Den svenska kronan rasar mot dollarn och är nu på sin svagaste växelkurs någonsin och dollarn har stigit med över 80% sedan botten 2008. Börserna faller i Asien under måndagsmorgonen och Stockholmsbörsen rasade genom sitt stöd.
En av de bästa investeringarna sedan årsskiftet 2020 – 2021 har varit vanliga hederliga dollarsedlar, med en värderingsökning på 37%. Sedan 2008 har dollarn stigit med mer än 80% mot den svenska kronan, och kostar i skrivande stund 11:40 SEK för en dollar. Det är den högsta växelkursen någonsin mot världsvalutan och därmed den svagaste svenska kronan någonsin. Högre än topparna 1985, 2001 och 2020.
Guldpriset är således upp och den gula metallen kostar nu 600:- SEK per gram.
De amerikanska räntorna var lite spretiga i fredags och en del steg till nya årshögsta, medan andra backade. Finns inte så mycket att säga där.
Stockholmsbörsen rasade förra veckan genom sitt stöd från toppen innan coronakraschen. Nedgången på veckan var -5.28% för OMXSPI och -3.38% för OMXS30.
I USA gick S&P-500 -4.65% för veckan och Nasdaq 100 -4.64%, vilket dock kompenserades av svenska kronans ras.
Det kan bli ytterligare nedgångar, eventuellt så mycket som 30% om man ska ner till coronabotten, även om det tar en stund att nå dit och finns två stöd på vägen.
Börsveckan i Asien inleder fallande och kommer knappast glädja Stockholmsbörsen om nu Asien inte bara skulle ikapp USA.
ASX 200 -1.39%, Hang Seng -0.56%, KOSPI -2.84%, Nikkei 225 -2.53% och Straits Times -1.24%.
Prisökningar kan nog väntas på allt som prissätts internationellt, inklusive råvaror för mat. Som bekant prissätts även svensktillverkade livsmedels råvaror utifrån de internationella priserna och starkare dollar kommer således märkas även på svenskproducerat.
82 kommentarer
Vad menas med stöd i ovanstående text?
Det har att göra med teknisk analys av aktiers kurs. Man tittar på grafen, gör streck och grejer. Det är vanligt att man ser tidigare toppar i en graf som en ny botten. Man tänker sig alltså att köparna ska komma in där.
Stöd är en term i teknisk aktieanalys där man anser att statistiken baserat på historiska kurser visar att börsen inte bör falla mer.
Nu väntar jag på att Ingves/RB går bananas och höjer räntan 2 gånger med en procent vardera för att försöka försvara kronan och minska inflationen. Personligen anser jag att en procent till är vad Sverige klarar av om vi fortfarande skall ha en ekonomi och så får det helt enkelt gå som det går. Vi får acceptera skenande inflation, varubrist och extrem subsitution som att bilen ersätts av kollektivtrafik och cykel samt att servicearbeten försvinner. I stället kan Uber och vedförsäljning ta över. Men stora räntehöjningar får ekonomin att upphöra och många kommer hamna på gatan.
Och vad är motiveringen till att stöd finns öht? Är det människans egen fixering runda siffror, att inte ta en förlust osv? Att folk tänker “jag säljer inte under 700 i index” och därför finns tar det ett tag att acceptera att sälja med större förlust än så? Och att människan programmerat handelsrobotarna och att de därför funkar på liknande sätt?
Ja. När kursen är tillbaka på en nivå där många köpt så är det många som köper igen “för det blivit rea” och tvärt om .
Respectfully så är internet fullt av information, definitioner och förklaringar, t ex:
https://en.wikipedia.org/wiki/Support_and_resistance
Tack, det visste jag inte!
