Kronan stärks och börserna är upp i Asien under tisdagsmorgonen efter börsrusningar på måndagen. Tyskland kör vidare sina tre sista kärnkraftverk tills åtminstone mitten av april 2023, för att klara elförsörjningen över vintern.

Stockholmsbörsen rusade igår med +2.11% för storbolagens OMXS30 och +2.19% för breda OMXSPI. Den svenska kronan stärktes också och dollarn kostar nu 11:11 SEK och euron 10:95 SEK. Om det beror på att regeringsfrågan löstes låter jag vara osagt. Regeringsförklaringen ska komma 09:30, men det marknaden gillar minst av allt är osäkerhet och med klubbad statsminister är den osäkerheten borta.
Guldpriset faller på starkare krona och metallen kostar nu 591:- SEK per gram.
I USA rusade börserna ännu mer och S&P-500 stängde med +2.65% och Nasdaq 100 med hela +3.46%. FAANGST rusade generellt även om Apple bara gick +2.91% och Google +3.53%. Facebook steg +5.74% eftersom de hade flera stycken användare av sin VR-tjänst, Netflix gick +6.57%, Amazon +6.45%, Spotify +6.03% och Tesla +7.01% sedan Elon Musk kommit på att SpaceX inte alls behövde 45000:- SEK per månad (eller något sådant – orkar inte kontrollera) per abonnemang i Ukraina (som redan betalar normala abonnemangskostnader på under 1000:- SEK per månad ur ukrainarnas egna fickor).
De amerikanska långa räntorna fortsätter uppåt och noterar nya årshögsta med 4.02% för 10-åringen, 4.29% för 20-åringen och 4.04% för 30-åringen.
I de asiatiska tidszonerna är det också uppåt nu under morgonen.
ASX 200 +1.72%, Hang Seng +1.29%, KOSPI +1.29%, Nikkei 225 +1.42% och Straits Times +0.18% i skrivande stund.
I Tyskland förlängs driften av de tre sista kärnkraftverken till åtminstone 15:e april rapporterar TT. Beslutet att stänga ner dem vid årsskiftet ändras av regeringen för att minska risken för energikris i vinter. Om det mildrar elpriserna i vinter här i Sverige återstår att se, liksom om den nya svenska regeringen klarar av att ge besked om svenska pristak eller kompensation till företag och hushåll för vinterns elpriser.
68 kommentarer
Först
Woohoo, man får koncentrera sig på icke-ukrainatrådarna om manska vinna. En slant till Jonas blir det
Förhoppningsvis vaknar nu tyskarna och beställer nytt kärnbränsle till de tre verken samt undersöker vilka ytterligare verk som går att återstarta. Även fransmännen borde fundera på hur kylningen kan förbättras eftersom det tydligen var en bidragande orsak till nedstängningarna.
I övrigt kanske tillträdande energiminister borde fundera på vilka, om några, framtida reaktorprojekt som är värda att satsa lite forskningspengar på, som t ex blykalla.
Oroväckande att samtliga partier är så tysta om förslag till elprisstöd. Jag förstår att det kan bli krav på ransonering i utbyte mot stödet som skedde under motbokens tid men alla verkar helt tysta. Tänker de behålla SVKs pengar och använda dessa till andra projekt?
De har ju inte mycket val annat än att beställa mer nu när t.o.m. Greta har sagt att de är dumma som stänger kärnkraften.
Var nog mer än en Mp:are som satte i halsen när de hörde om det!
Ja otroligt störigt att vi inte ens får veta gameplanen. Det härjas friskt om elstöd, men vore gött att veta hur den ska bli utformad. Jag köper om jag bara får ett kw/h pristak upp till 80% av förra årets användning. Men vi måste få veta hur det förväntas bli. Sen om det kickar igång så i februari är sekundärt.
Just nu lever vi här hemma i ett vakuum, svinkallt inget förutom mat köps och pengar läggs på bulk enkom för att reda ut en vargvinter, men det är svårt att budgetera för en kostnad som man inte vet något om. Pratar vi 100k, 50k eller 20k. Rätt olika situationer som kräver olika ekonomiska åtgärder.
Men är inte det utrett? Vi har en ny regering idag, deras “gameplan” är att fördela 90 mdr från SVK till privatpersoner och företag, klart 1 november, retroaktivt till augusti.
Bra att tyskarna fortsätter med kärnkraften, men den dagen som de stänger ner så får vi hoppas att de har löst sin egen energiförsörjning utan att svenska medborgare skall tvingas betala för deras idioti.
