Börserna faller i de asiatiska tidszonerna efter en positiv börsbecka i Sverige men negativ i USA. Det är nya marknadsränterekord i USA. Tidölaget väntas bilda regering idag genom att rösta in Ulf Kristersson (M) som statsminister, om inte enskilda folkpartister väljer att rösta emot för att se om gräset är grönare på andra sidan innan vi får en ny regering.

Stockholmsbörsen gick +1.48% för OMXS30 och +1.50% för OMXSPI förra veckan, men i USA gick S&P-500 -1.55% och Nasdaq 100 -3.15%, förvisso i princip helt på fredagens utveckling. Det finns alltså lite för Sverige att ta ikapp idag.
Kanske därav som börserna i de asiatiska tidszonerna backar under morgonen, undantaget KOSPI i Sydkorea som går +0.26%. ASX 200 går -1.40%, Hang Seng -0.31%, Nikkei 225 -1.16% och Straits Times -0.78%.
Den svenska kronan ligger rätt stabilt och svagt kvar på 11:27 SEK för en USD och 10:98 för en euro. Guldpriset har backat till 599:- SEK per gram.
I USA noterades nya årshögsta för räntorna i fredags med 4.48% för tvååringen och 4.00% för tioåringen.

Idag blir det statsministervotering i svenska riksdagen och Tidölagets statsministerkandidat Ulf Kristersson (M) väntas väljas till statsminister och därmed bilda regering.
Det kan dock bli så att enskilda självständigt tänkande folkpartistiska riksdagsledamöter (liberala vore fel att säga) röstar emot, och inte vill begå tidölag. Kanske tycker man att det vore en idé att prata med Socialdemokraterna och se om man kan få mer av partiet Liberalernas poltiik via en S-C-L-regering? Trots allt är det en gammal folkpartistisk tradition att ligga med alla, numera till och med med Sverigedemokraterna. Eller var det Centerpartiet?
Annars blir det intressant med regeringsförklaringen och Ukraina, då Tuffe Uffe tidigare kritiserat avgående Magdalena Andersson (S) för att inte skicka Archer-haubitsar, utan att först invänta en utredning från Försvarsmakten. Om inte beslut om Archer kommer i regeringsförklaringen, utan även Uffe ska vänta på Försvarsmakten, så hörs ljudet av sten som krossar ett glashus.
Lär ju knappast bli första gången under Tidölaget, utan det kommer bli ett ljud vi får vänja oss vid. Går att köpa metallbitar på Buttericks, som låter som krossat glas när man tappar dem. Skitkul – särskilt när man går på högstadiet har jag hört från en kompis – och bra för den som vill vänja sig.
84 kommentarer
Tidö/tidelaget, som lustighet, är redan utslitet tack.
Duger i fyra år. Om det inte faller samman innan dess.
Tveksamt om det håller i 4 år, regeringen kommer krascha innan dess, så Tidölaget kommer inte hålla. Liberalerna(SD light) kommer braka ihop innan dess. Jimmy Åkesson stod i Agenda-studion igår och sa att han inte kunde komma på något som dom inte hade fått igenom, när Johan Persson fick frågan vad dom hade fått igenom så flummade han om skolpolitik (friskolor ska inte få ta ut vinst första åren) och bl a aborträtt (tusan det är väl självklart)
Ja, Tidöavtalet känns som en lista med vad SD fått igenom.
Vilket inte är så konstigt eftersom det inte täcker all tänkbar politik och det var SD som gick till val med ett krav på skriftligt avtal om de skulle stötta en statsminister. De som är del av regeringen behöver inte sluta avtal med sig själva.
Nej, men det är ju en lista på vad regeringen ska (försöka) genomföra. Vilket innebär att de som sitter i regering borde vara bundna av avtalet t ex genom att deras moderpartier förväntas rösta igenom förslagen i riksdagen, etc. Det är naturligtvis inte trivialt *om* man anser att förslagen är dåliga.
Fast liberalerna har väl ont om stålar? Så dom behöver väl ministerlönerna och vad som kommer därmed? Bondepartiet har råd att vara med bångstyriga.
Det är väl bara V som betalar del av lönen till partiet? Löner i övrigt till riksdagsledamöter och ministrar betalas av staten och inte av partiet så om L har dålig ekonomi påverkar inte.
