Börsveckan som gick var återigen försiktigt positiv i Stockholm. I de asiatiska tidszonerna inleds veckan mestadels positivt, men dollarn försvagas. Kina uppges ha börjat lätta på sina Covidrestriktioner för att rädda landets ekonomi, efter försökt med Zero Covid och stenhårda restriktioner i snart tre år, utan att bli av med sjukdomen, och medan resten av världen har gått vidare.
Stockholmsbörsen avslutade fredagen på försiktigt plus med +0.21% för OMXS30 och +0.32% för OMXSPI, vilket gjorde att börsen gick +0.60% för OMXS30 och +0.41% för OMXSPI på veckan.
Det ser dock ut som att börsen är vid ett motstånd, som har hållit i fyra veckor nu och höll i fyra veckor i augusti. Bryter börsen upp över denna nivån så kan man börja prata om ett trendbrott, då vi får en högre topp på denna senaste rekyl. Alternativet är att börsen istället sticker ner igen och testar förra botten från september-oktober. Bryts den är det nedåt som gäller.
Så vi får se om börsen orkar upp idag. Mot detta talar att dollarn försvagats, vilket gör Stockholmsbörsen dyrare för amerikaner och kan få dem att plocka hem pengar. USD kostar nu 10:27 SEK vilket är den lägsta kursen sedan augusti. Euron hittas på 10:86, vilket vi sett kurser på både lägre och högre de senaste veckorna.
De amerikanska långa räntorna backade något, men medellånga intervaller steg lite.
Guldpriset hittas på 597:- SEK.
På veckan gick S&P-500 +1.13% och Nasdaq 100 +2.03%, men dollarn har backat runt 2.5%, så justerat för valutan backade de amerikanska börserna för oss svenskar.
I de asiatiska tidszonerna är det positivt på morgonen, undantaget KOSPI som är på -0.49% i Sydkorea. AX 200 går +.33%, Nikkei 225 +0.10% och Straits Times +0.38%. I Hong Kong rusar Hang Seng med +3.61% på beskedet att diktaturen i Beijing “effektiviserar sin Zero Covid-politik”, vilket innebär att den linje för nolltolerans som ditkatorn Xi drivit sedan starten börjar avvecklas.
Flera av de enorma mångmiljonstäderna har t ex avskaffat kraven på PCR-test för att få resa i kollektivtrafiken och man ska få sätta sig i karantän hemma om man blir sjuk istället för i särskilda karantänläger.
Kina har inte kunnat bli av med Covid, då deras vaccin inte fungerar och man genom nedstängningarna inte heller skapat någon immunitet hos befolkningen. Medan resten av världen sedan februari förra året har gått vidare och lagt pandemin bakom sig härjar den således fortfarande i Kina och antalet officiella fall är nu de högsta någonsin.
Det har varit massiva protester de senaste veckorna och folket verkar ha tröttnat på att diktaturen har varit extra mycket diktatur i snart tre år.
Bedömare menar dock att det kan dö några miljoner kineser nu om man låter sjukdomen få arbetas ut, men frågan är då huruvida det är de mildare mutationerna som sprids i landet nu. Trots allt var den sista mutationen någon brydde sig om här i Sverige, Omikron, en relativt vanlig förkylning om än väldigt smittsam dito. Ja, även av vanliga förkylningsvirus kommer en och annan behöva sjukvård vartenda år.
Kinas ekonomi lider stort av restriktionerna, liksom delvis världsekonomin i och med att världens Tomteverkstad har haft stora problem de senaste åren och alla just-in-time-kedjor därmed börjat halta betänkligt. Förhoppningsvis har processen med att avveckla Tomteverkstaden och börja flytta produktion tillbaka till Väst dock redan påbörjats och kommer fortsätta.
Att överge Zero Covid är ett stort misslyckande och en förnedring för diktatorn Xi, så det kommer aldrig medges, utan det kallas effektivisering. Och kanske återförs de totala restriktionerna igen när folkets protester lugnat ner sig? På samma vis är alla officiella siffror från Kina om sjuka eller döda också bara de siffror regimen vill ska synas, så där kan man också skruva till det.
111 kommentarer
Och expressen.se skriver att nuvarande elpriser på femman bara är början, I januari kommer en riktig elsmocka och nästa års tre första månader skall kosta normalvilla 35-40 tusen, vilket man nu försöker sälja in som det nya normala.
Antagligen försöker man rädda statsfinanserna genom att råna villaägarna för Vattenfall och SVK gör just nu grova pengar. Eller någon annan, men någon gör profit på folket.
Just nu är värmen avstängd, förutom en värmepump nattetid, och vi eldar mycket. Har förhoppningsvis ved så det räcker vintern igenom. En bra sak är att det finns ved att köpa på marknaden även om priserna inte är låga.
Blir att göra ett storköp direkt när vintern är över.
Apropå att hämta hem leveranskedjorna så gissar jag att det finns villig arbetskraft i Ukraina när det här är över. Kan ju vara en bra del i den återuppbyggnad som EU troligen måste betala. Även länder som Moldavien, Rumänien och Slovakien har potential.
En reflektion jag fick i huvudet. När vi köpte villan ~2005 så hade den oljepanna. Jag minns att jag gjorde ett överslag att det skulle kosta runt 25-30kkr att värma upp huset över året (jag har inget annat än mitt minne att gå på här som referens). Det blev ganska omgående en bergvärmepump, investeringen var inte svår att räkna hem.
Men med det sagt, så är det klart det svider med höga elpriser, men proportionerna är fortfarande jämförbara. Antagligen inte så många som har oljepanna nuförtiden, så den förändringen har gått snabbt.
Du kan ju roa dig med att räkna på vad en oljepanna skulle kostat idag 🙂
Då låg också räntan och pendlade mellan 3-6%. Vad jag ville ha sagt var att att på den tiden låg nog driftkostnaderna högre för hus. Men lånen var förstås rejält mycket mindre.
