Göteborgs-Posten har en artikel om att priset på vanlig hämtpizza är på väg mot 150:- SEK. Orsaken är skenande råvarupriser från grossisterna till pizzeriorna, samt elpriset för att driva pizzaugnarna. Dyrast blir kebab- eller oxfilépizzor och många har redan börjat dela på en pizza istället för att köpa var sin.
Några få av oss kanske minns Stora Pizzakriget (TM) i Trollhättan ca 1989-1991 när priserna på pizza som lägst nådde 19:- SEK (har för mig att man faktiskt fick kvitto), men annars oftast låg runt 29:- SEK. När jag flyttade tillbaka till Göteborg 1992 visade sig pizzorna kosta cirka 45:- SEK och sedan har det förstås fortsatt upp för att länge under icke-inflationen legat runt en hundralapp.
Men nu är det slut med det.
Tydligen kostar vanliga hämtpizzor 130:- SEK i Göteborg nu enligt Göteborgs-Postens artikel, iaf om det ska vara kebabkött eller oxfilé på, och pizzabagarna räknar med att priset snart når 150:- SEK.
Orsaken är att grossisterna tar allt mer betalt för råvarorna, samt att elpriset förstås gjort det rejält mycket dyrare att hålla värmen i pizzaugnarna. En pizzabagare uppger en elräkning på 13 000:- SEK per månad, vilket en egenföretagare lätt inser är en rätt saftig räkning.
En del kunder har tydligen börjat dela på pizzor istället för att köpa var sin uppger en pizzabagare.
En pizzabagare räknar med att många kommer gå i konkurs. Själv jobbar han i praktiken gratis bara för att kunna betala räkningarna.
Själva har vi inte ens kvar någon pizzeria i byn, men en kontroll mot hemsidan på pizzerian i en av grannbyarna visar att priserna ligger kvar på 100:- SEK för standardutbudet och upp till 120:- för pizzor med oxfilé på.
Man får dock rätt mycket egen mat för 120:- SEK och om en familj ska äta var sin pizza så landar det på 500:- SEK för en kväll. Då slipper man försvisso laga mat själv, men …
Och hur har det gått för er i lönedelgivningen i år? Hur många procents höjning blev det? Håller du tempot med priset på pizza?
119 kommentarer
Tja, jag kan väl börja. Det gick rätt bra, 11% upp på grundlön och ökade möjligt maxutfall på bonus med 5% enheter. Med den här inflationen så fick man ju hoppa ur komfortzonen lite så jag bytte min bekväma tjänst mot en riktig flumtjänst med fokus på “operational efficiency” som det heter på koncernnivå så nu blir det till att lägga ner verksamheter i den annalkande kärva perioden!
Så helt ren löneförhandling var det ju faktiskt inte i och med att jag internhoppade.
Inser ju dock att jag fortfarande inte håller jämt skägg med pizzaindex!
Finns inget pizzaindex vad jag vet. Däremot finns där många anekdoter. Här kostar förortspizzerna som nämns i intervallet 55-85kr (då ingår pommes ovanpå kebab, oxfilén etc) blä. Riktig pizza kostar som innan 120-150+kr
Så du bytte jobb och fick högre lön?
Ja då var det ju ingen vanlig löneöversyn 🙂
Nope, som sagt internhoppade lite.
Då får du tima nedläggningarna så nästa års pott dimenstioneras efter headcount innan du genomför dem.
Ajabaja, den enkla går jag inte på…
@Brasklapp Du tänker effektivisera så effektivt så att du själv blir överflödig? 😉
@Observer – nej för i helvete, inte om jag kan undvika det 😀
Men sett till historien så brukar man köra dom här 2-3 år och sedan har man gjort sig till ovän med tillräckligt många höga och viktiga personer i koncernen att man så att säga blir ombedd att gå vidare i karriären, naturligtvis med ett paket under armen på 18 månader eller nåt sånt. Därför blir lönen rätt hög och förmånerna rätt goda!!!
Nerdade in på napoletansk för 18 månader sedan. Typ 250 pizzor senare så levererar både Forno ugnen och jag själv så fru och barn (samt grannar) blir mycket nöjda. Dock…rätt lätt att råvarorna drar iväg så inget billigt nöje direkt – men gott!
Är 150 SEK för själva pizzan eller pizza + hemkörning?
Tror jag betalar mer än så för pizza+hemkörning. 2xPizza + läsk/sallad brukar gå på nästan 400 spänn.
