Nedanstående är en gästartikel av brandmannen och den professionella äventyraren Lena Wilderäng, tillika bloggarens fru, adrenalena.se.
Under ukrainaresan fick jag en möjlighet att komma förbi Nationella Amröjningscentret och få en visning, samt kolla upp hur överlämningen av minröjningsdrönarna har gått.
Samtliga drönare har blivit levererade och befinner sig just nu på tre olika ställen för träning, kalibrering och vidare arbete. Troligen kommer man byta ut mjukvaran för att göra dem något strå vassare. Utifrån hur hotet ser ut så behövs riktigt bra noggrannhet på dessa, det finns inget utrymme till ens småfel. Nu finns det även en möjlighet att anpassa funktionen efter minröjarnas dagsfärska behov.
Chefen för amröjningscentret tog sig tid att visa hela träningsbasen för oss. Det är ett väldigt stort ställe med ett 500-tal som jobbar där, och flera pågående utbildningar. Förut utbildade de även räddningstjänstpersonal i höghöjdsarbete, kemräddning och annat. Numera fokuserar de endast på amröjning på grund av behoven i Ukraina just nu. Utbildningen har förkortats något för att kunna hinna utbilda fler, och på kortare tid. Behovet är enormt – i nyss befriade byar kan inget arbete påbörjas utan amröjning. Rasmassorna kan inte röjas, avlopp och vattenledningar kan inte återställas, ingen infrastruktur kan repareras utan att det först säkras ordentligt för tillträde. Samma är det för brandmän. Vid utryckning är det alltid pyrogänget som är först på plats.
Utbildningscentret har haft utbyte med flera motsvarigheter utomlands, allt från Beirut till Eksjö, och har sett till att få med sig hem lärdomar. Basen var mycket imponerande. De visade upp sina klassrum, där det pågick lektioner medan vi var där.
Själva anläggningen bestod av stora övningsytor inomhus och utomhus. Jag beskriver förstås inte dessa i detalj, men jag hoppas att kollegorna från Sverige och andra länder tar sig möjligheten att åka dit för studiebesök. Ukraina har enormt mycket erfarenhet som är bokstavligen dagsfärsk, något som behöver delas med andra för att sprida kunskap i världen. Jag har pratat med chefen om detta och det finns goda möjligheter till det. Efter segern kommer det garanterat bli ett ställe som frekventeras av internationella experter. De har dessutom byggt ett hotell alldeles bredvid basen, där det går att bo medan utbildningen eller studiebesöket pågår.
På anläggningen har de ett litet museum från sovjettiden och andra världskriget. De var mycket tydliga med att de visar upp sovjetisk symbolik på grund av historiska värdet, inte för att de är stolta över det eller stödjer ideologin. Det är genomgående för hela landet – många vill bli av med sovjetisk symbolik, speciellt nu efter en fullskaliga ockupationskriget har påbörjats. Men mycket får leva kvar, tex sovjetiska monument för insatser i andra världskriget, eller statyer som inte hyllar diktatorer och ideologin. Visst finns det folk som romantiserar Sovjet, men det är ofta de äldre, som förknippar det med sina ungdoms bästa år. Men de flesta förstår ändå att själva historien ska bevaras för att lära sig av. Och att gamla värderingar ska rivas för att bygga nytt och progressivt.
Under visningen av basen får vi även se ett embryo till ett museum för Ukrainakriget. Det som än så länge visas upp där är artefakter som de hittat på plats när de själva har återvänt till sina hem som har varit i ockuperade byar. Ryska uniformer, hjälmar och kroppsskydd i olika utföranden. Vapen och ammunition. Vissa saker var någorlunda moderna, andra såg ut att komma från andra världskriget, eller sextiotalet. Tydligen utrustas tvångsmobiliserade från Luhansk och Donetsk med riktigt utdaterade grejer.
Även personliga ägodelar såsom brev fanns med. Detta inkluderade brev från ryska skolbarn. De får som uppgift att skriva ett motiverande brev till en rysk soldat i Ukraina. Det ungefärliga innebörden är “Hej ryska soldaten, jag är stolt över dig, du är modig som beskyddar ryska landet och folket, jag hoppas du inte dör, ha det bra”. Jag tog inte bilder på dessa, och inte heller på privata brev. Äcklet segrade över nyfikenheten och viljan att visa upp det för världen.