Ja, mellan 30-50% av dagens prisnivåer, lönerna var 30? % lägre och inkomstskatten högre. Jag tror inte folk får gå från hemmet, men det kommer få påverkan på sysselsättningen.
Energipriserna kommer få genomslag på näringslivet i söder. Troligen behöver arbetskraftskostnaden sänkas i motsvarande grad och det är antingen låga reallöneökningar eller sänkta sociala arbetsavgifter om inte arbetslösheten skall sticka iväg.
En 70-talsvilla drar 3-4 kubik olja om året, alltså 75-100 tusen. Dyrt, men snart är elen pp den nivån. Sedan är många tilläggsisolerade vilket sänker förbrukningen, och man kan installera LLVP för de dagar elpriset är lägre. Tror inte olja är så extremt dåligt längre.
Ojoj, här är det tvärt om. Sista vintern med fast pris på elen. Allt på max. Vi gör av med 20-25% av årets förbrukning i december. Nu är alla dessutom förkylda med feber så vattenkokaren kommer gå för högvarv..
Man kan ju vara solidarisk och inse att ens egen besparing är bra för landet och håller ner priserna
Har bundet elpris och har fått ner förbrukningen 15% mot föregående är.
Var ingen rövhatt. Tänk på andra
Eloge till Sebulon Starfighter för det tänket.
Bra rutet!
Antar att ni inte heller vaccinerade er då ni inte var i nån riskgrupp?
Ja, det finns all anledning att tro att 45 miljoner ukrainare är arbetsvilliga, men jag undrar hur mycket arbetskraft det kommer finnas tillgängligt? qPrimärt vill man bygga upp landet, det finns miljoner internflyktingar och många behöver nya bostäder. Men absolut kommer det skapas nya fabriker i främst västra Ukraian och de kommer locka arbetskraft från hela landet, även de delar av Rysslandsockuperat (2014) där befolkningen insett att rysk överhöghet innebär att man hänger civila i lyktstolpar.
Men en sådan “Marshallplan” hade once and for all förankrat Ukraina i EUs intressesfär och det hade betytt att Ryssland inte längre kan göra något.
Det är lite fånigt att en fd supermakt med maktambitioner kan definiera säkerhetspolitiken för en ekonomisk union som EU med 50 ggr högre BNP. Det är fega politiker i EU och populism, både högre och vänster och grön som gjort att Ryssland kunnat agera som man gjort.
Det är Ryssland som är en råvarukoloni till EU, inte Ryssland som dikterar vad som gäller i “nära området”. Men har man en gangster som president och giriga tyskar och fransmän som parastiterar på alla andras ansträngningar så…
Ja det kommer att kosta, men jämfört med statliga bidrag till ett land med Ukrainas historiska problem med korruption tror jag det är bättre med subventioner till industriell uppbyggnad och import till EU. Privat industri har ett egenintresse av att pengarna används på rätt sätt (jämför biståndet till Afrika) och det var så Deng återuppbyggde Kina efter kulturrevolutionen.
Så jag tror på subventioner till EU-industri som etablerar sig i Ukraina. Sedan kan man ge skattefördelar till EU-medborgare som bor och arbetar i Ukraina och för över erfarenhet och kunskap. T ex att kvinnor kan vara brandmän.
Vi kommer att få betala Ukrainas renovering, allt annat är naivt att tro.
Om vi ska avveckla vår produktion i Kina så behövs inga subventioner. Då kommer det vara en akut brist på låglönearbetare. Väst kommer behöva dammsuga hela jordklotet efter lämpliga platser att placera industri på, och Ukraina ligger då väldigt bra till. Sen hoppas jag att vi tar automatiseringen ett steg längre så lönerna inte behöver vara så låga, i kombination med att man gärna betalar ett högre precis när det är Made in Europe.
Det är lite märkligt att mediabilden helt har förändrats från att förklaringen är Putinpriser till att det är regeringens fel och att de är dumma som inte subventionerar elen helt för alla. Det verkar ha hänt nåt, typ för ett par månader sedan.
Ja, det är ju en ny, fascistisk regering 🙂
Ibland vill man ha hela emoji-uppsättningen tillgänglig…
Det är fortfarande Putinpriser. Problemet är att nuvarande regering i valtörelsen hävdade att det inte var det och att de ganska snabbt skulle fixa priserna. När de sedan inte infriar löftena så blir det fokus på löftesbrotten.
Ännu lustigare i sammanhanget är att den konstruktion för elprissubventionerna som nu kritiseras så vilt av oppositionen är framtagen och beordrad just av oppositionen, dvs den förra regeringen. Iallafall enligt Generaldirektör Ulla Sandborgh på Svenska Kraftnät i Agenda i helgen…
Jag är ingen fan av subventioner men enligt Ebba i 30 minuter är den här lösningen överlägsen den de förespråkade i valrörelsen och de visste om det redan då. För mig är det ljugandet under valrörelsen som är upprörande. I sak kan det vara så att den implementerade lösningen är bättre.
Men snälla nån, alla vänsterpolitiker ljuger ju hela tiden? Varför blir du inte upprörd över det?
S har ljugit om säkerhetspolitiken i 50 år. Det är liite värre än vad glappkäften Ebba gapar om.
Det är knappast så de vann valet på detta. De vann valet pga folk är trötta på att V och MP och C får bestämma oproportioneligt mycket av politiken och S bara lajjar med för att de vill bilda regering till varje pris.
Ni socialister måste inse detta. Folk vill inte ge extremisterna politisk makt. Och folk anser INTE SD är extremister.
Det kan såklart ändra sig med tiden…
Whataboutism. Du menar att eftersom du upplever att S ljuger så är det ok att “din” sida ljuger ännu mer?
(Eftersom du envisas med att kalla mig socialist kommer jag hädanefter referera till dig som nazist.)
Bra med ett implicit medgivande att socialism är lika illa som nazism. Tack.
@DJ
Varför simpar du för nazister? Är du en själv?
Vickar du för Ben Dover? 🙂
SD är inte bara extremister. De är putinister också. Samt orbanister. Och lite gammaldags dumma i huvudet.
