SEB:s boprisindikator föll i februari, vilket inte skett sedan 2017 när bostadsmarknaden rasade hårt särskilt pga att spekulationen i obyggda bostadsrätter började kollapsa. Nedgången i februari är den största sedan finanskrisens år 2008 och bådar antagligen inte gott för bostadsmarknaden.
Våren är som bekant den starkaste perioden för bostadspriserna, och boprisindikatorn från SEB speglar psykologin hos hushållen, som i sin tur driver bostadspriserna.
För åren 2014 – 2022 har boprisindikatorn endast fallit tre gånger i februari och för åren 2008 – 2022 endast fyra.
Senast indikatorn föll var 2017 och då med blygsamma -1. I år faller den med -6 och medlet för de negativa tre åren under 2014 – 2022 är -3 i februari. Under samma period är medlet för de sex positiva åren +8.
2017 började bostadsmarknaden skaka på grund av att spekulationen i obyggda bostadsrätter började kollapsa. Vad som hände 2014 som fick indikatorn att backa med -2 lämnas som en övning till läsarna. Men 2008 backade indikatorn med -13 i februari och senare blev den redan då inledda finanskrisen akut i september med Lehman Brothers fall.
Nedgången i boprisindikatorn är alltså den värsta för februari månad sedan finanskrisens 2008 och fjärde gången det inträffar 2008 – 2022. Det är knappast ett gott tecken och skenande inflation och stigande marknadsräntor kan mycket väl påverka hushållens belåningsvilja redan nu.
Men överlag tror de flesta på stigande priser fortfarande.
Hushållen förväntar sig nu 0.82% i reporänta om ett år mot dagens 0.00%. Hushållen har här alltid fel och missuppfattar nog frågan eller vet inte vad reporäntan är idag, men det är en ökning på 0.21 procentenheter vilket talar för att hushållen börjat prisa in stigande bolåneräntor.
I övrigt föll faktiskt Valueguards boprisindex i januari, vilket också är emot säsongsmönstret, där januari normalt är årets bästa månad. Tillägg: Detta var fel – det var siffrorna redovisade i januari, dvs för december, och december brukar vara negativ.
Det ser alltså ut att blåsa upp till oväder på bostadsmarknaden.
32 kommentarer
Tänk på döden… och boräntan.
Äh, man har ju köpt för att bo.
“I övrigt föll faktiskt Valueguards boprisindex i januari, vilket också är emot säsongsmönstret, där januari normalt är årets bästa månad.”
Märkligt du vet detta? Då datan inte är publicerad. “Nästa indexvärde publiceras den 21 februari 2022 kl. 06:00” – https://valueguard.se/indexes
Du har rätt, det var siffrorna som redovisades i januari, dvs december. Framgick inte i min dataserie i SEB-grafen.
Thumbs up, för snabb korrigering
Priserna på hus i vårt område har legat mellan fem och nio miljoner och det är inga märkvärdiga hus, så man förstår att varje liten höjning av räntan spelar roll, för det är heller inga märkvärdiga människor som bor här.
Tog ut ett par 100K från bostadsbankomaten och la om lån till förmånligare ränta i höstas. Är nöjd och banken tror jag också nöjd men det som blev uppenbart blev vilken skillnad det va på bankens värdering och Boolis. Booli värderade 2 mille mer än banken…
@T – Booli ligger oftast för högt är min bild också. Bättre att fråga en mäklare för en mer korrekt nuffra.
Booli värderade just upp min gård till högsta värderingen någonsin. Fan trot.
Ne det bevisar Booli endast jagar klickbete med höga priser. Din verksamhet blev ju igår förbjuden pga en skata, eller mes har synpunkter. Så di gård är värd 0 kr skulle jag säga.
Eller hur. Nu är ju det mesta av gårdens värdering dock byggnaderna, typ 95%. En fördel är förstås att jag kan stoppa folk på mina marker då de stör fåglarna och bryter mot artdirektivet, som trumfar allemansrätten.
Skulle snarare säga att Booli konstant undervärderar, eller helt enkelt är ett väldigt trubbigt verktyg som missar väldigt många viktiga parametrar.
