Nedanstående är en gästkrönika signerad Erik Sprinchorn, författare till boken Livet, börsen och allting (betallänk till Adlibris), och sorteras in i facket kultur.
Uppenbarelseboken är en av Bibelns mest kända delar, även utanför gruppen av praktiserande kristna människor. Inte minst Apokalypsens fyra ryttare är en stark 2000 år gammal meme. Först rider Pesten på sin vita häst, följd av Kriget med svärd i hand på en röd springare och Svältens utmärglade gestalt buren av en svart häst. Sist rider Döden, lika blek som sitt gröna ök.
Visionen och idén om den yttersta tiden och undergången för världen som vi känner den har funnits med människan mycket länge och delas av de stora världsreligionerna. På krokiga vägar spred sig ursprungstanken från zoroastrerna till judendomen, samt därifrån vidare till såväl kristendom som islam. Ragnarök var våra förkristna förfäders version. I vissa myter ses världens gång som linjär och apokalypsen innebär världens slut. Oftast ses dock ett cirkulärt förlopp och efter den stora katastrofen och omvälvningen uppstår en ny ordning – en ny värld.
Apokalyps är ett antikt grekiskt ord som betyder avslöjande eller avtäckelse. Till slut ska det göras uppenbart att den existerande ordningen överlevt sig själv och att världen måste renas i en sista strid, för att återuppstå i en ny form. Samma tema kan ses i såväl ett globalt perspektiv som på ett personligt plan. Den arketypiska hjälten som i sin svåraste stund transformeras och blir på nytt, större, helare och visare.
Kanske kan vi tolka apokalypsen symboliskt likt ett event som bryter vår cirkulära, nomadologiska tillvaro – det obehag vi kan känna inför att världen aldrig igen kommer att vara sig lik. Den utmaning vi måste omfamna för att anpassa oss till en ny verklighet. Det är inte bara apokalypsen som skräckhistoria som fångar oss (även om den gör det mycket bra), denna meme har flera bottnar och de symboliskt laddade ryttarna förstärker den ytterligare.
Över en period om mindre än två år har världen drabbats av händelser och scener vi inte sett på flera generationer. Ett litet virus blev till en pandemi av episka proportioner. Ett anfallskrig i Europa med en etnonationalistisk tematik. Ett krig som involverar två av världens största livsmedelsproducenter – den ena hindrad av sanktioner, den andra under attack. Svält ser ut att kunna följa med Nordafrika och Mellanöstern utpekade som möjliga platser.
Kombinera dessa händelser med den antika myten och det är lätt att se Xi Jin Ping i sadeln på Pestens vita häst, följd av en barbröstad Putin med svärd i hand på Krigets röda hingst. Vem som är lämpligast att fylla Svältens gestalt vet vi inte än. I spåren av dessa tre följer, precis som i Uppenbarelsebokens berättelse, Döden och förintelsen. Står vi i begrepp att få uppleva apokalypsen i vår tid?
Världen kommer knappast att gå under, inte i en bokstavlig, fysiskt påtaglig mening. Men Rysslands anfallskrig mot Ukraina förändrar på flera sätt världen för evigt. Det ställer hela Europas, potentiellt hela världens, säkerhet i ett nytt ljus. Det befläckar vår gemensamma europeiska historia för generationer framåt. Och det raserar slutligen alla illusioner om att man långsiktigt ska kunna dra ned på spänningar och sprida demokrati genom att skapa ömsesidiga beroenden.
Den mest intressanta frågan är hur denna nya världsordning kan komma att se ut. Kan vi påverka förloppet i en positiv riktning? Hur ska vi bäst förhålla oss till osäkerheten? Vi vet vad vi har haft och vi kan se exakt vad ännu tydligare nu då vi inte längre har det. Desto svårare är det att se vad som kommer – vilka aspekter som kan fortleva och i vilken omfattning. Vilka nya faktorer vi måste ta med i beräkningarna. Innan vi vet lite bättre hur den nya världsordningen kommer att se ut måste vi applicera en existentiell riskpremie på såväl vår tillvaro som på våra investeringar.
