Börserna faller nu under morgonen i de asiatiska tidszonerna efter hårda nedgångar i USA och kronan försvagas. Fastpartnerse VD varnar i en intervju hos Dagens Industri för ekonoin, fastighetsmarknaden och bostadsmarknaden, och att de höjda räntorna kommer slå fullt ut först efter årsskiftet när hushållens rörliga tremånadersräntor justeras upp, inklusive kommande räntehöjningar från Riksbanken.
Stockholsmbörsen backade måttligt med -0.14% för OMXS30 och -0.24% för OMXSPI. Kronan försvagas till 10:90 för USDSEK och 10:92 för EURSEK. Guldpriset hittas på 599:- SEK per gram och steg på den svagare kronan.
I USA är marknadsräntorna ner något, men börserna rasade desto hårdare. Indexet S&P-500 gick -2.08% och Nasdaq 100 gick -2.37%.
Börsnedgångarna fortsätter under morgonen i de asiatiska tidszonerna.
ASX 200 går -0.50% i Australien, Hang Seng -1.88% i Hong Kong, KOSPI -0.91% i Sydkorea, Nikkei 225 -0.98% i Tokyo och Straits Times mot strömmen med +0.25% i Singapore.
Fastpartners VD intervjuas i Dagens Industri varnar för ekonomin, fastighetsmarknaden och bostadsmarknaden och menar när det gäller bostadsmarknaden att den fulla smällen kommer efter årsskiftet när de rörliga tremånadersräntorna justeras upp för befintliga låntagare, där de allra flesta har rörliga lån.
“Jag har en väldigt dyster syn på det här. Väldigt många på bostadsmarknaden kör nästan enbart med kort finansiering, och vid årsskiftet kommer den första ränteavin där de nya räntenivåerna slår igenom med full kraft. Och det är klart att det kommer att bli lite av en chock för många. Det drar ned på konsumtionsutrymmet ytterligare – folk kommer att vara väldigt mycket mer försiktiga framöver. […] Jag tror att inbromsningen kommer att bli så mycket mer massiv än vad marknaden i övrigt verkar tro. Företagen har försett sig med lager som de blir tvungna att sälja ut till reapriser på grund av att köpkraften är så låg.”
Samtidigt faller fraktrater och råvarupriser, så företagen kan inte fortsätta sälja till dagens priser, som har baserats på företagens kostnadern, när de som inte har lager kommer kunna gå ut så mycket billigare på marknaden. Bolag med lager de behöver sälja av kan alltså få en dubbel smäll.
Han tror att börsen kommer stiga först i slutet av 2023 om jag tolkar intervjun rätt.
Samtidigt ska man förstås vara medveten om att det finns lika många olika prognoser om utvecklingen framöver, som det finns ponduspostulerare och “a hundred men says they’re Jesus, ninetynine of them must be wrong” för att modifiera Dire Straits sångtext till Industrial Disease något.
Riksbanken höjde sin styrränta med en procentenhet i slutet av september, men rimligtvis fick hushållen med rörliga bolåneräntor den räntehöjningen redan i och med kvartalsskiftet september – oktober. Hur mycket Riksbanken höjer innevarandra kvartal återstår att se. Deras egen ponduspostulering är att styrräntan under första halvåret 2023 ska ligga på 2.53% och innevarande kvartal 1.90%, vilket implicerar endast 0.25 procentenheters höjning till innan årsskiftet. Vet inte om det slår chockartat mot många med 0.25 procentenheter dyrare bolån, men Riksbanken brukar vara dåliga på att postulera hur de själva ska agera.
81 kommentarer
Off topic litet grand, men måste tacka LW. Tack vare denna blogg låste jag mitt elpris på 32 öre före den stora rusningen under 2021. Sedan installerades bergvärme innan det låsta elpriset löpte ut. Därefter har jag sedan oktober i år, tack vare inlägg på denna blogg, gått över till timmätning och börjat styra vår förbrukning. Vilket resulterat i magiska resultat. 0,90 per kWh i Oktober. Tack LW!