Oppsi. Höger hand, vänster hand.
Men att kalla det Putinpriser är att ta bort ansvaret. Putinpriserna visar bara på vilka absurda effekter elmarknaden får i extremfall, det normala är högre elpriser pga lägre produktion pga nerlagd kärnrkaft utan ersättningskraft fanns.
Elmarknaden var ett faktum redan då man beslutade att sänka svenska elsystemet.
Är det Putin som stängt av 6 kärnkraft reaktorer eller är det svenska politiker?
35-40000 för en vinters elförbrukning kanske låter väldigt mycket, men de flesta har ju faktiskt lätt råd att betala sådana summor.
I regel så har villaboende två inkomster, där såväl han som hon jobbar och tjänar pengar. Man kan ju också spara lite extra under sommarhalvåret, så att det inte blir lika betungande under vintern. Dyra driftkostnader kommer också att återspeglas i fallande fastighetspriser, så för den som planerar att köpa en bostad kommer det hela att jämna ut sig; dyr el, men billigare hus och därmed lägre bostadslån.
Visst, några kanske får hoppa över semesterresan, andra får jobba extra övertidstimmar och någon enstaka kanske faktiskt måste sälja fastigheten. Men när det pågår krig och etnisk rensning i vårt närområde och kriminaliteten i Sverige är systemhotande, så har vi större problem än elpriser.
Det är inte så den artikeln skall tolkas. Räkningen som kom i december är novembers el (spotpris cirka 1:30), räkningen som kommer i januari är decembers el (uppskattat spotpris cirka 4 kr) d.v.s mångdubbelt dyrare.
Jag tror vi får högst 5 kr/kwh som månadspris i vinter. Det vi däremot borde fundera på är hur vi kommer att kunna köpa så pass “billig” el i vinter. Hur många gamla kol- och ojleeldade kraftverk och båtlaster med gas från mellanöstern kommer det att krävas för att inte kraftnätet skall krascha? Vi har målat in oss i ett hörn där de kortsiktiga lösningarna tyvärr kommer visa sig vara ytterligare försämringar för kommande generationer.
Vinterprognosen talar för kallt och relativt lugnt väder över norra Europa. Möjligen mildare i februari…
https://www.dmi.dk/danmark/seasonprognose-dk/
Det betyder mycket låg vindkraftsproduktion och kombinerat med de störningar kärnkraften uppvisar så går vi förmodligen mot en helvetesvinter. Då det skall bli kallt över Lucia kommer elnätet pressas till max av O3 stoppet.
Om Kina öppnar upp kommer troligen oljepriset börja stiga. Det är inflationsdrivande och frågan är om det är realistiskt att vi har några räntesänkningar i pipeline?
Konjukturläget kommer ialla fall få sig några rejäla käftsmällar av skenande energipriser.
Johan No.1 kommer få många käftsmällar av skenande elpriser.
Har tänkt på det ständigt återkommande – man får skylla sig själv om man förköpt sig kommentarerna som implicerar att om man inte har råd med dagens/vinterns elpriser förtjänar man kritik.
Det är väl alltid kul att säga, känns bra, men varför har kritiken mot dom som lade ned planerbar, avbetalad och effektiv elförsörjning helt uteblivit eller att man väljer den vinkeln som förstalternativ?
Istället för att tråden riktar sin ilska mot dom som satt oss i det här lägger man energi på att hoppa på dom som riktar sin ilska på dom som satt oss i den här soppan.
Finner det beteendemönstret rätt intressant av den enkla anledningen att en mer glasklar bra-dålig fråga går nog inte att hitta men den är på intet sätt glasklar tydligen.
Så länge man är inom 15 000 – 30 000kwh/år är det normalkonsumtion.
Det som ändrats är att staten inte längre kan hålla riktpriset på 75öre/kwh och att priserna är 5-10ggr över det.
Det är väldigt få hushåll som förbrukar 30 000 kWh/år. De finns, men de är inte så många.
Jag vill inte peka finger, men du behöver verkligen överväga vad ni skall göra för att sänka er energiförbrukning.
Att elpriserna skulle stiga pga nerläggning av kärnkraft, problem med överföring och marknadens effekter har funnits ett bra tag på tapeten.
Jag kan bara beklaga att det inte varit uppe i samhällsdebatten eftersom fokus har varit på hur billig el vindkraft producerar.
Här får man beakta att det är landbaserad vindkraft i Norrland, placerad i glesbygd där man kan skita i vad de närmaste grannarna klagar över. Samma utbyggnad ser vi inte i söder. Det är fler berörda, markpåverkan är större, kostnaderna ökar. Att bygga på åkermark i Skåne är helt uteslutet tex. Folk vänjer sig vid utsikten, men det handlar nog om att vissa lokalpolitiker behöver få något mer än förstörd utsikt, kanske ersättningar för intrången?
Vi ser det inte heller i Nederländerna, Österike och Tyskland och Belgien och andra länder som är negativa till kärnkraft och fossil elprodukton. Det är därför man pratar om “förenklade processer”. Dvs man skall köra över lokalopinionen.
Alla dessa länder satsar på havsbaserad vindkraft och den är konkurrenskraftig med tyska elpriser a 2,5 kr/kWh. Dessa installationer får subventionerad landanslutning. För svensk del handlade det om 30-40 miljarder för de planerade anslutningarna runtom Sydsveriges kuster som skall ge runt 30TWh.
OL3 ger 12 TWh som perspektiv.
Ny kärnkraft kommer behöva ersätta befintlig. Det tar tid. Här och nu löser vi det med att fundera på hur prissättningen skall förändras (det kan innebära ransinering) och faktiskt bygga vindkraft i söder men också planera för ny kärnkraft så småningom. Annars har vi samma diskussion i slutet av 2032…
Och överväga energisparåtgärder i hela riket.