På företaget är löneöversynen försenad. Verkar landa på 2,4 men inget är klart
Dock är det många som söker nya jobb (Överhettat inom ingenjörsyrken, it och finans) så det kommer behövas betydligt mer.
Vi har inköpsassistenter som får 42.000 i lön när de byter jobb. Så löneinflationen är igång.
30årig kollega byter jobb till att vara ansvarig för Microsoft 365 säkerheten i en koncern. 55.000 plus bonus.
Låter nästan lågt om det är i Stockholm, beroende på bonusen då.. Våra konsulter inom office 365, inklusive mig också född på 90-talet, ligger där. De mer seniora ligger högre.
Skillnad med att vara konsult och jobba i linjen.
Alla vet ju att det är 10.000 extra för att va konsult 🙂
nej nej, då har det gått ner. konsult är halva tiden, dubbla pengarna. hur enkelt som helst.
2% upp, det tycker min arbetsgivare är bra. Jag ser mig omkring om man säger så.
Landade på 8,1% detta året. Min arbetsgivare tyckte inte det var bra, men det ligger väl i linje med inflationen,
Kommer bli tufft för alla matställen framöver, från grillkiosken, pizzeriorna, snabbmatsrestaurangen till de bättre ställena…
Senaste månaderna har priserna höjts rätt rejält, 10-20% verkar vara standard, men jag har sett större höjningar också.
Blir en skön smäll i förotscentrumen som i stor omfattning bytt detaljhandelsbutiker mot mathak.
Ja, köpcentrum skulle ju förvandlas till upplevelsecentrum. Till dessa priser på mat, så …
Kassa löneökningar i år. Både för mig, och min fru (mellanchef)! Klarar oss bra ändå, minst sagt! Så jag klagar inte över det! Men framöver, om inflationen fortsätter att stiga. Måste även lönerna följa med!
Så vi ska tillbaka till 70-talet?
Tack! Verkar som att det verkar väldigt svårt att förstå vad som skett och att det inte går att komma runt med att därtill driva upp inflationen.
Kanske är det pedagogiskt sett olyckligt att vi använder samma term oavsett orsakerna till prisökningar. Givet konstant omsättningshastighet, pengamängd etc så hade ju priserna stigit pga dessa extrna chocker som skett. Det är ju bara ett engångsskifte där vi blivit aningens fattigare, i alla fall kortsiktigt sett. Låt oss stanna vid det och behålla fattningen så vi slipper upprepa historiens misstag (70-talet).
Är det en blivande hjärtinfarkt jag ser, på bilden?
Det var i höstas. Har klarat mig än så länge.
Då ska det vara lugnt nu! Om det inte blivit en daglig rutin dvs?
Jaha, ännu en artikel man kan besvara med en klatschig refräng:
https://www.youtube.com/watch?v=HwAAvUD6eLQ
Nio spänn för pizzan i Malmö?
95 spänn får man väl lägga upp om man vill ha en pizza med kött på ungefär. Finns kanske billigare men orka leta.
https://www.foodora.se/restaurant/v1xe/amanos-pizzeria-och-restaurang
Jo fast då får du en pizza bakad när det blåser i se4. Miljöcertifierad pizza levererad med cykel
Nä, jag brukar hämta den på Värnhem. Dom har aldrig svikit hittills, oavsett väder.
Hade tur i förhandlingarna i i och med att jag hade ett erbjudande som de fick kontra. Slutade med ca 20% upp exklusive bonus. Med bundet elpris och 6k friska sek in på kontot efter elstödet känns det som att året börjat bra ekonomiskt. Inser såklart att alla inte är lika glada över prisökningarna men har inte påverkat min familj som tur är.
Då vet vi. elpriskompensationen heter det eller elbidrag är ett bättre namn då den inte kräver en taxerad inkomst. Likt barnbidrag.
Å andra sidan är det ju inte en normal löneökning när man måste hota med att sluta för att få högre lön.
Om man måste hota för att få sin vilja igenom så är det nog ändå dags att byta jobb? 🙂 Det är ju inte så du fått pengarna för att de gillar dig. Utan för att de just nu inte orkade rekrytera.
Den största löneökningen jag fått är att gå från att pendla 10 mil om dagen till 0 mil om dagen (WFH) och därmed möjligheten att gå från 2 bilar i hushållet till 1 bil.
Fjärrvärme i huset så än så länge är det väldigt små höjningar.
