ett par hekton, klart att alla förstår att det är hemska elräkningar som matvarubutikerna får, men det som händer nu är att fler och fler tittar in i andra butiker som inte har den heliga ICA-loggan på väggen, vilket är bra ICA förtjänar inte på något sätt att ha monopol på alla Svenssons.
ICA har inte skött det här snyggt, det är det som är problemet – alla vet att matvaruförsäljning är lågmarginal och går ut på att pressa ut mycket för att göra någon som helst vinst. Likså är det gungor och karuseller över det, för att slippa chockhöja exempelvis mjölken så har man då istället höjt bananerna för att sprida ut höjningarna istället, dvs man går förlust på en vara medans en annan vara har man en hög profit på. Inget konstigt där.
Det som har stört mig är att ICA-handlare verkar se sig själva lite som samhällsbärande, i min lokala tidning har Maxi-pampen gråtit över att de har så extrema kostnadsökningar – hur han inte kommer ha råd att ha personal kvar osv, har lidl-chefen gjort det samma? Nej.
Jag skiter i om han jobbar 16 timmar om dagen, det är irrelevant – jag är där för att köpa mjölk. Likså skiter jag i om VD:n för Volkswagen jobbar 2 timmar om dagen, jag vill bara ha en passat.
Jag förmodar att elstödet knappast kommer gå till att sänka priserna på ost? Det är ju ändå vi slutkonsumenter som kollektivt har betalat frysdiskarnas förbrukning.
Ja första problemet är väl att få öppna en då, ICA tilåter ju inte konkurens hur som helst. Ingen av de andra kedjorna är väl alternativ alls så det är väl antingen att öppna en ICA där de inte ser det som konkurens eller starta en ny kedja då. Eller en närbutik förståss där kan man nog snacka om arbetsdagar i allafall.
En fördel med prishöjningarna är att det blir (relativt) billigare att snusa. När inflationen var ett faktum så försökte jag vara proaktiv och bytte från General portion extra strong (typ 53 spänn) till Knox extra stark (typ 30 kr) och den senare har legat på 30 kr i typ ett år, vid ett tillfälle sänkte de till och med med en krona på lokala ICA.
Jag har ju hål i huvudet som inte köper stock men jag tänker att då är man beroende på riktigt. Kör man just in time på snusinköpen så kan man ju åtminstone lura sig själv att det är den sista och inte bara den senaste man köper.
Snusning är även bra för man kan ju då alltid hävda att man har en buffert – “Om jag inte har råd att köpa mat så kan jag ju alltid bara sluta snusa så finns pengar kvar till maten….”.
Sen att man aldrig någonsin erkänner att man inte har råd med mat, just för att inte behöva sluta snusa, det är ju en helt annan grej 😉
Morsan hade en anekdot om husfrun som var på torget och köpte en björkvisp för tio öre (gamla begrepp, jag vet) varpå mannen gormade: Vafan, gåru och köper MÖBLER när vi inte har en droppe i huse!?
Det här ökända hatet mot småföretagare! Om en ICA-handlare råkar köpa en ferrari så är det väl för fan endast för att snabbare kunna leverera mat till äldre och svaga som inte kommer sig ur lägenheten pga halka och riskerar att svälta ihjäl. Där det handlar om minuter! Två ferraris gör att det går dubbelt så fort och ytterligare två minuter kan skalas av så att gamla Agda får sitt ris och sina färdigköttbullar men skatta ihjäl Icander bara och se vad som händer när matkassen ska levereras med en Volvo eller något annat trögrullat!
+1
+2! Ferrari är naturligtvis det självklara valet för handlare med socialt patos!
Har precis gjort årets första besök i en matbutik hörande till ovan nämnda kedja och kände efter mindre än 5 minuter att stroken hotade, herrejaevlar vilka priser…! Det blev en liten matpåse baserad på vad jag har råd med och inte vad jag egentligen hade velat äta den här veckan. Som tur var hade jag både en bonuscheck och storhelgernas pant att minska köpesumman med, annars hade nog akuten varit nästa anhalt efter kassan. Noterade att det var snudd på folktomt både i och utanför butik och valde att skänka växeln (jo, jag använder fysiska pengar ibland, av beredskapsmässiga skäl) till en känt hemlös som jagade bidrag till veckans första bukfylla där utanför butiken. Mat, inte sprit. Men jag har tur som har råd att äta och kan dela med mig, det är inte alla förunnat.