Jag anser att EU ska ha så lite bestämmanderätt i våra liv som möjligt, men just energiområdet är ju något som påverkar alla inom EU. Så har borde varje nedläggningsbeslut av någon energitillverkare (okej, över en viss storlek) vara tvungen att godkännas av ett EU-organ som kan kolla på vad denna nedläggning har för påverkan på helheten.
EU som tycker att vi skall dammsuga Östersjön på strömming för att föda upp danska minkar klarar inte ens att bedriva en fiskepolitik som gör en glad.
Vad får dig att tro att EU klarar av att bedriva en gemensam energipolitik?
Men en överföringsskatt på el mellan länder hade jag inte sagt nej till då lokal produktion av el är viktig. Vi kan inte snylta på andra länder/regioner.
Tyskland är väl fortsatt nettoexportär av elektricitet, så de har löst sina problem skulle jag säga.. Största importörer är Frankrike och Österrike. Tycker nog att Tyskland för oförkänt mycket kritik i Sverige bara för att vår export till kontinenten landar där (och polen förvisso). En uppdelning i prisområden i Tyskland skulle nog sänka Svenska priser och då alltså även de allmänna nordeurpeiska. Tyskland är ett stort land med många grannar och ett prisområde. Sen är det så klart bra för Europa som helhet att de kör med sin kärnkraft.
En av de riktigt stora förändringarna är att Frankrike har impotrerat de har tidigare varit nästa största exportör efter Tyskland, har inte sett statistik för 2021 men senaste på theglobaleconomy.com/rankings/electricity_exports/Europe/ är Tyskland/Frankrike rätt jämna top 1-2 och Sverige 3a på drygt hälften
Eftersom Tyskland inte kan lagra sin produktion i någon nämnvärd omfattning, och ingen annan heller, så är det rätt ointressant om man är nettoexportör.
-“Det var ju tråkigt att lille Kevin drunknade i simhallen, men han hade ju ett överflöd av luft att andas så gott som hela livet”
Vilken siffra tycker du skulle vara mer rättvisande på ett lands förmåga att producera sin egen el? Export/Import är en rätt central del på den europeiska elmarknaden idag. Tyskland har dessutom varit exportör varje månad jag har inte sett någon uppgift om att de varit netto importör av el vid något tillfälle sedan man införde en gemensam EU elmarknad. Men har inte sett någon statistik med lägre upplösning än månad. De exporterar dessutom mer under vintermånader vilket rimligen för i alla fall sveriges del böra vara till fördel
Energimängd är inte ett bra mått för hur bra ett elsystem mår. Det är effektbalansen du ska kika på.
Att man inte har för stora svängningar, och behov av stor import när det mojnat.
Du måste kika på bruttoöverföring, likt dessa siffror:
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/energi/tillforsel-och-anvandning-av-energi/manatlig-elstatistik-och-byten-av-elleverantor/pong/tabell-och-diagram/import-och-export-av-el-manadsvis/
Där kan du se att Sverige importerar 152 GWh kolel från Polen, 93 GWh från Litauen och 82 GWh från Tyskland.
806 GWh från Danmark är troligtvis mest vindkraft, men även en del kol.
4700 GWh från Norge är ju ren vattenkraft. En del av det går normalt sett för “transit” till Norra Norge.
Nettoexportör eller inte är ointressant. Frågan är om dom kan täcka upp för elbehovet när solen gått i moln och det har slutat blåsa?
Positivt är om tex Frankrike kan importera överflödig vindkraft från Tyskland när det blåser. Annars hade vi sett negativa elpriser ännu oftare vilket inte gynnar ett hållbart elkraftsystem.
Har du några aktuella siffror för det senaste halvåret?
Data från Agora-energiwende. Studera linjen “Balance” och “Price”. Ändra tidsskala enligt önslemål. Klicka på nån av ikonerna till höger för att ladda ner ett större diagram.
Man ser tydligt att Tyskland importerar när priserna skjuter i höjden och tvärtom.
Länk :
https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/power_import_export/13.10.2022/17.10.2022/today/
Ja betydligt bättre upplösning på statistik. Och ja Tyskland importerar då tidvis vilket väl i sig inte är förvånande och en del i hur det är tänkt att fungera.
Problemet är ju att det inte fungerar så bra när man bygger in ett beroende av fossilkraft.
Tanken var ju inte att Tyskland skulle bli så beroende av kol, gas och import som man idag är.
Polen skitigast med idag kl 0900 567g co2/kWh
Tyskland 446g co2/kWh
Danmark 108g co2/kWh (ovanligt bra, deras 12 månaderssnitt ligger på 200g co2/kWh)
Frankrike 96g co2/kWh
Sverige 26g co2/kWh
Tyskland och Danmark får inte nog med skit för vad de gör.