Även i Norrland kommer elpriserna explodera när förbrukningen ökar. Det kommer få påverkan på fastighetspriserna. Men just nu begränsas förbrukningsökningen av att villaägare i söder kan betala mer för elen än vad Hybrit klarar av.
Och nej, släck inte julljusen. Det spelar ingen roll.
Eftersom det är stadsborna som konsumerar merparten av elen, är det rimligt att det är deras närmiljö som förstörs av vindkraftverk. Så gärna vindkraft, men placera verken i och nära städerna och deras förorter!
Och vad hoppas du uppnå med det? En GWh extra i elproduktion?
Svenska städer är inte så stora så det blir så många verk och därmed låg elproduktion.
Och mark är dyrt i storstäder. Det gör att det blir väldigt dyra vindkraftverk. Eftersom man måste lösa ut grannarna så innebär det att kostnaden blir extrem.
Och att bygga ett vindkraftverk på en åker är dumt. Det krävs en rejäl väg dit, det krävs en yta runtomkring osv som förstör åkermarken. Ungefär en hektar per snurra har jag sett uppskattningar om.
Alltså kommer det inte byggas så mycket landbaserad vindkraft på slätterna där vi odlar mat.
Se tidigare inlägg.
Satsar verkligen Österrike på havsbaserad vindkraft? Har du någon gång tittat på en karta?
Hahaha, skulle såklart stå Danmark.
Men oavsett är det så att Österrrike väljer att inte ha kärnkraft, de har naturligtvis en del vattenkraft och i viss mån vindkraft, landbaserad men samma problem gäller där. Tättbefolkat och hög markutnyttjad driver upp kostnaden för vindkraften mycket.
De lågt hängande vindkraftverksfrukterna börjar ta slut. Utom i glesbefolkade länder.
@RIKKITIKKITAVI
Skenande elpriser med 10/20 gånger den “normala” nivån har verkligen inte “varit på tapeten” så värst länge. Förra hösten kom det upp på rätt bra media dagordning, men knappast i så värst stor omfattning innan dess.
Bra att du inte vill peka finger åt Johan No.1, och det kanske är så att han redan har gjort vad han kan för att sänka sin elförbrukning? När sista åtgärden är att flytta så kanske det blir en dyrare åtgärd än att bo kvar med tanke på bostadsmarknaden.
Vi ligger till dags dato på cirka 20 % lägre elförbrukning jämfört med föregående kalenderår, och det finns inte mycket kvar att effektivisera om vi inte vill tillbringa dagarna i en sovsäck.
Det är dessutom inte säkert att det vi kan sluta året med 20 % lägre förbrukning med tanke på att det tycks bli kallare och mindre blåsigt fram till jul.
Jag håller med Johan att det förekommer alldeles för lite kritik mot de personer som har ställt till det så här för oss. Både kärnkraftsnedläggningar och exportpriser inom landet kunde ha undvikits med mer engagemang och ansvarstagande av politiker med makt att stoppa det.
Johan – du måste ner under 10MWh om året, det är den brutala verkligheten.
Du får helt enkelt så att du får stänga av värmen. Och få igång eldstäderna.
Eller ställa en husvagn på tomten och bo i den. Eller kallställa huset och bo i en hyreslägenhet eller stuga med kamin.
Sedan som H. GOBB antyder behöver vi bygga 20 st vindkraftverk på Södermalm för att verkligheten skall sjunka in hos riksdagspolitikerna.
Det bor över 100.000 människor på Södermalm. Jag har oerhört svårt att se att de är där storförbrukarna av el huserar.
20 st vindkraftverk ger 20-60 MW som mest. Med 100.000 invånare blir det 200-600 Watt, tillräckligt för att driva iPhone och paddan så man kan skriva inlägg på veganbloggen.
Men du har rätt, vi behöver nog bygga ännu fler så Södermalm blir CO2-neutralt och sustainable. Detta är hur verkligheten ser ut om vi skall gå över till vindkraft.
Symbolhandlingen från Södermalm hade uppskattats. Men jag tippa att vi bygger verken i Alby i stället så någon annan får ta problemen.
@H.Gobb
25% av Sveriges befolkning bor i Stockholm, 90% söder om Dalälven. Det är ganska naturligt att den mesta av förbrukningen sker där. Du kanske skulle lära dig att räkna saker per capita?
Och just den befolkningen tycker att det är skönt att slippa se och höra vindkraftverken; de kan ju placeras ute på vischan i norr där det ändå bara bor bonnlurkar, eller hur?
Nej, vi skall inte förstöra landsbygden för att stadsborna skall kunna sitta och ha det skönt i sina bostadsrätter. De sistnämnda får gärna tappa rejält i värde när de får vindkraftverk som grannar.
Du verkar inte hel frisk. Du borde kanske söka hjälp för att komma tillrätta med ditt hat.
Trampade jag på en öm tå nu, eftersom du hela tiden går till personangrepp?
Du kanske är just en sådan där stadsbo, som ser till dina egna intressen och ser ner på folk på landet?
Jag bor söder om Dalälven, ja. Du skriver hela tiden inlägg där någon utpekad grupp skall tillfogas lidande för ditt eget välbefinnande. Jag definierar det som sadism.
Finns där inte en chans Seketas inflationen kan exporteras bättre nu när Kina öppnar upp?
Vad gäller räntan, så tror jag vi är tillbaka på nollräntor om 1,5år. Men vad kan det för dåligt, jag lägger mig rörligt i a f.
I andra vågskålen ligger hemplockning av produktion nu när vi med Seketas billigt ett lågkostnadsland. Det verkar uppåt för inflationen då det lär sätta igång lönespiraler på sikt.
Kort/Medel/Lång jag killgissar på
4% / 1,5% / 4% vad gäller den prutade räntan.
Jag binder mina lån om drygt ett år är planen.
Jag har nu ett sju-siffriga belopp på sparkontot som jag inte vet hur jag ska behålla köpkraften på. Kanske investeringsmodellen kan vara något för mig…
Härlig terminprognos som GodEl visade upp (https://godel.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2022/11/21121342/emk-graf-nov-2022.png)
Var förövrigt på julfest i helgen, inte ens med 5 groggar under västen diskuterades något annat än livsmedelspriser, räntor och elpriser. Spännande då snittlönen på dessa människor är av typen hög.