Varje av staten avlönat högdjur inom partiet blir en person mindre som belastar partikassan?
Beror nog på hur väl politiken faller ut skulle jag säga, hur deras VÄLJARE responderar. Inte hur diverse höga funktionärer, främst i Stockholm, och antagligen på väg ut ur partiet ändå, ställer sig.
Exakt vad dessa hade förväntat sig vet jag inte. Vad jag kan se gick alla in i detta med öppna ögon.
Persson framförde i radio i morse att väljarna röstade på L just för att de skulle delta i just precis dessa förhandlingar. Om väljarna inte var HELT verklighetsfrämmande i sina förväntningar, så förstod de att L skulle representera cirka 4% av cirka 50% i den konstellationen. SD någonstans i regionen 20%.
Som jag uppfattar det så går Persson här på väljarnas mandat snarare än på röster från personer som inte var med på det vägval som gjordes.
Ur väljarnas perspektiv så levererade förhandlingarna faktiskt en plats i regeringen för L. Det är mer än de flesta hade vågat hoppas på! Jag trodde inte det.
Persson räknar med att väljarna (som L inte kan gödsla med precis) inte skulle belöna honom om han gjorde sig omöjlig i förhandlingarna genom att ha ÄNNU mer långtgående krav, dvs. på en nivå där vem som helst hade begripit att det var poänglöst att ens börja förhandla.
Om de nu har sett till att låta lien gå bland företrädare som är svurna motståndare till vad L gick till val på, och regeringen kan bildas, så är jag inte säker på att det blir så instabilt alls. Den rödgröna sida har hittills mest ropat högt om att svensk demokrati är avvecklad och att det var så här det började i Tredje Riket. Jag tror de flesta ruskar på huvudet åt detta och finner det rätt ordentligt inkrökt, på just det vis som gjorde dem benägna att vilja bli av med den sidan i regeringsställning.
Vem det nu var annars i L påpekade för övrigt också att om alla som nu har sådan omsorg om L hade röstat på dem så hade de haft en bättre förhandlingssits. Det ligger en del i det också.
Jag tror också att en hel del L-väljare insett att L är vågmästare och därmed har potential att få genomslag långt över 4% för sina åsikter.
Därför borde de inte satsat på att vara en del av regeringen, utan bara varit stödparti.
Som regeringsunderlag bränner man ut sig hårdare om man krånglar.
@Mickeuppsala:
Hur tänker du då? Jag tror att de som röstar på ett parti förväntar sig att det partiet gör sitt yttersta för att få inflytande på olika sätt. SD är väl lite av ett undantag eftersom de inte sitter med i regering trots att de var stora (störst?) i blocket. Men L ska ju av hävd och tradition sitta med i regeringen tror jag deras väljare anser.
Jag tänker att man är mer bunden att vara följsam med regeringens politik, det ser inte bra ut att man utlöser regeringskris i den regering man själv är del av.
Då är det något lättare ifall man bara är ett stödparti.
Som det nu är har L fått det svårare att påverka landets politiska utveckling genom de gröna/gula/röda knapparna i kammaren, utan de är mer fastbundna av vad M, KD och SD vill göra.
.
Men det är ju klart, att vara med i regeringen ger ju också en annan påverkansmöjlighet, så man mister något och vinner något. Men dock, genom att vara en del av regeringsunderlaget blir partipiskan viktigare och hårdare, och som minsta parti så blir det mycket man kommer behöva acceptera.
.
Jag var väl relativt nära att rösta L i detta valet, och hade jag så vet jag inte om jag idag skulle helst ansett att de skulle vara stödparti eller med i regeringen, i min horisont spelar det kanske ingen större roll.
Men ifall L har lust att vara mer “bråkiga”, velat jobba stenhårt på att hejda så mycket SD-politik som möjligt, då hade antagligen stödparti varit bättre. Nu vet jag ju inte hur partiet vill agera de närmaste åren, de kanske bara köper läget.
Det handlar ju också om hur “borgerligheten” ska uppfattas på lång sikt, det kommer ju nya val.
Ja, då diskuterar vi alltså egentligen hur saker och ting uppfattas av väljarna, kanske?