Pizzor har vi nästan slutat köpa på Pizzerian sedan vi upptäckte Dr Oetkers Pizzor.
https://www.oetker.se/se-sv/vaara-produkter/rustica/produktsortiment
De kommer väl också gå upp i pris men kostar nu 35-40 kr/styck och 2 stycken mättar hela familjen.
köp en pizzasten och baka själv istället! ungarna tycker det är bättre och vill alltid vara med och lägga på grejer.
Hembakad Pizza på Pizzasten blir bättre än köpepizza, med hemplockade kantareller och västerbottenost så är pizzerian chanslös i jämförelse, kostar inte mycket heller.
Man behöver inte ens en pizzasten. Förvärm plåten till 250 grader så funkar den ungefär lika bra.
Har pizzasten och en sån där ugn som blir som en masugn – det är smidigheten man vill åt en fredagskväll.
I så fall kan jag rekommendera vin, din mamma brukar alltid bli BETYDLIGT vigare efter några glas om du fattar vad jag menar
Du har en väldig fascination av mamma.
Lider du av Oidipuskomplex? 😉
Du har en väldig fascination av mamma.
Lider du av Oidipuskomplex? 😉
En pimpad “Extra allt” med mer ost och annat man tycker är gott funkar bra. Då kan den t.o.m. komma att göra skäl för sitt namn. Ska testa Ötkers.
En sak jag undrat lite över är att när jag var student kostade en pizza och en BigMac & Co ungefär lika mycket. Någon gång sedan dess drog pizzan iväg och hade innan vårens begivenheter stabilt legat några tior högre i många år. Vadan?
En rejäl pizza på en bra pizzeria i Malmö kostar 95 spänn och en Big Mac&co kostar vad? 90 spänn? Tycker dom ligger lika fortfarande.
Malmö är abnormt billigt jämfört med Stockholm/Göteborg. Finns många fina lunchställen i Malmö som ger rejält med fin mat för 80-90 spänn.
skulle säga att kvaliten på pizza har höjts rätt bra. det är kvalitet på ingredienserna och inte nån mystisk hackat pizza skinka.
Fick strax över 1% i löneökning helt i linje med vad kommunal har förhandlat fram.
Skall på anställningsintervju för nytt jobb imorgon. 🙂
Tur (eller skicklighet) att man är händig själv vid spisen. Svårt att förhandla med Pensionsmyndigheten.
Håller med. Fast vi är väl i händerna på politikerna direkt och deras ev. välvillighet.
Är ytterst ovanligt att man får över 2% som “löneslav”.
Snittet verka hamna strax över 2, så ovanligt är nog förbehållet vissa branscher. Inom IT ligger höjningen typ x 3
Jobbar man inom IT där man följer Almega, så är avtalet på 1,8% för 2022. Det tecknades innan inflationen kom igång (2020).
Får hoppas de nu bara kör ettåriga avtal i framtiden pga världsläget.
Jobbar man inom IT kan man byta jobb så har man 10-30% löneförhöjning.
Finns ingen som kan klaga inom den branschen 🙂
Ingen kommentar om lönedelgivning eftersom det är en chimär för de allra flesta. De skenande priserna skapar problem för alla utom livsmedelsbutikerna. Restauranger, bönder och hushåll kommer ta några rejäla smällar.
Jag jobbar statligt och fick 3% . Det var över medel så jag är nöjd. Jobbar deltid men kan gå upp till heltid om det skulle bli bistra tider.
Jag jobbar i Region. Vet ej exakt ännu. Men ish hälften skulle jag tro, möjligen 2%. Min Fru landar där också 1,5-2% Som enhetschef, inom kommun!
Dryga 3% här, har bra betalt dock och allt kan inte bara skjuta i höjden för evigt. Största vinsten vore om sambon går från utförsäkrad utan ersättning till anställning via visst stöd. Försäkringskassan och Arbetsförnedringen är dock inte speciellt hjälpsamma med rehab utan tenderar att skylla ifrån sig på varandra…
Borde inte största förändringen om hon fick ett jobb? 🙂
Det vore det absolut, dock skulle det gå fortare om hon fick rätt hjälp och rehab då hon just nu försöker hantera både kronisk sjukdom och sviterna efter en olycka.
Ska väl inte klaga som fick 3% när det skulle vara 2% enligt förhandlingar. Sen får man ju se om sitt hus om man inte tycker det är helt rätt.
Men allt är inte pengar för man ska kunna trivas också. Tycker det är en viktig punkt.