Det räcker inte med servicearbeten om vi går in i en verklig lågkonjunktur. När orderböckerna i industrin inte fylls på i samma takt längre kommer permitteringarna och varslen där. Både för arbetare och tjänstemän. Ökad pessimism i ekonomin och fler människor som fått sina inkomster reducerade driver på konjunkturkurvan neråt. Det slår förstås ytterligare mot servicearbetena (om du avser det i bred mening, d.v.s. handel, restaurang, nöjen etc). Det sista steget är att starkt minskande skatteintäkter tvingar fram nedskärningar även i offentlig sektor.
Det var i alla fall vad som hände under 90-talets stora lågkonjunktur. De dippar vi haft under 2000-talet har inte slagit lika dramatiskt mot ekonomin, även om effekterna på både tillväxt och arbetslöshet var tydliga i den lågkonjunktur som började 2008-09.
Frågan som säkert många ställer sig är hur räntevapnet ska hanteras då. Vi har ju haft en väldig lågränta nu under ganska många år, även när tiderna varit goda. Antar att fler glada nationalekonomiska amatörer än jag också undrar om räntevapnet verkligen är effektivt mot inflationen när denna kommer sig av omvärldsfaktorer som har lite eller ingenting att göra med en klassisk överhettning i ekonomin.
Yngves och co diskuterar det i SVT’s senaste ekonomibyrån. Finns på play.
Oavsett så har vi just nu en kraftigt negativ realränta. Och det göder i alla fall inflation, oavsett vad som är den tändande gnistan.
Tack. Ska se om jag får tid att titta på den ikväll.
Det som riskeras är kanske lite av en “operationen lyckades, men patienten dog”-situation? Något måste göras för att pressa ner inflationen, men detta något medför i det här läget också betydande risker.
På något plan är det ändå intressant att i realtid kunna studera hur snabbt grundläggande förutsättningar för ekonomin kan förändras och hur snabbt då också en skenbart ganska stabil situation förändras. I början av mitt yrkesliv var jag med om hur den starka högkonjunkturen och köpfesten i slutet av 80-talet på bara några månader vändes till en djup, djup lågkonjunktur vars like vi inte sett här i Sverige sen 30-talet. Och nu upplever vi hur ekonomin efter en lång period av låg eller mycket låg inflation som inga faktorer (inkl åtgärder Riksbanken vidtog) tycktes kunna pressa uppåt mer än marginellt mycket snabbt har slagit om och kastar ut oss i en ovan terräng som både amatörer och experter undrar hur man ska navigera i.
@MRF Ja du pekar på vad jag menar, att servicearbeten får ses i en bred mening och egentligen kanske borde kallas understödsarbeten eftersom de understöder övriga kategorier som tillverking av produkter. Produkter, som får ses i en bred mening, är fundamentalt för utan dessa har vi inte mat, kläder och ved.
Jag tror att många kommer tvingas ut i en evig arbetslöshet eftersom de de gör och har kvalifikationer till, inte överlever utanför den extrema lågränteekonomin. Andra som tillverkar toalettpapper och mat kommer sitta säkrare till. Men den generella konsumtionsminskningen kommer att generellt minska efterfrågan även på dessa kategorier.
Parar vi detta med en högre ränts blir det skitjobbigt att få igång ekonomin igen. Vissa speciellt på landet kanske lämnar den officiella ekonomin och klipper bloggare mot att de får en bok. Eller så svärtsäljer de ved mot betalning i röd diesel.
Backar man bandet lite så var det väl matproduktionen som var det primära? Alla som inte är bönder eller jägare utgör stödarbetare. Inklusive industrin.
Sveriges fördel är att vi har en bra offentliga finanser. Kommande regering kommer att stödja sig på minst 2 populistpartier med tveksam ekonomisk verklighetsuppfattning. Så de borde kunna pumpa upp efterfrågan genom att tömma ladorna utan att skämmas (gissningsvis genom ofinansierade skattesänkningar och stöd till bostadsägare).
