Med slutet av april och soligt väder har gården nu uppnåt solkraftsneutralitet i två dygn och sålt ungefär lika mycket eller mer el på dygnet än som köpts in, om man undantar att elblilen har laddats.
Igår laddades elbilen med cirka 37 kWh energi, medan 33 kWh köptes in. Solkraften producerade årsrekordet på 52 kWh vilket därmed täckte konsumtionen av el under dygnet om man undantar elbilen. Det blev rent av ett litet överskott.
Dagen innan såg ut på motsvarande vis. Elbilen laddades även då med 37 kWh och 37 kWh köptes in.
Solkraftanläggningen kommer dock ge lite mer kraft soliga dagar i maj – juli, och dagar man laddar elbilen mindre kan det rent av bli plus även inklusive elbil.
Annars behöver dagens sammanlagda anläggning om 10 310 Wp fortfarande byggas ut till maximala 17 kWp för att även täcka in elbilsladdning. Vi ska byta taket på ladan först dock, innan de sista sju kilowatten installeras. Växelriktare för detta finns på plats, det är bara panelerna som saknas.
Men det känns förstås bra att sett till dygnet var självförsörjande på el. Den säljs dessutom till höga dagspriser och nattetid laddas elbilen till låga elpriser och den el som köps in nattetid är oavsett billig. Det blir således ett större ekonomiskt överskott än det blir ett överskott på energi.
Som man ser ovan köptes det nästan inte in någon el alls mellan 07 och 17. Att detta ändå skedde beror på tillfälliga förbrukningstoppar där flera tyngre förbrukare gick samtidigt, eller t ex att solen gick i moln tillfälligt. Eftersom panelerna är riktade mot öst toppar produktionen vid 11 istället för när solen står som högst vid 13.
47 kommentarer
Lysande!!! Mycket bra insats för miljön!!!
Eldagjämningen har inträffat!
Antag att man sätter upp fler (relativt sätt) paneler i öst och väst, och ett mindre antal mot syd. Kan man då “platta till kurvan”™ framförallt på sommarhalvåret? Fler paneler ger ju större teoretisk “peak” effekt, men eftersom de är satta åt olika vädersträck så kommer de ju inte ha denna peak effekt samtidigt, och således blir annat (växelriktare, säkringar, eventuell batteriteknik) billigare iom att de kan ha en lägre men mer kontinuerlig effekt?
Eller är paneler fortfarande för dyrt så att man inte tjänar på att sätta paneler i andra riktningar än mot söder-ish?
Jag har 20 kvm i öst och 20 kvm i väst, så laddar bra både morgon och kväll.
När uteplatsen åt syd får tak så blir det 20 kvm även där.
Likriktaren är naturligtvis anpassad från början för det, så bara att koppla in de nya panelerna.
Öst + väst ger ca 6000 kWh per år, räknar med att komma upp i ca 10000 kWh med 20 kvm i söderläge också.
Kul att du berättar hur bra det går Lars! 🙂
Korta frågor: Att dina paneler är lite riktade åt öster, är det helt enkelt för att huset råkar stå så? Övervägde du att istället installera panelerna på markstativ (du har ju en del mark)?
Hustaken står så, ja.
Grundarbetet för markstativ kostar mer än den väldigt strömlinjeformade processen med takmontage.
Grattis. Då antar jag du ser till att lösa din egen balanskraft ocskå istället för att snylta på systemet?
Teknisk fråga, vem bekostsr all den nya balanskraften som behövs för solceller och vindkraft pressar ut planerbar energi ur systemet pga ideologiska planer?
Alla LCOE bygger ju på marginalproduktionskostnaden där man dockar in elproduktion i nätet utan hänsyn till totalkostnaden.
Lönsamt för investeringsobjektet.
Lika lönsamt för riket?
Återstår att se…
Sådant behövs inte, enligt (mp). Rösta på dem och så löser det sig – vi lägger ner kärnkraft och vattenkraft och kör 100% sol + vind. Ingen gasdriven reservkraft heller. Vi bygger bara lite fler solcellsparker så har vi ju vår reserv där!
(obs: ironi)
Som Lars skriver så förbrukar han på natten och producerar på dagen och bidrar således positivt till systembalansen över dygnet. Vindkraft är ju värre på den punkten då det ofta är helt vindstilla långa perioder över hela kontinenten
@Rikitikitavi:Din fråga är helt omotiverad. Eftersom effektreserven ingår i elnätskostnaden betalar alla elkonsumenter redan för den, och för de ledningar i stamnätet som överför effekt mellan landets olika delar. Dessutom har Lars såvitt jag förstår rörligt elpris och betalar alltså det fulla priset för dyr reservkraft om det behövs.