Kallades förr för löneglidning. Kommer säker att bli väldigt vanligt där det råder brist på arbetskraft.
Tidigt på året än men som boende på gård börjar jag bli lite nojjig över hur torrt det är redan nu. Och inte bara för oro stt MP blir kvar då utan vad ett 2018 till innebär för matpriser. Men lär väl få äta upp detta när sommaren regnar bort
På gård med djur*
Har du djur och koll på foderstaten har man rum för att planera.
Där är ju ändå ett levande lager.
Då är det värre med spannmål.
Det räcker med en hagelstorm eller en sommar med ogynnsamt väder så kan det vara kört.
Men å andra sidan en modern bonde är van vid hårt arbete, ekonomisk och lösningsorienterad så jobb finns alltid för någon med dessa egenskaper.
Ja för egen del tar jag mig runt. Tar eget hösilage och kan köpa spannmål via egna kanaler. Men är bara småbrukare.
En hagelstorm påverkar sällan hela landet som torkan 2018 gjorde , och är kanske mer kris på kris scenario som gör det svettigt i detta läge.
Det äts för mycket Pizza i landet så för folkhälsan är det bara bra om snitt-BMI sjunker inverterat mot inflationen.
Eftersom jag är kinkig med råvarorna har pizzorna gör jag dem själv, tricket är att ha en deg i kylen om man plötsligt vill ha pizza. Har dock handlat degklumpar från pizzabagaren lokalt för 10 kr degklumpen ibland. Lite tråkigt för den lokala bagaren kanske, men som jag skrev, kinkig med råvarorna varvid jag gör dem hemma. Kan dessutom vara bra preppertips att köra egen pizza på grillen, går ju liksom att slänga på vad som helst man har i råvara.
–
Lönemonologen skall inledas nu, jag har uttryckt min förväntan, vi får se hur det går.
Denna j-vla autospelling….
Bytte jobb och fick 17.5% högre lön, möjlighet till bonus samt bättre generella arbetsvillkor. Kan dock konstatera att lokala pizzerian höjt sina priser två gånger på det halvår jag bott här, så inte säkert det räcker för att hänga med pizza-index i längden.
Jovars, lutar åt tvåsiffrigt efter lite bråk. Annat vore iofs katastrof i 20-årsåldern.
Jag fick över det så kallade märket i löneökning.
Men jag funderar på att gå ner till 80% i arbetstid och satsa mer på självhushåll.
Visserligen äter jag hängmörat gräsbeteskött nästan dagligen redan nu.
Men med högre kostnader för att ta sig till jobbet och för övrig mat så räknar jag med att jag ändå tjäna på att vara hemma mer.
Som en liten sak för er att fundera på om ni vill ligga sömnlösa framöver för skenande kostnader.
De matpriser ni ser sticka iväg nu är sådant som skördades förra året.
Kostnadskrisen kom alltså efter förra årets skörd.
Så om ungefär ett år ser konsumentetna de verkliga effekterna av det som nu drabbar producenterna.
Givetvis äter man inte en hel pizza själv! Det är ju en av poängerna med att ha barn, att man köper ett par st och sen fördelar slices o pizzasallad efter aptit och smak. De kära små gillar dock Hawaii vilket onekligen komplicerar det hela, där vill pappan inte vara med…
Fördelen jag har är att alla barnen samt fru kan dela på ett par Hawaii så kan jag köpa en annan pizza.
Lokala pizzerian har höjt från 75:- till 95:- för en Vesuvio på 3 år. En familjepizza med lika mycket mat som två vanliga kostar 160:- Jag minns inte vad de kostade för 3 år sedan, men jag tror inte den ökat lika mycket i pris. Inte omöjligt att de höjt alla pizzor med samma antal kronor.
De har för övrigt börjat sälja Ben&Jerrys för 70:- så jag gissar att de försöker hitta sätt att öka vinstmarginalerna.
I Stockholm så skenar lönerna för folk i mjukvarubranschen.
Vissa storbolag (och fackförbund) tror det räcker om man ger löneökningar i storleksordningen 2-3%.
Det kommer troligen snart att bli ett bryskt uppvaknande med påföljande krismöten.
Tillräckligt många kommer stanna kvar och de där 2-3% (eller vad nu avtalet säger) är inte till för att justera lönerna för mjukvaruutvecklare. Höjningen är ju lika stor i procent för de som är 55 år som för de som är 23 år och hade en låg ingångslön.
