SBAB uppges ha kommit fram till att villabarnfamiljens kostnader ökar med 40 000:- SEK i år, eller om man är medelklass och betalar marginalskatt så krävs det 6667:- SEK i höjd månadslön i hushållet före skatt för att kompensera för prisökningarna. Fast beräkningen tittar bara på räntan, elen, maten och drivmedel, så faktisk kostnadsökning är ännu mer.
Detta rapporterar Sveriges Radio, där SBAB gjort sammanställningen på uppdrag av Ekot.
Beräkningen baserar sig på en normal villa med 15 000 kWh i årsförbrukning och en bil som drar 0.6 liter bränsle per mil. Man förutsätter också att matpriserna bara ska öka med 4.5% i år.
Viktigt är dock att dessa 40 000:- SEK i år – för vilket för medelklassen med 50% i skatt kräver 6 667:- SEK i höjd månadslön för att hantera – endast baserar sig på el, räntekostnader, drivmedel och mat. Man har inte tagit hänsyn till att t ex villalarm höjs med ca 10%, liksom vatten, avlopp och sophämtning som på många håll höjs 10-20%.
Inte heller tittar man på stigande kostnader för kläder, höjda bredbandsavgifter osv.
Det verkliga utfallet i ökade kostnader blir alltså mer än 40 000:- SEK om året.
Och barnfamiljen kan t ex inte strunta i att köpa kläder eftersom barn har egenskapen att de växer.
Vi får väl se hur mycket av barnfamiljerna märker av detta innan man ska kasta sin valsedel i valurnan andra söndagen i september. Eller tror ni att de får löneökningar nu i vår som klarar av att kompensera för kostnadsökningarna? Särskilt de som sitter i fina treåriga kollektivavtal med 1.5% om året i lönehöjning.
80 kommentarer
Nu kör jag mest elbil men känns det inte lite lågt räknat med 0,6 l/mil för en familjebil vid blandad körning?
Det ska väl vara en ganska liten och ny bil för att komma ned i den förbrukningen av dinosaurieolja.
För en instegsbil som rullar på diesel är nog 0,6l/mil en rätt rimlig siffra. För bensin är såklart siffran högre. Men frågar du någon så avrundar de flesta nedåt. Ja, att köra elbil var verkligen varit gynnsamt.
Siffran är högre om man kör en stor tung SUV (vilket iofs många verkar föredra). Men jag som exempel kör en modellår 2020 kombi som går på ren bensin. På en 40 l tank motorväg tar jag mig några mil över 70. Vid blandad körning har jag försökt kolla så mätaren på bilen stämmer nåtsånär vilket den verkar göra och då drar den ~0.65 l/milen avrundat uppåt så länge som man inte sitter och såsar i en bilkö i 45 minuter.
Då har jag en motor på 140 hk vilket inte är den snålaste varianten av den modellen bil jag har. WLTP för bilen säger 0.62/milen blandad körning.
Instegsbilar som sagt, 140Hk bensin som kostar runt 35kr/mil är mycket att hänga i granen idag. Min sub 5s SUV som rastar Tesla S 100D kostar minus per mil. Det gäller att satsa på rätt häst, det gäller alltid.
Vår BMW 525D Touring från 2011 med rak sexa på tre liter och drygt 200 hästar drar 0,62 ish om man börjar med lite stadskörning och kör två mil landsväg. Kör man längre sträckor landsväg kan man komma ned till 0,55 utan onödigt mycket ecodriving (enligt bilens dator då, har inte mätt vid pumpen men överslagsberäkningar vid långresor har stämt hyfsat väl). Möjligt att man kan kapa lite till om man ids plocka bort takboxen…
.
Så en diesel behöver varken vara särskilt ny eller liten för att vara nere i de trakterna. Det är dock säkert en viss skillnad i hur effektiva respektive biltillverkares motorer har varit. Min subjektiva bild (har bara haft BMW med raka sexor genom min bilhistoria, dock tidigare med bensin) är att BMW har varit hyfsat duktiga på motorer. Min gamla 320i E30 med ursprungliga 125 kraftfulla hästar (ironi) drar cirka 0,7 liter mätt vid pump på långkörningar. Deras elektrifieringssatsning ger jag dock inte så mycket för, inte heller det senaste formspråket.