Istället för att kritisera den som gör något kan du väl berätta om dina bästa tips om hur du bidrar till en balanserat och fossilfri elförsörjning 🙂
Hur många kvm paneler har du?
Har grunnat lite på elförbrukningen för egendel . Har en husbil ett fordon från fordom kan man säga. Där tyckte vi att det var en god ide att lägga en panel på taket den är uppgiven till 345W vad det ger i praktiken vet jag inte. Det jag däremot vet är att det sommartid tillsammans med en liten batteribank på 240Ah timmar räcker för att hålla igång en kompressorkyl lite lyse och en vattenpump. Det går att klara sig med väldigt lite el om man är tvungen.
Satt med på ett möte igår med tema solceller, där var det någon föreläsare som menade på att det skulle vara effektivare att använda likströmmen direkt istället för att tillverka växelström som sedan likriktas.
Framtiden kommer att bli spännande.
Har grunnat lite på elförbrukningen för egendel . Har en husbil ett fordon från fordom kan man säga. Där tyckte vi att det var en god ide att lägga en panel på taket den är uppgiven till 345W vad det ger i praktiken vet jag inte. Det jag däremot vet är att det sommartid tillsammans med en liten batteribank på 240Ah timmar räcker för att hålla igång en kompressorkyl lite lyse och en vattenpump. Det går att klara sig med väldigt lite el om man är tvungen.
Satt med på ett möte igår med tema solceller, där var det någon föreläsare som menade på att det skulle vara effektivare att använda likströmmen direkt istället för att tillverka växelström som sedan likriktas.
Framtiden kommer att bli spännande.
All växelström likriktas inte innan den används. Det finns gott om apparater som använder växelström direkt (hade blivit en kul ordvits på engelska).
Jag har ca 18000 Wp och klarar även elbil dagar när solen är med. Stry dessutom värmepumpen efter kommande temperatur och elpriser. Hade förut ett “Trump-säkert” hus numera säger jag “Putin-säkrat” med eget vatten/avlopp, elbil, solceller med batteri och möjlighet att elda med ved😀
Om du har en stor tomt så kanske det vore vettigt att skaffa ett litet vindkraftverk i ett av hörnen vilket kan ge el även på natten.
Vi har kikat på verk i 5-10 kW men de låter förhållandevis mycket så man skall ha gott om mark för ett sådant (eller vara lomhörd).
Om vi skulle ha solceller på lite mer än halva Sveriges takyta, ca 165 km2 av ca 320 km2, skulle vi få en årsproduktion av el som motsvarar årsproduktionen från hela Forsmarks kärnkraftverk. Framtiden får väl visa om det kan vara ekonomiskt genomförbart.
Ja, med mer solkraft, på befintliga byggnader, kan vi snart skrota den vidriga vindkraften.
på vilket sätt är solceller bra men vindkraft vidrig? Upplys mig. Hur många fullastimmar får du på en modern solcellsanläggning? Hur många av dessa får du in på höst, vinter, vår när behovet är som störst?
@Kenneth: Eftersom vindkraften är den förnybara energikälla som tillsammans med vattenkraft och kraftvärme verkligen matar in stora mängder el i systemet kommer du inte att bli bönhörd (om du inte vill att vårt elpris ska gå upp så mycket att el-förbrukningen går ner för att folk och företag inte har råd). Solceller är ett bra komplement men alla energikällor behövs för att vi ska klara omställningen till ett fossilfritt samhälle, även befintlig kärnkraft tror jag (ny kärnkraft är alldeles för dyr för tillfället).
tyvärr ingen produktion på höst/vinter när den behövs som mest. Då måste vi lagra i vätgas. Och det kommer såklart. Frågan är om områden som Australien, Afrika mfl med dryga dubbla instrålningen kommer attrahera tung industri i framtiden? Sol/batteri/vätgas-system kommer sannolikt kunna producera el för 15-20 öre/kWh. Vi kanske får exportera råvaror söderut istället?
För mig som inte har elbil, ger anläggningen redan rejält plus.
Gårdagen bjöd på mestadels soligt och produktionen blev därefter.
Förbrukningen landade på 3 kWh och överskottet, som gick till försäljning, blev 33 kWh
Och siffrorna har så här långt, varit bra för både mars och april.
För mars månad renderade det i en kreditfaktura från EoN på 500:-
Sedan den senaste utbyggnaden, har jag nu 6,3 kW installerad. Jag tror jag nöjer mig med det ett tag.
Vår lilla anläggning (knappt 7 kWp) har producerat överskott sedan i mars. Om inte Greenely hade klantat sig så hade jag vetat hur mycket pengar de är skyldiga oss för mars, men de har problem med sitt faktureringssystem. Jag vet iaf att vi sålde ungefär 180 kWh mer än vi köpte i mars.