Det är fullt naturligt att känna sorg och smärta – kanske till och med hopplöshet – över både de faktiska övergreppen här och nu och de förlorade möjligheterna till avspänning och ökat välstånd som en ökad integrering, demokratisering och spridande av en liberal världsordning hade kunnat ge. Det finns dock ljuspunkter att ta fasta på, inte minst ett ovanligt enat och samstämmigt Europa. Med grund i denna enighet finns också något att ta avstamp i för framtiden.
Vi har mött fienden, och han är vi. Ett tolerant och öppet samhälle är ett bra samhälle att leva i. Den liberala, öppna, västerländska kapitalistiska demokratin är, objektivt sett, den bäst fungerande samhällsmodell som världen hittills upplevt. Allt med ett stolt arv från Upplysningens idéer. Toleransen och öppenheten ger tyvärr också fritt spelrum för intoleranta element och ideologier. Dessa går inte att hantera på ett tolerant och öppet sätt. Vi måste kalibrera denna tolerans på ett nytt sätt, med en selektiv intolerans för intolerans. Detta är en svår balansgång som bara är möjlig med ett gott självförtroende – en övertygelse om att vårt system är värt att försvara.
Det finns inget som förenar som en yttre fiende. Det hade varit bättre vi sluppit en väckarklocka av det mest bestialiska slag för att inse att autokratiska, intoleranta regimer inte är att lita på och att vårt system är oändligt mycket bättre. Men nu var det precis vad vi fick. Förhoppningsvis kan vi inse att många av de saker vi varit oense om och mycket av vår interna självkritik nu kan renderas oviktiga. Låt oss ta fasta på varje aspekt som bidrar till att västvärlden kan återfå sin stolthet och självförtroende. Hitta den moraliska resning som krävs för att stå emot krafter som vill förstöra det vi bör hålla kärt.
Värdera varje åsikt eller handling utifrån vad den kostar den som håller eller utför den. Då kan vi inte slösa bort Ukrainas offer utan är skyldiga att hålla gränsen mot ondskan och upprätthålla Upplysningens ideal: förnuft, humanism, vetenskap och framsteg.
/Erik Sprinchorn
55 kommentarer
…och kanske kommer det visa sig att denna fiende i form av ett krig och obalans i världshandel… enbart är en försmak av en verklig kollaps, ett verkligt avbrott i utveckling, där pandemi, lite torka, ett ekonomiskt korthus av FIAT pengar är småsaker när klimatförändringar, fallierande ekosystemtjänster, överpopulation leder till en resursbrist som föder än fler krig och till slut en industriell världshandelskollaps när fokuset ligger på att regionalt lösa basala behov.
Kollapsologi enligt “Romklubbens” förutsägelser. http://kollapsologen.se/
Vi kan ju testa den där öppna liberala ekonomin i Ryssland igen? Skam den som ger sig! Utfallet blev ju inte jättebra den här gången med fascister, krig och oligarker, men oljan var ju billig…
Öppen liberal ekonomi funkade i Polen, Litauen, Lettland och Estland och med längre startsträcka började det ta sig i Ukraina. Det är något annat som saknas och går fel.
Framgångarna ska alltså tillskrivas en sak, men motgångarna en annan? Religiöst tänkande.
Japp, jag tror på frihet! Dock syndar jag även.
Det är väl inget konstigt att en bra metod inte är perfekt. Om du sätter tio potäter och nio gror och en möglar så är det rimligt att inte förkasta metoden. (Det sagt är Johan Norberg och dom där helt i det blå, det ska medges.)
Generellt — Desto större land, desto mindre möjlighet för enskild att få sin röst hörd. Och sålunda, desto mindre möjlighet för riktig demokrati.
Jag tror att det är så i alla fall. Desto mindre länder, desto större möjlighet för riktig demokrati. I Island hörs det i hela landet när man går ner till torget i Reykavik och bankar på sin kastrull.
Splittra ryssland i flera delar. St Petersburg, Moskva, och tre enorma vidder med största staden som huvudstad.
Önsketänkande. Folk kommer ju inte göra såhär ens om de kunde, säkert. Men ändå.
Har du några bra förslag då?
Absolut, varenda jävel som investerar en krona i ryska råvaror måste också investera en krona i rysk välfärd.