Och idag är det måndag och en jävla massa ungar som inte fått tillräckligt med mat hemma i helgen sitter i sina bänkar och väntar på att det äntligen ska bli dags för skollunch, för även om barnbidraget kom i förra veckan går det inte alltid till barnen i första hand. Pratar i yrket med ett antal “mattanter/bambatanter” varje vecka och hör ofta att de måste laga till mycket mer mat varje dag, värst i början av veckorna för att ungarna är mycket hungrigare och tar om flera gånger, och det gäller inte bara i miljonprogramsområdena även om det är där det märks först. Nu är klockan snart skollunch, hoppas det smakar.
Min gissning är att det är medelklassens ungar som blivit tillsagda att äta mer i skolan, eftersom att det är “gratis”.
Inte konstigt att svenska folket blir fetare och fetare, när ungarna indoktrineras med att daglig, obegränsad lunchbuffé är normalt beteende. Sedan så sitter de och tröstäter chips framför datorskärmen på eftermiddagar och kvällar.
Samtidigt så står det i lagtexten att skolans ansvar för barnen är att se till att de har mat för den tid på dygnet de befinner sig i skolan. Så varför frosseribufféer? Bättre att ge varje unge en tallriksportion vegetarisk och billig mat, utan möjlighet att fylla på mer, så får föräldrarna vara föräldrar och stå för riktig middag på eftermiddagen.
Nog för att jag önskar att det vore mer tvingande för föräldrar att ta ansvar över att de valt att skaffa barn, men inget i situationen är faktiskt barnens fel, så varför ska de behöva lida över att föräldrarna antingen gjort dåliga val eller rentav bara haft otur?
Jag tror inte på din gissning kring att medelklassens ungar blivit tillsagda att äta mer för att det är “gratis”.
Ett mycket sannolikare scenario (i min mening) är att många familjer äter mer vegetariskt hemma, eller framförallt mindre kött och mindre bra fett. Vilket har den direkta konsekvensen att man inte står sig lika länge på maten. Att den helt överväldigande majoriteten av familjer dessutom tenderar att ha något kolhydrat-rikt tillbehör till maten (potatis/ris/pasta) gör ju bara saken än värre.
Det är inte konstigt att svenska folket blir fetare och fetare när så många äter mer amerikanskt, dvs mer snabbmat, mer socker, och mer kolhydrater istället för fett och protein som näringskälla. (och det är inte nytt, har ju hållt på sen 80-talet iirc)
Om alla ungar blev serverade en portionstallrik vegetarisk mat, i stället för att springa och tröstäta, så skulle priset gå ner markant jämfört med nu. Om det inte finns statligt krav på att ungarna skall äta sig proppmätta, så skall de heller inte göra det; låt föräldrar vara myndiga.
Fetma är heller ingen sjukdom, utan ett symptom på dålig karaktär.
1. Fetma är ingen sjukdom, däremot så ÄR det ett symptom som flera olika sjukdomar kan orsaka. (t.ex valfri sjukdom som ökar dina insulinnivåer kommer få din vikt att skjuta i höjden)
2. Även om fetma kan vara ett symptom på dålig karaktär, så pekar forskning tydligt på att i den stora majoriteten av fall så är det inte fallet. Kliniska resultat pekar på dålig diet som den primära orsaken till fetma. Varav överslag av kolhydrater och fleromättade fetter (primärt raps-/majs-/solrosolja i Sverige) är de största bidragsfaktorerna.
De är också billiga. Som en stor chock för alla inblandade så är det billiga alternativet inte hälsosamt.
Bara för att något inte är ett krav betyder det inte att det inte är tillåtet, det är en propositions-fallasi.
Priset skulle onekligen gå ned, och i samma veva skulle ungarna bli både fetare (kroppsbiologiskt), hungrigare, och få ökad risk för en rad följdsjukdomar (potentiellt under många många år) som belastar vården istället.
Låter som en mycket dålig och kortsiktig lösning som kommer kosta mer än den sparar.
Skollunchen kostar i genomsnitt 6500:- per år och elev (https://www.lararen.se/nyheter/skolmat/lista-har-kostar-skolmaten-mest-och-minst). Det blir under 40:- per måltid. Jag är tveksam till att det är frosseri det handlar om.
40 kr per måltid kanske är billigt på Sveavägen 68, där du får din lön ifrån.
Enkelt. Tidigare fick en massa snorungar pengar för att äta ute/köpa en macka om maten inte dög.
Nu får de med all rätta äta skolmaten. Eller gå hungriga
Behövs ingen enklare analys
Alla “tobaksbutiksnärlivs” och snabbmatsställen med “bra” pommes nära skolor lär krisa nu
Läste i dagens lokaltidning att alla 600 lägenheter som skulle byggas inom kommunen i år och nästa har blivit pausade.
Kan inte vara skoj att vara husbyggare just nu.
