Kanske inte helt oväntat röstade Tidölagets fyra partier in Ulf Kristersson (M) som Sveriges nästa statsminister med det väntade utfallet 176 röster för och 173 mot. Formellt blir han statsminister efter konseljen på slottet.
Det intressanta blir förstås regeringsförklaringen, där det ska redogöras för politiken utöver SD:s punkter i Tidöavtalet, och presenteras ministrar. Oklart om det även presenteras vilka skuggministrar (alla jämförelser med Ormtunga i Härskarringentrilogin är helt slumpmässiga) som SD ska få ha i regeringskansliet med insyn utan ansvar i regeringsarbetet, eller om det sker lite mer diskret och inofficiellt. Trots allt är det inte någon formaliserad del av regeringsformen och hur det påhittet ska redovisas är väl lite mer flexibelt får man förmoda.
Själva konseljen är bara ceremoniell.
117 kommentarer
Jag bestämde mig för att kolla upp Reinfeldts regeringsförklaring 2006 inför hans 8 år vid makten, vem tror på copy-paste på den här?
“Fler brott måste klaras upp. Polisen skall bättre förebygga, utreda och klara upp brott och stå
till medborgarnas tjänst. […] Med tidiga och tydliga åtgärder mot ungdomsbrottslighet idag motverkas grov brottslighet imorgon.”
(nedkortat pga citatreglerna)
När det gäller statliga publikationer är citatreglerna mer generösa. Citatreglerna om tre meningar är från verk med privat upphovsrätt.
Nej, citaträtten är inte begränsad till ett visst antal meningar.
“Var och en får citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet.”
Även om jag står långt ifrån Noshi Dadgostar politiskt så måste jag säga att hennes talskrivare hade gjort ett lysande jobb. Övriga var väldigt bleka, förutsägbara och tråkiga.
Jag tyckte att hon mest lät som en 14-årig pubertist.
Såg förresten att Helmut Schumann skrivit en bok som heter “Der Pubertist, Uberlebenshandbuch fur eltern” som säljs för det facila priset av 1 939,03 kr på Amamson.se. Vad nu det har med saken att göra men en överlevnadshandbok kanske ändå platsar här? 😉
I synnerhet lysande vad gäller de där hundratusentals miljoner i vinstuttag inom skolan som hon pratade om. Knivskarpt.
Hon höll på att orera om sina tokigheter i ungefär två timmar för länge.
Håller med @LELLEADELLE, på Palmes knivskarpt elaka nivå, rent retoriskt. De två tidigare kommentarerna här, var mer som vuxna som lajvar tonåringar, eller tvärtom.
De har många problem att lösa, hoppas de lyckas för Sveriges skull. Är dock lite orolig att denna mandatperiod slutar i fiasko för skattebetalarna, pengarna hamnar istället Uffes kompisars fickor, precis som tidigare. Liberalerna lär väll lägga veto mot mer resurser till polisen, Johan Pehrson vill ju satsa på ordningsvakter (bra för hans ägande i säkerhetsbolag).
Det var väl inte en rad om mer pengar till poliserna, handlade bara om att de ska göra mer.
Tullen är ett intressant exempel som vi tidigare diskuterat. Inför valet 2018 så lovade M åtminstone 500 nya tullanställda. I detta valet har det mest handlat om fler tullare med pistol och “utökade befogenheter”.
Har ingen aning om vad som krävs för utbildning för att springa omkring som beväpnad tullare, men jag hoppas den är gedigen och i så fall snyter man inte 500 nyanställda ur näsan.
Så svarar också tullens generaldirektör, utökade befogenheter betyder inget om man inte får mer resurser:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8JJJ6x/tullchef-ska-vi-gora-mer-sa-maste-vi-bli-fler
Sen är det så klart det där att den brunblåa Tidölagssörjan lovat att inte höja skatten.
Troligtvis lär vi se förslag om mer befogenheter till ordningsvakter, som då kan ta över delar polisens och tullens uppgifter till lägre lön.
Grundutbildningen till ordningsvakt är 80 timmar. Kanske vi kan låta flygplatssäkerheten eller tullen skötas av dresserade schimpanser istället? Jag tror de kommer lösa lika många brott, men de är billigare i drift och har antagligen ofta ett bättre kundbemötande än ordningsvakter.
Men om man tycker att det är kul att bli kränkt av någon med IQ 70 som har förätit sig på anabola steroider? Det är ju ett av de få traditionella folknöjena som vi har kvar sedan 80-talet i Sverige.