@Bendover:Det ligger mycket i det du säger, rättvis handel (inklusive bekämpning av korruption) är viktigt för att stärka länder och samhällen. Starka samhällen är oftare fredliga än sådana som är ojämlika och splittrade. Kraften i rättvis handel är dessutom mångdubbelt bättre på att skapa välstånd än de mest fantastiska och påkostade biståndsprojekt man kan tänka sig!
Den förste apokalypsryttaren är inte Pesten utan Segraren. (Vilket förstås öppnar för nya intressanta nutidstolkningar!)
Smart! Till den tolkningen måste jag lägga på ljud! Johnny Cash, “The Man comes around” https://www.youtube.com/watch?v=jiMXK9eDrMY
Well, det var inte så mycket en tolkning som ett rent faktum. Det är en vanlig misstolkning att den förste ryttaren skulle vara Pesten, men det är inte så det står i Bibeln.
Men Johnny Cash är ju ofta bra! Och den här hade jag inte hört förut. 🙂
Smart! Till den tolkningen måste jag lägga på ljud! Johnny Cash, “The Man comes around” https://www.youtube.com/watch?v=jiMXK9eDrMY
Smart! Till den tolkningen måste jag lägga på ljud! Johnny Cash, “The Man comes around” Ps – Sök “CASH Man comes around på youtube, jag vill inte ge länkar.
Smart! Till den tolkningen måste jag lägga på ljud! Johnny Cash, “The Man comes around” Ps – Sök “CASH Man comes around på youtube, jag vill inte ge länkar.
Smart! Till den tolkningen måste jag lägga på ljud! Johnny Cash, “The Man comes around”. Ps – Sök “CASH Man comes around på youtube, jag vill inte ge länkar.
Smart! Till den tolkningen måste jag lägga på ljud! Johnny Cash, “The Man comes around”. Ps – Sök “CASH Man comes around på youtube, jag vill inte ge länkar.
Oj det var en djup text, närmast poetisk men hoppingivande! Tack för den, Erik och Lars!
En av mina förhoppningar är att vi inte *bara* kommer att gräva skyttegravar och bygga vapensystem utan också orkar fortsätta göra sådant som gör vårt (våra) samhällen till en förebild man vill ta efter. Som någon annan skrivit häromdagen är ju detta en ekonomiblogg och då tycker jag att man ska komma ihåg att (väst)Europa under kalla kriget avsatte de summor vi ansåg behövdes för att kunna försvara oss mot Sovjet-Unionen men ändå hade pengar över för att våra samhällen skulle utvecklas och blomstra.
Dagens Ryssland är svagare än Sovjet var så när vi väl hunnit ordna vårt försvar (och vår energi- och varu-försörjning) borde vi precis som då kunna fortsätta att utveckla våra länder utan att låta Ryssland hindra oss.
Kanske ska vi i framtiden också i första hand välja att göra affärer med någorlunda demokratiska länder, för att undvika onödiga överraskningar, även om det ger negativa siffror i kvartalsbokslutet?
Det positiva är också att USA, Nato och EU har börjat dra åt samma håll. Även länder som Schweiz och Japan är med på samma håll. Rysslands vidrighet har alltså enat länder som hade ganska svåra schismer tidigare. Den demokratiska världen blir starkare och ryssland blir svagare. Det är bara oerhört tragiskt att det sker på ukrainarnas bekostnad. Men deras framtid är ändå ljusare än rysslands för de har förtjänat respekt, vördnad och en plats vid vårt demokratiska bord.
Visst har man tänkt tanken. Å andra sidan har mänskligheten genomlidigt många cyckler av pest, krig, svält och död (i form av folkmord). Det är inget nytt utan snarare tragiskt att det aldrig ändrar sig.
Om vi nu fortsätter med biblisk anknytning så kan man ta uttrycket “koloss på lerfötter” hämtat ur Daniel 2:31 ff. Kolossen är stor och skräckinjagande men vilar på fötter av delvis järn, delvis lera. En sten träffar fötterna och kolossen rasar. Parallellen till idag är då att Ukraina kastar stenen och Ryssland rasar samman.