Samma storföretag har ju inga problem att rekrytera med hög lön.
De där 2-3% ser jag som inflationsskyddande på sin höjd när man redan fått lönen man vill ha.
Det här feltänänket med inflation och löneförhandling. IQ’t på gemene man tycks inte räcka till.
Bara för att råvarupriser går upp, och bara för att energipriser går upp, så finns det inte mer pengar för företagen att höja lönerna med. Ibland tvärt om, faktiskt. Ta pizzabagaren med putin/(mp)-pris på elräkningen. Inte fasiken har han råd att höja lönerna i takt med inflationen, han ju knappt råd med sin egna lön.
Samma gäller diverse tjänsteyrken. De som tror att de ska ha 5-10% i lönepåslag med inflationen som argument – när värdet på deras tjänst på marknaden inte ökat en krona och inte heller gör de ett hårdare jobb än tidigare. Nej, lön ska sättas i paritet med marknadsvärdet på personens insats, inte efter vad riksigelgottens gissningar och/eller resultat ger.
Vad är marknadsvärdet på rättsäkerhet? Vad är marknadsvärdet på grundforskning? Frågan om lönebildningen är inte en enkel qucikfix och logisk. Vårt samhälles produktionsförmåga är beroende på att vi som helhet fungerar, brister det i en del, så kan inte andra delar fortsätta som inget hänt. Med det omvärldsläget vi nu har, kommer fokus att läggas på försvar och försvarsindustri – där kommer överhettning att ske och justering av löner är nödvändig. Detta gäller även de inom “tärande” offentlig sektor, klarar vi inte att se detta – får vi alla betala för det senare…
Pizza i storlek med mindre tallrik och plastbestick utomhus i helgen. Kebaben var fyrkantiga bitar, antagligen inköpta på Willys. Tomat skulle ingå enligt menyn, men saknades. Så även servett och glas. Kostade 135 kronor exklusive dryck. Vad priset varit om tomat ingått vågar man knappt tänka på.
Var för övrigt i särklass den sämsta utematen jag någonsin konsumerat och jag har varit med om en del bottennapp.
Men nu har jag fått gnälla av mig och då känns det alltid lite bättre.
Bor i en mindre stad där man klarar en Hawaii på 80 kr. Var nyligen på besök i en förort till huvudstaden och hamnade i !!pizzachock!! när en Vesuvio kostade 130 kr.
Löneavtalet ger nånstans kring 3% i år så pizzan, och allt annat har sprungit ifrån. En stor besparing görs genom att baka eget bröd, jag tror besparingen är uppåt 80%.
Coviden och därmed ökad acceptans för hemarbete har dragit ned reskostnaderna med 50%, inräknat bränsleprishöjningarna.
Solcellerna kom på plats i rättan tid.
För just mig är ekonomin inte försämrad.
Jaha. Eftersom vi köper pizza 2 ggr om året spelar det ingen större roll. Däremot kanske riksbanken räknar med att vi ersätter 52 pizzainköp om året med fryspizza från Lidl, så då var det ingen pizzainflation i alla fall. Frågan är hur lyxfällandeltagarna gör? Blir det fler som kan delta i programmen, eller blir det färre?
M. Strom 2022-04-25 14:47 – 14:47
lyxfällandeltagarna gör det klassiska, säljer spisen och frysen för att få ihop slant till cykel-buds-mat.
6,97% höjdes min bruttolön för 2022.
Tidigare köpte vi pizza kanske 1-2 gånger i månaden men numera gör frugan sin pizza själv på pizzasten i ugnen. Hon tycker att de blir minst lika goda och man blir inte lika törstig.
Menyn jag köper ibland på snabbmatsrestaurang gick nyligen upp 25% på ett bräde.
Gick till vårdcentralen.
Läkarbesöket höjt från 200 till 250 kronor.
“oxfilepizza”.. Vesiuvio kostar 70 här på närmaste. Utfodrar 2 barn när man är lat.