Roligt att du är sån solcellsfantast. Det fascinerar att du samtidigt betraktar vindkraft som något som katten har släpat in. om jag förstått dig rätt. Solen producerar som mest 1200 fullastimmar i Sverige medan moderna turbiner leverar 3-4000 fullastimmar och upp mot 6000h till havs. Vintertid och nattetid producerar solen noll.Vindkraft levererar 65% av sin energi mellan november och mars och tämligen jämnt fördelat över dygnet. Jag är för en stor mix av kraftslag. Vatten, kraftvärme, sol, vind, bef kärnkraft, lagring i batterier, termiskt, tryckluft och tids nog i vätgas. Den i särklass billigaste och snabbaste lösningen för att få ett effektivare el/energisystem är att bygga ut stamnätet i Sverige och i Europa. Då kan vi flytta kraften, blixtsnabbt, över stora avstånd. Vad menar du krävs för att vindkraften ska vara ett kraftslag att räkna med?
Vindkraften har för och nackdelar. Billig el när den fungerar. Tyvärr lite för billig, då det blir för billigt för att det ska vara lönsamt i längden för ägarna. Det är ju känt att vindkraften kannibaliserar sig självt.
Själv är jag inte emot den, men det behöver finnas en gräns. I nuläget genererar den dock suverän återbetalningstid på solcellerna, då det ofta är soligt när det inte blåser. Med ett elpris på 4-5 kronor blir det hundralappar per dag att spara till vinterkonsumtionen. När det väl blåser blir det istället löjligt billigt, ofta nedåt 20 öre och då kan man passa på att ladda bilen för några kronor.
Givet att man då har spotpris.
Tolkar jag det rätt att du gör åt ca 55 kWh per dygn exklusive elbilen? Det är väl ändå relativt mycket nu när vädret är milt? Vilka är dom stora förbrukarna?
Jag har precis börjat titta på att skaffa paneler själv och avvaktar fortfarande lite pga ev ombyggnationer hemma som kan påverka taket. Jag har baratittat på lite olika paket än så länge från olika leverantörer. oftast är batteribankerna lika stora som vad taket producerar, ca, 7-10kWh . Vad har ni för erfarenheter av batteristorleken kontra paneler? Jag vill även kunna klara mig själv på det viktigaste i händelse av längre avbrott så helst att vardagsgrejerna funkar dygnet runt vid soligt väder iallafall. i mittfall blir den nog 2 panelgrupper, en mot SÖ, en mot SV lite grovt räknat.
Har du hittat någon bra leverantör som kan leverera en lösning för att koppla bort huset från elnätet vid strömavbrott och köra off grid? En standardinstallation klarar inte det, växelriktaren stänger av vid strömavbrott. Ditt hus blir lika strömlöst som grannens.
Jag bor i tjeckien och här vet jag en del som har det så och vad jag förstår verkar det vara mer eller mindre standard på iallafall bättre anläggningar, dvs när strömmen gått så kör de vidare på batterier. Jag vet inte om det är inbyggt i utrustningen eller om de har det separat.
Enligt vad jag läst, i sverige behöver man en elnätsomkopplarbox. tex en så här för ca 15.000 SEK. Enwitec 10015613-V1.0
Solels träffen som jag lyssnade på avhandlade en del om att tillfälligt koppla bort delar av förbrukningen ex vis laddning av elbilar tillfälligt för att balansera systemet. Togs även upp hur det skulle funka med batterier.
Hoppas att vi inte allt för långt in i framtiden kommer att kunna få tillgång till batterier som inte behöver så mycket exklusiva metaller för att fungera. Ska jag bara lagra ström och inte flytta batteriet, då behöver inte det batteriet vara lika energi tätt som ett telefon eller bilbatteri.
Men nu är väl inte det där med att köra elbil det som räddar miljön. Är väl snarare hur ska vi minimera vårat bil åkande som är problemet.
Hur löser vi det. Före covid ansåg många företag att det går inte att arbeta hemifrån. Verkar som att en och annan har fått en aha upplevelse, det vart effektivare att en del anställda skötte sitt arbete hemifrån.
Grattis. Vi har inte elbil men haft överskott sedan i mars (exporterade 200 kWh mer än vi importerade den månaden). Prisskillnaden import/export är kul att optimera på och följa upp i Home Assistant.