Hör många roliga berättelser i bekantskapskretsen om hur äldre belånat bostaden till max och levt på pengarna. De har även tagit ut tjänstepensionen på 5 år.
De räknar helhjärtat med att bostäderna kommer fortsätta öka i värde. Samt att staten komemr att höja pensionerna för de som är “fattiga”.
Kan bli jobbigt.
Å andra sidan kan det bara anekdotiskt då föräldrarna (i Norrbotten) fortsatt spara fast de är pensionärer. Har noll kr i lån och har tanken “det har kraschat förr och lär nog göra det igen så då är det bra med marginaler”
Bra föräldrar. Om inte annat kan man vilja spara för större utgifter, som t ex en semesterresa.
Har man levt och kämpat hela livet både fysiskt och ekonomiskt är det gott att kunna be banken fara åt fanders, att ha ett litet kapital och att vara skuldfri även om bilen är gammal och huset påvert.
Det börjar nog som en skakning på nedre däck, jag tror inte vi riktigt är där än. Tror det börjar så smått till sommaren, med folk som vill avyttra sina fritidshus. När alla de andra postar hälsningar på FB ifrån Thailand, och barnen klagar på mygg och annat elände. Därefter kommer villor och BRF dras med i en utdragen nedgång på tvåtalet procent (10-25%).
En killgissning ifrån mig.
Inte alls omöjligt kan bli en reaktion på “pesttiden” då man var tvungen att stanna hemma, dock har vi en trend som gör att folk vill flytta ut på landet, samt en brist på bostäder, den som lever får se.
Personligen så tror jag den “eventuella” gröna vågen, blir väldigt kortvarig. Ifall det inte redan vänt. När pesten nu är över kanske det blir precis tvärtom, skillsmässorna haglar och trycket mot centralorterna ökar. Vi får se till hösten.
Hur går det för den så kallade bostadsutvecklaren Oscar? Va ju mycke skriverier både här på bloggen och i traditionell media för ett tag sedan, men tvärt tyst så antar att de repat sig.
Jag tappade intresset. Dessutom behöver jag ett större förstoringsglas för att hitta aktiekursen.
Det stora kring de där bolagen var 2017 – 2018 när spekulationsbubblan i ofärdiga lägenheter small.
Jag säger som Grima Ormstunga, eller om det är Theoden, kung av Rohan.
När bloggaren träder in i bloggosfären, är det som bärare av onda tidningar.
Varför ska vi lyssna till dig, Stormkråka?
(Jag vet, och jag avgår redan nu)
“Kom igen, krascha nån gång då”.jpg
Snart kommer de ta fram nån konstig professor i “molekylärbiologi” från KTH som får uttala sig om kraschen 😀
“Klas-Göran Fassbender har förutspått kraschen i 15 år medans han forskat på om luft innehåller syre”
Ja så brukar det alltid låta. Är gammal nog för att minnas detta klipp över Bostadsbubblan -2010. https://www.youtube.com/watch?v=8PMB6yzcq0U&t=12s
De som varit med de senaste 15 åren klarar ofta en bra fallhöjd. Om man nu inte lånat upp
Det är alltid de som gick in sist som drabbas hårdast. Alla hoppas bara att det inte är dem.
Absolut, och nu är det inga kaffepengar längre. Mitt gamla hus som vi byggde nytt 2012 för 3,5M, är nu värderat till 7M. 10-20% ned på det med hög belåning, så gäller det att inte slarva med ränte-/amorteringsbetalningarna.
För en gång skull ser det ut som att man faktiskt timat in en topp…
Gratulerar.
Är det verkligen toppen, mycket tyder på att Valueguards siffror för Januari kommer in högre än så. Om en vecka vet vi facit.
Vilken tur att man sålde i januari då 😉
Kostnaden att bygga har även ökat på grund av inflationen, vilket delvis pressar upp priserna på bostäder. Men fallhöjd finns det helt klart.
Ja att det skulle bli billigare att bygga i detta land är en utopi. När hände det senast? Det som kommer att hända vid en nedgång är att nybyggnation dyker. Precis som vanligt, vi är tyvärr fast i hög belåning så det går liksom inte lösa över några år.