Jag är forskare på universitet och finansierar därför en stor del av min egen lön med bidrag från olika anslagsgivare. Det sätter en i den märkliga situationen att lönehöjningar som jag får av chefen också gör att jag behöver hitta fler eller större anslag för att finansiera mig själv. Risken vid sämre börsläge är således att anslagsgivarna får in mindre pengar på sina fonder och därför delar ut mindre till oss forskare, samtidigt som våra löner höjs i enlighet med vanliga avtal. I förlängningen leder det till att det för en del inte längre går runt, och akademin tappar folk och inte längre kan utföra lika mycket forskning. Särskilt gäller det doktorander, vars löner och villkor har blivit radikalt bättre på 10 år. Faktiskt så bra att få professorer och forskargrupper har råd att anställa dem alls längre, vilket knappast är bra för forskningen som helhet. Vet inte vad min poäng är egentligen, men kanske att lönehöjningar kan vara tveggade i branscher där det är svårt att höja inkomsterna.
@Shen, nu utför du säkert viktig forskning men som lekman med enkom en utifrånsyn på den forskning som bedrivs – finns det inte i ärlighetens namn en möjlighet att “rensa ut” lite forskning som kanske inte riktigt leder oss i någon ny och bättre riktning och koncentrera medlen till den forskningen som faktiskt ger oss något?
Jag vet att Mats Alvesson har haft tesen och naturligtvis fått omedelbart mothugg av dem han kritiserar (som sig bör kanske, vem accepterar sin egen “död”).
Jodå, det kan jag hålla med om till viss del. Tyvärr är det inte särskilt enkelt att bedöma vad som “ger” något. Man kan kanske tycka att tillämpad forskning snarare en ren teori eller grundforskning är viktigare, eftersom det kan ge snabbare vinster i form av t.ex. patent, men ibland är det till synes menlös grundforskning utan praktiska tillämpningar som leder till de stora genombrotten. Forskning måste få vara lite spretig och kreativ för att komma vidare, men det är en ibland rätt bisarr cirkus med privata och offentliga bidrag som finansierar lönerna hos egentligen statsanställda forskare. Man får lägga en stor del av arbetstid på att tigga pengar från privata bidragsgivare för att finansiera sin och sin forskargrupps statliga tillsvidaretjänster. Missar man ett bidrag kan folk få gå, trots LAS. Vetenskapen är verkligen inte till för de som vill tjäna pengar, i alla fall inte naturvetenskap. Man kan få långt högre löner inom industrin. Och jag kan inte heller tänka mig att någon annan bransch hade accepterat de ofantliga osäkra villkor och anställningsformer som finns inom akademin.
Kollat priset på kaffe på sistone? Har för mig att ett paket Zoegas på Willys nu ligger på runt 75kr…
Överhörde en konversation hos mathandlaren där en kvinna i 50 årsåldern samtalade med kund och konstaterade att hon var tvungen att flytta till billigare boende på grund av räntorna. Som vanligt slår ju inte tuffare ekonomi på de utbildade med kvalificerat yrke utan oftast på merparten av svenskarna med “vanliga” jobb. En lågkonjunktur kommer ta död på inflationen men det för mer sig en massa mindre önskvärda sidoeffekter.
Lyckades höja lönen med ca 10-11% men har samtidigt tagit på mig större ansvar så är inte helt rättvisande om det hade räknats som samma arbete (även om det är samma arbetsplats). Jag är å andra sidan konsult så behöver inte bråka på samma sätt som de anställda om att få höjd lön.
.
Lokala pizzerian har höjt priserna från 90kr till 100kr för en vanlig pizza men då vi handlar pizza en gång i månaden är det ingen katastrof.
Jobbar kommunalt och våra löner är satta fram till oktober 2023. Ligger väl runt två procent så jag hänger inte med pizzaökningen. Vi får inte mer än vad skattebetalarna tycker vi är värda för skattepengarna. Är vanlig knegare inom servicesektorn. Jag slipper åtminstone vara rädd för att förlora jobbet i tuffa tider (om jag inte själv tabbar mig dvs). Här gör vi egen pizza och hamburgare. Men när jag skulle köpa tomater till hamburgarna senast så la jag snällt tillbaka hälften när jag såg priset på den vanliga påsen jag brukar plocka i. Brukar vara gött att ha lite extra hemma utifall andan faller på att hitta på något. Nu räknade jag istället om och “hur många av tomaterna kommer jag verkligen behöva till hamburgarna”. Jag och min man har inte dålig ekonomi, men när vanliga spanska kvisttomater kostar lite mer än 8 kr STYCK-då bromsar även jag. Snart har vi egen skörd igen, så det ser vi fram emot. From kommande skördar kommer vi vara självförsörjande på grönsaker. Så en del av de höjda matpriserna kommer vi nog kunna ducka (förutom kött och mjölkprodukter då). Men om en pizza landar på 150 spänn-då avstår vi. Redan idag är det en “lyx” vi sällan unnar oss.