Höga löner innebär ofta höga lån och hög svansföring, dvs båt och två semesterresor etc etc. Konsekvensen blir alltså att räntekostnader främst slår hårt.
Du har absolut rätt. Det här men att det här drabbar de fattiga värst är väl inte sant? De fattiga har ju inget att förlora? Visst hyrorna går upp 10% men räntorna har ju mångdubblats som drabbar villaägare och bostadsrättsägare, bostadsrätternas avgifter ska upp 20% och elpriserna drabbar villaägarna.
En kollega på jobbet sa att de på allvar funderade på att sluta privatimportera de italienska kaffekapslarna som var deras favoriter och gå över till vanliga kaffekapslar man kan köpa här i Sverige.
Ekvationen är att ”Lycka = Verkligen – Förväntningar”. Då de fattiga har lägre förväntningar (en kopp Löfbergs lila och en snus gör morgonen perfekt) är de ofta lyckligare, rika har mer förväntningar på livet (typ italienskt kaffe är ett måste till frukosten) när dessa förväntningar ej infaller så blir de olyckliga.
Lycka är förgängligt. Lyssna på Anders Hansen. Vi är inte skapta för långvarig lycka.
Att uppnå meningsfullhet är en helt annan sak och den kan inte köpas för pengar 🙂
Tror pickup-Jonas upplever just detta…
Förvisso, men är osäker på om Jonas får Italienskt kaffe på morgonen, får man inte det vad är då meningen?
#ironiflagga
Jag tror att Jonas får te. Och han är fullt nöjd med det. Kanske bryggt på en krigskamin?
För att vara säkra på det så blir det en slant till Jonas och en till krigskaminerna. Smakar bättre att ge till Ukraina än att dricka italienskt kaffe.
Om man får tro vissa Buddhister så är väl lycka det man strävar efter i livet. Jaja den är förgänglig och går inte köpas. Dock kan den stjälas men inte krossas. Slava Ukraini
Ja räntorna är nog det som slår hårdast på oss BLTs. LF bjussade på 2 räntefria månader för December och Januari. Man tackar. Då slipper jag troligen slå i 100k ränteavdragstaket 2023.
Ska vi kan fasa ut ränteavdraget så kan man införa 30/0% på taket. Idag har vi 30/21%. Sen löser sig resten med tiden. Blir även lite fördelningspolitik av denna väg.
Jag tror det våras för ”Spara” det närmsta året
Viktor – det där är väl hanterbart?
Dyrt som fan men hanterbart, vore klädsamt om moms och skatt försvann.
Mjo, stör väl mig mest på att det är tråkiga pengar. Men å andra sidan blir de stora utgifterna energioptimering – vilket iofs redan har gett mig en ny uppfriskande hobby, ved. Stapla den, titta på den och elda den.
Lars, numer skriver du ibland om konjunkturmodellen och förut skrev du om korsande MA50 och MA200. Jag hängde inte med (kanske missade) på när och varför du bytte favoritteori. Behöver du ett ämne någon gång får du gärna skriva något om det.
Orkade inte hålla på med två modeller. MA50/MA200 gav en massa felsignaler i nollräntemarknaden. Konjunkturcykeln består.
Gällande Tidö-lagets nya elprismodell så såg jag på TV igår för ovanlighetens skull.
Jag misstänker att Busch har bytt fot / plan pga;
1. Valfläsk är alltid ohållbart,
men främst;
2. Svenska kraftnäts rapport innehåll, förutom prat om pengar och priser, troligen alarmerande uppgifter om hur j*vla illa det ligger till gällande effektkapacitet i vinter? Så för att undvika för hög förbrukning så håller man plåsterpåsåren lägre än först tänkt? Busch fick en kalldusch i rapporten och insåg att ett bortkopplat Malmö kommer få K*ranKr*vallerna att likna en söndagspickning?
Vad tror ni?
Det stämmer nog. Risken för roterande bortkoppling är högre än Goeran63 får slut på kaffe 🙂
SVK håller på i det tysta och dammsuger efter reservkapacitet. Karlshamn är självskrivet, det finns en massa störningsreserv i söder i form av gasturbiner. Kanske snart dags för Stenungsund, jag vet inte om något av blocken fortfarande är i körbart skick?
Men detta innebär 4€/kWh och troligen extraval. Det extravalet kommer slakta alla partier som är mot kärnkraft (C,V,MP) och tvinga S vara tydligt för, alternativt får vi omedelbart en ny energiöverenskommelse som kastar ut allt det gamla omedelbart.
Notera att effektbristen uppstår pga strulande reaktorer och ingen redundans pga nerläggning av systemkritiska system samt frånvaro av vindkraft. Det visar på tydligheten att vindkraft behöver balanseras.
Men nu finns det gas, så vi kan nog importera en jävla massa om det behövs men elpriserna blir därefter.
Att subventionera elkonsumtion på en marknad med akut effektbrist är något av det dummaste man kan göra. Så dumt att bara en politiker mitt i en valrörelse kan komma på tanken.
De skulle, tvärt om, ha höjt skatten på el för att rensa bort så mycket icke-essentiell konsumtion som möjligt inför vintern. Varje pizzabagare som stänger av ugnen är en vinst för samhället. Brutalt? Kanske det, men när katastrofen infinner sig är triagering den enda lösningen.
Elprisstödet i dess nuvarande omfattning har en mycket låg påverkan på konsumtionen. Stödet kommer såklart inte i februari 🙂
Det som skulle gjorts är att tvinga över alla på timprisavtal. Främst bort med bundna avtal. Men det är såklart ett ingrepp i avtalsrätten och därmed omfattas det av juridiska turer och därför kan det bli knepigt. Men det löser sig med tiden.