Tacka dig själv för att ha gjort rätt. Bra jobbat. Jag tror inte jag rekommenderat något särskilt, annat än att göra energibesparande investeringar, vilket du förvisso gjort med bergvärmen.
Vad du gjort är att måla upp de stora penseldragen på bloggen. Sen drar man slutsatser själv.
Kan också tacka då bloggen fick mig att investera i solpaneler för prick ett år sedan och samtidigt binda räntan på bostadslånet. Det har sparat oss många många tusen vid det här laget.
Tack!
Lars har hävdat detta i många år och själv band jag på 49 öre under 5 år redan 2018.
Det känns förstås tryggt att veta vad man betalar:)
Jag gratulerar dig till att ha gjort rätt val när det gäller elpriset. Själv tänkte jag konvertera villan från direkt el + LLVP till BV men har lagt ner det pga att jag tror att när det blir kallt så exploderar elpriset och de 300 tusen som det skulle kosta går aldrig att räkna hem. I stället kör jag LLVP när det går och eldar i kaminen resten av tiden. Man får lära sig frysa inomhus i det nya Sverige.
LLVP och kamin känns som en vettig kombo. Kaminen är en riktigt bra försäkring som fungerar oavsett teknikstrul, strömavbrott etc 🙂
Samma här, vi låste elpriset förra hösten tack vare bloggen. Dock har inte bloggen stoppat oss från att köpa ett dyrt hus som vi tillträde ett år sedan, men räntorna är låsta i snitt på drygt 6 år med den längsta löptiden på 10 år och den kortaste på 3 år. Så även om det såklart hade känts bättre med en positiv utveckling på bostadsmarknaden rent psykologiskt så känns det ändå stabilt.
Denna blogg är en fantastiskt källa. Läser man dagstidningar är de väldigt färgade av allmänna trender och många gånger så tänker inte journalisterna själva utan återger vad andra säger. De där andra kan vara sådana med egna agendor eller så pratar man med någon som själv är extremt trendkänslig. Denna bloggen är lite mer oberoende, kritisk till allehanda utveckling och backar inte för att vara obekväm. Det behövs!
https://www.di.se/nyheter/john-mattsons-hyresintakter-och-forvaltningsresultat-steg/
Stoppar nya projekt och avser varsla 20% av personalen
Serneke bygg varslar 100 pers i Stockholm
Har även hört att det n av Sveriges största uthyrare av byggmaskiner och byggbodar ( sånt som ställs ut i början på ett bygge innan man startar allt har nästan inga
Nya beställningar i q1 ger en fingervisning,
Tror fastpartners vd är helt rätt ute i årsskiftet eller under q1
Lägg till en till två höjningar av räntan en denna månad 0.75%
Och sedan 0,50. Kanske så
+ alla byggbolag som har lån och hantverkare som leasar bilen och hyr lokal ( som höjs 10%) 2023 pga inflationen
Varsel kommer hagla inom kort i flera led
Q1 blir intressant avseende många branscher, Fejan tjuvstartade ju lite med 11.000 FTE men det jag verkligen är intresserad av är hur alla “hyper scale cloud providers aaS” ska klara detta. Refresh takten borde rimligen vara switch per 36 månader och historiskt med 0-räntor (eller till och med -) har det varit gratispengar, till detta ska läggas alla internetbolag som gått aaS och genererat massiv datatillväxt som då gett en modell där “hyper scalers” konstant sänkt priserna med tillväxten som grund. Några sköna konkurser där bland stora datagenererande bolag, en allmän nedgång i onlinehandel (kopplad till en allmän nedgång i konsumtion, kom ihåg att onlinehandel många gånger är sådant som vi faktiskt klarar oss utan ett tag även om mat delvis lyfte under pandemin) som driver ner datalagring och transaktionsdelarna och “hyper scalers” som tvingas börja höja priserna som gör att kunderna börjar se över aaS kostnaderna som i väldigt många bolag fått växa lite väl på egen hand.