Jag hoppas att Jan Emanuel kommer att stå till förfogande för sagda tjänster, kanske kan han utföra det på distans.
Alltså, jag vet inte. Chimpanserna kräver rejält med djurskydd, högkvalitativ mat, veterinäromsorg och bevakade burar med gedigna hinderbanor. Låter dyrare än säkerhetsvakter.
@Ben — Nja, jag är bekymrad över att nedtryckningarna och kvävningarna inte blir lika bra på distans.
Till saken hör att tullen har redan pistoler. Vilket kanske Uffe redan visste.
Ja, en del tullare bär vapen. Om jag förstod Uffe rätt skulle fler, eller större andel av dem, bära vapen i framtiden.
Vad nu det hjälper.
Tråkiga var att under terrordådet på drottningsgatan fick tullarna inte ens ut sina vapen utan det blev stopp. Så att de har vapen verkar inte spela roll om de inte ens får bära dem.
Jag tror inte regeringen sitter hela mandatperioden. Någon gång kommer L hoppa av och Uffe behöver regeringsombilda (L kommer fortfarande stödja honom som statsminister men rösta emot delar i Tidöavtalet).
Om inte annat när olika saker som enligt Tidöavtalet ska utredas resulterar i lagförslag. Inte säkert att L kan ställa upp på det skarpa resultatet.
Precis. Avhoppet kommer när det skall omsättas i skarpa förslag i riksdagen.
Ja, eller då tvärtom. När utredningarna visar att diverse förslag är grundlags- och EU-rättsvidriga hoppar SD av när deras förslag inte går att genomföra.
Vågat påstående! Absolut en möjlighet, men jag ska inte ge mig in och spå framtiden.
Sen kan man ju nämna att SD faktiskt haft 6 vildar samtidigt i riksdagen: Hagwall, Wigh, Gamov, Felten, Jansson och Ahl, samtidigt under en period 2018 innan valet. En sån situation räcker ju mer än väl också till att skapa viss oreda m h t att försprånget endast är 3 mandat, gärna kanske tillsammans med en och annan liberal som tycker politiken är för illiberal eller nåt. Det blir spännande, helt klart.
Kommer få äta upp detta om 4 år… tror inte heller det håller i 4 år pga av när de olika punkterna som utreds skall landa i riktiga lagförslag, men vi får se, däremot måste värsta fallet för S, MP, C, VPK vara att det håller och att M, SD, KD, FP lyckas omsätta det hela till politik som ger resultat-då kommer ju all trovärdighet för dem vara borta.
–
Personligen vill jag ha någonting annat än vad vi haft de senaste 8 åren, att pröva samma misslyckade koncept i ytterliggare 4 år är ju vad som brukar benämnas idioti, sedan betyder det inte att jag är nöjd med detaljutfallet vi nu har.
–
Däremot tror jag att vi inom 8 år kommer få se SD samt S som officiella kompisar.Vart landar de borgerliga då? på läktaren kanske?
–
Som jag skrev jag kommer få äta upp det, förmodligen, men roligt att spekulera är det, vi vet facit om 8 år-indikation inom 4…
SD+LO ser vi ju redan, och LO är som bekant den ekonomiska grenen av S.
Det beror snarare på att LO-anslutna röstar SD i större utsträckning än S nuförtiden.
S kommer inte bli kompis med SD eller M för den delen, eftersom de ideologiskt definierar sig som varandras motsatser.
Innan valet sa Gideonsson att det var fullständigt otänkbart för LO att ha något med SD att göra. En månad senare var det otänkbara plötsligt tänkbart.
Språkkrav för medborgarskap var bottenlös rasism ena dagen, sen blev det plötsligt S-politik. Ett Nato-medlemskap skulle enligt Andersson destabilisera Europa ena dagen, men nästa dag var det riskfritt. Kärnkraft var uteslutet ur framtidens energiproduktion enligt Andersson, men lagom till valrörelsen blev kärnkraft ett alternativ igen. osv…
Ingen vet vad som händer i framtiden men att spå framtiden med utgångspunkt i att S (eller något annat parti för den delen) har grundmurade idelogiska principer är inget jag skulle göra personligen 🙂
Tvärtom. Det enda man kan vara säker på inom politiken är att sossar inte är moderater och att moderater inte är sossar. Plus samma för SD.
Ja, S+M ser även jag som en osannolik konstellation, men jag är inte lika övertygad när det gäller S+SD. Vi får se var testballongen i form av samarbete mellan SD och LO landar.