Johan No.1
Jag bor inte långt från ICA på gräddhyllan. Min thaifru som har ett synnerligen bra luktsinne vägrar äta kött från ICA. Jag har sagt till henne att det kan inte vara ompackat. Tänk vilken skandal det skulle bli om det var sant så jag får istället åka till Lidl och köpa ekologisk fläskkare. Det har även Lychee, söta granatäpplen och papaya. Jag har handlat på Lidl i sju år och sortimentet har blivit påfallande bättre. Bättre kött, bröd och grönsaker än ICA.Sista året har det tillkommit många nya kundgrupper.Särskilt pensionärer.
Ang lidl fotografiet. Vad är det för diet som fotografen följer?
Ok cashewnötter men resten?
😉
”Trots skenande bensin- och dieselpriser – svenskarna tankar i samma utsträckning som tidigare.”
Kan det vara så enkelt som att vi inte kör mer än vi behöver?
Sverige är numera uppbyggt på att vi har flyttat dit där jobben fanns (sedan önskar sig de flesta ca 30 min till arbetsplatsen (avståndet varierar utifrån går-cyklar-flyger)
När sedan samhällets kollektiva transportsystem långsamt havererar hjälper inte upp. Försök att pendla men kommer konstant försent. Tär så mycket att många ger upp och övergår till bilpendling.
Bara en så enkel sak som att posten numera kommer varannan dag samt att konkurrensen från E-handeln söker billigaste transportkostnaden. Dvs försändelserna måste hämtas med bil i stället för att lämnas i brevlådan (ja jag har lantbrevbärare)
Att våra politiker med högst belutsförmåga inte lever i samma verklighet som sina väljare underlättar inte precis förståelsen. Fria resor ihop med personskyddet är inte var medborgares sak.
https://www.expressen.se/ekonomi/hoga-dieselpriser-miljardklipp-for-staten/
Ni har även säkert läst kritiken mot att politikernas hantering av energipriserna ökar inflationen istället för att dämpa.
Jag skiter högaktningsfullt i om stassingarna bara får post varannan dag, men det är en skandal att ha varannandagsutdelning på landsbygden.
I och med att inte alla har separat tidningstjänst, utan får tidningen med posten, så blir det omöjligt att prenumerera på en dagstidning. Inte så kul att få både onsdagens och torsdagens SvD på torsdag eftermiddag, för att sedan få fredagens, lördagens, söndagens och måndagens tidning på måndag eftermiddag.
Bara att acceptera att papperstidning tillhör det förgångna. Personligen blir jag less på merarbetet runt dem och skulle aldrig prenumerera på en papperstidning. Det är digital läsning som gäller.
Det är inte allt som finns med digitalt. Själv tycker jag att det är intressant att läsa dödsannonser. Alltid kul att se om någon ond person trillat av pinnen (vilket till exempel märks genom att dödsannonsen pryds med en sosseros eller raggarbil i stället för ett kors).
Vad skall du pryda din med?
Tidningar av klass har en pdf-variant (eller liknande) av den tryckta tidningen där du kan läsa dina dödsannonser.
Heasm66 kommer garanterat att ha en sosseros i sin dödsannons. Eller en DDR-symbol.
Ja det var ju en onödig fråga. Att H.Goebbels kommer pryda sin med en snedställd svastika förstår alla.
Men sedan så kan man ju argumentera för att det är viktigt för demokratin att ha tillgång till massmedia. Det är inte överallt på landsbygden som det ens är möjligt att få fiberuppkoppling.
Fint folk i staden har möjlighet att koppla upp sig, åka kollektivt och dricka latte på trendiga kaffehak; då behöver de heller inte ha lika tät postutdelning, tillgång till bil eller låg fastighetsskatt. Låt de tärande betala.
Paket hämtas väl i de flesta fall på närmaste bensinstation, mataffär, eller dylikt. Där man ändå är en gång i veckan och kan kombinera hämtning av paket med nödvändiga inköp.
Äsch… vem försöker jag lura! Klart som fan man bränner och hämtar paketet så fort man får notifikationen, även om man har ett ärende till samma ställe dagen efter 😉
Jag åker aldrig och handlar i butik, om jag kan undvika det. I stort sett allt går att handla på postorder numera och just matvaror får man hemkörda. Ofta kan man få hemleverans av annat också, men ibland känns det lite dyrt när leveransen kostar mer än varan. Då får man jämföra med vad det kostar att köra och hämta den på ett “utlämningsställe”.
Den järnhårda jantelagen säger i Sverige att man inte får skryta med, eller ens tala om, hur stor vinst man har gjort. Åtminstone som småföretagare.
I en del andra länder blir man hyllad för att det har gått bra.