Faktum är att det ska bli väldigt spännande att följa hela koncepter aaS när kapital inte är gratis längre, en del bolag har nog solida affärsmodeller men många luftslott jag sett och ser!!!
Jag får samma känsla som dig, när jag var och sonderade i tråden för några veckor sedan verkade inte varslen ha ökat men jag tycker man börjar höra det man hör innan varselvåg.
Anekdotiskt så det förslår men hos min nuvarande arbetsgivare så var det i förra veckan dags att damma av den gamla klassikern, “Q4 ser jobbigt ut, vi behöver hålla hårt i OPEXen sista kvartalet, inga resor utom kund/säljresor, ställ in alla aktiviteter, döda julborden, inga gruppevent, inga utbildningar…..” du fattar!
Notera att detta är en arbetsgivare som gått som tåget och fortfarande levererar fruktansvärt bra siffror men det börjar se illa ut framåt så mitt tips är varsel Q2 23.
Jämför Ebba Bushs okunskap om Unipers intentioner (Uniper är numera ett statligt Tyskt bolag) som klart och tydligt säger att de inte tänker bygga kärnkraft!
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ebba-busch-om-unipers-karnkraftbesked-mycket-gladjande
Debattartikel av Bekengruppen (artikeln kmmer inom kort landa bakom betalvägg)
”Istället konstaterar vi att regeringen väljer att använda delar av de pengar som elkonsumenterna blivit ”rånade” på och som benämns falskhalsavgifter i ett politiskt skapat omfördelningsprogram (omfattande 25 procent av de samlade omotiverade högre elpriserna).”
https://www.svd.se/a/dwReGz/finns-det-en-dold-agenda-i-elpriskaoset-skriver-bengt-ekenstierna
Det låter på Unipers uttalande idag att det är Tyska statens intentioner som blir gällande efter övertagande och inte deras egna tidigare intentioner.
Sen har Ebba säkert haft fel i alla fall i vad Uniper verkligen vill eller inte. Men de örtrostad allt bara delägare så det går väl att köpa loss Barsebäck. De kanske vill slippa nedläggningskostnader t.ex.
Men så länge Köpenhamns borgmästare hotar Sverige med inblandning kan man sitta still i båten. SE4 får lösa planerbar energi på något annat sätt..
Kanske vätgaslagring/enormt batteri och spara överflödet av vindkraften till när det inte blåser..
Problemet med alla dessa fantasilösningar som vätgas, pumpkraft och att bygga om pariserhjul till svängghul är att de precis som molten salt thoriumreaktorer låter bra på papper men jag ser inga fullskale referensinstallationer som ger kommersiellt intressanta prestanda.
Eller som de småreaktorer M menar att vi ska bygga?
De bygger ju på befintlig lättvattenteknik så jag ser inga problem med att få dem att fungera även om den kommersiella prestandan återstår att bevisa. Atomubåtar fungerar ju. En kollega för många år sedan hade arbetat på Asea Atom på 60-70-talet och sa att de hade reklamaffischer framme för kvarterskärnkraftverk alldeles innan hypen vek sig.
SMRer är fullt tekniskt viabla.
Vätgassamhället har en bra bit kvar för att bli tekniskt viabelt. Inte ens turbinerna har någon vidare livslängd pga de höga temperaturer som uppstår. Ekonomiskt, ja det bygger på att elen är gratis.
Var finns de “fullskaliga referensinstallationerna” för SMR-reaktorer då? Det var ju det som VVV tyckte skilde fantasi från verklighet.
@BEN DOVER – Jag sa ju att de sitter i atomubåtar och har bevisat sin driftsäkerhet under många decennier. Jag skrev också tydligt att den kommersiella prestandan återstår att bevisa eftersom atomubåtar inte designas för lägsta möjliga driftkostnad per sjömil.
En atomubåt är alltså en “fullskalig referensinstallation” för kraftproduktion. OK.