Så här skriver Wiki:
https://sv.frwiki.wiki/wiki/Colosse_aux_pieds_d%27argile
Vill man hitta referenser till apokalypsen i verkligheten så har man kunnat göra detta i runt 2000 år. Det är det som är det fina med bibeln, att man kan tolka den exakt hur som helst så att det passar ens narrativ.
Bättre att hantera verkligheten för vad den är än att lägga på kristen eller islamisk eller någon annan subjektiv verklighetsförvräng version ovan på den.
Känner personligen att det är mer ett 𝕲ö𝖙𝖙𝖊𝖗𝖉ä𝖒𝖒𝖊𝖗𝖚𝖓𝖌 vi ser där gudarna (politikerna) genom svek, intrigerande och allmän skörlevnad har försatt oss i dagens situation.
I ljuset av vad som sker just i detta nu inte alls långt härifrån så känns det kanske inte helt bekvämt att läsa ovanstående text som högst subjektiv med inte så lite inslag av eurocentrism och som ett senkommet eko av Fukyama för trettio år sedan i och med formuleringarna cit:…-“Den liberala, öppna, västerländska kapitalistiska demokratin är, objektivt sett, den bäst fungerande samhällsmodell som världen hittills upplevt.” Där då den påstådda objektiviteten i det sagda kan ifrågasättas i och med att den aktuella åsikten ej delas av den del av världen som består av Ryssland under Putin, Kina under Xi, Turkiet under Erdogan och stora delar av den islamska världen, oavsett sunni eller shia, under diverse regimer… alltså i korthet vad Huntington hade att andraga mot Fukuyama.
Av vilket inget av ovanstående argumentation är ett försvar av de nämnda och deras agerande men ett konstaterande av att objektivitet i ordets vedertagna bemärkelse knappast kan existera … Observatören är alltid en del i det skeende som observeras.
Sssch! Dansa den magiska liberaldansen och håll tummarna!
@chief Innehållet i citatet du ifrågasätter är en objektiv iakttagelse, det går att konstatera rent empiriskt. Det är det system som “segrade” (åtminstone så här långt). Det är inte ett perfekt system, men åtminstone det minst dåliga av de system som stod till buds i utvecklingen. Det kunde inte ha varit annorlunda. Men det kan naturligtvis förändras, eller modifieras, därav mitt “segrade”. Utvecklingen fortsätter och står aldrig stilla …
Förmodligen tror du mig inte, men jag gör den här observationen helt neutralt och värderingsfritt. Det ligger ingen politik bakom, vad du än tror.
OBSERVER: Nu är det ju inte det jag säger utan jag säger att det råder delade meningar därom … vilket ju är uppenbart när man ser sig om här i världen.
För övrigt ett korrekt konstaterande at utvecklingen fortsätter och står aldrig stilla.
@Chief Ja, nu utgick jag ifrån att du tillhörde de som ifrågasatte det korrekta i citatet (särskilt som du tydligt deklarerat din politiska tillhörighet tidigare här inne). Men det gjorde du alltså inte?
Ja, det råder delade meningar, men är t ex Putin ett sanningsvittne? Är han objektiv? Kan han komma undan med att mitt perspektiv kan beskyllas för att vara eurocentrism (jag har faktiskt studerat lite socialantropologi en gång, väldigt intressant ämne)?
Nä, nu går jag till sängs.
OBSERVER: Ja för den som likt dig bildat sig en uppfattning om min politiska världsbild så självklart att jag personligen ifrågasätter korrektheten i det påstådda.
Men det var ju inte det min kommentar handlade om … utan om att det även i övrigt råder delade meningar om densamma.
Och det hela har ju inte att göra med att utpeka sanningsvittnen eftersom den enes sanning kan vara den andres lögn och objektivitet i sig troligtvis är en omöjlighet då observatören (fyndig pseudonym!) är en del av det observerade.
@Chief Det som skiljer oss åt handlar inte om politik; att man har olika syn på politik framgår ju väldigt tydligt härinne när du framlägger dina åsikter i politiska spörsmål.
Det som skiljer oss åt är synen på objektivitet och observatören. Jag medger att det SER ut så som du beskriver det, men det går att tränga förbi det hindret. Det gör, som jag uppfattar det, inte du. Där skiljer vi oss åt.