Ja det är ju sant i en mening att det är produktion av mat och andra absolut livsviktiga förnödenheter som är basen i ett samhälle. Och så tillverkningsindustrin ovanpå det då som själva ekonomins bas. Men denna traditionella modell speglar väl inte särskilt bra hur en modern ekonomi faktiskt ser ut och funkar idag? Var skapas de största, ekonomiska värdena? Två tredjedelar av alla anställda i näringslivet finns i tjänstesektorn idag, bara en tredjedel i industrin. Bara 14% av alla företag är inom industrisektorn (även om deras genomsnittliga omsättning säkerligen är betydligt högre än de närmare 800 000 företagen inom tjänstesektorn).
Industrin är naturligtvis i högsta grad viktig för vårt välstånd, men om den är navet i vår ekonomi vet jag inte om det fortfarande är en korrekt bild. När det gäller de offentliga finanserna skulle jag säga att det inte stämmer. Större delen av intäkterna kommer från skatt på arbete, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt som ju belastar konsumentledet. Inte för att därmed påstå att allt skulle vara tämligen lugnt. Uppenbarligen blir det också en stor inverkan på både kommunernas, regionernas och statens intäkter och arbetslösheten ökar och konsumtionen i samhället minskar.
Jahapp, avgrunden nästa då eller?
Det hade varit intressant att kommentera även euron. Den verkar också försvagas mot dollarn. Kan det vara så att det är dollarn som går starkt?
Tänkte precis skriva det. I princip alla valutor faller skarpt mot dollarn så ur ett importperspektiv så är kronfallet inte nödvändigtvis domedagen.
Att alla valutor utom dollarn faller är väl dock en gigantisk varningsklocka i sig…
Det är snack om att det är nu USD som gäller som säkerhet och EUR, i synnerhet de likvida italienska statspapperen, åker ut.
Euron har gått från ca 8:50 till 11:- på tio år. Men den är bara 50 öre upp sedan i somras.
Ja.. det är intressant detta med vilka som är våra kompisar.
Nu spånar jag fritt, men usa tjänar ju mest på ett relativt starkt Europa som är lagomt enat. Jag tänker därför att det finns starka internationella intressen av diverse problem i den europeiska kontinenten. Detta tänker jag, som bloggen ofta hintar till genom att kalla usa för husse, är att husse gör som husse vill. Finns det flera starka stormakter kan inte längre husse göra precis som den vill, alltså förlorad makt.
Vidare tänker jag att det är naturligt att Europa nu försvagas gentemot Amerika eftersom det är oroligt här, hur ska det gå i vinter osv. Inte direkt läge att investera eller att satsa. När energikrisen är löst borde saker bli mer normala, och sedan bli än bättre när Ukraina vunnit kriget.
Problemet med EUR som är dömt att förr eller senare slitas isär kommer inte att försvinna.
Vanlig teori som ännu inte infriats.
Borde väl vara samma argument mot Förenta staterna? De verkar just nu ha sämre sammanhållning än eu…
Nej, det är på Twitter och på CNN/Breitbart de har dålig sammanhållning. I verkligheten kommer de väl överens.
Problemet är att energikrisen inte kommer lösas med en eventuell Ukraina vinst. Väst har, påhejat av en hel drös politiker och tyckare, påhejat en transition och stoppat stora delar av olje och gas investeringar samtidigt som man inte har på långt när lyckats ersätta i sk renewables. Tros investeringar i storleksordningen 5 triljoner USD har fossilandelen sjunkit med 2%, från 84 till 82%. Och 97% av alla bilar drivs av fossilt bränsle, se ex https://www.youtube.com/watch?v=wDOI-uLvTnY
Som det är nu så stärks ju USD nåt enormt, må ju innebära att en hel drös framför allt emerging economies kommer få problem då de ju har lån nominerade i USD. Ser man historiskt: liknande skedde om jag inte missminner mig på 1970-talet. FED fortsatte då sin räntehöjning tills lån givna till Mexico (i USD) hotade en bank krasch i det amerikanska systemet.