Men man skulle kunna infört en extraskatt på fasta prisavtal som motsvarar upp till rörlig pris, det kanske är enklare?
Fast det är ju faktiskt inte avtalstypen som är intressant, utan den faktiska förbrukningen. Sen är det ju rimligtvis så att rörliga avtal ger ett högre incitament att spara. Särskilt med tanke på att man faktiskt inte vet vad det kommer kosta en månad förrän ett par dagar in i nästa.
Förra året hade vi rörligt, i år förmånligt fast (eller ja, vindandelar). Jämför man de 11 första månaderna så har vi sänkt vår förbrukning med 15% mot förra året. Har också sett/läst om andra med fastprisavtal som ägnat sig åt folksporten anno 2022 att jaga kilowattimmar.
Heleneholmsverket i Malmö har byggt om från gas till olja och bunkrat 30000 KBM olja. Om det betyder att det inte finns gas eller om det beror på att det inte finns några gasledningar har inte framgått. F.ö. är rapporteringen i media vad jag kunnat se obefintlig om detta. Stenungsund och något mer på västkusten nästa att dra igång? Det är väl det som kallas att vara klimatsmart.
@JOJJE
Din föreslagna åtgärd skulle sänka välfärden och svenskarnas levnadsstandard. Helt oavsett om man tycker att det är en bra idé eller inte så den en politisk återvändsgränd.
Jag skulle uppskatta mycket om kontrollrummet, dvs SVK:s site som visar effektflödena, kunde kompletteras med profitrummet, som visar vart pengarna flödar.
Någon gör just nu oerhörda vinster och jag vill veta vem. Elkraften kostar lika mycket som förr att producera och priset är 10-dubbelt. VEM får mina pengar?
All produktion säljs antagligen inte till spotpriserna. Det skulle iofs vara intressant att se vad olika kraftproducenter genomsnittligen får betalt för sin produktion men antagligen är det att betrakta som affärshemligheter.
Dags att avhemliga detta för el är inte vilken vara som helst. Samma med skolresultat, man döljer sig bakom affärshemligheter.
Vattenfall och SVK kunde föregå med gott exempel och frivilligt visa vad de tjänar. Varför är elpriserna hemliga?
Vindkraftverksinvesteringarna bygger i mångt om mycket på PPA. Man säljer en viss energimängd till ett långtidskontrakt. Hur energin skall produceras av andra produktionslag är irrelevant.
Om alla förbrukare skall tvingas köpa till spotpris på sikt för att skapa efterfrågan måste även producenterna tvingas sälja hela sin förbrukning till spotpris. Annars kan vi aldrig få ngn balans i systemet.
På ett eller annat sätt måste vi betala för att förnybar elproduktion är helt oplanerbar och fossil elproduktion är skadlig. Det är så enkelt. Alla dessa vätgaslager och utbyggnader av elnätet är inte helt gratis om vi säger så.
Och om Sverige kopplas ihop med Europa kommer vi åka med.
Jag tror att det kan stämma, men jag tror också att det vore lämpligt att stoppa elexport om det blir brist i Sverige. Danmarks och Tyskland elproblem är inte Sveriges.
Orkar inte vänta till den officiella tråden – det small precis rejält vid Engels flygplats…
Cornu – du har säkert koll från din ledningsplats.
“Rökning förbjuden invid kärnvapnen” skrivs hur på ryska?
Skojar bara, jag vet att man inte förvarar kärnvapnen på flygbasen utan en bit ifrån.
Men man kan ha tappat något. Typ en robot med taskig konventioenll laddning så den detonerat på plattan.
Eller så är det missnöjda militärer som hittat på något..Ingen mur är så hög att en åsna lastad med hryvnia inte kan komma över den och trolgien inser även ryska militärer att hryvnia är mer konvertibel än rubel mot dollar/Euro.
https://twitter.com/Euan_MacDonald/status/1599667237937623041?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet
Vi vet inget mer än att det är helt obekräftat och kan vara precis var som helst som det är filmat. Men är det sant är det defintivt en gamechanger, mer så än sänkningen av Moskva och angreppen mot hamnarna och Kertjbron.
Engels är en del av den ryska kärnvapentriaden. Rysslands avskräckningsförmåga är påverkad.
DN har även en glädjeartikel “Kraftigt höjda avgifter för bostadsrätter nästa år”
Det verkar vara 20% i snitt som ökning för många BRFer.
Men det är småpengar i sammanhanget när det är räntehöjningarna på de privata lånen.
Om man ponduspostulerar att man får göra ränteavdrag på 30% (många börjar slå i taket nu) så är varje 1% mer i ränta på 1 miljon i lån en nettohöjning av kostnaderna med 583 kr i månaden. Skattade pengar.
Räkneexempel. Hushåll med 9 miljoner i lån.
Med 2% amoteringskrav och 5% ränta ligger det hushållet med 42.000 kr i kostnader per månad. Med skattade pengar.
När de bundna lånen börjar löpa ut och räntebananen peakar kommer det kännas. HÅRT. Även inne bland gräddhyllorna där folk sitter med två höga löner.
Det kommer även att kännas i de offentliga finanserna tack vare ränteavdragen.
@SEBULON STARFIGHTER
Jag ifrågasätter inte ditt räkneexempel. Men 9 miljoner i lån? Har du funderat över vilka inkomster det hushållet måste ha för att kunna låna det beloppet?
Jag och min sambo som båda tjänar klart över meddellönen i riket blev direkt avrådda av banken från att låna mer än 3 miljoner. Även om taket för vad vi enligt modellen fick låna gick på strax över 4. Nu slutade det på 2,6 miljoner, vilket vi är glada för. Det svider tillräckligt som det är.
Stockholm….. Nacka, Täby och andra “klassreseförorter”.
Jag vet om flera hushåll med två löner på 70.000 där man har rejäla lån. Men så mycket pengar i utgifter hade ingen räknat med. Inte ens banken…
I dessa områdena runt och storstäderna kommer det kännas hårt.