Jag tror att väljarna i stor utsträckning kommer att lägga skulden på M och ev SD vid en regeringskris även om det är L som utlöser den. Du tror antagligen inte det, utan att den bedömningen kommer att vara mer “rättvis”.
Lite vågat att såhär i förväg gissa alltför mycket vem som får bära hundhuvudet, om det ens blir något sånt.
Vi får nog bara vänta och se.
Men oavsett kan man väl anta att det är antingen pga SD eller liberalerna det är störst risk att det spricker, att regeringen riskerar att spräckas. M och KD vaggar ju lite mer i mitten, och kommer ju inte dra det åt något speciellt håll och sen ner i diket.
.
Jag kan faktiskt tycka att det är lite spännande om hur det kommer gå.
Historiskt sett har det gnisslat värre runt borgerliga regeringar än S-ledda. Fast det har nog i huvudsak berott på att S i praktiken har varit nästan ensamma om makten, under halva 1900-talet.
Manul – ja det var otroligt att se Agenda. Jimmie bara listade upp alla “bra saker” som han hade fått med om det var tydligt hur obekvämt det var för Persson. Vad gör Liberalarna egentlig där? När de var i involverat i Januari avtalet fick de genomfört reell liberal politik med Centern trots en S regering. Nu är de med i en regering, men får i stället gennomföra nationalkonservativ politik, dock kan de säga att de har hållit S från regeringsmakten, men till vilket pris…
Instämmer. Manifestet och de tänkta samarbetet är en potemkinkuliss De Luxe. Jag ger inte gänget ens 18 månader, kanske inte ens 12.
Starbrink och några till i L kommer att samvetsrösta i flera för SD viktiga frågor. Sedan är cirkusen igång.
Ja, uttjatat. Ska vi hålla oss till den blåbruna röran istället?
“Röra” är väl verkligen utslitet, började användas på 90-talet. “Blåbruna sörjan” känns mindre förbrukat. Tidölagssörjan kanske, som kompromiss?
Taget, en kompromiss som även Johan Pehrson hade gått med på.
Det används inte som “lustighet”.
-Sluta försöka förminska tidölaget.
Jag anar att tidölaget står på vår sida gentemot Qanon och deepstate och de ödlemänniskor som behärskar Bilderberg, eftersom ett anagram för “tidölag” blir “tig, ödla!”. Det är alltså sant att Tidölaget ämnar få ordning på Sverige genom att ta tillbaka makten från de intergalatiska globalisterna.
Det påstås det. Vilket betyder att det biter bra.
Kan uppgraderas till tidelaget via det mer internationellt gångbara tidoelaget.
Onekligen. Varenda gång nån anmärker på saken kommer man ju skriva det en gång till. Tidölaget alltså.
Tidölaget.
Nej, det blir aldrig gammalt. Otroligt rolig ordvits. Det riktigt sura är att jag inte kom på den själv.
Frågan är bara ifall det är bra eller dåligt för vänstern att säga det, eftersom läsarnas hjärnor kommer göra en association med den som säger det och bilden dom får i huvudet.
Tidölaget är ett utmärkt namn tycker jag.
Ligger bra i munnen. Tidölaget, tidölaget, tidölaget. Säger man det snabbt låter det ännu bättre.
Går L emot Team Uffe efter så mycket förhandlingar får vi hoppas på att ett extra val kan utradera dom. De måste inse realiteterna och går man med i laget får man spela med laget. Men visst, risken är väl inte obetydlig.
Hoppas dock att regeringen kan tillträda och staka ut framtiden för laget. Och att SD kan växa upp och lämna fadäserna bakom sig och bidra till politiken. Trots allt har var femte väljare gett dem sitt förtroende.
Den kritiska frågan är om landsmötet för L är beslutande organ eller ej. Landsmötet beslutade ju att gå med, men med diverse reservationer som inte beaktas i Tidöavtalet.
Att det skulle gå så här var väntat eftersom Pehrsson försatt sig i läget att han inte kan förhandla med andra än SD.
Troligen kommer L sluta upp bakom Kristersson som statsminister idag men om Tidöavtalet får stöd på Ls landsmöte i november är osäkert.
Om det är några inom L som röstar emot kan de lika väl avsluta medlemskapet i L och gå till S eller C. Maken till veligt parti. Inte bara ligger de med alla utan föråder alla på samma gång.
