Dags för en avstämning av mina Lysaportföljer för det privata månadssparandet och för mitt bolags kapitaförsäkring för periodisering av medel. Strategin är som gamla läsare vet defensiv med varierande sk permanenta portföljer beroende på konjunkturmodellen. Den privata portföljen har såldes bara gått -0.2% på tolv månader och bolagsportföljen har med samma investeringsprofil men utan månadssparande gått -0.6%. Samtidigt har Stockholmsbörsens OMXS30GI med återinvesterade utdelningar gått -3.3% och obligationsindex OMRX Bond All gått -5.2% på grund av stigande räntor. Genom mixen av bägge tillgångarna, successiv ändring av riskprofil och Lysas automatiska ombalansering har både obligations- och aktieindex slagits.
Lysa erbjuder bland de lägsta förvaltningsavgifterna i Sverige genom att återföra och återinvestera hela kickbacken från fondinnehavens bolag, samtidigt som robotrådgivaren utifrån din privatekonomiska situation, riskvilja och tidshorisont ger dig en rekommenderad vägning av aktiefonder och obligationsfonder. Då dessa automatiskt balanseras – antingen när du gör nya insättningar eller om fördelningen pga marknadsutvecklingen avviker – så får man en sk permanent portfölj, som automatiskt viktas om.
Förenklat kan man säga att du köper aktier när börsen går ner och du säljer aktier när börsen går upp. Köper billigt, säljer dyrt, utan att behöva göra något aktivt. Således slipper man räkna timpenning på att försöka klå börsen med några kronor.
Själv varierar jag min riskprofil med konjunkturcykeln enligt min konjunkturmodell. Det betyder att jag för ett år sedan hade en fördelning 80% aktier och 20% ränta, som jag sedan fördelade om till 50%-50% och slutligen i höstas till 20% aktier och 80% ränta där jag nu ligger i väntan på att konjunkturen ska pysa ut.
Jag har dels en sådan Lysa-portfölj i ett privat investeringssparkonto, som är mitt huvudsakliga privata sparande, samt huvudsakliga månadssparande. Som gammal gubbe har jag lärt mig att jag får bättre timpenning på att blogga och skriva mina böcker än att försöka aktivt klå börsindex.
Via Lysas kapitalförsäkring för aktiebolag har jag även en portfölj för mitt aktiebolag. Där sker dock inget månadssparande, så utfallet skiljer sig något.
OMRX Bond All gick -5.2% de senaste 12 månaderna. Större delen av den nedgången har skett sedan årsskiftet, även om atktiebörsen fallit hårdare. Anledningen är att obligationer faller i marknadsvärde när räntorna stiger – räntan sätts genom marknadsvärdet kontra vad man får när obligationen löses in. De är oftast sk nollkupongare, t ex att en obligation betalar tillbaka en miljon kronor på ett visst datum. Om det datumet är om fem år och marknaden vill ha 1% ränta blir marknadspriset på obligationen 1000000/1.01^5=951466:- SEK. Om marknaden istället vill ha 2% i ränta faller marknadsvärdet till 1000000/1.02^5=9057310:- SEK.
Stockholmsbörsens storbolagsindex med återinvestering har gått -3.3% det senaste året.
Utfallet för portföljerna blev -0.2% privat respektive -0.6% för bolaget. Skillnaden beror på månadssparandet.
Ändå innebär detta att jag slagit både obligationsindex och börsindex på tolv månader. Dels beror detta på omfördelningen av aktier-ränta, och dels på att Lysas portföljer inkluderar diversifiering iväg från svenska kronan och svenska börsen och på så vis innebär ännu mindre risk.
Man bör inte lägga alla ägg i samma korg, och det inkluderar att inte ha allt sitt sparande och all sin ekonomi exponerad mot samma land och valuta. Ska man handla aktier aktivt bör man kanske hålla sig till Sverige pga språkbarriären och det informationsövertag man har som svensk i svenska aktier. Men kör man passivt finns det egentligen ingen anledning att ha särskilt stor exponering mot Sverige då hanteringen av information läggs på proffs.
För mig blir det relevant att jämföra mot de svenska indexen, för skulle jag handla aktier aktivt hade det varit med svenska aktier, då det är där jag har tillgång till maximalt med information och inga språkfel. Man kan annars alltid hitta något som har gått bättre att jämföra med (och bli gammal och bitter), men jag hade agerat på Stockholmsbörsen.
Resultatet senaste året har i alla fall varit att jag slagit index utan i princip någon arbetsinsats alls och detta samtidigt som jag kunnat sova gott genom att ha låg exponering mot den övervärderade börsen.
Jag har varit kund hos Lysa sedan starten och är mycket nöjd med den föredömliga investeringstjänsten.
8 kommentarer
Håller med om att det är smart att ligga hyfsat likvid just nu. Men problemet är att inflationen är runt 5 %, så om jag har en miljon på banken så förlorar jag 50 000 på att ha dem där. Min, säkerligen felaktiga, förhoppning är att inflationen kommer att förhindra ett kraftigt börsfall, eftersom det faktiska värdet av aktierna genom inflationen minskar.
Jamensätt dem på börsen då och förlora 5%+3.3% istället. Det blir ju bättre då.
Låter som en onödig ton?
Eller så slår man index och är blå i år, inte alla som är OMX slavar
Just nu är det lite som Ukraina, det går inte att gå skadelös ur detta utan flyt och expertkunskaper.
Däremot, är man förberedd och resurser så har man alla möjlighetet framöver.
Jag har lite på Lysa, en grej som retar mig är att deras metod att redovisa utvecklingen för mitt innehav medför att det samtidigt kan stå att jag gått + X% och att värdet minskat med Y kr.
En helt annan sak, som bara förvånar mig lite, är att min placering i deras räntedel på sistone gått sämre än banken som ger 0% RT.
Nyfiken, har du Bred eller Hållbar? Eller en mix? Tack för bra blogg.
Jag har också varit med sen start men,
Det är fusk när du jämför utvecklingen med dinosaurieindex. OMX Stockholm GI har under senaste året gått något bättre med +0,59% och går historisk alltid bättre över tid.
Sen det här med Lysas brist på tillräcklig stor home bias. Helt rätt enligt logik och litteratur men inte nödvändigtvis för just Sverige men en börs i absolut världsklass, https://www.di.se/analys/sverige-har-jordklotets-basta-bank-olympisk-succe-for-svenska-aktier/
Slutligen betalar juridiska personer en betydligt mycket högre avgift vilket är helt bakvänt då jag förmodar att de investerade snittbeloppen är mycket högre.
Gillar man och har tid att sitta och pilla hit och dit halva dagen med Omx- aktier så är väl chansen stor att man slår index. Så här långt är jag 20% upp och skulle väl egentligen lägga ner för i år om man kan hålla sig borta med fingrarna från knapparna. Inte så lätt så länge det går så här bra. Man får nog ta ett par smällar innan man tröttnar. Så länge man inte kladdar för mycket i småbolag så är risken mindre.