Jag tror vi går mot ett liknande scenario och förr eller senare kommer FED (förmodligen förr) tvingas helt ändra sin räntebana.
Men är det verkligen så nattsvart? I Sverige ser det mörkt ut, men ex. Nyetablering av vattenkraft i Norge, utbyggnad av energisystem i Danmark och Tyskland. Enligt vissa analytiker a la Moores law så kommer både lagring och sol/vind bli så billig och tillgänglig inom ett halvt decennium.
Jag litar väl inte på dem så mycket utan tycker personligen att vi borde bygga allt, dvs vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och solkraft. Finns många tomma tak att installera paneler på.
För min del kan vi gärna ha en stor beredskap av oljekraftverk att stärka upp på vintern, eller smr när de finns tillgängliga.
Om vi istället ser till den närvarande krisen så finns det väl planer och drömmar på gas-pipelines från ex. Azerdebadjan mfl, som skulle kunna försörja Europa istället för Ryssland. Visst det tar också en stund att bygga. Men det finns ju extremt stora incitament till att lösa problemen från industrins sida.
(Vill också slänga in att företagen tjänar ju storkovan på detta, så de tjänar ju mest på status quo. Kanske wolkswagen mfl. Bildar egna elbolag inom kort?)
Från olja och gas, ja – jag tror det är väldigt negativt.
1. Biden administrationen har sen ett parmånader, fram till mid election valet i november, tömt SPR på 1 mmbbl/d. SPR (Strategic Petroleum Reserves) är tänkt att användas vid krigs tillstånd, nu är det bara valfläsk. 1 mmbbl/d motsvarar ca 1-2% av världens oljeproduktion.
2. OPEC fyller inte sina kvoter, tom Saudis oljeprins har gått ut och sagt att OPEC inte har kapacitet, detta har gått media helt obemärkt förbi. Förut har OPEC fyllt sina kvoter men redan i februari är man väl om jag förstått situationen rätt, 3 mmbbl/d lägre produktion.
3. Kina har genomfört en total lockdown, vad händer den dagen då landet öppnar upp?
Vad för utbyggnad av energisystem finns det i Ty och DK som kan ge planerbar och större volymer el på kort tidshorisont? Ty har i princip stängt ned all sin kärnkraft, satt sig själv i en rejäl rävsax.
Tidigare EURO kriser har Ty gått som tåget och förmodligen varit garanten i samarbetet. Skillnaden är att den här gången är det Ty som går otoligt dåligt, handelsöverskotten är utbytta till underskott.
Jag tror tyvärr att euron kommer spricka inom ett par år som leder till enorma påfrestiningar på hela EU, inte för att jag önskar det (tvärtom).
Finns inte metaller att bygga meningsfulla mängder “lagring” av. och det är dessutom oprövat. Vi behöver alltså öppna en otrolig mängd gruvor (inkl. att hitta fyndigheterna), skala upp supply chain, testa idéerna i stor skala och därefter kan vi säga att vi kan satsa på lagring. Minst 50 år kvar?
De klassiska hårdvalutorna Dollar och schweiziska franc går bra.
Det är väl som vanligt under osäkra tider. Dollarn gick t.om upp under finanskrisen som startade i U$A.
Hade tyskland haft kvar sin valuta, eller om det funnits en Nord-€uro så hade den säkert gått bra trots den Tyska energikrisen.
CHF:en är väl peggad till Euron? (Fast med ett litet svängrum)
? Det ser inte ut så:
https://www.google.com/finance/quote/EUR-CHF?window=MAX
google, google: Borttaget 2015
“On Jan. 15, 2015, Switzerland announced that it was going to scrap its currency peg of 1.20 to the euro”
https://www.investopedia.com/articles/forex/013015/why-switzerland-scrapped-euro.asp
Lite skillnad mot svenska resan🤧
https://www.google.com/finance/quote/EUR-SEK?window=MAX
(SEK och CHF per €uro som vi är vana vid att redovisa kronkursen, även om kurvorna går åt fel håll).
