Stockholmsbörsen har halvdag idag då det tydligen är röd dag i morgon. I de asiatiska tidszonerna stiger alla index bloggen följer nu under morgonen. SVT rapporterar att byggåret 2023 ser riktigt märkt ut och för bostadsmarknaden kan det jämföras med 90-talskrisen. Men det är kanske delvis missvisande.
Stockholmsbörsen fortsatte uppåt för tredje dagen på raken och stängde med +1.45% för OMXS30 och +1.07% för OMXSPI. Sedan årsskiftet har indexen stigit +3.77% respektive +3.64%. Kronan förblir stabil mot euron som kostar 11:15 medan dollarn har stärkts lite till 10:52 SEK. Guldpriset hittas på 626:- SEK per gram.
I USA gick S&P-500 upp +0.75% och NAsdaq 100 +0.48%. Tesla återhämtade sig något från tisdagens ras och steg med +5.12%.
De amerikanska långa räntorna backade och 10-åringen går på 3.69% medan 2-åringen kostar 4.36%.
I de asiatiska tidszonerna är det enbart positiva börsindex nu under morgonen.
ASX200 är oförändrad på +0.06%. Hang Seng går +1.28%, KOSPI +0.38%, Nikkei 225 +0.40% och Straits Times +1.51%.
Överlag rätt lugnt och positivt på marknaderna. Lugn är generellt en bra sak.
SVT rapporterar om att byggandet av nya bostäder fortsätter falla. Veidekkes Weiss säger att det som sker nu bara kan jämföras med 90-talskrisen och att bostadsbyggandet kan falla 50-70% från toppniån 2021. En halvering av bostadsbyggandet kan sänka svensk BNP med 2.5 – 3.0 procent och kommer stärka den ekonomiska nedgången.
Däremot visar Byggfaktas byggstartsindikator på att det totala byggandet stiger och att byggandet av lokaler kompenserar för nedgången i bostadsbyggandet. Indikatorn har totalt sett varit stigande under hösten, så att byggbranschen som helhet ska drabbas handlar kanske går att diskutera i små grupper. Däremot kan renodlade bostadsbyggare ha det riktigt svårt.
90-talskrisen slog även mot kommersiella lokaler och var i mycket en fastighetskris. Än så länge verkar det istället vara bostäder som drabbas på grund av att hushållen som kollektiv är överbelånade och inte längre har råd att betala vad som helst för en bostad.
SVT:s artikel slutar med att både Veidekke och Byggföretagen vill se politisk handlingskraft. En kris är ju alltid en möjlighet att få politiskt stöd, så kan man få stöd för bostadsbyggandet samtidigt som byggandet av lokaler ökar så kan rent av byggbranschen bli en stor vinnare som både får äta kakan och ha den kvar.
13 kommentarer
Osannolikt att det blir stora stöd till bostadsbyggare.
Elpriserna kommer kräva stöd till näringslivet, men några akuter kommer inte fungera och V-Beken är inte tillåtet utan det som kommer krävas är att insikten att europeiska elpriser kräver europeiska kostnader för näringslivet.
Det är främst de politiskt styrda kostnaderna svenska politiker kan pilla på, tex ersättningssystemets finansiering osv.
På ett eller annat sätt kommer en jämkning ske mot EU-mean.
Kanske inte 2023, men resan börjar nu
Regeringen strök stödet för byggande av hyresrätten. Det kan enkelt införas igen, var tydligen EU-godkänt.
Vad skulle det lösa? Har dunsett vad nybyggda hyresrätter kostar?
Vad får dig att tro att byggbolagen inte använder subventioner till att bygga ännu dyrare?
Och i en bostadsmarknad där priserna faller är det ännu mindre attraktivt.
Stöd till hyra, men inte byggarna kanske är bättre socialism?
Det finns en anledning till att solcellsinstallatörer kraftigt lobbade för att solcellsstödet skulle tas bort och ersättas av en form av rotavdrag.
De tog mellanskillnaden.
Blindstyret Riksbanken kommer fortsätta höja räntan och fördjupa lågkonjunkturen i onödan precis som hösten 2008. Hushållen har tagit stora reallönesäkningar och den synbara inflationstakten handlar nu om fördröjningseffekter.
Felet som Riksbanken gjort är snarare att gasa på med noll- eller minusränta rakt genom brinnande högkonjunktur. Pengar har varit för billiga, helt enkelt, vilket lett till en rad felallokeringar och dåliga investeringsbeslut av såväl företag som privatpersoner.
Räntorna behöver gå upp mycket mer; att det sedan blir ett stålbad för vissa bostadsägare må vara.
Positiva tongångar inom fasad- och entrérenovering efter den senaste tidens sprängningar runt om i Stockholm dock. Går ingen nöd på underhålls- och reparationsarbeten. Keynesianism at it’s finest.
Som jag förstod det så knäckte tidölaget gängkriminaliteten nån gång i oktober, det var lätt, och har sen upprätthållit situationen med hjälp av skådespelare för att se till att det privata får tid på sig att ställa om, ex just fasadrenovering men även inkasso och kroppsskydd.
Det har blivit märkliga tider där företagen allt oftare skriker efter politiskt stöd. Man får nästan känslan av att samhället ska agera försäkringsbolag eller utge riskkapitalbidrag utan att vara/ bli ägare.
Är vi på väg mot ett samhälle där företag håller på att bli bidragsberoende så fort det blåser lite, för blåste gjorde det förr också. Egentligen borde riktade bidrag till bolag ges i utbyte mot aktier så pengarna kan komma oss tillbaka.
Konkurser och lågkonjunkturer har ju blivit NO-NO de senaste 10-15 åren, trots att dessa är naturliga inslag in en fungerande och frisk ekonomi.
Att prata om ‘lönsamhet’ betraktas som konservativt och bakåtsträvande 🙂
Just byggbranschen har en lång historia av överhettning följt av kris vilket lett till krav på subventioner av olika slag. Minns detta från mina tidigaste lärospån i ämnet på 70-talet efter miljonprogrammet in i 80-talets tomma lägenheter och hussprängningar. Har fått det bekräftat av äldre bekanta i branschen att mönstret var sådant redan tidigt på 1900-talet. Vet inte om det är en inbyggd funktion av planeringshorisonten och investeringarnas storlek att det att tid att växla både upp och ner. För egen del har jag noterat att kommunerna numera ser sina markreserver som en rent ekonomisk resurs som det gäller att krama mest pengar ur oavsett nytta för samhället.
Bostadsmarknadens problem är inte för lite ingripanden från statens sida utan för mycket. Bl a kanske ska tilläggas.
Ett tankeexperiment:
Om bolag var tvungna att avstå aktier för att erhålla tillfälliga stöd så kan ju följande tänkas inträffa.
De kommunala bostadsbolagen, konkurrerar ju med de privata.
Om de nu blev tvungna att avstå aktier till staten för att erhålla bidrag, vilket politiskt intressant käbbel det skulle kunna bli om staten också krävde plats i styrelsen.
Det pågår högst sannolikt en del kommunalt fiffel/ tveksamheter i bolagen som man inte skulle accepteras av ” utomstående” ledamöter. Egentligen skulle det kanske vara riktigt sunt för transparensen skull.
Det mesta är psykologi, skrämsel överallt. Problemet är obalanser på marknaden just nu. Ökande byggkostnader medan bostadspriser sjunker. Ingen vill gå emot trenden, bostäder precis som med aktier.