Ett extraval kan inte ske förrän MP också åker ut och S+V+C får inte bli större än 3-mandat mer , OM enbart L åker ut så blir det ju S som får Statsministerposten, Kristersson måste då få 15 av L:s 16 mandat om bara L åker ut för att få Statsministerposten, får han bara 14 så får han bara 174 mandat
Tuffe Uffe fixar det här! 🙏
Vi kan väl i alla fall ge en ny regering chansen innan vi uttalar oss om deras fel och brister? Vi vet ju vilka vi haft de senaste mandatperioderna och att fortsätta göra samma sak som misslyckats tidigare är ju definitionen av idioti eller?
+1
Haha alla som gör anspråk på att styra och ställa över oss ska känna blåslampan i röva från dag ett!
+1
Förresten, det här med att göra samma sak som misslyckats förr vore idioti, är det inte ett sällsamt dumt ordstäv? Det är vad träning går ut på. Om jag misslyckas lyfta 50 kg, ska jag aldrig prova det igen då? Eller i system där det finns slump inblandat, om jag vill slå 1-5 med en tärning, men råkar få en 6:a, ska jag inte försöka slå igen då?
I verkligheten finns det oceaner av slump, och både människor och organisationer behöver träna för att bli bättre på att genomföra vad dom nu tar sig för.
Jodå, där finns väl hopp om att kunna utvecklas och förändras. Men att anfalla med oskyddade soldater på ett slagfält 2022 bara för att det fungerade 1940 kanske inte är så lyckat…eller att fortsätta välja en rödgrön regering och tro att det i sig innebär en positiv förändring.
Med tre Brigader lär vi behöva fler än 36 Archer…
Tanken är att tre brigader ska ha varsin artilleribataljon á 12 pjäser samt att de två stridsgrupperna ska ha varsit batteri á 6 pjäser. Dessutom har man halvt beslutat att återupprätta divisonsartilleri med exakt omfattning jag inte minns men 2-3 bataljoner gissar jag där man tänker sig nybeställa en icke utvecklad archer variant någon gång närmaste 10 åren för leverans någongång inom 20 år.
Ja hur var det Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna bildar regering.
Men Sverigedemokraterna får nöja sig med att ha ett eget samordningskansli med egna tjänstepersoner i regeringskansliet.
Kommer det samordningskansliet heta “kontrollrummet” tro? 🤔
.
Nåja, även om jag inte har fått min önskeregering, så speglar ju detta trots allt hur svenska folket har röstat.
Och vem vet, denna regering kanske gör bra ifrån sig. Jag ger dem inte rött kort förrän de förtjänar det. Och med lite tur överraskar de positivt.
.
Däremot tycker jag vi alla framtid kan släppa snacket om att S alltid är så maktkåta att de går med på vad som helst för att få ha en statsminister. Nu har vi tydligen minst ett parti till med samma attityd.
Dock är ju Magdalena ute och hintar om att hon kan tänka sig regera med Moderaterna, så hon tar väl ändå priset?
Det är både ett bra och dåligt drag hos S. Tittar man på högern så får man ofta en känsla av att de hellre inte sitter i regering utan gnäller istället. Hos S är det helt innött sedan urminnes tider att uppgift #1 är att ta makten – så lurar man ut resten sedan. Även om makten kräver en massa eftergifter. De är institutionellt maktkåta, vilket gör dem en smula otäcka, men åtminstone vill de faktiskt regera.
Just nu KAN de inte ta makten, men att de kommer att ta första bästa chans behöver man inte tvivla på.
Claes Andersson: Ganska elegant sammanfattat. Alldeles självklart att S främsta uppgift är att inneha regeringsmakten och att fortsatt innehav av denna kommer att medföra behovet av kompromisser. … Det är det som kallas pragmatisk realpolitik och är den disciplin i vilken S ligger ljusår före andra partier i Sverige. … Det hela kan också sammanfattas som att S är landets statsbärande parti och företrädare av landets gällande statsdoktrin.
Samt helt riktigt att just för tillfället S har ingen möjlighet att intaga regeringsmakten men att där finns ingen anledning betvivla att skulle möjlighet visa sig så kommer S att utnyttja sådan möjlighet eftersom allting annat än en S-ledd regering i Sverige är att ses som ett olyckligt undantag från gällande norm.