Jag misstänker att det kommer att landa i gammaldags men ineffektiva lösningar. Typ kemisk lagring där El->något flytande kolväte->eldat kraftvärmeverk (om kolet till kolvätet tas upp från luften så blir det koldioxidneutralt).
Oavsett metod så ligger nog lösningen i att acceptera att elen är extremt billig när det blåser ordentligt och då kan man lagra ineffektivt och ändå få lönsamhet i systemet.
Väljer man Kemisk lagring så kanske man kan köra biomimik och få till en halveffektiv konvertering (det gäller bara att hitta någon naturlig process att kopiera).
https://twitter.com/bengtxyz/status/1570846925523660800
Den här tråden dödade i alla fall mina oinformerade drömmar om storskalig vätgaslagring 🙂
Ja, det där verkar Busch ha fattat helt fel. Pinsamt. Nu var väl M:s intentioner att SvK ska handla upp “planerbar kraft” inkl kärnkraft på öppna marknaden – åtminstone stod det i M:s policydokument före valet.
Men det är väl ett fåtal bolag som klarar av att leverera ett kärnkraftverk, så invändningen “det finns fler leverantörer” gäller väl inte riktigt kanske. Det är väl ett rätt hårt slag att de befintliga kärnkraftverkens delägare deklarerar att de inte vill bygga fler. Och även i linje med marknadslogiken, de får ju bra betalt på elen från sina befintliga anläggningar, så varför konkurrera med sig själv genom att bygga fler reaktorer?
Nja, Svenska chefen på Uniper hade ju faktiskt sagt ja till kärnkraft och en del annat. Hon kommer ju troligen att få gå omedelbums när tyska staten pekar med hela handen som ägare.
Ebba Bush kan alltid rådgöra med företrädaren Maud Olofsson om vem som tar kostnader vid energipolitiska omstruktureringar (nedläggning kärnkraft och omställning kolkraft i Tyskland som Svenska statens bolag Vattenfall tagit/ tar).
Att Uniper skulle förstatligas är ingen nyhet sedan 24 feb 2022 och att svenska politiker inte kan läsa av andra politikers (länders) politiska intentioner är inte förvånande.
Danmark vill ha sitt vindkraftsbaserade elnät frekvensstabiliserat av Sverige och Norge. Men den stora roterande massan måste ligga i närområdet.
Vi har även det fantasifulla svaret att Sverige avstod att teckna effektreserv med motiveringen att det var för få anbud.
”Det betyder att Svenska Kraftnät antog att samma industriföretag själva skulle ta ansvar för att minska sin elförbrukning vid risk för elbrist. Tidigare har dessa företag haft avtal om att göra det mot ersättning, men idag finns inte de avtalen kvar.”
https://sverigesradio.se/artikel/svenska-kraftnat-kopte-inte-upp-kraftreserv-trots-behov
Ja, Antje, så bra att din okunskap är mindre än Ebbas, efter nyheten som kom i morse. En okunskap som tydligen delades av VD för Unipers dotterbolag i Sverige. Sedan tar tyska staten över först vid årsskiftet.
Den svaga och ynkliga regeringen var naiv och såg det inte komma.
Det kanske börjar bli dags för herr Ekenstjärna att presentera sin väl utarbetade prissättningsmodell istället för att skriva debattartikel efter debattartikel i självförhärligande syfte.
Han är klar med modellen men den fick inget gehör hos marknadsparterna. De är inte så intresserade av att bry sig om att elen blir för dyr för svenska hushåll eftersom de kan sälja samma el ändå till någon annan.
Jag har inte sett mer än en servettskiss, och det brev till energimarknadsinspektionen som återfinns på hans hemsida är ju skrivet som ett mindre sammanhängande Flashbackinlägg. Inte konstigt att han inte får gehör.
Kan elpriset bara hålla sig runt kronan är det nog ok för de flesta, så här långt ser det lovande ut med fyllda gaslager, fyllda vattenmagasin och fallande terminer. Kan man ha ok temperatur och en räkning som är “lite högre” är det väl ok. Det är ju 17 grader inomhus och en räkning på 15 000kr som skulle kännas trist varje morgon när man måste gå upp.