.
Tankade 3/4 tank med diesel igår, 1250 kronor, man har blivit väl hjärntvättat när man tänker att 23,62 kr litern ändå är ett hyfsat pris. Har för mig att dieselpriset var nere på typ 13 kronor någonting i början av corona… man kan ju undra lite över ”andrahandsvärdet” på en stor dieselbil dock.
Jag minns tiden då jag sa att jag skulle sälja bilen när bensinen kostade över 10 kr/ litern och tankade konsekvent endast när priset låg under det.. idag blir man glad när det närmar sig 20 kr…
Vi har två relativt stora bensinbilar med små 1,6 och 1,8 litersmotorer från ca -05 och kör båda på runt 0,65 per mil.
Jag tankade för 27kr senaste kvartalet. Elbil här och boende i BRF 😅
Noterade idag att priset på vissa lösviktstomater låg på 70kr/kg, för inte alltför längesedan vill jag minnas att motsvarande låg på ungefär 40kr/kg.
Ja, de åker ju lastbil.
Som det mesta annat.
Ironiskt nog så har jag noterat att tomaterna i butik ser rätt sunkiga ut nu också, antar att något antingen hänt med transporterna eller så (kanske mer troligt) köper folk inte lika mycket tomater pga priset -> tomaterna i affären ligger längre -> tomaterna är nu både dyra och dåliga -> färre köper tomater.
Eventuellt kommer vi få äta konserverade tomater framöver, samt färska när de är i säsong.
Det var ju, band annars, en svensk tomatodlare som fick lägga ner sin verksamhet i december på grund av för höga elräkningar.
Holländska odlare drog ner redan i september på grund av skenande gaspriser.
Det är nu som vi börjar se effekterna ute i butikerna.
Bli inte förvånad ifall en brödlimpa kostar närmare en hundralapp om ett år.
Knappast att en brödlimpa kostar 100kr om ett år. Ett nybakt bröd kostar runt 22kr med valnötter i.
Hur pass insatt är du i lantbruk Mjau?
100 kronor om ett år var nog lite väl mycket på så kort tid.
Men kanske om två år om den globala bristen på naturgas håller i sig, eller förvärras.
Inte speciellt insatt i lantbruk. Men jag vet hur man bakar bröd. Och nä om 2 år kostar inte en vanlig limpa 100kr heller. Du kan om du vill redan idag köpa en limpa för 150kr, bara att gå in i valfri ostbutik.
Pandemin gav mig den näst största löneökningen vad jag kan se.
Jag slipper nu pendla 9,6 mil om dagen med bil till jobbet och vi har kunnat gå från 2 bilar till 1 bil.
Det är många sköna (skattade) tusenlappar varje månad.
Väldigt många likt du som bor långt ute i spenaten som vittnar om samma sak. Inom kvalificerade IT-yrken så har löneökningarna legat på 6-7%. Därutöver tillkommer alla som bytt jobb efter pesten och höjt sina löner betydligt mer än så. Själv så börjar jag funderar på om jag verkligen behöver en bil överhuvudtaget. Nu tjänar jag dock pengar på att ha en bil. Men det är väl övergående, när nu elbilsfesten sjunger på sista versen. Bilen är i mitt fall dyrare än boendet i rena utgifter då, runt 9k/månad bara förvisso. Tur man bor billigt.
Det kommer nog att handla om mindre ökningar än 40 000 kr. När saker och ting blir dyrare anpassar sig hushållen. Du kanske inte köper avocado utan vitkål istället. Du semestrar hemma istället för att åka iväg. Ja listan kan göras lång. Visst det blir dyrare men det klarar hushållen.
Fast det går nog åt betydligt mer el att göra guacamole av vitkål!