De är inte gröna, de är inte omställda och det är inte ekonomiskt.
Blir det dröjsmålsränta på eldtödet? Blir det överhuvudtaget elstöd?
Måste man ha ett utespa för att få elstöd?
Ulf är inte lat.
Ulf är inte kort.
Ulf är inte statsminister (ännu).
Höga elpriser är inget nytt utan vi har dragit med detta i nästan ett år och Maggan har haft mycket tid att fixa elstöd innan hon röstades bort.
Att Uffe skall fixa det innan han ens har tillträtt är att tillmäta honom magiska krafter.
Jo, han är statsminister per igår.
Det är en vanlig uppfattning att den nye statsministern tillträder vid riksdagsomröstningen, men det är vid skifteskonseljen som stafettpinnen lämnas över. Se till riksdagen som beskriver hur regeringsskiftet går till. De skriver till exempel att Magdalena Andersson godkändes av riksdagen den 29 november 2021 och tillträdde dagen efter. https://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/sa-bildas-regeringen/
Är det inte någon symbol grej med kungen också?
Det är konselj med Kungen kl 13 idag, därefter godkänns Ulf som statsminister.
Å andra sidan brukar man säga att “konseljen är bara en formalitet” varför det torde vara rimligt att påstå att Ulf Kristersson är statsminister per igår.
Maggan fixade elstöd redan förra vintern.
Ändå har Ulf och Ebba lyckats dra tillbaks det vallöftet.
Så lite magiska är de ändå. Magiskt dåliga.
Svantesson uttalar sig nu om att reformer får vänta pga osäker ekonomi.
Uffe kommer svika alla vallöften de första hundra dagarna.
Men om Maggan har fixat så att vi har elprisstöd så är det ju inget problem.
Alla som har fått elprisstöd senaste månaden kan ju räcka upp handen.
Många händer i luften ?
Exakt. Nu ligger frågan hos Ulf.
Och han pratar om tre mandatperioder för att ’få ordning på Sverige’.
Ulf är inte lat.
Ulf är inte kort.
Nu var det inte S som lovade elstöd till 1/11, utan Ulf. S gav i uppdrag till SVK att utreda till 15/11 hur det skall utföras. Om Ulf är så långsam i att bilda regering så att hans löften inte kan hållas så är det inte Anderssons fel, utan det var Ulf som ljög under valrörelsen.
Det el stödet vart väldigt konstigt. Prioriterade privatpersoner och glömde bort små företagarna.
Symbol handling på elcykel nivå.
Imponerande inte på mig, skickade sedan över all administration på nät ägarna?
Varför prata om det spanska el stödet?
Och stödet gavs till alla som hade en viss förbrukning, även de som hade fast elpris och inte drabbats av ökade kostnader. Det sägs att man bara kan prioritera två av alternativen snabbt, bra och billigt. Här valde regeringen att prioritera “snabbt”.
Då kan du vara lugn. För snabbt kommer det inte gå med Ulf.
Det enda som går snabbt för Ulf är att bryta sina vallöften.
Alla ska brytas de hundra första dagarna.
@Medarbetarn — Tyvärr heter det inte el subvención utan la subvención på spanska.
’El ectricidad’
Hade det inte varit för att såssarna stängt Ringhals hade vi inte behövt elstöd.
Och inget elstöd verkar det bli, med Ulf vid makten. Det var bara något han sa.
Ulf är inte lat.
Ulf är inte kort.
Det var ju uppe häromdagen att det skulle bli elstöd?
Jag behöver elstöd.
Jag förstår elstöd – inflation – direktriktat stöd till grupper och att det är ej att föredra om man inte röstar illrött.
Däremot så har vi en förändring under 2år som ökat kostnaden med kanske 6-7ggr och det finns många hushåll som inte kan absorbera denna kostnad och elbolagen fick vi ju veta häromdagen att dom stänger av kunder som inte betalar. Nu pratar jag om S3, elområde S4 riskerar väl bli ännu värre?
Det är lite nationell kris över det hela då vi går mot en vinter och potentiellt elräkningar på 15 000kr – 20 000kr/månad för ett hushåll som inte är energioptimerat, eller mer i S4. Har tittat på hus i närområdet och nästan alla har direktverkande el och en luft-luft värmepump.
Till exempel skulle man ju kunna styra om del av biståndet för att säkerställa att svenskar som ej klarar av denna nivå på elräkningen inte fryser ihjäl i vinter. Pengarna finns ju direkt gripbara.