Blir det Januari-spik på elpriserna ryker väl nån kabel ned till kontinenten när en desperat villaägare och småbarnsfar kör dragankare över kabeldikena med hyrd segelbåt.
Jag tror tyvärr elpriset kommer explodera när det blir kallt. Du bör nog se till att eldstäderna är i bra skicka i din 1700-talskåk eller vad det var du köpte. Samt planera om du kan minska uppvärmningen i delar av huset. 15000 i elräkning, är det per vecka, månad eller eldningssäsong?
Hoppet är det sista som överger en heter det väl 🙂
Rent teoretiskt bör vi väl då sluta exportera tänker jag?
Finns ju inget land som skulle krascha sin ekonomi för EUs bästa (utom då Sverige möjligen…)
Det har upphandlats mer kraftvärme och Oskarshamn och nåt till skulle väl öka effekten.
Lite småtråkigt bara att vietnameserna sitter i uppvärmda hus från vårt kraftvärmeverk…
Sen har väl fransmännens kärnkraft gasat upp igen, Tyskarna har inte stängt den sista och finska reaktorn är på gång.
Man har tagit en del höjd för vintern känns det som?
Tyvärr har den nya finska inte börjat producera kommersiellt än, men förhoppningar finns att det ska kunna ske snart. Den som lever får se…
Jag såg fel Johan No 1, trodde du skrev “är i gång” men du skrev ju faktiskt “är på gång.”
Den som inte frusit sönder får se.
Jo den skulle väl vara igång till årsskiftet var väl senaste?
Vietnameserna behöver nog snarare elen till luftkonditionering vid den här tiden på året 🙂
Det är inte mycket som kan göras i befintligt hus, väggarna är nån halvmeter tjocka i betong och isolering ligger på vinden som sig bör. Isolerglas i fönstren får det bli nästa sommar (tack till tråden) och på några fönster sätter jag nog en fast tredje glasruta – men… såna här hus får inte bli för täta, fönstren fyller en ventilerande funktion. Vet att när vi bodde i Skottland i gamla stenhus när vågen med nya isolerfönster kom blev det vågen av mögel av det istället.
Fick bli fjärrvärme men det är ledtid på det så vintern får bli som den blir 🙂
Visst blir man lite sugen när man läste om smart-home på elbolagets hemsida men jag är inte dummare än att jag förstår att bergvärmepumpen som sitter i källaren är för gammal och att husets i särklass största kostnad är uppvärmningen så det är den som behöver effektiviseras, att effektivisera övriga 5000kwh eller så gör inte mycket på totalen.
Däremot är väl något som seglat upp som högintressant solceller nu när man kan sälja tillbaka under solsäsongen?
Det andra kan väl vara batterier/lagring så man klarar sig över natten och det kommer väl också framöver.
Men med fjärrvärme blir det väl inte samma pang för pengarna.
Halvmeter tjocka väggar i betong? Bor du i ett bankvalv?
Här kliver jag in (utan att ha varit i närheten av hans hus) och säger att det är tegelväggar vi pratar om här.
Nu har jag mätt – jo det är +500mm inklusive puts.
Det är lite olika bud på vad det är faktiskt men jo, kanske tegel är rimligt, tror det är byggt i två steg mellan 1840 – 1880 eller nåt, svårt att få fram handlingar.
Källarväggarna är 2m tjocka, material och händer var nog billigare på den tiden 🙂
Då är det tegel eller sten med puts på, gissar jag, Betong användes inte på det sättet under den tidsperiod du anger. Sannolikare sten än tegel, 500 mm låter tjock för att vara tegel.
En spännande detalj är att 30% av källaren är bakom vägg och golv men det finns ventilation in till den från gatan och det är ett stort utrymme.
Tar du betalt per timme för byggkonsultation Ben Dover 🙂
Droppa momsen och skatten December – Februari varje år vore också passande.