Skulle vi inte minska vårt kålberoende förresten? 😉
Vi har börjat substituera vanligt, importerat ris med svensk havreris eller bulgur av vete – fast den är ju turkisk och åker säkert mera lastbil.
Har en bekant som i höstas skrivit på för en lägenhet i nyproduktion, den är klar om 2år.
Samtidigt sitter han på sin nuvarande BRF.
Detta tror jag inte han hade gjort idag. Min gissning är att dessa typer av affärer kommer stanna av.
Då dör marknaden helt enkelt. Det reglerar sig själv. I Mars är det fortsatt upp i a f – https://www.di.se/pressreleaser/2022/04/08/svensk-maklarstatistik-bostadspriserna-fortsatter-uppat/
Dock är jag helt säker på att kostnadsökningarna kommer ge ett rejält hack i kurvan för bostadskarriäristen. Svensken kommer reducera sin konsumtion av “lyxprodukter och tjänster”. Väldigt många branscher kommer få det tufft när de väljs bort.
Om ekonomin bromsar upp så minskar företagens vinster och därmed statens intäkter i form av skatter samtidigt som kostnaden ökar för samhällsservicen då kostnaderna också drabbar stat, region och kommun så det handlar inte bara om vitkål.
Substitution ingår i inflationsberäkningarna, dvs att man köper mindre av allt som stiger i pris.
Det blir nog mindre lyxkonsumtion och restaurangbesök framöver.
I synnerhet lunchrestauranger som får problem i framtiden.
Vi gick på vår vanliga lunch-restaurang “Plogen” idag och delade på en pizza. En halv pizza per skalle är lite bättre för midjemåttet. Vitkåls-sallad till.
S borde vara ärliga med hur de tänker runt återinförd fastighetsskatt. Med dagens priser skulle det innebära en massiv kostnadsökning på hushållen och ihop med den höga inflationen, stigande räntor och låga löneökningar en resa rakt ner i källaren för väldigt många.
Klart som f-n det inte bara handlar om vitkål. Det var ett exempel. Listan kan göras lång.
Ja återinförd fastighetsskatt vill ju alla som förstår lite mer införa. Men det är väl inte så poppis hos valboskapen.
Och hur går det med ränteavdragen? Höjda boräntor och därmed höjda ränteavdrag kommer att dränera statskassan på intäkter. Det är så skandlöst uselt att man inte tagit itu med ränteavdragen, när förutsättningarna varit så optimala att i maklig takt avskaffa dem. Man tappar allt förtoende för regering och opposition.
Det kommer mera…
Jag brukar skämtsamt säga att Sverige skulle behöva ett krig för att folk ska sluta leva över sina tillgångar,och sluta låna till onödig lyx. Ja nu är vi nästan där,och jag får sluta skämta.
Mina föräldrar i Finland växte upp under tre krig (Vinterkriget, Fortsättningskriget och Lapplandskriget). Mammas farfar deltog i Inbördeskriget och arkebuserades sedan på ett fångläger. Därför är jag van vid att spara på det mesta, men mina syskon kan inte spara alls. Föräldrarna var duktiga på att spara, utom när det gällde alkohol. Iofs hade de en “storförpackning” med 96% estnisk smuggelsprit i en 5 L-dunk alltid under diskbänken, det kan väl kallas för sparande?
Det är väl främst politiker som hävdar att Sverige är så rikt, och har råd med precis vad som helst? ”Wir schaffen das”…
Cementbrist + ett par räntehöjningar så skall alla nyprod teckna föreningslån där långa räntor stuckit iväg vilket är det som många föreningar binder efter = högre avgift för lägenheten
Samtidigt har byggmaterial kostnaden också stuckit iväg
Say no more / den perfekta stormen
Efter ett par räntehöjningar har vi dödat tillväxten. Vad händer då? Nya föreningar har i regel olika löptider, och mår i regel vädligt bra. Uttala dig istället om saker du förstår. Cementbristen leder till lägre byggande och verkar för högre priser och deflation såklart.