OBSERVER: Ser med intresse fram emot förslag om hur att kunna tränga förbi det hindret.
@Chief Nu tror jag att jag kommer göra dig besviken, eftersom det finns ingen annan metod än ett intensivt arbete samt att ifrågasätta allt. Observera sig själv, och observera vad man “bär på”. Vilka föreställningar man går omkring och “bär på”, vilken världsbild man har.
Det som du beskriver angående det objektiva och observatören var länge också min enda sanning, men det visade sig att det fanns mer att upptäcka.
Fast det finns kanske ett sätt: Genom att gå in och se in i mitt medvetande, samt då kunna se med mina ögon. Men det är ju knappast möjligt, så för min egen del får jag vara nöjd med att eftersom jag ju är ett med mitt medvetande, så vet jag ju vad jag vet och upplever. Tyvärr så är jag knappast i stånd till att ge dig ett mer uttömmande svar än så …
OBSERVER: Jag reser egentligen inga invändningar mot ditt resonemang men enligt min mening ger det inget verktyg att komma förbi den fundamentala subjektivitet som ligger i att observatören är en del av det observerade.
mvh
Chief Jag förstår dig till fullo. Mitt resonemang är delvis motsägelsefullt och något av en paradox. Lite som att “katten är både levande och död”, eller nåt. Icke desto mindre måste jag godta vad jag kommit fram till – särskilt som jag gått systematiskt tillväga, och med den vetenskapliga metoden som ledstjärna.
Så ditt “…den enes sanning kan vara den andres lögn …” stämmer helt enkelt inte, enligt mig. Skenbart stämmer det, men inte om man tränger djupare ner i frågan. Men avslutningsvis: jag tror inte att vi kommer kunna enas, och jag har ingen som helst avsikt att försöka övertyga någon om mina slutsatser.
@Chief Ja, nu utgick jag ifrån att du tillhörde de som ifrågasatte det korrekta i citatet (särskilt som du tydligt deklarerat din politiska tillhörighet tidigare här inne). Men det gjorde du alltså inte?
Ja, det råder delade meningar, men är t ex Putin ett sanningsvittne? Är han objektiv? Kan han komma undan med att mitt perspektiv kan beskyllas för att vara eurocentrism (jag har faktiskt studerat lite socialantropologi en gång, väldigt intressant ämne)?
Nä, nu går jag till sängs.
Styrkan hos den västerländska demokratin är att den erbjuder en mekanism för att korrigera misstag. Hitler lyfte Tyskland ur depressionen och kommunistpartiet lyfte en halv miljard kineser ur fattigdom, och det är bedrifter som inte ska förringas. Problemen uppstår när den ofelbare ledaren begår misstag: Mussolini försöker erövra Grekland mitt i vintern, Hitler förklarar krig mot USA efter Pearl Harbor, Mao beordrar det stora språnget och kulturrevolutionen, Putin attackerar ett av Europas största länder efter att kleptokraterna har plundrat den ryska armén i 30 år, och Xi stänger ner Shanghai för att få stopp på Omikron. När västerländska ledare går över gränsen finns det motkrafter (även om man undrade lite under Corona), men när Putin eller Xi har bestämt sig rusar hela lämmeltåget över stupet.
När såg du en fri debatör i Kina/teokratiska diktaturer /fascistiska detsamma göra samma jämförelse som sagda filosofer/ sagda politiska tänkare gjort?
Båda du citerar är bsserade i sagda västerländska länder.
@Rikitikitavi:Snygg iakttagelse 🙂
RIKKITIKKITAVI: Fria debattörer torde väl vara tämligen sällsynta på dessa platser. Och för det fall de skulle drista sig till sådana jämförelser lär de inte gå fria särskilt länge.
Att både Fukyama och Huntington måhända idag är att betrakta som passé är inte den springande punkten utan denna punkt var att de båda tillmättes betydelse vid den tid sovjetväldet föll och det av textförfattaren härovan påstådda objektivt konstaterade blev observerbart.
Vem fan är objektiv?