@Tankfri:
42% av LO:s medlemmar röstade på Socialdemokraterna, 27% på Sverigedemokraterna. Sossarna är alltså fortfarande största parti bland LO:s medlemmar, med ganska stor marginal.
Tror ni missförstår protesterna i media. Det handlar om värdesignalering, ministerposter och andra platser vid grytorna är väl värt ett dåligt samvete.
Marcus Oscarsson kan man ju tycka vad man vill om, och det gör man ju också. Hälften verkar gilla honom och andra hälften verkar ogilla honom. Växelvis. Vilket antagligen innebär att han ligger ganska fast i neutralt läge, och det är också min åsikt.
Nåväl, han har ju visat efter genomgång av Tidöavtalet, att det överensstämmer till ca 60-70 procent med vad L hade i valprogrammet, och därför hävdade han att L är den stora vinnaren här.
Fan tro´t, jag har inte läst varken L:s valmanifest eller Tidöavtalet, men så framställde han det iaf.
Om det är så med det på fötterna blir det nog svårt för någon politiker i L att backa om de inte är tunnhudade godhetsknarkare till snöflingor (som jargongen föreskriver) förstås.
Politik är ju att ge och ta, kompromisser bör de vara vana vid.
Redaktionen ser ut att ha det gött.
Tänk om man kunde få ta ryggläge på skrivbordet och sova lite.
Fantastisk redaktion och kollega.
Noterar att vi återigen genomlidit ett val med en valdebatt som handlat om vad partierna tänker åstadkomma på 4 korta år innan de önskar ansvarsfrihet och drar igång en ny debatt om vad de tänker göra på 4 korta år.
Är jag ensam om att besluta mig för vilket parti som ska få min röst i nästa val när det är ca 1 år kvar? Valdebatten är bortslösad teater.
LSD har getts en vansinnig positionsfördel, de styr bakom ridån och de “etablerade” politikerna risken som företrädare. Ger oanade möjligheter till skendebatter om att någon annan har ansvaret. (Light SD (politik))
Läser att yxmannen och f d rapparen Ivar Arpi tycker det är “stötande” att Greider, som han tydligen debatterat emot, “hoppas” på en ekonomisk kollaps.
1. Utan att ha sett debatten tror jag det är en fultolkning av Greider.
2. Efter att ha jobbat på propagandatidningen Bulletin, vars uppdrag var att leta upp saker att klaga på avseende bl a invandrare samt ifrågasatt allvaret i 6 januari-händelserna i Washington, så tycker Ivar Arpi att det är “stötande”.
Är det så här tröttsamt genomskinlig högerdebattörerna ska vara nu? “Nej men ok sharia-Annie och svetsarn har vi sagt i 8 år men Tidölaget? Där går gränsen, det är stötande.”
Cope.
Just ja. Glömde Arpis bästa identitetspolitiska offerkofteutspel: Breivik var egentligen ute efter de konservativa när han mörde 70 ungdomar:
https://aktuelltfokus.se/ivar-arpi-om-utoya-breivik-ville-skada-konservativa/
Men sure, whatever Greider sa är “stötande”.
Ingen åsikt om Arpi men yxman och rappare var okänt?
Jan har alltså hotat någon med en yxa?
Nä, det har han inte. Han drog upp den gamla boken “Skogsvandringar” av Ernst Jünger där essensen är att man (som högerkonservativ, får man förmoda) bör vara beredd att försvara sitt hem och sin familj med en yxa i farstun. Det var ungefär samtidigt som nån annan sorglig högertyp twittrade om att han var rädd för DHL-budet, vilket gjorde att det blev en väldigt väldigt rolig paradox – rädd för allt, men absolut tuff och beredd att slåss med yxa till sista blodsdroppen.
Den där yxan blev väl lite symbolisk, helt enkelt. Men något verkligt hot har aldrig förekommit.
Nej, Ivar har inte hotat någon. Men han skrev ett inlägg som syftade till att beskriva vad som händer när det offentliga överger sitt uppdrag och inte kan garantera säkerhet. Typ “om inte ordningsmakten kan hålla mig säker måste jag vara beredd att själv försvara mitt hem med yxa”.
Ursprunget var en bok av tyske författaren Ernst Jünger. Eftersom alla tyska namn av delar av vänstern kopplas till nationalsocialism så gick samma delar av vänstern bananas, trots att Jünger inte verkar ha varit någon medlöpare, och befann sig i periferin till attentat mot H*tler.