(Anekdotiskt har jag en fd kollega som ENSAM fick låna 8 miljoner för en lägenhet inne i centrala Sthlm).
Det framstår som helt absurt att en person ensam kan låna 8 miljoner. Då framgår dock inte vad personen hade att lägga i kontantinsats. Om man har 5 miljoner kontant blir ju risken för bankens del längre än om man maxar på 85 procent….
Mina föräldrar, som tjänar i spannet 65 000 – 100 000 kr vardera, lånade 5 miljoner när de köpte hus i centrala Gbg i början av 2010-talet. Det var tydligt att räntan sved redan på 1,4 procent. Nu har de som tur är haft 10 år på sig att trycka ner det lånet med åtminstone någon miljon. Men hävstången blir extrem om räntan går upp några procentenheter.
En allmän betraktelse. Sverige har haft en kraftig befolkningsökning och de inomhusytor som behöver värmas upp har ökat. Nya bostadsområden har byggts med i huvudsak bostadsrätter samtidigt som de äldre hyresområdena finns kvar. Ja det har även byggts nya kontorsfastigheter. Det är väl klart att behovet av elkraft ökat rejält. Samtidigt har kärnkraftverk lagts ner och landet ska leva på “förnyelsebart” har det hetat. Dygdesignaleringen kring “omställningen” av energistrukturen biter nu landet i svansen. De politiska och mediala eliterna verkar nu vakna upp ur sina miljödrömmar.
Vi förbrukar mindre el idag än för 20 år sedan. Industrin har gjort enorma framsteg. Men vår elförbrukning hade varit ännu lägre om vi inte haft så stor befolkningsökning, det är rätt.
Vi har lagt ned väldigt mycket industri. Särskilt småföretag som försvann i finanskrisen har inte kommit tillbaka.
Vår förbrukning är ganskakonstant över åren. Det sker nämligen viss energieffektivisering parallellt.
De nya invånarna har i många fall heller inga incitament att minska elkonsumtionen, eftersom det ändå är socialen som betalar räkningen.
Har sett fönster som stått öppna året om, eftersom parabolerna står i fönstren. Visst blir det kallt inomhus, men de kan ju sätta dit några extra elelement, så löser det sig.
Det är för det mesta fjärrvärme i de bostäder som de nya innevånarna bor i. I den mån de har öppna fönster och får det kallt inomhus så lär fjärrvärmeförbrukningen öka och det är gynsamt för elproduktionen, men kanske inte utsläppen av koldioxid.
För övrigt kan jag informera dig om att behovet av paraboler har minskat kraftigt, kabelTV och bredbandsleverantörer erbjuder flera utländska kanaler i olika bostadsområden i Malmötrakten. I den mån de har detta inom ramben för försörjningstödet…
De som arbetar och sliter har inte råd att betala några elräkningar i form av extra element…
Du är verkligen full av fördomar och har en skev verklighetsbild om du tror att det är folk i förorterna som storförbrukar el.
Läs vad jag skrev igen; du verkar inte förstå vad jag faktiskt skriver.
Jag har aldrig påstått att den gruppen är storförbrukare. Däremot är det lätt att slösa, när någon annan betalar.
Men visst, det kan ju vara etniska svenskar som har alla de där parabolerna, som råkar vara riktade för att ta in tv-program på främmande språk de inte behärskar. Vi kan ju låtsas så, om det känns fördomsfritt för dig.
Du vill alltså att vi ska åtgärda ett problem som inte finns bara för att det ger möjlighet att plåga människor i förorten. Som sagt, sök hjälp.
Sök läshjälp själv, för du verkar inte förstå vad jag skriver nu heller.
Var har jag föreslagit att vi skall åtgärda något?
Han är ju en Goblin…
HEASM66, jag tar mig för pannan. Vilket nöt. Nu ligger några av mina kommentarer för godkännande så de syns inte men låt mig sammanfatta det med att det är helt taget ur luften det hen kommer med sett ur ett realperspektiv (alltså att vi tittar på praktiskt genomförande och nytta med)
Vilket naturligtvis normalt funtade människor inser
Mm man är bidragsmottagare får man väl en ersättning för elförbrukning baserat på någon slags formel där antal personer i bostaden och bostadens storlek ingår?
I det samhälle med ca 20000 invånare där jag bor har det byggts otroligt mycket det senaste åren (relativt storleken på samhället). När utbyggnaden började för sådär 15år sedan var de första villorna tvångsanslutna till fjärrvärme . I de senare utbyggnadsetapperna har man helt slopat fjärrvärme vare sig det är frivilligt eller tvång. Varje villa och varje enskild lägenhet har sin egen värmepump. Finns det fler anekdoter ute i landet där man inte bygger ut fjärrvärme längre? Och isåfall varför blev det så?
För dyrt att bygga ut näten. Man bygger en värmepanna (kraftvärme eller bara värme) som klarar ett visst antal hushåll.
När man börjar närma sig vad den klarar av krävs det en väldigt stor investering i extra pannkapacitet för att ansluta de där 10% extra husen. Alltså byggs inte nätet ut.
Dessutom har bränslet blivit dyrare och många kommuner inser att det är ett risktagande att skapa ett stort bolag inom kommunen som har sådana omsättningstal.
Ja så är det säkert. När tvångsanslutningen för fjärrvärme var på tapeten var det mycket knorr bland köparna, elen var ju billig och man ville inte bli inlåst i det kommunala monopolet. Men nu kanske det är så att ett hus/lägenhet med fjärrvärme har en bromsande effekt på de objekten som är anslutna på de fallande bostadspriserna.
Fjärrvärme kommer bli betydligt dyrare med tiden. CCS och begränsat sopberg och mindre uttag av biobränslen och konkurrerande användningsområden för biobränslen i framtiden kommer leda till det.
Jag är dock nöjd med att elmätaren snurrade förbi 9000kWh lagom till advent. Jag har haft på känn länge att elpriserna är på väg upp högre bana även om ingen kunde anat att det är omloppsbana och inte bara normal marschhöjd på 39000 fot. Köpte hus därefter. Vi har också gått från 15000 till 11000ish, och kommer snart sänka lite mer OCH få komforthöjning med bättre ventilationsystem.