Jag antar att det är känt att Tysklands fyllda gaslager motsvarar 25% av en årsförbrukning.
Bygg och anläggningsmarknaden i Stockholm har varit hysterisk. Ibland undrar man över behovet av alla fasadrenoveringar som pågår. Ja ibland får jag vibbar av att det handlar om sysselsättningen och att det blivit bygg och anläggning som ska hålla hjulen i gång i staden. Alla kan inte jobba med finans och IT. Fast det är mest utländska byggarbetare som är här i skift och jobbar. Som på nya Slussen eller nya Hagastaden. Rosenbad byggs om nu igen. För andra gången på 15 år. Var och varannan gata i staden är uppriven av olika anledningar. Ja det är en överstandard på infrastrukturen i Stockholm. Garanterat högst standard i Europa.
Reser man lite i EU så inser man att Stockholm inte har högst standard även om den ligger över snittet.
Låga räntor har gjort att i princip alla fastighetsägare har sett sin chans att passa på att renovera och rusta upp till låga kostnader.
Projektet slussen har planerats i över 20 år, även förbifarten
Var har högst standard då? Tyskland, Österrike, Schweiz, Norge?
Blir lite konstigt att jämföra hela länder med en centralort?
Finns hundratals orter i Europa som har samma eller högre standard än Stockholm, utöver varenda liten by i Schweiz.
Allt handlar om vad du jämför med. Ska det bo 2 miljoner människor på platsen man jämför med också eller är det irrelevant. Ska man ta hänsyn till stadens ålder och organiska tillväxt eller ska man skita i historien?
Tycker inte man ska ta hänsyn till ålder – finns gammalt i hög standard och nytt i dålig. I Zurich finns det många byggnader från typ 1200-1600 talet i utmärkt skick, de har bara renoverats regelbundet. Och för den delen har jag varit mycket i Verona där det finns en amfiteater som man tror byggdes år 30, används fortfarande för rockkonserter och operor, mycket bra akustik, inget fuskbygge där inte.
Men ta tätorter över typ 100k invånare då.
Det är poängen, den historiska investeringen i en byggnad försvinner inte om den tas om hand. Det som kostar är att uppföra byggnaden. Har någon redan gjort det är det bara att se efter den och inte låta den förfalla.
Om jag bara tar snabbt städer jag anser har bättre än eller likvärdig standard som Stockholm:
Madrid
Barcelona
London
Dublin
Paris
Bucharest
Luxemburg
Haag
Berlin
Hamburg
Frankfurt
München
Bryssel
Köpenhamn
Oslo
Zürich
Genève
Monaco
Milano
Warszawa
Mfl…
Ingen rubrik om att guldet blev billigare idag.
Detta dök upp idag.
https://omni.se/eulander-far-olika-mal-sveriges-bland-de-hogsta/a/bgmAgv
Vilket innebär att Sverige skall reducera våra utsläpp med 50% fram till 2030
https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar%3Abb3257a0-e4ee-11eb-a1a5-01aa75ed71a1.0001.02%2FDOC_2&format=PDF
Detta trots att Sverige har näst lägst utsläpp av CO2 i EU, där endast Malta har lägre.
https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC?locations=EU
Frågan kvarstår då, hur skall detta gå till och vilka sektorer skall avvecklas helt?
Inte ens genom att avveckla det svenska lantbruket, samtidigt som vi stänger alla svenska industrier, skulle räcka.
Inte heller med att återgå till häst och vagn, för våra inrikes transporter, skulle räcka långt.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Miljo/Utslapp-i-Sverige/Vaxthusgaser/
Vem har skrivit på detta? Vem vill skada Sverige så mycket?
Insinuerar du att modern ekonomi omöjligen kan lösa klimatkrisen? 🙂
Den mest sannolika ‘lösningen’ är att vi kör på för fullt tills alla former av fossilt bränsle upphör vara tillgängliga.
Det kommer att gå fortare än vi tror. Det mesta fossila bränslet kommer stanna kvar där det är, eftersom det inte kommer att finnas någon efterfrågan till de priser som behövs för att göra utvinning möjlig.