Nja, nu tror jag du hittar på lite. Jag tror inte nån i “vänstern” påstod att Jünger personligen var övertygad nazist. Om nån gjort det får du gärna presentera underlag.
Däremot är det ett faktum att han tjänstgjorde i tredje rikets ockupationsarmé i Frankrike och efter kriget sågs som en “Mitläufer”, alltså en person som inte begått krigsbrott men som beredvilligt bistått tyska regeringen med att ockupera halva Europa osv.
Henrik Arnstad på twitter 23 sept 21:
“Nu hyllar Ivar Arpi den nazityske officeraren Ernst Jünger som våldsideal”
Det är i mitt tycke en kraftig n*zistsmetning. Arnstad är väl dock ingen som seriösa vänstern (eller högern) tar på allvar, så jag kanske får backa. Å andra sidan ska han för en “fransk journalist” ha meddelat att “Mycket tyder på att det svenska demokratiska statsskicket avskaffades 14 oktober 2022”, och så stora ord tycker jag fler än han har använt efter att svenska folket sagt sitt.
Avseende Ernst Jünger var det nog generellt sett “komplicerat” att bo och verka i Tyskland under given period.
Just precis. Han var officer i den nazityska armén, alltså en nazitysk officer. Rätt avancerad fultolkning att påstå att sådana fakta är “nazistsmetning”. Jag tror du också vet exakt vad Arnstad menade.
Jag tror det är uppenbart för de flesta vad Arnstad ville få fram för budskap. Han hade kunna skriva “tyske författaren”, vilket hade varit mer korrekt eftersom Jünger vid bokens utgivande (som Arpi refererar till) år 1951 sedan ett bra tag avskedats från tyska armén. Genom att istället välja att skriva “nazityske officeraren”, och utelämna andra detaljer, är det tydligt att Arnstad vill nazistsmeta Arpis (eller egentligen Jüngers) konstaterande att om det offentliga drar sig tillbaka, måste den starke i hushållet vara beredd att försvara sig själva.
Ja, eller så handlar boken ifråga om människans förhållande till en totalitär stat. Då är det ju inte irrelevant att Junger har erfarenhet av nazismen.
Men din teori är också fin.
När man i modern tid benämner vuxna tyskar som levde på 30 och 40-talet som nazister så har man vanligtvis ett syfte med det (en väldig majoritet av vuxna tyska män deltog, frivilligt eller inte, i wehrmacht under 40-talet). Det krävdes en hel del tur och aktivt motstånd för att inte bli en “nazitysk officerare för ungdomar med överklass/ akademikerbakgrund.
Âr det verkligen en effektiv strategi att blåneka när de efterfrågade citaten om nazibrunsmetning faktisk presenteras?
Apropå medveten illvillig feltolkning så har vi rubriken i “AktuelltFokus” som BenDover refererar till;
“Ivar Arpi om Utöya: Breivik ville skada konservativa”
Detta låter ju minst sagt suspekt. Menar Arpi att de konservativa är det verkliga offren? ?
Men nej, Arpi skriver däremot ett långt inlägg om hur Utøya används av delar av vänstern för att tysta kritiker och han REFERERAR till Breivik som skriver att, citat;
“När åklagaren under rättegången frågade Breivik vad syftet med attentatet den 22 juli var sade han att det var för att få igång en häxjakt mot moderata kulturkonservativa till höger. Detta skulle leda till ökad polarisering, censur och radikalisering, påstod han.”
Arpi påstår alltså inte det som AktuelltFokus och Ben Dover insinuerar, att “de konservativa var de verkliga offren”.
Apropå Utøya så är det intressant att det endast är den svenska vänstern (inklusive Ben Dover) som använder massakern som ett slagträ i debatten. Den betydligt mer sansade norska vänstern håller sig för god för det (har själv bott 20 år i Norge).
@Davskol
Det är alltså ok när Arpi använder Utøya i debatten men inte när “vänstern” gör det, om jag förstår dig rätt. Jobbar du ofta med dubbla måttstockar?
Det är konstigt att det är ofint för “vänstern” att nämna terrorbrott men helt ok om “högern” gör det.
