Den svenska kronan försvagas rejält mot både euron och dollarn tillsammans med ett hårt börsras i USA, som fortsätter i de asiatiska tidszonerna under fredagsmorgonen. Veckan ser ut att avsluta i moll. I USA blev det nya rekordräntor.
Den svenska kronan faller och USDSEK ligger nu på 9:96 medan EURSEK går till 10:48. Möjligt att detta är kopplat till det hårda börsraset i USA och nya högsta marknadsräntor sedan 2018 i det stora landet i väster igår. Vid oro på marknaderna är det vanligt att kronan faller och kapital söker sig till världsvalutorna istället.
Guldpriset steg något och ligger nu över 600:- SEK per gram igen, drivet av den fallande kronan.
Stockholmsbörsen föll måttligt igår med -1.20% för OMXSPI och -1.29% för OMXS30. Möjligt att vi når krigsbotten från början av mars idag och Sverige ska hänga på raset i USA igår.
Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan steg hela 0.12 procentenheter till 3.05%, vilket är den högsta noteringen sedan 2018.
Börsindex i USA rasade mycket hårt. S&P-500 gick -3.56% och tekniktunga Nasdaq 100 gick -5.06%. Tittar man på FAANGST-aktierna gick Facebook (Meta) -6.77%, Apple -5.57%, Amazon -7.56%, Netflix -7.69%, Google (Alphabet) -4.71%, Spotify -6.18% och Tesla -8.33%. Då var Spotify redan runt sina lägsta nivåer någonsin och Netflix på lägsta sedan 2018. Streaming verkar inte så hett just nu. Oavsett så verkar alltså inte teknikjättarna (+Spotify som bara är en jätte i svenska ögon) inte gå så bra. Det är dock från nivåer nära toppen.
I Asien fortsätter rasen. ASX 200 -2.25%, Hang Seng -3.79%, KOSPI -1.15% och Straits Times -1.34%. Nikkei 225 har vaknat till liv igen och går +0.57%, kanske för att arbeta ikapp veckan?
Det blir nog en rätt sur fredag initialt för Stockholmsbörsen. Sedan får vi se om det blir samling runt flaggan eller fortsatta ras, rent av en Black Friday inför helgen? En dag till med kraftiga nedgångar så kanske man kan tala om börskrasch, dvs 10% ner på kort tid?
29 kommentarer
Amerikanerna försvarar dollarn med högre räntor nu när vi har prisinflation. Gör dom det inte tappar den till slut sin lyskraft och folk söker upp nåt stabilare för att hålla reserver varpå amerikanska imperiet förfaller. Sverige måste hänga på för att inte allt som beror på import (dvs allt) ska bli mycket dyrare med krashad SEK. Men gör vi det kraschar vi bostadsmarknaden. God morgon!
The. Perfect. Storm.
Tvivlar på att det går att sparka burken ytterligare en gång.
Råd till ungdomar är att investera i kompetensutveckling, kontaktnät och dylikt. Så tar man nya tag “på andra sidan” vad vi nu har för händelser framför oss. Kan bli trist för pensionärer är min gissning.
Så antingen dyrare boende (månadskostnad, inte pris på bostäder) eller så blir allt annat dyrare…
Om räntorna dubbleras kommer dessutom skattehöjningen på posten eftersom ränteavdraget minskar skatteintäkterna. Å andra sidan ökar momsintäkterna med ökade priser … Ökar priserna på allt med 5% ger det 25 miljarder extra i momsinbetalning.
Ja men statens utgifter ökar ju med 5% också då rimligtvis. Allt från Wienerbröd till EU-budgeten … och försvarsmateriel.
Merparten av statens utgifter är inte inköp utan sociala transfereringar. Det är ett politiskt problem att förhindra att dessa ökar 5% 🙂
demand destruction löser det åt dig.
Folk köper mindre, totala skatteintäkterna faller, företag går i konkurs, statens utgifter för transfereringar stiger.
Ja det kommande valet kan nog vara viktigare än tidigare val på det sättet. När man tvingas välja stenhårt vad man lägger pengar på och inte så kanske skillnaderna mellan partierna framträder starkare.
“Lånestocken” till hushåll är som konsumtion uttagen i förskott och kanske kan rättfärdigas så länge produktionen håller jämna steg.
Men den fungerar också som en sorts krockkudde eftersom den genom räntan kan dämpa konsumtionen under perioder då produktionen inte kan hålla jämna steg. Därmed bevaras köpkraften i löner mm.
Poängen med högre räntor är inte att det ökar världsproduktionen av olja/energi, utan det stärker kronans växelkurs och ger en sorts ransonerings-effekt.
Ja, minst skada nu handlar om att dra upp räntan rejält för att hålla SEK uppe och minska inflationschocken i ekonomin. De som sitter med 10 miljoner i bolån med normala löner får flytta, men att den risken fanns visste de när de tog upp lånen.
På köpet kan pensionerna underhållas tack vare ränta på pengar. Dyrare ränta på bolånen, ja, men å andra sidan får man tillbaka samma slantar när pensionskapitalet kan investeras i bostadsobligationer,
Så summerat, här finns inget att se, bara gå vidare, allt är bra, somna om…
Förlåt ämnesbyte. Svt har artikel om att USA förnekar att de lämnat info som lett till att 12 ryska generaler dödats. I NYT står bara dementi om måldata för sänkning av Moskva. Är SVT ute och trollar igen? På vems uppdrag jobbar de?