Vi åt lunch i deras nyrenoverade matsal. Överallt på basen pågick det renoveringsarbete – de står inte stilla trots kriget. Lokalerna rustas upp, saker och ting repareras, det byggs nytt. Vi hade ju kommit till Ukraina för att just arbeta och hjälpa till, och även här fanns det möjligheter. Nu var det många jobb som krävde specialkompetens, men efter att chefen gjorde en behovsinventering så identifierades en uppgift till oss.
Mitt emot centralbyggnaden fanns det rester av ett sovjetiskt bygge. Det var Hedersväggen, “Wall of fame“. Ett typiskt sovjetiskt företeelse, där de framstående arbetarna listades. På vissa orter fanns även “Hall of Shame”, där fyllon och kriminella hängdes ut. Ryssland har börjat med sådana hedersväggar igen, som en del av resovjetifieringen som pågår.
Här fanns det dock bara en hedersvägg, eller snarare sagt rester. Vår uppgift var att hjälpa till att riva fundamentet, och få bort resterna av rostiga ramen som fanns kvar. Utrustade med en slägga, en kofot och en bilningshammare satte vi igång, tillsammans med kollegorna från basen. När allt var klart återstod det bara att lasta resterna i en lastbil.
Den här platsen kommer inte förbli tom. Det finns redan planer att uppföra ett monument för fallna pyrotekniker. Det har blivit en hel del nu sedan februari, tyvärr. Det kändes väldigt bra att hjälpa till här, med tanke på handlingens symbolik.
Efter besöket på basen kom vi tillbaka till Charkiv. Varje gång jag var där så passade jag på att ta en löptur, det blev några stycken. Ett härligt sätt att se stan. Ibland ser jag köer av folk som ska få ut humanitär hjälp – alltid max 50 pers, och alltid på lite olika ställen för att de inte ska bli måltavlor som det har tyvärr varit förut.
Det är många renhållningsarbetare ute, de håller efter gatorna och parkerna och det är mycket blommor. Om det smäller så städas rasmassorna upp ögonblickligen. Fönster och tak med tryckvågsskador repareras för att byggnader inte ska skadas ytterligare under vintern. Det är viktigt för moralen. Det ska förbli fint för dem som bor här, oavsett vad ryssen gör.
Charkiv är en mycket vacker stad. Det är inte bara för att ögonen lär sig att filtrera bort ruiner, skadade fönsterrutor, mörkläggningen. Och inte bara för att besök till ställen som legat vid fronten kalibrerar om sinnen. Utan det är en stad med historia och charm, med vackra byggnader och starka människor, som lever och andas trots alla krigsärr.
Fler inlägg om arbete med räddningstjänsten i Ukraina kommer. Jag vill även tacka för alla positiva kommentarer. Jag läser dem och de värmer. Tack till er!
24 kommentarer
Återigen, tack, bra redogörelse.
Du skriver levande och berörande utan att ta i. proffsigt. Vad mycket vi kan och bör hjälpa Ukraina med!
De borde besökas av mycket fler än experter. Och de borde sälja och vi köpa kompletta(nåja) dokumenterade artefaktuppsättningar för alla våra militära utbildningsanläggningar och utbildningsanläggningar för räddningstjänst. Förhoppningsvis kommer de sedan att stå med liten verksamhet under flera generationer, dröjer det 50 år innan de behövs och försummas efter halva tiden lär de ändå vara till stora delar relevanta och under tiden uppmuntra till kunskapsunderhåll.
Det blir semester i Ukraina kommande sommar.
Bra där. Och det går faktiskt att semestra i Ukraina redan nu. Om det är någon som behöver en privat guide och översättare så är det bara att kommentera nedan, jag kommer ha mycket fokus på Ukraina den kommande tiden. Annars går det att åka dit själv och njuta. Har kollegor som har gjort det i somras, med familj.
Jag skulle gärna resa till Ukraina på semester. Det ser ut som ett vackert land av bilder att döma, och det finns ju mycket att se för den historiskt intresserade.
Men jag skulle inte kunna åka dit nu på semester för att var turist. Inte medan det det ukrainska folket kämpar för landets överlevnad. Att hjälpa till med något skulle vara ett mycket bättre skäl för en resa, men tyvärr kan jag inte prata vare sig ukrainska eller ryska. Även om jag hjälpligt kan läsa kyrillisk text så är mitt ukrainska ordförråd mycket, mycket litet.
Nä, jag stannar hemma och bidrar ekonomiskt istället för att vara i vägen på plats.
Jag ser det mer som att man visar respekt för landet genom att semestra där. Ukraina behöver få igång sin ekonomi, utan att vara beroende och hoppas på välvilja. Jag är helt övertygad att den processen kommer gå snabbt, med att semestra och köpa ukrainska varor (vilket jag redan gjort) kommer det gå ännu snabbare.