HEASM66: Delar av svensk vänster försöker göra alla till höger om liberalerna medskyldiga till ett av världens mest avskyvärda terrorbrott och Arpi problematiserar denna “guilt by association”. Det är inte “ofint” att nämna Utøya. Massmördarens offer bör hedras i alla möjliga sammanhang men det är “ofint” att försöka utmåla sina politiska motståndare som ondsinnade, dvs själva essensen av “brunsmetning”, för att de önskar att Sverige skal föra en mindre liberal invandringspolitik.
Jihoo!!! Nu håller jag tummarna för att högern vågar forcera arbetet och att vänstern skyndar på med sorgearbetet och kommer igång med att ta fram bättre politik.
Jag tror dessvärre att vänstern som vanligt kommer att lägga större delen av sin energi på osakligt gnällande och på att obstruera.
Sa du misstroendeförklaring?
Om den nya regeringen utser vulgärtwittrande och ljugande stolpskott av Strandhäll/Johansson-kaliber till statsråd så ser jag det inte som obstruerande att rikta misstroende mot dem. Tvärtom.
Du menar att Herrey, Ubbhultarn och det där cocacolamonstret från Gävle inte gnäller och ljuger tillräckligt?
Eller, ah just, det dom sitter ju bara i riksdagen och han därför inte tituleras statsråd. My bad.
Om några borgerliga statsråd uppför sig som de som utsatts för misstroendeförklaringar de senaste åtta åren så är jag helhjärtat för att de skall få misstroende mot sig.
Misstroenden är inget probleb, tvärtom är det en demokratisk funktion och det enda sätt Riksdagen har för att utkräva något som helst ansvar från ett statsråd. Betänk att statsråden inte är tillsatta på något demokratiskt vis alls. De har inga väljare bakom sig.
Vi får väl se om vänstern kommer att använda högerns trick att sänka budgetar och väcka misstroendeomröstningar vid sämsta tänkbara tillfälle.
Kanske svårt att sänka budgeten om regeringsunderlaget har 176 mandat.
Liberalerna har minst ett par ledamöter som kommer att rösta efter sina samveten förr eller senare. Dessutom kommer en handfull SD-ledamöter att säga vad de egentligen tycker och bli politiska vildar under mandatperioden.
Under mandatperioden kan regeringsunderlaget även komma att öka med hela eller halva centerpartiet. Ur demokratisk synvinkel skulle jag föredra halva i form av de mera borgerliga ledamöterna men jag är ju lite idealist.
Det verkar ju dumt eftersom C fick igenom mer av sin politik under Löfvén och Andersson än under Reinfeldt och Bildt.
@Tankfri, Rösta efter sina samveten = inte aspirera på en plats i riksdagen 2026. Inget är så svårt att förstå som det som din försörjning beror på att du inte förstår det.
Fick Centern igenom mer av sin politik eller blev de lovade att få igenom mer av sin politik?
Många av paradnumren fanns det ju ingen majoritet för när Sossarna lovade dem det, men på något sätt fick ju Centern det till att allt var Moderaternas fel när inget gick igenom.
Ett sjukt listigt borgerligt trick att rösta om budgetar. 😁
Det är självklart ingen rättighet för en sosseregering att få igenom en budget utan en majoritet bakom sig.
Förhåller mig försiktigt optimistisk i frågan. På pluskontot är att det gulblåa blocket har en probleminsikt och problemerkännande som vänstersidan saknar. Huruvida de har förmågan, givet lågkonjunkter osv, att komma tillrätta med problemen är jag inte helt övertygad om. Inte heller om de lyckas hålla sams. Det är dock tydligt att väldigt lite har hänt de senaste 8 åren utöver symboliska straffskärpningar och “åtstramad” migrationspolitik (ingen verkar kunna redogöra för vad som stramats åt).
Det är mycket fokus på L och att de på något sätt sviker sin väljare och kärnvärden (men kanske främst gamla avdankade partiledare i övre 100-årsåldern). Man måste ändå notera att Johan Persson tog upp partiet från 2,2-ish procent till att inte bara klara riksdagsspärren, utan även sätta partiet i regeringsposition. Att dö martyrdöden genom en tynande tillvaro utanför riksdagen torde varit ett större “svek”.
Genom att inte vara Nyamko Sabuni lyckades Johan Pehrson övertyga moderata väljare att stödrösta på L som vanligt.
Word.
Vilket innebar att M blev tredje största parti. Attans!
Jag tycker alla val-relaterade opinionsundersökningar ska förbjudas minst ett halvår före varje val. Tänk så spännande varje val hade varit om det inte fanns en dagligen uppdaterad graf för stödröstarna att koordinera efter. Drömma kan man ju.