Bra läge, attraktiv ort och låg elförbrukning och låg skuldsättning (0). Jag har gjort vad jag kan för att skydda mig inom rimliga gränser och haft röta, det skall erkännas, på lång sikt. Kan bara beklaga de som drabbas.
Vilket inte är så konstigt eftersom värmepumparna har en flera gånger högre verkningsgrad och bättre ekonomi än fjärrvärme.
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1201689/FULLTEXT01.pdf
COP för fjärrvärme är typ 25 eller högre , beror lite på vilket bränsle man har. Sämst är de komplexa avfallspannorna.
Elförbrukningen för samhällsfunktioner som värme, VA osv står för ca 2-3% av Sveriges elförbrukning.
COP för fjärrvärme är typ 25 eller högre , beror lite på vilket bränsle man har. Sämst är de komplexa avfallspannorna.
Elförbrukningen för samhällsfunktioner som värme, VA osv står för ca 2-3% av Sveriges elförbrukning.
Men oavsett verkningsgrad så drar ju en värmepump ström och bidrar till elbristen. Så borde man inte på nationell nivå uppmuntra till utbyggnad av fjärrvärme för att motverka elbristen?
En annan lösning är att öka elproduktionen eftersom det är betydligt eklare att transportera el i kablar än värme i rör. Den elektriska infrastrukturen måste ändå finnas. Fjärrvärme har ju sin plats i urbana områden där man når stor volym på lite infrastruktur, men vansinne att skicka ut flera mil till villor.
Det finns inte bränsle till mer fjärrvärme. Tvärtom kommer den bli dyrare.
Elbristen är komplex men för de som har vattenburen värme med värmepump kan det vara en poäng att tidsstyra denna så är det inte ett problem i samma utsträckning och bygga ut lagringskapaciteten för värme i värmeanläggningen.
Fjärrvärmebolagen har istället tagit på sig den rollen i form av just in time leverans hela tiden genom kostsamma lagringssystem för värme.
Vad tror bloggen om framtida räntor för bostadslån? Hur stor är risken att vi hamnar tillbaka på räntenivåer på 10-20% på säg 10 års sikt?
Och vi firar ännu en dag med Bolundpriser i morgon, SE3 blir 500öre nästan hela dqgen. Plus avgifter.
Nu väntar vi bara på helgstängningen av O3
I vår 80-tals enplansvilla på 140 kvadrat + uppvärmd friggebod och förråd gjorde vi av med 1300kwh under november i Gävle. Vi eldar med egen ved. Vi har sänkt förbrukningen med 35% jämfört med tidigare år, utan att göra nånting speciellt, bara eldat mer än vanligt och sänkt någon enstaka grad inomhus (vilket inte märks, blir skitvarmt i hela huset när man är hemma och eldar), samt stängt av golvvärme på badrummen.
Vi har däremot en sommarstuga på 200kvm som drar el…. Men det vägs upp med avverkning av skog i vinter, finns en del att göra på 90 hektar. Vi investerade i en makalös vedmaskin i somras som klyver 4 kubik i timmen. så nu blir det vedförsäljning utan dess like
Från Kraftringens hemsida. Alla orsaker som nämns nedan måste komma som en fullständig överraskning för de som har fattat beslut om energisystemet. Vi vet vilka de är.
Vinter med snö och is. Vindkraften nedisad. Överraskning #1. Vi befinner oss vid Norra polcirkeln.
Vädret. Under normaltemperatur. Överraskning #2. -10 i december. Allvarligt? 10 grader kallt?
Vinter med isbildning på älvarna. Vattenkraft reducerad effekt. Överraskning #3. Brukar inte Norrlandsälvar frysa?
Driftstopp i kärnkraftverk. Överraskning #4. Vi byggde 12 st en gång i tiden. För att ha redundans. Nu fungerar bara 4 st.
“Varför händer detta nu?
Både vädret och elproduktionen bidrar till det ansträngda läget. Väderprognoserna för de kommande två veckorna pekar på temperaturer betydligt under de normala temperaturerna. Samtidigt väntas det blåsa mindre än vanligt. Elproduktionen påverkas dessutom av ett antal faktorer. Allt detta sammantaget innebär att det är mycket små marginaler gällande elproduktionens möjligheter för att möta efterfrågan på el.
Vattenkraft: I norra Sverige har produktionen de senaste veckorna varit reducerad för att lägga ett skyddande istäcke på flera av de stora älvarna. Detta arbete görs varje år för att undvika en situation där det bildas issörja och isflak som påverkar vattenkraftverkens produktion.
Vindkraft: Det har rått ett väderläge där det bildas isbeläggningar på en del vindkraftverk i norra Sverige och i Finland. Isbeläggning gör att vindkraftverkens effektivitet minskar.
Kärnkraft: Driftstopp i Ringhals 4 och Oskarshamn 3.
Oskarshamn 3 måste åtgärda ett fel i generatorn och därför blir det ett driftstopp i nio dagar, under perioden 9-18 december 2022. Planerad återstart sker den 18 december, enligt den information som är tillgänglig från ägarbolaget OKG. Oskarshamn 3 är Sveriges största elproducerande kraftverk och ligger dessutom strategiskt beläget i södra Sverige. Att en betydande mängd elproduktion faller bort påverkar alltid energimarknaden i någon mån, men nu är läget redan ansträngt.
Driftstoppet för Ringhals 4 förlängs. Återstarten av reaktorn var planerad till den 31 januari 2023, nu skjuts den fram till den 23 februari 2023.
Mellan den 9-18 december är det risk för stort tryck på elnätet och vi har små marginaler. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt!”
Där jag bor (i SE3) var det mellan 6 och 11 grader kallare under decembers första 4 dagar förra året. Vi ligger på cirka hälften så stor elförbrukning de dagarna år jämfört med förra året.