@Invictusx:
Åt vem jobbar du själv när du helt opåkallat antyder att SVT skulle ägna sig åt något annat än journalistik?
SVT citerar Pentagons talesman John Kirby, det måste du också ha läst??
*Sluta* sprid desinformation!
Det är viktigt med nationell enighet nu i detta svåra läge.
—
Så att högernedsatta kan misstänkliggöra politiker och institutioner och bruna människor utan att bli emotsagda av nån jobbig jävel.
@Bendover:
Knepigt med ironi på nätet Ben, förstod först inte hur du menade (för visst var du ironisk?!). 🙂
En annan intressant notis är att Zoom nu är tillbaka på kursnivåer innan Coronan. Så vi som inte köpte kan släppa FOMOn nu 🙂
Slutsats: vi borde ha anslutit oss till Euron för länge, länge sedan.
Alltså, kanske inte den enda slutsatsen, men der hade känts stabilare med en stor valuta.
@Shen:
Det finns väl både för- och nackdelar med Euron, jag tror att de utvärderingar som gjorts hittills visat att det varit bättre för Sverige att stå utanför. Jag tycker att det carit ett större problem att Riksbanken varit så sena med att inse nackdelarna med en väldigt låg ränta (bostadsbubblan är en, dålig tillväxt av pensionskapital en annan).
Till sist måste jag säga att det såg lustigt ut i tråden när ditt inlägg i tråden hamnade efter DJ:s inlägg om zoom 🙂
Ä det inte så snarare att RB ansett att bostadsbubblan inte är deras problem, utan politikernas ansvar och därför kört på med sin räntepolitik och så vidare med syft att höja inflationen mot målet.
Jag vet inte om pensionskapitalet tillväxt så dåligt.
@Rikitikitavi:
Jo RB har uppenbarligen tvått sina händer om bostadsbubblan men håll med om att det är lite oortodoxt att tillämpa nollränta (nu måttligt höjd) i en brinnande högkonjunktur med tydliga flaskhals-effekter. Kunde de inte gjort sin lilla höjning lite tidigare?
Det som hämmat pensionerna är att man bör ha en andel av pensionskapitalet i obligationer för att sprida/minimera risken. Avkastningen blir då obra på obligationskapitalet.
Inte RB mandat nä. Finns FI och politiker för det. Har vi en bostadsbubbla utifrån dagen spelregler? Sist vi fick en bostadsbubbla ändrades förutsättningarna kraftigt. Vilket kanske inte var så klokt.
Eftersom vi diskuterar SVT kan jag också påpeka att Palmecentret gjort en kort sammanställning av tidigare rapporterade händelser kring Putin och Sverigedemokraterna. Vill man läsa om V:s historia med Ryssland kan man läsa nån av de böcker som givits ut i fallet, men SD har ju inte gett ut nån vitbok om sin fascism på flera år så då får man väl gå till nån annan källa kanske:
https://www.palmecenter.se/wp-content/uploads/2022/05/frihetifara_sdochputin_WEBB.pdf
@Bendover:
Bra länk, kort och koncis text. Såg affischer på stan i går från SD med “slava ukraina” som enda budskap så ryktet ska uppenbarligen tvättas.
Bra sammanställning men tveksamt om det är tillräckligt graverande för att någon sverigedemokrat ska ändra åsikt. Varje punkt kan var och en för sig viftas bort med lite mind tricks. Tex whatabout:a Kajsa Ekis Ekman eller hitta nåt annat parti vars grupp i EU röstat för nåt stolligt. Det hade varit bra med en riktig praktskandal, men dom kanske timas till närmare valet?
Aron Flam har skrivit ganska detaljerat om Sossarnas samröre med Tyskland under kriget. Gissar att Aron Flam som sanningsvittne i den frågan är lika trovärdig som Palmecentret.
Elpriset är fortfarande högt och pool-säsongen börjar snart, vilket givetvis är ett lyxproblem, men jag motionssimmar så mycket som möjligt varje sommar och gärna en bit in i september. Poolpumpen drar 500 W, men poolvärmepumpen 1700 W, så det blir dyr motion i år. Men jag reser inte utomlands på semester eller köper gym-kort.
Så nu blir det tilläggsisolering av poolens plåtväggar och ett hemmabygge i form av en “sun dome” över poolen. Jag köper nu PVC- och aluminiumrör, PVC-kopplingar, växthus-plast och diverse klämmor till mitt projekt. Jag har redan gjort min egen “spindel” till toppen av tältet av två koncentriska avloppsrörsbitar och långa skruvar + plaströr. Det finns mycket intressanta “sun dome”-beskrivningar på Youtube, men det gäller att konstruktionen klarar av vind utan att bli ranglig eller t o m kollapsa.
@Marjatta L:
Oj, ganska hög förbrukning, du kommer nog att vara nöjd länge med din förbättrade isolering! 🙂
Jag gillar att bada i varmt vatten, 30 grader är en idealisk vattentemperatur. Jag brukar börja bada när vattnet är 25 C varmt, men då tar jag på mig några fleece-jackor! Jag har 15 kvm solfångar-paneler också, de ger ganska mycket värme, men nätterna kyler ner vattnet, särskilt så här års.
Jag köpte en lastpall med extruderad cellplast för några år sedan, men då hade jag inget verktyg att “rilla” skivorna till en rundad form så att de sluter tätt mot poolväggen. “El-talibanen” Jar-Jar Binks (som bor i gäststugan) skulle bli tokig om jag slösade med den dyra elen.