Den som avgjorde valet var 15-åringen som sköt inne på Emporia. Innan dådet låg M 2-3 procent större än SD och SD var 1-2 procent under förra valresultatet. Skyll på honom.
Är det i Skåne?
Ingen utom skåningar bryr sig om Skåne.
“Genom att inte vara Nyamko Sabuni lyckades Johan Pehrson övertyga moderata väljare att stödrösta på L som vanligt.”
Ja, det var ju knappast som att kliva upp på scen efter Rolling Stones direkt. Sabuni var faktiskt inte mogen rollen. Frågan är om Ullenhag hade klarat av detsamma eller oåterkalleligt kört L ned i gyttjan och ut ur riksdagen.
När jag gubb-lyssnade på P1 imorse var det en anklagande ton mot Johan Persson, som om han hade gjort något fel. Alla partier vill väl sitta i regeringsposition (ej att förväxlas med “bör”) eftersom det maximerar chanserna till att få sin politik genomförd? Och en tvättäkta liberal kan ju knappast trivas med att sitta i en socialistisk regering.
En tvättäkta liberal *borde* inte heller knappast trivas i regeringsamarbete med sin huvudmotståndare (Sd är deras huvudmotståndare enligt Johan Pehrson själv).
“Sd är deras huvudmotståndare enligt Johan Pehrson själv”
Ja, SD är socialkonservativt. Nu kan jag ju visserligen tycka att V(PK) borde vara än större motståndare till L.
Sverige är i sin essens en socialliberal stat. Det ironiska är att nästan ingen vill kännas vid det och att liberalerna är det minsta riksdagspartiet. Anledningen till att sverige blev socialliberalt är just spänningen mellan ett milt socialistiskt block och ett milt konservativt block.
De senaste åren har vi dock tappat bort den socialliberala identiteten och samhället blir alltmer repressivt och dysfunktionellt. Även om alla skäller på liberalerna så blir det faktiskt de som avgör om Sverige behåller sin liberala tradition eller glider över i mjukfascism de kommande åren.
“[…] samhället blir alltmer repressivt och dysfunktionellt.”
Hundratusentals-miljoner-kronorsfrågan är om det går att komma tillrätta med den systemhotande nätverksbaserade kriminaliteten på rättssäker väg, eller om vi måste acceptera att rättsprinciperna naggas i kanten?
Svaret är enkelt. I de fallen då polisen gör sitt jobb för att lagföra brottslingar så räcker lagstiftningen mer än väl.
I så fall kanske det är dags att ändra på den påstådda essensen.
Väljarna vill ha socialliberalism eftersom de värdesätter både personlig frihet och en fungerande välfärd. Det visas inte minst av att högern alltid måste använda folkhemsretorik för att vinna, även om de inte menar allvar med den.
Jag hyser en försiktig förhoppning om att åtminstone S har kommit till insikt om att det faktiskt finns stora samhällsproblem som måste lösas, även om de inte riktigt är mogna nog att erkänna det ännu.
Om det blir maktskifte 2026 så är jag hyfsat övertygad om att S inte kommer att ha någon större brådska med att riva upp de tunga reformerna inom kriminal- och energipolitik som förhoppningsvis genomförts innan dess.
Jag tror som du att efter fyra år kommer reformer som inte går att backa att ha genomförts och S är uppsnurrade på läktaren för lång tid framöver.
Socialdemokraternas problem är ju att ledningen, eller iallafall delar av den, myckert väl förstår vad som fungerar och inte fungerar. Däremot accepteras inte dessa nödvändigheter av deras väljare. S behöver alltså en borgerlig regering då och då som genomför de nödvändiga åtgärderna och S låtsas att de är starkt emot dem för att blidka sina väljare. Jobbskatteavdragen är ett sådant exempel där S under åtta år inte rört ett finger för attt rulla tillbaka det som de var så emot. Med invandringspolitiken och NATO så kom verkligheten ikapp dem så där var de tvungna att agera, rakt emot vad de tidigare haft för offentlig åsikt.
Därför hamnar just S ofta i sådana situationer. De har alltid helt fel ingångsvärden i alla stora frågor, för sina väljares skull, och måste alltid antingen ändra sig helt eller låta en borgerlig regering ta i det.
Det finns ju, i realiteten, inte någonting i detta Tidöavtal som S har speciellt stora problem med. Men de måste låtsas för publikens skull.