Minns att jag då var i USA och att follarn då låg på 6.50
Man behöver iaf inte fundera på vart man ska åka på semester nästa år.
Med elprischock, räntechock och att kronan faller i värde så blir det garanterat ingen utlandsresa.
På 40-50-talen var cykelsemester inget okänt begrepp, i övrigt fick man kanske ta tåget till något ställe. SJ är ju idag inte för vanligt folk men det finns långdistandbuss. Sverige har många vandringsleder med vandrarhem och härbärgen tätt placerade så detta blir mitt tips. Vandringssemester med övernattning i tält.
Sverige har massor av fina stränder. Det är bara att man inte kan dricka billig sprit där.
Och kring jul kan stränderna här vara alldeles vackert kritvita och i princip folktomma.😀
Vinterbadande är en sport.
Materialsport menar jag…
Fördelen för den som har råd, är att det troligen blir billigare. Under pandemin var det också väldigt attraktiva priser, men det var ju bara fullvaccinerade som fick flyga.
Det räckte väl faktiskt med ett negativt och naturligtvis helt äkta covidtest från det privata vårdbolaget Doktorgruppen AB? Åtminstone innan vaccinen gjorde entré? Praktiskt att man kan betala 500 spänn för att få rätt resultat. I sanning en välgärning!
Erbjuder de prenumerationer till rimlig månadskostnad?
Men han åkte väl dit? Vad dömdes han till?
50 dagsböter a 150:- och livstids utvisning till sitt hus på Caymanöarna kanske?
@Micsjo: Det fanns en hel hög organiserat kriminella och minst en terrormisstänkt kring det bolaget och systerbolagen. Det var riktigt grova brott de höll på med. Men Irene Svenonius fann det ändå för gott att strö skattebetalarnas miljoner över dem i valfrihetens namn. Privatisering är så oerhört framgångsrikt!
Tillträdande regering får väl försöka svänga ihop en budgetproposition snart, den ska ju debatteras och beslutas i riksdagen under hösten. Det blir intressant att se om den påverkas av det ekonomiska läget, och i så fall hur.
Jag skulle tycka det vore intressant att se en oppositionsbudget också från vänster för att se hur verklighetsfrämmande de är egentligen.
För att förtydliga innan det blir heta känslor-
En ren S-skuggbudget är inte en seriös budget, den skulle ändå inte bli verklighet. Alltså måste vänstersidan förhandla också. Men nu är det ju så man gör, man slänger fram sin egen budget , det blir en S, en V, en MP och troligen en C budget också att rösta på i riskdagen.
Frågan är om det finns majoritet för att lyfta ut vissa förslag ur kommande högerbudgetar, tex Starbrink liear sig med de till vänster? Det beror väl på…
Vänstersidan slipper ta höjd för kostnaden pga NATO, där har de en fördel då de inte kommer överens om att gå med.
Ja, man kan tydligen göra en vänster-höger-fråga av vad som helst, t o m riksdagens förvaltningsår. Vad tycker du om högerprofilen som dömdes för grovt förtal förra veckan då, apropå irrelevans? Hon lär ha kostat skattebetalarna åtskilliga miljoner med alla dödshot och rättegången hon genererade, med sina lögner om att skolan skulle syssla med “islamisering” och skit. Apropå världsfrånvänt alltså.
I hur hög grad handlar aktiehandlaren (generellt) rationellt? Och hur mycket är “bara” psykologi?
Den mesta av handeln sker nog oftast praxeologist framför psykologiskt.
Men sen får man tänka på att detta med börshandel snarare är komplext än enbart komplicerat.
Det är ju ändå mänskligt handlande vi pratar om.