Är du kommunist?
Usch, svär inte. Jag föredrar jävla och helvete och kukhuvud eller vad som helst. Bara inte kommunist…
Tänkte mest på namnet. Ursäkta.
Smackade på avtal om nytt jobb i juni förra året, började i september. Hade redan en förförhandlat löneökning om 8,3% inskriven i avtalet. Jag tror den reella inflationen är högre men inser att jag sitter relativt bra till.
Hajade till av igenkänning när jag såg detta blogginlägget. Jag stannade och köpte en kebabrulle i lördags natt på ett pizzeriahak i södra Sverige som alltid haft låga priser innan. Den jävla kebabrullen kostade 105 kr vilket är mycket mer än för nåt år sen.
Bruttoökning summa pensioner 3% samt nettoökning densamma inkuderande förändrade skattesatser 4%.
Pizza konsumeras någon enstaka gång per år och ligger i dagsläget på cirka 100-lappen för en sådan där med allmänt gott o blandat under fantasifullt namn!
Föredrar dock stekt fläsk med löksås, strömmingsflundra med potatismos och kröson, isterband med dillstuvade och liknande kulinariska höjdare i sortimentet husmanskost.
Dock naturligtvis präglad av traditionen från tidigare yrkesliv ägg o bacon om söndag och ärtsoppa med pannkakor om torsdag.
Inga dåliga rätter du listar där Chiefen, när är maten klar?
BRASKLAPP: Färdigtuggat sedan drygt två timmar. Här håller vi på mattiderna! … Inte som i uteseglarna när man samlades för den mytomspunna halvfemman och mässman ringde i förtvivlan en gång i kvarten att det var sedan länge serverat … men det var ju alltid en skröna till som skulle berättas och ytterligare en i andra benet som skulle ner … Those were the days!
När räntan höjts några gånger + ytterligare högre grossistpriser på mat, mm många stora coop, mm annonserar om det
tror jag många kommer lyx till det kanske med en utelunch på fredagar, men många kommer nog tänka till en extra gång om det kostar 150 sek + dryck för en lunch, många kommer nog önska Doggybag mer,
Jag vet även att en av de större ölproducenterna även nu infört inga fasta prislistor mot restauranger då även priset där ändras,
En restaurang tjänar ca 1,7 % i nettomarginal nu i snitt i Sverige på varje 100 lapp,
Den som lever får se, jag hoppas riksbanken ändå höjer nu med 0.25, finns ingen anledning att vänta ytterligare 2 månader, och sedan 0.5 %, rätt uppenbart att inflationen inte kommer ändras tills juni
Statligt anställd och vår löneförhandling blir till hösten/vintern. Gissningsvis hamnar den på runt 2% och tror att det är ett flertal igt avtal (erkänner att jag inte vet…).
Utökade min tjänst förra året och fick då ca 14% i löneökning så jag lär inte få mer än vad avtalet säger. Kollar dock efter nytt jobb så man får se vart det landar när jag meddelar chefen om detta.
Om man delar på pizzan och blir har man plötsligt skapat deflation… 😂
Man kan ju hävda att man har fått bättre hälsa på köpet vid endast en halv pizza. Så i själva verket har kvaliteten gått upp och pizzan är inte alls dyrare 🙂
Man ska inte underskatta butikernas färdiggrillade mat som alternativ till hämtpizza. För mindre än halva priset (ca 200:- istf 500:- för 5 pers) får man både kyckling och en påse ugns-pommes och några salladsblad. Arbetsinsatsen är marginellt högre.
Vi slutade i princip att köpa pizza för några år sedan.
.
Varför?
Jo, det finns så mycket annan mat i samma prisklass som är betydligt mera värt att lägga pengar på.
.
En pizza är ganska lätt att göra själv och ingredienserna är inga konstigheter.
Priset för en lyxpizza med det godaste man kan tänka sig på pizzan är absolut max 30:- kronor.
En snabbvariant är fryst vesuvio färdigpizza, finns för under 15:- kronor.
Sedan lägger man på lite gott för 15:- kronor till.
.
Alternativen i sama prisklass som hämtpizza, men mer krävande att göra själv, är för vår del detta.
Indiskt
Kinesiskt
Thai
Libanesiskt
.
Om man ska vara ärlig…
Hur kan en pizza med ingredienser för runt 20:- kronor hamna på över hundringen.