Sallad: Elegant sammanfattat och ganska nära rådande verklighet även om jag skulle formulera vissa av detaljerna något annorlunda.
Sakfrågan dock ingen nyhet inom partiet utan avhandlades internt allaredan för ett drygt decennium sedan i termer av partiets interna och externa kommunikation vilken konstaterades ligga i tre nivåer med VU/Partistyrelse som högsta nivå följt av Riksdagsgrupp/Partidistrikt och slutligen extern kommunikation ut till offentligheten.
Samt naturligtvis att för undertecknad som bevittnat skeenden som detta alltsedan mitten 70-talet intressant att detta uppmärksammas.
Sallad: Enig!
Jag håller mig neutral tills vi har sett Tidölagets budget. Om de sänker bidrag och höjer skatter, så att vi kan stärka kronan och få ner inflationen, så får de godkänt.
Ett av deras explicita vallöften var väl att inte höja skatten?
’Man säger en sak före valet. Sen säger man en sak också efter valet. Sen måste man kompromissa’, Johan Pehrson.
I Skåne gick förra regionstyret till val på att inte höja skatten. Snabbt höjde de skatten.
Svenonius region har för övrigt den högsta regionskatten i landet.
Det blir skumpa och popcorn när Ulf inser att saker kostar pengar. Nya fängelser, moralpoliser och annat skoj.
Det känns konstigt att försvara Svenonius, men … Stockholm har en mer omfattande kollektivtrafik än övriga regioner samt är, senast jag kontrollerade, den enda nettobetalaren till utjämningssystemet mellan regionerna.
Precis vad jag tänkte trycka ut. För långsam som vanligt.
Utjämningssystemet hör till de största utgiftsposterna för Sth Region och är till 100% bidrag till alla de andra. Tungan på vågen oftare än inte. Dessutom uttryckligen använt av S-tatsmakterna som vapen mot politiska motståndare just i syfte att spräcka budgeten.
Detta hindrar inte att Sventonius har en hel del att svara för, men det vägrar hon ju konsekvent.
Well, en och annan arbetsmarknadsåtgärd finns där ju i sthlm också, i form av hundratals myndigheter och förvaltningar, så det kanske går jämnt ut?
Nja… den viktigaste orsaken är att stockholmarna uppsöker vården dubbelt så ofta som svenskarna i gemen, trots att de är yngre och friskare.
Ben: Kan så vara. Vore ändå snyggare att slåss med blanka vapen och inte införa riktad lagstiftning för att bekämpa ideologiska motståndare på ett annat plan, där man råkat förlora makten. Det jag talar om är precis en sådan statlig åtgärd som i ett slag pajade de borgerligas balanserade budget genom att ålägga dem en oförutsedd miljardutgift. Jovisst, vatten under bron. Men det fastnade i minnet.
Lelle: Som ovan belastades SLL med en miljardutgift som gick till resten av landet, efter att invånarnas behov tillgodosetts – så gott nu det gick; vilket är en annan saga. MAS, Sahlgrenska, Ackis osv må ha varit bättre skötta vingårdar än KS/KI. Eller ej.
@heasm66:
Kollektivtrafikens andel av regionbudgeten i Stockholm är bara 14%. Den höga skatten beror till stor del på att man via den fria etableringsrätten och utförsäljningen av vårdcentraler och sjukhus har tillåtit en våldsam expansion av vård till friska invånare i de delar av staden där medelinkomsten är högst (som Lelleadelle säger ovan).
Utöver det har man byggt ett av världens dyraste och sämst fungerande sjukhus, enligt ett koncept framtaget av managementkonsulter utan vårderfarenhet.
Goeran: Tillika ett glashus, som Hr Bloggarn plägar påpeka är mindre lyckat ur beredskapssynpunkt.
@Goeran 63
Skatten i Stockholms region var 12.27% 2004 och är nu 12.08% så den har sjunkit något under samma period som t ex nya Karolinska har byggts. Tycker inte riktigt att din förklaring håller.
@Heasm66:
Det var kanske ingen slump att du valde att jämföra med just 2004, det är då moderat underskottsbudgetering fått ekonomin att haverera fullständigt och man panikhöjde från 11,62 till 12,27. 2008 sänkte man till 12,10 och 2016 till 12,08.
Så du har rätt i att Nya Karolinska inte har *höjt* skatten, bara bidragit till att den fortsatt att vara högst i Sverige (sedan 2004…).
@LELLEADELLE Stockholm har också kortast vårdköer i landet. Betar dessutom av andra regioners köer för t ex cancervård.