De som skrivit på är väl de som hatar mänskligheten dvs C och MP. Som vanligt skall Sverige göra mest trots att vi redan har bland de lägsta utsläppen i EU för vi har det ju så bra och kan därför avstå mer.
Samma resonemang gjordes om inlagring av CO2 i skog där Sverige skall öka CO2-inlagringen i procent mer än EU i övrigt för vi har ju så mycket skog. Det rätta svaret vore ju att ålägga vissa länder i EU att plantera skog. Spanien är ju ett exempel men även Tyskland kan fundera på skogsplanteringar.
Som du indikerar är vi snart tillbaka på häst-och-vagn-tiden.
Nja. Hästen ska du nog inte räkna med. Dom bidrar ju också till CO2/metan utsläpp. En sådan djur-skatt kommer nog våra politiker också tycka är en lysande idé.
https://www.bbc.com/news/business-61741352
Sedan andas ju även människor ut CO2, men den åtgärden kommer senare?
Ja, då vi andas ut ca: 400kg CO2/person och år, så blir ju det ca: 3,2 miljarder ton bara det.
Eller en fördubbling sedan 70-talet om man så vill.
Antyder du att befolkningstillväxten har något med saken att göra? Ta det med påven som anser att uppvärmningen är ett stort problem men inte lika stort som att det finns folk som använder kondom.
@UNDERDOG – Kondom ÄÄÄÄÄR ett stort problem, det är en rätt osäker metod att förhindra graviditet. Spiral är det som gäller för att begränsa barnafödandet och jag är övertygad om att det var detta Påven menade.
Däremot är kondom bra på att skydda mot smitta.
Det mest effektiva sättet för biståndspengarna att göra gott är att ge steriliseringspremier till enskilda individer i fertil ålder.
Det här var lite intressant tycker jag:
“Många svenskar som leasar sin bil har klagat när dom fått avgiften höjd. Hittills i år har anmälningarna ökat med 370 procent jämfört med samma period i fjol.”
“Nu har Allmänna reklamationsnämnden (ARN) fattat sitt första beslut gällande leasingavgifter som höjts, fast det stått att månadskostnaden är fast.”
”Det är kul att beslutet är i min favör”, säger Mats Jonas Danielsson som gjort en anmälan tidigare i år.
https://sverigesradio.se/artikel/efter-manga-klagomal-arn-ger-kund-ratt-mot-leasingbolag
Det han säger om räntan borde stämma att den senaste höjningen på 1 % märks först på räkningen som kommer runt årsskiftet för det med befintliga lån.
Dock de som ska ta ett nytt lån kanske påverkas direkt så SBAB justerar upp sin ränta omgående när riksbanken höjer.
Jag vet inte om det är så det fungerar rätta mig om jag har fel.
Från SBAB
“Om du har en 3-månadersränta, även kallat rörlig ränta, kan din ränta justeras var tredje månad beroende på vilken ränta som gäller just då. Du kan när som helst välja att binda ett lån med 3-månadersränta. Passar dig som: Har marginaler i din ekonomi och inte behöver veta exakt vad dina boendekostnader blir framöver.”
https://www.sbab.se/1/privat/lana/bolan/bolan_-_sa_funkar_det/rorlig_eller_bunden_ranta.html
Du har nog rätt.
Miljödebatten: “Du finns och andas – Alltså är det Ditt fel.”
Beträffande ekonomin så kan den som levt ett tag konstatera att stora skrytbyggen (exvis Karlatornet i Göteborg) alltid byggs precis innan en ekonomisk kris slår till.
Ja var väl samma med Turning Torso. Var väl nästan på gränsen att det ens blev färdigbyggt…
Jag tjatar på om spotpriset på el, i morgon snittar det på knappt 3 öre/kwh! I hela landet. Snacka om antiklimax, här hotar Putin om ett nedsläckt Europa i vinter och media maler på om extrema energipriser.