Tackar. Ja, stor fråga. Den här (länken) tycker jag är intressant när det gäller mänskligt handlande rent generellt.
https://www.rj.se/Nyheter/2011/Mansklig-handling—en-fraga-for-filosofer/
Artikeln är från januari 2014.
Har dekommit fram till något resultat?
Som sagt var marknaden är komplext.
Den är inget man kan styra och förutse utfallet hur som helst.
Där finns nästan alltid en inbyggd oförutsägbarhet.
Har inte koll på resultatet. En snabb sökning gav inget resultat, vad jag kan se. Finns ju namn längst ned på vilka som deltog, så kanske jag mejlar dem.
Jag har nu mejlat dem. Får jag svar så postar jag det här.
Nu har jag fått svar.
“Resultatet var en stor mängd artiklar av olika forskare som på olika sätt belyste handlingsförklaring och människan som aktiv varelse ur olika perspektiv och med fokus på olika tänkare. Programmet avslutades 2013.
Allt gott!
/Tomas Ekenberg”
https://studylibsv.com/doc/1117696/att-förstå-mänsklig-handling
Han är intresserad av att veta vem jag är, så jag ska kontakta honom igen. Ämnet intresserar mig (har studerat en del idéhistoria).
Han skickade även med den här länken
https://www.youtube.com/watch?v=91-2JOBUDYQ
“You never can predict the economy. You can’t predict the stock market.”
Peter Lynch
Logiken är väl att de flesta av oss tittar på kurvor och långsiktiga trender (man behöver en stor stab och en massa info för att göra egna värderingar som slår marknaden). Ligger kursen under trenden så är det “billigt” osv.
Problemet är väl när förutsättningarna för värderingar ändras totalt jämfört med kurvorna. Om företagen puttrar på utan konjunkturpåverkan får man ändå kraftig variation när ränta och inflation sticker:
Räntan går upp=det finns riskfria alternativ=avkastningskraven går upp=priset skall ligga lägre än trenden.
Å andra sidan, inflation och negativ realränta=aktier mycket intressantare som värdesäkrare och priset kan gå upp.
Kronkursen har också +/-
I slutänden landar det i:
Osäkerhet=marknaden hatar dig. Och det är personligt.
Så jag tror att de gamla reglerna gäller. Skaffa ett par favoritbolag som du faktiskt förstår dig på och kan bedömma, eller månadsspara i billiga indexfonder.
Så, min spådom är följande:
1. Vi får en upprepning på 1990-tals krisen, borgarna sitter en mandatperiod men får i stor grad städa upp i energipolitiken men även andra områden som tex kriminalpolitiken men även migrationspolitiken / arbetskraftsinvandringen.
2. S kommer radikalt ändra sin politik, skulle tro att man sneglar enormt på S i Danmark. Ska vi tro att det kommer nån gång i 2024, är det inte då man har kongress?
3. S nya politik kommer dränera Sverigedemokraterna på röster varpå stödet faller 5-10%, stor del går till S men även till M.
4. Regeringskris för SD vill inte upprepa en Dansk folkparti och att partiet i princip kommer utraderas till 2024?
Spelar det ngn roll vem som sitter vid makten så länge de gör det som behövs, dvs allt det som skulle varit gjort senaste 8 åren?
Intressant. Delar din uppfattning om vad som troligen kommer att ske.
Tror inte S klarar att ändra sin politik då det idag är inriktat på bidragstagare och den yngre delen av partiet lämnar om de blir Danska i sina värderingar.
Ränta som vapen mot inflationen just nu är helt värdelös, möjligen har en otroligt liten påverkan, kanske lite för utlåning i den privata sektorn. Jag är helt övertygad att höjd ränta leder till ekonomisk krasch i Sverige.
Jag är ganska så säker att vi kommer att se svensk krona försvagas kraftigt och inflationen tar fart i slutändan. Det man kan göra är att starta från staten sida stora projekt och rädda sysselsättning. Mildra effekterna.