Vi hakade på trenden och monterade 20 paneler öst/syd/väst 20/50/25%. Driftsattes i februari och redan då hjälpte panelerna till med att driva kåken och bilen. Men man ser nu när vi närmar oss sommaren att effekten stigen. Igår producerade vi 35kWh, köpte 12, och sålde 28. Ingen laddning av bilen behövdes, men det känns underbart att kunna driva hushållet och köra bilen med sol.
har du batterier också? hur stora isåfall? nyfiken på hur mycket det gör och vad man borde lägga sig på för storlek för att klara nattbehovet. jag inser att jag måste börja mäta min el i detalj för att förstå vad jag drar när…
Jag har batterier, tveksam om det lönar sig även om man får 50 % i bidrag, men lite roligt. Det går åt mycket energi, jag har 10 kWh och det räcker några timmar på kvällen, du kan ju själv räkna ut hur mycket du behöver. Men batterier för energilagring är väldigt dyra jämfört med bilbatterier.
Det som skulle göra det mer lönsamt är om man kunde ladda batterierna på natten med billig el och använda på morgonen.
Det ultimata blir när det kommer elbilar som man kan använda för el till huset också, dvs ladda ur när man inte behöver bilen
tack, ja, jag får räkna lite själv på det där, något blir det, men knappast värt att ta i för mycket, hellre mer paneler isåfall.
Jag håller med om kommande elbilslösning. då börjar det bli intressant på riktigt för mig som kör för lite annars.
skulle ju vara väldigt häfigt som off grid lösning med. köra till sommarstugan och ha halv tank kvar för att driva det viktigaste ett par dagar, eller fricamping… möjligheterna blir många.
Nej, jag valde bort batteri, främst för att det var svårt att räkna hem. Har en växelriktare så jag kan komplettera med acc om priserna faller.
ok, tack. jag vill nog ha dem för att undvika elavbrott där jag bor (på vishan). brukar bli ett antal kortare då och då som jag inte gillar.
Jag kan rekommendera om man behöver byta ut ett tak att göra ett tak med integrerade solceller, dvs solcellerna blir ytskick (med plåt runt om) och man behöver då inte något yttertak av tegel, plåt osv utan bara ett lager med undertakpapp. Jag gjorde det på ett hus och totalkostnaden blev ca 30 % högre än ett vanligt tak med plåt. Jag räknar hem extrakostnaden för solceller på ca 5 år och det blir snyggare.
En bild som visar https://sunroof.se/wp-content/uploads/2021/11/Namnlo%CC%88s-design-8.jpg
det är helt klart en ide. kollade på midsummer eller vad de heter, som även har paneler som liknar kupor.
Jag har Midsummer, köpte 5 kW men fick bara rum med lite över 4 därför att takpannorna inte hade samma modul och måste bytas. Viktigt att kolla noga, märkte jag. 🙁 Sitter på garaget, i Ö-V grovt sett. Ger flack och fin kurva, ca 16 kWh/dag de senaste soliga dagarna, toppeffekt drygt 2 kW. Inget alls i mulet väder.
Finns förstås andra kemier som säkert kan ha bättre anpassade egenskaper för en del. Jag valde denna för att slippa fula glasytor (men smaken är som bekant delad). Tunnfilm CIGS utan kobolt etc, på substrat av tunn RF-plåt, finns även som plåttak om det passar byggnaden bättre.
Har beställning på Teslas Wallpower men den kommer nog hit andra eller tredje torsdagen i den veckan. :/
Menade snarare utan kadmium. Noll-noll.
ok, tack för varningen om måtten där. tessla wallpower verkar klart intressant, visste inte att de fannas att få tag på i europa redan, men som du skrev, det kanske tar ett tag till?
En solcellsmontör i min bekantskapskrets har tipsat mig om att ställa krav på att det ska gå att underhålla taket på ett rimligt sätt även under solcellerna. Är ju inte kul att behöva kalla ut en elektriker för att kunna byta ut en tegelpanna… Tydligen skiljer sig olika leverantörers lösningar sig när det gäller hur lätt det blir att underhålla taket.
Sen har du mossa och annat som vill växa där…
Svårt att få bort om man inte kommer åt.
Jag tjänade drygt 250kr på elen … i mars. Och då inkluderar jag alla biltransporter i det. Det trodde jag aldrig.
Faktura från Vattenfall: 292 kr
Från Nordic Green Energy: – 544kr
Det var löjligt fint väder i mars där jag bor.
Kul med solenergi!
Har nog aldrig varit mer nöjd över en investering som över sin solcellsanläggning, och speciellt nu med dessa priser.
Vi installerade en 11kW anläggning på villans garage kompletterat med 10kWh batteri från sonnen förra våren.
Som bonus fick man helt plötsligt upp ögonen för fastighetens förbrukare och blev helt såld på att ”tuna” de olika delarna.
Så nu har man rätt intunad bergvärmepump och utbytt vattenpump och full koll.
Funderar nu på att sätta paneler på del av villans tak för eftermiddagssol…