RIKKITIKKITAVI: Nej just det…
Intressant att Emmanuel Todd, som dels förutsåg Sovjets sammanbrott mycket tidigare än de båda herrarna och dessutom skrev en svarsbok till Huntington är helt bortglömd. Men han passar väl inte narrativet kanske.
BEN DOVER: Han är långtifrån bortglömd och passar dessutom som hand i handske i mitt narrativ! Hans Låtsasimperiet lästes med nöje för några år sedan men att dra in honom i min kommentar härovan hade väl retat gallfeber på auditoriet … även om jag hade tankar i den vägen.
@Ben & Chief: Ni gör mig nyfiken, är det en bok ni rekommenderar mig att skaffa till bokhyllan eller bara (låna och) läsa? (Den går ju att hitta secondhand och säkert på bibliotek)
GOERAN 63: Fukuyamas *Historiens slut och den sista människan* samt Huntingtons replik därpå *Civilisatioernas kamp* tillhör 90-talets litteratur i ämnet och var vitt spridda och diskuterade. Emmanuel Todds *Låtsasimperiet* några år därefter behandlade frågan om USAs möjlighet att upprätthålla status av supermakt och är väl läsvärd i egen rätt.
Jag tänkte på det här med svält i Afrika mm pga kriget Ryssland-Ukraina.
Ukrainas output blir mindre, ja. Många västländer bojkottar ryska och vitryska produkter, ja.
Men stort sett, blir det inte snarare så att den globala marknaden för t ex vete, olja mm delas upp i två.
En del för de som väljer att bojkotta ryssland och en del för de som inte väljer att bojkotta ryssland?
.
Det betyder att ryssland kommer exportera vete/olja fast de får sämre betalt än andra länder?
Det kan i princip vara positivt för fattigare länder som då kan köpa vete/olja billigare än t ex Sverige kan?
Vi har råd att betala för att inte handla med skurkstater, men det är inte alla som har det…
.
Som bloggaren brukar skriva, “jag har alltid fel”, men tanken slog mig att det i praktiken kan bli något i den här stilen. Det ryska vetet, förutsagt att de kan skörda kommer ju användas någonstans så det ingår fortfarande i den globala produktionen.
Kan ligga nåt i detdär med uppdelning.
Men vad blir utskeppningshamnen? Svarta havet är oroligt och kan ev stängas i bosporen. Königsberg är vel den enda i östersjön som har större kapacitet på torra bulkvaror, men det blir stor omväg. Tåg ser jag inte som en möjlighet förutom till Iran, *stan-länderna..
JOHAN WICKMAN: Angående utskeppningshamn så bara att konstatera att världen förändras eftersom i mina erfarenheter ingår att både Kaliningrad och Odessa samt f.ö. också hamnar i DDR och dåvarande Polen var inskeppningshamnar för spannmål från Väst till Öst snarare än utskeppningshamnar. … Bara att konstatera att världen förändras …
Det låter ofta i kommentarerna här och på andra ställen som att endel kommentarer skrivits av spöade hundar. Ständigt gnyende på rygg vad gör ryssen då, då gör ryssen så! Istället för att rakryggat säga vi gör så!
Våra ledare och våran militär är inte spöade hundar tack och lov! Dom har genom våra 200 år av fred (nåja diskutabelt sista 20 åren) tagit många tuffa beslut även mot ryssen. T.ex håll gränsen vid u137 incidenten. Dom påverkade utgången av vinterkriget en hel del. “Kräver ni det så går sverige in i kriget” osv.
Man kan ta sina egna beslut utan att alls bry sig om vad fienden tycker om det.
Och innan våra 200 år av fred så intog sverige moskva. Ryssland har aldrig intagit stockholm.
Tråkigt att se att så många är så rädda för ryssen. Eller rädd får man vara men inte låta sig påverkas av rädslan, då är man modig.
Jag tycker självklart vi ska gå med i nato. Inte för att jag är rädd att ryssen kommer, utan för att tröskeln blir mycket högre för ryssen. Därmed blir sannolikheten för en fortsatt lång tid av trygghet,stabilitet, och välfärd större.
Vad ryssen gör under ansökningstiden vet jag ej, endast ryssen vet, vill han vara elak? Bring it on!