Cementbrist kan leda till högre arbetslöshet i en sektor som är mycket viktig för Sverige
Majoriteten av löptiderna är på längre sikt och det är just dessa som på mycket kort tid höjts
Då nybyggen är dyra kommer detta leda till att människor avvaktar med köp samtidigt som risken finns att även byggen stannar av både för minskat intresse för osäkerhet men
Räcker med lite fler artiklar kommande halvåret från media ( om det) skulle bli ovan senario så påverkar det men den som lever får se
Blir det för dyrt så slutar/minskas det byggas nytt. Vi är nog nära den punkten redan. Vi fick en offert på ett större inglasningsprojekt, priset upp 30% sedan i höstas.
Precis vilket leder till högre arbetslöshet och spridningseffekter vilket gör att köpkraften minskar osv
Precis och arbetslöshet leder per definition till deflationstryck. NAIRU du vet.
Konsekvensen följer samma mönster som tidigare, inget nytt under solen. Men tror man att en limpa bröd kostar 100kr om ett år, så får man nog sätta sig vid skolbänken igen. Och nä allt är inte nattsvart bara för att några domedagskvistar säger så. På Y-Y så försvinner transienter i inflationen. Facit var vi 2023, och följer löner med då så kan det såklart bli åka av. Spännande tider.
Förvånansvärd hög elkomsumtion, 15000 kwh hushållsel för en normalfamilj? Frugan och jag går på ca 10-11000 inklusive el till bergvärmepumpen.
160 kvadrat villa från 50-talet, gamla 2-glasfönster med nya p-lister, 20-22 graders rumstemp. Dieselbil ca 0, 55 l/mil 130 hp, mediumstor, 1650 kg.
Duschande tonåringar förbrukar många fina kWh på ett år så 15’000 kWh låter inte särskilt högt. Många ligger en bra bit över det.
Japp, våra 3 lämnade boet för några år sen, på den tiden var det motorsågsprodukter till uppvärmningen så har inte nån koll på deras varmvattenkomsumtion, men släktingar med 2 barn ligger på förbluffande 20 000 kwh så det lär nog vara starkt bidragande. De har väl inte Ashton Kutcher mm. Hollywoodfigurers moderna inställning till duschning, “tvätta dig därnere 1x om dagen men duscha 1x per månad” eller nåt sånt.
Ligger på 22 000 kW , ett gårdshus på el, stora huset m fjärrvärme. Samt ett till hus på kanske 15 000 kW:) Blir att gå över till ved i framtiden och har egen skog så inget trubbel där.
Det är som vanligt. Det finns ingen inflation i Sverige, förutom för den som:
Dricker sprit
Åker bil
Har ljuset på
Äter mat
Och möjligen röker
Så har det varit de senaste 20 åren
Äter bara mat..😁
Spartips för den törstige: hembryggt äppel-eller körsbärsvin, säsongsaktuellt: Björk-eller maskrosvin om man inte är lagd för olagligheter som Skogsstjärnans hemkokade.
På matfronten: potatiskur som danskarna körde på 80-talet…
Mera spartips: har du en för stor gräsmatta, gör om minst 100m2 till trädgårdsland. Hälsobefrämjande motion med lite ogräshackning samtidigt som man omfördelar ovanor som bilkörning till kostnadsbesparande matproduktion.
Odlingstips: haricotvertsbönor, smarrigt!
Squash, dill: rikgivande. Bondbönor, extremt gott. Rödbetor, morötter: hälsosamt.
Potatis: ogräsbekämpande, mycket godare hemodlade liksom tomater. Bra potatissort utan bekämpningsmedel Asterix, Matilda…
Ljus har ju slutat kosta pengar. Jag har en lampa som jag inte kan stänga i källaren. Den drar 1-2W. Jag räknar av den som insektsbekämpning.
Peter Schiff hade en liknande kommentar gällande FED:s inflationsmätning. Justerat för energi och matpriser så är inflationen väldigt låg – bra nyheter för den som inte äter, inte behöver värma sig eller bo någonstans eller behöver ta sig någonstans med bil.