Ingen ränta i världen fixar energisektorn, som huvudsakligen driver inflationen.
“Otroligt liten påverkan”, ifall ekonomin kraschar så lär du få se lägre inflation. Kanske bättre med en snabb åtgärd för komma till bukt med inflationen. Vilket är den riktning FED nu kör på, istället för att dra ut på den och därmed troligen få igång lönespriralen. Vi kommer att bli fattigare helt enkelt, och arbetslösheten kommer att öka. Bostadsobligationen håller risken för ytterligare prisfall på svenska bostäder väldigt högt, vilket ytterligare kommer att minska konsumtionen.
Det är väl främst en utbudsbrist vi har väl?
Främst brist på billig och stabil energi.
Som påverkar restauranget, lantbruk, tillverkningsindustri och transport.
Brist på billiga insatsmedel till jordbruket.
Som ytterligare påverkar priset på mat.
Det är ju knappast så att de historiskt låga räntorna har hjälpt.
Oljepriset är på väg ner i källaren så jag vet inte om det är “utbudsbrist” bara. Däremot gör skatteregler att inte ens tillfällig krigsekonomi går att hantera med billig fossil olja.
Bättre ekonomin blir en ökenomi.
Sist jag tankade hade inte priset gått ner särskilt mycket.
https://www.okq8.se/foretag/priser/#/
Vad du betalar vid pumpen och världsmarknadspriset är som bekant rätt svag korrelation.
Tror räntan är det starkaste vapnet vi har just nu. Kronan har tappat 20% mot dollarn och om detta tappet permanentas så kommer vi få en enorm inflation när det gäller importerade varor som tex drivmedel. Riksbanken måste göra vad de kan för att stärka kronan i detta läget.
Precis så liten påverkan som sänkta räntor hade på att få upp inflationen, inte sant?
Tråkigt nu, när det omvända gäller.
Jag hör iofs till de som hoppas på mycket kraftiga räntehöjningar för att krascha bostadsmarknaden ordentligt och öka rörligheten.
“Det man kan göra är att starta från staten sida stora projekt och rädda sysselsättning. ”
Är väl egentligen en recession åtgärd? Men där är vi snart då höjd styrränta lätt leder till en överreaktion.
Ett projekt staten skulle kunna/ borde redan startat är att korrigera överföringen av högspänning.
Men där är förstås problemet att innan de hunnit bygga om, bygga ut kommer även norra Sverige ha energibrist (grönt stål, batterifabrik och ett antal flyttade industrier från södra sverige.
Förmågan att överföra från norr till söder är väl främst begränsad av att man inte kan stabilisera nätet i syd pga stängda reaktorer? Du kan inte bara dundra in hur mycket ström som helst i ena kanten av ett elområde utan att kunna hantera obalanser lokalt. Krävs stora tunga generatorer för det, eller något motsvarande som kan hålla “momentum” (ja alla ingenjörer – rörelsemängdsmoment). Kablarna i sig överför ju inte på sin maxeffekt.
Du är inte ingenjör va? 😉
momentum = rörelsemängd (p = mv)
angular momentum = rörelsemängdsmoment (L = Jw)
Jag använde ordet momentum för att vanligt folk förstår det ordet och får rätt idé i sin hjärna (särskilt i en aktie/ekonomi-artikel) och använde den korrekta termen inom parentes för att lindra traumat för läsare med ingenjörsutbildning.
Det måte vara mer begränsningar än bara detta, annars hade problemet varit åtgärdat sedan länge då sådana system inte kräver 10+ års tillståndshantering i olika rättsinstanser eller motsvarande vad nya ledningar kräver.
För det kan ju inte vara så enkelt att SVK bara skiter i problemen och hoppas marknaden löser det? Eller är man rädd för att elpriserna stiger för mycket i norr om intra-Sverige kapaciteten till exportområdena ökar?