Först måste ryssen lämna landet dock.
Tack Lena, vi är inte lika modiga som du, så vi ser helst att det råder fred innan. Tar gärna mot tips om kommande resmål och guidning.
Tusen tack för ytterligare ett intressant och läsvärt reportage! Delar till vänner. Så viktigt arbete.
Dina reportage är mycket intressanta och uppskattade. Jag trodde att Charkiv var en ruinhög men dina bilder visar en mycket vacker stad även om folket givetvis har det svårt. Jag hoppas att du blir en permanent gästkrönikor på bloggen. Jag ser fram emot nästa reportage!
TACK Lena – du gör skillnad, både för de i Ukraina och för oss härhemma!
Stort tack
– väldigt fint att få läsa om alla insatser för Ukraina
det värmer !
Tack Lena för ännu en fin inblick i något som vi annars inte skulle veta – för att ingen annan är där och rapporterar!
Någon gång, förhoppningsvis inte allt för långt bort, är vi på ett bättre ställe och kan blicka tillbaka. Summera intryck och erfarenheter. Skulle vara kul om du kunde föreläsa i Sverige och dela med dig. Jag tänker räddningstjänst, militär, MSB, med flera.
Var rädda om er!
Tack! Jag är tillgänglig för föreläsningar löpande, det är bara att bjuda in.
Tack för ännu ett intressant inlägg från dig Lena, ser fram emot fler framöver. Skönt att se att inte hela Charkiv är sönderbombat, vilken vacker stad. Jag hoppas kunna resa till Ukraina framöver, det står på önskelistan. Ha det gott och tack igen för allt du och Lars gör, ni är guld värda. Slava Ukraini, heroiam slava!
Jag är imponerad över ditt engagemang Lena och du är en så pass stor inspiration att jag överväger att göra så mycket mer än bara donera pengar. Funderar över om det om inte annat behövs folk som älskar att köra bil, är tillräckligt äventyrliga (dvs jag) och åtminstone kan hjälpa till med att leverera fordon till Ukraina. Vem tycker du att jag lämpligen bör börja prata med?
Tack ska du ha! Om du har C-kort så är det Blågula Bilen som skulle behöva hjälp. Om du endast har B-kort men älskar att köra bil så bör du prata med OperationAid, de har ett stort behov av volontärer.
Tack Lena, ska kontakta dem.
En reflexion – möjligen redan överspelad:
Så här i juletid är väl ett bidrag till verifierad mottagare i Ukraina en lämplig julklapp att ge bort, särskilt som det besparar givaren tankemödan med att lista ut lämpliga julklappar i en familje/bekantskapskrets redan alltför djupt i överflödsträsket.
För att göra två flugor på smällen – kan inte någon web/programmeringsmatador utforma ett gåvobevis som givare kan få/begära från gåvomottagaren som kan tjäna som julklappsbevis till nära, kära och likställda?
Bra tanke.
Hmm. Finns det nån som känner folk som BÅDE kan det där med data OCH är fena på design?
😉
Lena, du är fantastisk och så inspirerande att läsa om dina resor och ditt engagemang. Goda handlingar leder över tid till goda handlingar hos andra och jag känner att vi alla hela tiden måste bli bättre.
Hej Lena,
Fantastiskt intressant att läsa denna artikel! 🙂 Följer dagligen bloggen!!! Arbetar själv som fjärrpilot. Blir helt klart nyfiken på de mindetekterande Matricerna! Jag måste säga att jag blir en smula avundsjuk… Hade min livssituation sett lite annorlunda ut hade jag gärna hjälpt till på plats. Men nu får jag nöja mig med lite donationer här och där. Ni gör ett otroligt arbete! Jag följer flera på de sociala medierna och det är mycket skrämmande men även mycket fint som delas.
Trevligt! Passerade Charkiv som hastigast en vinter, hann inte se så mycket men kom ihåg järnvägsstationen med stämningsfulla jul- och nyårsdekorationer framför. Åker väldigt gärna tillbaka i framtiden och ser mer, hoppas det blir möjligt 🙂
Stort tack Lena!
Både før insatser och att du skriver så bra om allt detta. Kænns som man får en helt annan uppløsning på verkligheten och att få høra om vardagen och allt hur kriget påverkat allt; stort som smått.
Læst alla dina poster! Och dessa inspirerar mig (utøver vanliga uppdateringarna) att donera till flera organisationer (som rekommenderas hær).
Btw, jækligt awesome att du ær ute och springer! Sånt ær viktigt!