Hur kan en prishöjning på råvaror som totalt kostar 20:- kronor ge en gigantisk prishöjning på den färdiga pizzan.
.
Det ligger en hund begraven här någonstans.
Glömde japanskt (kan absolut komma några tior över pizzapris) och grekiskt.
Bra poäng. Indisk mat till exempel känns ju enormt mycket mer arbetskrävande än en pizza. Och godare 🙂
Köper med samma argumentation aldrig dagens på restaurang om det är typ korv och potatismos eller liknande. Extremt oprisvärt att betala närmare en hundring för det.
Bor man på landet är utbudet dock rätt begränsat, och när matlagningsoviljan faller in finns inte mycket annat än kebab och pizza på överkomligt avstånd.
Hunden som ligger begraven tror jag handlar om att pizzabagarna får skäliga löner numer. Runt omkring Gbg får en ”bagare” uppåt 40’000 i månadslön. För några år sedan när det fanns mer kontanter i omlopp var lönerna betydligt lägre….
Det är bra att lönerna i restaurangbranschen blivit vitare, men jag förstår ändå inte hur just pizza kan behöva så stora påslag från råvara till färdig rätt.
.
Sedan kan man undra om det är rimligt att tjäna 40 000:- kronor i månaden på att srtö ut lite ingredienser på en degbit, men jag tror snarare lönen ligger runt 25 000:- kr/mån i snitt.
Varför köpa dessa kulinariska floppar när man kan göra hemma med en fantastisk botten fylld med hemlagad tomatsås och andra gottigheter som Karl Johan, Grebbestads hummeransjovis eller köttfärssås med oliver och andra mumsiga nyttigheter.😋
Jo det är ju klart att det blir skillnad på utbudet beroende på var man bor.
Nogra billiga frysta vesuvio kan man ju alltid orka plocka fram och strö på lite skinka, banan och curry och skjuts in i ugnen.
Klart på 20 minuter och även den mest matlagningsovilliga klarar av detta.
.
Jag upskattar pizza och det är ju så enkelt att hämta, men jag vill inte bli lurad på pengar. Något är allvarligt fel när råvaran står för endast 15 – 20 % av kostnaden för maten när maträtten är superenkel.
.
Det börjar bli dags för pizzeriaägarna att se över sina kostnader istället för att lämpa över dem på kunderna.
.
En 150 grams hamburgare kostar runt 70 kronor och innehåller 12:- kronor köttfärs, lite salkad etc. 4:- kronor och bröd 3 kronor, dvs ungefär samma råvarukostnad som för pizza.
Varför kostar hämtpizza 100 – 130:- kronor?
Runt 70:- kronor skulle vara mera rimligt.
Om du nöjer dig med pressad burkskinka och tomater av sekund karaktär så… Hemmapizzan landar in på 60 kr baserat på 1/2 burrata (17 kr), parmaskinka (20 kr), tomater (5 kr), parmesan (5 kr), mozzarella (7 kr), övrigt (5 kr). Men så smakar det också 😉
Jag håller ned om att man kan få pizzan hur dyr som helst, men inte behöver man köpa burkskinka (är för övrigt inte billigt) och sekunda tomater för att göra en jättegod pizza för 30 kronor.
.
Min poäng är som du säkert förstått att pizzeriapizzan har ett enormt påslag från råvara till färdig produkt jämfört med all annan hämtmat (tror jag).
.
Någon som kan komma på någon hämtmat som ökar mer från råvara till färdig rätt än pizza?
Svågern orkar ta sig hit över Pölen ibland (inte varje år) och då blir det obligatoriskt att han ska bjuda på “svensk” turkisk pizza i orten. Han är lite Excel-nörd så sist tog han fram kvittot från föregående besök och förundrades över att priset hade gått NER nästan 20%. Bara det att förra gången var även sonen med och nu var vi bara fyra vuxna … 😀
Nerdade in på napoletansk för 18 månader sedan. Typ 250 pizzor senare så levererar både Forno ugnen och jag själv så fru och barn (samt grannar) blir mycket nöjda. Dock…rätt lätt att råvarorna drar iväg så inget billigt nöje direkt – men gott!
Frågan angående hur löneökning sett ut. För mig ner 10% då jag bytt till bättre jobb. Pengar är inte allt.
Klokt att välja ett arbete som känns bättre istället för att prioritera lönen.
Det kan bli dyrt på en livslön att göra så, men man lever ju (troligen) bara en gång.