Börjar det bli lite skakigt i riksdagsmajoriteten pga SD eller L kan de ju köra Busch-taktiken: En misstroendeomröstning i veckan.
Helst vill jag slippa att riksdagen ska fortsätta vara den sandlåda som ett parti på högerkanten gjort den till i några år nu.
Fast naturligtvis kommer det kännas lockande att ge igen för gammal ost, men det hedrar ju dock inte seriösa partier.
.
Misstroendeomröstningar är ett kraftfullt vapen, som inte ska användas för att man inte gillar andra partiers politik, det får man väl anta att väljarna redan vet.
“…eftersom allting annat än en S-ledd regering i Sverige är att ses som ett olyckligt undantag från gällande norm.”
Jag älskar dig Chiefen, keep on fighting!!!
Ja, visst är det underhållande. Nja, tveksamt om S-regeringens senaste regeringsperiod kan betecknas som en fullträff. Fast å andra sidan vet vi ju inte heller hur den tillträdande regeringen lyckas framöver.
Angående Tidö avtalet & agenda igår kväll, tom Kvarntoft ser förvånad ut när hon intervjuar trion, ska de lyckas den här gången, Jimmy står mest o myser medans Ebba lägger ut texten , vältalig som vanligt, Johan Persson ser ut att mest skämmas hela tiden, för vad ja det är frågan, tills han får ordet och då försöker rabbla något om vikten av att stärka skolan etc, oppositionen å sin sida försöker hela tiden hacka på dumheter som flykting kvoter o drivmedels skatter, som kommer få Sverige att drunkna i avgaser, ja om man då inte bor på söder i Stockholm förstås😁
Ulf blir en bakbunden mellanchef i linjen. Han får falla på svärdet om/när det skiter sig.
Jimmie blir HR-direktör utan operativt ansvar.
Kan bli slutet för borgerligheten.
L kommer säkert rösta för tuffe Uffe, för att komma in i regeringskansliet. Med tiden, när SD-politiken ska genomföras, kan det nog bli lite svajigt i L-leden. Lägg till ett par-tre SD-ledamöter som kommer att straffa ut sig och bli politiska vildar under mandatperioden.
Råkade höra på P1-morgon där en ringer in och föreslår att Ulf ska låta Peter Hultqvist fortsätta som försvarsminister. Intressant tanke. Med tanke på hur många stolpskott det varit på den positionen så är det kanske inte så dum idé, Peter Hultqvist är ju ingen stjärna men jämfört med tidigare stolpskott så. Annars skulle jag kunna tänka mig Allan Larsson från LSD (light SD)
SvD hade en genomgång om potentiella ministrar. De spekulerade i chefen för myndigheten för psykologiskt försvar som är moderat och i princip barndomsvän till Kristersson (och bror till ett av de värsta stolpskotten på positionen Karin Enström trots att hon var officer).
Personligen tror jag vi grovt överskattar försvarsministerns inflytande, betydligt viktigare är om finansministern är välvilligt inställd.
Paul du har helt rätt att finansministern nog är viktigare för Sveriges försvar. Ahh, Henrik Landerholm kan kanske vara ok, hörde en intervju på radion och han verkade vettig och dom har ju börjat fått upp styrfarten för den myndigheten
Landerholm borde ha straffat ut sig från försvarsministerposten för längesen:
https://www.expressen.se/nyheter/gd-skickade-hemliga–uppgifter-till-privat-mejl/
Äsch, nu är du petig eller var det rätt person som vann valet 2016 i USA också?
Allan Larsson? Han är väl nästan 80 år? Eller tänker du på Allan Widman från L? Tror han vill trappa ner, inte ha en ministerpost.
Widman. Sveriges hesaste riksdagsledamot.
Ja, jag var lite morgontrött, det var Allan Widman jag tänkte på. Även om han tänkt trappa ner så tror jag inte han skulle tacka nej till att bli försvarsminister och jag tror han haft bra samarbete med S m fl
Hultqvist? som försvarsminister? Han torde ha straffat ut sig själv, har alla glömt att han sade att putler kommer reagera om sverige går med i NATO, att det kommer bli svallvågor om Sverige går med – andemeningen var att svallvågorna skulle vara negativa. Hultqvist insåg i april att sverige måste gå med i NATO för att påräkna hjälp från något annat land-en basal analys som konstaterats sedan årtionden förstod inte nuvarande Försvarsministern.