–
Det tycker jag inte är “överkonsumtion” av sjukvård, tvärtom.
–
NKS är också ett av världens bästa sjukhus vad gäller den vård som ges.
–
Till yttermera visso så är nya MAS väsentligt mycket dyrare per vårdplats än NKS.
@Goeran 63
Tror nog vi är rätt överens i sak. Ville bara peka påatt Stockholm har lite speciella omständigheter och att NKS inte enbart är orsaken.
Diskuteras ens en fungerande regering? Allt har ju varit kört sen i onsdags när Kristersson begärde två dagars förlängning av sitt uppdrag.
Jo, enligt sosseledaren så tydde ju de två extra dagarna på att vi ska få fyra extra förlorade år. Att det tog över ett tredjedels år för sossarna att få till en regering som sedan inte satt i två och ett halvt år en gång, det nämnde hon inte.
Så 2 dagar, blir 4 förlorade år? Undrar vad Ukrainarna då tycker om Archerutredningens 6 månader?
Jag är mer oroad av att skidsesongen blir kortare, och att Skistar höjer priserna varje år. VaFaan, inte ett ord om detta.. Shit, dessutom är titankaminer & ved ganska dyra nuförtiden, och fluorvallor verkar försvinna – Bummer, hur ska man klara sig nu ?
Hä bar å åk.
😻
Är redaktionen en Sibbe? ❤️
Tycker SVTs politiska docksatir Herr Talman träffade det på pricken. Där får alla i Tidölaget sitta i Jimmie Åkessons,som jultomte, knä och där han frågar vad de kan ge för klappar till “tomten”. Hårda klappar va visst bäst.
Gjorde det tydligt vem som egentligen bestämmer.
Det som stör mig är oppositionens. Uttalande.
Undrar om det inte var Magdalena A. Som sa ”fyra förlorade veckor, fyra förlorade år”. Sånt kallar vi i min del av landet för ”skit gliringar”.
Sånt som inte gynnar någon igentligen.
Per Bolund säger sällan något som jag inte stör mig på.
Anni Lööf. Brukar jag störa mig på, men inte det hon sa på Aktuellt igår.
Det som förvånar mig är att det inte läckt något till massmedia från Tidöslott.
Det tillhör väl oppositionens roll att komma med raljerande one-liners.
Nej!
Det spär bara på föraktet för våra folkvalda.
Oavsett politisk färg.
Moderaterna
Mandat: 68 -4
Andel röster 19,1%
Förändring:−0,74
Vinnaren blir statsminister.🙄
Vad är din poäng? Socialdemokraterna backade 2.8% i riksdagsvalet 2018 – Löfvén blev ändå statsminister till slut. Det kallas för parlamentarism.
Minns iofs att en lat man kallade det “att mixtra med demokratin”.
Kommer säkert en post från bloggaren om regeringsbildningen. Kan dock redan nu konstatera en rejäl förmågeförhöjning på försvarssidan där Pål Jonsson ersätter Peter Hultqvist. Åtminstone om man ser till formella meriter att axla uppdraget:
Hultqvist:
– Gymnasieutbildning (samhällsvetenskaplig linje)
– Värnpliktsvägrare (hoppade av grundutb på Dalregementet, gjorde till slut vapenfri tjänst som kontorist inom Kriminalvården)
– Ledamot i försvarsberedningen och ordförande i försvarsutskottet i 3 år innan han blev försvarsminister
Jonsson:
– Kustjägare vid KA1
– Mastersexamen i europeisk politik vid College of Europe i Brygge
– Doktorsexamen i krigsvetenskap (PhD) 2005
– Politiskt sakkunnig i försvarsfrågor under regeringen Reinfeldt
– Ordförande för försvarsutskottet sen 2019
Nu tycker jag inte att Hultqvist varit en dålig minister och han bör ha respekt för sin omorientering i NATO-frågan. Men förhoppningsvis blir det här ännu bättre.
Har ingen aning om hur han kommer bli men det är inte givet att formella meriter översätter bra till att vara politiker. Företagsledare blir t ex inte alltid de bästa att leda ett land.
Johan Forsell får bli minister men det måste vara en hyfsad nesa att efter 8 år som rättspolitisk talesperson i opposition inte få blir justitieminister. Biståndsminister är långt från lika fint.
Nej!
Det spär bara på föraktet för våra folkvalda.
Oavsett politisk färg.
Den sista skulle ha raderas