Sen har vi hela gruppen som klarar av elräkningen men får dra ned på allt annat, skall dom ha elstöd?
Skall vi inte ha billig el någonsin igen så är det väl bra om man kan dra igång ett nationellt program för förmånliga lån för att energieffektivisera hus.
Sen har man ju den kategorin som jag tillhör som har energi optimerat, stänger av allt onödigt, duschar kort och har bundit elavtal i tre år (två år kvar) på 68,88 öre.
Ska vår kategori ha elstöd? Ska vi belönas för att vi har varit duktiga?
Eller ska vi stå med mössan i hand och skämmas för det och att vi har varit dumma och inte gjort som alla andra och åkt utomlands på semester 4ggr/år, åka i nyaste bilen och allmänt överkonsumerat osv. och levt på marginalen…
Det är inte lätt att göra ett elstöd som blir rättvist…
Nejnejnej!
Vad har du fått det ifrån.
Endast de vulgäraste elslösarna kommer att kompenseras av Tidölaget.
Ta bort elskatten eller ge en procentsats i bidrag på förbrukningen.
4% långränta är en klassisk tumregels-gräns.
Enligt vissa “gurus” blir räntepapper intressanta för institutionella investerare vid den nivån (och aktierna skall få stryk).
Frågan är om det gäller vid hög inflation? En real värdeminskning på 6% lär inte göra pensionssparare lyckliga. Med negativ realränta lär en andel av ett fysiskt företag fortfarande vara attraktivare än räntepapper.
Faan, man borde ha köpt några balar toa-papper istället .
Tanken är väl att priserna stabiliseras på en ny högre nivå och att inflationen då avtar. Det är önskvärt att institutionella investerare kan öka mängden räntepapper och dra ner på allt annat skräp som de har fyllt portföljerna med under lågränteåren.
Jo. Jag tror att det är så tanken går. Om inflationen är någorlunda tillfällig så borde 4% riskfritt på 10 år vara en anständig grundavkastning för ett pensionsbolag.
Vi får se. Om det stämmer borde den amerikanska börsen slakna ännu mer.
Något som jag har funderat på är:
M, SD, KD och L har också kommit överens om förslag om att hindra utbyggnad av möjligheterna att exportera el, åtminstone så länge elpriserna är så höga. På sikt ska Sverige bli ett elprisområde. — kommer danskarna verkligen köpa det? Samt hur kommer det sig att Tyskarna tillåts vara ett elprisområde men inte vi?
I södra tyskland har vi – förenklat sagt – rikedom men ingen el. Södra tyskland stöder norra tyskland ekonomiskt.
Just nu vagade en politiker i norra tyskland kräver en uppdelning av tyskland i olika elomrader. Men efter södra tyskland hotade att diskutera samtidigt om den ekonomisk stöd blev det tysknad…
tysTnad.
tysknad var bättre…
Angaende Tyskland:
1. I norra Tyskland finns gott om el. Det saknas i södra tyskland.
2. Varje gang en tysk ser LWs compriser-inlägg om elpriser i sverige blir han avundsjuk. Fasta elpris är ~70 Cent/kwh + monthly fee
3. I Tyskland finns det nästan inga rörliga priser. Bara tibber (svensk företag!) som agerar som startup i tyskland har rörlig elpris. Vi Tyskarna vill väl har bade hängslen och bälten – German Angst.
Men när jag läsar LWs inlägg hur han minskade elräkningen genom en elpris som ändras varja timme förstar jag en sak: Vi tänker allför mycket om lösningar för att reglar elproduktionen eller för att lagra el (i batterier mfl). Men en tredje lösning är att köra förbruket smartare. Men det kommer bara att fungera med elpris som ändras varje timme.
Vi behöver mer skenska startup pa elmarknaden här i tyskland!
4. Jag tror inte att kärnkraftverk kommer att köra längre än till April i tyskland. Grönarna och socialdemokrater är starkast i regeringen och är emot kärnkraft.
Tysklands gaslager är välfyllt inför vintern, gaspriserna sjunker även elpriser som ser ut att landa på samma nivå som oktober -21. Får vi en mild vinter så kommer vi klara det här galant. Viktigast är att Ukraina får stöd så de klarar av vintern och hålla ryssen stången.
Jag såg det, Europas gaslager är väl 92% eller nåt så gasvapnet är helt eliminerat.
Sen undrar jag om man inte driver upp elpriset med spekulation, har försökt förstå hur priset på Nordpool sätts och undrar om det köps längre kontrakt med förväntningar som driver upp priset. Blir det som med oljepriset så kan det ju falla som en sten när spekulationen avtar. Har såklart ingen aning.