Kan säkert sticka iväg om det blir riktigt kallt men jag tror faktiskt att det värsta är över. Tacka gud för LNG, och den brda viljan att hushålla med elen.
Återigen prissätts Sverige med gemensamt pris, varav 3 timmar negativa priser.
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Ajdå, Uffepriser nu igen. En bra statsminister ska ha tur, som Kjell-Olof Feldt nästan sa.
Det blir inget beslut om det föreslagna elstödet till hushåll och företag den här veckan.
Vi kan väl hoppas att det drar ut så långt på tiden, att det helt kan tas bort om det visar sig att elpriserna inte blir alltför höga.
Om staten har råd att slösa med skattepengar, så är det snarare skatterna som kan och bör sänkas.
Hellre uppmana till arbete och kapitalinvesteringar än att uppmana till konsumtion.
Långtidsprognosen för Stockholm pekar mot det mer milda vädret (över nollan dagtid), så det blir nog inte så illa som befarat med elräkningen.
https://www.dmi.dk/danmark/seasonprognose-dk/
Det ser ut att bli varierande väder, men inte alls osannolikt att det blir ganska ostadigt och lågtryck mm som drar in då och då. Dvs blåsigt och relativt milt. Det lär troligtvis bli så i Europa också , ialla fall de länder med stokastiskt elproduktion dvs Tyskland.
Elprisstödet är inte inbetalt via skatter. Pengarna ingår inte i statsbudgeten, och får inte heller ingå i den.
Det är pengar som elkunderna har betalt som ligger fonderade hos Svenska kraftnät.
Hellre i så fall att pengarna används för att trygga framtida elförsörjning, än att det skall delas ut lite hux flux till vissa privilegierade landsändar.
Hur ser fördelningen av inbetalat medel till fonden ut? Gissar att SE4 betalar in mest via höga priser eller är det en jämn ”skatt” på alla elkonsumenter?
Nästa konjunktur”smäll” blir när Kinas diktator beordrar sina militärer att anfalla Taiwan för att likt ryssland återföra ön till sitt territorium. Kina har i åratal noga och metodiskt monterat ner vad som återstått av demokrati på samma sätt som den ryske diktatorn.
I GP skrivs det idag 10 november om nya uttalanden av den kinesiske diktatorn som blir hätskare och hätskare. Det lär bli svårt att backa från dessa uttalanden. Kanske frestar det extra mycket nu när USA och EU är upptagna med Ukraina.
Den svenska handeln med Kina var 2019 en export om 91 miljarder, en import om 91 miljarder. 600 svsenska företag är etablerade i Kina. 10.000 bedriver handel med landet.
Att avstå från rysk energi är en sak, men är väst villigt att försöka samma sak med kinesisk handel?
Peter Wennblad skriver i SVD den 29 september om saken. EU har ett 100% importberoende av sällsynta jordartsmetaller och 99% kommer från Kina. Sverige har stora fyndigheter vars exploatering effektivt stoppas av protester och myndigheter. De stora ambitionerna om elektrifiering klingar allt ihåligare pga dels nermontering av reglerbar energiproduktion dels stopp för gruvbrytning. Wennblads artikel nämner hur kina agerade i en konflikt med Japan där man stoppade exporten av jordartsmetaller dit.
Räkna med motsvarande om inte väst offrar Taiwan.
Jag tror att Kina aktar sig väldigt noga för en militär konfrontation med USA. Till skillnad från Ryssland är Kina beroende av oljeimport från Mellanöstern. I en krigssituation skulle USA förmodligen börja kapa oljelaster till Kina i västra Indiska oceanen. Vad kan Kina göra åt det, med tanke på att den kinesiska flottan aldrig synts väster om Malackasundet?
Glöm inte mat, glöm inte komponenter samt reservdelar till industri… utan detta stannar allt. De klarar inte att producera sånt själva.
Glädjeskutt på börserna runt om efter lägre inflation än förväntat i USA. Lägre energi/bränslepriser här hemma borde också trycka ner inflationen.