Peter Schiff hade en liknande kommentar gällande FED:s inflationsmätning. Justerat för energi och matpriser så är inflationen väldigt låg – bra nyheter för den som inte äter, inte behöver värma sig eller bo någonstans eller behöver ta sig någonstans med bil.
Förstår man inte kärninflationen så kanske man inte ska uttala sig alls. Annars kan man likt bloggaren förenkla allt som passar en gammal snart 20-års bostadsbubble tes
Jepp…det kommer att svida om vi ska klara klimatet. Trodde nån det skulle gå smärtfritt.
Det är inte bara klimatet nu.
Men … Ja! Det är väl klimatets stora hot, att det är en Helt Omöjligt tanke att det innebär att man inte kan konsumera lika mycket. Och det ska alltså ske över hela jorden, helst igår.
Jag har vant mig vid sparandet av el, så det finns ingen återvändo tillbaka till de gamla, slösaktiga vanorna. Jag sparar vatten i duschen, bara en liten vattenstråle som stängs av under schamponeringen eller tvålningen.
Jag använder pyttesmå teflon-stekpannor till äggröran och stekningen och de blir heta på momangen. Jag köpte tre st. sådana på City Gross, bra också i båten. Jag startar en brasa i kaminen direkt när jag vaknar på morgonen, med egen ved.
Nu har kompisen köpt en batteri-motorsåg och gör “Sahara” av tomten. På natten är det inte mycket värme på i mitt hus. Våra stugor 70 +40+12 kWh drar 11 000 kWh/år och vi bor permanent. 16 A huvudsäkring som löser ut sällan, trots dubbelt av allting.
Det kom redan ett nödrop och krav på pengar (på en midsommarafton-fest i fjol): två miljoner kronor, från en icke-släkting, pga “en katastrofalt dålig ekonomi”. Det blev mycket bråk från en 80-talist utan kunskaper i juridik, som t ex ägarandel, civilstånd, dödsbo-utredning och testamente.
Låter som en tokigt familjekväll
Kompisens släkt har någon sorts Aspberger. Det blev både galet och aggressivt. Nära att hårtussarna började flyga i luften. Jag blev chockad.
Asberger heter det visst. Asjobbig berger.
Asperger.
Nä Asperger heter det inte. Läs på! Autism spektra heter det numera
Har bundit lånen på tio år, sitter i kåk med fjärrvärme. Är mest rädd för fastighetsskatt. El förbrukning är obefintlig. Mest skatt. Eldar i spis. Köper öl och vin när jag är i Danmark. Handlar på lidel.
Har bundit lånen på tio år, sitter i kåk med fjärrvärme. Är mest rädd för fastighetsskatt. El förbrukning är obefintlig. Mest skatt. Eldar i spis. Köper öl och vin när jag är i Danmark. Handlar på lidel.
Kommer bli lite tungrott när jag sitter här med två barn, villa, elpanna och sjukskriven för ”utbrändhet”.
Innan pekpinnarna börjar vina så, nej, och ja.
Inget försök till sympati, bara ett kallt antagande.
Hejsvejs
elpannan ska bort. Kommer inte bli billigare. I övrigt är det upp till dig själv
Visst är det så att det blir billigare utan panna, det har du rätt i.
Såg att SIA Glassen har ökat lite drygt 5% på ICA.
Undrar hur mycket hyrorna i hyreslägenheter kommer gå upp?
De som har både hus och sommarstuga, kommer bli dyrt med ökade kostnader för resor samtidigt med allt annat.
Ljuvligt. Älskar sådana som dig. Det du kan göra är att baka eget bröd. Äta konserver. Odla potatis på kolonilott eller i sommarstugan. Jag funderar på el-paneler, potatis, egen ved, bakmaskin (hade en som student). Ska också skippa Coop för Liedl, där finns pengar att spara. Jag ska säga upp larmet också och kanske ngn försäkring på mig själv.