Denna vintern ja. Om tyskarna stoppar sina kärnkraftverk i april så ska man nog räkna med energikriget v 2.0 som startar i september 2023, och där ingår fler sprängda gasledningar och andra festliga upptåg.
Att marknadsmanipulation och fiffel förekommer i energibranschen är lika säkert som att Putin ljuger.
Alltså att påstå sådär bara rakt upp och ner att energimarknaden skulle vara manipulerad bara för att t.ex. Enron körde några schyssta varianter en gång i tiden är att presentera en nidbild av en mycket väl fungerande marknad med sant altruistiska ledare och företag som bara månar om kundernas väl och ve…
Gasvapnet är inte eliminerat. Tyskland har inte tillräckligt gar i lagarn. Vi behöver nya leveranser hela vintern.
Hälsningar fran tyskland.
Det blir ju som tur är en varm vinter så Tyskland kommer att klara sig bra liksom övriga Europa utom Ukraina där Putin gör allt för att så många som möjligt ska frysa ihjäl.
Jag fick ett bra-att-tänka på brev från mitt elbolag nu då när elpriset är högt, jag skulle inte köra torktumlaren, vilket jag aldrig gjort, och sen skulle vi inte ha det varmare än 21 grader.
Nu har vi Ben Dover temperatur inomhus – strax över 18 grader, så jag känner mig som en vinnare, bättre än elbolagets förslag och i framkant.
Du får sätta gamla moster Gertrud på att sticka extra många raggsockor och halsdukar för inomhusbruk till dina små telningar så blir det ännu bättre. Åsså såna här till hela familjen om de inte redan har införskaffats (läge 3 är tillåtet om det är kallare än 12 C på morgonen i köket) http://www.military.biz.ua/headgears/combat_caps/ukraine_army_digi_camo_winter_hat_model_2015.html
När barnen var små hade vi straxt under 18°C och det funkade bra.
Det största problemet var när man besökte andra som hade det varmare. Svetten rann även om man tog av sig alla kläder utan att bli oanständig.
Nu har vi höjt en grad, vi har blivit frusna på äldre dagar.
Barnen uppskattar nog den kalla skolan nu när elpriset stuckit iväg, båda har värmepump. Nackdelen med värmepump är ju tyvärr att man inte sparar så mycket genom att sänka temperaturen. 😉
Fan vad folk tjatar om det där elstödet, nu är det en borgerlig regering, riktningen är solklar: Folk ska arbeta, inte supa som Anders Borg sa och där ingår att man är sin egen lyckas smed, man förlitar sig inte på staten utan man ser till att betala sina räkningar, sköta sitt arbete och är inte en bidragsberoende parasit utan en fri, oberoende medborgare.
Anders borg sa också att inte snusa… och höjde skatten på snus det föråter jag honom aldrig för. Men kokain och snopp är skattefritt vad jag förstår.
Ben, det är den gamla anständiga borgerligheten du beskriver.
Nu är det socialism för företag, för de rika och för de vräkigaste i medelklassen.
Snart blir det socialism für alle.
Skärp dig Ben. Det är skillnad på folk och fä.
Det här är faktiskt ett elstöd, inte ett elBidrag. Det går till folk som äger sitt boende. Inte såna däringa parasiterande hyresgäster.
Snart påstår du väl att både ränteavdrag och BostadsBidrag innebär att andras skattepengar gör att folk kan bo dyrare än de har råd egentligen!
Precis som att Bidrag, stöd och avdrag är samma sak!
Pjuuuh!
Förslag på åtgärd:
Ta bort momsen, staten tjänar oförskämt mycket på de höga elpriserna. Höj ev. elskatten lite så skatteintäkterna motsvarar ett elpris på nån krona/kWh.
Kors i taket!
Lavrov har sagt något vettigt!
Det är nog första gången sedan den 23 februari.
Enligt regeringskontrollerade Sputnik sa Lavrov att ”det inte längre finns någon mening med att upprätthålla den nuvarande närvaron i länder i väst”.
Lavrov hänvisade till att personalen på de ryska legationerna utsätts för trakasserier och hot och inte kan utföra sitt arbete.
– Men viktigast är att det inte längre finns något arbete för dem att utföra sedan Europa beslutat att stänga ute oss och att sätta stopp för allt ekonomiskt samarbete.
https://www.dn.se/varlden/ryssland-minskar-sin-diplomatiska-narvaro-i-vast/
Väst vill inte heller ha en massa ryska diplomater i våra länder.
När kan vi spränga den ryska ambassaden i Stockholm?
Inlägget kom nog lite fel!
Sorry!