–
Du måste som Ben skriver tänka på Allan Widman-en av arkitekterna till vår nuvarande icke beredskap…
Mikael Odenberg kan väl få göra comeback som försvarsminister?
L kommer nog inte stoppa nu, däremot förefaller det som deras Stockholmsdel vill ha nytt “riksråd” eller vad de kallar det och besluta att hoppa av. Förhoppningsvis utlyser då Kristersson nyval så Liberalerna åter ur riksdagen.
Och då får S tillbaks regeringsmakten då dom S+V+MP+C blir största blocket i riksdagen
Så blir det om liberalerna hoppar av är de döda och då har sossarna vunnit makt i 20-30 år till.
Mycket snack om extraval och L. Två saker kan man nog nämna:
1. L hängde kvar över 4%-spärren och jag skulle gissa att Pehrson är piskad att få igenom sina egna krav av samma skäl som tidigare, nämligen att L annars blir så identitetslöst och överkört att väljarna antingen går till annat borgerligt parti som faktiskt har en profil eller (om man tillhör en mer vänsterliberal falang) uppfattar L som så svagt att man hellre byter sida. Jamsar L bara med här så tror jag de kommer backa.
2. Men nyval då? Ja, jo, men nu gick ju Uffe till val på att få ordning på Sverige, det har inte direkt gått snabbt hittills och utlyser han nyval så framstår han ju inte alls sådär beslutsam och framåt som han byggde valrörelsen på.
Jag förutspår ett smärtsamt och gnisslande samarbete framöver där ingen part är beredd att hoppa av trots de uppenbara problemen.
Ulf. Med ett hyfsat tillbakalutat regeringsmandat.
Om någon liberal vid röstningen idag går emot partilinjen, så blir jag mäkta överraskad. Även om någon säkert är frestad, så tror jag inte att den vågar. Men framöver kan det nog/kanske ske i någon fråga.
Kritiken är mest en massmediagrej. Det handlar ju bara dels om avdankade L-politiker, dels om kritik mot enskilda sakfrågor i Tidöavtalet. Man kan säkert hitta ledamöter i de andra partierna också som är kritiska mot någon enskild del i avtalet.
176-173 och Uffe är statsminister.
Kommer elbidraget direkt nu, med dröjsmålsränta?
TV4:s Marcus Oskarsson har läst på ordentligt och finner att Liberalerna fått igenom mycket i Tidöavtalet. Troligen har kommentatorerna inkl LW inte läst på lika ordentligt.
Det tog honom enligt utsago hela natten att läsa de 62 sidorna. Så han läste om och om igen tills en smula liberalism trillade ut. Hans sambo säger dock att det var mjäll, och ingen smula.
Marcus Oscarsson är väl verkligen inte seriös referens.
På vilket sätt är han oseriös? Han gav också exempel på en hel del politik som Liberalerna får igenom, så det är inte taget ur luften iaf.
Såklart är inte Oscarsson seriös. Han jobbar på TV4 men mest av allt som influenser.
Så Guilty by association, TV4->Telia->Staten, sen har han alltså samma kompetens i politiska frågor som Bianca, tackar..
Lena Hallengren fortsätter att leverera: ”Skakigt med att Ulf Kristersson väljs med enbart två mandats övervikt”. Att Andersson valdes med 117 JA och 174 NEJ var tydligen hur stabilt som helst.
Har Ulf skickar Archer ännu?
Varför ’mixtrar’ Ulf med demokratin genom att låta sig styras av ett parti utanför regeringen?
Minnet är kort men bra, vad ‘fifflade’ Maggan & Co med för att låna röster av V? Det är L som fifflar, djupdyk lite..
Du menar som i januari-avtalet, eller var det skillnad på det avtalet?
Kul ändå att något av lagen fick ihop en regering i år i vart fall. Det första en diktatur i vardande gör är att hitta skäl att ändra grundlagen, gärna rättssäkerhet och sen yttrandefrihet. Det är vad jag tycker är L och M har att garantera bättre än vad en del eu-länder och ryssland klarade. Klarar sig SKD ifrån att ändra grundlag så blir de regeringskapabla i min bok.