Jag är en välutbildad naturvetare som utvecklar och bygger instrument hantverksmässigt. Flera av dem serie-produceras och säljs på världsmarknaden. Men jag är född också med en annan, helt obegriplig sida, “varsel”.
När Ryssland attackerade östra Ukraina militärt, var jag ute med Dalmatinern och kompisen och plötsligt såg jag någonting jättekonstigt: fyra, jättestora, svarta bokstäver på den molniga, grå himmelen ovanför mig. Jag blev förskräckt (jag var helt nykter som alltid) och sa till kompisen: titta, titta, ser du bokstäverna? Vilka bokstäver, frågade han. Där, pekade jag. Nu började de fyra bokstäverna bli gråa och de började röra sig i sidled och efter ytterligare några sekunder försvann de helt. De syntes under ett par minuter totalt. Jag förstod inte innebörden av ordet. Jag tänkte att de var någon slags “varsel”. Senare funderade jag på vad de ville säga mig och jag kom fram till att det nog var kriget i Ukraina.
Min mamma som är från Norra Österbotten är van vid olika slags “varsel”, som t ex att det ska komma ett brev när det kliar i handen. Jag ser i drömmar t ex beställningar som är på väg till mig, högar med råvaror och delar och det stämmer alltid. Eller att någon ringer till mig och presenterar sig och sitt ärende i drömmen och det sker nästa dag på riktigt.
En vecka före kriget i Ukraina i februari drömde jag en kuslig dröm (i den sov jag åt fel håll på soffan jämfört med det vanliga, därför visste jag att det var en dröm). Jag fick en konstig känsla av att jag var iakttagen och öppnade ena ögat lite grand. Jag såg att någon stod bredvid soffan och jag kände på mig att personen var väldigt, väldigt upprörd. Jag blundade direkt och låtsades sova. Kvinnan som var väldigt upprörd frustade och gick mot andra änden av soffan och jag hann se hur hon såg ut. Det var en äldre kvinna som var klädd i gammaldags kläder och det bruna håret var uppsatt på huvudet i en stor knut. Kjolen av svart ylle nådde ner under knäna och det fanns ett långt veck från midjan och ända ner. Stövlarna såg jag inte, men blusen var randig, vävd. Där vankade kvinnan fram och tillbaka flera gånger bredvid min soffa, men jag vågade inte visa att jag var vaken.
Jag blev fruktansvärt rädd och trodde att morsan var döende och att det var mormor på besök för att larma. Enligt morsan var det hennes mor jag såg. Varför försökte kvinnan larma mig? Jag och min morsa är inte ens sams. En vecka senare attackerade Ryssland Ukraina. Men återigen, jag har inga personkopplingar med Ukraina, fast jag bryr mig jättemycket såklart. Men – båda gångerna tänkte jag att det här är bara en början, kriget (?) kommer att sprida sig hit! Jag blev övertygad om att det här var en förvarning, “förbered er på det värsta, se om era hus i tid!”
Jag får ofta hemska “varsel” som sedan inträffar på riktigt och jag blir chockad. Jag brukar berätta dem bara för mina närmaste. Annars brukar folk tycka att jag är “galen”, men jag är i övrigt ordentlig och skötsam.
Ni får tycka vad ni vill, jag förväntar mig ingenting.
Korrektion: det var min mammas mormor som morsan kände igen från min beskrivning och blev chockad, en mycket troende kvinna som uppfostrade min mamma under många år, medan min mammas mor tjänade som piga långt hemifrån.
Såja, nu har jag provat ett nytt sätt att bidra till kollapsen av rysk ekonomi och så får vi se vad som händer. Har messat, mailat, webformulärat ett 30 tal blandade tidningar uppslaget att ESAB är det sista svenska storföretaget som fullt ut stödjer Ryssland enligt Yale listan med dagens datum.
Det finns ett enkelt sätt att säga det. Ryssland är inte del i den globala ekonomin längre. Kina kommer ha en del i den men begränsas via teknik. Ryssland? Nä de är ute. De kommer vilja återupprätta Sovjets landgränser. Dom är frysta i Tsar kulturen. Dom har tappat hundra år av utveckling i Sovjet. Världen har gått vidare men inte Ryssland.