Bakmaskinen drar ju ström,knåda själv så håller du värmen 🙂
Jag ska börja använda min bakmaskin igen, efter ett långt uppehåll pga kompisen Jar-Jar Binks misslyckade bak under ett OS för länge sedan. Resultatet blev nämligen en extremt kompakt “OS-limpa” (han tryckte på fel knapp, uppenbarligen).
Jag har fått diagnosen “histamin-intolerans” (kan inte bryta ned histamin i min kropp pga DAO-enzym-brist diaminoxidas) så därför bör jag inte äta bröd bakat med jäst utan endast med bakpulver.
Jag bor året om i min sommarstuga, där jag dessutom jobbar på distans som konsult åt industrin och studerar på distans. Kompisen i gäststugan har bil så jag åker med honom och han fixar det mesta av veden också.
Inga barn som kostar pengar. Mellan två hundar eller dalmatinrar, en ny kostar 20.000 kr, men utbudet är nästan noll pga covid-pandemin. Nästa år sätter tiotals tikar igång med valpafödandet, efter att ha levt i strikt celibat i flera år och många av dem är i slutet av sin fruktsamma period. Marknaden kommer snart att översvämmas av otroligt många kullar från desperata tikar nära klimakteriet. Priset på avkomman lär då sjunka ner mot 3.000 kr/tass plus en tusing för svansen. Kompisen Jar-Jar Binks ville t o m ha en “krigshund” från Ukraina.
Vi får alla vara med och betala för Putins dumhet och för att få fortsätta leva i frihet. Det kommer krävas uppoffringar, men dom är låga jämfört med vad Ukraina får betala när dom slåss för oss.
Vi åker helt enkelt inte till torpet längre (drygt 10 mil enkel väg). 400-500 kr i soppa plus den el man gör av med där då (elradiatorer, spis, ugn, mikro, teve etc.) kombinerat med att köpa mer mat (blir ju oftare lite festligare mat, och mer, när man är bortrest) gör att det blir en ganska dyr helg.
Jag skulle tro att det för oss är betydligt mer än 40000 kr mer per år. Familj med tre barn, främst eluppvärmd 70-talsvilla, stor dieselbil, ganska långt pendlingsavstånd osv. Vi har ställt av vår andrabil, dragit ner på värmen inne, åker på betydligt färre utflykter m.m.
Försöker verkligen, men det går tung ekonomiskt. Vi har inte pengar till stora omställningar heller, som att köpa elbil, byta värmesystem osv. Vi är i början av bostadskarriären, högt belånade med inte så låga räntor, nyligen färdigutbildade (dvs stora CSN-lån och inga sparade pengar). Marginalerna finns liksom inte.
Visst, vi lider inte, det ska gå ganska långt innan vi verkligen drabbas, men det är stor skillnad mot för nåt år sen..
Kan någon förklara för mig, då jag själv inte begriper mig på ekonomi.
Hur kan höjda räntor bromsa inflationen?
I min värd borde en skenande inflation minska köpkraften och höjda räntor ytterligare minska köpkraften.
Så hur fungerar det?
Oroväckande. Vi köpte precis hus och kombinerade det väl med alla dessa ökade utgifter… Tycker mig märka i området att folk inte är lika villiga på att köpet längre heller. Området är väldigt popuplärt och förra året ökade priserna med ca 10% över året men nu senaste tiden verkar det som att det är svårt att sälja tom.
Det är tur att man kan luta sig mot bostadsmarknaden under dessa prövande tider! https://sebgroup.com/sv/press/pressmeddelanden/2022/hushallens-boprisforvantningar-vander-upp
” SEB:s Boprisindikator ökar med 10 enheter i april, från 29 till 39.”
Jo den var rätt väntat för mig. Även Valueguard lär visa på ökande priser för Mars. Om framtiden vet vi dock inget om. Nu blir det ju statliga lån snart så att unga kan komma in på marknaden.
Men om framtiden vet vi lite om, mycket talar för en nedgång vad gäller spreaden. Men det är lätt att förvilla sig i marknaden och dess fördröjning.