Dom alternativa systemen kanske kräver uppfinningar som inget knäckt än? Rätt svårt att få bra svar här eftersom frågan är så politiskt, trots att det borde vara en faktafråga.
Sen, apropå att starta stora projekt, så måste det ju finnas rätt kompetens också. Och gärna ska ju projekten vara till någon form av nytta också. Om man arbetar utan att skapa varaktig nytta (ja även minnen från tex en trevlig teaterföreställning räknas) så är det ju nåt fel. Så det är inte jättelätt. Många som blir arbetslösa sitter ju på en kompetens som inte är intressant givet elpris, kronkurs och räntenivå.
Den låga räntan har väl varit ett ganska effektivt sätt att hålla igång sysselsättningen?
Sen om sysselsättningen alltid har varit till gagn för samhället i stort är ju förstås något vi kan disskutera.
Jo, den belånade medelklassen har ju haft pengar över att köpa tjänster och varor och nöjen för.
Som Jonas Sjöstedt sa för några år sedan när V ville återinföra fastighetsskatt och ta bort avdragsrätten, “festen är slut”.
Japp. För dina väljare absolut som arbetar inom serviceyrken och offentlig sektor.
Vänstern kommer bli de nya populisterna när lågkonjunkturen biter sig fast.
Vänsterpartiet är, och kommer alltid att vara, populister. Deras jobb är inte att vara ett regeringsalternativ utan att vara en blåslampa i röven på Sossarna när de glider iväg för långt åt höger.
Samma sak för SD. Deras “jobb” har hittills inte varit att föreslå en balanserad och realistisk politik utan att släpa ut de regeringsbildande partierna från den socialliberala mitten och se till att deras särintressen får fokus i valrörelsen.
Problemet på högerflanken är att blåslampan är större än röven. Det blir väldigt konstig balans när tre partier som krympt kraftigt sen senaste valet (-2,6%) skall vara de vuxna i rummet och bossa över det största partiet i laget (+3%) som fortfarande försöker vara något slags oppositionsparti.
Om V lyckas köra ett riktigt populistval och bli större än S nästa gång: Då blir det ett skojigt på riktigt.
Recession är redan här. Den är inte synlig än men det kommer. Mer eller mindre så stoppar man alla större projekt. Det går inte ihop mer, rent av ekonomiskt. Dröjer man länge så har vi stora problem när hjulet slutar snurra helt.
Det andra så är skatte sänkningar på arbeten jätte viktiga just nu. Allt är bråttom just nu och helst bör implementeras innan början på 2023. Dock det är omöjligt med svensk byråkrati, att utreda utredning tar tid.
Matnyttig artikel i NY Times:
https://www.nytimes.com/2022/09/26/business/economy/us-dollar-global-impact.html
Kortfattat så faller i princip alla andra valutor mot dollarn just nu. SEK är inte ensamt om att ha satt rekord i dålig kurs eller i alla fall passerat gamla milstolpar. Euron betalades t ex 1 mot 1 i mitten av juli – så låg hade inte kursen varit sen 2002. Idag får man 0,96 USD för 1 EUR – nytt bottenrekord på 20 års-fronten då.
Den amerikanska ekonomin bromsar också in, men går ändå bättre än omvärlden. Det och oroliga tider samt Feds räntehöjningar boostar dollarn. USA är väl medvetna om att deras räntehöjningar spär på de globala ekonomiska problemen, men de bedömer att de inte har något annat val för att pressa tillbaka en inflation som annars kan få mycket allvarliga konsekvenser (Inflationen dämpas dock i USA till viss del just av att stigande kurser mot andra valutor gör importvaror väsentligt billigare).
De flesta ekonomer menar också att alternativet att FED inte gör något i den här storleksordningen kan ge ännu värre konsekvenser på sikt. Men det låter som att det är pest eller kolera. Och man fruktar att det kommer att bli en global recession som blir långvarig och att vissa negativa effekter knappt blir möjliga att återhämta.